Anna Kingsbury

EDI 337

Life Cycle Unit
2 Grade Science
SRA
nd

Purpose:
The purpose of this summative assessment is to help the teacher and students
determine if they have successfully mastered the learning targets in this unit, and
to indicate to the teacher if the cohesive unit was successful in terms of learning
and understanding of life cycles. In this assessment, students should be able to
show their understanding of the elements a plant or animal needs to survive, be
able to recognize the difference between a young and adult animal or plant, as well
as list and describe all parts or stages of a dragonfly’s, a horse’s, and a plant’s life
cycle. These organisms were picked in order to illustrate to students that the details
of life cycles can vary between organisms. This assessment will be given at the end
of the “Life Cycles” unit, and the results of this assessment will inform the teacher
about students’ levels of mastery in regards to the learning targets, and if any
material needs to be readdressed before moving onto the next unit.
Content Expectations:
L.OL.E.1 Life Requirements- Organisms have basic needs. Animals and plants need
air, water, and food. Plants also require light. Plants and animals use food as a
source of energy and as a source of building material for growth and repair.
L.OL.02.14 Identify the needs of plants.
L.OL.E.2 Life Cycles- Plants and animals have life cycles.
Both plants and animals begin life and develop into adults, reproduce, and
eventually die. The details of this life cycle are different for different organisms.
L.OL.02.22 Describe the life cycle of familiar flowering plants including the following
stages: seed, plant, flower, and fruit.
Learning Targets
I can identify the
elements that plants and
animals need to survive.
I can recognize the
difference between a
young animal and an
adult animal.
I can recognize the
differences between a
young plant and an adult
plant.
I can describe the life
cycle of a dragonfly.
I can describe the life
cycle of a horse.
I can describe the life

Knowledge Questions
4, 10

Reasoning Questions
11

14

8, 18

1, 15

5, 6, 13

16

9, 19

3

7, 20

2, 12, 17

Anna Kingsbury
EDI 337
cycle of a plant.

Anna Kingsbury
EDI 337
Directions: (to be read aloud to students prior to beginning of the test)
This test is over the whole Life Cycles unit, and will have questions about the needs
of living things, the differences between a young and adult animal and plant and
will also ask questions about the life cycles of a dragonfly, a horse, and a plant.
There are 20 questions on this exam, and they are all worth one point each. There
are 5 True/False, 5 Fill in the Blank, and 10 Multiple Choice questions. You will be
provided a word bank for the Fill in the Blank section. Record all of your answers on
this test. After each question, please fill in a smiley face to indicate if you were
“sure” or “not sure” of your answer. The happy face means you are sure, and the
sad face means you are not sure.
If you have any questions on the test, please raise your hand and I will come to help
you. When you are done with you test bring it up to my desk and put it in the basket
face down. You may read quietly or work on other homework when you are finished,
but there will be no talking until everyone is done with their test. You’ll have 45
minutes to complete the test, which is plenty of time – so don’t rush!
Good luck everyone, read the directions as you go, and don’t forget to put your
name and the date on the top of your paper before you begin!
Answer Key:
True/False
1.
2.
3.
4.
5.

F
T
F
F
T

Fill in the Blank
6. Nymph
7. Seeds
8. Color
9. Foal
10.Food
Multiple Choice
11.C
12.A
13.B
14.A
15.A
16.B
17.C
18.C
19.B
20.A

Anna Kingsbury
EDI 337

Name:____________________________________
Date:____________________________________

LIFE CYLCES UNIT TEST
True or False:
For each question, circle whether you think the statement is “true” or “false”. Don’t
forget to indicate if you were “sure” or “not sure” of your answer by filling in the
smiley faces! Each question is worth one point.

1.
2.
3.
4.
5.

A young plant never looks like its parent.
Adult plant flowers make seeds.
A baby horse comes from an egg.
Seeds do not require water to germinate.
Nymphs shed their outside cover once.

True
True
True
True

False
False
False
False
True

False

Anna Kingsbury
EDI 337

Fill in the Blank:
For each question, decide which word would best complete the sentence, and write
it in the blank. There is a word bank provided for you at the bottom of this page.
Each question only has one answer, but there are some words in the word bank that
will not be used. Show whether you were “sure” or “unsure” after each question.
Each question is worth one point 

6. A young dragonfly is called a _________________________.
7. The adult plant makes more _____________________________.
8. Young animals often look like their parents in shape and _____________________.
9. A young horse is called a _______________________.
10.Animals need air, water, and _______________________ to survive

WORD BANK
Seeds

Egg

Foal

Stem

Food

Color
Nymph

Soil

Plant

Halfway done! Great job! 

Anna Kingsbury
EDI 337

Multiple Choice:
Circle the answer that most correctly answers the question that is asked. There is
only one correct answer for each question. Don’t forget to tell me whether you were
“sure” or “not sure”! Each question is worth one point.

11.Plants do NOT need this to grow.
A. Water
B. Sunlight
C. Bugs
12.What happens after a seed germinates?
A. A seedling begins to grow.
B. Flowers bloom.
C. New seeds are formed.
13.After a dragonfly egg hatches, it becomes a…..
A. Foal
B. Nymph
C. Adult dragonfly
14.How do young horses look like adult horses?
A. They have the same shape.
B. They do not look like their parents.
C. They are the same size.
15.What is one way that a young plant can be different from its parent?
A. Different color flower.
B. Different type of plant.
C. Different kind of flower.

Anna Kingsbury
EDI 337
16.Choose the answer that best describes the correct life cycle of a dragonfly.
A. Nymph, adult dragonfly, egg.
B. Egg, nymph, adult dragonfly.
C. Adult dragonfly, egg, nymph.
17.What does a seedling look like?
A. A seed.
B. A tall adult plant with seeds called beans.
C. A small plant with roots, a stem, and leaves.
18.Which of these sentences is true?
A. A mother and baby never look alike.
B. A baby looks like its mother, but will grow up to look like a different
animal.
C. A baby looks like its mother, but can be slightly different.
19.Which of these is the first part in a life cycle of a horse?
A. Egg
B. Foal
C. Adult
20.A seedling is a….
A. Young plant
B. Adult plant
C. Dragonfly egg

Anna Kingsbury
EDI 337

You’re finished! Thank you for your concentration! Please answer
these self-assessment question for me – they will not be graded,
they’re to help me teach you better!

How do you think you did on this test overall?

What was the most difficult question for you and why?
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

What was the easiest question for you and why?
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________

Remember to place your test face down in the basket on my desk
and work on other homework until everyone else is finished! 