You are on page 1of 7

MINIT MESYUARAT

PANITIA BAHASA MELAYU KALI KETIGA 2015
SEKOLAH KEBANGSAAN PENGKALAN PEGOH

Tarikh

: 9. 9. 2015

Hari

: Rabu

Masa

: 12.20 tengahri – 1.20 petang

Tempat

: Bilik gerakan SKPPL

Kehadiran

: Rujuk lampiran

AGENDA 1

UCAPAN PENGERUSI ( NORISMANANI BT ISHAK )

1.1

Pengerusi mengucapkan jutaan terima kasih atas kehadiran
semua guru pada Mesyuarat Panitia Bahasa Melayu Kali Ketiga
bagi tahun 2015.

1.2
semua

Pengerusi mengucapkan

tahniah dan terima kasih kepada

guru Bahasa Melayu yang telah memberi kerjasama yang baik
dalam melaksanakan pelbagai program dan aktiviti Bahasa
Melayu bagi pada tahun ini.
1.3
untuk

Pengerusi juga memaklumkan mesyuarat kali ini bertujuan
membincangkan perubahan yang terdapat dalam format UPSR
2016, pelaksanaan PBS dan strategi PdP.
Tindakan : Semua guru BM

AGENDA 2

UCAPAN PENASIHAT ( EN. ZAINOR AMRI BIN ZILKIFLI )

2.1
hadir

Penasihat berterima kasih kepada semua guru kerana dapat
ke mesyuarat bagi membincangkan perkara-perkara penting

2 Cadangan disahkan oleh Puan Radziah bt Ahmad.1 Pengerusi membangkitkan Perkara 7. 3.2 Beliau menyatakan guru-guru perlu melaksanakan PBS sebaik mungkin untuk memastikan murid-murid mendapat Band yang terbaik mengikut kemahiran yang dikuasai.1 iaitu berkaitan Penggubalan soalan peperiksaan untuk Tahap 1 dan Tahap 2 perlu mengikut format soalan Bahasa Melayu yang terkini seperti format UPSR. 4. 2.3 Beliau juga menegaskan bahawa guru-guru perlu menyimpan pelaporan secara excel secara peribadi sebagai panduan untuk melihat perkembangan murid dan juga sebagai langkah persediaan pemantauan daripada NAZIR. JPN atau PPD.1 Dibentangkan oleh Cik Suriyani bt Abdul Rahman 3. 2.3 Cadangan disokong oleh Puan Noraini bt Hasan Tindakan: Untuk Makluman guru BM AGENDA 4 PERKARA BERBANGKIT 4. Tindakan:Semua guru BM AGENDA 3 MESYUARAT MEMBENTANGKAN DAN MENGESAHKAN MINIT YANG LALU.khususnya mengenai penambahbaikkan dalam proses pengajaran dan juga permasalahan yang dihadapi oleh guru. 3.2 Pengerusi menyatakan bahawa murid tahap 1 perlu diberi pendedahan soalan berformatkan UPSR sebagai persediaan pada .

Tahap 1 - Bilangan murid linus ramai Masalah membina ayat ( kembangkan ayat ) Murid lemah dalam kemahiran membaca Tahap 2 5. Antara masalah yang diutarakan ialah . secara tidak langsung murid-murid juga dapat meningkatkan daya berfikir kerana soalan mengandungi elemen KBAT. Malah. 5. 5.29% unuk kertas penulisan.4 Lemah mengarang karangan Kemahiran membaca sangat lemah Kurang idea untuk penulisan ayat dan karangan Sikap murid yang tidak serius dalam pengajaran dan pembelajaran Pengerusi meminta semua guru mengambil perhatian dan tindakan untuk mengatasi masalah tersebut.3 Ahli mesyuarat memberi respon permasalahan yang dihadapi oleh guru-guru dan murid-murid yang menjadi salah satu faktor peratusan sebegitu. Tahun 3 mempunyai peratus lulus yang paling rendah iaitu 65.masa akan datang. Guru-guru perlu .2 Pengerusi memaklumkan keputusan Bahasa Melayu kertas penulisan untuk semua tahun tidak memuaskan iaitu dibawah 85 %. Tindakan : Semua guru BM AGENDA 5 ANALISA PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 5.1 pencapaian Pengerusi menerangkan secara terperinci peratusan Bahasa Melayu bagi tahap 1 dan tahap 2 seperti dalam lampiran 1.

dan September. Rekod penggunaan 2.lebih banyak memberi latihan menulis mengikut format UPSR terkini. Tindakan : Semua guru BM AGENDA 7 CD MBMMBI 7. Diminta guru-guru menghantar dalam bentuk pelaporan excel untuk simpanan fail panitia 6.2 MBMMBI Guru-guru perlu membuat pengrekodan sebagai bahan bukti penggunaan cd tersebut 7. 6. Tindakan : Semua guru BM AGENDA 6 PENILAIAN BERASASKAN SEKOLAH (PBS) 6. 7.1 iaitu Pengerusi memaklumkan kutipan data PBS tiga kali setahun pada bulan Mac.3 diselia Pengerusi juga memaklumkan sekolah akan dipantau atau berdasarkan butiran berikut : 1.3 PBS Pengerusi juga meminta guru-guru menyimpan salinan data secara peribadi.2 adalah Pengerusi menyatakan pengumpulan data PBS seterusnya pada minggu hadapan. Jun.1 MBMMBI Pengerusi menyatakan guru-guru boleh mendapatkan cd penggunaan cd yang berada di pusat sumber sekolah. Fail MBMMBI . Penggunaan cd MBMMBI dalam rancangan pengajaran harian 3.

1 tahun Pengerusi menerangkan secara terperinci berkenaan DSKP 6 berdasarkan lampiran yang disediakan. Tindakan : Semua guru BM AGENDA 8 LADAP DSKP 8.2 Pengerusi mengucapkan ribuan terima kasih kepada pihak pentadbir. Bengkel penulisan bahagian A dan C (bulan Mac) 2. Program 3p Linus Daerah Kinta Utara Bahasa Melayu Tahap1 6. Kem Pecutan Gemilang UPSR di Pulares .2 kemahiran Pengerusi memaklumkan terdapat penambahan dalam menulis iaitu 3. Noor Hayati.4 En.9 berkaitan menulis ulasan yang sebelum ini tidak terdapat dalam DSKP Bahasa Melayu Tahun 4 dan 5. guru pusat sumber dan guru-guru Bahasa Melayu yang . Tindakan : Semua guru BM AGENDA 9 LAPORAN PANITIA 9. Batu Gajah ( 1416 0gos) 4.7. Bengkel penulisan bahagian B ( bulan Jun) 3. Bengkel pemahaman dan penulisan bahagian A ( 22 Ogos) 5.1 Pengerusi memaklumkan beberapa program panitia yang telah dijalankan iaitu . Syazaifa selaku guru kaunseling dan Pn. Zainor Amri mencadangkan perisian Cd MBMMBI perlu diletakkan makmal komputer untuk kegunaan guru-guru semasa PdP. Minggu Bahasa Malaysia ( April) 9. 1. 8. Pn.

Berikutan format UPSR yang baru.1 Pengerusi memaklumkan semua guru perlu melaksanakan Pedagogi Bahasa Melayu abad ke 21 yang mengandungi eleman KBAT. Beliau menyatakan guru-guru perlu menyediakan bahan. Khoirolnizam memaklumkan mengenai perisian Emodo iaitu Menggantikan Frog VLE yang tidak mesra pengguna dalam PdP.bahan PdP dan memasukkannya ke dalam program Frog VLE pada bengkel tersebut .2 En.4 4. guru-guru perlu mengajar mengikut kemahiran yang sedia ada dan menggubal soalan format UPSR yang baru mulai Tahap1 lagi. bukan ujian. . Ini kerana saringan bererti murid tersebut masih boleh dibimbing oleh guru semasa menjawab soalan. Puan Zalili memaklumkan apabila murid Linus beralih ke tahun bermakna guru yang dipertanggungjawab terhadap murid itu perlu memulihkan murid tersebut. 10. Zainor Amri juga mencadangkan Panitia Bahasa Melayu mengadakan Kem Penulisan tahun 3 dan Bengkel berkaitan dengan Frog VLE.banyak program memudahkan urusan panitia dalam merancang yang berkaitan tahun 6 dan Panitia Bahasa Melayu Tindakan : Semua guru BM AGENDA 10 HAL-HAL LAIN 10. penggunaan ICT dan peta I-THINK semasa PdP. 10.5 Puan Radziah menyatakan bahawa Saringan Linus perlu ditulis Saringan Linus. 10.3 En. 10.

Disediakan oleh.6 Pengerusi berharap segala permasalahan dapat diseleasikan dengan baik berkat kerjasama yang erat daripada guruguru. NORISMANANI BT ISAHAK Ketua Panitia .10.20 tengahari. …………………………… HAINUL HAYATI BT ALI OSMAN Setiausaha Disemak oleh. Tindakan : Semua guru BM Mesyuarat ditangguhkan pada jam 1. ……………………………………….Semoga pada tahun hadapan keputusan Bahasa Melayu mendapat kelulusan 100%.