You are on page 1of 3

Multiple Choice Answers

1. B
2. A
3. C
4. D
5. C
6. C
7. C
8. B
9. C
10. D
11. D
12. B
13. B
14. B
15. D
16. B

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.

A
C
B
C
D
A
D
D
C
A
B
D
C
A
A
A

33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.

A
B
B
C
B
A
A
B
D
C
B
D
B
B

Critical Thinking Questions and Answers


1. QUESTION: How would you find the distance between two points on a map? (use miles for your conversion)
Answer: Measure the distance between the two points on the map, then use the maps scale bar to convert the measured
distance into actual distance.

2. QUESTION: How does the tilt of the Earths axis (23.5 degrees), and its revolution around the sun play a part in the
changing of the seasons in the Northern Hemisphere?
Answer: Earths tilt remains the same as it orbits around the sun. This means that at some point during earths revolution,
the northern hemisphere is tilted directly, more or less, towards the sun thus receiving different amounts of sunlight at
different times.

3. QUESTION: Explain the difference between climate and weather.


Answer: Climate is the average of all weather conditions in a region over a period of time. Weather is what you
experience on a particular day.

4. QUESTION: Why do the northern and southern hemispheres experience different seasons in the moths of June and
December?
Answer: During each of these periods, one of the hemispheres is tilted closer to the sun than the other, so they receive
different amounts of sunlight and experience opposite seasons from each other.

5. QUESTION: Explain the water cycle.


Answer: (In steps)
a. Suns heat makes water evaporate from lakes, ponds and oceans and it rises into the atmosphere
b. Water vapor condenses to form clouds made up of little drops of water
c. As clouds and moist air rise they cool. Larger droplets of water condenses and fall to the earth in the form of
water
d. The water seeps into the ground and runs into rivers and streams which flows into lakes ponds and oceans and the
process starts over

6. QUESTION: What happens to producers and consumers during a recession?


Answer: Consumers buy fewer goods and services, so production of goods and services slow

7. QUESTION: What are two reasons that people from all over the world immigrate to the United States?

Answer: Better Jobs, more individual and collective freedoms, and a better quality of life

8. QUESTION: How can population growth affect the environment?


Answer: As the population grows it puts a strain on the additional need for resources, more people mean more pollution
and the need for more services such as hospitals and schools

9. QUESTION: List the three branches of government in the United States. Then, explain the roles each branch plays in
our government.
Answers:
a. Legislative Branch- they makes the laws in the United States
b. Executive Branch- They must enforce the laws and manages the day to day affairs in the Unites States
c. Judicial Branch- Makes decisions about disputes through the court system

10. QUESTION: Explain what is meant by a government being a limited government?


Answer: Some governments are limited by laws, such as in the United States. The U.S. constitution outlines the rules by
which the government must operate. Thus limiting the power of the government.