You are on page 1of 4

PENGUCAPAN

AWAM & SPEED
READING
MRSM PENDANG

PENGUCAPAN AWAM & SPEED READING

Berdasarkan keputusan ini.PELAKSANAAN AKTIVITI Masa Tempat Modul : : : Guru Penyelaras: Tenaga Pengajar: Semester 1 2016 (6 masa seminggu) Kelas. PENGUCAPAN AWAM & SPEED READING . Ahmad Bazli Bin Mokhtar En. hal ini bertujuan untuk menilai kebolehan pelajar dalam dalam bertutur dan membaca pantas. Wahab@Othman Aktiviti Semua aktiviti dijalankan mengikut sukatan pelajaran yang terkandung dalam Modul Pengucapan Awam dan Speed Reading yang telah ditetapkan oleh BPL(M). para pengajar dapat melihat keupayaan pelajar berkenaan tajuk yang telah diberikan. Modul ini diimpelen untuk semua kelas tingkatan 1 tahun 2016. Semua aktiviti pembelajaran dijalankan di dalam Kelas. Pendedahan yang diterima menunjukkan pelajar mempunyai kemahiran bertutur yang baik dan memuaskan. Mohamad Sabri Bin Mohd Zainon En. Shurdi Bin Shuib Pn Nur Rosmah Binti A. Ade Hafiz Izuan Bin Ahmad Baharudin En. Pusat Sumber Pembelajaran & Dewan Kuliah Modul Pengucapan Awam & Speed Reading En. Pusat Sumber Pembelajaran dan Dewan Kuliah. Perjalanan Program KAS (i) Sesi PdP di dalam kelas Semua pelajar Tingkatan 1 telah diberikan pendedahan tentang pengucapan awam dan Speed Reading sepanjang proses PdP di dalam kelas masing-masing. Ade Hafiz Izuan Bin Ahmad Baharudin En.

Pelajar diberi 1 kertas soalan bagi setiap homeroom sebelum memulakan aktiviti OKAT 1.Setiap kumpulan terdiri daripada 2 orang mengikut pecahan homeroom. Markah ujian ini dimasukkan ke dalam Ujian Selaras 2 pelajar tingkatan 1 (iii) Olimpiad KAT 1 Olimpiad KAT 1 bagi Kemahiran Asas Sains (KAS) telah diadakan pada 12 April 2016. Bagi Aktiviti OKAT 1 untuk Pengucapan Awam. 2.(ii) Ujian Formatif Ujian Formatif iaitu berkaitan dengan Speed Reading telah diadakan sewaktu slot Ujian Selaras bertarikh 14 Mei 2016. pelajar menunjukkan minat mempelajari Bahasa Melayu dengan baik. pelajar dibahagikan secara kumpulan mengikut homeroom. Semua pelajar Tingkatan 1 perlu menjalani ujian Speed Reading di Pusat Sumber Pembelajaran dan Pengucapan Awam di Dewan Kuliah. 13 orang ahli setiap homeroom dibahagikan. PENGUCAPAN AWAM & SPEED READING . Hadiah diberikan di dalam majlis penutup Olimpiad KAT 1 yang disampaikan bagi pelajar yang mendapat markah keseluruhan tertinggi Penerimaan Pelajar : Sepanjang proses Pengucapan Awam dan Speed Reading. Untuk Speed Reading pula. Aktiviti Program Olimpiad adalah seperti berikut: 1. Sepanjang program ini dijalankan pelajar begitu gembira dan tidak mempunyai tekanan yang tinggi untuk belajar.

Cadangan Penambahbaikan  Pelajar diberikan soalan yang lebih mencabar dan semasa Olimpiad. Pelajar terbiasa dengan zon selesa tanpa kerja rumah menyebabkan segelintir pelajar bosan mengikuti program ini. Ade Hafiz Izuan Bin Ahmad Baharudin Penyelaras Pengucapan Awam dan Speed Reading Tingkatan 1 PENGUCAPAN AWAM & SPEED READING .  Pelajar dapat membaca dengan lebih baik setelah aktiviti Speed Reading dilaksanakan.Kekuatan  Kandungan modul banyak menyediakan aktiviti yang berguna untuk membantu guru menjalankan pengajaran  Pelajar didedahkan kepada teknik Pengucapan Awam dengan betul oleh tenaga pendidik. Disediakan oleh: En. Kelemahan  Kekurangan bahan yang melibatkan latihan yang menguji kemahiran pelajar. Kesimpulan  Program ini dapat membentuk pelajar untuk berani ke hadapan dan bekerjasama dalam kumpulan  Komunikasi dua hala antara pelajar dan guru dapat dipertingkatkan  Meningkatkan keyakinan diri pelajar.