You are on page 1of 5

UNIVERSITATEA “OVIDIUS” CONSTANTA

FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA
CATEDRA DE OCLUZOLOGIE

BRUXISMUL

STUDENT: ROTARU M.C. MARIAN – BOGDAN
MD III, GR. 3

CONSTANTA
2014

Studiile au demonstrat ca in majoritatea cazurilor bruxismul nocturn se asociaza cu tulburari ale somnului(apnee obstructiva nocturna. 2) Bruxismul nocturne – reprezinta aproximativ 80% din total cazurilor de bruxism. oboseala maxilarelor si durere de cap. Desi ocazional cu totii scrasnim din dinti. insa. reprezinta perpetuarea constanta si indelungata a acestui obicei. atitudini violente in timpul fazei REM a somnului). Acest obicei este uneori sesizat de persoana cu care dormim. vorbitul in somn. Acesta poate sa apara la adolescenti. . bruxismul. durere la deschidere. El se produce ca rezultat la anumiti stimuli. limitarea deschiderii gurii. indeosebi ca o reactie la stres. tineri si adulti. Bruxismul are doua forme clinice: bruxism diurn si bruxism nocturn. se desfasoara pe parcursul noptii si este caracterizat de inclestarea maxilarelor si frecarea dintilor. 1) Bruxismul diurn este mai frecvent caracterizat de inclestarea maxilarelor si mai putin de frecarea dintilor. durere de cap si durere in zona tamplelor. Alte semne ale bruxismului nocturn sunt: durere mesculara a muschilor mobilizatori ai mandibulei la trezire. Bruxismul are ca rezultat abraziunea exagerata si fracturarea dintilor. aceasta fiind trezita din somn de zgomotul produs la frecarea dintilor.Introducere Bruxismul este o tulburare craniomandibulara ce afecteaza 8-10% din populatie si care este caracterizata prin strangerea si frecarea dintilor si inclestarea maxilarelor. dar este mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25-44 ani.

vor persista. Simptome Bruxismul poate provoca diferite simptome. vor disparea la oprirea frecarii dintilor. cum ar fi tocirea dintilor.Cauzele bruxismului Bruxismul apare aproape intotdeauna in asociere cu alti factori. tigari si cafea (mai mult de 6 cani pe zi). cefalee. dinti sensibili. De asemenea. cum ar fi boala Parkinson sau depresia majora. cum ar fi: durere faciala. sau stilului de viata: droguri precum extasy sau cocaine pot creste riscul de aparitie a bruxismului. Alte simptome care afecteaza cavitatea bucala sunt: dificultatea deschiderii cavitatii bucale. Unele simptome. chestionarul McNeil. inflamarea gingiilor. Este important de notat faptul ca tocirea dintilor apare doar in cazurile severe de bruxism. Bruxismul se datoreaza si consumului de medicamente antidepresive si medicamente antipsihotic. Unele boli pot avea rol in aparitia bruxismului. Cam 70% din cazurile de bruxism nocturn sunt datorate stresului si anxietatii. dureri de urechi. Altele. Diagnostic Pentru diagnosticare. cum ar fi durerea faciala. Daca raspunsul la mai mult de doua din urmatoarele intrebari este "Da". atunci ar fi indicat sa consultati un specialist pentru a stabili . bruxismul se asociaza cu consumul de substante psiho-active: alcool. tocirea dintilor. cel mai frecvent este folosit un chestionar de screening. si nu toate persoanele care isi freaca dintii vor prezenta acest lucru.

gatului. . sau in zona tamplelor? .Scrasniti din dinti sau obisnuiti sa stati cu maxilarele inclestate? Tratament Tratamentul bruxismului are doua directii: indreptarea cauzei si deconditionarea obiceiului si refacerea morfo-functionala a structurilor dentare afectate (prin tratament protetic). psihanaliza. meditatie. .Simtiti o senzatie de oboseala a maxilarelor dupa masa? .Aveti dureri in zona urechilor sau in jurul acestora? . Acestea se realizeaza individual pentru fiecare pacient si presupun amprentarea arcadelor si confectionarea unor sabloane de diverse materiale ce urmaresc forma arcadelor si sunt destinate spre a fi purtate noaptea in somn.Simtiti zgomote in articulatia temporo-mandibulara? . Cel mai frecvent folosite sunt gutierele pentru bruxism.Aveti dureri provocate de masticatie sau in timpul cascatului? . De o importanta crescuta pentru succesul tratamentului este si inlaturarea stresului si a anxietatii. Acest lucru se poate realiza atat prin mijloace farmacologice (administrare de diazepam) cat si nefarmacologice: hipnoza.Aveti dureri in zona fetei.de ce tulburare craniomandibulara suferiti.Aveti dureri de cap frecvente? .