You are on page 1of 12

Principiile Montessori în educație

1.

Miscarea libera stimuleaza cunoasterea: Dr.
Montessori a observat ca gandurile par a f
exprimate de catre maini inainte de a f puse
in cuvinte. Prin urmare in clasa Montessori una
din
principale activitati este manipularea
diverselor obiecte din lemn create special si
asta pentru ca, la
copiii mici, gandirea si miscarea par sa se
ingemaneze.
2. Copiii iau decizii in mod liber: Copiii par sa
prospere si sa infloreasca atunci cand au
posibilitatea
de a-si controla propriul mediu. Desi
programul Montessori impune limite bine
defnite ale acestei
libertati, copiii Montessori au posibilitatea de a
lua mult mai multe decizii decat copiii din
clasele
traditionale: cu ce si cat timp sa lucreze, cu
cine sa lucreze etc.
3. Interesul sta la baza educatiei: Al treilea
principiu este acela ca cele mai profunde
cunostinte se
acumuleaza si apar incontextul in care exista
un interes profund pentru un anumit subiect.
Interesul
poate f de natura personala, cand un individ
are un interes deosebit pentru buburuze sau
caini, sau
poate f situational, un interes care se iveste in
mai multi copii expusi la o anumita activitate
sau
eveniment. Educatorii Montessori ofera lectiile
intr-o maniera care sa-i inspire pe copii, de
exemplu
prezentand informatie sufcienta cat sa
starneasca curiozitatea sau utilizand arta
dramatica in
prezentarile lor.
4. Recompensele extrinseci sunt evitate: Dr.
Motessori a privit recompensele extrinseci
cum ar f
stelutele aurite sau notele ca find de natura
sa deranjeze si sa intrerupa concentrarea unui
copil.

Prin aceasta abordare. Si pentru ca.) In educatia Montessori copiii pot lucra singuri daca asta este alegerea lor dar se incurajeaza colaborarea. . copiii invata cel mai adesea fara a intelege cum se pot aplica cunostintele lor la orice altceva exceptand testele scolare. procesul lor de invatare este mult mai profund si situat in contextul acestor actiuni de manipulare a obiectelor din jurul lor. realizari. empatie si alte calitati.Perioadele sustinute de intensa concentrare sunt esentiale in educatia Montessori. Se acumuleaza cunostinte in context: In scolile traditionale. 7. in loc sa stea doar sa asculte si sa scrie. acesti copii “fac” lucruri. Montessori instituie un stil. 6. In loc sa invete in mare masura de la profesori sau din curriculum. Se acumuleaza cunostinte cu si de la ceilalti copii: In scolile traditionale. 5. dar totodata mentinand si astepari ridicate. raspunzand cu multa sensibilitate la nevoile copilului. de educatie diferit de metodele autoritare clasice. Recompensele in acest sistem ar trebui sa fe doar cele interne si sa provina din multumirea copilului care a reusit sa duca la bun sfarsit o activitate. experientele intens sociale si ajutorul reciproc. copiii Montessori invata facand. Copilul isi exercita vointa liber intr-un cadru limitat: Cand adultii stabilesc limite clare si lasa copiii sa se desfasoare liberi intre granitele acestor limite. asa numit autoritativ. acesti copii arata un nivel ridicat de maturitate. Dr. Experientia docet. profesorul livreaza copilului informatia si copiii rareori invata unul de la altul sau direct din materiale (exceptand textile care de cele mai multe ori ii “spun” copilului in loc sa-l lase pe el sa descopere.

8. pe care copilul dvs sa le poata accepta si respecta usor. ✔ La gradinita/scoala Montessori copiii sunt incurajati. Aceasta ii da copilului un simt al sigurantei in mediul sau si in relatia cu ceilalti. ✔ Stabiliti reguli si limite acceptabile. in procesul de invatare si dezvoltare. dirijati nu impinsi de la spate. Ordinea din clasa determina ordine in minte: Clasele Montessori sunt extrem de bine organizate. atat fzic (in termeni de aranjament) cat si conceptual (cum sa utilizezi materialele in mod progresiv pentru a obtine un maxim de informatie si cunostinte). asadar. Recomandări montessoriene pentru părinți ✔ Fiecare copil creste si se dezvolta intr-un ritm diferit de al celorlalti – iar acest ritm se schimba in timp. flexibile. Aceasta organizare riguroasa ii face pe unii oameni sa devina sceptici: pare obsesiva. . compararea copiilor de aceeasi varsta nu este utila si poate duce la anxietati nejustifcate. Acelasi lucru ar trebui sa se intample si acasa. studiile in psihologie sugereaza ca ordinea este esentiala pentru un copil. Cu toate acestea.

nici in absenta lui. Lasati-i timp sa exerseze. ✔ Fiti disponibil cand are nevoie de dvs. Aplicarea principiilor Montessori acasă ✔ Oferiti-I copilului propriul sau spatiu de lucru cu masuta si cateva obiecte utile. ✔ Respectati momentele de odihna ale copilului. Lasati-i sufcient timp copilului sa devina familiar cu acea activitate inainte de a introduce o alta. ✔ Respectati copilul cand face o greseala pe care o poate corecta pe loc sau mai tarziu. ✔ Fiti ferm si nu-i permiteti sa maltrateze obiectele. cu cuvinte putine si lasati-l si pe el sa incerce. ✔ Tratati-va copilul cu respect si oferiti-i ce aveti mai bun in dvs. Schimbati jucariile din cand in cand. un cuier sau o . prin rotatie. ✔ Introduceti fecare noua activitate incet si simplu. ✔ Nu vorbiti niciodata urat despre un copil nici in prezenta lui. ✔ Ganditi-va la dimensiunile copilului: puneti la nivelul sau o parte din mobila. ✔ Aranjati camera copilului in spiritul ordinii si al simplitatii. Puneti rafturi pentru jucarii si lasati atatea jucarii cat pot f aranjate ordonat. Lasati-l sa foloseasca obiecte utilizate de adulti. alti copii. alti oameni sau pe sine.✔ Nu faceti nimic pentru copilul dvs din ceea ce poate sa faca si singur. Concentrati-va la sprijinirea lui pentru a-si intari si dezvolta ceea ce are bun. Nu-l fortati sa faca vreo activitate in asemenea momente. ✔ Aratati-i fecare activitate incet si simplu.

✔ Puneti o oglinda la nivelul ochilor copilului. supravegheati si controlati utilizarea computerului de catre copil. Limitati. ✔Dati-i copilului posibilitatea de a privi pe geam singur. buete. ✔ Oferiti-i copilului propriile sale materiale de curatat accesibile lui: maturica.agatatoare. ✔ Lasati-l pe copil sa faca unele dintre urmatoarele activitati de viata practica: Sa toarne apa sau suc in pahare la masa Sa spele fructe si legume Sa ude plantele Sa spele sau sa clateasca vasele murdare Sa sorteze sis a impacheteze rufele Sa puna sau sa stranga masa Sa curete oglinda sau un geam Sa stearga praful Sa lustruiasca argint. intrerupatoarele de lumina. perie. mobile sau pantof Sa pliveasca buruienile din gradina Sa mature Sa stranga frunzele uscate cu grebla Sa ingrijeasca un animal Sa se pieptene singur Sa isi puna frumos hainele cand se dezbraca Sa se imbrace/dezbrace cu ajutor putin/deloc Sa isi aleaga singur hainele Sa se spele singur pe dinti Sa se spele singur pe maini Sa dea mana in semn de salu Sa comande singur la restaurant Sa ofere ceva unui musafr Sa vorbeasca la telefon politicos Sa isi faca singur patul Sa faca ordine in camera sa Sa ajute la despachetarea si sortarea cumparaturilor . ✔ Ajutati-l pe copil sa invete sa numeasca toate obiectele din casa. ✔ Alocati spatiu pentru lucrurile sale si marcati acel spatiu intr-un mod usor de recunoscut. Limitati timpul petrecut de copil in fata televizorului. carpa.

DESPRE CREATIVITATE ”Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. nu exista o reteta pe care o poti aplica pentru a stimula creativitatea copiilor. aparent. a fi creativ inseamna a avea mai multe sanse de a reusi in plan profesional si social. dar si personal.” (Albert Einstein) Astazi. creativitatea nu este o materie care se invata la scoala si. Primul pas este sa afli mai multe despre . Pe de alta parte.

in plus. ii va crea obisnuinta de a privi toate sarcinile dintr-un punct de vedere inedit. care tin de trasaturile de personalitate ale copilului . .  factori externi. cum se manifesta la copii si care sunt factorii care o influenteaza. ajuta-l sa descopere ce ii place sa faca sau sa invete. prietenii. gasirea unor asocieri inedite intre conceptele pe care le are de invatat. Iata cateva modalitati prin care poti face acest lucru. Asimiland informatii noi despre lucrurile care ii plac.familia.ce inseamna creativitatea.interesele copilului. va dispune de mai multe cunostinte pornind de la care sa ajunga la idei noi. scoala. activitatile extrascolare. Daca cel mic inca nu este pasionat in mod special de un anumit domeniu. temperamentul.  Incurajeaza-l sa abordeze invatarea in maniere creative: folosirea unor materiale neconventionale. Factorii care stimuleaza creativitatea Cercetarile din domeniul creativitatii vorbesc despre doua categorii de factori care influenteaza creativitatea la copii:  factori interni. creative. Stiind aceste lucruri. abilitatile de invatare. poti incepe sa modifici sau sa pui in valoare acele elemente importante care pot sa incurajeze creativitatea copilului. inventarea unor tehnici personale de memorizare sau a jocurilor pentru memorie il vor ajuta pe copil sa vada invatarea ca pe ceva placut si.  Ofera-i ocazia copilului de a aprofunda domeniile care il intereseaza. care tin de mediul social in care traieste copilul .

Daca.Aceasta este intrebarea pe care o poti adresa copilului tau cat mai des.  Inscrie-l la ateliere de creatie pentru copii. are multi prieteni cu care ii place sa comunice si sa petreaca timpul. copiii au ocazia de a participa la activitati care le dezvolta creativitatea si ii ajuta sa descopere diverse domenii artistice. care prefera sa petreaca timpul singur. Activitatile plastice sunt perfecte pentru a stimula creativitatea copilului. Daca este un copil introvertit. in situatiile cotidiene sau atunci cand trebuie sa luati decizii importante. pictura.  Descopera cum lucreaza mai bine copilul tau. Factorii ce impiedica manifestarea creativitatii la copii  Prea multe reguli de comportament impuse copilului. exista limite pe care copiii trebuie sa le . „Cum altfel am putea face acest lucru?”. Cu siguranta. va lucra mai bine in echipa atunci cand este nevoie sa isi puna la incercare creativitatea. dimpotriva. nu ii va fi usor sa vina cu idei noi intr-un grup si va lucra mai bine solitar.  Initiaza-l in artele plastice. desenul. sculptura sau fotografia sunt activitati care il pun pe copil in postura de a crea ceva nou sau de a privi lucrurile dintr-o perspectiva diferita. Poti gasi ateliere de creatie pentru copii in sectiunea Evenimente. Chiar daca nu dispune de ceea ce numim in general „talent”. In ultima vreme.

Einstein a fost un mare rezolvitor de probleme pentru ca a nesocotit regulile intr-un stil minunat.  Sistemul de invatamant prin accentul pe care il pune asupra materiilor obligatorii. iar parintele ii acorda ajutorul. In final. eventual impreuna cu parintele. orele de pictura. care insa poate fi deprinsa si exersata. copilul poate invata ca exista o singura modalitate de a vedea sau de a actiona: urmand regulile deja stabilite. aratandu-i care este modul „corect” in care trebuie sa procedeze. desen sau muzica sunt inlocuite de matematica sau romana pentru ca acestea sunt considerate a fi materii mai importante.accepte pentru a se putea adapta in societate. iata un citat despre felul in care s-a manifestat creativitatea lui Einstein: "Einstein a avut un talent deosebit de a incalca regulile […]. Putem gandi cu toti ca Einstein. precum si disponibilitatea de a cauta si de a gasi noi modalitati de organizare sau realizare a lucrurilor. Geniile au caracteristica aceasta. Creativitatea presupune tocmai depasirea „regulilor” care exista deja. Exista inca situatii in care copiii iau note mari daca reproduc lectia din carte sau sunt depunctati daca introduc in tema pentru acasa si propria parere. Este de dorit ca modalitatea de realizare a unei teme sa fie descoperita de copil. pierde o ocazie de a-i stimula creativitatea. dar dorinta curajoasa de a sparge orice regula a reprezentat miezul geniului sau.  Sistemul de notare. cu . Uneori. Faptul ca nu a respectat regulile i-a produs multe neajunsuri. ci a dispretuit traditii si a ofensat guverne.  Tipare de comportament sau de realizare a unor activitati. Ele insa pot limita creativitatea la copii. Nu a sfidat numai legile fizicii. impunand prea multe astfel de limite. Cand copilul are de realizat o anumita tema. Insa.

(" Cum sa gandesti ca Einstein" de Scott Thorpe) Care crezi ca sunt cele mai bune metode de a stimula creativitatea la copii? Impartaseste-ne din experienta ta! Ce își dorește copilul tău? 1. 2. Cooperez mai bine daca ma . Nu folosi forta cu mine. Nu ma rasfata.conditia sa invatam sa incalcam regulile". Stiu prea bine ca nu trebuie sa am tot ce cer. Nu iti fe teama sa fi ferm cu mine. Prefer sa fi asa ca sa stiu cum stau lucrurile. 3. Asta nu ma invata decat ca puterea este totul. Doar te incerc.

8. 14. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Nu incerca sa imi comentezi comportamentul in mijlocul unui conflict. 21. Sunt mult mai atent la tine daca imi vorbesti calm intre patru ochi. 15. 4. 13. S-ar putea sa ma duc in extrema cealalta si sa fac pe ‘barosanul’. Asta imi creeaza confuzie si voi incerca si mai des sa vad de cate ori pot sa imi fac de cap. Daca o faci. Asta m-ar descuraja sa mai am incredere in tine. Nu f inconsecvent. 17. Nu ma corecta in fata altor oameni. Nu ma scuti de consecintele faptelor mele. Nu imi promite daca nut e poti tine de cuvant.dirijezi. Zau ca nu stiu de ce am facut prostioara. Nu ma taxa prea tare cand sunt sincer. Nu ma face sa ma simt de parca greselile mele ar f pacate capitale. 20. voi f nevoit sa ma protejez prefacandu-ma ca sunt surd. Nici nu stii cat de bine stiu ce e bine si ce e rau. Nu te supara rau cand iti spun “Nu te mai iubesc.” Nu o cred cu adevarat dar o spun ca sa iti para rau pentru ce mi-ai facut. Nu face tu pentru mine ceea ce pot sa fac si eu singur. 9. Nu uita ca imi place sa experimentez si invat din asta. Nu da atentie exagerata micilor mele dureri si accidente. 18. Nu ma cicali. Ia masurile pe care le crezi necesare dar discutam mai tarziu despre ce s-a intamplat. 11. 7. Nu-mi tine pledoarii. 10. Nu amana sau ocoli raspunsurile cand iti pun . 16. Asta ma face sa ma simt ca un bebelus si s ar putea sa proft sis a fac din tine sluga mea. Asa ca obisnuieste-te cu ideea. 12. Altfel voi mai lupta pentru asemenea ‘victorii’. 19. Trebuie sa invat din experienta. Nu da mai multa atentie decat trebuie ‘proastelor mele obiceiuri’ ca sa nu ma incurajezi sa le practice in continuare. S-ar putea sa invat ca daca sunt bolnav capat multa atentie. Trebuie sa invat sa fac greseli fara sa ma simt de parca n-as f bun de nimic. ca altfel ma sperii si incep sa spun minciuni. Nu ceda provocarilor mele atunci cand spun sau fac prostii special ca sa te supar. Nu stiu din ce motiv nu aud prea bine in acel moment si cooperez foarte slab. 6. Nu-mi cere explicatii pentru comportamentul meu gresit. 5.

Sa nu sugerezi vreodata ca tu esti perfect sau infailibil. Pur si simplu vreau sa imi dai atentie. TRATEAZA-MA ASA CUM ITI TRATEZI PRIETENII SI ASTFEL ITI VOI FI PRIETEN. 24. Sa nu cumva sa crezi ca este sub demnitatea ta sa imi ceri scuze. vei vedea ca nu am sa te mai intreb si am sa imi caut raspunsurile in alta parte. 23. Scuzele sincere ma fac sa ma simt surprinzator de apropiat de tine. NU UITA CA INVAT MAI BINE DE LA UN MODEL DECAT DE LA UN CRITIC.intrebari INCOMODE. Ma face sa vreau sa ating un prag prea inalt pentru mine. Pe de alta parte. Daca nu ai mult timp de petrecut cu mine. 26. . Important este cum petrecem timpul acela impreuna. nu te intrista. Cred ca nu mai este nevoie sa iti mai spun cat de bine imi fac intelegerea ta si incurajarea ta. 25. nu imi raspunde cand pun intrebari prostesti. Daca o faci. 22.