You are on page 1of 12

SMK SINAR BINTANG, KUALA LUMPUR

MANUAL JURUACARA

Majlis Sekalung Budi Sejambak Kasih
Pn. Sheila R. Victor
Oleh:
Rosnah Samlee
Zalina Jusoh

MAJLIS MENYAMBUT KEDATANGAN PENOLONG KANAN TADBIR DAN KURIKULUM SMKSB YANG BARU
PN. MASLIAH BINTI TALIB
1

b. Selain itu. Warga SMK Sinar Bintang. Pelajar diminta duduk dalam keadaan senyap dan teratur sepanjang majlis berlangsung. Ucapan Pembuka Majlis Assalamualaikum w. puan-puan dan hadirin sekalian ke Majlis Sekalung Budi Sejambak Kasih sempena persaraan Pn. Mohon kerjasama daripada hadirin sekalian untuk tidak mengaktifkan telefon bimbit atau meletakkan nada ’silent mode’ bagi menghormati dan melancarkan majlis pada pagi ini. Sheila R. Pelajar dilarang meninggalkan majlis atau berada diperkarangan sekolah dalam tempoh majlis berlangsung. Guru SMK Sinar Bintang. Victor.t. Harap Maklum 2 . Victor dan rombongan nanti kerana sejurus beliau masuk ke dalam dewan kita akan menyanyikan Lagu Negaraku. mengalu-alukan kedatangan yang berbahagia Datukdatuk.BIL QUE Pengumuman BUTIRAN Pengumuman: 1. tuan-tuan. 2. Sheila R. datin-datin. Mohon kerjasama para hadirin agar berdiri semasa ketibaan yang diraikan iaitu Pn.

Victor dan barisan pentadbir smk sinar bintang untuk masuk ke dewan Bestari bagi acara seterusnya – dipersilakan. BismilLahir Rahmanir Rahim. Victor Yang berusaha. ROSNAH Mengumumkan ketibaan Yang Diraikan Pn. Hj. Mengumumkan ketibaan Yang Diraikan. Che Yahya Bin Hj. Sheila R. En. Sheila R. Victor Puan Goh Lee Kiang. Dipersilakan Pn. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid. Pagi yang indah penuh ceria Hari yang berbahagia penuh bermakna Warga SMK SINAR BINTANG Mengucapkan selamat datang ke Majlis Sekalung Budi Sejambak Kasih sempena persaraan Pn. Masliah Binti Talib Penolong Kanan Tadbir dan Kurikulum SMK Sinar Bintang. Sulaiman Viraighuti Penolong Kanan Ko Kurikulum. Sheila R. Hj. Mohd Yusof Aminurrahman Penolong Kanan PPKI En. merangkap Pemangku Pengetua SMK Sinar Bintang Yang Berusaha Mantan Pengetua Smk Sinar Bintang Tn. En. Sheila R. Chelli Thamilselvam Penolong Kanan Petang. 3 . Victor dan barisan pentadbir SMK Sinar Bintang.1. Pn. Che Soh Yang diraikan Pn.

Guru-guru Kanan. salam sehati dan sejiwa. dan seterusnya pelajar-pelajar Sidang Hadirin Dan Hadirat Yang Dihormati Sekelian. Majlis merakamkan ucapan ribuan terimakasih kepada Khor Xe Xuan 4 .. 4. guru-guru... Dipersilakan . Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Ucapan pelajar Majlis diteruskan dengan menjemput wakil pelajar Smk Sinar Bintang iaitu Khor Xe Xuan yang merupakan ketua pengawas sekolah untuk menyampaikan ucapan. Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera… Salam satu Malaysia .

Majlis merakamkan ucapan ribuan terimakasih kepada Cik Kow Yean San atas ucapan tadi Ucapan Penolong Kanan tadbir dan kurikulum Majlis diteruskan dengan menjemput Pn. Marilah kita sama-sama saksi dan hayati persembahan multimedia ini. Dipersilakan . Majlis merakamkan ucapan ribuan terimakasih kepada Pn. Sheila R.. Sheila R. Begitulah tadi dapat kita saksikan persembahan multimedia Yang diraikan Pn.Ucapan YDP KGS Seterusnya. dipersilakan Cik Kow Yean San YDP Kelab Guru dan Staff SMK Sinar Bintang untuk menyampaikan ucapan Dipersilakan . Masliah Binti Talib atas ucapan tadi Persembahan Multimedia – Biografi Majlis diteruskan dengan persembahan multimedia mengisahkan tentang biografi dan memori perjalanan Yang Diraikan iaitu Pn. Victor Mudah-mudahan ianya dapat memberi sumber inspirasi buat kita semua. 5 . Victor. Masliah Binti Talib Penolong Kanan tadbir dan kurikulum Smk Sinar Bintang untuk menyampaikan ucapan.

Victor sepanjang perkhidmatan beliau di dalam dunia pendidikan yang berakhir sebagai guru di SMK Sinar Bintang. itu lumrah kehidupan Begitulah rentetan perjalanan Walau sukar untuk ditelan Tapi kaki tetap mengorak jalan Selagi hayat dikandung badan 6 . Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian Tiap pertemuan pasti ada perpisahan Itu adat. Sheila R.Jasamu puan akan dikenang Budimu tak terbilang Semangatmu dijulang Kepimpinanmu gemilang Kampung Dermawan di Pulau Ara Mari singgah menjengkal rotan Walau puan akan bersara Budi dan jasa kekal di ingatan Persembahan Multimedia Begitulah yang boleh kita perkatakan atas segala bakti dan kepimpinan yang disempurnakan oleh Yang diraikan Pn.

Kami tampilkan persembahan daripada Pelajar dan guru SMK Sinar Bintang sebagai kenangan untuk kita khususnya untuk yang diraikan. Sheila R. Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan puan untuk memberikan ucapan. Sudah teradat si anak lelaki Mati berjuang. Victor atas ucapan itu tadi. Victor. Sekalung penghargaan diucapkan. Sebelum itu. Majlis merakamkan setingi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Yang Diraikan Pn. Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan 7 . tibalah waktu yang kita nanti-nantikan iaitu ucapan daripada Yang Diraikan Pn.Kini. Sheila R. Penyampaian Cenderamata Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian cenderamata sebagai tanda kenang-kenangan buat insan yang kita raikan pada hari ini. berundur jangan Berani kami menjunjung adat Bukan memberi kata dan puji Hanya budi dalam ingatan Buat kenangan sepanjang hayat Acara Persembahan Bagi memeriahkan lagi majlis kita pada pagi ini.

T3 5. Badan Pengawas PSS 2. T1 3. penyampaian cenderamata hasil sumbangan daripada pelajar SMKSB. 5. 4. 1. 8 . T5 Seterusnya. Masliah Binti Talib untuk mengiringi Yang Diraikan Pn. 3. 5. 4. . Kita akan mulakan dengan penyampaian cenderamata daripada sahabat dan rakan sejawat Pn. Peralihan 2. . . 2. Pengawas Sekolah 3.. Dipersilakan Ketua Pelajar dan Penolong Ketua Pelajar untuk menyampaikan sumbang tersebut. T4 6. Sheila bagi menerima cenderamata kenang-kenangan. . 1. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Shiela 1.mempersilakan Pn. T2 4. .

Panitia Geografi Unit Bimbingan dan Kaunseling Semua guru dan staff Pentadbir Inilah yang dikatakan. Puan Sheila panggilan mesra Guru veteran yang banyak berjasa Mendidik anak bangsa bukan sebentar cuma Tiga dekad begitulah lama Dari muda hingga berusia Menjalankan tugas dengan setia Menabur bakti mencurah jasa Tak terbalas dek pelajar semua Kini sudah tibanya masa Berundur puan kerana bersara Hilanglah permata yang berharga Hilang seri hilang cahaya 9 .6. 7. 9. kita telah pun berada di hujung acara. umpama belayar telah sampai di pelabuhan Umpama berkayuh telah sampai di muara Umpama berjalan telah sampai di destinasi Para hadirin sekalian. 8.

10 .Sudah biasa kita dengari patah tumbuh hilang berganti namun tak sama guru yang ini Tak mungkin ada galang ganti Kenangan manis kekal selamanya Jasamu cikgu tak mungkin dilupa Pemergianmu cikgu kami redha Sudah suratan berpisah akhirnya Sampai di sini seloka kami Tidak berakhir hubungan ini Silaturahim terus terpatri Biarpun puan tiada di sisi Ampun dan maaf kami pinta Andai pernah mengusik rasa Jenguklah kami sekali sekala Andai rindu datang menjelma Semoga puan sihat sejahtera Menyusuri hari-hari yang ceria Di samping beribadat pada yang Esa Moga dilindungi Allah sentiasa.

sebelum berundur izinkan kami mengungkap rasa hati bagi pihak sekolah. Sheila R. Mesra kenangan sepanjang zaman. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Yang Diraikan Pn. Selasih tumbuh dihujung laman Kalungan budi jambangan kasih. Penutup Selasih mekar di tengah desa Mencelah sama kembang melati Puan umpama pelita wangsa Menabur ilmu berkhidmat bakti Tirai majlis hampir dilabuhkan….Budimu tuan jadi kenangan Jadi kenangan bertahun tahun Kami di sini dilupa jangan Salah dan silap harap diampun. Tuai padi antara masak Esok jangan layu-layuan Intai kami antara Nampak Esok jangan rindu-rinduan Akar keladi melilit selasih. Victor kerana sudi untuk bersama kita pada hari yang penuh bermakna ini dan 11 .

. Dikesempatan ini juga. -sesi bergambar – . Majlis turut merakamkan ribuan terima kasih kepada semua tetamu dan hadirin yang sudi meluangkan masa bersama-sama memeriahkan ini.Terima kasih. kami ingin memohon ribuan kemaafan andai ada salah dan silap sepanjang kami mengacarakan Majlis ini. Wa BilLahit Taufiq walHidayah Wassalamu `Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh. Sekian sahaja.Sebagai kenangan Dipersilakan Yang Diraikan Pn. salam hormat.kami semua mendoakan agar Yang Diraikan bertambah ceria dan bahagia di dalam kehidupan seharian. Sheila dan semua jemputan ke Dewan Gemilang untuk acara seterusnya. Dengan segala hormatnya dipersilakan. 12 .