You are on page 1of 9

LEVEL 3

Soalan Objektif
1.

Kenyataan di bawah ini adalah tentang kelebihan NC kecuali
A Pengeluaran bendakerja adalah lebih murah.
B Pengendali mestilah memiliki kemahiran yang tinggi dan
C
D

2.

berpengalaman
Masa yang digunakan untuk pemasangan bendakerja dapat
diminimakan
Penggunaan NC boleh mengurangkan pembaziran kerana kurangnya
kesilapan berbanding operasi manual.

Setiap mesin CNC mempunyai Data geometri yang berperanan
menentukan kenyataan yang diberikan dibawah ini kecuali
A
B
C
D

Kitaran program iaitu tertib pengenalan
Kedudukan mata alat yang hendak dicapai
Pelarasan tekanan angin bergantung kepada proses kerja.
Arah pacu suapan atau kedudukan quadrant bergantung kepada
tanda yang ditentukan.

3.

G83 adalah G code bagi proses
A Boring
B Drilling
C Tapping
D Reaming

4.

Antara yang berikut, manakah kod dan fungsinya dalam CNC Milling
yang digunakan untuk menentukan kelajuan spindle?
A
B
C
D

5.

F = feed rate
T = tool number
L = table length
S = spindle speed

Apakah arahan G code bagi G56?
A Menentukan ‘’tool length offset’’
B Menentukan offset bagi’’cutter radius’’
C Menentukan kedudukan datum bagi x dan y

Apakah yang dimaksudkan dengan “program coordinate system”? A Titik datum adalah sentiasa tetap B Titik datum berada ditengah meja mesin C Titik datum berubah mengikut program yang dibuat. Apakah fungsi kod F dalam sesuatu program CNC Milling? A Kadar suapan B Kelajuan spindal C Arah putaran spindal D Arah pergerakan mata alat Apakah fungsi Tool Shape Defination dalam mesin CNC Milling Okuma? A Menentukan pergerakan mata alat B Menentukan arah putaran mata alat C Memberikan maklumat mata alat untuk proses simulation D Memberikan jangka hayat mata alat setelah proses kerja dilakukan 11. 10 .D Menentukan kedudukan ‘’program zero point’’ 6. Fungsi Coolant ketika kerja pemotongan mesin CNC adalah untuk? A Menjadikan matalat rapuh. . C Mengawal kelajuan pergerakan semasa proses pemesinan D dilakukan Mengawal kelajuan pergerakan semasa proses “simulation” dilakukan 8. Menentukan masa apabila mata alat akan bertukar Menentukan jenis mata alat yang sesuai untuk memotong bahan. Kefahaman terhadap lukisan adalah penting sebelum memulakan kerja bagi menentukan perkara-perkara berikut kecuali A B C D Menentukan jenis koordinat sistem mesin. Nyatakan fungsi toggle “Jog speed” pada mesin CNC Milling Okuma? A Mengawal kelajuan putaran spindal B Mengawal kelajuan pergerakan tool changer arm. 7. D Titik datum berubah mengikut jenis clamping set yang dipasang. Menentukan titik datum dimana mata alat akan bergerak sebagai permulaan 9.

C Kurang kemahiran. Fungsi ‘Emergency Button’ adalah untuk? A Chip dan tatal telah penuh. Apakah punca matalat mudah pecah dan haus? A Chip conveyor rosak.Y B 3 paksi = X.Z C 4 paksi = X. C Sebagai alat untuk memanggil guru jika mesin CNC rosak.Z. D Computer Natural Calculation. D 13 . C Computer Numerical Control.C. C Coolant terlebih bancuhan. 16 . Mesin akan kelihatan lebih cantik.C D 5 paksi = X. B Computer end Control.Y. Menambahkan kelajuan pada pergerakkan cuk/bindu mesin CNC.C2 . Apakah ciri-ciri yang sesuai bagi seorang operator CNC larik? A Bersikap Cuai. Paksi pergerakan Mesin CNC Turning ialah. A 2 paksi = X.Y. Apakah maksud CNC? A Computer Non Cycle. D Pemilihan Feedrate dan Speed yang tidak sesuai. Menyejukkan benda kerja dan matalat. 14 . B Minyak Hidroulik bocor.Z. Imiginasi yang tinggi dan minda kreatif. D Memastikan mesin sedia beroperasi dan selamat digunakan. 15 . B Tiada penumpuan.B C D 12 .Y. B Tekan Button sekiranya berlaku kecemasan.

B Coolant yang digunakan. 20 . 18 . Melakukan dry run A Kadar suapan sehingga 0. D Jangka hayat emulasi yang lama dan mempunyai unsur rintangan Bakteria. 31 .25 bermaksud? A Taper @ tirusan. C Grooving @ melurah. B Counter Clock wise. D Buatan Asal Negara pengeluar mesin. Berikut adalah amalan keselamatan utama yang harus diamalkan semasa mengendalikan mesin pencanai CNC. C Bahan tersebut tidak memberi kesan pada elemen mesin dan cat. D Thread @ ulir benang. B Drilling @ melurah. B Bahan tersebut tidak memberi kesan sampingan pada kulit. M 24 x 1. C Internal Boring Cylcle.17 . D Mesin sedang beroperasi. Kelajuan Speed (s) pada sesuatu operasi bergantung kepada? A Jenama Mesin. 19 . Apa maksud kod M 30 ? A End Of Program.1mm B Memakai pelindung mulut ( mask ) C . Kecuali ? A Bahan tersebut mudah terbakar.Yang manakah antara kenyataan dibawah tidak boleh dilakukan. Berikut adalah kenyataan benar mengenai ciri-ciri bahan penyejuk pada mesin CNC Larik. C Jenis Bahan yang dipotong.

iv i. Pilih antara kenyataan berikut yang paling tepat. A B C D 34 .iii . ii . Kadar putaran roda tidak sekata i Ketidakjituan pada muka cuk magnet ii Kesukaran mendapatkan bacaan yang tepat iii iv v Roda pencanai mudah haus dan menjadi lembut Permukaan benda kerja yang hitam dan terbakar A B C D ii & v i . Terlalu pekat Terlalu pekat Mengikut jadual senggaraan Bergantung pada penggunaan mesin Penjajaran semula mesin perlu dilakukan apabila.iii i . 33 . iii.iv Semua diatas Kekerapan untuk menukarkan bahan penyejuk bergantung kepada beberapa aspek yang manakah antara berikut yang paling tepat.D 32 . A B C D 35 . Menggunakan minyak sebagai bahan penyejuk. ii. Tiba waktu senggaraan Sebelum mengunakan mesin Sesudah mengunakan mesin Benda kerja dicanai tidak sekata Terdapat tiga (3) jenis pelelas tiruan yang banyak / biasa digunakan iaitu i ii iii iv A B Boron Karbida Silikon Karbida Aluminium Oksida Aluminium Karbida i. ii . iv . Berikut merupakan kesan dari ketidak pekaan operator mesin canai terhadap elemen keselamatan dan ketepatan bendakerja.

Vw = пDN m/s 1000 Vw = пDN m/jam Vw = пDN m/min 3600 Vw = пDN m/min 1000 Micrometer Dail Indicator Vernier Caliper Surface Indicator Pengkelasan bijian pelelas mengikut saiz kekasaran 30 hingga 60 adalah untuk A B C Halus Kasar Sederhana . Formula pengiraan untuk halaju spindle roda pencanai (Vw) adalah A B C D 38 . sesuai digunakan untuk kerja kepersisian dan penggunaan pencanaian yang bulat. iii. iv 36 . Kuat. keluli lembut memesin berat keluli lembut dan aloi krom nikel logam berplumbum dan memotong benang Apakah alatan yang digunakan untuk memeriksa/mengukur kerataan permukaan bendakerja selepas proses pencanaian. mudah rapuh. A B C D 40 . ii. Bahan penyejuk jenis minyak galian bersulfur sesuai digunakan untuk A B C D 39 . iii ii. Pernyataan di atas merujuk kepada pengikat jenis? Getah (R) A Damar (B) B Syelek (E) C Kekaca (V) D 37 .C D i.

Litar pintas yang terjadi disebabkan oleh butiran karbon yang terkumpul C di dalam spark gap. Sangat Halus Electrical disaster machine. C 25. Copper-tungsten.000ºC. Terlalu banyak negatif ion menyebabkan terhalang daripada berlakunya D . Pengaratan di kawasan dimana proses pemesinan akan dilakukan pada B bendakerja. C D Alluminium.200ºC. Berapakah suhu pada plasma zon semasa proses EDM boleh dicapai? 1. D Berikut adalah kaedah-kaedah flushing yang terdapat dalam EDM kecuali. Elektrical dangerous machine.000ºC. A Flushing Tepi. Berikut adalah bahan yang boleh digunakan sebagai elektrod kecuali. Electrical discharge machine. Copper . B Flushing Kuasa. D Flushing Tekanan. Apakah yang dimaksudkan dengan ‘Arcing’ ? Terlalu banyak pengaratan berlaku pada wire menyebabkan sparking A terhalang. 44 . Electrical drilling and milling. A 6. A B Graphite. 43 . 45 .000ºC. C Flushing Sedutan. B 12.D 41 . EDM ialah singkatan kepada? A B C D 42 .

D Mencegah daripada berlakunya ’oxidation’ pada bendakerja. Dengan tangki yang telah penuh diisi dengan dielektrik oil. D Frequency. Berikut adalah fungsi-fungsi cecair dielektrik dalam proses EDM Die Sinking. Dengan tangki( tank) yang kosong dan benda kerja telah di magnetkan. Berikut adalah kaedah-kaedah flushing terdapat dalam proses EDM kecuali. B Proses hakisan adalah cepat. kecuali.pembentukan konduktif channel. D Sebarang bahan yang bersifat konduktor boleh dimesin tanpa mengira kekerasannya. Dengan bendakerja adalah bebas daripada grease dan dielectric. C Membentuk pengasingan diantara elektrod dan bendakerja. Apakah kelegaan atau jarak diantara elektrod dan bendakerja semasa pemesinan EDM? A Distance. 50 . A Menambahkan kekerasan pada bendakerja. 48 . A Flushing Tepi (Side Flushing) B Flushing Atas ( Top Flushing) C Flushing Sedutan (Suction Flushing) D Flushing tekanan (Pressure Flushing) Diantara berikut adalah kelebihan yang terdapat dalam proses EDM Die Sinking. B Cecair ’ionises’ menyebabkan berlakunya spark. . Dengan bendakerja disalut dengan bahan yang menghalang pengaliran elektrik. B Dielektrik. C Tidak menimbulkan sebarang tegasan. Diantara berikut yang manakah kaedah ‘Measurement’ boleh dijalankan? A B C D 49 . kecuali. A Bebas daripada burr. 46 . 47 . C Undersize.