You are on page 1of 2

Government Engineering College, Banda

Department of Mechanical Engineering


Dynamics of Machines (NME-503)
YEAR III, SEMESTER-V

Tutorial/Assignment 3

1. A vertical shaft supports a load of 20 kN in a conical pivot bearing. The external


radius of the cone is 3 times the internal radius and the cone angle is 120. Assuming
uniform intensity of pressure as 0.35MN/m2, determine the dimensions of the bearing.
If the coefficient of friction between the shaft and bearing is 0.05 and the shaft rotates
at 120 r.p.m. find the power absorbed in friction. [Ans. 47.7 mm ; 143 mm ; 1.50
kW]
2. A flat foot step bearing 225 mm in diameter supports a load of 7.5 kN. If the
coefficient of friction is 0.09 and r.p.m is 60, find the power lost in friction, assuming
1. Uniform pressure and 2. Uniform wear.
[Ans. 318 W ; 239 W]
3. A conical pivot bearing 150 mm in diameter has a cone angle of 120. If the shaft
supports an axial load of 20 kN and the coefficient of friction is 0.03, find the power
lost in friction when the shaft rotates at 200 r.p.m., assuming 1. Uniform pressure, and
2. Uniform wear.
[Ans. 727.5 W ; 545.6 W]
4. Derive from first principles an expression for the friction moment of a conical pivot
assuming (i) Uniform pressure, and (ii) Uniform wear.
5. Describe with a neat sketch the working of a single plate friction clutch.
6. Find the force required to move a load of 300 N up a rough plane, the force being
applied parallel to the plane. The inclination of the plane is such that a force of 60 N
inclined at 30 to a similar smooth plane would keep the same load in equilibrium.
The coefficient of friction is 0.3.
[Ans. 146 N]
7. Find the width of the belt, necessary to transmit 7.5 kW to a pulley 300 mm diameter,
if the pulley makes 1600 r.p.m and the coefficient of friction between the belt and the
pulley is 0.22. Assume the angle of contact as 210 and the maximum tension in the
belt is not to exceed 8 N/mm width.
[Ans. 67.4 mm]
8. An engine shaft running at 120 r.p.m. is required to drive a machine shaft by means of
a belt. The pulley on the engine shaft is of 2 m diameter and that of the machine shaft
is 1 m diameter. If the belt thickness is 5 mm ; determine the speed of the machine
shaft, when 1. there is no slip ; and 2. there is a slip of 3%. [Ans. 239.4 r.p.m. ; 232.3
r.p.m.]
9. Two parallel shafts 6 metres apart are provided with 300 mm and 400 mm diameter
pulleys and are connected by means of a cross belt. The direction of rotation of the
follower pulley is to be reversed by changing over to an open belt drive. How much
length of the belt has to be reduced ?
[Ans. 203.6 mm]

10.

A pulley is driven by a flat belt running at a speed of 600 m/min. The


coefficient of friction between the pulley and the belt is 0.3 and the angle of lap is
160. If the maximum tension in the belt 1is 700 N ; find the power transmitted by a
belt. [Ans. 3.983 kW]
Date of submission
20/10/2016

Government Engineering College, Banda


Department of Mechanical Engineering
Dynamics of Machines (NME-503)
YEAR III, SEMESTER-V

Tutorial/Assignment 4

1.
2.
3.
4.
5.

What is centrifugal tension in a belt? How does it affect the power transmitted.
Derive the condition for transmitting the maximum power in a flat belt drive.
Explain what do you understand by initial tension in a belt.
Obtain an expression for the length of a chain.
Obtain an expression for the length of a belt in 1. an open belt drive ; and 2. a cross
belt drive.
6. A flat belt, 8 mm thick and 100 mm wide transmits power between two pulleys,
running at 1600 m/min. The mass of the belt is 0.9 kg/m length. The angle of lap in
the smaller pulley is 165 and the coefficient of friction between the belt and pulley is
0.3. If the maximum permissible stress in the belt is 2 MN/m 2, find : 1. maximum
power transmitted ; and 2. initial tension in the belt
[Ans. 14.83
kW ; 1002 N]
7. An open belt 100 mm wide connects two pulleys mounted on parallel shafts with their
centres 2.4 m apart. The diameter of the larger pulley is 450 mm and that of the
smaller pulley 300 mm. The coefficient of friction between the belt and the pulley is
0.3 and the maximum stress in the belt is limited to14 N/mm width. If the larger
pulley rotates at 120 r.p.m., find the maximum power that can be transmitted.
[Ans. 2.39 kW]
8. A pulley is driven by a flat belt running at a speed of 600 m/min. The coefficient of
friction between the pulley and the belt is 0.3 and the angle of lap is 160. If the
maximum tension in the belt 1 is 700 N ; find the power transmitted by a belt.
[Ans. 3.983 kW]
9. A V-belt drive consists of three V-belts in parallel on grooved pulleys of the same size.
The angle of groove is 30 and the coefficient of friction 0.12. The cross-sectional
area of each belt is 800 mm and the permissible safe stress in the material is 3 MPa.
Calculate the power that can be transmitted between two pulleys 400 mm in diameter
rotating at 960 r.p.m. [Ans. 111.12 kW]
10. A flat belt, 8 mm thick and 100 mm wide transmits power between two pulleys,
running at 1600 m/min. The mass of the belt is 0.9 kg/m length. The angle of lap in
the smaller pulley is 165 and the coefficient of friction between the belt and pulley is
0.3. If the maximum permissible stress in the belt is 2 MN/m 2, find : 1. maximum
power transmitted ; and 2. initial tension in the belt[Ans. 14.83 kW ; 1002 N]
Date of submission
30/10/2016