Sintermeertencollege

Pagina 5 Bovenbouw

Projectdagen bovenbouw Woensdag 18 t/m dinsdag 24 april

In dit boekje:
Havo 4 2

Lyceum 4

5

Lyceum 5

9

INLEIDENDE TEKST RECTOR.
T4

H5 en L6

Meer informatie: Wil je het totale programma voor de bovenbouw en onderbouw bekijken? Kijk dan op It’sLearning via de sintermeerten site. Enquête: Denk je aan het invullen van de enquête via It’s Learning?

Activiteiten voor de leerlingen uit havo 4
Overzicht van projecten voor de leerlingen uit 4 havo:

Woensdag 18 april:

groep bv 2,3 excursie naar Keulen groep ec 1,2 vergelijkend waren onderzoek Groep wb 1,2 praktische opdracht

Donderdag 19 april: Vrijdag 20 april: Maandag 23 april: Dinsdag 24 april:

loopbaanoriëntatiedag (alle leerlingen) RWE project (alle leerlingen) Voorbereiding voor excursie Utrecht (alle leerlingen) Excursie naar Utrecht (alle leerlingen)

Woensdag 18 april 2007 Excursie Museum Ludwig, Keulen Havo 4, BV2,3 Meenemen: Geldig identiteitsbewijs Lunchpakket Potlood (balpen streng verboden in museum), gum, eventueel slijper 50 eurocent voor garderobekluisje (met 2 à 4 personen te gebruiken: munt krijg je na gebruik kluisje niet terug) eventueel zakgeld Programma: 8.30 uur: vertrek per bus vanaf school. ± 10.00 uur aankomst in Keulen. Rondleiding in groepen door de vaste collectie van Museum Ludwig: beeldende kunst uit de 1e en 2e helft van de 20e eeuw. ± 12.30 – 13.00 uur: middagpauze, door te brengen in het museum. Opdrachten, in groepjes van twee, te maken in het museum als voorbereiding voor een werkstuk naar aanleiding van het museumbezoek. Opdracht inleveren bij één van de begeleiders. Daarna vrij te besteden tijd in Keulen, met als verplicht onderdeel: bezichtiging van de Kölner Dom, van buiten en liefst ook van binnen. Dit in het kader van het examenonderwerp “Cultuur van de kerk, 11e tot en met 14e eeuw. 15.30 uur: vertrek vanuit Keulen. ± 17.00 / 17.30 uur: aankomst op school.

Pagina 2

Projectdagen bovenbouw

Praktische Opdracht Economie

HAVO 4 woensdag 18 april

Vergelijkend Warenonderzoek Vakdocenten: Dhr. Neven & Dhr. Verheesen Opzet: In groepjes van twee à drie wordt er een vergelijkend warenonderzoek uitgewerkt. Vooraf dien je aan te geven over welk product of dienst jullie een vergelijkend warenonderzoek afnemen. Voor de uitvoering hiervan hebben we op woensdag 18 april het verzorgingslokaal gereserveerd. Zelf dien je per groepje voor het volgende te zorgen: Enquêteformulieren (gebruiksvriendelijkheid) Het te onderzoeken product welke de klas kan testen (maak het jezelf niet te duur, het gaat immers over de uiteindelijke afhandeling en uitwerking van het onderzoek) Eventueel materiaal om het product aan te kunnen bieden, als je een product moet opwarmen ketels / pannen enz. (in het verzorgingslokaal hebben we niet de beschikking over een magnetron, houd hier rekening mee!!)

Voor donderdag 11 mei dienen jullie de enquêtes verwerkt te hebben in een eindverslag van maximaal 2 pagina’s met de bevindingen van je eigen onderzoek. Waar wordt opgelet voor de beoordeling: Presentatie van het product / onderzoek. Kwaliteit van de enquête (formulier, afname en punten waarop je toetst) Actieve houding voor je eigen onderzoek maar zeker ook naar andermans onderzoeken!! De uiteindelijke bevindingen uit het eindverslag

Po wiskunde B 1,2 woensdag 18 april:

Aanvang 9.00 uur in lokaal 245 en 246

Pagina 3

LOB activiteit donderdag 19 april

Klas: Datum: Tijd:

H4 donderdag 19 april 2007 groep 1: 08.30 - 12.45 uur groep 2: 11.00 – 15.30 uur

Omschrijving: Aan de hand van de uitslag van een beroepen-interessetest, ga je een plan maken voor volgend jaar. Wat past bij me, hoe kom ik hier meer over te weten? Etc. informatie over vervolgopleidingen komen aan bod bij het oprdrachtenboekje van Profiel-ASL. (loopbaanadviseurs). Daarvoor, óf erna, volgt een programma door Fontys Hogescholen over studeren op het HBO. Wat is daar nu zo anders dan op de havo? Plaats van actie: lokaal 120 t/m 127 Meenemen: veel interesse, pen en papier.

De exacte indeling volgt nog. Deze indeling wordt gemaakt a.d.h.v. de testuitslagen!

Vrijdag 20 april Dagbouw RWE, Garzweiler (alle leerlingen havo4) (lyceum 4 op woensdag 18 april) (RWE Rheinisch Westfälische Elektrizitätswerk AG)

B

e

t

r

o

k

k

e

n

In Duitsland wordt op grote schaal bruinkool afgegraven ten behoeve van de energievoorziening. Dit brengt een aantal vraagstukken met zich mee, op het gebied van ANW, aardrijkskunde, economie en natuurkunde. Vandaag zullen we een aantal aspecten hiervan uitlichten, kunnen rondkijken in de groeves en een aantal oude/nieuwe dorpen bezoeken. 8.30 9.00 10.30 Inleidende Power Point in de gymzaal Vertrek naar Garzweiler Introductie in het Infozentrum (in het Duits) Busrondrit door groeve en omliggende dorpen/natuurgebied 13.30 15.00 Waarschijnlijke vertrektijd Waarschijnlijke aankomsttijd op SMC

Meenemen:
GR + Binas (Natuurkunde, Economie). Per tweetal een fototoestel of een gsm met ingebouwde camera. Havo 4: zorg ervoor dat je de voorbereidingopdrachten, die je al in de klas hebt gemaakt, bij je hebt (Anw, Aardrijkskunde). Extra schoenen (het evt. stof kan de bus nogal vies maken) Pen en papier Wij wensen jullie vandaag veel plezier en veel succes bij het maken van de opdrachten. En denk aan het schoonhouden van de bus en de extra schoenen.

Pagina 4

Projectdagen bovenbouw

Themadag Utrecht alle leerlingen havo 4, maandag 23 en dinsdag 24 april.
Voorbereiding voor Excursie Utrecht Aanvang: 8.30 uur in de mediatheek Meenemen: goede wandelschoenen Kort programma: Reeds een aantal jaren gaan we met Havo 4 naar Utrecht: om samen dingen te ondernemen, om wat meer dan anders aan cultuur te doen, om de stad en het studentenleven te verkennen en om plezier te maken. Zo komt in een afwisselend programma een aantal vakken ieder op zijn eigen manier aan bod: CKV – BV2, 3 – Geschiedenis – Literatuur – Nederlands – Levensbeschouwing. We vertrekken om 8 uur ’s morgen naar de Domstad. In Utrecht aangekomen, krijgen we een korte inleiding op de moderne dans. Dit gebeurt omdat we ’s avonds naar voorstellingen gaan kijken van het Springdance festival. Daarna gaan de groepen met hun mentor op pad naar een van de vele Utrechtse musea. In de namiddag treffen we elkaar weer om met de schrijfster Karin Giphart over haar werk te praten in Theater ’t Hoogt. Vervolgens splitsen de groepen zich, om na de maaltijd naar een theater te gaan. Als de voorstellingen afgelopen zijn, lopen we terug naar de bussen (bij de Jaarbeurs) en rijden we terug naar het Zuiden. Er is dus geen sprake van een keuzeprogramma voor museum en theater, de mentorgroep is van te voren voor een van die plekken ingedeeld. Jullie krijgen wel een boekje waarin je verslag kunt doen van de hele dag. Van te voren hoor je ook waarheen je die dag zult gaan en op de maandagochtend van 23 april ga je in de mediatheek zowel je museumbezoek als je theatervoorstelling en de ontmoeting met de schrijfster. voorbereiden.

Excursie naar Utrecht dinsdag 24 april: (alle leerlingen)

8.00 10.30 10.30 11.00 12.00 12.15 13.45 14.15 15.45 19.00

bus bus Lezing dans

vertrek van de school aankomst in Utrecht (Jaarbeurs) plenair Vrije tijd met mentorgroep

Domtoren Museumgroepen naar Theater ’t Hoogt Karin Giphart

verzamelen groep Museum (begeleid) bezoek ’t Hoogt 4 (bij st. Janskerkhof) Gesprek met leerlingen vrije tijd

Domtoren

Verzamelen kaarten afhalen Theater:

20.00 22.30 22.45

Theater Domtoren

steeds uiterlijk om 20.00 uur gezamenlijke activiteit (aanvang afhankelijk van voorstelling) verzamelen voor bus wandeling naar bus (kan eerder als iedereen eerder terug is)

23.00 1.00

Bus Bus

thuisreis aankomst bij school

Pagina 5

Projectdagen bovenbouw

Let goed op: er kan een wijziging optreden, luister goed in de bus of dat zo is!!!
Meenemen: Verslagboekje Utrecht kopieën voorbereiding programma papier, schrijfwaren zakgeld lunchpakket paspoort of toeristenkaart leerlingenpasje andere dingen die jezelf nodig hebt Niet meenemen: alcohol en andere drugs laat bierglazen ed. op terrastafels staan, of vraag of ze te koop zijn… Regels We zijn op tijd op de plaatsen van bestemming Ieder doet aan elk voor hem / haar bestemd programmaonderdeel mee We ruimen onze eigen spullen op Als we iets beschadigen dan is dat onze eigen verantwoordelijkheid en dragen we zelf de kosten daarvan (of valt dat onder onze verzekering) Het is een themadag dus we zorgen er zelf voor dat we genoeg energie hebben om het programma te kunnen uitvoeren Overtreden van deze regels kan maken dat het programma daardoor in de war gestuurd wordt en dat bepaalde dingen als reactie op dit gedrag geschrapt moeten worden Ernstige overtreding kan leiden tot uitsluiting van deelname en tot thuisreis op eigen kosten (per trein) Maar laten we hopen dat zo’n vervelende maatregel niet nodig is en dat ons een leuke. plezierige reis wacht, zoals dat ook de afgelopen 6 jaar het geval is geweest! Neem dus eerst en vooral een goed humeur mee! Dan wordt het gewoon een mooie dag!!!

Activiteiten voor de leerlingen uit Lyceum 4
De activiteiten voor lyceum 4 staan voor een deel van de groep in het teken van Internationalisering. Ongeveer 38 leerlingen, verdeeld in drie groepen (Londen,Rome en Berlijn) verblijven een aantal dagen in het buitenland. Deze leerlingen hebben reeds de informatie over deze reis ontvangen. Begeleiders van de reizen zijn: Dhr. van Essen voor Berlijn. Mevr. Roodduijn voor Rome. Mevr. Romano en Dhr. Hundscheid voor Londen.

Programma voor de “thuisblijvende” leerlingen: Woensdag 18 april: RWE project (zie informatie havo 4, alleen de datum is dus anders!!) Donderdag 19 en vrijdag 20 april: Bezoek Ludwig Forum Aken en Survival in de Ardennen Maandag 23 en dinsdag 24 april: Propaganda project

Pagina 6

Projectdagen bovenbouw

19 April – Excursie Ludwig Forum Aken: vertrek vanaf Sintermeerten om 10.15 (Weltania) Deze excursie voert ons naar een heel mooi museum te Aken alwaar wij een (Duitstalige) rondleiding krijgen die ons de vast collectie van het museum laat zien. Voor meer informatie over wat voor een kunstwerken je kunt verwachten ga je naar hun website: http:// www.ludwigforum.de/Sammlungen/hauptwerke/index.html Na de rondleiding, die ongeveer een uur zal duren, gaan we naar de beeldende werkplaats van het museum om daar een workshop bij te wonen waarin we actief iets gaan maken ! Kortom het belooft net als vorig jaar een hele leuke en leerzame excursie te worden. Bedenk ook dat je hier een verslag van kunt maken voor CKV1 ! (P.s. denk aan je survival spullen, we gaan niet eerst terug naar school!). Isidore Postmes – CKV Coordinator

ARDENNEN SURVIVAL 4 lyceum groep Sintermeertencollege
Beste leerlingen, geachte ouders en collegae, Bij deze nadere info over ons ruig weekend 19 en 20 april 2006: Donderdag 19 april vertrekken we om 16.00 uur vanuit Aken en gaan per bus naar Nadrin in de Ardennen. Hier starten we rond 18.00.0 uur met een nachtelijke rugzaktocht waarbij we op kaart en kompas nagenoeg ondoordringbare bossen moeten doorsteken en ijskoude rivieren doorwaden. Als het een beetje lukken wil bereiken we nog voor middernacht het basiskamp waar we bivak opslaan voor de nacht. We bereiden nog een warme maaltijd en duiken vervolgens lekker weg in de slaapzak voor een welverdiende nachtrust. Vrijdag worden we om zeven uur gewekt met een “goodmorning tea” bereid door de immer behulpzame docenten. Om acht uur zijn we alweer op weg voor een kennis making met het alpinisme. We bedwingen een klettersteig. Proberen een 30 meter hoge rots te beklimmen en daar zelfs van “Ab te seilen”. Een laatste, korte, etappe brengt ons terug naar de bewoonde wereld. Na een welverdiende hapje en drankje aanvaarden we om 14.00 uur de thuisreis. Aankomst Heerlen 16.00 uur. Alle tochten staan onder leiding van docenten LO en ervaren alpinisten en vallen geheel onder verantwoording en verzekering van de school. Bijdrage is verrekend in de totaal rekening projectdagen. Meenemen: Op het lijf: Trekkingbroek of oude trainingsbroek, T shirt, sweater, regenjack ; ongestopte sokken; goede wandelschoenen. In de rugzak : (Heb je geen rugzak meldt dit bij de sectie L.O.) (eerst een grote plastic zak daarin per onderdeel nogmaals in plastic verpakt) Slaapzak (helemaal onderin en extra waterdicht verpakt). Slaapmatje Als je geen slaapzak of slaapmatje hebt neem contact op met de sectie L.O. Per groep = 7 personen een plastic zeil (via school) en wat touw om een bivak te maken een brander en een ketelset (via school) Bord mok en bestek (eten wordt voor gezorgd) Reserve kleding( ondergoed, T shirt, trainings pak , kousen; ) Waterschoentjes of oude gymschoenen. Voor de kou: muts en handschoenen. Zaklamp met reserve batterij. (heel belangrijk) Per persoon 1 ½ liter water Voor klimspullen en een kompas wordt gezorgd. NEEM ECHT NIET MEER MEE WANT JE MOET DE RUGZAK ZELF DRAGEN! Namens de sectie LO Sintermeertencollege, Jos Smeets

Maandag 23 en Dinsdag 24 april: PO Geschiedenis
Starttijd: 8:30 Bijeenkomen op maandag bij de computerlokalen: 240 en 242 daar hangt de indeling in 2-tallen op. Dinsdag melden bij het computerlokaal waar je maandag wordt ingedeeld. Meenemen: USB-stick met gegevens van assignment 2 die je bij je docent of op Its Learning is ingeleverd: de gegevens van opdracht 2 heb je nodig om opdracht 3 te maken. Projectdagen bovenbouw 18 t/m 24 april pagina 7
Pagina 7

VLAANDEREN FOLLOWTHEMADAGEN VLAANDEREN 5 LYCEUM: 18,19 & 20 APRIL; FOLLOW-UP: 23 APRIL
Vertrek: 18 april 8.00 uur Terugkomst: 20 april.20.00 uur Meenemen: lakens, kussensloop, sportkleding, sportschoenen, goede wandelschoenen, extra handdoek, zakgeld; papier, schrijfmateriaal Kort programma: Voor de 27e keer gaan we nu van Sintermeerten naar Vlaanderen. Onze driedaagse reis naar de Zuiderburen bestond dus al lang voordat we op Sintermeerten projectdagen hadden. En gelukkig passen ze nog steeds in het leerproces zoals we dat leerlingen van onze school willen laten doormaken. Brussel, Antwerpen, Gent en Halle. Vier verschillende steden, elk met hun eigen aantrekkelijkheid. Een stukje geschiedenis, een flinke hap cultuur, spreken en debatteren in het openbaar, creatieve werkvormen en een heel andere wereld verkennen. Kortom: een rijk en heel gevarieerd programma. Vier dagen die laten zien hoe je op een andere manier bezig kunt zijn met oa. Literatuur, Nederlands, CKV, KCV, Filosofie en Kunstgeschiedenis. We vertrekken om 8 uur op maandagmorgen. We gaan eerst onze spullen uitladen bij ons slaapverblijf, Scoutinghome Zennedal in Halle. Dan rijden we naar Antwerpen. In deze mooie wereldhaven zullen we in de indrukwekkende, monumentale Raadszaal met elkaar discussieren over een actueel thema, dit keer is dat de toestand van ons milieu. ’s Middags hebben jullie dan nog wat tijd om te winkelen. ’s Avonds is er speciaal voor ons een thematische toneelvoorstelling. Daarna rijden we terug naar Halle. Na een museumprogramma in de omgeving van Halle – Zennedal en Pajottenland – in de ochtenduren, ontmoeten we voor de 25ste keer de Vlaamse schrijver Jef Geeraerts in de Letterenfaculteit van de Gentse Universiteit, aan de Blandijnberg. ’s Avonds hebben we vrije tijd om in Gent plezier te maken. De volgende dag wandelen we in het kader van ons debatthema door de mooie natuur van het Hallenbos rond Halle. Daarna gaan we de brouwerij bezoeken van Boon, een van die heerlijke Gueuze-bieren die in het Pajottenland gebrouwen worden. . Nadat jullie in Brussel nog wat hebben kunnen uitwaaien of ‘uitbuiken’, gaan we weer naar huis, waar we rond 8 uur zullen aankomen. De maandagmiddag hebben we vrijgehouden om samen op die dagen te kunnen terugkijken en om de leerlingen op een creatieve manier stukjes uit het programma te laten uitbeelden: in een toneelstukje, een dans of een lied. Voor wie zin heeft gaan we daarna nog op een leuke plek napraten over de reis.
PROGRAMMA THEMADAGEN VLAANDEREN WOENSDAG 18 APRIL 7.45 8.00 op school vertrek van Sintermeerten

10.30 aankomst in Halle – achterlaten spullen op slaapverblijven 11.30 vertrek naar Antwerpen 13.00 – ontvangst door de Stad Antwerpen in de Raadszaal van het Stadhuis debat over ‘ONS MILIEU, EEN ONPLEZIERIGE BOODSCHAP 15.30 wandeling door de Joodse buurt van Antwerpen 17.00 vrije ruimte 19.00 verzamelen bij het Stadhuis 19.30 wandeling naar het Fakkeltheater 20.00 voorstelling Óuders te koop’ door Educatief Theater Antwerpen, met Nabespreking 22.00 vrije ruimte 23.00 verzamelen bij de bussen aan de Scheldekade 23.15 vertrek naar Halle 0.15 0.30 1.30 aankomst op Zennedal, Halle inrichten slaapruimtes nachtrust

Pagina 8

Projectdagen bovenbouw

DONDERDAG 19 APRIL

7.30 8.30

opstaan, wassen ontbijt opruimen spullen ontbijt Afwassen

9.30 10.00 12.30 14.00

opruimen kamers vertrek voor bezoek aan Musea vertrek naar Gent naar Universiteit, Blandijnberg (Faculteit voor Letteren en Wijsbegeerte) 4e verdieping Middeleeuwse Geschiedenis: L5 A / ½ L5B – ontmoeting met Jef Geeraerts L5 C / ½ L5B – workshop ‘Ons milieu, een onplezierige boodschap’

10.30 – 12.00 bezoek aan Musea

15.00 4e verdieping Middeleeuwse Geschiedenis: L5 C / ½ L5B – ontmoeting met Jef Geeraerts L5 A / ½ L5B – workshop 16.00 vrije ruimte 17.00 wandeling door Gent 18.00 tijd om te eten 20.00 verzamelen bij de St. Baafskathedraal 20.15 uitgaan in Gent 22.30 terug bij de bus 22.45 vertrek naar Zennedal. Halle 0.00 1.00 aankomst in Halle nachtrust ‘Ons milieu, een onplezierige boodschap’

VRIJDAG 20 APRIL

8.00 8.30

opstaan, wassen ontbijten spullen opruimen, afwassen spullen inpakken opruimen slaapruimtes groepen dragen ook zorg voor opruimen algemene ruimtes, douches, toiletten

11.00 controle kamers 11.30 vertrek naar oude Halle 12.00 begeleide wandelingen door oude Zennewoud rond Halle (vertrek om de 10 minuten, groepen van 25 leerlingen) 14.00 bezoek aan Brouwerij Boon (2 uur) 16.00 afsluiting bezoek vrije ruimte (in overleg in te vullen) 17.00 vertrek naar Heerlen 19.00 aankomst in Heerlen

Pagina 9

Adres: Centrum voor Jeugdtoerisme ‘Zennedal’ Alsembergsesteenweg 130 1501 Buizingen (bij Halle) België Tel.00313567771 Contactpersoon: Jan Steenhouwer Derooverlaan 41 1501 Buizingen België Tel. 003223602481 jansteenhouwer@hotmail.com www.zennedal.tk tel. groep: 06-40786129 (Gebuys) 06-53394825 (Gellen) 06-42100269 (Van Egdom) 06-26780055 (Dohmen)

Meenemen: makkelijk schoeisel beddengoed: lakens, slaapzak, dekbed, kussen, kussensloop toiletartikelen papier, schrijfwaren zakgeld lunchpakket voor eerste dag paspoort of toeristenkaart leerlingenpasje andere dingen die jezelf nodig hebt maar laat bierglazen op terrassen staan, of vraag of ze te koop zijn… Regels We zijn op tijd op de plaatsen van bestemming Ieder doet aan elk programmaonderdeel mee We ruimen onze eigen spullen op Als we iets beschadigen dan is dat onze eigen verantwoordelijkheid en dragen we zelf de kosten daarvan (of valt dat onder onze verzekering) Het zijn themadagen dus we zorgen ervoor dat iedereen genoeg energie houdt om het programma te kunnen uitvoeren Ieder moet dus ook voldoende nachtrust krijgen Er worden geen drugs gebruikt en dus evenmin meegenomen Er wordt in elk geval overdag geen alcohol gebruikt Wie ’s avonds iets wil drinken dient dat met mate te doen Overtreden van deze regels kan maken dat het programma daardoor in de war gestuurd wordt en dat bepaalde dingen als reactie op dit gedrag geschrapt worden Ernstige overtreding kan leiden tot uitsluiting van deelname en tot thuisreis op eigen kosten (met de trein) Maar laten we hopen dat dit allemaal niet nodig is en dat ons een leuke. plezierige reis wacht, zoals dat ook de afgelopen 26 jaar het geval is geweest! Neem dus eerst en vooral een goed humeur mee!

Pagina 10

Maandag 23 april: alle leerlingen L5: GASTLEZING ANW

Op 23 april is er een gastlezing voor alle leerlingen van L5 die ANW volgen. Het is nuttig om pen en papier mee te nemen voor het maken van aantekeningen.. De lezing wordt gegeven door een prominent wetenschapper, Paul Levels van de provincie Limburg, Het onderwerp uit de actualiteit is Milieuproblemen in Limburg en wat wij daaraan doen. Naar aanleiding van de lezing worden er vragen gesteld door de leerlingen.

De informatie die is opgedaan tijdens de lezing wordt later verwerkt in de lessen. Ook kan dit deel uitmaken van het SE in juni . Tijden: 10.00 tot 11.00 in lokaal 321.

Maandag 23 april: alle leerlingen L5: Follow up Vlaanderen reis Aanvang 11.45 in lokaal 321.

Dinsdag 24 april: alle leerlingen L5: ANW dag en bezoek profielwerkstukdag. Op 24 april is er een korte workshop, die gegeven wordt door dhr Rutten. Hiervoor is het nodig schriif- en plakmateriaal mee te brengen. Na de workshop ANW zal er een bezoek gebracht worden aan de groep leerlingen van L6 en H5, die hun Profielwerkstuk zullen demonstreren. De aanvang van deze dag wordt op maandag 23 april bekend gemaakt door Dhr. Rutten. Einde lesdag rond 16.30 uur.

Activiteiten voor de leerlingen uit vmbo 4
Maatschappelijke stage vmbo-t-4 Eindelijk is het zover! Na alle voorbereidingen gaan jullie van maandag 16 april t/m vrijdag 20 april stage lopen! Veel leerlingen hebben zelf een plek gevonden en de andere leerlingen hebben via school een goede plek gekregen. Jullie gaan kennis maken met een “nieuwe” wereld. Dit kan van alles zijn: bejaardenhuis, dagbegeleiding, gehandicapte mensen, peuterspeelzaal. Tijdens deze stage gaan jullie aan de slag met een aantal competenties: : samenwerken, opkomen voor jezelf, werken in een rol, verantwoordelijkheid nemen, andere mensen helpen en zorgen voor je leefomgeving. In de lessen maatschappijleer worden jullie voorbereid op dit “avontuur”! Van woensdag t/m vrijdag gaan wij op pad, om jullie een bezoekje te brengen en te kijken hoe het allemaal gaat. Deze week wordt afgesloten met een Bourgondisch etentje! En na het weekend lever je je stagewerkboek in en wordt de stage geëvalueerd.

We wensen jullie veel plezier en vooral een leerzame ervaring toe!! Mevr. Janssen, dhr. Duijsens, dhr. Mulders Mevr. van Hout, mevr. v.d. Bercken en dhr. Horsch

Pagina 11

Activiteiten voor de leerlingen uit H5 en L6
Examentraining H5 en L6 Van woensdag 18 t/m dinsdag 24 april worden examentrainingen georganiseerd van Havo 5 en Lyceum 6. Er zijn geen lessen. In plaats hiervan krijgen de leerlingen de mogelijkheid om zich in te schijven voor examentraining in verschillende examenvakken. Deze examentraining bestaat uit bijeenkomsten van ongeveer 3 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepjes van leerlingen en worden begeleid door tutoren. Dit zijn meestal oud-leerlingen. In de groepjes is ook het leren van elkaar van belang. In deze drie uur zijn de leerlingen intensief bezig met de stof of met de toetsing van de stof, bijvoorbeeld door het maken van oude examens of oefenexamens. Naast de examentraining voor de afzonderlijke vakken, kunnen de leerlingen zich ook opgeven voor een workshop ‘ontspannen examen doen’. Dit is een kleinschalige bijeenkomst van ongeveer 2 uur in groepjes van maximaal 10 personen. Nadere uitleg hieronder. Vlak voor en tijdens de examenperiode kunnen de leerlingen voor deze oefeningen ook terecht bij dhr. Gebuys. Workshop Ontspannen examen doen! Ontspannen met een hoofdletter want in de workshop leer je verschillende manieren om met spanning en stress, met name voor examens om te gaan. We doen veel meer dan ontspanningsoefeningen, je krijgt ook persoonlijke tips en je zelfvertrouwen zal groeien. Stress/spanning is verspilde energie ! Je leert letterlijk om te gaan met positieve en negatieve energie, wie wil dat nu niet ! Het is geen garantie voor betere cijfers maar wel voor een relaxte examentijd!

De workshop wordt opgebouwd met stukjes uitleg over het ontstaan van spanning en het delen van ervaringen hierover. Dan volgen veel tips en concrete oefeningen om hiermee om te gaan. Een belangrijke techniek is ademhalen in combinatie met bewegen zoals bij yoga. We werken in kleine groepen van ongeveer 10 leerlingen. De truc is om lichaam en geest in balans te brengen. De workshop wordt afgesloten met een grotere ontspanningsoefening. Als je hier serieus mee omgaat heb je hier ook in andere stressvolle situaties profijt van en ook later in je leven. Maak je niet drukker dan strikt noodzakelijk! De workshop wordt gegeven door Bianca Kruitz van Heyokah Sittard.

Dinsdagmiddag 24 april Havo 5 / Lyceum 6 PWS-markt

Dit schooljaar hebben jullie vele uren in jullie profielwerkstuk gestoken. Tijdens een markt in de aula worden de Profielwerkstukken die een extra presentatie hebben gepresenteerd. Deze markt wordt bezocht door de leerlingen van Lyceum 5 aansluitend aan hun ANWdag. Zij kunnen zo zien wat er zoal komt kijken bij het maken van een PWS. Ook ouders en andere belangstellenden kunnen de PWSmarkt bezoeken. Tijdens de diploma-uitreiking wordt elk jaar de PWS-prijs uitgereikt aan het beste PWS. Aan het einde van deze middag zullen wij de nominaties bekend maken. Wie zijn er in de race voor deze prestigieuze prijs????

Even samenvatten: 14.30 15.00 16.15 opbouw kraampjes in aula start eerste presentaties bekendmaking nominaties PWS-prijs 2007

je ook Alle informatie kun meertensite vinden op de sinter via It’s learning !

Pagina 12

Projectdagen bovenbouw 18 t/m 24 april