You are on page 1of 12

katelyn latham

design portfolio
katelyn.latham@dal.ca
105-1078 tower road
halifax ns
902 225 0070

education

attributes

certifications

B.Sc, BEDS, M.Arch Candidate


Dalhousie University

Master of Architecture
Dalhousie University, Halifax NS
May 2014 - Present

Emergency First Aid & CPR | Occupational Health and Safety


Fall Protection Awareness | Scaffolding Training

Applying for:
Graduate Student Internship
January - August 2015

Bachelor of Environmental Design Studies


Dalhousie University, Halifax NS
September 2012 - April 2014

Personal Qualities
Ability to adapt and problem solve, strong work ethic and
organizational skills, working independently, collaboration with others, strong interpersonal skills, close attention to detail

Working with hands | Photography | Reading | Pottery

My name is Katelyn Latham and I am currently enrolled in my second semester of the M.Arch program at
Dalhousie University. Part of the requirements for this
degree is a co-op placement in which students gain
hands on experience in the architectural profession.
I am seeking employment at an exciting architectural
firm that will further my knowledge and better prepare
me for my thesis work in September.

Bachelor of Science (Biology/Psychology)


Dalhousie University, Halifax NS
September 2008 - April 2012

Software
AutoCAD | Adobe Photoshop | Adobe InDesign
Adobe Illustrator | Sketchup | Vectorworks | Rhino
iWork Suite | Microsoft Office Suite

Throughout my co-op experience, I will prove to be a


productive and valuable part of your team. I am willing
and able to be involved in as many aspects of available
projects as possible, and am always looking to further
my knowledge. To be around a team that is willing to
share their experience and skills in order to help me
navigate my way into their system would be ideal. The
opportunity to gain professional experience contributing to exciting project roles and responsibilities is very
exciting to me.

work experience

KATELYN LATHAM

Thank you for your time and consideration, I look forward to hearing from you.
CONTACT
t: 902 225 0070
e: katelyn.latham@dal.ca

Skills
Hand Drafting | Model Building | Drawing | Research
Writing | CNC Routing | Laser Cutting

Coastal Studio, Halifax NS


Designer/Builder
August 2013 - December 2013

Design-build studio, learning oriented environment that enhanced


leadership and problem solving skills. Experience with schematic
design, design development, and construction document phases,
woodworking skills enhanced during 1:1 mock ups.

Apple, Inc., Halifax NS


Specialist
July 2012 - December 2012

Extensive product knowledge and recommendation, technical support, one-on-one training, customer service, processing payments,
receiving stock, team oriented environment with weekly/monthly targets.

Breast Cancer Action Nova Scotia, Halifax NS


Office Assistant
June 2011 - September 2011

Coordination of special projects, preparing proposals, documents and


reports and participating at various events. Sourcing and securing
sponsorship for projects/events. Assisted with administrative duties
as required.

The Rolling Phones, Sydney NS


Sales Associate
May 2009 - September 2012

Customer service, processing cash, debit and credit cards, receiving


stock, product knowledge and recommendation, estimating monthly
bills, team oriented environment with weekly/monthly targets.

interests

`
TRAVEL
Texas | Louisiana | Mississippi | Alabama | Florida | England
France | Switzerland | Liechtenstein | Austria | Germany

references

Table of Contents

Talbot Sweetapple
Partner, MacKay-Lyons Sweetapple Architects
t: 902 449 4249
e: talbot@mlsarchitects.ca

RESUME

CHETICAMP FARMERS MARKET | M1

DALHOUSIE MUSIC SCHOOL | B5

Cristina Verissimo
Partner, CVDB Arquitectos
e: cristina.verissimo@cvdbarquitectos.com

FUNDY TREE HOUSE | B4

ROSS CREEK SOLAR SHOWERS | B4

Ted Cavanagh
Professor, Dalhousie University
t: 902 209 1444
e: ted.cavanagh@dal.ca

11

PERFORMANCE THEATRE | B3

13

LUNENBURG HOUSE | B2

15

COUNTERPOINT PAVILION | B1

17

MISCELLANEOUS

ii

M1 | CHETICAMP
FARMERS MARKET

the site

Cheticamp is a rural Acadian community on the western coast of Cape Breton, Nova Scotia, with a population of
around 3,000 people. The primary industries are fishing, tourism, and hospitality. Cheticamp is known for its hurricane force winds called Suettes, which
can reach up to 200 km/h and come
from the south east off the mountains
in the highlands. Considering these
factors lead to the design of a gridshell,
a lattice-like structure that would allow
the south east winds to pass through.

form finding

professor: ted cavanagh / GROUP:


X HAWES, n HITZLER, E HOYLES,
A KEMENY, K LABRECQUE, K Latham,
M LLOYD, F PLAXTON, J WEIR

existing farmers market

Throughout the semester, we experienced many aspects of a design


project including community consultations, drawing construction documents, speaking with various trades
and structural tests at the Dalhousie Civil Engineering Department.

M1 | CHETICAMP
FARMERS MARKET
professor: ted cavanagh / GROUP:
X HAWES, n HITZLER, E HOYLES,
A KEMENY, K LABRECQUE, K Latham,
M LLOYD, F PLAXTON, J WEIR

details

This structure is a great improvement from the former market,


which was made up of temporary
tents and folding tables. The community was very involved in the
project, from design suggestions
to volunteering on the work site.

Cheticamp Farmets Market, August 2014

With the help of plaster molds to help


mimic the grid shell structure, a kidney
shaped form was agreed upon. This
allowed for two main entrances, enabling visitors of the farmers market to
walk seamlessly through the structure.

how to

Since this studio was a design build


studio, there was a lot of trial and error
and thinking on the spot. After meeting with the community to find out what
it was that they needed, we broke out
into teams to experiment with overall
form, node connections, foundation
connections, and cladding systems.

B5 | dalhousie school
of music
tutor: talbot sweetapple
The majority of the program for
this school, is contained within a
crust that wraps around the building. This allows the auditoriums to
be the focal point while creating
open public space in the centre.
The auditorium itself was lifted off the
ground and pushed towards University
Ave; Because the auditorium is lifted,
one is able to see it as a whole and
experience it from different angles
and locations. This gives a sense
of compression and decompression as one walks through the lobby.
Walkways on each floor wrap around
the entire auditorium, creating an engaging path for users. An element
with a hierarchy of cut outs was added to wrap around the front of the
building, these openings emphasize
the auditorium and provoke a sense
of curiosity for people walking by.
Although mostly covered up by the
facade, one can imagine its entirety
by connecting the visible portions.

B4 | fundy treehouse
employer: coastal studio
group: k hall, k labrecque,
k latham, m lloyd, t hall (m4),
b angus (M4)



GUARDRAIL AT OPENING
EDGE OF GRIDSHELL ABOVE

3 21" WOOD LAMINATED MILLDECK

TYPICAL WALL CONSTRUCTION:


ARCHITENT EXTERIOR FABRIC (SEE ATTACHED SPECS)
FASTENED TO STAINLESS STEEL HARDWARE
5
TWO CRISS-CROSSED LAYERS OF 16
" RED OAK TO BRACE
GRIDSHELL
GRIDSHELL STRUCTURE: FOUR CRISS-CROSSED LAYERS OF
RED OAK
BRONZE MESH INSECT SCREEN

5
16"

8" FLITCH BEAM w/ 5 21" WOOD FLANGES


8" FLITCH BEAM SHOWN
DASHED; TYP.
EDGE OF GRIDSHELL & CLADDING
ENCLOSED FLOOR AREA

GRIDSHELL BOLTED TO FLOOR STRUCTURE VIA OUTER TWO


BRACING LAYERS: BLOCKING TO BE PROVIDED BETWEEN
PERIMETER JOIST AND BRACE LAYERS

TYPICAL FLOOR CONSTRUCTION:


1x4" T&G PINE BOARDS
3
4" DOUGLAS FIR PLYWOOD SUB-FLOOR
2x8" WOOD JOISTS AT 16" O.C.

315 sq-ft
GUARDRAIL AT OPENING
EDGE OF GRIDSHELL ABOVE

DOOR AND WALL CONSTRUCTION TO BE:


1x4" T&G PINE BOARDS
2x4" STUDS AT 16" O.C.
1x4" T&G PINE BOARDS

PERIMETER JOIST TO BE OF 4 LAYERS LAMINATED 1" x 8" WOOD


MEMBERS

EDGE OF GRIDSHELL ABOVE

MILLDE

CK

SEE DETAILS FOR FLITCH BEAM AND COLUMN CONNECTION INFO

GUARDRAIL TO TERMINATE AT
GRIDSHELL ENCLOSURE

TYP. FLOOR CONSTRUCTION:


1" x 4" T&G PINE FLOOR BOARDS
3
4" DOUGLAS FIR PLYWOOD SUBFLOOR
2" x 8" WOOD JOISTS @ 16" o.c.

DOORWAY TO PROVIDE 900mm


CLEAR OPENING FOR EGRESS

PEDWAY STRUCTURE BELOW,


SHOWN DOTTED (TYP.)

- 26'

3 21" STEEL COLUMN BY OTHERS

CONTINUOUS GUARDRAIL AT PEDWAY

DIST

EA

CL

0m

Throughout the B4 work term, we


worked on a 1:1 mock up of the treehouse as well as travelled to the site to
commence construction in New Brunswick. This was the main focus of our
work term, and a lot of time was spent
speaking with clients and tradespeople.

HELICAL PILES BY OTHERS

90

The site for this project is located on


a steep slope overlooking the Bay of
Fundy in Fundy National Park, NB.
The tree house is being designed
as alternative sleeping accomodations for visitors of the park. The
treehouse has involved numerous
groups of students, as it has been
an ongoing project since July 2012.

TOP OF PEDWAY TO BE 7" ABOVE


GROUND LEVEL

Due to the experimental nature of


this project, we stayed true to the
Thinking while Doing motto as we
resarched and problem solved on site
to construct this continuous grid shell.

DIS

T-

22

'

FUNDY TRE
SHEET TITLE

BF

CHECKED BY

FUNDY TREE HOUSE

SEPTEMBER
SCALE

FLOOR PLAN
DRAWN BY

DPM

DATE

SEPTEMBER 30, 2013


SCALE

3/16" = 1'-0"

DRAWING NUMBER

3/4" =

DRAWING NUMBER

BFA

CHECKED BY

DP

DATE

WALL SECTION

SHEET TITLE

WAL
SECT

DRAWN BY

A02

A0

B4 | ross creek
solar showers
employer: coastal studio
group: K Hall, K Labrecque,
K Latham, m lloyd
This project is located at Ross Creek
Centre for the Arts in Canning, Nova
Scotia. Ross Creek provides weeklong summer camps for kids, allowing
them to explore the arts. The outdoor
solar showers were designed for
the campers of Ross Creek to use.
Perched on a hill, the walls of the
shower stalls are angled in plan and
shoot outwards off of the main platform, each framing a different view
of the landscape. The intent was to
provide the campers with a view while
still maintaining privacy, creating a
different experience for each stall.
Like the tree house, this is an ongoing design. During the B4 work
term, a group of us helped construct
the showers, and created as-built
drawings to be sent to a contractor
to finish out the remaining details.

10

B3 | performance
theatre

BLDGBLDG
VS.BLDG
VS.BLDG
VS. VS.
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY

HO

LL

IS

ST

RE

ET

Along with the main volume of the


building, a side core was created to
house all services such as washrooms,
vertical circulation, and offices; this allows the rest of the building to be more
open. A sense of separation between
the core and the main portion of the
building was created by placing a corridor between the two, as well as running glass all the way around. An interesting moment is created at this point,
where one can see directly through
to the waterfront from Hollis Street.

RESPONDING
RESPONDING
RESPONDING
TO
RESPONDING
TO TO TO
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY

the division

BLDGBLDG
MINUS
BLDG
MINUS
BLDG
MINUS
MINUS
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY
TOPOGRAPHY

service core

NO INTERACTION
NO INTERACTION
NO INTERACTION
NO INTERACTION

`initial concept

The performance theatre is located on


a corner lot with three facades, directly
across from the Halifax waterfront. The
steep slope was embraced by creating
a sliding mass. By using a triangular
shape and creating a large focal stair,
a connection was made between Hollis Street and Lower Water Street.

connection

tutor: cristina verissimo

SA

LT

ER

ST

RE

ET

SERVICE
VERTICAL CIRCULATION

11

the site

THEATRE

LO

WER

WA

TE

R ST

RE

ET

LOBBY

REHEARSAL SPACE
RESTAURANT/FLEX SPACE

12

B2 | lunenburg house
Lunenburg, Nova Scotia is a UNESCO
Heritage Site. To fit a building into its
existing urban fabric is a delicate process. The assignment was to design a
dwelling with a work-live component on
one of the most characteristic streets
of Lunenburg: Montague Street.
Being located on a through lot between Montague Street and Bluenose Drive, a sense of continuity
between the two was important.
This was maintained by using lots
of glazing and a public walk way.

`initial concept

tutors: niall savage, brian


mackay-lyons, emmanual
jannasch

the site

Traditional house types were studied


and then transformed by pushing and
pulling different parts to create cantilevers and opposing voids. Essentially,
something found all over Lunenburg,
a gable roof house with a shed addition, was modified into something new.

13

14

B1 | counterpoint
pavilion
tutor: talbot sweetapple
The counterpoint pavilion is a space
for not only tourists visiting the Brion
Cemetery, but also the families and
friends of those who lay in the adjacent cemetery. Aside from a convenient location to purchase flowers for
loved ones, this pavilion is a place
for family and friends to meet and
gain composure, or just get together
for a cup of tea. The tranquility of the
surroundings makes this building an
ideal place to relax and contemplate.

The space was designed to enhance


and flow with the features of the Brion cemetery. A long 7 foot high wall
extending past the main volume of
the building helps convey a sense of
belonging and also acts as a point of
interest to peak curiosity of those walking by. By using lots of glass and a hierarchy of windows, a possible closed
in space becomes filled with light.

15

16

17

personal projects

stilts dauphin island, al

lower 9th ward, la

bourbon street, la

wodden model of hill house by mls architects

portch dog house biloxi, ms

french qurter, la

french quarter, la

miscellaneous

sketches from trip to coastal


united states, june 2014, pottery
& case study model of mls
architects hill house

18

thank you.