You are on page 1of 27

PANDUAN MENGGUNAKAN FIRMAX3

Panduan kesihatan ini ditulis oleh dua orang doktor perubatan, Dr
Zannat dan Dr Zeenat. Tujuan utama penulisan ini adalah untuk
berkongsi pengetahuan berkaitan masalah kesihatan yang biasa
dialami masyarakat serta sebagai panduan pengguna produk RF3
World – Firmax3.
Harapan penulis, adalah agar kebaikan produk ini terutama dari segi
kesihatan dapat disebarkan kepada lebih ramai lagi pesakit yang
memerlukannya. Perkara ini hanya dapat dicapai jika maklumat
berkaitan penyakit, cara tindakan bahan dalam produk serta cara
penggunaan diterangkan kepada pesakit dengan baik dan jelas.

Krim Firmax3
Krim ini bertindak sebagai pembantu penstabil hormon yang
menggunakan nano-teknologi (teknik penyerapan terbaik). Ekstrak
herba akan disalurkan ke dalam sirkulasi darah dengan cepat dan
segera tanpa melalui proses pencernaan, kemudian diubah menjadi
auto-hormon untuk keperluan tubuh masing-masing.
Ia mengandungi Kigelia Africana, manjakani, pegaga, yam liar,
aloevera, sel asas epal, tongkat ali, ekstrak soya, kollagen, vitamin
A, vitamin B2, vitamin E dan vitamin B5
Kesan krim Firmax3 boleh bertahan selama 8 ke 12 jam. Namun
begitu, pengguna berterusan selama 3 bulan akan kekal kesannya
kerana hormon badan telah sedia aktif, telah selesai pembuangan
toksik badan dan sel yang rosak telah diganti.

Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Ketidakstabilan
Hormon.
Untuk mengetahui lebih lanjut, sila klik pada tanda + gejala
penyakit yang disenaraikan.
Keguguran Rambut

Punca

Pendedahan kepada bahan kimia dalam makanan, sabun atau
syampu, ketidakseimbangan hormone.
Fungsi Firmax3
Bertindak sebagai penstabil hormon
Rawatan
Sapu krim Firmax3 setiap 8 jam
Kurang hormon pertumbuhan

Lemak berlebihan dalam badan (terutama kawasan perut), kurang
otot dan kekuatan, tulang semakin rapuh, kulit nipis, masalah tidur,
kurang tenaga, kurang toleransi bersenam, kurang sihat,
kemurungan, emosi tidak stabil dan lain-lain masalah berkaitan
dengan proses penuaan
Punca
Proses penuaan, penyakit berkaitan kelenjar
hipotalamus, kecederaan otak, radiasi, pembedahan

pituitari

dan

Fungsi Firmax3
Bertindak mengimbangi hormon badan dengan cara meningkatkan
rembesan hormon pertumbuhan yang berkurangan
Rawatan
Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan sekeliling pusat arah jam dan
lawan jam setiap 8 jam
Migrain / sakit kepala

Punca
Perubahan kadar hormon dalam darah terutama hormon estrogen
(berkait dengan kitaran haid, wanita mengandung, menopos),
pengambilan pil perancang, ubat darah tinggi (vasodilator), stress,
amalan tidur yang tidak sihat (kurang atau terlebih tidur), perokok
pasif, pemakanan tidak sihat, keletihan fizikal berlebihan.
Fungsi Firmax3
Faktor-faktor yang telah dinyatakan menyebabkan rembesan bahan
kimia yang menyebabkan kesakitan. Krim Firmax3 membantu

Minum minuman yang mengandungi caffeine. Masalah Tidur Punca Stress. pesakit akan sembuh dari sakitnya dan kesan itu akan berkekalan selepas 3 bulan penggunaan krim. masalah kesihatan seperti gastrik. bertindak sebagai ubat tahan sakit (analgesik).menstabil hormon. pelancar peredaran darah. Hipotiroidism (Kekurangan hormon tiroksin) . Amalkan gaya hidup sihat dari segi pemakanan. ubat (darah tinggi. Selesai proses pembaikpulih. Ia merupakan tindakbalas pembaikpulih serta pembuangan toksik dalam badan yang mungkin berakhir selepas 3 ke 7 hari (bergantung kepada individu). atau merokok sekurang-kurangnya dua jam sebelum tidur. membantu mengatur tidur. timbulnya lebih banyak jerawat. Pesakit perlu meneruskan mengguna krim serta mengambil air mineral beralkali yang banyak. kulit berminyak. stress. asma) Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu mendapatkan tidur berkualiti melalui terapi hormon Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam Catatan Elakkan melakukan senaman. senaman dan tidur yang mencukupi. allergi. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam untuk 3 bulan. selsema. Catatan Pada permulaan penggunaan. membuang toksik dalam badan. pesakit mungkin mengalami sakit kepala (atasi dengan tidur di bilik yang gelap dan senyap).

radang kelenjar tiroid (selepas bersalin. Punca Penyakit autoimun (Grave’s Disease). rambut gugur. sembelit. selepas bersalin (biasanya sementara). Hipertiroid (Rembesan hormone tiroksin secara berlebihan) Jantung berdebar. Pastikan telah mendapat pengesahan kewujudan penyakit dari doktor perubatan dan mengikuti plan rawatan oleh doktor. berpeluh berlebihan. kulit kasar. tiada haid. Krim Firmax3 membantu meningkatkan kadar metabolisma sel yang terlibat dalam proses penyembuhan sel. tidak tahan panas. radiasi). Catatan Kesan pada pesakit mungkin mengambil masa yang agak lama 1 ke 3 bulan (bergantung kepada individu) kerana ia melibatkan proses penyembuhan sel. bertambah berat badan. inflamasi / autoimmune Fungsi Firmax3 Hormon tiroid yang tidak mencukupi menyebabkan kadar metabolisma menurun dan menyebabkan semua gejala yang tersenarai. Pastikan pesakit terus menggunakan krim selama sekurang-kurangnya 3 bulan. tidak tahan sejuk. ketumbuhan. konsentrasi dan daya ingatan lemah. emosi tidak stabil. Dengan itu. jangkutan kuman) Fungsi Firmax3 . ia membantu meningkatkan pengeluaran hormon tiroid. kemalangan. rambut kasar dan bercambah. kurang konsentrasi. bengkak mata. ketumbuhan. haid tidak teratur. Punca Kerosakan pada kelenjar tiroid (pembedahan. sakit otot. kelenjar tiroid bengkak.Keletihan. insomnia. nafas laju. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam.

Rawatan bagi hipertiroid meliputi ubat antiinflamasi (radang). menopos) Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon dan meningkatkan metabolisma serta membetulkan kitaran haid. Pastikan telah mendapat pengesahan kewujudan penyakit dari doktor perubatan dan mengikuti plan rawatan oleh doktor. Ini menyebabkan hormon estrogen dirembes dengan mencukupi. Ia juga membantu mempercepatkan proses penyembuhan sel sebelum dan selepas pembedahan. Kekenduran payudara Punca Kekurangan hormon estrogen (masalah ketidakstabilan hormon. Krim Firmax3 membantu dalam mengurangkan kesan sampingan ubat seperti gastrik. reaksi kulit. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam. sakit sendi dan kerosakan hati. Sapu krim Firmax3 pada payudara Catatan Lakukan juga pemeriksaan sendiri payudara (Breast self examination) setiap bulan dan lakukan pemeriksaan doktor bagi pengesanan awal ketulan atau masalah pada payudara. ubat antitiroid dan pembedahan. Catatan Krim Firrmax3 digunakan sebagai ubat tambahan bagi mempercepatkan proses penyembuhan dan mengurangkan kesan sampingan ubat yang telah diberikan oleh doktor. Kesakitan di payudara (sakit yang tidak berpanjangan tanpa ketulan atau lelehan pada payudara) Punca . Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam.

ketulan bukan kanser) Punca Jangkitan kuman – biasanya dikalangan ibu menyusu. perlu berjumpa doktor untuk medapatkan antibiotik atau membuang nanah yang terkumpul dalam tisu payudara. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan mengurangkan kesakitan tersebut. . hormon dan dapat Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam. bernanah). Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antibakteria yang dapat mencegah penyakit Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam serta pada payudara. Ketulan bukan kanser (biasanya fibroadenoma) – hanya dapat disahkan yang ia bukan kanser selepas pembedahan. Krim Firmax juga boleh disapukan pada payudara dan tempat yang sakit untuk mengurangkan kesakitan. Catatan Jika berlarutan. Catatan Lakukan juga pemeriksaan sendiri payudara (Breast self examination) setiap bulan dan lakukan pemeriksaan doktor bagi pengesanan awal ketulan atau masalah pada payudara.Ia adalah normal dan biasanya disebabkan oleh perubahan hormon badan dan biasanya berlaku seminggu sebelum dan semasa haid. Ketulan pada payudara (jangkitan kuman (sakit. demam.

Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi mengecutkan sel-sel kanser. Kurang susu badan Punca Stress. Ia juga membantu mengurangkan stress pada ibu. umur mengandung anak pertama. perubahan pada kulit dan putting payudara) Punca Biasanya disebabkan oleh pendedahan kepada tahap estrogen yang tinggi untuk jangka masa yang panjang. Jika bayi kurang menyusu. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan galactogogue (perangsang pengeluaran susu badan) semulajadi. pengambilan pil perancang dan pendedahan terhadap bahan-bahan penyebab kanser. bayi tidak kerap menyusu. ibu keletihan. Ia juga mengandungi nutrisi tinggi (vitamin dan mineral). ibu kurang nutrisi. bahan antikanser yang dapat Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam dan pada payudara Catatan Pastikan telah mendapat pengesahan kewujudan penyakit dari doktor perubatan dan mengikuti plan rawatan oleh doktor. Catatan .Kanser payudara (biasanya ketulan tidak sakit. Bergantung kepada sejarah perubatan pesakit seperti umur mendapat haid pertama. lelehan nanah. ibu perlu mengepam susu dengan kerap untuk meningkatkan pengaliran susu dan mengambil makanan berkhasiat.

ketidakstabilan hormon. Haid tidak teratur dan senggugut. Ia juga mencairkan darah haid serta mengurangkan ketulan yang menyebabkan senggugut. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon dan meningkatkan metabolisma serta membetulkan kitaran haid. sembelit dan cirit-birit. Ia juga mengurangkan gula dalam darah. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu meningkatkan kadar metabolisma sel yang terlibat dalam proses penyembuhan sel. Kencing manis Punca Gula tinggi dalam darah disebabkan oleh kekurangan hormon insulin atau badan tidak bertindak balas terhadap hormon insulin yang dirembeskan. masalah kesuburan wanita Punca Sindrom ovari polisistik (PCOS). Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam serta di keliling pusat. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. Amalkan cara hidup sihat. . ia membantu meningkatkan pengeluaran hormon insulin. Catatan Monitor dan rekod kandungan gula dalam darah secara berkala dan tunjukkan pada doktor yang merawat supaya dos ubat dapat dikurangkan. serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. Dengan itu. cukup nutrisi penting dan elak masalah usus seperti perut kembung.Anak yang minum susu ibu yang menggunakan krim Firmax3 juga akan mendapat kebaikannya seperti meningkatkan sistem imun dalam badan terhadap penyakit.

sukar mengandung. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. Cyst (menyebabkan senggugut. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. masalah senggugut mungkin masih ada atau lebih teruk. pil kesuburan. serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. sembelit. keguguran mengandung. Catatan . kencing kerap. asap rokok. haid yang banyak. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon wanita sekaligus membantu merawat cyst. Darah haid yang turun juga lebih banyak dan cair. serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. Ia adalah kesan pencucian rahim. masalah senggugut mungkin masih ada atau lebih teruk. sukar Punca Ketidakstabilan hormon. Fibroid (menyebabkan senggugut. masalah kesuburan wanita) kerap. Ia adalah kesan pencucian rahim. sakit belakang. masalah kesuburan wanita) Punca Ketumbuhan yang berasal dari rahim disebabkan ketidakseimbangan hormon wanita (estrogen dan progesterone). Catatan Haid pertama selepas mula menggunakan krim Firmax3. Darah haid yang turun juga lebih banyak dan cair. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 menstabilkan hormon wanita sekaligus membantu merawat fibroid.Catatan Haid pertama selepas mula menggunakan krim Firmax3. keguguran kerap.

mengetatkan faraj dan meningkatkan kesihatan dalaman wanita. menopos. Ia adalah kesan pencucian rahim. serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. pemakanan tidak sihat. penuaan. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. Sebab lain adalah pengambilan steroid jangka panjang. Bagi lelaki. masalah senggugut mungkin masih ada atau lebih teruk. Masalah kesuburan lelaki Punca Kekurangan pembebasan hormon Gonadotropin (GnRH) dari kelenjar pituitari menyebabkan sperma yang dihasilkan oleh testis kurang matang. Masalah seksual lelaki dan perempuan (kurang libido. dan pasif. Darah haid yang turun juga lebih banyak dan cair. keputihan) Punca Stress. Perokok aktif. Ia juga merawat keputihan dan mencegah jangkitan kuman di kawasan faraj. Catatan . serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. keletihan. boleh juga disapu pada pangkal zakar. kelonggaran dan kekeringan faraj.Haid pertama selepas mula menggunakan krim Firmax3. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu merawat punca ketidaksuburan lelaki Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. merawat erectile dysfunction. penyakit seperti kencing manis dan darah tinggi. radiasi dan kimoterapi ke bahagian otak. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan yang melancarkan peredaran darah.

serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam. Kesannya yang menakjubkan pada kulit dapat menghilangkan parut Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat. masalah keputihan mungkin bertambah teruk tetapi ia akan pulih selepas selewat-lewatnya 7 hari (bergantung kepada individu). Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon sekaligus memastikan keadaan keseluruhan ibu mengandung dan anak dalam kandungan sihat. Wanita mengandung (stress. Bagi ibu mengandung anak pertama dinasihatkan berhenti dulu semasa kandungan berusia 6 bulan kerana khuatir penghasilan susu terlalu banyak hingga menyebabkan kebengkakkan payudara. keputihan. Boleh juga sapu di pelipat kedua-dua kaki jika mengalami kaki bengkak. Catatan Penggunaan krim boleh diteruskan dari awal mengandung hingga selepas bersalin. suntikan . kulit di perut merekah dan berparut) alahan Punca Perubahan hormon pada wanita mengandung dan pertumbuhan bayi dalam rahim menyebabkan gejala yang dinyatakan. gastrik. kaki bengkak. suntikan hormon dan IUCD (alat dalam rahim) bagi menjarakkan kelahiran anak.Pada permulaan penggunaan krim. implanon. penggunaan implanon. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 bertindak meningkatkan keberkesanan hormon / bahan yang terkandung dalam pil perancang. Wanita yang merancang kelahiran anak Punca Pengambilan kaedah perancang seperti pil perancang. Ia juga kaya dengan vitamin-vitamin penting yang melindungi ibu dan anak dalam kandungan dari penyakit. seperti gatal.

Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan penahan sakit organik. Ia juga mengandungi bahan pelindung hati (hepatoprotective) dimana kebanyakan ubat sawan mempunyai kesan sampingan buruk terhadap hati.dan IUCD. Tahan sakit (Sakit kepala. Boleh juga disapu krim tersebut sedikit di kawasan yang sakit Sawan Punca Epilepsy. sawan demam. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam. Catatan Teruskan pengambilan kaedah perancang keluarga yang dipilih secara teratur. sakit sendi. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan antikonvulsan (anti sawan). sakit otot/muscle pain) Punca Kecederaan. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan keliling pusat setiap 8 jam. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Sistem Saraf Untuk mengetahui lebih lanjut. sakit gigi. keletihan. penyakit Parkinson. . Ini secara langsung meningkatkan keberkesanan kaedah perancang keluarga yang digunakan. kerosakan tisu. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam.

Catatan Selamat digunakan pada bayi dan kanak-kanak. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. bermula dengan pembentukan bisul. Kurang daya ingatan. Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Masalah Kulit Untuk mengetahui lebih lanjut. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antibakteria (membunuh kuman). . kurang oksigen dalam darah.Catatan Pesakit dinasihatkan meneruskan ubat yang oleh doktor perubatan dan membuat rekod serangan sawan secara peribadi. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan perangsang saraf. kurang keterlaluan dan tidak cerga konsentrasi. kesan ketagihan caffeine dan nicotin (rokok). Jangkitan bakteria (kuman) Punca Kurang kebersihan kulit seperti tidak membasuh kaki selepas bermain di luar. Ia juga melancarkan peredaran darah dan meningkatkan kandungan oksigen darah. ADHD. Rekod tersebut harus dikemukakan kepada doktor perubatan setiap kali bertemu doktor untuk pelan pengurangan ubat dan sebagainya. Ia juga boleh digunakan untuk menggantikan pengambilan nicotin (perokok). Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan kaki setiap 8 jam. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam. rasa mengantuk Punca Kurang peredaran darah ke seluruh bahagian otak.

ketuat) Punca Kayap biasa berlaku di satu bahagian badan sahaja kerana virus berada di dalam saraf yang membekalkan rangsangan pada bahagian kulit tersebut. kelangkang. jangkitan berbentuk leper dan tidak berair serta sangat gatal) Punca Kulat membiak di kawasan tertutup dan berpeluh seperti leher. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan sekeliling pusat serta pada bahagian yang dijangkiti kulat setiap 8 jam sehari. Ia juga mampu mengembalikan warna kulit kepada warna asal. kudis kulit kepala (tinea capitis). . Catatan Jika keadaan kayap agak teruk dan terjadi di muka. ringworm (tinea corporis). Ketuat disebabkan jangkitan virus.Catatan Pesakit harus berjumpa doktor perubatan jika pesakit demam dan kudis bertambah besar untuk mendapatkan antibiotic (ubat makan) dan mungkin menjalani pembuangan nanah di klinik. perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pil antivirus yang lebih kuat dan doktor juga akan memberikan krim antivirus. Jangkitan virus (Kayap (kudis berair dan sakit). Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan nadi berhampiran kawasan sakit setiap 6 atau 8 jam. Jangkitan kulat / fungus (panau (tinea versicolor). Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antiviral dan penahan sakit. ‘bra line’ dan peha Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antifungal (membunuh kulat). bawah payudara. perut.

Amalkan juga kebersihan kulit seperti menggunakan sabun yang sesuai dan kerap menukar pakaian. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan nadi berdekatan kawasan luka setiap 8 jam sehari. Catatan Jaga kebersihan kawasan luka dan lakukan pencucian luka yang kerap bagi mempercepatkan proses penyembuhan. perlu dapatkan pil antifungal daripada klinik. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan nadi berdekatan kawasan jerawat (jika jerawat tumbuh di badan) setiap 8 jam sehari. antiviral dan antifungal). kencing manis) luka dalaman. Bintik-bintik hitam dan Kulit berminyak Punca – Ketidakseimbangan hormon – Liang roma pada kulit tersumbat dengan sebum (melembabkan kulit) dan dijangkiti bakteria Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antibakteria. membaiki struktur kulit serta menutup liang pori pada kulit. Luka (kecederaan luaran. Jangkitan kulat biasanya mengambil masa yang agak lama untuk dipulihkan. Krim . Jerawat. Pesakit harus terus menggunakan krim sehingga jangkitan kulat pulih sepenuhnya. luka akibat Punca Kecedaraan pada kulit Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi antimicrobial (antibakteria. membantu menstabil hormon. melecur.Catatan Jika jangkitan kulat sangat teruk.

Firmax3 juga boleh disapu terus pada jerawat bagi mempercepatkan proses penyembuhan. Oleh itu. pemulihannya juga akan mengambil masa yang agak lama. Catatan Pada permulaan penggunaan krim. Rawatan . Jeragat (hiperpigmentasi) Punca – Ketidakseimbangan hormon – Pengambilan hormon dalam bentuk pil. Ia merupakan proses pencucian dan pembersihan. Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam sehari Catatan Perlu diingatkan bahawa pembentukan jeragat mengambil masa yang lama. jerawat mungkin timbul lebih banyak dan kulit jadi berminyak. Proses ini mungkin berlarutan selama 3 hingga 7 hari (bergantung kepada individu). suntikan atau sapuan – pendedahan kepada cahaya uv Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon serta melembap dan memutihkan kulit. sekurang-kurangnya 3 bulan Pertumbuhan bulu roma di muka Punca Kelebihan hormon testosteron Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon dan menukar phytohormon menjadi hormon estrogen. Teruskan menggunakan krim serta minum air mineral beralkali dengan banyak.

debu dan asap (bahan kima). muntah. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. loya. Catatan Dinasihatkan juga berjumpa doktor dan membuat ujian darah bagi memastikan kelebihan hormon testosterone tidak disebabkan ketumbuhan seperti adrenal adenom Kerosakan kulit (kedutan pramatang. logam (bahan kosmetik). najis) Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan nadi berhampiran kawasan bermasalah setiap 8 jam Catatan Penyelidikan di Ireland Utara mendapati bahan dalam krim Firmax3 dapat menghentikan penyebaran sel kanser kulit Masalah Kesihatan Pencernaan Disebabkan Oleh Sistem Untuk mengetahui lebih lanjut. Gastrik (perut berangin. kutil (papilloma) iaitu sejenis ketumbuhan bukan kanser. bahan peluntur. pening. tetrasodium EDTA (syampu dan sabun). kanser kulit.Krim Firmax3 membantu menstabilkan hormon dan menukar phytohormon menjadi hormon estrogen. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan antioksida yang membuang toksik-toksik (bahan kimia. pedih ulu hati) Punca Jus gester dalam perut dirembeskan dengan berlebihan (akibat pemakanan tidak teratur dan stress) menyebabkan kerosakan pada lapisan perut . kanser kulit. ruam lampin (pendedahan jangka masa panjang kepada najis dan kencing) Punca Pendedahan kulit kepada bahan merbahaya seperti cahaya uv (matahari dan lampu). sakit perut.

Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 dapat membantu dengan menstabilkan hormon stress dan membantu pengguna lebih relaks Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat setiap 8 jam Catatan Amalkan waktu pemakanan secara teratur dan elakkan pengambilan makanan bercili. makanan yang dibakar dan tenusu Cirit-birit Punca Disebabkan memakan makanan yang mengandungi kuman (food poisoning) atau tidak dimasak dengan betul menyebabkan ketidakhadaman (indigestion) Fungsi Firmax3 Bagi masalah cirit-birit yang tidak beserta demam. Fungsi Firmax3 . digalakkan berjumpa doktor untuk mendapatkan antibiotik makan dan rawatan sewajarnya. Krim Firmax3 masih boleh diteruskan beserta rawatan dari klinik atau hospital Sembelit Punca Berlaku kerana usus kurang aktif dan kurang pelincir serta serat dalam makanan. krim Firmax3 dapat membantu kerana kandungannya membantu merehatkan usus Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat setiap 8 jam Catatan Sekiranya terdapat demam.

penggunaan bahan kosmetik uang mengandungi bahan toksik. masalah hati. punca kanser) Punca Toksik dalam darah berasal dari makanan (pewarna dan pengawet). masalah tidur. ketidakstabilan hormone. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat setiap 8 jam Buasir Punca Keadaan dimana bahagian mukosa dalam anus (dubur) keluar disebabkan sembelit yang kronik Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu dengan mengecutkan mukosa tersebut Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan pada buasir setiap 8 jam Catatan Sapuan pada buasir akan menyebabkan pesakit berasa pedih dan sakit sementara. air. Tosik dalam badan (keletihan. sistem imun yang lemah. masalah kulit. Jika tidak tahan bolehlah disapu kawasan sekeliling buasir Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Lain-lain Sistem Untuk mengetahui lebih lanjut. kelihatan lebih tua dari usia sebenar. pencemaran udara.Krim Firmax3 membantu merangsang usus supaya lebih aktif disamping merangsanag kelenjar-kelenjar di usus merembeskan pelincir. Darah yang mengandungi toksik bersifat asidik Fungsi Firmax3 .

Dengan cara ini ia membantu menyingkirkan toksik dalam badan. kaki dan tangan kebas) Punca Obesiti. Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 bertindak melancarkan peredaran darah Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher. vena varikos (urat kaki bersimpul). pekerjaan juruwang) yang melibatkan berdiri lama (pengajar. sekeliling pusat dan di pelipat kaki setiap 8 jam Gout (sakit sendi yang sangat tajam disebabkan oleh pembentukan Kristal urate (terbentuk dari asid uric yang terkandung dalam daging dan makanan laut) di sendi) Punca . Selesai proses pembuangan toksik. Gejala ini mungkin berterusan selama 7 hari atau lebih bergantung kepada kandungan toksik dalam badan individu dan kadar pembuangan toksik oleh badan. bengkak dan mungkin gatal.gatal. Ia amat penting kerana hati merupakan salah satu penapis darah yang utama Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher setiap 8 jam dan keliling pusat Catatan Pada peringkat permulaan penggunaan krim. berjerawat. Pesakit harus meneruskan penggunaan krim dan minum air mineral beralkali dengan banyak. Ia juga mengandungi bahan antioksida yang dapat melindungi sel dari radikal bebas.Krim Firmax3 bersifat alkali akan meneutralkan darah bertoksik dan menyebabkan pembebasan gas oksigen. bertenaga dan berseri Peredaran darah tidak lancar (kaki bengkak. pesakit akan berasa lebih sihat. Krim ini juga mengandungi bahan pelindung hati (hepatoprotective). pesakit akan mengalami kulit berminyak.

kurang berat badan. demam (ketika mendapat serangan – flare) Punca – Penyakit autoimun dimana sistem pertahanan badan menyerang lapisan cartilage pada sendi – Ia boleh wujud sebagai penyakit keturunan – punca sebenar penyakit disebabkan persekitaran belum dikenalpasti tetapi boleh Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi bahan tahan sakit. diet yang kaya dengan daging dan makanan laut. sendi bengkak. lebih kerap dikalangan lelaki Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu meningkatkan penyingkiran asid urik yang terkumpul dalam darah dengan melancarkan peredaran darah. ubat (thiazide. Ia juga bertindak membantu menahan sakit (kesan analgesia) Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher.Penyakit keturunan. kurang selera makan. membuang toksik dalam badan yang boleh menyumbang kepada punca penyakit serta membantu dalam proses pemulihan sel (kerosakan selepas serangan Rawatan . faktor umur antara 30 hingga 50 tahun. aspirin). dan nadi kaki berdekatan sendi yang sakit setiap 8 jam. Di pelipat bagi yang sakit lutut dan nadi berhampiran buku lali bagi yang sakit sendi jari kaki Catatan Pesakit dinasihatkan minum air banyak bagi membantu proses penyingkiran asid urik dari darah melalui air kencing Sakit sendi (Arthritis) Rheumatoid arthritis (sakit sendi. selepas pembedahan.

Catatan Pesakit dinasihatkan juga berjumpa dengan doktor untuk proses pengesahan penyakit serta pemantauan perkembangan penyakit. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. melakukan senaman serta mengelak aktiviti yang menggunakan sesuatu sendi secara berterusan dan berpanjangan.Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan nadi tangan berdekatan sendi yang sakit setiap 8 jam sehari. mengambil pemakanan sihat. Masalah Kesihatan Disebabkan Oleh Sistem Urologi Untuk mengetahui lebih lanjut. Tekanan darah tinggi Punca Terjadi akibat hormon stress yang tinggi secara berpanjangan Fungsi Firmax3 . Sakit sendi Osteoarthritis Punca Kehausan pada lapisan cartilage sendi disebabkan penggunaan berterusan (wear and tear) Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengandungi kolagen yang terbukti boleh mencegah dan merawat masalah kesihatan tulang dan sendi. Ia juga mengandungi bahan penahan sakit (analgesia) Rawatan Sapu krim Firmax3 di nadi leher dan nadi pelipat berdekatan sendi yang sakit setiap 8 jam sehari Catatan Pesakit dinasihatkan juga mengamalkan cara hidup sihat dengan mengekalkan berat badan sihat.

suka tahan kencing atau mungkin mempunyai batu karang (batu pada saluran kencing) Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 membantu membunuh kuman kerana mempunyai antibacterial. serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam Batu karang (renal stone) Punca Batu pada saluran kencing terhasil sekiranya kita kurang minum dan kerap tahan kencing. Kerap kencing & Kencing kotor Punca Kurang minum air. UTI juga meningkatkan kebarangkalian untuk mendapat batu karang Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 dapat membantu mengatasi masalah ini kerana kandungan bahannya dapat membantu menghydrolisiskan (menghancurkan) batu tersebut disamping membantu melawaskan air kencing Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat.Cara krim Firmax3 membantu pesakit tekanan darah tinggi ialah dengan mengurangkan rembesan hormon stress dan membuka salur darah menyebabkan tekanan darah menurun Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher setiap 8 jam Jangkitan kuman pada saluran kencing / pundi kencing (UTI). serta di kawasan atas ari-ari setiap 8 jam . Krim ini juga membantu dalam melawaskan kencing kerana ia menyebabkan pengguna minum banyak air Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat.

membantu mengeluarkan toksik dari badan.Catatan Sebagai bukti. namun penggunaan krim Firmax3 dapat membantu pesakit dialisis berasa lebih sihat dan bertenaga Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan sekeliling pusat setiap 8 jam Masalah Kesihatan Pernafasan Disebabkan Oleh Sistem Untuk mengetahui lebih lanjut. kita dapat perhatikan batu karang yang keluar selepas 20 minit. Pengguna mungkin juga mengalami sakit semasa kencing atau kencing berdarah pada awal penggunaan kerana batu sedang dibuang oleh badan Kegagalan buah pinggang (pesakit dialisis) Punca Kegagalan buah pinggang biasanya berlaku kerana buah pinggang rosak dan tidak dapat berfungsi kerana tekanan darah tinggi atau kencing manis yang kronik. sila klik pada tanda + gejala penyakit yang disenaraikan. toksik dalam badan tidak dapat dikumuhkan dengan baik. dan sakit tekak) Punca Jangkitan virus yang terdapat di dalam udara Fungsi Firmax3 . Akibat daripada kegagalan buah pinggang. hidung berair. batuk berkahak putih atau jernih. air kencing yang dibuang pada waktu pagi 3 hari pertama penggunaan krim Firmax3 ditadah. Badan juga tidak dapat menghasilkan sel darah merah kerana kekurangan atau ketiadaan hormon erythropoietin Fungsi Firmax3 Krim firmax3 membantu dalam kegagalan buah pinggang dari segi. Walaupun tiada jaminan bahawa krim Firmax3 dapat menyembuhkan pesakit dialisis. berhingus jernih. dan membantu menstabilkan hormon. Upper Respiratory Tract Infection (URTI) – (Batuk. menggantikan sel yang rosak dengan sel baru. selesema biasa.

Kemudian. maka pengambilan antibiotik dan ubat resdung kurang berkesan dalam merawat resdung. Krim Firmax3 mempunyai kelebihan nano teknologi dimana molekulnya sangat halus dapat masuk ke dalam rongga tersebut. terdapat banyak pengeluaran mukus (lendir) daripada hidung. resdung dapat disembuhkan Bronchitis / bronchiolitis (sangat kerap mendapat URTI. hidung gatal. insyaAllah. kawasan rongga di muka gatal. atau makin teruk atau terdapat demam yang tinggi.Krim Firmax3 dapat membantu kerana mempunyai antivirus dan dapat membunuh kuman dan melegakan simptom-simptom tersebut Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan hidung setiap 8 jam Catatan Sekiranya URTI berlanjutan lebih dari 5 hari. dengan penggunaan krim yang berterusan. sakit kepala) Punca Masalah kronik disebabkan terdapat kuman yang terperangkap di dalam rongga sinus pada tengkorak kepala kita Fungsi Firmax3 Memandangkan tiada salur darah ke kawasan tersebut. dinasihatkan ke klinik untuk mendapatkan rawatan susulan atau membuat ujian darah Resedung (sinusitis) .(kerap bersin. hampir sentiasa batuk dan berkahak) Punca . Krim Firmax3 juga mempunyai antibakteria dan anti-inflammatory yang dapat membantu mempercepatkan penyembuhan resdung Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher dan disapu dengan lembut pada bahagian sinus menghala ke lubang hidung setiap 8 jam Catatan Di peringkat awal penggunaan krim.

Krim Firmax3 juga membuka salur darah dan membantu meningkatkan peredaran darah dalam paru-paru Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher setiap 8 jam Catatan Ada kemungkinan di peringkat awal penggunaan krim. keradangan berlaku pada saluran pernafasan dan menyebabkan salur pernafasan menjadi sempit Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 dapat membantu mengurangkan keradangan dan menyembuhkan sel-sel salur pernafasan yang rosak. Apabila pesakit mendapat asma. memperbaiki kerosakan pada paru-paru dan meningkatkan sistem imunisasi badan Rawatan Sapu krim Firmax3 pada nadi leher setiap 8 jam Asma (lelah) Punca Asma merupakan suatu keadaan dimana paru-paru pesakit adalah lebih sensitif kepada keadaan sekeliling berbanding orang normal. Ini adalah kerana proses pembuangan toksik daripada paru-paru serta pencairan kahak. Masalah kesihatan ini berlaku pada kanak-kanak yang mendapat jangkitan kuman pada paru-paru (pneumonia) dan pernah dirawat di dalam wad atau pada dewasa yang merokok Fungsi Firmax3 Krim Firmax3 mengurangkan keradangan.Keradangan pada salur pernafasan kecil dalam paru-paru. pesakit akan mengalami batuk selesema atau malah mendapat serangan asma. Pesakit boleh menggunakan inhaler atau mendapatkan rawatan penyedutan (aspiration) di klinik untuk melegakan simptom tetapi krim haruslah diteruskan sehingga simptom hilang Latar Belakang Penulis .

Dr Zannat Begam Binti Sawal Hamid Merupakan seorang pegawai perubatan (MBBS. Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. Pernah bertugas di Hospital Selayang. Klinik Kesihatan Kajang. Ibu Pejabat Kementerian Kesihatan Malaysia. . UM) dan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (No MMC: 49956). Pernah bertugas di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia dan Hospital Kuala Lumpur. Kini bergiat di dalam Functional Medicine. Dr Zeenat Begam Binti Sawal Hamid Merupakan seorang pegawai perubatan (MBBS. Klinik Kesihatan Bandar Baru Bangi dan Bahagian Kesihatan (Putrajaya). Kini bertugas di Bahagian Perubatan Tradisional Dan Komplimentari.UM) dan berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (No MMC: 33130). Tugas utama bahagian ini ialah mengiktiraf dan membantu masyarakat berkaitan perubatan tradisional dan komplimentari termasuklah penggunaan perubatan herba dan kosmetik.