DOA Tawaf Pusingan Pertama

Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan)

LAFAZ NIAT TAWAF UMRAH
Lalu mengucup tapak tangan kemudian turunkan. Doa menuju ke garisan Hajar Aswad
Ya Allah, aku tawaf Baitul Lahil Haram tujuh keliling Tawaf Sunat kerana Allah Ta’ala maka permudahkanlah bagiku dan terimalah daripadaku.

ISTILAM HAJAR ASWAD

,
Dengan nama Allah dan allah Yang Maha Besar, semua pujian adalah tertentu kepada Allah

Lalu mengucup tapak tangan kemudian turunkan.

Tawaf Pusingan Kedua Lakukan Istilam di Hajar Aswad

Tawaf Pusingan Ketiga Lakukan Istilam di Hajar Aswad

, Lalu mengucup tapak tangan DOA Tawaf Pusingan Kedua

, Lalu mengucup tapak tangan

Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan) Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan) Lalu mengucup tapak tangan Lalu mengucup tapak tangan Doa menuju ke garisan Hajar Aswad Doa menuju ke garisan Hajar Aswad

Tawaf Pusingan Keempat Lakukan Istilam di Hajar Aswad

Tawaf Pusingan Kelima Lakukan Istilam di Hajar Aswad , Lalu mengucup tapak tangan DOA Tawaf Pusingan Kelima

, Lalu mengucup tapak tangan DOA Tawaf Pusingan Ketiga

Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan) Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan) Lalu mengucup tapak tangan Doa menuju ke garisan Hajar Aswad Lalu mengucup tapak tangan Doa menuju ke garisan Hajar Aswad

Tawaf Pusingan Keenam Lakukan Istilam di Hajar Aswad

Tawaf Pusingan Ketujuh Lakukan Istilam di Hajar Aswad

, Lalu mengucup tapak tangan DOA Tawaf Pusingan Keenam DOA Tawaf Pusingan Ketujuh

, Lalu mengucup tapak tangan

Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan)

Istilam di Rukun Yamani (angkat tangan kanan)

Lalu mengucup tapak tangan Doa menuju ke garisan Hajar Aswad

Lalu mengucup tapak tangan Doa menuju ke garisan Hajar Aswad

BERDOA DI MULTAZAM Di antara Hajar Aswad dan Pintu Ka’abah • tempat makbul DOA • Lekapkan dada dan muka menghadap Ka’abah degnan kedududukan tangan ke atas paras kepala menekap Ka’abah

MAKNA DOA DI MULTAZAM

Wahai Allah, Tuhan yang mempunyai Al-baitil Atiq (baitullah). Bebaskanlah diri kami, diri bapa-bapa kami, ibu-ibu kami, saudarasaudara kami dan anak-pinak kami dari neraka. Ya Tuhan yang mempunyai kebaikan, kemurahan, kelebihan kurniaan dan belas kasihan. Ya Allah ya Tuhan, kurniakanlah ganjaran dalam segala urusan kami dan jauhkan kami daripada kehinaan dunia dan azab akhirat. Ya Allah ya Tuhan, sesungguhnya aku ini hambaMu dan anak hambaMu, berdir di bawah pintuMu mencium jenang pintuMu, merendah di ri di hadapanMu dengan mengharapkanrahmatMu dan takutkan azabMu. Wahai Tuhan yang sentiasa bersifat ihsan. Ya Allah ya Tuhan, seusngguhnya aku meminta kepadaMu supaya Engkau muliakan sebutan namku, gugurkanlah dosaku, bersihkanlah hatiku serta terangkanlah kuburku, ampunkanlah dosaku dan aku memohon kepadaMu supaya Engkau mengurniakanku dengan darjat-darjat yang tinggi di dalam syrga, amin.

Doa solat sunat Tawaf (sambungan)

SOLAT SUNAT TAWAF
Tempat : Di belakang Makam Nabi Ibrahim.

Sahaja aku bersolat sunat Tawaf dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Surah Rakaat Pertama : Surah Rakaat Kedua :

Doa selepas Solat sunat Tawaf
Wahai allah, sesungguhnya Engkau mengetahui segala (perbuatanku) yang kaku lakukan secara rahsia dan perbuatanku yang terang-terangan, maka terimalah keusuranku dan Engkau mengetahui hajatku, maka kurniakanlah permintaanku. Engkau mengetahui segala yang ada di dalam sanubariku, maka ampunilah disaku. Ya Allah ya tuhan, sesungguhnya aku meminta kepadaMu iman yang kukuh di hatiku dan keyakinan yang sebenar-benarnya sehingga aku mengetahui bahawa tidak akan menimpa sesuatu kepadaku melainkan apa yang Engkau telah tetapkan. Aku redha dengan apa yang Engkau bahagikan kepadaku. Engkaulah yang menolongku di dunia dan akhirat, maka matikanlah aku dalam Islam dan sertakanlah diriku bersam-sama orang yang soleh. Wahai Allah, janganlah Engkau tinggalkan pada kami di tempat yang ulia ini sebarang dosa pun, melainkan Engkau mengampunkannya. Jangan Engkau biarkan kesedihan yang wujud di hati kami melainkan Engkau menghapuskan dan tidak ada sesuatu hajat yang diminta melainkan Engkau telah mengurniakannya, mudahkanlah segala urusan kami dan lapangkan dada kami, terangkanlah hati kami dan sudahi amalan-amalan kami dengan kebaikan, ya Allah ya Tuhan, matikanlah kami dalam Islam, hidupkanlah kami dalam Islam dan sertakanlah kami bersama-sama orang yang soleh dengan tiada mendapat kehinaan dan bala bencana.

Doa selepas Solat sunat di Hijr ismail (sambungan)

Solat Sunat di Hijr Ismail Niat :

Sahaja aku bersolat sunat dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Surah Rakaat Pertama : Surah Rakaat Kedua : Doa selepas Solat sunat di Hijr ismail

Ya Allah, Engkaulah Tuhan, tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Ebkau. Engkaulah yang telah menciptakanku, aku adalah hambaMu, aku berpegang kepada perjanjain dan taat setia terhadapMu dengan sedaya-upayaku. Aku memohon perlindungan denganMu dariapda dosa yang telah aku lakukan. Aku mengakui limpah kurnia Engkau ke atasku, aku mengakui juga segala dosa yang telah aku lakukan, maka ampunilah kiranyadosaku itu, kerana tiada siapa yang boleh mengampunkannya melainkan Engkau juga ya Allah ya Tuhan, aku memohon kepada Engkau apa yang paling baik yan gpernah dipohon oleh hamba-hambaMu yang soleh dan aku berlindung denganMu daripada sejahat-jahat apa yang pernah diminta perlindungan oleh hamba-hambaMu. Wahai Allah dengan nam-namMu yang Maha Suci dan Mulia dan sifat-sifatmu yang tinggi, bersihkanlah hati kami daripadasegalakeadaan yang menjauhkan kami untuk memandang kebesaran dan belas kasih sayangMu, matikanlah kami di atas perjalanan Sunnah dan Jemaah dengan rasa kecintaan untuk berjumpa denganMu wahai Tuhan yang mempunyai ketinggian dan kemuliaan. Ya Allah ya Tuhan, terangkanlah hatiku denga ilmu pengetahuan dan pergunakanlah tubuh badanku untuk mentaatiMu, bersihkan hatiku daripada fitnah dan sibukkanlah fikiranku untuk mengambil iktibar. Peliharakanlah aku daripada was-was syitan dan keluarkanlah aku daripada bahaya, wahai Tuhan Yang Maha Pengasih sehingga syaitan itu tiada berkuasa ke atasku. Ya Allah ya Tuhan kami, sesungguhnya kami telah beriman denganMu, maka ampunilah dosa-dosa kami dan peliharalah kami daripada azab seksa neraka.

DOA KETIKA MINUM AIR ZAM-ZAM

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Ya Allah sesungguhnya aku bermohon kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang luas dan penawar bagi segal penyakit.

DOA KETIKA MENUJU KE BUKIT SAFA

Aku mulakan dengan apa yang dimulakan oleh Allah dan RasulNya. Sesungguhnya Safa dan Marwah dari syiar-syiar Allah, sesiapa yang menunaikan haji dan umrah maka tidak mengapa mereka bersa’I di antara keduanya, dan sesiapa yang melakukan kelebihan ibadat, sesungguhnya Alah Maha memberi syukur dan Maha mengetahui.

Ketika menaiki Bukit Safa:

Alah Maha Besar (3x), segala puji-pujian bagi Allah.

DOA Tawaf pusingan 1
Maha Suci Allah dan segala kepujian itu adalah kepunyaanNya, tidak ada Tuhan yang berhak disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah. Allah yang Maha Agung, tidak ada daya upaya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Alah Yang Maha Tinggi lagi Maha Agung. Selawat dan salam ke atas junjungan Rasulullah s.a.w. Ya Allah Tuhanku! Aku kerjakan ibadah ini kerana beriman kepada Engkau dan membenarkan kitab dan menyempurnakan janji dengan Engkau dan menurut perjalanan (sunah) Nabi Engkau dan kekasih Engkau Syaidina Muhammad s.a.w. Ya Allah, sesungguhnya aku bermohon keampunan dariMu, kesihatan yang sempurna dan kesejahteraan yang berkekalan dari bala bencana sama ada terhadap agama, dunia dan akhirat serta mendapat kejayaan dengan beroleh syurga dan keselamatan daripada api neraka.

DOA Tawaf pusingan 4
Wahai Allah, ya Tuhanku, jadikanlah hajiku Haji Mabrur (haji yang diterima) usaha yang disyukuri, dosa yang diampunkan, amal soleh yang diterima dan perdagangan yang tidak rugi. Ya Tuhan Yang Maha Mengetahui isi hati, keluarkan diriku daripada gelapgelita kea lam nur cahaya terang benderang. Ya Allah, ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon daripadaMu perkara-perkara yang menyebabkan turunnya rahmatMu serta mendapat keampunan, keselamatan daripada segala dosa, memperolehi segala jenis kebajikan, berjaya mendapat syurga dan selamat daripada api neraka. Ya Allah ya Tuhanku, jadikanlah diriku berpuas hati dengan pemberian yang Engkau kurniakan kepadaku, berkatilah apa yang Engkau anugerahkan kepadaku dan gantikanlah apa yang hilang daripadaku dengan apa yang lebih baik daripada Engkau.

DOA Tawaf pusingan 2
Wahai Allah! Sesungguhnya Ka’bah ini rumahMu, Tanah Haram ini, milikMu, keamanan yang ada ini kepunyaanMu. Aku ini adalah hambaMu, dan anak hambaMu, disinilah tempat orang yang berlindung denganMu dari api neraka, maka haramkanlah daging kami dan kulit kami daripadanya. Wahai Allah! Jadikanlah diri kami cintakan iman, hiaskanlah iman itu di dalam hati sanubari kami dan jadikanlah kami daraipada golongan orang-orang yang benci kepada kufur, derhaka dan ma’siat, jadikanlah kami dari golongan mereka yang bijak. Wahai Allah! Peliharakanlah diriku daripada azabMu di hari yang Engkau akan bangkitkan hamba-hambaMu. Ya Allah ya Tuhanku kurniakan kepadaku syurga tanpa penghisaban.

DOA Tawaf pusingan 5
Wahai Allah! Kurniakanlah untukku naungan ArasyMu pada hari yang tidak ada naungan melainkan naungan ArasyMu, tidak ada yang kekal melainkan zatMu dan kurniakanlah kepadaku minum dari kolam Nabi Muhammad s.a.w satu minuman yang sedap dan lazat di mana kami tidak akan mengalami kedahagaan sesudahnya selamalamanya. Wahai Allah! Sesungguhnya aku memohon dariMu kebaikan sebagaimana yang dipohon oleh junjungan Nabi Muhammad s.a.w dan aku berlindung denganMu daripada kejahatan sepertimana yang telah dipohon perlindungan darinya oleh NabiMu junjungan Muhammad s.a.w. Wahai Allah! Sesungguhnya aku memohon daripadaMu syurga dan nikmatnya dan daripada apa juga perkara yang menghampirkan aku kepadanya sama ada dengan perkataan, perbuatan atau amalan. Aku berlindung denganMu daripada neraka dan daripada apa-apa juga perkara yang menghampirkan daku kepadanya sama ada dengan perkataan, perbuatan atau amalan.

DOA Tawaf pusingan 3
Wahai Allah, ya Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung denganMu daripada ragu-ragu, syirik, permusuhan, munafik, perangai jahat, pandangan buruk dan daripada perubahan yang tidak baik terhadap harta benda, isteri dan anak. Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripadaMu keredhaan dan syurgaMu, aku berlindung denganMu daripada kemurkaanMu dan neraka. Ya Allah, ya Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung dengaMu dariapda fitnah kubur, dan daripada fitnah hidup dan mati

DOA Tawaf pusingan 6
Wahai Allah ya TuhanKu, sesungguhnya hak-hakku terhadapMu sebagaimana banyaknnya hak-hakMu terhadap makhlukMu. Oleh itu, ampunilah aku dan ampunilah juga apa-apa kesalahan di antara ku dengan makhlukMu, maka aku memohon dariMu supaya Engkau mempertanggungjawabkan ke atasku. Dan kayakan daku dengan apa yang halal dari yang haram, dengan ketaatan dari kemaksiatan dan dengan kurniaanMu daripada pemberian yang lain. Wahai Tuhan Yang Maha Luas Kemapunan. Wahai Allah, sesungguhnya Baitullah ini Maha Bear, zat Engkau itu Maha Mulia dan Engkau ya Allah Tuhan Yang Maha Lemah-Lembut, Maha Pemurah, Maha Agung sukakan keampunan, maka ampunilah dosaku.

Doa dari RUKUN YAMANI menuju ke GARISAN HAJAR ASWAD
Wahai Allah, ya Tuhan, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat serta hindarkanlah kami ini daripada seksa azab api neraka, dan masukkanlah kami ke dalam syrga bersama-sama orang yang berbuat kebaikan. Ya Tuhan Yang Maha Perkasa, Tuhan Yang Maha Pengampun, Tuhan yang mentadbirkan seluruh Alam.

DOA Tawaf pusingan 7
Wahai Allah ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon dikurniakan iman yang sempurna, keyakinan yang sebenar-benarnya, rezeki yang luas, hati yang khusyuk, lidah yang sentiasa berzikir, taubat yang sebenar sebelum mati, keampunan dan rahmat sesudah mati, kemaafan ketika dinisabkan amalan, kejayaan dengan mendapat syurga dan keselamatan daripada neraka, dengan belas kasihanMu yan Tuhan Yang Maha Kuasa lagi Yang Maha Pengampun, ya Tuhan, tambahkanlah ilmu pengetahuan kepadaku dan masukkan aku ke dalam golongan orang-orang yang soleh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful