You are on page 1of 1

PMP parimisht mund t llogaritet ashtuq t gjith numrat i zbrthejm n faktor t thesht dhe i vrejm faktort

dhe fuqit e tyre, si n shembullin vijues: PMP(18, 84), e zbrthejm n faktor t thjesht 18 = 2 32 dhe
84 = 22 3 7 dhe e vrejm fuqin m t vogl t faktorve t prbashkt 2 3; pra PMP(18, 84) = 6. Praktikisht kjo
metod sht e zbatueshme pr numra t vegjl sepse zbrthimi n faktor pr numra t mdhrnj sht proces
shum i gjat.
Metod shum efektive pr gjetjen e PMP sht Algoritmi i Euklidit, Pr shembull e gjejm PMP(18,84) me kt
algoritm:

E pjestojm 84 me 18 pr t fituar hersin 4 dhe mbetjen 12.

Pastaj e pjestojm 18 me 12 fitojm hersin 1 dhe mbetjen 6.

Pastaj e pjestojm 12 me 6 fitojm hersin 2 dhe mbetjen 0,

kjo do t thot se 6 sht PMP(18,84).


vargu i hersave q gjeneron Algoritmi i Euklidit formon nj thyes t vazhdueshme.