You are on page 1of 13

Engineering Interview Questions.

com
Engineering interview questions,multiple choice questions,objective type
questions,seminor topics,lab viva questions and answers ,online quiz test pdf free
download for freshers.
Primary Menu
Primary Menu

Home MEASUREMENT and INSTRUMENTS Objective Questions 50 TOP MEASUREMENT and


INSTRUMENTS Objective Questions and Answers pdf

50 TOP MEASUREMENT and INSTRUMENTS


Objective Questions and Answers pdf

Posted on January 6, 2016 by engineer

11 Comments

AdChoices

Free Download PDF


Exam Questions

MEASUREMENT and INSTRUMENTS Objective Questions and Answers pdf


free Download :1. Hysteresis of an instrument means:
a) The change in the same reading when input is first increased and then decreased
b) The reliability of the instrument
c) The repeatability of the insrument
d) The inaccuracy due to change in temperature
ANSWER : A
2. In which part of the scale does the pointer indicate more accurately
a) In the first third of the cycle
b) In the first half of the cycle
c) In about middle of the scale
d) In the last third of the cycle
ANSWER : C
3. For measuring an unknown electrical quantity, select the meter with
a) Highest range and work down
b) Lowest range and work up
c) Middle range and can be work up or down depending
d) Any of the above
ANSWER : A
4. The ratio of maximum displacement deviation to the full scale deviation of the instrument is
called:

a) Static sensitivity
b) Accuracy
c) Linearity
d) Precision
ANSWER : C
5. A 150 V moving iron voltmeter of accuracy class 1.0 reads 75 V when used in a circuit under a
standard conditions. The maximum possible percentage error in the reading is:
a) 0.5
b) 1.0
c) 2.0
d) 4.0
ANSWER : C
6. The relative error is the:
a) Difference of the measured value and the true value
b) Ratio of absolute error to the measured value of the quantity under measurement
c) Ratio of the absolute error to the true value of the quantity under measurement
d) Ratio of the probable error to the true value of the quantity under measurment
ANSWER : C
7. The moving iron voltmeters are likely:
a) To indicate the same value of the ac as on dc
b) To indicate higher value of ac than on dc
c) To indicate lower value of ac than on dc
d) The moving iron instruments should not be used for dc measurment
ANSWER : C
8. The power measurement in a balanced 3-phase circuit can be done by:
a) One wattmeter method
b) Two wattmeter method
c) Three wattmeter method
d) Any of the above method
ANSWER : D
9. Andersons bridge is a modification of:
a) Maxwells wien bridge
b) Hays bridge
c) Schering bridge
d) Owen bridge
ANSWER : A
10. Ballastic tests are used in magnetic measurements for the determination of:
a) Flux density of the specimen
b) B-H curve of the specimen
c) Hysteresis loop of the specimen
d) All the above

ANSWER : D
11. Anderson Bridge is used to measure:
a) L
b) C
c) V
d) I
ANSWER : A
12. Hays Bridge is suitable for the measurement of:
a) Inductances with Q>10
b) Inductances with Q<10
c) Capacitors with high dissipation factor
d) Capacitors with low dissipation factor
ANSWER : A
13. The frequency can be measured by using:
a) Wiens bridge
b) De Sautys bridge
c) Scherings bridge
d) Andersons bidge
ANSWER : C
14. The ballistic galvanometer is usually lightly damped so that:
a) It may oscillate
b) It may remain stable
c) Amplitude of the first swing is large
d) Amplitude of the first swing is small
ANSWER : C
15. B-H Curve is used to determination of:
a) Hysteresis loss
b) Iron loss
c) Eddy current loss
d) Both (a) and (b)
ANSWER : A
16. Magnetic materials can be tested by:
a) Self inductance bridge
b) Cambells mutual inductance bridge
c) AC potentiometer
d) All the above
ANSWER : D
17. A PMMC instrument can be used as a fluxmeter by:
a) Using low resistance shunt
b) Removing the control spring
c) Making the control springs of large moment of inertia

d) Using a high series resistance


ANSWER : B
18. Open circuit fault in a cable can be located by:
a) Blaviers test
b) Capacity test
c) Varley loop test
d) Murray loop test
ANSWER : B
19. In CRO the time base signal is applied to:
a) Y-plates
b) X-plates
c) Either X-plate or Y-plate
d) Both X-plate and Y-plate
ANSWER : B
20.In CRO astigmatism is:
a) Source of generating fast electrons
b) Media for absorbing secondary emission electrons
c) An additional focus control
d) Time-delay control in the vertical deflection system
ANSWER : C
21. The main advantage of crystal oscillator is that its output is:
a) A Constant frequency range
b) DC
c) 50 Hz to 60 Hz
d) Variable frequency
ANSWER : A
22. Which of the following statement is true of phase-shift type and Wien-bridge type R-C oscillators:
a) Both use positive feedback
b) The former uses positive feedback only whereas the latter uses both positive and negative
feedback
c) The former uses both positive and negative feedback
d) Both use negative feedback
ANSWER : B
23. Moving iron and PMMC instruments can be distinguished from each other by looking at:
a) Pointer
b) Terminal size
c) Scale
d) Scale range
ANSWER : C
24. In a dynamo-meter type of moving coil instrument a swamping resistance is provided inorder to:

a) Control the deflection torque


b) Reduce the bulk of the moving system
c) Reduce the current flowing through the moving coil
d) Provide equal time constant for moving coil and fixed coil, when used for ac measurement
ANSWER : D
25. The deflection of hot-wire instrument depends on:
a) Instantaneous value of alternating current
b) Average value of current
c) RMS value of the alternating current
d) Voltage
ANSWER : C
26. If two meters X and Y requires 40mA and 50mA respectively, to give full scale deflection, then:
a) X is more sensitive
b) Y is more sensitive
c) Both X and Y are equally sensitive
d) It would not be possible to access the sensitivity on the basis of the given data
ANSWER : A
27. The reliability of the instrument refer to:
a) Measurement of changes due to temperature variations
b) Degree to which repeatability continues to remain within specified limits
c) The life of the instrument
d) The extent to which the characteristics remain linear
ANSWER : B
28. The damping torque must operate only when the moving system of the indicating instrument is:
a) Actually moving
b) Stationary
c) Just starting to move
d) Near its full deflection
ANSWER : A
29. If a voltmeter is connected, like an ammeter in series to the load:
a) The measurement reading will be too high
b) Almost no current will flow in the circuit
c) The meter will burn
d) An instantaneously high current will flow
ANSWER : B
30. Preferred material for permanent magnet is:
a) Stainless steel
b) Alnico
c) Tungsten steel
d) Soft iron
ANSWER : B

31. Air friction damping is used in the instruments which is:


a) Moving iron
b) Moving coil
c) Induction
d) Hot wire
ANSWER : A
32. PMMC instrument gives uniform scale because:
a) It uses spring control
b) It uses eddy current damping
c) The deflection torque is proportional to the instrument current
d) Both (a) and (c)
ANSWER : D
33.An instrument that is capable of measuring only dc is:
a) Moving coil
b) Moving iron
c) Thermo couple
d) None of the above
ANSWER : A
34. Maxwell-Wien bridge is used to measure:
a) Inductance
b) Capacitance
c) Dielectric loss
d) Frequency
ANSWER : A
35.A ballistic galvanometer is used to measure:
a) Charge
b) Current
c) Voltage
d) Frequency
ANSWER : A
36. ____ factor is the ratio of total flux to the useful flux in a magnetic circuit:
a) Form factor
b) Leakage
c) Utility
d) Dispersion
ANSWER : B
37. For eliminating the effect of earth capacitance from the bridge network we use:
a) Wagners earthing device
b) High voltage at low frequency
c) Low voltage at high frequency
d) Campbell-maxwell device

ANSWER : A
38. The most commonly used null deflector in a power frequency ac bridge is a:
a) Vibration galvanometer
b) DArsanval galvanometer
c) Ballistic galvanometer
d) Tachometer
ANSWER : A
39. For measuring emf of a standard cell we use:
a) Galvanometer
b) Potentiometer
c) Zener reference
d) Electro-dynamic voltmeter
ANSWER : B
40.Loss of charge method is used to measure:
a) Low R
b) High R
c) Low L
d) High L
ANSWER : B
41. Megger is an instrument used for the measurement of:
a) High resistance and insulation resistance
b) Medium resistance
c) Low resistance
d) Leakage current
ANSWER : A
42. Vibration reeds are employed in:
a) Frequency meter
b) Power factor meter
c) Synchroscope
d) Megger
ANSWER : A
43. Kelvin double bridge is best suited for the measurement of:
a) Inductance
b) Capacitance
c) Low resistance
d) High resistance
ANSWER : C
44. Introduction of dielectric:
a) Increases the capacitance
b) Reduces the breakdown voltage
c) Reduces the mechanical voltage

d) Increases the size of the capacitor


ANSWER : A
45. The material used to make standard resistance is:
a) Manganin
b) Aluminium
c) Nichrome
d) Platinum
ANSWER : A
46. Which of the following instruments have least torque/weight ratio:
a) Dynamometer type
b) PMMC
c) Attraction type moving iron
d) Repulsion type moving iron
ANSWER : A
47. The instrument having its deflection depends upon average value is:
a) Moving iron
b) Hot wire
c) Rectifier type
d) Induction type
ANSWER : C
48. Which of the following instruments can be used for full scale deflection of 300o:
a) PMMC
b) Induction type
c) Hot wire
d) Electrostatic
ANSWER : B
49.While testing cables the galvanometer used should be initially short-circuited in order to protect it
from sudden initial inrush currents as the cable have:
a) A low value of initial resistance
b) A low value of initial capacitance
c) A high value of initial capacitance
d) Both (a) and (b)
ANSWER : C
50. A Ohmmeter is basically:
a) A ammeter
b) A voltmeter
c) A multimeter
d) None of the above
ANSWER : A

Posted in MEASUREMENT and INSTRUMENTS Objective Questions Tagged 50 TOP MEASUREMENT


and INSTRUMENTS Objective Questions and Answers pdf
40 [SUBJECT WISE] ECE Multiple Choice Interview
Questions and Answers pdf

100 TOP ELECTRONICS & INSTRUMENTATION


Objective Questions and Answers pdf

11 THOUGHTS ON 50 TOP MEASUREMENT AND INSTRUMENTS OBJECTIVE QUESTIONS


AND ANSWERS PDF
JAGANNATH DAS
SEPTEMBER 18, 2016 AT 11:07 AM

sir,
I request to MCQ Questions and Answers 50 top Measurement and Instrument objective
questions send me my email. Thank You.
REPLY

rajesh
AUGUST 16, 2016 AT 12:15 PM

18 bit ans d
REPLY

sai
SEPTEMBER 10, 2016 AT 11:17 AM

correct answer is capacity test only. Option B.


REPLY

rajesh
AUGUST 16, 2016 AT 12:09 PM

13 bit Ans A
REPLY

sai
SEPTEMBER 10, 2016 AT 11:20 AM

Yes, It is used to measure audio frequencies.


REPLY

mohit
JULY 14, 2016 AT 11:13 AM

question 9 ansd

REPLY

umesh mahar
JULY 7, 2016 AT 4:33 PM

send me questions.umeshmahar122@gmail.complz
REPLY

kiddo
APRIL 5, 2016 AT 12:29 AM

where do i find or download the answers to this objective type questions?


please send me the answers to this 50 Top measurement and Instruments Objective
Questions.
Thank you.
REPLY

ATANU BERA
MARCH 27, 2016 AT 11:50 AM

Plese sir Eie & Ece mcq question and answer send my email atanubera.eie@gmail.com
REPLY

mahesh navale
MARCH 2, 2016 AT 7:43 AM

Hi
REPLY

engineer
MARCH 2, 2016 AT 11:32 AM

yes mahesh
REPLY

LEAVE A REPLY
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment

Name *

Email *

Website

Post Comment
Post Comment
Search
Search

Engineering Questions
Engineering Questions Answers
3,101 likes

Like Page

Be the first of your friends to like this

Learn More

Find us on Google Plus


Engineering interview
Suivre
392 abonns

Engineering interview questions,multiple choice questions,objective type questions,seminor topics,lab viva


questions and answers ,online quiz test pdf free download for freshers.
Terms & Conditions | Privacy Policy | Contact us | About us