You are on page 1of 13

Protocol EPI Info

Leonard Mada
Catedra de Informatica Medicala, UMFT

17 Octombrie 2008

.

INTRODUCERE Acest program se poate utiliza pentru: − achizitionarea si stocarea datelor medicale − prelucrarea ulteriora a acestor date Programul EPI Info este distribuit liber si poate fi descarat de pe Internet de la adresa: http://www. Organizatia care a dezvoltat acest program nu isi asuma insa responsabilitatea pentru efectele rezultate din folosirea acestui program. EPI Info exista in doua versiuni majore: i. puteti oricand sa folositi un motor de cautare (de ex. versiunea EPI Info 3. 1 .] Programul EPI Info este folosit des in studii epidemiologice. Aceasta ultima versiune are o interfata grafica cu meniuri si ferestre adaptata timpului actual. [A nu se confunda cu versiunea veche care este numerotata EPI Info 6.cdc. Acest fapt este remarcat si dupa unele functii speciale ale programului (nu vor fi dezbatute in aceasta lucrare). Programul este gratuit si toti utilizatorii programului sunt incurajati sa dea copii si colegilor lor. organizatii care au domeniul de activitate axat pe boli infectioase.Programul EPI INFO EPI Info este un program utilizat deseori in prelucrarea datelor medicale. Nu trebuie sa memorati aceasta adresa.3.) si o versiune pentru sistemul de operare MS Windows. dar si dupa organizatiile care au dezvoltat initial acest program: CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din Statele Unite (Epidemiology Program Office) impreuna cu World Health Organisation (Global Programme on AIDS).) o versiune pentru sistemul de operare MS-DOS cu o interfata grafica invechita ii.4. in special in cele axate pe boli infectioase. GOOGLE).gov/epiinfo/. Vom folosi aceasta ultima varianta.

Cand am decis structura datelor de care avem nevoie. Cele 2 programe pe care le vom prezenta cuprind programul de creare a formularului standardizat (MAKE VIEW). permite accesul la celelalte componente. respectiv programul de introducere propiru zisa a noilor date (ENTER DATA).Mod de utilizare Cum folosim programul? De obicei il folosim in cadrul studiilor clinice sau epidemiologice. precum si existenta unnui mecanism de control al acestor date. cream baza de date in EPI Info pentru a putea introduce datele culese. ENTER DATA Produce fisierele de date pornind de la macheta pregatita cu EPED si permite introducerea datelor noi. In functie de aceasta decidem cum va fi organizat studiul si care sunt datele ce vor fi colectate. 2 . Avantajele unui chestionar sunt introducerea eficienta si in mod structurat a datelor. dar poate fi utilizat si in alte scopuri.3 va fi afisat meniul principal din care pute-ti selecta subprogramul dorit: EPI Meniul principal. MAKE VIEW Un procesor pentru grafica si text ce permite crearea chestionarelor (machetelor de culegere a datelor). EPI Info cuprinde mai multe programe.4. Dar inainte de crearea bazei de date. Dupa ce ati lansat programul EPI Info 3. urmind ca intr-un curs ulterior sa discutam si celelalte programe si functii mai avansate ale EPI Info (precum prelucrarea datelor). In acelasi timp permite revizuirea datelor vechi si chiar a formatelor fisierelor dupa ce datele au fost introduse. cream un chestionar in care se vor introduce ulterior aceste date. Facilitatea numita EPIAID ofera ajutor in pregatirea chestionarelor. Care sint pasii unui studiu? Initial trebuie sa stabilim intrebarea la care studiul nostru trebuie sa raspunda.

Fereastra programului va arata astfel: Creearea unui nou proiect Vom incepe prin a creea un nou proiect. alegeti Programs -> Make View pentru a porni programul de creeare a chestionarelor. Prin crearea acestui chestionar. 3 . [Exercitiu: reamintiti-va care sunt caracteristicile unei baze de date. alegeti pictograma corespunzatoare (Epi Info ).] Din meniul principal. sau utilizati meniul START.Utilizarea EPI Info Start Epi Info Pentru a executa Epi Info sub WINDOWS. Puteti accesa programul si direct prin apasarea butonului “Make View” din fereastra principala. se specifica si structura bazei de date. Fiecare proiect va contine cel putin un chestionar si o tabela in care for fi introduse ulterior datele.

trebuie sa alegem in fereastra nou deschisa (cu numele de Make/Edit View) comanda New din meniul File (File -> New). Creati o baza de date noua in folderul C:\Users\Dim sau D:\Users\Dim. de exemplu: Boli infectioase.Pentru a creea un nou chestionar (si ca atare un nou proiect). Obs: extensia fisierului va fi adaugata automat de catre programul EPI Info In continuare. In dialogul pentru creearea unui fisier nou. Formularul corespunde unei tabele in baza de date. 4 . introducem numele proiectului. programul ne interogheaza pentru a introduce numele noului formular. Observatie: Nu sunt permise spatii in numele chestionarului. Vom alege diaree pentru acest nume (nu sint necesare majuscule). identic cu numele bazei de date pe care o vom creea ulterior.

Ce date ati colecta pentru a verifica aceste ipoteze? 5 . formular in care se vor introduce ulterior datele. Ne vom concentra initial doar pe jumatatea superioara a ferestrei de dialog: . In continuare vom discuta tipurile de variabile pe baza unui exemplu.Crearea interfetei grafice a formularului Printr-un click in interiorul ferestrei cu butonul din dreapta al mouse-ului vom selecta pozitia in care se va afla noul camp.exista un camp “Question or Prompt” in care vom introduce textul sau intrebarea care va aparea pe formularul propriu zis . Dupa click se va deschide un nou dialog in care vom selecta tipul de camp pentru variabila pe care vrem sa o introducem. medicii presupun ca organismul care transmite diareea provine din apa murdara dintr-un parau invecinat. noul camp va fi pozitionat automat in interiorul formularului final. pe care o vom introduce in campul Size Dupa ce apasam OK. dar prezenta diareei a fost semnalata si in populatia adulta. Cei mai bolnavi par a fi copii.precum si marimea variabilei. Problema 1: Intr-o epidemie de diaree.in afara acestui text trebuie sa determinam si tipul variabilei din lista Type . Tipuri de variabile: Ce tipuri de variabile sunt folosite in medicina? Enumerati exemple de variabile medicale.

sau poate fi de tip “casuta de selectat” (pe engleza checkbox).) variabile care identifica pacientul. In acelasi timp dorim sa verificam. Exemple sunt mentionate mai jos: − − − − − − − − − − nume si prenume data nasterii sau virsta adresa unde locuiesc / localitatea sexul este folosita apa din parau drept apa potabila sau pentru gatit? au avut copii contact cu apa (de ex se scalda in apa) adultii au avut contact cu apa (spala rufele in apa) care este frecventa scaunelor pe zi numarul de cazuri de diaree in familie (persoane care au dezvoltat boala) data aparitiei primului caz in familie Ce tip de variabila ati alege pentru fiecare camp din lista precedenta? Precum ati observat in lista cu tipuri de variabile. Dorim sa aflam daca exista o relatie cauzala intre apa din parau si diaree.) variabile care descriu contactul cu apa si 3. pe care o selectam prin click pe casuta: Obs: prin click pe casuta putem selecta sau deselecta repede aceasta valoare. datele pe care dorim sa la urmarim cuprind printre altele: 1.) variabile care descriu severitatea bolii. Deci. tip numeric (numar). 6 . tip binar (doar 2 valori posibile). Pentru simplitate presupunem ca numarul de scaune este un indicator fidel al gravitatii bolii. De aceea vom urmari consumul sau contactul cu aceasta sursa de apa. 2. exista variabile tip text. precum si numeroase alte tipuri utilizate in special pentru scopuri speciale.Solutie Enuntam initial intrebarile epidemiologice si medicale. Variabile care pot avea doar 2 valori se numesc variabile binare: acestea pot fi reprezentate ca si o lista din care pot fi selectate doar 2 valori posibile. daca diareea este mai severa la copii. tip data calendarisrica.

desi valori peste 100 sint foarte rare. 7 . Ce tip de variabila ati ales pentru varsta? Care sunt valori permise pentru varsta? Validarea datelor Varsta este o variabila numerica. dorim sa verificam automat varsta introdusa. veti salva noul formular (din meniul File -> Save). Pentru a minimiza erorile de introducere a datelor.Solutie: Tipuri de campuri: − text: numele si prenumele − numerice: varsta si frecventa scaunelor per zi − binare sau checkbox: sexul masculin sau feminin.## pentru a specifica un numar cu 2 zecimale. Valori permise pentru varsta se afla in intervalul 0-130 de ani. de exemplu: ### pentru un numar cu 3 cifre sau ##. Vom permite doar 3 cifre pentru varsta. Formatul numarului se specifica prin folosirea semnului # pentru fiecare cifra. intrebari cu raspuns DA/NU − data calendaristica: data nasterii Dupa ce ati terminat macheta formularului.

din lista de variabile selectam Varsta . zona in care selectam operatia de validare . Dorim ca regula de validare sa fie testata dupa ce a fost introdusa o valoare.Exista dezavantaje in aceasta reprezentare a varstei? Ce solutie propuneti? Validare avansta: vom introduce o conditie de validare care permite introducerea doar a unei valori intre 0 si 133. si ca atare vom restrictiona iesirea din acest camp. in consecinta selectam optiunea „After” din lista de optiuni Before or After.in partea de sus.completam campul If condition cu: Varsta > 133 . Dupa selectarea variabilei Varsta.si zona inferioara in care se editeaza codul de validare Din lista Choose field alegem campul de pe formular care trebuie validat.in stanga o zona cu anumite comenzi specifice (vor fi afisate dupa selectarea variabilei) . Selectam comanda IF care testeaza o conditie (in limba engleza IF = daca).daca Varsta este mai mare de 133 ani. In acelasi timp dorim sa prevenim salvarea acestor valori eronate. ca a fost introdusa o valoare neplauzibila pentru Varsta.aceasta variabila va fi automat copiata si in campul If condition . in aria functionala din stanga ferestrei vor fi afisate comenzile specifice de validare. In continuare vom stabili regula de validare. Vom folosi comanda Check Code din Meniul View (View -> Check code). atunci vor fi executate comenzile din portiunea THEN a ferestrei 8 . Fereastra care se deschide contine 3 zone de lucru: . in cazul curent acesta este Varsta. Se deschide automat o noua fereastra in care vom introduce: . Scopul validarii este sa atentionam persoana care introduce datele.

in care precizam titlul mesajului (de ex.- introducem in cimpul THEN valoarea 1 (vom schimba aceasta valoare intr-o etapa ulterioare. si selectati comanda Dialog se va afisa o noua fereastra. Eroare Varsta si textul detaliat al mesajului de atentionare) 9 . punand instructiunile propriu zise) si apasati OK in portiunea inferioara a ferestrei apar urmatoarele comenzi: IF Varsta > 133 THEN 1 END - - dorim sa afisam un mesaj de atentionare daca s-a introdus o valoare eronata: stergeti numarul 1.

Stergeti ultima inregistrare. Dupa introducerea celor 5 inregistrari. 10 . Introducerea datelor Dupa salvarea formularului. Se va dechide noul formular pe care l-ati creat si puteti incepe introducerea unui set de date. reveniti la prima inregistrare si schimbati varsta – introduceti 8 ani. putem trece la introducerea propriu zisa a datelor. In meniul File selectam “Enter Data”iar in dialogul nou afisat vom face click pe OK. Problema 2: Introduceti 5 seturi complete de date. instructiunile vor arata astfel: IF Varsta > 133 THEN DIALOG "Ati introdus o valoare gresita pentru Varsta" TITLETEXT="Eroare Varsta" END - in continuare dorim sa prevenim parasirea campului. Incercati sa salvati. selectati variabila Varsta mutati noua instructiune in interiorul conditiei. daca valoarea nu a fost corectata selectati comanda Goto iar in dialogul care se deschide. dupa comanda DIALOG IF Varsta > 133 THEN DIALOG "Ati introdus o valoare gresita pentru Varsta" TITLETEXT="Eroare Varsta" GOTO Varsta END Salvati conditiile de validare (buton SAVE) si iesiti din programul Check code printr-un click pe butonul OK. Incercati sa introduceti o varsta de 150 ani. iar apoi sa introduceti inca o inregistrare noua (a sasea inregistrare).- selectati comanda nou afisata si cu CUT/PASTE mutati aceasta comanda in interiorul conditiei de validare la sfirsitul acestei operatii. dupa care salvati noua baza de date.

apoi cautati persoanele cu varsta de 8 ani si afisati toate aceste persoane.ati creat o noua baza de date si ati introdus 5 seturi de valori in baza de date.ati validat varsta . CONCLUZII In decursul acestei ore v-ati familiarizat cu etapele unui studiu epidemiologic si cu programul EPI Info pentru MS Windows: .ati invatat tipuri de campuri/variabile . In prezenta cadrului didactic veti selecta una din aceste persoane si veti corecta numele. 11 .ati creat un chestionar in care pot fi introduse date .Introduceti inca 2 inregistrari. una dintre ele avind varsta de 8 ani. Timpul ramas este acordat discutarii tipurilor de studii clinice.