You are on page 1of 5

12 DEFINISI TEKNIK dalam PSV

1. GURISAN

Menggunakan sesuatu alat yang tajam untuk mengguris keluar sesuatu

bahan yang lembut dari sesuatu permukaan.
Contoh: Kertas lukisan disapu secara berlapis dengan menggunakan
krayon disapu dengan krayon. Alatan tajam seperti kayu, paku atau lidi
digunakan untuk menguris untuk menghasilkan gambar/corak.
2. STENSILAN

Gambar yang ada ditebuk mengikut kehendak supaya meninggalkan

ruang kosong di atas alat stensil tersebut.
Gambar yang ditebuk diletakkan di atas kertas lukisan.

Warna disapu di atas stensil yang diletakkan atas kertas lukisan tadi.
Warna akan melalui ruang kosong atau lubang di atas stensil dan diserap

oleh kertas.
Garis luar pada lubang itu memberi kesan kepada sifat garis luar rupa
bentuk yang dihasilkan.

3. CAPAN

Menggunakan bahan alam atau semula jadi yang mempunyai jalinan


tertentu.
Capan tidak perlu disediakan blok cetakan.
Imej yang dihasilkan hanya bergantung kepada jalinan dipermukaan bahan

semula jadi atau bahan alam tersebut.
Contoh bahan: sayur-sayuran seperti kentang, bawang besar, bendi
dsbnya. Cap jari juga boleh digunakan.

marmar atau pecahan tembikar. krayon lilin bertindak sebagai alat untuk membuat garisan atau  lakaran di atas kertas dan diwarnakan permukaannya. RESIS  Satu aktiviti menggambar yang dihasilkan dari warna basah dan   contengan lilin. Lilin. batu atau kertas 5.mengetuk.Satu media seni di mana kepingan-kepingan kecil kaca. Mozek adalah gambar hasil dari cantuman beberapa gambar lain disusun menjadi satu tema /tajuk. Satu imej yang disusun berasingan dan tidak bertindih. menjentik. kayu. Resis boleh juga dijalankan dengan cara menggunakan tindihan iaitu tindihan lilin dan menyapu warna dari peringkat warna terang ke peringkat warna gelap. Warna basah atau cat basah yang disapu atas permukaan kertas yang  disapu lilin.4. Teknik resis menyebabkan permukaan kertas yang diliputi lilin tidak akan  menyerap warna dan dalam keadaan warna asal. lantai atau permukaanyang tidak rata dan menghasilkan  pantulan atau kilauan.  Sebuah gambar atau corak hiasan dibuat dengan menyusun carikan kecilbahan-bahan seperti kaca. PERCIKAN  Satu teknik hiasan catan dengan cara: mendetik. Kegiatan menyembur bahan cair.MOZEK  Hasil seni dari serpihan kaca. di susun di atas dinding. 6. Lilin digunakan untuk menutup kawasan permukaan kertas atau kain Kaedah melukis cat air dengan menyapu cat ke permukaan yang telah disapukan lilin di bahagian bahagian yang tidak hendak dicat atau  diwarnakan. disusun secara  bersebelahan. marmar dan seramik (tessera). Bahagian bulu berus atau berus gigi  yang akan menghasilkan kesan Percik-percikan halus warna disembur ke serata tempat dengan pelbagai  warna. .

8. kain atau bahan yang lain. Gosokan akan menghasilkan corak permukaan yang berlainan. Contoh: duit syilling. .7. tapak kasut. Proses menggambar atau mencorak yang dilakukan dengan cara  memotong. Biasanya permukaan yang mempunyai jalinan yang kasar dan rapat akan menghasilkan ton yang lebih gelap berbanding permukaan yang  mempunyai jalinan yang jarang dan nipis. cermin tingkap. MONTAJ  Menampal dan melekatkan potongan gambar-gambar tertentu pada suatu permukaan untuk menghasilkan sesuatu tema. Perindahan imej yang berdakwat daripada satu permukaan blok kepada  permukaan lain iaitu kertas atau kain. GOSOKAN  Ia adalah proses menggosok dan merekod corak daripada permukaan yang  berjalinan Ia juga satu proses penerokaan murid mula menggambar melalui deria  sentuh yang terdapat di sekeliling mereka. lantai simen. 9. plat atau skrin ke atas sesuatu permukaan kertas. Gosokan ialah pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke permukaan lain dengan cara menggosokkan pensel di atas   permukaan yang hendak dipindahkan. mengguris di atas permukaan plat dan menggunakan dakwa Satu proses penerapan blok. Tujuannya untuk menghasilkan atau merakamkan merakamkan berbagai jalinan pada sesuatu permukaan. Satu hasil kerja seni yang menggunakan acuan cetakan untuk  menghasilkan satu atau beberapa siri cetakan. Proses ulangan imej daripada satu permukaan yang disediakan ke atas  sesuatu permukaan lain. CETAKAN  Satu proses hasil kerja seni menggunakan dakwat yang dicipta melalui  perpindahan dakwat ke atas satu permukaan.

10. . tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu  permukaan. Dihasilkan melalui sapuan warna ke atas permukaan rata dengan  menggunakan berus. Satu ciptaan gambar yang berwarna dan ia adalah satu hasil kerja estetik  dicipta dengan mengaplikasikan warna basah ke atas permukaan 2D. krayon.arang. pastel dan sebagainya 2. diubahsuai untuk menghasilkan satu imej. gam. 11. majalah. pensel warna. Lukisan grafik mengandungi komposisi artistic dihasilkan dengan  mengaplikasikan warna keatas pemukaan bahan. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal disatu permukaan khas seperti  kertas lukisan. -garisan selari. pen marker. gunting.garisan menyilang . Ia mewakili gambaran pemikiran atau rekaan tertentu sama ada yang  nyata ataupun abstrak. Bahan yang boleh digunakan seperti :cat air. Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj. bertindih. atau cetakan  Imej/gambar disusun supaya bercantum. pestel. Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah  disusun dan ditindih untuk menghasilkan sesuatu imej. Satu proses menampal satu bahan ke atas bahan yang lain  Imej atau gambar diambil dari foto. LUKISAN 1. pen. cat tempera dan cat poster. KOLAJ  potong. Ada berbagai teknik lukisan seperti: -garisan silang. -garisan berombak. koyak. cat minyak. CATAN  Catan ialah proses menyapu warna atau cat ke atas sesuatu permukaan rata. Lukisan ialah seni yang menggambarkan objek atau pelan dengan garisan Lukisan ialah hasil seni 2 dimensi dengan menggunakan media kering seperti pensil. 12.

-teknik coreng. -teknik gosok. . -teknik titik.teknik campuran.-garisan kontur. -teknik lorek .