You are on page 1of 10

"Barbatii si femeile sunt diferiti. Nu sunt mai buni sau mai rai - ci diferiti.

Singurul lucru pe
care il au in comun este faptul ca apartin aceleiasi specii. "
Allan & Barbara Pease
De-a lungul a milioane de ani, structura creierelor barbatilor si femeilor a avut o evolutie diferita. Astazi
este clar evidentiat in maniera stiintifica faptul ca sexele prelucreaza informatiile in mod diferit. Fiecare
dintre cele doua genuri manifesta nevoi diferite, perceptii diferite, moduri de gandire, atitudini,
raspunsuri emotionale si comportamentale diferite.
Daca principalele deosebiri dintre sexe sunt determinate de datele neurobiologice innascute
specifice indivizilor, cele care modeleaza apoi genurile, sunt expectatiile si influentele sociale ale
culturii in care indivizii respectivi isi desfasoara existenta.
Fara o buna cunoastere a acestor diferente neurobiologice si psiho-sociale si fara adaptarea
necesara la universul configurat diferit al persoanelor de sex opus, multe dintre relatii vor fi deteriorate
de confuzii, neintelegeri sau vor fi chiar sortite esecului.
Corpul masculin
40% muschi
15% tesut adipos (burta)
Organe genitale intruzive
Vedere diurna mai buna
De 10 pana la 100 de ori mai mult
testosteron

40 % din corpul barbatului este
reprezentat de muschi, de unde si sintagma
"sexul puternic". Barbatul este mai inalt,
alearga mai repede, tinteste mai bine, vede
mai departe si are un simt mai bun al
orientarii. Toate aceste abilitati i-au permis
sa-si asigure perpetuarea speciei impotriva
pradatorilor de odinioara. Dintotdeauna,
barbatul a fost un vanator care procura hrana
si un luptator care isi proteja teritoriul si
familia. Scopul sau era asigurarea
supravietuirii proprii si a membrilor din grupul
sau. Barbatul se gandeste in primul rand la el
si apoi la ceilalti. Adesea este considerat
egoist din aceasta cauza, insa egoismul lui
este o forma de altruism, intrucat a invatat ca
de supravietuirea sa depinde cea a
oamenilor din jur. De aceea, isi pune forta
musculara si intelectuala in serviciul

Corpul feminin
23% muschi
25% tesut adipos (bazin)
Organe genitale receptoare
Mirosul mai dezvoltat de 2-10 ori
Producere ciclica de hormoni

Structura musculara si osoasa a femeii este
mai delicata, sintagma care de-a lungul timpului a
definit acest gen fiind cea de "sexul frumos".
Corpul femeii este construit de asemenea maniera
pentru a hrani viata, pentru a da nastere si hrani pe
cineva. Mama traieste intr-o relatie de simbioza cu
fatul ei timp de 9 luni. Aceasta fuziune este deseori
sustinuta prin alaptarea la san pe parcursul a
numeroase alte luni in plus fata de cele strict
necesare.

Creierul femeii cantareste. Prioritatile barbatilor se invart mai mult Prioritatile femeilor se invart mai mult in jurul . Aceasta zona a creierului este responsabila de comportamentele pe care psihologii le numesc cei 4 A : agresivitate. neuronii cerebrali feminini au cu intre 11 si 13% mai multe dendrite. creierul barbatului s-a dezvoltat putin diferit fata de cel al partenerei sale.M-as apropia de oamenii pe care ii iubesc.Ce ati face daca ati afla ca mai aveti de trait doar doar un an ? un an ? . demonstrand astfel cateva elemente specifice legate de sex. cu 100125 de grame mai putin decat cel al barbatului. alimentatie.Ce ati face daca ati afla ca mai aveti de trait .Mi-as da demisia si as pleca in calatorie. Creierul masculin Creierul feminin 2 emisfere inegale Hipotalamus mai dezvoltat Mai greu cu 125 de grame Corp calos cu 40% mai mic Cu 16% mai multi neuroni 2 emisfere egale Mai dens decat al barbatului Mai usor cu 125 de grame Corp calos cu 40% mai dezvoltat Cu 13% mai multe dendrite Desi are aceeasi structura. Barbatul.umanitatii. acces de fuga. Egalitatea celor doua emisfere ale sale este mai precisa. El asigura transferul informatiilor de la o emisfera la alta. Principala diferenta se gaseste in hipotalamus. In plus. Corpul calos (fasciculul de maduva alba) care uneste cei patru lobi ai creierului este mai dezvoltat la femei. care inlesnesc transferul unei cantitati mai mari de informatie de la un neuron la altul si de la emisfera stanga a creierului (descrisa ca fiind creierul rational si centrul vorbirii) la creierul drept (descris ca fiind centrul emotiilor). in medie. activitate sexuala. unde cateva din partile sale sunt mai dezvoltate cu de 2 ori pana la 10 ori fata de cele ale femeii. o fiinta "actionala" Femeia. insa densitatea sa mai mare compenseaza aceasta diferenta. . o fiinta relationala .

Barbatii sunt mai agresivi. Daca sursa stresului nu ii este lamurita.in jurul verbului "a face". ii permite sa perceapa viata dintr-o perspectiva globala si. A merge spre satisfacerea nevoilor. ca si pe vremea vanatorilor. ci in sensul real de "a merge catre" (ad gressere. a merge in intampinarea celuilalt. Femeile manifesta o memorie mai buna. a merge catre descoperirea lumii (de unde si gustul pentru aventura si calatorii). Datorita hipotalamusului si testosteronului (hormon tipic masculin). In zilele cotidiene. daca se poate  de dragul de a comunica  cu scopul de a rezolva problemele  cu scopul de a intretine relatia . sa se izoleze in tacere sau sa se indeparteze fizic. Comunicarea masculina Comunicarea feminina Barbatii vor sa actioneze. barbatul pune accent pe supravietuirea alimentarasi pe bunastarea fizica. femeile au tendinta de a alege meserii bazate pe relatia de ajutoare. barbatul are un libido mai ridicat. in acelasi timp. acesta fiind si explicatia pentru care in general femeile le spun partenerilor "Nu te gandesti decat la sex !" In fata unui pericol a carei sursa nu o poate controla. a merge dincolo de limite (sporturile extreme). barbatul are tendinta sa fuga. pentru majoritatea. concentrandu-se asupra familiei si prietenilor si lasand cariera pe locul al treilea. mai bine echilibrat. verbului "a fi". Mai multe sondaje au evidentiat faptul ca. Femeile comunica :  informatii concrete  informatii subiective  cat mai repede posibil  cat mai des posibil  pe teme exterioare lor  pe teme intime  pe un ton amuzant. general raspandit printre barbati. in latina). rezultatele sunt mai importante decat relatiile. o intuitie mai dezvoltata. Nu in sensul de violenti. femeile sunt dotate cu aptitudini in folosirea limbajului si in coordonarea relatiilor sociale. El secreta "carburant sexual" cu de 10 pana la de 100 de ori mai mult decat partenera sa. mai departe. mai repede (jocurile olimpice). Alte cercetari au stabilit ca si la locul lor de munca dimensiunea relationala conteaza. un creier apt pentru a indeplini mai multe sarcini in acelasi timp si o empatie mai mare. Barbatii comunica : Femeile vor sa comunice. Exceptie fac in general cele tinere sau cele ale caror copii au crescut si au parasit caminul. Chiar si la munca. aducand acasa cat mai multi bani pentru satisfacerea acestor nevoi. Creierul femeii. exceland in acest domeniu. de unde apare si climatul de competitie. Astfel. o usurinta mai mare de a gasi cuvintele potrivite pentru exprimarea emotiilor. De aceea. se indeparteaza de aceasta. cariera este pe primul plan. Trupul si creierul femeilor sunt mai bine dotate pentru comunicare si interrelationare. a merge mereu mai sus. Comportamentele masculine Comportamentele feminine Trupul si creierul barbatilor sunt mai bine dotate pentru actiune. sa sesizeze detaliile si nuantele.

pe independenta si linistea emotionala a caminului. existenta relatiei sale. Ea se asteapta sa primeasca in urma conversatiei un important sprijin emotional. comunicarea inseamnaschimb de informatie si face adesea acest lucru. intimitate si placere. pe confortul material al cuplului. placandu-i la nebunie sa argumenteze.Pentru barbat. comunicarea inseamnacomuniune. atragatoare. in masura in care incearca sa se inteleaga pe sine si sa-i inteleaga pe ceilalti. ei pun accent pe actiune. nu pentru a rezolva neaparat o problema. pur si simplu. iubita. pe interdependenta si pe exprimarea verbala a emotiilor in interiorul cuplului si al caminului. In general. pentru a avea certitudinea ca face parte dintr-o relatie. de preferat amuzante. pe reusita profesionala. Femeile insista pe relatie. El isi doreste doar conversatii scurte. Barbatii doresc de la femei Femeile doresc de la barbati  sa vorbeasca mai putin  sa vorbeasca mai des  sa reactioneze mai putin emotiv  sa isi comunice mai mult emotiile  sa se consume mai mult fizic  sa se consume mai putin fizic  sa fie mai putin romantice  sa fie mai romantici  sa vrea sa faca dragoste mai des  sa fie mai senzuali si mai putin genitali  sa se ocupe mai putin de ceilalti  sa se preocupe mai mult de ceilalti  sa fie mai rationale  sa fie mai spontani  sa se ocupe mai mult de cariera  sa se ocupe mai mult de familie  sa stea mai mult acasa  sa iasa in oras mai des  sa fie mai putin sensibile  sa arate mai multa compasiune . pe succesul romantic. Femeile trebuie sa se exprime verbal pentru a se simti vie. Ele simt o placere imensa in a vorbi si a-si impartasi gandurile si emotiile. Pentru femeie. si pentru a confirma. Rareori barbatii vorbesc doar de dragul de a o face. care sa ii permita sa ofere si sa primeasca informatii utile.

va gasi in alta parte compensatii sau se va resemna. Un barbat afectuos este pentru ea garantia securitatii. ceea ce traieste. sa fie mai punctuale  sa fie mai putin grabiti  sa fie gata mai repede  sa se ocupe mai mult de igiena lor Nevoile fundamentale ale barbatilor Nevoile fundamentale ale femeilor  satisfacerea nevoilor sexuale  satisfacerea nevoilor afective  o tovarasa de joaca  un tovaras de discutie  o partenera atragatoare  un partener transparent  pace si liniste  securitate financiara si emotionala  valorizare  implicare Nevoile conjugale ale barbatilor sunt: Nevoile conjugale ale femeilor sunt: Sexualitatea: Pentru barbat. orice femeie are nevoie sa stie ca partenerul ii spune adevarul. sportul se afla in centrul vietii pentru cei mai multi barbati. Dialogul: Absenta comunicarii reprezinta principalul repros adus de femei barbatilor. Barbatul nesatisfacut din punct de vedere sexual se va masturba. O partenera atragatoare: Cea mai mare parte a barbatilor adora sa aiba langa ei o femeie seducatoare. Femeia imbratisata. a angajamentului si a confortului afectiv. Barbatul adora ca partenera sa sa participe la activitatile lui sportive in aer liber sau la sala. a protectiei. Pentru a se simti in siguranta. Pacea si linistea: Casa ca o oaza de pace si liniste este o fantezie masculina la fel de frecventa ca cea a haremului. nu numai pentru ca este frumoasa ci si pentru ca stie sa poarte discutii interesante si sa fie o gazda buna. care este invitata la masa. Sprijinul financiar: Desi in zilele de azi femeile isi pot satisface si singure nevoile financiare. se ataseaza tot mai mult de barbatul care ii acorda aceasta atentie. conversatia le ajuta sa se simta legate intim de partenerul lor. ceea ce gandeste mereu. tot adevarul. pe care sa fie mandri sa o prezinte familiei si prietenilor. multe . Femeilor le place sa vorbeasca deoarece comunicarea confirma existenta relatiei lor. care este facuta sa rada. afectiunea reprezinta baza relatiei de dragoste. tinuta de mana in public. sexul reprezinta baza cuplului. careia i se ofera flori. Ludicul: Dupa sex. Cand se Afectiunea: Pentru femeie. Barbatul ramane in general fidel partenerei sale daca aceasta nevoie ii va fi satisfacuta. este esential sa simta ca barbatul ei ii spune cu adevarat ceea ce simte. Sinceritatea: Pentru femeie.

noua reguli a caror respectare a fost considerata de cei intervievati drept obligatorie in relatia cu un prieten: 1. Sa ii restitui datoriile. reprezinta o cale catre o implicare mai buna a barbatului in viata de familie. 8. de a evita orice subiect de controversa in timpul discutiilor de la masa. daca nu neaparat in modul de a intelege prietenia. 9. 6. Sa nu fii pisalog cu el. 7. Sa te straduiesti sa-ti faci fericit prietenul atunci cand esti impreuna cu el. isi asuma responsabilitati si isi ia angajamente. Sa ii iei apararea atunci cand el nu este de fata. cand ii ingrijeste si cand ajuta si el in mod egal la treburile casnice. in orice caz in felul in care se exprima aceasta intre femei si barbati. de a trai intr-o casa ordnata si de a face dragoste. 4. faptul de a putea fi primit de o femeie tandra si de copii alergand spre el. atunci cand se aseaza in patru labe ca sa se joace cu copiii. dintre ele cauta un partener care sa le asigure stabilitatea economica a familiei. de a petrece o seara linistita dupa ce copiii merg la culcare. 9 reguli pentru a intari prietenia Cercetatorii Argyle si Henderson au indentificat.intoarce de la munca. Sa-l ajuti la nevoie. Prietenia: femei versus barbati Dupa cum era de asteptat. Sa fii intelegator cu alti prieteni pe care el ii are. Sa ai incredere in el. 5. Sa imparti reusitele cu prietenul. pe baza unor intrebari privind prietenia (adresate unui numar egal de femei si barbati). . Admiratia: Barbatul apreciat pentru ceea ce este si admirat de privirea stralucitoare a partenerei capata incredere in sine. 2. Barbatul capata o valoare erotica in ochii femeii. Sa-i oferi sprijin emotional. Angajamentul fata de familie: orice femeie dosreste sa construiasca o familie solida cu ajutorul unui barbat care accepta sa joace pe deplin rolul de tata. exista asemanari in gandire insa si diferente de gen. 3.

e clar ca ii displaci. neatingerea “normei” comunicarii interpersonale intr-o zi inseamna un mai mare chef de vorba ce ii poate exaspera pe barbati. Privindu-i. 74% dintre femeile care lucreaza si 98% dintre femeile casnice considera ca defectul cel mai mare al sotilor sau chiar al barbatilor in general este ca nu sunt dispusi sa vorbeasca. In ceea ce priveste prietenia si relatiile interpersonale. acestia se limiteaza la 2000-3000 de cuvinte. se apuca sa repare motorul masinii sau un robinet care curge”. De altfel. iar el vrea sa stea pe stanca lui si sa priveasca in gol”. confidentele. ei se simt extraordinar de bine impreuna. fiind orientati mai mult catre actiune. pe cand. in realitate. destainuirile ori chiar autodezvaluirea joaca un rol crucial. Cand o femeie vorbeste mult. isi manifesta de obicei prietenia prin desfasurarea in comun a unor activitati. cand unul dintre barbati este suparat. exista deosebiri intre femei si barbati si in cazul tactilitatii. “Cand o femeie este suparata. e semn ca i-ai placut. Contrastul cu comportamentul masculin este evident. In timpul conversatiei cu o prietena.Prietenia. acestia. Allan si Barbara Pease observa ca “in conditii de stres sau de tensiune ea vrea sa vorbeasca si sa se cuibareasca. in conceptia lor. Cand vine vorba de barbati. care pun un accent mai mare pe comunicarea verbala. cand. femeile pronunta in medie intre 6000 si 8000 de cuvinte. asa cum pe ele le exaspereaza tacerea acestora . cele mai multe dintre femei ar putea interpreta ca sunt certati. Doi prieteni barbati pot repara impreuna o masina schimband pe parcursul catorva ore numai cateva cuvinte. 1000-2000 de semnale vocale si intre 2000 si 3000 de gesturi. tacerea “oferita” de barbati este oarecum jignitoare cu atat mai mult cu cat. femeile se ating una pe cealalta de patru pana la sase ori mai mult decat niste . atunci cand este vorba de barbati. masura simpatiei fata de un om este data de cantitatea de cuvinte pe care i le adresezi. fie ele productive sau pur si simplu recreative. si acelea doar de interes strict utilitar. In schimb. dupa cum pot sa joace sah sau sa pescuiasca o zi intreaga in tacere deplina. Pentru femei. Pentru femei. Daca nu o face. diferente de gen In prietenia femeilor. mai ales la sfarsitul zilei. Pe parcursul unei zile obisnuite.pe care femeile nu ezita sa o interpreteze drept dovada a unei lipse evidente de afectiune. emit alte 2000-3000 de sunete semnificative si fac intre 8000 si 10000 de gesturi. se descarca emotional in prezenta prietenelor.

dupa aceea.barbati care stau de vorba intre ei. Daca el se uita din trei in trei seriale. de exemplu. din punct de vedere structural. iar barbatii mai sintetici. cind. Rareori veti vedea un barbat care sa aiba rabdare sa urmareasca toate serialele unei telenovele. Daca li se da cite o harta unui barbat si unei femei aflati intr-o padure. in literatura de specialitate este citat un test extrem de simplu. Insa. intuitie efectiva. fetele au un anumit tip de creier. gen alpinism. bunavointa. Trasaturile specifice personalitatii masculine sint: voluntarism. dorinta de dominare. mai pragmatici. ceea ce conduce la un anumit tip de comportament specific feminin. Cu toate acestea. diferenta nu este semnificativa. iar baietii un altul. exista suficiente argumente sa se poata afirma ca femeile si barbatii gindesc diferit. Aceasta inseamna ca femeile sint mai sensibile. Personalitatea feminina este caracterizata prin emotivitate. s-a . tendinta de bravada. pasivitate. referitor la relatia indivizilor cu lumea inconjuratoare. tendinta de generalizare si abstractizare. in timp ce femeile aflate in situatii similare “cersesc” mangaieri consolatoare. combativitate. Acest lucru este evident inca de la nastere. dar se concentreaza mai putin atunci cind rezolva probleme de matematica. acela al orientarii in spatiu. tendinta la o viata vegetativa. DIFERENTE INTRE CREIERUL BARBATULUI SI A FEMEIEI „Asa cum exista diferente anatomice intre femei si barbati. reactioneaza si evolueaza diferit. chiar daca il intereseaza subiectul. Deci. actioneaza. Femeile sint mai sensibile. femeile si barbatii folosesc grupuri total diferite de neuroni atunci cind incep sa citeasca sau chiar atunci cind se odihnesc. cautarea riscurilor spectaculoase pentru impresionarea celor din jur. buna orientare in spatiu. rabdare. intransigenta. mai nou. Prin extensie. parasutism etc. fenomen care se amplifica educational. preferinta pentru sporturile si activitatile riscante. s-a pus problema ca si creierul are sex. convins ca in aceasta perioada nu se intimpla nimic nou. iar barbatii mai pragmatici Comparativ cu barbatii. migala. femeile stau cu sufletul la gura serial de serial. respectiv masculin. preferinta pentru activitatile lipsite de risc si pasnice. spectaculos. femeile isi angajeaza mult mai profund creierul in timp ce se gindesc la lucruri triste sau care implica o anumita stare emotionala. majoritatea dintre barbati resping orice incercare de a fi atinsi si pretind sa fie lasati singuri. Cand sunt tristi sau preocupati.

pe masura ce inainteaza in virsta. este nu numai o problema de inclinatie. sa plece in directia gresita fata de cea din care a venit. lucrurile sint mult mai simple: numai aruncind o privire in jur. Aceasta nu . Pe aceste circuite neuronale mai numeroase se pot dezvolta mai multe scheme de comportament. In schimb. cum de altfel practica a si demonstrat. este mai mare la femei. Capacitatea lor previzionala este mai mare. ci si de exercitiu. Numarul de sinapse este mai mare la femei In ciuda acestor trasaturi distincte. De aici si faptul ca femeile sint mai nuantate. creierul barbatilor se deterioreaza de trei ori mai repede decit cel al femeilor. De altfel. nu exista diferente de structuri anatomice intre creierul femeii si al barbatului. pentru ca. femeile sint intuitive. deci. dar le este mai greu sa traga concluzii si sa actioneze. respecta cu strictete indicatiile medicului si sint mai putin consumatoare de alcool. Tocmai de aceea. acestea au un procentaj mai ridicat de materie cenusie. deci invata sa se orienteze in diferite situatii. in special atunci cind este vorba de conditii de munca grele. In schimb. In ceea ce il priveste pe barbat. Performanta intelectuala se obtine numai printr-un permanent exercitiu al creierului Apoi. Regresul la barbati se datoreaza in mare parte vietii pe care o duc acestia. barbatii sint deseori lipsiti de tact si intelegere. In sfirsit. ele se protejeaza mai bine. Eu sint convins. Cu toate acestea. Ei iau decizii rapid. sa se orienteze in directia corecta. indiferent de domeniul in care si-au desfasurat activitatea. Au o mare capacitate de analiza. stiu ce sa spuna pentru ca celalalt sa nu se simta in incurcatura. Deci. adica al legaturilor neuronale. Totul depinde de interesul pentru acea deprindere.constatat ca aproape intotdeauna femeia va invirti harta in toate directiile posibile. dar sint si tolerante. ca o femeie poate sa fie un foarte bun pilot sau sa minuiasca perfect o arma. atrasi mai mult de stiintele exacte si sporturile dure. memorare. in ciuda faptului ca barbatii au un creier cu 10-11% mai voluminos – direct proportional cu inaltimea si greutatea – decit cel al femeilor. analiza. interpretare. majoritatea personalitatilor lumii. Inclusiv numarul de celule este egal. fara sa ezite prea mult. acestia neglijind amanuntele in favoarea intregului. in final. consum excesiv de alcool sau tutun. Creierul femeii este ca un calculator care primeste mai multe informatii si poate realiza mai multe combinatii. numarul de sinapse. Aici ar trebui sa se tina cont si de faptul ca barbatii fac armata. Moartea neuronilor la femei este mai lenta. acesta va reusi sa refaca intreg traseul parcurs si. au fost barbati.

Femeile. Un lucru este cert: indiferent de diferentele structurale dintre cele doua sexe. pierd timp si energie pentru a rezolva chestiuni marunte care le indeparteaza adesea de performanta. dedicindu-se neconditionat studiului. ci doar ca acestia sint mai sintetici si isi cunosc mai bine interesul. in schimb. . performanta intelectuala se obtine numai printr-un permanent exercitiu al creierului“.inseamna ca barbatii ar fi mai inteligenti decit femeile.