You are on page 1of 21

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5

)

RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN (RPT)
KURIKULUM STANDARD SEKOLAH RENDAH (KSSR)
REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (RBT)
TAHUN 5
2017

ZALEHA SKPKK

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5)

MINGGU &
TARIKH

BIDANG : TEKNIKAL
STANDARD
KANDUNGAN
2.2 Memasang dan
membuka kit model
berfungsi secara
elektromekanikal
berpandukan manual.

STANDARD PEMBELAJARAN
2.2.1

Membaca dan
memahami manual.

2.2.2

Menyatakan nama dan
fungsi alatan tangan
yang diperlukan untuk
memasang dan
membuka kit model.

2.2.3
MINGGU 1-2

Mengenal pasti nama
dan fungsi komponen
kit model seperti motor,
gear, takal dan tali
sawat, gegancu dan
rantai, roda dan gandar,
alat kawalan jauh,
sensor, bateri, sel solar,
suis, pemegang bateri
dan kerangka.

TAJUK : 2. ASAS TEKNOLOGI
STANDARD PRESTASI
TAFSIRAN

TP
1

2

3
4
5

Membaca manual kit model berfungsi.

Menyatakan dua nama dan fungsi alatan tangan
untuk memasang dan membuka kit model.
Mengenal pasti nama dan fungsi dua komponen kit
model.


Memasang komponen kit model berpandukan
manual.

Mengenal pasti sistem elektromekanikal kit model
yang telah dipasang.


Membuat pengujian kefungsian kit model.
Mengenal pasti masalah dan membuat pembaikan
kit model.
Murid berupaya menggunakan pengetahuan dan
kemahiran sedia ada untuk digunakan pada situasi
baharu secara sistematik, bersikap positif dan boleh
dicontohi.
Membuka dan menyimpan komponen kit model
dengan sistematik.


6

CATATAN
EMK:
- EK 2 - Boleh mendapat
maklumat daripada sumber.
Kreativiti:
- Menghasilkan idea dari
pemerhatian.
Nilai Murni:
- Keyakinan
- Mematuhi peraturan.
Kemahiran Abad 21:
- Literasi maklumat.
BBB:
- Kit model
- Manual
- Alatan tangan
PENILAIAN:
- Soalan (lisan atau bertulis)

ZALEHA SKPKK

Hasil kerja murid dengan sistematik.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH MINGGU 3-4 BIDANG : TEKNIKAL STANDARD KANDUNGAN 2.EK 3 .   Membuat pengujian kefungsian kit model.Manual baharu secara sistematik. 2 2. Kreativiti: .2.Penyelesaian masalah.4 2.2.6 Menguji kefungsian kit model. 3 2. Kemahiran Abad 21: .Alatan tangan dicontohi. Mengenal pasti nama dan fungsi dua komponen kit model. ZALEHA SKPKK . BBB: .  Mengenal pasti sistem elektromekanikal kit model yang telah dipasang.Kit model Murid berupaya menggunakan pengetahuan dan kemahiran sedia ada untuk digunakan pada situasi .Merancang sesuatu projek dengan teliti dan melaksanakannya. PENILAIAN: Membuka dan menyimpan komponen kit model .  6  CATATAN EMK: .7 Membuka dan menyimpan komponen kit model. Mengenal pasti masalah dan membuat pembaikan kit model.2. TAJUK : 2. STANDARD PEMBELAJARAN 2. bersikap positif dan boleh .5 Memasang komponen kit model berpandukan manual.Boleh mengumpul maklumat dan memastikan kualiti tugasan.Berazam tinggi.2.  Menyatakan dua nama dan fungsi alatan tangan untuk memasang dan membuka kit model.2 Memasang dan membuka kit model berfungsi secara elektromekanikal berpandukan manual. ASAS TEKNOLOGI STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP 1 Mengenal pasti sistem elektromekanikal kit model.   Memasang komponen kit model berpandukan manual. 4 5  Membaca manual kit model berfungsi. Nilai Murni: .

1 logam dan bukan logam dengan litar elektronik.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4. gunting logam. ZALEHA SKPKK . gandin kayu.  Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.Mematuhi peraturan Kemahiran Abad 21: . PENILAIAN: Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan . .EK2 . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. PENGHASILAN PROJEK Menyatakan nama dan fungsi alatan tangan yang digunakan untuk membina projek iaitu gergaji besi.Boleh mengumpul dan boleh membuat penilaian terhadap idea.  Mengukur.2.Soalan (lisan atau bertulis) peralatan.Literasi maklumat. zink 2 dan bahan bukan logam. BBB: . 4. Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek.Memilih idea terbaik daripada banyak idea.2 Menghasilkan projek 4. kikir rata. pengikis. penggarit. Membuat kemasan projek. playar gabung.1 Mengenal pasti projek  menggunakan bahan berpandukan manual. pisau boleh laras. keluli.EK2 . penebuk pusat.Bahan projek Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai . kikir parut. ragum kakak tua dan ragum meja. Pengiraan kos projek. Menguji kefungsian projek.Manual.2 Menyatakan bahan logam seperti  aluminium. . 4.2. Kreativiti: .3 MINGGU 5-6 TAJUK : 4. Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.Alatan tangan nilai tambah secara kreatif dan inovatif. Nilai Murni: .Meneruskan peningkatan kualiti idea. 3 4 Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek.2.    5   6 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  CATATAN EMK: . gandin getah.

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL TAJUK : 4.Boleh merealisasikan idea untuk kesesuaian semasa Kreativiti: . Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai .2 Menghasilkan projek 4. Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.Berdisplin.Hasil kerja murid peralatan. PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4. Mengukur. Menguji kefungsian projek.2.5 Mengukur. Nilai murni: . CATATAN EMK: .Bahan logam / bukan logam.EK2 . PENILAIAN: Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan . menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.Membuat keputusan. ZALEHA SKPKK . BBB: . Membuat kemasan projek. Membuat penyambungan litar elektronik pada projek. dengan litar elektronik. Kemahiran Abad 21: .Boleh menggunakan cara dan teknik mengikut kaedah yang lebih baik. Pengiraan kos projek.  4. menanda 2 dan memotong bahan yang digunakan untuk  membuat projek.4 Menyediakan alatan  menggunakan bahan dan bahan berdasarkan 1 logam dan bukan logam projek. Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek. 3  MINGGU 7-8 4    5   6  STANDARD PRESTASI TAFSIRAN Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek.Alatan tangan nilai tambah secara kreatif dan inovatif.2.

2 Menghasilkan projek 4.Prinsip tanggung jawab sosial untuk menjaga kebersihan bengkel. BBB: . PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4.  2 3 MINGGU 9-10 4 Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek. Pengiraan kos projek.Penyelesaian masalah.Produktiviti dan akauntabiliti.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL TAJUK : 4. Menguji kefungsian projek.2. pencantum.Alatan tangan .    5   6 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  CATATAN EMK: . Nilai Murni: . Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.6 Memasang bahan  menggunakan bahan projek menggunakan 1 logam dan bukan logam pengikat dan dengan litar elektronik.  Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.  Mengukur. ZALEHA SKPKK . Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.Mengamalkan budaya bersih.EK5 . Kreativiti: .Hasil kerja murid peralatan.Bahan pengikat dan Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai pencantum nilai tambah secara kreatif dan inovatif. Kemahiran Abad 21: . Membuat kemasan projek. PENILAIAN: Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan .

Menguji kefungsian projek. Nilai Murni: .  Mengukur. Membuat penyambungan litar elektronik pada projek. atau syelek.  Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum. Pengiraan kos projek.Membuat perbandingan kualiti bahan. Kreativiti: .  2 3 MINGGU 11-12 4 Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek.2 Menghasilkan projek 4.Alatan dan bahan Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai kekemasan nilai tambah secara kreatif dan inovatif.Kekemasan dalam tugasan yang diberikan. ZALEHA SKPKK . Kemahiran Abad 21: .7 Membuat kemasan  menggunakan bahan projek menggunakan 1 logam dan bukan logam bahan iaitu cat licau dengan litar elektronik.EK 5 . PENILAIAN: Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan .    5   6 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN  CATATAN EMK: .Prinsip keadilan mengikut giliran.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH BIDANG : TEKNIKAL TAJUK : 4. Membuat kemasan projek. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.Produktiviti dan akauntabiliti BBB: . Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek.2.Hasil kerja murid peralatan. PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4.

Nilai Murni: . Menguji kefungsian projek. Kemahiran Abad 21: . .2 Menghasilkan projek 4.2. Membuat kemasan projek.  3 4. Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek. buzer dan suis. PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4. BBB: .Literasi maklumat.Soalan (lisan atau bertulis) ZALEHA SKPKK . Mengukur.Menggunakan sumber alternatif.  menggunakan bahan simbol dan fungsi 1 logam dan bukan logam komponen elektronik dengan litar elektronik. Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.Menggunakan idea teknologi untuk menghasilkan produk. transistor.9 Membaca litar  skematik dan litar bergambar 4 berdasarkan manual. Pengiraan kos projek. 2 perintang.    5   6  STANDARD PRESTASI TAFSIRAN Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek. Kreativiti: .REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH MINGGU 13-14 BIDANG : TEKNIKAL TAJUK : 4. kapasitor.Litar skematik dan Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai bergambar nilai tambah secara kreatif dan inovatif.Komponen elektronik .8 Menyatakan nama. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek. Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan PENILAIAN: peralatan. seperti diod pemancar  cahaya (LED).2. CATATAN EMK: .Berhati-hati.EK 4 . Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.

Kemahiran Abad 21: . dengan litar elektronik. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.Manual . 4.Komponen elektronik ZALEHA SKPKK . PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4.10 Membuat menggunakan bahan penyambungan litar  1 logam dan bukan logam elektronik pada projek.Pemikiran kritis dan penyelesaian masalah BBB: .2 Menghasilkan projek 4. Pengiraan kos projek. Mengukur. CATATAN EMK: . Menguji kefungsian projek.2. Nilai Murni: .EK 4 .  2 4.Boleh membuat keputusan dan mengambil tindakan susulan. 3  4 5     STANDARD PRESTASI TAFSIRAN Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek.Menilai perlaksanaaan projek.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH MINGGU 15-16 BIDANG : TEKNIKAL TAJUK : 4. Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum.11 Menguji kefungsian projek. Kreativiti: .12 Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan  peralatan. Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.2. Membuat kemasan projek.Projek kayu siap .Berdikari dan bekerjasama.2. Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek.

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5)  6 MINGGU & TARIKH MINGGU 17-18  BIDANG : TEKNIKAL Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai nilai tambah secara kreatif dan inovatif. Pengiraan kos projek.2. penyelenggaraan TAJUK : 4.13 Pengiraan kos bahan. Nilai Murni: .Alatan tangan Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan . .Komunikasi dan kolaborasi.     CATATAN EMK: .  Mengukur. Menerangkan fungsi tiga alatan tangan dan komponen elektronik untuk membuat projek. menanda dan memotong bahan yang digunakan untuk membuat projek.  2 3 4 5 STANDARD PRESTASI TAFSIRAN Menyatakan bahan logam yang digunakan untuk membuat projek.Berjaya menjalankan tugasan mengikut perancangan. Kemahiran Abad 21: .  Memasang bahan projek menggunakan pengikat dan pencantum. Menguji kefungsian projek.Membuat kiraan anggaran kos dengan tepat.Kejujuran dan ketelusan. Membuat kemasan projek. ZALEHA SKPKK .EK3 . PENGHASILAN PROJEK STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 4.Mendapat maklumat dari pelbagai sumber.  menggunakan bahan 1 logam dan bukan logam dengan litar elektronik.2 Menghasilkan projek 4. Kreativiti: . Membuat penyambungan litar elektronik pada projek.EK3 . .Alatan dan bahan peralatan.

3   Mengenal pasti medium semaian. TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP CATATAN EMK: .Borang pengiraan kos bahan. ZALEHA SKPKK .EK 2 . Membina projek yang berfungsi dengan mempunyai nilai tambah secara kreatif dan inovatif.  Kreativiti: . STANDARD PEMBELAJARAN 5.Kerjasama Mengisi medium ke dalam bekas semaian mengikut . Menyediakan medium dalam bekas semaian dan Nilai Murni: penanaman yang sesuai.1 Menanam benih di dalam bekas.Daya kreativiti dan inovasi (pemilihan idea terbaik) 1  Menyatakan dua ciri biji benih yang baik.Yakin prosedur. . BBB: Membuat penyelenggaraan dan penyimpanan .1 Memilih biji benih yang baik berdasarkan ciriciri seperti cukup matang. peralatan.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5)  6 MINGGU & TARIKH MINGGU 19-20  BIDANG : TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD KANDUNGAN 5. TAJUK : 5.Pemilihan idea terbaik dan rasional. 2  Menerangkan nama dan fungsi dua alatan. bernas.1. berbentuk normal dan tidak diserang perosak.

Mengenal pasti medium .1. serampang tangan dan penyiram.Literasi media.   Mengenal pasti medium semaian. Mengisi medium ke dalam bekas semaian mengikut prosedur. Nilai Murni: Menyediakan medium dalam bekas semaian dan . peralatan Kemahiran Abad 21: . peraturan.1.3 5. 6 MINGGU & TARIKH MINGGU 21-22 BIDANG : TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD KANDUNGAN 5.  Melakukan penanaman benih dalam bekas secara kreatif dan inovatif dari aspek idea.4 Menyatakan nama dan fungsi alatan seperti sudip tangan.Literasi maklumat. 5   Melakukan penjagaan semaian dan tanaman.   ZALEHA SKPKK .Menghasilkan idea dari pemerhatian.Yakin dan mematuhi penanaman yang sesuai. serampang tangan dan penyiram.Tekun . EMK: . STANDARD PEMBELAJARAN 5.  Menerangkan nama dan fungsi dua alatan. teknik.EK 2 . dan bahan. Mengubah anak benih ke dalam bekas tanaman mengikut prosedur.1.2 5. Kreativiti: .Boleh mendapat maklumat daripada sumber. Menyediakan alatan iaitu sudip tangan. TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP 1 2 3 CATATAN Menyatakan dua ciri biji benih yang baik.1 Menanam benih di dalam bekas.Sabar TAJUK : 5. .REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) 4  Menyemai biji benih halus atau kasar dengan kaedah yang betul.

8 Menyemai biji benih halus atau biji benih kasar dengan kaedah yang betul.1.Komunikasi dan kolaborasi. EMK: .Bekas semaian . TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP 5.Hasil kerja murid BIDANG : TEKNOLOGI PERTANIAN TAJUK : 5.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) semaian seperti medium campuran. 5. Menerangkan nama dan fungsi dua alatan. 5   Melakukan penjagaan semaian dan tanaman.1.1. .  Melakukan penanaman benih dalam bekas secara kreatif dan inovatif dari aspek idea. tahu matlamat. .EK 3. 1 2   Menyatakan dua ciri biji benih yang baik.7 MINGGU 23-24 5. peat most dan cocoa peat MINGGU & TARIKH 5.Dapat menyelesaikan tugasan dalam masa yang ZALEHA SKPKK . Kreativiti: .6 Mengisi medium ke dalam bekas semaian mengikut prosedur 4  Menyemai biji benih halus atau kasar dengan kaedah yang betul. 5. peralatan BBB: dan bahan.Berorientasikan pencapaian. teknik.1 Menanam benih di dalam bekas.5 Menyediakan medium dan bekas semaian yang sesuai.Alatan tangan penanaman 6 PENILAIAN: .Literasi media.Medium semaian .1. Mengubah anak benih ke dalam bekas tanaman mengikut prosedur. Melakukan penjagaan semaian iaitu Kemahiran Abad 21: .

Mengisi medium ke dalam bekas semaian mengikut prosedur.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) 3    4 menyiram. Mengenal pasti medium semaian.Berhati-hati TAJUK : 5. merumput dan mengawal makhluk perosak.   Melakukan penjagaan semaian dan tanaman. Mengubah anak benih ke dalam bekas tanaman mengikut prosedur. ZALEHA SKPKK . Menyemai biji benih halus atau kasar dengan kaedah yang betul.  Melakukan penanaman benih dalam bekas secara kreatif dan inovatif dari aspek idea. Nilai murni: .EK 5 . 5 6 MINGGU & TARIKH MINGGU 25-26  STANDARD PEMBELAJARAN 5. teknik.Bekerjasama . ditetapkan. TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP 1  Menyatakan dua ciri biji benih yang baik.9 Menyediakan medium dan bekas penanaman yang sesuai. Kemahiran Abad 21: . peralatan dan bahan.Bersungguh-sungguh .Kepimpinan dan BIDANG : TEKNOLOGI PERTANIAN STANDARD KANDUNGAN 5.1 Menanam benih di dalam bekas.Boleh menyesuaikan idea baru dengan keperluan masyarakat.Cermat .1. Menyediakan medium dalam bekas semaian dan penanaman yang sesuai. CATATAN EMK: .

2 3     4  Menerangkan nama dan fungsi dua alatan.Sabar Menyemai biji benih halus atau kasar dengan kaedah yang betul. Mengenal pasti medium semaian.EK5 . teknik.Bekas penanaman .  Melakukan penanaman benih dalam bekas secara kreatif dan inovatif dari aspek idea.Menggunakan kaedah atau prosedur dengan mengenal pasti ciri-ciri yang betul. Mengisi medium ke dalam bekas semaian mengikut Nilai Murni: prosedur.Meneruskan peningkatan kualiti idea.Produktiviti dan akauntabiliti. Kreativiti: .11 Melakukan aktiviti penjagaan tanaman iaitu merumput.10 Mengubah anak benih ke dalam bekas penanaman mengikut prosedur. Menyediakan medium dalam bekas semaian dan penanaman yang sesuai.1.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) 5. menyiram dan mengawal perosak. 5 6 MINGGU & TARIKH BIDANG : SAINS RUMAH TANGGA STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN   Melakukan penjagaan semaian dan tanaman. . peralatan PENILAIAN: dan bahan.Tekun . membaja.Hasil kerja murid BBB: .Anak benih .Alatan penjagaan tanaman TAJUK : 6. .1. Kemahiran Abad 21: . menggembur. . Mengubah anak benih ke dalam bekas tanaman mengikut prosedur. SAINS RUMAH TANGGA TP STANDARD PRESTASI TAFSIRAN CATATAN ZALEHA SKPKK . 5.

mangkuk adunan. memasak dan menghidang sajian secara . Kemahiran Abad 21: .Literasi media. pembakar roti dan oven elektrik.Literasi maklumat.EK 2 . 4  5  MINGGU & TARIKH BIDANG : SAINS RUMAH TANGGA STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN Kreativiti: .Memilih idea yang terbaik untuk inovasi.EK 1 . senduk.2. sudip. memasak dan menghidang sajian mengikut menu yang dipilih.1 Mengenal pasti sanitasi penyediaan makanan dengan betul. 6.  6 EMK: . . alat pengadun kek.Sikap bertanggungjawab terhadap keputusan yang dipilih.2 MINGGU 27-28 Menyatakan nama dan fungsi alatan seperti kutleri. PENILAIAN: Membersihkan alatan dan ruang memasak. 3  Memilih menu sarapan atau minum petang. periuk. 2  Menerangkan nama dan fungsi tiga alatan. Menyedia. kuali. alat pengisar. 6.Alatan tangan kreatif dan inovatif. SAINS RUMAH TANGGA STANDARD PRESTASI CATATAN ZALEHA SKPKK .Soalan (lisan atau bertulis) Menyelenggarakan dan menyimpan alatan.2.Menilai idea secara kritis. TAJUK : 6.Bekerjasama dipilih.Maklumat sanitasi Menyedia. Nilai Murni: . cerek elektrik.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) 6.Kebersihan . 1  Menyatakan sanitasi penyediaan makanan dengan betul. alat penimbang. dapur.2 Menyediakan sajian.   BBB: . . . alat penyukat.Kesyukuran Membuat anggaran kos bahan mengikut menu yang .

Bekerjasama dipilih.Contoh set menu Menyedia.Menepati masa Membuat anggaran kos bahan mengikut menu yang . 2  Menerangkan nama dan fungsi tiga alatan. . Nilai Murni: .2.Hasil kerja murid Menyelenggarakan dan menyimpan alatan.4 Memilih menu sarapan atau minum petang.Literasi maklumat dan media Menyedia. EMK: . Kreativiti: . memasak dan menghidang sajian secara . TAFSIRAN 1  Menyatakan sanitasi penyediaan makanan dengan betul. .3 6.TMK .2.Borang kos bahan kreatif dan inovatif.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) KANDUNGAN 6.Peka kepada peluang dengan mengambil berat terhadap persekitaran. TP 6. BBB: . 3 MINGGU 29-30  4  5   6 MINGGU & BIDANG : SAINS RUMAH TANGGA   Memilih menu sarapan atau minum petang. Membuat anggaran kos bahan mengikut menu yang dipilih.EK 1 .Menghasilkan kad menu. Kemahiran Abad 21: . PENILAIAN: Membersihkan alatan dan ruang memasak.2 Menyediakan sajian.Berfikiran kritis. TAJUK : 6. memasak dan menghidang sajian mengikut menu yang dipilih. SAINS RUMAH TANGGA ZALEHA SKPKK .

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) TARIKH STANDARD KANDUNGAN 6.Alatan dan bahan Menyedia.6 Membersihkan alatan dan ruang memasak. Nilai Murni: . . STANDARD PRESTASI TAFSIRAN TP 1  Menyatakan sanitasi penyediaan makanan dengan betul.2.  6 Memilih menu sarapan atau minum petang. memasak dan menghidang sajian mengikut menu yang dipilih. 6.Produktiviti dan akauntabiliti.EK2 . STANDARD PEMBELAJARAN 6.Penjanaan idea dan membuat kesimpulan. murid tahu matlamat dan tindakan. Kemahiran Abad 21: .2.Kepimpinan dan tanggungjawab. PENILAIAN: Menyelenggarakan dan menyimpan alatan.7 Menyelenggarakan dan menyimpan alatan.2.Kebersihan .Boleh menyiapkan tugasan dalam masa yang diberi. 3 MINGGU 31-32  4  5  EMK: .Alatan dan bahan masakan .2 Menyediakan sajian. 6. CATATAN   BBB: .Bekerjasama Membuat anggaran kos bahan mengikut menu yang dipilih. .Hasil kerja murid ZALEHA SKPKK . Membersihkan alatan dan ruang memasak.Berorientasikan pencapaian.5 Menyediakan. . memasak dan menghidang sajian secara penyelenggaraan kreatif dan inovatif.EK 2 . Menyedia. Kreativiti: . memasak dan menghidangkan sajian. 2  Menerangkan nama dan fungsi tiga alatan.

Menghias dan membungkus makanan.  Menghias. tanda halal. .EK 3 . membungkus dan melabel makanan yang disediakan mengikut kesuaian secara kreatif dan inovatif.Literasi media.3.Menggunakan sumber alternatif. 6. Kreativiti: .Menghasilkan produk berasaskan pengetahuan. tanda harga. 1  coklat urai.Maklumat pembungkusan PENILAIAN: . 2  3  STANDARD PRESTASI TAFSIRAN Menyatakan dua bahan hiasan pada makanan. membungkus dan melabel makanan.Soalan (lisan atau bertulis) ZALEHA SKPKK .Literasi maklumat.3. 6 Menghias dan membungkus makanan mengikut kesesuaian. jem dan kelapa parut kering.3.REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) MINGGU & TARIKH BIDANG : SAINS RUMAH TANGGA STANDARD STANDARD PEMBELAJARAN KANDUNGAN TP 6. hiasan seperti aising.Bahan hiasan makanan .EK 4 . Menyatakan satu jenis pembungkus makanan. BBB: . CATATAN EMK: . nama makanan. berat dan tarikh luput. SAINS RUMAH TANGGA 6. Nilai Murni: .3 Menyatakan jenis pembungkus makanan seperti kertas pembungkus dan bekas plastik. 4  5  Menghias.3 Menghias dan 6.Contoh pembungkusan . .Bekerjasama Kemahiran Abad 21: . Menerangkan dua maklumat pada label pembungkus makanan. Mengenal pasti maklumat pada label pembungkus makanan iaitu jenama.1 Menyatakan bahan  membungkus makanan.Mengumpul maklumat. kandungan.2 MINGGU 33-34 TAJUK : 6.

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) 3 MINGGU 35-36 4 5  Menghias dan membungkus makanan.Produktiviti dan akauntabiliti.Bekerjasama Kemahiran Abad 21: .Bahan hiasan makanan.  Menghias.Kebersihan .Bahan pembungkusan ZALEHA SKPKK .  Menghias.  Menghias dan membungkus makanan mengikut kesesuaian. . membungkus dan melabel makanan. BBB: . membungkus dan melabel makanan .

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI (TAHUN 5) Page | 21 .