You are on page 1of 54

CERC PEDAGOGIC ISTORIE

12 NOIEMBRIE 2016
PROFESOR: OBOGEANU NATE GEORGETA
TEMA
1.METODE SI STRATEGII DIDACTICE CENTRATE PE
ACTIVITATEA ELEVILOR
2. ANALIZA REZULTATELOR LA EXAMENELE
NATIONALE SI ADOPTAREA DE MASURI SPECIFICE IN
VEDEREA CRESTERII CALITATII PROCESULUI DE
PREDARE-INVATARE-EVALUARE

Noile cerinte ale actului educational
impun restructurarea fundamentala a
lectiei de istorie in directia folosirii tot mai
frecvente a noilor metode interactive de
predare-invatare.Ele schimba radical rolul
profesorului in clasa , el devenind
moderator al unor dezbateri de idei si
probleme controversate ale istoriei,
sustinator al motivatiei si interesului
elevilor pentru istorie , ghid al elevilor
in procesul de punere in valoare a
abilitatilor personale si de dobandire de
noi competente.

Metodele centrate pe activitatea elevilor
propun deplasarea accentului de la
profesor la elevi, stimuleaza elevii sa
inteleaga mai bine si mai profund
logica fenomenelor si faptelor istorice,
stimuleaza formularea de opinii
personale argumentate, incurajeaza
deopotriva parcursurile personale dar si
spiritul de echipa, contribuie la
formarea de deprinderi si atitudini
durabile.

METODE CENTRATE PE ACTIVITATEA ELEVILOR

BRAINSTORMING sau asaltul de idei
reprezinta formularea a cat mai multe
idei- oricat de fanteziste ar putea
parea acestea- ca raspuns la o
problema/situatie enuntata.Este o
varianta a discutiei in grup avand ca
obiectiv producerea de idei noi sau
gasirea celor mai bune solutii pentru o
problema de rezolvat prin participarea
tuturor membrilor grupului.

Avantaje
–stimuleaza creativitatea in grup
–implica participarea activa a tuturor
participantilor
–permite exprimarea personalitatii si
eliberarea de prejudecati
–exerseaza empatia , analiza si capacitatea
de a lua decizii
–creaza emulatie si imprima dinamism.

.Etape  Faza productiei de idei  Alegerea temei si a sarcinilor. asa cum vin ele in minte. in fraze scurte si concrete.  Solicitarea exprimarii intr-un mod cat mai rapid.legate de tema in discutie sau de rezolvarea unei situatii-problema conturate in legatura cu aceasta. neobisnuite. absurde . fanteziste. fara cenzura a tuturor ideilor-chiar trasnite.

cuvinte cheie. imagini care reprezinta diferite criterii. Faza aprecierii critice Reluarea ideilor emise pe rand si gruparea lor pe categorii. Anuntarea unei pauze pentru asezarea ideilor-de la 15 minute pana la o zi. flipchart.    Inregistrarea tuturor ideilor in scris pe tabla. . simboluri.

evaluarea.   Analiza critica. Afisarea ideilor rezultate in forme cat mai variate si originale. argumentarea. la nivelul clasei sau al unor grupuri mai mici. .originale sau a celor mai apropiate de solutii fezabile pentru problema supusa atentiei.joc de rol. contraargumentarea ideilor emise anterior. desene. spontan contradictiile care apar. cantece. colaje.In aceasta etapa se discuta liber. Selectarea ideilor valoroase. imagini.cuvinte.propozitii.

Sfaturi practice -nu se admit critici -se incurajeaza producerea a cat mai multor idei -se recomanda preluarea ideilor celorlalti ameliorarea lor. .

CIORCHINELE  Este o metoda de brainstorming neliniara. de tip grafic care simuleaza gasirea conexiunilor dintre idei si concepte/notiuni. .

Avantaje -stimuleaza gandirea critica si creativitatea -asigura organizarea in sistem a continuturilor si informatiilor -permite exprimarea personalitatii si eliberarea de prejudecati -faciliteaza descoperirea de noi informatii si conexiuni. .

tragandu-se linii intre acestea si cuvantul initial. . sintagmele sau cunostintele care vin in mintea elevilor in legatura cu conceptul respectiv. in jurul acestuia.Etape  Se scrie un cuvant/concept-care urmeaza a fi cercetat-in mijlocul tablei sau a foii de hartie  Se noteaza toate ideile .

stabilindu-se tipul lorcauzale. de influentare. .   Pe masura ce se scriu cuvinte. Activitatea se opreste cand se epuizeaza toate ideile sau cand s-a atins limita de timp acordata. se trag linii intre toate ideile care par a fi conectate Sunt analizate toate tipurile de relatii/conexiuni stabilite.

. in grupuri mici sau in perechi. Etapele pot fi precedate de brainstorming. rezultatele grupurilor fiind comunicate profesorului care le noteaza pe tabla intr-un ciorchine fara a le comenta.Sfaturi practice  Ciorchinele poate fi organizat utilizandu-se anumite concepte supraordonate gasite de elevi.

. aspecte.BULGARELE DE ZAPADA  Metoda presupune reducerea numarului de elemente . fatete ale unei probleme/situatii in vederea focalizarii asupra celor esentiale.

Avantaje: -stimuleaza invatarea prin cooperare si incurajeaza consensul -angajeaza procese psihice complexe (analiza . gandirea critica) -antreneaza intreg colectivul de elevi -dezvolta capacitatea de negociere si incurajeaza exprimarea opiniilor personale. . comparatia. sinteza.

Etape:  Organizarea colectivului de elevi in grupe de 7-8 elevi. enuntarea temei sau a problemei de abordat  Notarea de catre fiecare elev in parte a ideii exprimate sau a solutiei gasite pe o bucata de hartie(post-it) care este pusa in centru mesei .

Sunt selectate primele2-3 idei sau solutii. Reunirea grupurilor la nivelul clasei cu cele 2-3 idei/aspecte retinute si repetarea algoritmului Retinerea primelor idei/aspecte/solutii pe care intreaga clasa le considera relevante si punerea lor in discutie.   Citirea la nivelul fiecarui grup a tuturor ideilor si repartizarea lor pe o scara de la 1 la 8. .

in 8 elevi si retinerea de fiecare data-prin negocire-a 2-3 idei comune.apoi in 4.Sfaturi practice:  Bulgarele de zapada ca metoda se poate organiza si prin crestere.abordarea problemei la nivelulu colegilor de banca. .

CUBUL  Metoda presupune explorarea unui subiect.a unei situatii din mai multe perspective. .permitand abordarea complexa si integratoare a unei teme.

. multiperspectivitatea -incurajeaza munca in echipa la nivel microgrup si macrogrup -antreneaza intreaga clasa -stimuleaza gandirea critica -stimuleaza invatarea prin cooperare.Avantaje: -asigura abordarea complexa si completa a unei probleme .

argumenteaza.asociaza.  3. aplica. fiecare dintre ele examinand subiectul/tema din perspectiva cerintei de pe una din fetele cubului: .  2. compara.Anuntarea temei sau a subiectului pus in discutie.Impartirea clasei in 6 grupe.Realizare unui cub pe ale carui fete sunt scrise cuvintele: descrie. analizeaza.Etape:  1.

marimile.      Descrie culorile. .faptele Compara : ce este asemanator? Ce este diferit? Analizeaza elementele componente. aspectele de continut Asociaza : la ce te indeamna sa te gandesti? Ce idei iti sugereaza? Aplica: ce poti face cu aceasta? La ce ne foloseste? Care sunt invatamintele? Argumenteaza: pro sau contra si enumera o serie de notive care vin in sprijinul afirmatiei tale.

 Discutarea aspectelor retinute.  . Sfaturi practice:  Cerintele fiecarei fete a cubului pot fi reformulate in functie de specificul temei abordate(fapt istoric.  Anuntarea cerintelor de lucru se poate face aleatoriu prin rostogolirea cubului pentru fiecare grupa.Impartasirea informatiilor celorlalte grupe si afisarea formei finale pe table sau pe peretii clasei. proces istoric).

ESEUL DE CINCI MINUTE  Este o modalitate eficienta de a incheia ora . . pentru a-i ajuta pe elevi sa-si sdune ideile legate de tema lectiei si pentru a-i da profesorului o idee mai clara despre ce sa intamplat in plan intelectual in acea ora.

.Avantaje: -ofera feed-back-ul lectiei -creeaza premisele proiectarii activitatii din urmatoarea ora -incurajeaza exprimarea personalitatii elevilor -stimuleaza invatarea activa si constienta.

. Sfaturi practice:  Proiectarea lectiei urmatoare se poate fundamenta pe intrebarile formulate de elevi.Se cere elevilor sa scrie un mic eseu in care sa prezinte un lucru pe care l-au invatat din lectia respectiva si sa formuleze o intrebare pe care o mai au in legatura cu aceasta.Se strang eseurile pe masura ce elevii au terminat 3.Etape: 1. 2.Trecerea rapida in revista si un comentariu preliminariu cu inventarierea intrebarilor.

MOZAICUL  Mozaicul presupune invatarea prin cooperare la nivelul unui grup si predarea achizitiilor dobandite de catre fiecare membru al grupului unui alt grup. .

.Avantaje: -incurajeaza increderea in sine a elevilor -dezvoltarea abilitatilor de comunicare argumentative si de relationare in cadrul grupului -dezvoltarea gandirii logice critice si independente -dezvoltarea raspunderii individuale si de grup -optimizarea invatarii prin predarea achizitiilor altcuiva.

Etape: 1. toti elevii care au numarul 1 vor forma un grup.m. 2.Regruparea elevilor in functie de numarul fisei primite. Prezentarea succinta a subiectului tratat.Explicarea sarcinii care consta in intelegerea intregii unitati de cunoastere 3.a.Impartirea clasei in grupuri eterogene de 4 elevi.Fisele cuprind parti ale unei unitati de cunoastere (fragment de lectie).d. In cazul in care se lucreaza cu toata clasa se vor forma doua grupuri pentru fiecare numar. cei cu numarul 2 vor forma alt grup s. in grupuri de experti. fiecare dintre acestia primind cate o fisa de invatare numerotata de la 1 la 4. .

Este foarte important ca fiecare membru al grupului de experti sa inteleaga ca el este responsabil de predarea sectiunii respective celorlalti membrii ai grupului initial.Invatarea prin cooperare a sectiunii care a revenit grupului din unitatea de cunoastere desemnata pentru ora: elevii citesc. . Strategiile de predare si materialele folosite raman la latitudinea grupului de experti . hotarasc modul in care pot preda ceea ce au inteles colegilor din grupul lor originar.  4. incearca sa inteleaga cat mai bine. discuta.

Revenirea in grupul initial si predarea sectiunii pregatite pentru ceilalti membrii. . Daca neclaritatile persista se pot adresa intrebari si celorlalti membriidin grupul expert pentru sectiunea respective.Daca persista dubiile atunci problema trebuie cercetata in continuare.5.

.6. Sfaturi practice  Este important de monitorizat predarea pentru ca achizitiile sa fie corect transmise.Trecerea in revista a unitatii de cunoastere prin prezentare orala cu toata clasa/cu toti participantii.

sa citeasca si sa inteleaga in mod activ si pragmatic un anumit continut.Se folosesc ca baza de plecare pentru lectura/ascultarea textului. este o modalitate de codificare a textului ce permite celui care invata sa asculte . cunostintele anterioare ale elevilor evidentiate prin activitati specifice de evocare. comprehensiune). Ca metoda este tipica pentru etapa de realizare a sensului (invatare. .SINELG Sistemul interactiv de notare pentru eficientizarea lecturii si gandirii.

comparatia). .sinteza.Avantaje: -faciliteaza munca in echipa -valorifica cunostintele anterioare ale elevilor -asigura invatarea constienta -angajeaza procese psihice complexe (analiza .

cunostinte incerte. cunostinte noi neintalnite pana acum(+).Etape: 1.In timpul lecturii/ascultarii elevii marcheaza in text(sau noteaza pe hartie):cunostintele confirmate de text(v). . cunostinte infirmate/contrazise de text(-). confuze care merita sa fie cercetate(?).

4. 3.Informatiile obtinute individual se discuta in perechi/grupuri.2.Dupa lectura informatiile se trec intr-un tabel. apoi se comunica de catre perechi/grupuri profesorului care le centralizeaza intr-un tabel pe tabla.Cunostintele incerte pot ramane ca tema de cercetare pentru lectiile urmatoare. . Sfaturi practice:  Se poate folosi cu mult succes la analiza documentelor scrise.

STIU/ VREAU SA STIU/ AM INVATAT  Metoda consta in trecerea in revista a ceea ce elevii stiu despre o anumita tema si formularea de intrebari la care se asteapta raspunsuri in lectie. .

invatarea prin descoperire -valorifica experienta de cunoastere anterioara a elevilor in legatura cu diferite teme. .Avantaje: -stimuleaza gandirea critica -incurajeaza initiativa.

 2.Trecerea in revista a ceea ce elevii stiu despre tema anuntata intr-un tabel la rubrica stiu. .Etape:  1. Informatiile pot fi grupate pe categorii sau domenii.Notarea in tabelul realizat dupa modelul (stiu/ vreau sa stiu/am invatat) in coloana stiu a tuturor informatiilor si ideilor asupra carora toata lumea este de acord.

3. nevoia de cunoastere a elevilor sau pot aparea din dezacordul elevilor privind anumite detalii.Formularea de intrebari . Notarea acestor intrebari se realizeaza pe coloana vreau sa stiu. Aceste intrebari pot fi produse de curiozitatea. 4.Citirea textului /a lectiei . despre lucrurile . aspectele de care elevii nu sunt siguri sau despre care ar vrea sa afle informatii noi.

5.Revenirea la intrebarile formulate si consemnarea la rubrica am invatat a raspunsurilor gasite.Revenirea la intrebarile ramase fara raspuns si recomandari cu privire la sursele ce pot fi consultate pentru gasirea informatiilor.Se solicita elevilor evidentierea altor informatii gasite in text in legatura cu care nu au pus intrebari. 6. . Sfaturi practice:  Intrebarile ramase fara raspuns pot fi sugestii pentru tema pentru acasa.

Ea presupune o evaluare interactiva si formativa a realizarilor elevilor realizate individual sau in grup.TURUL GALERIEI  Este o metoda care consta in trecerea in revista a produselor realizate de elevi. . expuse pe peretii clasei sau pe tabla.

Avantaje: -stimuleaza creativitatea individuala sau de grup -permite analize comparative si aplicatii ale cunostintelor in contexte noi -creaza emulatie si dinamism -incurajeaza invatarea prin cooperare. .

desen.Expunerea produselor pe peretii clasei intr-o galerie . elevii pot materializa rezultatul muncii intr-un produs care sa ilustreze abordari diferite ale problemei (lucrare. schema) 3.Alegerea si lansarea sarcinii de lucru catre elevi 2.Organizati in grupe de 4-5. diagrama.Etape: 1.

.Examinarea si analiza produselor prin”turul galeriei”.Reexaminarea propriilor produse prin comparatie cu celelalte si citirea comentariilor facute pe produsul lor.4. Unele observatii sau comentarii pot fi consemnate direct pe lucrarile expuse. 5.Individual sau in grup elevii inventariaza toate lucrarile expuse(luand notite si facand comentarii). Sfaturi practice:  Se incurajeaza abordarea cat mai originala si creativa a problemei  Produsele pot fi folosite si in lectia urmatoare la momentul verificarii.

prin schematizarea.detectarea problemei si gasirea solutiei.ORGANIZATORUL GRAFIC  Presupune esentializarea unui material informativ care urmeaza sa fie exprimat sau scris. structurarea pe secvente. relatia cauza – efect. descrierea. Organizatorul grafic poate fi structurat pe cinci domenii: comparatia. sistematizarea si vizualizarea ideilor. .

.Avantaje: -eliminarea redundantei din informatie -structurarea informatiei -reprezentarea vizuala a unor notiuni . Etape: 1. 2. concepte. schema. diagrama).Realizarea organizatorului grafic si dezbaterea asupra informatiei. Sfaturi practice Elevii pot lucra pe grupe propunand diferite formule de organizare grafica a informatiei.Prezentarea temei/problemei si identificarea domeniului in care se incadreaza optiunea asupra tipului de organizator grafic(tabel.arbore. fenomene -facilitatea intelegerii proceselor si fenomenelor.

in acord sau in dezacord cu parerile proprii. Discutia cu clasa este fundamentala pentru invatarea interactiva. similitudini si diferente. de impresii si de pareri. de critici si de propuneri in jurul unei teme sau chestiuni determinate in scopul examinarii si clarificarii in comun a unor notiuni si idei. al consolidarii si sistematizarii datelor si conceptelor. .DISCUTIA  Discutia consta intr-un schimb organizat de informatii si de idei. al explorarii unor analogii. conducand la avansarea unor idei si receptarea unei alte idei.al solutionarii unor probleme.

sugerarea unei noi perspective. medierea divergentelor. verificarea intelegerii. rezumarea ideilor principale Sfaturi practice  Importanta este maniera de a adresa intrebari stimulative elevilor  Exemplu: De ce consideri? Ce credeti? Ce . energizarea discutiei.Avantaje  Crearea unei atmosfere de deschidere  Realizarea unui climat democratic la nivelul clasei  Exersarea abilitatilor de ascultare activa si de respectare a regulilor de dialog Etape  Stabilirea regulilor discutiei  Dispunerea elevilor in cerc sau semicerc  Prezentarea subiectului cu claritate intr-un mod care sa incurajeze exprimarea ideilor  Moderarea discutiei facilitand exprimarea punctelor de vedere  Urmatoarele actiuni sunt de natura sa faciliteze discutia: parafrazarea.

 Profesorul anunta subiectul pus in discutie. clasa este impartita pe 6 grupe. aplica. . fiecare dintre ele examinand tema din perspectiva cerintei de pe una din fetele cubului. compara. asociaza. analizeaza.APLICATIE METODA CUBULUI Clasa:a VIII-a Unitatea de invatare: Constituirea Romaniei moderne Lectia: Revolutia de la 1848-1849 Scenariu didactic:  Elevii realizeaza un cub pe ale carui fete sunt scrise cuvintele: descrie. argumenteaza.

. infrangerea revolutiei) Grupa 2 sa compare revolutia din Tara Romaneasca cu cea din Transilvania sesizand asemanari si deosebiri intre cele doua (cauze. obiective. Grupa 3 sa analizeze documentele programatice ale Revolutiei de la 1848-1849 Grupa 4 asociaza revolutia din Tarile Romane cu cele din Europa (elevii trebuie sa sesizeze faptul ca Revolutia Romana a fost parte integranta din revolutia europeana) Grupa 5 aplica algoritmul revolutiei (cauze. obiective. momente importante ale revolutiei. Dupa ce elevii au realizat sarcinile didactice prezinta si comenteaza raspunsurile. urmari). Forma finala a acestora este afisata pe tabla. forte participante. Grupa 6 sa argumenteze importanta revolutiei in spatiul romanesc.forte participante ) la Revolutia din 1989 din Romania.      Grupa 1 sa descrie evenimentele revolutionare de la 1848 din Tarile Romane (cand a izbucnit revolutia. documente programatice.

APLICATIE ESEUL DE 5 MINUTE Clasa:a VIII-a Unitatea de invatare: Romania intre democratie si autoritarism Lectia: Monarhia constitutionala si partidele politice in Romania interbelica Scenariu didactic: Profesorul cere elevilor sa alcatuiasca un eseu cu titlul: ”Caracterul democratic al Constitutiei din 1923” avand in vedere:  O prevedere a Constitutiei din 1923 referitoare la caracterul Statului Roman  Forma de guvernamant a tarii si un principiu democratic preluat din Constitutia din 1866  Doua drepturi si libertati cetatenesti .

Pe tabla se realizeaza o lista cu intrebarile elevilor si se recomanda ca acestia sa caute raspunsurile acasa. Cele mai bune sunt notate. . Proiectarea lectiei urmatoare se poate fundamenta pe intrebarile formulate de elevi. Se trec rapid in revista eseurile si se comenteaza.   Elevii trebuie sa formulize o intrebare pe care o au in legatura cu lectia.