You are on page 1of 4

Capitolul 5 Laminarea şinelor de cale ferată

5.1 Calibrarea şinelor
Profilul şinei este un profil asimetric, fiind format dintr-o inimă având la
extremitate capul (sau ciuperca) şinei iar la cealaltă extremitate talpa şinei.
Profilul şinei are o singură axă de simetrie, care trece prin mijlocul secţiunii inimii
şi este perpendiculară pe talpă. În celelalte direcţii profilul şinei este asimetric.
Calibrele pregătitoare pentru laminarea şinelor se clasifică în următoarele
categorii în ordinea laminării:
 Calibre de spintecare care pot fi:
-calibre de spintecare la talpa şi capul şinei (fig. 1.1.);
-calibre de spintecare la inima şinei (fig. 1.2.);
 Calibre de refulare a inimii şinei (fig. 1.3.);
 Calibre pregătitoare normale, care pot fi:
-cu inima paralelă cu axa cilindrului şi având deschiderea tălpii şi capului în
aceeaşi parte (fig. 1.4.);
-cu inima înclinată faţă de axa cilindrilor şi având deschiderea tălpii şi capului în
părţi opuse (fig. 1.5.).

Fig. 1.1. Calibre de spintecare la tălpi şi la capul şinei
Calibrele de spintecare la inima şinei pot fi considerate şi calibre pregătitoare normale,
tinând cont de forma acestora calibre de spintecare şi de poziţia lor faţă de cilindri.

1. la inimă se aplică reduceride la 1. La calibrele pregătitoare coeficienţii de reducere a zonelor profilului au valori intermediare între cele de la finisor şi cele de la calibrele de spintecare. la tălpile profilului 1. Calibre pregătitoare orizontale Fig.4.25…1.45 şi la cap 1. La calibrrele degrosisoare de spintecare.09 iar la cap şi talpă între 1.09.3…1.6. Calibre de refulare a inimei şinei Fig. Calibre de spintecare la inima şinei Fig.3. În general. a puterii motoarelor de antrenare şi a dimenisiunilor şi componenţei liniei de laminare. Trebuie menţionat că schemele de calibrare utilizat diferă funcţie de uzinele producătoare. Contragerea tălpilor în semicalibrele .Cifrele din paranteză se recomandă pentru regimuri mai intense.2.5.5). şinele laminează în 9 sau 11 treceri. 1. la inima profilului se adoptă reduceri între 1. În calibru finisor.35 (1. După stabilirea numărului de treceri se procedează la repartizarea coeficienţilor de reducere pe treceri şi pe elementele profilului.Fig. Calibre pregătitoare inclinate La calibrarea şinelor se porneşte de la alegerea schemei de calibrare şi a numărului de treceri în funcţie de tipul şinei.4… 1. 1. 1.07…1.05 la 1.35-1.

se prezintă cinci scheme uzuale de calibrare utilizate la laminarea şinelor de cale ferată. În figura 10.5-1 mm. creşterea înalţimii tălpilor în semicalibre deschise se alege 0.6. .închise şi în calibrul finisor este de 5…7 mm.

Aşa cum rezultă din fig. V se prevăd calibre pregătitoare oblice pentru egalizarea înalţimii profilului pe lungimea acestuia.Fig 1. calitatea şinelor este mai bună. IV. . la care blumul este deformat în zona tălpii cu ajutorul penei calibrului de spintecare.6. laminarea şinelor are loc în şapte treceri din care primele trei treceri în calibre trapezoidale cu tălpi. 1. iar restul în calibre normale pentru şină. Scheme de calibrare a şinelor de cale ferată După schema I de calibrare. Schema II de calibrare (tip BARTSCHER). în cadrul schemelor III.6.