CERPEN : Talia dan Raksasa Qadqad karya Zaniffa Azzura Abdullah

Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti, kemudian jawab soalan-soalan yang
berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.
"Apa istimewanya budak ini?" Binjah bersuara mewakili kekaguman mereka.
Melihat Dodo dan Misa tidak menjawab, lelaki itu menarik Talia dari rangkulan
ibunya. Anak kecil itu ditelitinya.
"Benda ungu apa ni?" Soalnya. "Ini, di tangannya, di kakinya, di rambut..."
Talia merentap tangannya daripada pegangan Binjah.
"Tanah. Talia main tanah tadi," sambut Dodo bingung.
"Ah," gumam Binjah senang. "Tanah berwarna ungu…rupa-rupanya, katakkatak raksasa itu alah dengan tanah ungu!”
Binjah membuat rumusan mudah, mengaitkan tanah ungu di tangan dan
rambut Talia dengan pengunduran makhluk itu tadi. Seperti ramai yang lain,
Binjah terlalu jahil akan perihal hubungan Talia dengan Qadqad yang telah
bersemi di sempadan huma beberapa bulan yang lalu. Fikiran serong Binjah
mula merancang-rancang sesuatu.
(Dipetik daripada cerpen Tali dan Raksasa Qadqad, antologi Baik Budi,
Indah Bahasa, Tingkatan 2, Dewan Bahasa dan Pustaka)
i.

Mengapakah Binjah dikatakan terlalu jahil?
(3 Markah)
Jawapan: Binjah dikatakan terlalu jahil kerana dia membuat rumusan
mudah mengaitkan tanah ungu di tangan dan rambut Talia punca
pengunduran makhluk itu. Malah, binjah tidak tahu akan perihal
hubungan Talia dengan Qadqad yang telah bersemi di sempadan huma
beberapa bulan yang lalu.

ii.

Kemukakan dua gaya Bahasa yang terdapat dalam petikan cerpen di
atas.
(3 Markah)
Jawapan: Dua gaya Bahasa yang terdapat dalam petikan di atas ialah
gaya Bahasa repetisi. Contohnya, di tangan. Di kuku, di kaki, di rambut.
Seterusnya, terdapat gaya Bahasa kata ganda. Contohnya, ruparupanya, katak-katak raksasa dan merancang-rancang.

iii.

Pada pandangan anda, bagaimanakah pihak kerajaan boleh mengawal
kegiatan pembalakan haram di negara ini?
(4 Markah)
Jawapan: Pada pandangan saya, pihak kerajaan boleh mengawal
kegiatan pembalakan haram di negara ini dengan mengadakan
kempen kesedaran antipembalakan haram. Di samping itu, pihak
kerajaan juga boleh mengenakan denda maksimum serta menjatuhkan
hukuman penjara maksimum ke atas pembalak haram. Selain itu,
Jabatan Perhutanan harus memantau keadaan hutan dari semasa ke
semasa.

Sekarang syarikat itu dah batalkan rancangan mereka. Seterusnya. Alif menarik nafas. msyarakat yang tabah. Saya minta pada Allah agar projek itu batal. “Kamu buat apa sampai mereka batalkan projek?” Abang Man masih menuduh. daripada langsung tidak diusahakan. ii. Contohnya. tidak semena-mena dia Nampak wajah abah terselit dalam kerumunan orang ramai itu. Dia Nampak emak mengejipkan mata semacam memberi isyarat. Dia bersabung pandang dengan mata emak. “Ada. jadi tempat tikus bertandak!” Terdengar keluhan dalam kalangan tetamu tidak diundang itu. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Saya memang ada buat sesuatu!” Dia menyahut. Abang Man laporkan kepada polis. “Tentu mereka ada sebab kenapa tiba-tiba tak jadi. “Kamu buat apa?” Makin lantang sergahan Abang Man. Huraikan dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan cerpen di atas. “Saya ada rancangan untuk petak-petak itu. “Saya berdoa. Mengapakah Abang Man menuduh Alif yang menyusahkan orang kampung? [3 Markah] Jawapan: Abang Man menuduh alif menyusahkan orang kampong kerana tindakan Alif yang mempertahankan tanah sawahnya telah menyebabkan pihak pemaju membatalkan projek mereka. Abang Man tergamam.CERPEN : Menuai Emas karya Salina Ibrahim Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti. “Kami yang tua-tua ni tak terdaya nak terus bertani. cuba bertenang. Wajahnya merah padam. Itu sebab kami nak lepaskan. [3 Markah] Dua latar masyarakat yang terdapat dalam petikan cerpen di atas ialah masyarakat yang agresif. Contohnya. Petang itu.” “Buat apa?” Ada suara mencelah laju. abang Man menyalahkan Alif merupakan punca yang menyebabkan pemaju membatalkan projek mereka. Kalau itu salah. Alif tabah . nampaknya terus tinggal terbiarlah tanah itu. “Estet padi!” i.” balas Alif. “Puaslah hati kamu tiba-tiba mereka batalkan projek tu? Puaslah hati kamu!” Suara Abang Man serasa-rasa masih memetir di telinga. Saya minta izin dan restu semua tuan tanah. suruh polis penjarakan saya!” Alif nekad. kali kedua Abang Man dan beberapa orang jiran sekampung jadi tetamu tidak diundang menjarah laman rumahnya. berani.

Sector pertanian juga mampu mengurangkan masalah pengangguran disamping menyumbang kepada pembangunan kawasan luar bandar dan sistem perhubungan. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. tuan. tuan. Adakah kamu mengaku bahawa kenyataan ini benar? : Kenyataan itu tidak benar. Kejadian itu telah menyebabkan pinggangnya patah dan dia mati dalam perjalanan ke hospital. : Saya ulang.iii. Apakah tuduhan yang dikenakan ke atas TERTUDUH 1? Markah ] [3 . : Ya. tuan. : Bulat bi Leper. adakah pada 10 Januari 1988. : Dan pada waktu yang tersebut itu. benar. Adakah kamu makan pisang pada waktu : : : : Benar.00 hingga 9. kamu telah makan dan membuang kulitnya? : Ya. Dan nenek itu mati akibat terpijak kulit pisang yang bukan? TERTUDUH 1 : Tidak benar. kamu yang buang bukan? Benar. hasil pertanian juga boleh dieksport untyk menjana pendapatan negara. PENDAKWA RAYA : Benar-benar tidak mahu mengaku? i. : Dan dalam waktu tersebut itu. Dan kulit pisang itu. benar sekali. berdepan dengan Abang Man dan jiran-jiran sekampung yang menyerang rumahnya. tuan. kamu berada di Taman Gagak Putih. mengapakah sector pertanian hasil makanan penting kepada negara? [4 Markah] Jawapan: pada pendapat saya. DRAMA: Mahkamah karya Awang Abdullah Baca petikan drama di bawah dengan teliti. Selain itu. tuan. Pada pendapat anda. tuan. tuan. sector pertanian hasil makanan pentng kepada negara kerana menjadi sumber bekalan makanan kepada rakyat. PENDAKWA RAYA : Awak tidak mahu mengaku? TERTUDUH 1 : Tidak mengaku. seorang nenek yang telah terpijak kulit pisang yang kamu buang lalu tergelincir dan jatuh. antara jam 8.00 pagi. PENDAKWA RAYA TERTUDUH 1 PENDAKWA RAYA sebiji pisang TERTUDUH 1 PENDAKWA RAYA sedang berjoging TERTUDUH 1 PENDAKWA RAYA tersebut? TERTUDUH 1 PENDAKWA RAYA TERTUDUH 1 PENDAKWA RAYA kamu buang.

Di samping itu. masyarakat tidak gentar terhadap tindakan undangundang serta individu yang tidak bersalah akan teraniaya. . Buktinya. ii. Buktinya PENDAKWA RAYA tegas dalam hujahnya sewaktu mengemukakan soalan kepada TERTUDUH 1. iii. menyebabkan negara tidak aman dan kes rasuah akan berleluasa. Pada pendapat anda. PENDAKWA RAYA seorang yang suka menekan. dia mendesak TERTUDUH1 mengaku keslahan. kesan system kehakiman yang goyah kepada masyarakat dan negara ialah menjejaskan imej negara. Di samping itu.Jawapan: TERTUDUH 1 dituduh menyebabkan kematian seorang nenek tua yang sedang berjoging di Taman Gagak Putih akibat terpijak kulit pisang yang dibuang olehnya. apakah kesan system kehakiman yang goyah kepada masyarakat dan negara? Jawapan: Pada pendapat saya. Nyatakan dua perwatakan PENDAKWA RAYA daripada petikan drama di atas. Jawapan: Satu perwatakan PENDAKWA RAYA daripada petikan di atas ialah beliau seorang yang tegas.