You are on page 1of 4

WINTER BREAK HOLIDAY HOME WORK-2016-17

Subject:- Science (Physics)


Class-10
1. When we enter a cinema hall, we cannot see properly for a short time. This is becausea) Pupil does not open

b) Pupil does not close

c) Adjustment of size of pupil takes some time

d) None of these above

Ans: (c)
2. The property of persistence of vision is used ina) Short sightedness b) Long sightedness c) Cinematography d) Colour vision
Ans: (c)
3. Variable focal length of eye is responsible fora) Accommodation of eye b) Persistence of vision
c) Colour blindness d) Least distance of distinct vision
Ans: (a)
4. A concave lens of suitable focal length is used for correcting aa) Myopic eye b) Hypermetropic eye c) Both a and b d) nor a nor b
Ans: (a)
5. Splitting of white light into seven colours on passing through the glass prism is calleda) Reflection b) Refraction c) Scattering d) Dispersion
Ans: (d)
6. The broad wavelength range of visible spectrum isa) 4000-8000A
c) 10000-20000A
Ans: (a)

b) 2000-4000A
d) None of the above

7. For which colour, refractive index of glass is maximum?


a) Red b) Violet c) Green d) Yellow
Ans: (b)
8. Which colour suffers least deviation on passing through a prism?
a) Red b) Violet c) Indigo d) Blue
Ans: (a)
9. Blue colour of sky is due toa) Scattering of light b) Reflection of light c) Refraction of light d) Diffraction of light
Ans: (a)
10. Clouds appear red due to Rayleigh scattering. The statement is- a) True b) False
Ans: (b)
11. Red colour of the sun at the time of sunrise and sunset is becausea) Red colour is least scattered

b) Blue colour is least scattered

c) Red colour is scattered the most

d) All colours are equally scattered

Ans: (a)
12. A human eye can focus objects at different distances by adjusting the focal length of the eye
lens. This is due to (a)Persistence of vision (b)Near sightedness (c)Accommodation (d)Far
sightedness
Ans: (c)
13. Cinematography makes use of -

(a) Accommodation

(c) Least distance of distinct vision (d) Bi-focal lens system


Ans: (b)
14. Human eye forms the image of an object at its

(b) Persistence of vision

(a)Cornea (b) Pupil (c) Iris (d)


Retina
Ans: (d)

15. The change of focal length of an eye lens to focus the image of objects at varying distances
is done by the action of the - (a)Pupil (b)Retina (c)Ciliary muscles (d)Blind
spot
Ans: (c)
16. The convex lens of focal length 20cm each are separated by a distance of 10cm for focal
length of combination is :- (a) 20cm (b) 40cm (c) 30cm (d)
13.3cm
Ans: (d)
17. Two convex lenses of focal length 10cm and 20cm are kept in contact .The focal length of
the combination is:
(a) 20/3 cm (b) 40 cm

(c) 12cm

(d) 15 cm

Ans: (a)
18. Two lenses of power 1.75D and +2.75D are placed in contact. The focal length of the
combination is:(a)50cm

(b)100cm

(c) 75cm

(d)

125cm

Ans: (b)
19. Which eye piece satisfies the condition for spherical aberration:(a)Huygens eye piece

(b)Ramsdens eye piece

(c)Both a and b (d)None of the above

Ans: (a)
20. A myopic person cannot see clearly:(a)Distant objects (b)Near objects (c)Near and distant objects (d)None of the
above
Ans: (b)

21. A long-sighted person cannot see clearly:


(a)Near objects
None

(b) Distant objects

(c) Both distant and near objects

(d)

Ans: (a)
22. A person having Presbyopia should use:(a)Convex lens

(b) Concave lens (c) Cylindrical lenses

(d) Bifocal lenses

Ans: (d)

23. A person cannot see fundamental colours (red, blue, green). This defect is called:(a) Myopia

(b) Presbyopia

(c) Colour blindness

(d) Astigmatic

Ans: (c)
24. The defect of astigmatism can be rectified by using: (a)Convex lens
Ans: (b)

(b) Cylindrical lens

(c) Concave lens

(d ) Bifocal lens