You are on page 1of 7

Teoria lanturilor cinematice

Teoria lanturilor cinematice

1. Lantul cinematic
Masina unealta consta in combinarea judicioasa a unui numar de mecanisme in scopul transmiterii
puterii de le electromotor la veriga executanta.
Totalitatea acestor mecanisme formeaza un lant cinematic.
Lantul cinematic este totalitatea mecanismelor care concura la obtinerea unei miscari impuse prin
transmiterea si tranformarea unei miscari date (de rotatie, de translatie).
2. Clasificarea lanturilor cinematice
Pentru intelegere exemplificam capul unei masini unelte de rectificat a carei schema cinematica se da
mai jos:

Fig. 1 Schema cinematica simplificata a unei masini-unelte
(masina pentru rectificat filete)

lant cinematic ajutator (auxiliar) desi nu ia parte la procesul de aschiere asigura productivitate.Lantul cinematic de de realizare a avansului elicoidal: ..reprezentate prin rolul functional obtinand SCHEMA STRUCTURALA.lant cinematic de avans .Reprezentarea lanturilor cinematice Schema cinematica a unei masini complexe este foarte laborioasa si incomoda cu simbolurile clasice. .Lantul cinematic de realizare a vitezei de aschiere ( ) numit lant cinematic principal . Pentru simplificare se folosesc simboluri conventionale pentru mecanismele principale. 3.Lantul cinematic pentru retragere rapida a mesei : ( ) .

raport variabil .2 Schema structurala a masinii de rectificat filete .Fig. Simboluri folosite pentru reprezentarea schemelor structurale Explicam intocmind schema structurala a unui lant cinematic principal la strunjire: .cutie de viteza (raport variabil) Pentru reprezentarea schemelor structurale se folosesc urmatoarele simboluri: Fig.rapoarte constante .3.

M CV OP I F Fig. - Operatia de transmitere si transformare a marimii de intrare " se numeste operatie de transfer - Raportul de transfer este: " intr-o marime de iesire " . Raportul si functia (ecuatia) de transfer a unui mecanism din lantul cinematic - Mecanismul este caracterizat prin functia si capacitatea sa de a transmite si a transforma o marime fizica data in alta marime fizica impusa stabilind un anumit raport intre ele.Pentru angrenaje raportul de transfer este inversul raportului de transmitere: - Functia de transfer este: - Raportul de reglare a marimilor de intrare si de iesire: - - Capacitatea de reglare este: " si un " .Schema structurala a unui lant cinematic principal la strunjire 4.4. - Fiecare mecanism poseda un element de intrare prin care primeste marimea " element de iesire care emite marimea de iesire " ".

piulita n .cremaliera .- Exemplificari pentru diverse mecanisme: ▪ Angrenajul cu roti dintate ▪ Mecanismul Surub . ▪ Pinion .

.tachet Spatiu = h . ▪ Cama .

Timp .o perioada .