You are on page 1of 9

Cauzele degradărilor construcţiilor din zidărie

Zidaria este una dintre cele mai vechi metode de constructie din lume.
Termenul de zidarie se aplica,deobicei ,unei constructii executate din
materiale unitare ca piatra, argila sau betonul,unite intre ele prin mortar, sau
asezate fara mortar, iar uneori armate astfel incat sa creasca rezistenta la
intindere si forfecare.
Degradari din cauze mecanice
Din punct de vedere mecanic,la zidariile de caramida (ca si la celelalte) se
pot constata doua tipuri principale de avarii:
-

Crapaturi pronuntate care indica dislocari masive de zidarie

-

Crapaturi mai mici , insa numeroase, care arata o dezagregare a zidariei.
Aceste degradari aratate mai sus au drept cauze principale: cutremurul,
tasarile inegale si starile indelungate de umezire.

-

Tasarea inegala a terenului conduce la degradarea zidariei portante,in
special in cazul terenurilor sensibile la umezire sau al pamanturilor de
umplutura,

-

Cutremurele produc degradari , avarii si prabusiri (care vor fi tratate
ulterior).

supuse degradarilor. punerea in opera a caramizilor prafuite ne umezite . precum si folosirea unui mortar de calitate necorespunzatoare confectionat din nisip murder. Degradari din cause fizico-chimice Din punct de vedere fizico-chimic zidaria este deteriorata si degradata din urmatoarele cauze: Cauze interne : - Defecte de compozitie - Defecte de coeziune cristalina Cauze externe: - De origine umana: - defecte de conceptie: . ne arse.arhitectura . slituri sau strapungeri in zidarie. avand rosturi mari inegale si neumplute cu mortar vor fi evident. favorizeaza realizarea unei zidarii cu rezistenta scazuta. Zidariile executate din carimizi din calitate inferioara . cu incluziuni .Calitatea executiei zidariei are o mare influenta asupra comportarii ei in timp. Degradarea zidariei mai este cauzata si de instalatori cu ocazia efectuarii unor goluri . De asemenea .

destinatie .defecte de executie: .defecte de intretinere .structura ..transformari .protectia materialelor .mediu .producerea materialelor .manopera .defecte de utilizare: .

De origine fizica : - apa si umiditate - inghet .Poluanti atmosferici .Saruri solubile De origine bio-chimica: - Plantatii - Vegetatii - Bacterii .Actiunea vantului De origine chimica: .Punti termice .

Principalii angenti ambianti care deterioreaza si degradeaza zidaria sunt urmatorii: Chimici Oxigenul Fizici Energia radiatiilor Biologici Vegetatia Ozonul Caldura(temperaturi Insectele Oxidul de carbin Anhidrida sulfuroasa Hidrogenul sulfurat Acizii. Umiditatea Umiditatea este principalul agent(de origine fizica) al procesului de degradare al zidariei . dovedind probleme interne ce pot genera la randul lor probleme structurale.alcalii. petelor si dezintegrarilor sunt: contactul cu umiditatea si sarurile din sol. .poluarea aerului agentii biologici si elementele metalice corozive.sarurile Apa ridicate) Animalele Frigul Oamenii Abrazivii Apa Materii in miscare Solventii organici Observatii: Depunerile si petele constitue aspect ale degradari zidariei .Cele mai importante cauze ale depunerilor .

O zidarie cu microporozitate ridicata are o presiune capilara ridicata.adesea.Presiunea osmotic a poatre influenta asupra intinderii si directiei de deplasare a apei . . adesea . sarurii in solutie. pentru crearea unui echilibru cu Solutia concentrate de saruri. de saruri si alte substante solubile. care produce urcarea apei din sol . Umiditatea care penetreaza zidaria este insotita . poluarii aerului si agentilor biologici. pana cand este retinuta o umiditate specifica de echilibru cu umiditatea relative a aerului. Presiunea osmotica Presiunea osmotica se creaza prin saruri solubile de diverse concetratii care circula in zidarie prin actiune capilara. Actiunea capilara Actiunea capilara in materialele poroase ale zidariei creaza o suctiune.Condensarea acestora este urmata de penetrare. prin intermediul sarurilor solubile. de atragere si retinere a apei .Ea atrage apa tot mai sus .Umiditatea constitue un catalizator care favorizeaza degradarea .De aceea este esentiala intelegerea fenomenului de penetrare a apei in materialele zidariei si modul in care este retinuta .Aceasta atitudine. ce contine .conduce la riscul unei degradarii rapide. Penetrarea vaporilor de apa – care sunt intotdeauna prezenti in aer.

Poluarea aerului Consta in particule . decat aerul de la tara. Degradarea mortarului Este atribuita unei interactiuni complexe a materialelor constituent. prin actiuni capilare. mai multe impuritati solide si gazoase care accelereaza degradarea zidariei. Vantu accelereaza toate formele de degradare cauzare de poluarea aerului. totusi. Vaporii . o cauza de degradare adesea neglijata. condenseaza pe zidarie si atrag agentii poluanti. factorilor de mediu si practicilor de constructive. aceasta poluare variaza considerabil de la o regiune la alta.Ele pot conduce la degradarea zidariei .Aerul din zonele cu poluare densa contine. sau pot fi aspirate in structura poroasa.Poluarea aerului prin gaze acide este principala cauza a degradarii elementelor componente ale zidariei. ca apa si acizii slabi. . in medie. cand cristalizeaza.Sarurile solubile pot actiona direct pe suprafata zidariei . aerosoli si substante gazoase.Saruri solubile Cimenturile si mortarele contin numeroase minerale care sunt mai mult sau mai putin solubile in solventi comuni.

furtuna de nisip.are la origine diverse mecanisme:actiunea inghetului . - Eroziunea – se caracterizeaza printr-o distrugere a mortarului la suprafata. fiind cauzata de solutii acide din diferite surse. circulatie umana. chimici si . cunoasterea cauzelor si stabilirea masurilor de remediere necesara. cristalizarea sarurilor solubile. caracterizata printr-o fata rugoasa a mortarului. Umiditatea excesiva este cauza principala in procesul de degradare al lucrarilor de zidarie. - Scorojire – este separerea mortarului de la suprafata . Concluzii : Scopul inspectarii lucrarilor de constructii din zidarie consta in depistatrea defectelor. coroziunea metalelor. umiditate care este factorul cel mai important in deteriorarea mortarului Tipuri de deteriorare a mortarului : - Dezintegrarea se manifesta prin prezenta fisurilor . - Decaparea – este o deteriorare superficiala . orientate la intamplare. atacul chimic. sub forma de felii fine sau de bucati mici . care este luat de agenti abrazivi mecanici ca: jetul puternic de apa . expuse la actiunea agentilor fizici.Mortarul si caramizile sunt materiale poroase. care absorb umiditatea aerului ambient . prezenta substantelor organice.

.biologici. Cea mai mare parte a problemelor de deteriorare poate fi legata direct sau indirect de practicile de constructive (conceptia. detaliile.De aceea este esentiala intelegerea fenomenului de penetrare a apei in materialul zidariei. calitatea executiei) si de intretinere.