You are on page 1of 6

8 MAC

1. Pesawat MH370, jenis Boeing 777-200, membawa 239
penumpang dan anak kapal berlepas dari Lapangan Terbang
Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12.41 pagi dan
dijadual mendarat di Beijing, China pada 6.30 pagi hari yang
sama.
2. Pesawat MH370 dilaporkan hilang daripada radar awam
Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) pada 1.30 pagi
120 batu nautika di timur perairan Kota Baharu, Kelantan.
3. Operasi mencari dan menyelamat (SAR) digerak pada 5.30
pagi membabitkan 15 pesawat TUDM, termasuk empat
Hercules C130, sebuah CN 235, empat EC 725, dua
helikopter Augusta serta enam kapal Tentera Laut Diraja
Malaysia (TLDM) dan tiga kapal Agensi Penguatkuasaan
Maritim Malaysia (APMM).
4. Kenyataan media Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS
Ahmad Jauhari Yahya pada 7.30 pagi mengesahkan
kehilangan pesawat itu dan kesemua keluarga penumpang
dimaklumkan; pecahan kerakyatan penumpang MH370 iaitu
38 rakyat Malaysia, 153 rakyat China, Indonesia (12),
Australia (7), Perancis (3), Amerika Syarikat (3), New Zealand
(2), Ukraine (2), Kanada (2), Rusia (1), Itali (1), Taiwan (1),
Belanda (1) dan Austria (1).
9 MAC
5. Panglima Angkatan Tentera Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata
kawasan pencarian diperluas di Laut China Selatan dan Selat
Melaka.
6. Ketua Pengarah DCA Datuk Azharuddin Abdul Rahman
mengesahkan hanya
dua penumpang yang menggunakan pasport palsu Itali dan
Austria, menaiki pesawat MH370.
10 MAC

Empat penumpang tidak muncul semasa mendaftar. 10. Misteri dua penumpang terjawab apabila Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan ibu pejabat Interpol mendedahkan identiti mereka iaitu warga Iran yang dikenali sebagai Pouria Nour Mohammad Mehrdad. yang memasuki dan meninggalkan Malaysia menaiki pesawat MH370. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berikrar kerajaan akan melakukan yang terbaik dalam operasi mencari dan menyelamat MH370.7. 11 MAC 9. kerjasama dengan pakar penerbangan luar negara dan semua orang yang mendaftar dalam penerbangan MH370 menaiki pesawat. 12 MAC 11. 13 MAC 14. 29. Mereka diganti dengan penumpang daripada senarai menunggu. Tiada bagasi yang tidak dimuatkan. 8. APMM menerima keputusan ujian sampel tompokan minyak yang ditemui di perairan Vietnam. Hishammuddin memperjelas beberapa isu termasuk ada sedikit kemungkinan MH370 melewati Selat Melaka. . dan Delavar Seyed Mohammad Erza. menggunakan pasport yang sama. Penumpang berkenaan menaiki pesawat. Hishammuddin menafikan dakwaan bahawa pesawat itu mungkin terbang kira-kira empat sejam selepas ia hilang dari skrin radar. Dua lelaki rakyat Iran. yang negatif minyak pesawat dan disahkan sebagai minyak bagi kapal kargo. Kedua-dua mereka disahkan tidak mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas dan dipercayai cuba berhijrah ke Eropah. 13. 19. 12.

19. keganasan dan . 22. 17.15. Perdana Menteri tidak dapat mengesahkan laporan kemungkinan pesawat dirampas. 20. 14 MAC 16. 16 MAC 21. Armada Ketujuh Tentera Laut Amerika Syarikat USS Kidd tiba di Selat Melaka untuk membantu pencarian. koridor utara merentangi kawasan dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke bahagian utara Thailand atau koridor selatan yang merentangi kawasan dari Indonesia ke bahagian selatan Lautan Hindi. Hishammuddin berkata tiada sebarang tuntutan dibuat berhubung kehilangan pesawat. Pihak berkuasa China juga berkata berlaku kesilapan ketika mengeluarkan imej itu. Najib berkata operasi mencari dan menyelamat di Laut China Selatan ditamatkan. Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata insiden kehilangan MH370 disiasat mengikut Seksyen 130(C) Kanun Keseksaan bagi kesalahan merampas. Pencarian diperluas sehingga ke Lautan Hindi. Pihak berkuasa mengkaji empat hingga lima kemungkinan bagaimana transponder pesawat ditutup. Najib berkata komunikasi terakhir pesawat dengan satelit dikesan di satu daripada dua koridor. China menyatakan bahawa tiada bukti objek terapung yang dikesan satelit di Laut China Selatan pada Ahad mempunyai hubung kait dengan pesawat MAS yang hilang. 15 MAC 18.

28. Perdana Menteri Australia Tony Abbot menghubungi Najib pada 10 pagi untuk memaklumkan bahawa objek yang dikesan satelit negara itu mungkin ada kaitan dengan pesawat yang hilang. Hishammuddin menafikan laporan bahawa pesawat itu dilihat terbang rendah di ruang udara Maldives. 18 MAC 25. 29. Satelit Australian Maritime Safety Authority (AMSA) mengesan imej dua objek di bahagian selatan Lautan Hindi terletak kira-kira 2. Malaysia masih menunggu maklumat daripada pihak berkuasa Australia sama ada objek yang dikesan di selatan . Hishammuddin berkata tiga juta orang mungkin terbabit dalam usaha mencari pesawat itu dengan dibantu pengusaha satelit DigitalGlobe. 23. Hishammuddin berkata operasi pencarian pesawat itu diteruskan dan objek yang dikesan di Australia akan ditentukan sama ada sebahagian daripada MH370. 21 MAC 30. Polis mengambil simulator penerbangan dari rumah juruterbang MH370 Kapten Zaharie Ahmad Shah.sabotaj.500 kilometer barat daya Perth. 17 MAC 24. 19 MAC 26. Hishammuddin berkata operasi pencarian multinasional membabitkan 26 negara di koridor utara dan selatan bermula. 20 MAC 27. Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dan Akta Kesalahan Penerbangan 2003.

pihak Australia memaklumkan mereka tidak menemui sebarang petunjuk baharu berhubung MH370.Lautan Hindi pada Khamis ada kaitan dengan MH370. 37. 35. Hishammuddin berkata pihak berkuasa Australia tidak mengesan sebarang objek dalam pencarian di kawasan berkedudukan kira-kira 2. kata DCA. Transkrip komunikasi yang didakwa antara pesawat MH370 dan pusat kawalan trafik udara pada malam pesawat dilapor hilang diklasifikasi sebagai tidak tepat dan tidak sah. .500 km dari barat daya Perth. 34. Hishammuddin berkata polis sudah mengambil keterangan lebih 100 orang termasuk keluarga juruterbang MH370. 31. 32. Hishammuddin berkata satelit China mencerap imej objek terapung berukuran 22. 23 MAC 36. Hishammuddin berkata siasatan terhadap penumpang tunggal warga Ukraine yang dijalankan oleh pihak berkuasa negara itu juga mengesahkan latar belakang penumpang berkenaan bersih. 24 MAC 38. Hishammuddin berkata Malaysia menyerahkan imej baharu yang dicerap oleh satelit pihak berkuasa Perancis kepada pusat koordinasi menyelamat Australia. 22 MAC 33. Hishammuddin berkata setakat 2.5 meter x 13 meter.30 petang waktu Malaysia. Hishammuddin berkata agensi perisikan antarabangsa tidak menemui sebarang keganjilan berdasarkan manifes penumpang pesawat itu.

40. di barat Perth. Najib mengumumkan kedudukan terakhir penerbangan MH370 dikesan di tengah-tengah Lautan Hindi. MAS meluahkan rasa duka penerbangan MH370 berakhir di selatan Lautan Hindi. Pada 10 malam. .Bernama Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/25 .39.