You are on page 1of 21

Apa itu Adobe Illustrator

Adobe Illustrator merupakan salah satu produk keluaran Adobe yang begitu popular
dan sering kali digunakan dalam menghasilkan lukisan-lukisan vector. Ia selalu
digunakan oleh pereka-pereka grafik untuk menghasilkan lakaran-lakaran seperti
kartun, gambar rajah, carta dan logo. Tidak seperti fail-fail imej yang lain, Illustrator
menggunakan persamaan matematik untuk melukis sesuatu bentuk itu. Ini
menjadikan grafik dalam bentuk vektor boleh diubah saiz dalam skala yang besar
tanpa menjejaskan resolusi sesuatu imej itu (imej pecah).

Kelebihan Grafik Dalam Format Vektor

Boleh diubah saiz tanpa menjejaskan resolusi.

Garisan sentiasa dalam bentuk yang tepat dan kemas.

Boleh di cetak pada resolusi yang tinggi.

Saiz fail yang kecil (jimat space).

Kelamahan Grafik Dalam Format Vektor

Lukisan nampak agak kurang hidup dan lebih kepada kartun.

Sukar untuk menghasilkan imej yang kelihatan sama seperti objek asal

Contoh Penggunaan Vektor
1. Mereka bentuk Logo.

2. Melukis Peta

3. Melukis Lakaran

4. Infografik

. Bermula hari ini saya akan cuba menyediakan beberapa topik-topik asas berkaitan Illustrator dan anda semua bolehlah bermula menghasilkan anda punya hasil grafik vektor sendiri. Pastikan Adobe Illustrator telah pun diinstallkan di komputer anda!! Mari Mula Melakar Sudahkah anda semua mempunyai perisian Adobe Illustrator di komputer anda? Bagi yang masih belum mempunyai lagi. Merebentuk Grafik Pembungkus dan Kad Jemputan Ini hanya beberapa contoh yang boleh dilakukan dengan menggunakan perisian Illustrator ini. Lukisan Photorealistic 5. anda boleh cuba ke laman sesawang Adobe dan muat turun perisian Illustrator untuk pakej cubaan.5.

sudah dapatkan dan install komputer anda? Sekarang tunggu apa lagi. Seterusnya klik OK. bolehlah mendapatkan salinan original di kedai-kedai yang menjual perisian-perisian komputer.Bagi yang mampu. Untuk kali ini. hanya isikan pada ruang Name bagi nama dokumen anda dan Size. Kita akan gunakan saiz 640x480 untuk latihan kali ini. untuk membuka satu dokumen baru. Membuka Dokumen Baru Mungkin tidak banyak bezanya dengan perisian-perisian komputer yang lain. anda hanya perlu klik pada File > New Document ataupun anda boleh menggunakan arahan shortcut pada papan kekunci komputer anda dengan menekan Ctrl + N . Satu window baru akan keluar untuk anda isikan segala butiran yang diperlukan. klik dan kita mulakan melakar.Okay. .

Untuk ubah kepada bentuk di bawah. gunakan sahaja workspace asal yang telah ditetapkan. Ada beberapa peralatan yang tersembunyi di .Workspace ini boleh diubah mengikut kesesuaian kerja anda dan keperluan peralatan dan perubahan yang anda perlukan. anda hanya perlu klik pada dua tanda arah bertindih di sebelah kiri atas kotak toolbox anda.Workspace Ini merupakan contoh workspace ataupun ruang kerja anda sewaktu menggunakan Adobe Illustrator. Peralatan-peralatan yang akan banyak kita gunakan selepas ini terdapat di sini. Untuk kali ini. Toolbox Ini pula dipanggil Toolbox. anda akan dapati ia hanya sebuah kotak yang mempunyai 1 sahaja ruang menegak. Sekiranya ini merupakan kali pertama anda menggunakan Illustrator.

Selesai menaip. Kebiasaannya pereka grafik menggunakannya untuk menukar warna. Satu window baru akan keluar. menambah stroke. Floating Palette Floating Pallete merupakan alat untuk anda mengubah beberapa aspek rekaan pada lakaran-lakaran anda. Kemudian klik ok. klik pada Type Tool dan kemudian klik di atas artboard.Fail anda telah tersimpan. contohnya di sini saya tuliskan perkataan Mari Melakar. Tukar jenis fail kepada Adobe Illustrator(*. Untuk membuat sebarang perubahan. Tuliskan satu perkataan. anda hanya perlu buka fail yang telah anda simpan. Menyimpan Dokumen. simpan dokumen anda dengan klik pada File > Save. Selamat Mencuba. menyelaraskan susunan objek. Dengan window dokumen baru anda dalam keadaan aktif. menambah gradient serta efek-efek yang lain. Contohnya saya namakan fail saya Lakaran01.belakang peralatan-peralatan yang ditunjukkan dan anda hanya perlu klik alat tersebut sehingga peralatan baru yang tersembunyi tadi keluar. .AI) dan namakan fail anda dengan apa-apa nama yang anda mahu.

Shape Tools Shape tools digunakan untuk melakar ataupun meletakkan bentuk-bentuk asas yang disertakan bersama-sama perisian Illustrator anda. Klik sehingga satu senarai pilihan untuk bentuk-bentuk lain keluar di sebelahnya.Membuat Bentuk Asas Bagaimana dengan perkenalan anda dengan Illustrator? Mempunyai sebarang masalah? Sudah dapatkan perisian tersebut? Kalau belum lagi. menukar saiz lakaran. . Selection Tool: Digunakan untuk memilih sesuatu bentuk yang telah dilakar serta memindahkan kedudukan bentuk tersebut. menyusun lakaran dan sebagainya. Tool ini juga digunakan sebagai alat untuk menukar saiz sesuatu bentuk lakaran. Baiklah untuk kali ini kita akan teruskan tutorial kita dengan membuat beberapa bentuk asas yang terdapat dalam Illustrator. dan klik pada shape tool. DI samping itu kita akan berkenalan dengan beberapa tools yang ada. alat ini digunakan hanya untuk memilih pada satu titik anchor yang ada pada sesuatu bentuk lakaran dan bukannya keseluruhan bentuk lakaran. Walau bagaimanapun kali ini kita hanya gunakan bentuk segi empat tepat. Sekarang pergi kepada tool palette anda. Direct Selection Tool: Berbanding dengan selection tool. anda boleh berbuat demikian dengan memuat turun versi cubaan yang boleh di dapati di sini. Pilih bentuk segi empat tepat. Kita akan banyak menggunakan tool ini untuk menggerakkan lakaran. Selection Tools Secara umumnya terdapat dua jenis selection tool di dalam perisian Illustrator ini. Dengan ini anda dapat memindahkan kedudukan titik anchor itu seterusnya mengubah bentuk asal bentuk lakaran anda.

Mudah bukan? . tetapi anda perlu klik 2 kali pada ikon Stroke. Klik 2 kali pada Fill yang terletak di bahagian bawah Tool Pelette anda. Klik OK .Fill & Stroke Fill digunakan untuk mengisi penuh objek lakaran dengan warna dan efek-efek warna yang ada manakalan stroke pula digunakan untuk menampakkan garisan luar pada sesuatu objek lakaran itu.Klik dan tarik cursor sehingga terbentuk segi empat sama yang kita mahukan. bawakan cursor anda ke atas artboard . Setelah anda klik pada bentuk segi empat tepat tadi. Garisan luar yang berwarna hitam pada objek lakaran anda akan hilang. Bentuk lakaran anda sudah pun bertukar warna. bentuk anda berwarna putih dan mempunyai garisan luar yang berwarna hitam. Satu tetingkap baru yang dikenali sebagai Color Picker akan keluar. Seperti yang telah ditetapkan. Warna Stroke juga boleh ditukar dengan menggunakan kaedah yang sama. Pilih warna yang anda mahu dengan menarik slider dan kemudian pilih tahap kecerahan warna pilihan anda dengan klik pada mana-mana ton yang ada ditunjukkan. Menukar Warna Objek Kemudian mari kita menukar warna segi empat tepat yang telah kita lakarkan. Membuang Stroke Klik pada Stroke di Tool Pelette anda dan secara automatik Stroke akan berada di atas Fill .

Begitu juga dengan bentuk-bentuk yang lain.secara automatik satu segi empat yang dipanggil kotak keliling akan keluar di sekeliling objek lakaran anda. Tarik ke arah . Apabila anda klik pada Selection Tool . klik dan tarik sehingga terbentuk segi empat sama pada permukaan artboard anda.Mengekalkan Nisbah Pembesaran Objek Kita masih boleh melakar sebuah segi empat sama dengan menggunakan Tool segi empat tepat tadi. pastikan anda memilih Selection Tool yang ada pada Tool Pelette anda. tapi kali ini anda perlu menekan Shift. Menukar Saiz Objek Seterusnya kita akan menukar saiz bentuk lakaran kita. Langkah yang sama diperlukan semasa membuat segi empat tepat. untuk mendapatkan pembentukan yang sekata. anda hanya perlu menekan Shift pada papan kekunci anda semasa menarik cursor. Kemudian tarik titik hujung yang berada pada bucu kotak keliling tadi untuk menukar saiz objek lakaran anda. sehingga bentuk dan saiz yang anda mahukan terhasil. Untuk tujuan itu. Sambil anda menekan Shift pada papan kekunci anda. Anda boleh juga menggunakan langkah yang sama untuk melukis sebuah bulatan yang tepat dengan hanya menggunakan Ellipse Tool. Pilih bentuk segi empat tepat seperti langkah sebelum ini pada Tool Palette anda.

Untuk mengekalkan nisbah pembesaran dan pengecilan objek lakaran. anda hanya perlu tekan Shift semasa anda memutarkannya. Klik dan putarkan objek anda mengikut apa yang anda mahukan. Untuk terus putarkan kepada sudut-sudut 45 darjah. anda perlu memilih objek yang hendak diputarkan dengan menggunakan Selection Tool . Manakala untuk mengekalkan kedudukan objek anda perlu menekan Shift+Alt semasa proses di atas. anda hanya perlu menekan Shift semasa proses di atas. Dengan mengetahui asas-asas membuat bentuk lakaran yang anda mahu. Setelah kotak keliling objek lakaran anda keluar. gerakkan cursor anda hampir kepada bucu kotak tersebut sehingga cursor anda bertukar menjadi satu ikon putaran. Walau bagaimanapun beberapa langkah asas seterusnya perlu .dalam untuk mengecilkan dan ke arah luar untuk membesarkannya. Memutarkan Objek Seperti menukar saiz. saya percaya anda mampu membuat bentuk-bentuk lain yang ada di sekeliling kita dengan menggabungkan bentuk-bentuk asas yang didatangkan bersama-sama perisian Illustrator ini.

profesional-profesional. sebelum anda semua bermula untuk menghasilkan hasil-hasil lakaran yang menarik.dipelajari untuk membuat bentuk-bentuk yang lebih kompleks daripada ini. Sebelum ini kita sudah pun mempelajari cara-cara untuk menghasilkan bentuk-bentuk asas dengan menggunakan peralatan Shape yang ada pada Tool Palette. Selamat bertemu kembali sekali lagi dalam siri pengenalan kepada perisian Adobe Illustrator. kita dapat melakar ataupun melukis bentuk dan garisan dengan cepat. Melakar Dengan Menggunakan Pencil Tool. Siri pengenalan ini amat penting bagi mereka yang masih belum begitu mahir lagi dengan Illustrator ini. Selamat Mencuba. apa yang boleh kita buat dengan Pencil ni. Bagi mereka yang sudah mahir. Melukis Garisan . iaitu Pencil. anda boleh terus berkarya di samping memberi ilham kepada kami semua untuk terus menghasilkan hasil lakaran yang menarik. Hari ini saya akan cuba bawa anda semua berkenalan dengan satu lagi peralatan asas yang ada dalam perisian Illustrator ini. pereka-pereka grafik di luar sana.Jom kita lihat. Dengan menggunakan Pencil.

Untuk mula menggunakan Pencil ini. Anda hanya perlu klik pada ikon Pencil yang ada pada Tool Palette. untuk menghasilkan bentuk yang anda mahukan. Untuk menutup lakaran tersebut. Klik di atas Artboard dan arahkan cursor anda dengan menggunakan tetikus. anda hanya perlu teruskan lakaran sehingga Pencil anda sampai ke titik permulaan tadi dan tekan kekunci ALT. Satu ikon bulatan kencil aka nada bersama Pencil anda yang mana menunjukkanlaluan lakaran anda sudah boleh ditutup. Menutup Laluan Lakaran Apabila kita cuba menghasilkan bentuk-bentuk yang mana hujungnya bersambung seperti bulatan. . amat mudah. segiempat laluan bentuk tersebut mestilah ditutup dengan menemukan titik akhir dan titik permulaan lakaran.

. Melukis dengan menggunakan Pencil amat berbeza sekali keadaannya apabila kita menggunakan pensel sebenanr. Dilalukan sekali lagi di atas garisan yang sudah dibuat. dan hasilnya bentuk atau garisan yang dilakar akan Nampak lebih kemas dan sekata. Kebiasaannya garisan yang dilukis akan nampak tidak sekata dan tidak lancer pergerakannya.Mencantikkan Garisan Yang Tidak Sekata. Anda hanya perlu menekan kekunci ALT sambil menggerakkan sekali lagi Pencil yang secara automatik menjadi Smooth Tool. Masalah ini boleh diatasi dengan mudah dalam perisian Illustrator ini.

Pastikan titik permulaan dan titik akhir mestilah dalam keadaan tertutup. kita boleh menukar atau mengubah bentuk lakaran yang telah dihasilkan. Klik pada bentuk yang hendak diubah. Gunakan Pencil dan lukiskan balik bahagian yang hendak diubah. .Mengubah Bentuk Lakaran Dengan menggunakan Pencil juga.

Pencil Tool Option Klik 2 kali pada ikon Pencil di atas Tool Palette dan satu tetingkap kecil bagi Pencil Tool Option akan keluar. . Pada menu ini. kita boleh mengubah Fidelity dan juga Smoothness hasil lakaran kita dengan menggunakan Pencil.

kita akan cuba membuat satu efek ais pada tulisan dengan menggunakan layer style yang mana boleh digunakan pada objek-objek yang lain. Andai kata anda bukanlah seorang yang mahir menggunakan tetikus. Pilihlah tetapan mana yang anda mahukan mengikut kemahiran dan hasil yang anda inginkan. Anda boleh muat turun fail PSD di bahagian bawah sesi pembelajaran sekiranya anda ingin copy+paste layer style yang ada. anda boleh tetapkan nilai Fidelity yang tinggi. . Dengan kata lain dapat menghasilkan satu garisan atau bentuk yang lebih sekata tetapi titik rujukan yang boleh diubah akan berkurang. Kemudian kita meletakkannya pada satu latar belakang yang menarik untuk menjadikan ia lebih unik. Mari Melakar Tulisan Air Batu di Photoshop Dalam siri pertama kali ini.Selamat mencuba. semakin sedikit titik-titik rujukan yang akan dihasilkan. Smoothness: Semakin tinggi nilai Smoothness anda.Fidelity: Menentukan sebaik mana Illustrator mengikut arahan pergerakan dari tetikus anda.

Langkah Pertama: Kita mulakan dengan membuat satu latar belakang dengan menggunakan Radial Gradient dengan 2 ton warna biru. Efek ini nampak lebih menarik jika dipadankan dengan warna biru kerana ianya akan lebih menampakkan kesejukan efek ais yang akan kita lakukan. Foreground color – #282c54 Background color – #0a0d2e .

Langkah Ke-2: Sekarang. . ia mungkin nampak agak sedikit pelik pada preview.Ini akan menghasilkan satu efek yang retro. Mulakan dengan pergi ke shape palette dan cuba cari bentuk starburst yang kita inginkan.Hakikatnya itulah efek starburst yang kita cari. kita akan menambahkan satu starburst. Ya. tidak seperti apa yang kita mahukan. untuk efek latar belakang.

Langkah Ke-3: Dengan memilih objek starburst tadi. kerana ia sebenarnya berupa bentuk seperti sebuah roda yang mempunyai bahagian tepi yang tidak kita mahukan. dengan layer starburst kita tadi masih aktif. Langkah Ke-4: Kemudian.Jadi buatkan ia lebih besar. . dengan warna putih dan diletakkan betul-betul di bahagian tengah. tukarkan opacity lapisan tersebut kepada 10% dan tukarkan layer mode kepada Overlay. kita lukiskan satu starburst yang lebih besar sehingga ia menutupi semua permukaan latar belakang kita tadi.

kerana tulisan-tulisan yang berbentuk blok besar dan tidak terlalu formal. Langkah Ke-6: Kita teruskan dengan efek utama dalam pelajaran kali ini dengan menambahkan beberapa layer style.Jadi teruskan memerhati bagaimana seseorang designer meletakkan tulisan-tulisan mereka di dalam lakaran mereka. Pastikan tulisan anda berwarna putih dan untuk makluman. efek ini lebih terserlah dibuat pada latar belakang yang gelap.Langkah Ke-5: Sekarang kita mula tuliskan perkataan yang kita mahukan. Memanipulasi tulisan merupakan satu asset penting dalam menghasilkan sesuatu lakaran yang baik dan ia akan sentiasa diperhatikan dalam menilai tahap sesuatu lakaran itu. amat sesuai digandingkan dengan efek kali ini.Selamat mencuba.Anda boleh muat turun fail-fail PSD dari link yang diberikan dan boleh terus menggunakannya dengan right-clik pada layer style tersebut. seterusnya copy dan paste layer tersebut. DI sini saya gunakan font Showcard Gothic. .

PSD File Posted by Pelakar at 7:56 PM .