You are on page 1of 12

Rancangan Pengajaran

Harian
Tarikh

:

Hari

:

Selasa

Kelas

:5

Bil
Murid

:

19 orang

Waktu

:

Tempoh

:

60 minit

Tajuk

: Keluarga Berwawasan

10:30

~

11:30 pagi

Subjek

:
Bahasa Melayu

S/K
S/P
Objektif

:1.2 Mendengar,mengecam dan menyebut bunyi bahasa,iaitu abjad,suku kata
perkataan,frasa dan ayat dengan betul
1.2.6 Mendengar,memahami,dan menyebut pelbagai ragam ayat dengan struktur binaan
ayat yang betul dan tepat
: Pada akhir pembelajaran, murid akan dapat ;
1. Menyusun dan menyampaikan pesanan mengikut urutan
2. Murid membaca dan memahami maklumat dalam teks

EMK

Pengetahuan
Sedia Ada
ABM

Nilai :

TMK : buku teks

Rajin

: Dalam P&P yang lepas, murid telah belajar tentang ;
1.Peraturan Penggunaan Alat Pemadam Api
2.Waspada sentiasa
:
Lembaran kerja, alat tulis, buku teks.

Penilaian

: Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan

Aktiviti

Refleksi

1. Murid mendengar arahan guru
2. Membaca maklumat dalam buku teks
3. Memahami maklumat dalam buku teks
4.
:

Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg
Objektif P&P tercapai.

| hutaya_92@yahoo.com

com . Murid membaca dan memahami maklumat dalam teks  Nilai :  TMK : buku teks Jujur : Dalam P&P yang lepas. buku teks.4 Bertutur. alat tulis. 3.Waspada sentiasa : Lembaran kerja. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. S/P 1. Menyusun dan menyampaikan pesanan mengikut urutan 4. murid akan dapat . ayat serta bahasa badan yang sesuai dengan memberikan alasan secara bertatasusila. Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan | hutaya_92@yahoo.4.4 Objektif EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM Menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan diksi. : Pada akhir pembelajaran.Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Rabu Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Awasi Sekeliling 8:30 ~ 9:30 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K :1. murid telah belajar tentang . 1.Peraturan Penggunaan Alat Pemadam Api 2.

: Pada akhir pembelajaran. murid akan dapat . Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Khamis Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Berwaspada 11:00 ~ 12:00 tgh hari Subjek : Bahasa Melayu S/K S/P Objektif :2. Murid mendengar arahan guru 6. Memahami maklumat dalam buku teks 8. Membaca dan memahami maklumat tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan yang sesuai untuk membuat sesuatu keputusan dengan betul. Membaca maklumat dalam buku teks 7. 1.Aktiviti Refleksi 5. Membaca maklumat dan membuat keputusan | hutaya_92@yahoo.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tercapai. 2.4.com .

com .Waspada sentiasa : Komputer. murid telah belajar tentang . 1. 2.DVD. 4. LCD. 3. alat tulis. Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Jumaat Kelas :5 Bil Murid : 10 orang | hutaya_92@yahoo. buku latihan. buku teks. Murid mendengar arahan guru Membaca maklumat dalam buku teks Membuat keputusan Menulis keputusan : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tercapai.Keselamatan diri 2. kad arahan Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan dan tulisan Aktiviti Refleksi 1. Menulis keputusan  Nilai :  TMK : buku teks Rajin : Dalam P&P yang lepas.EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM 2.

buku latihan.5.Keselamatan diri 2.com . murid akan dapat . Membaca petikan 2. buku teks. Memahami maklumat EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM  Nilai :  TMK : buku teks Berdisiplin : Dalam P&P yang lepas. kad arahan Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 1.. | hutaya_92@yahoo. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tercapai. Objektif : Pada akhir pembelajaran. murid telah belajar tentang . Murid mendengar arahan guru 2.DVD. Membaca teks dengan lancer dan sebutan yang betul 3. 1.Waktu : 9:00 ~ Tempoh : Tajuk : Keselamatan di Padang 60 minit 10:00 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K :3. Membina jawaban dengan berdasarkan soalan bertumpu dan bercapah 4.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber S/P 3.Waspada sentiasa : Komputer. 1. LCD. alat tulis.2 Mencatat maklumat yang betul mengikut keutamaan pada carta daripada pelbagai sumber.

Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Selasa Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Kembara Selamat 8:30 ~ 9:30 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K :5. Mencari bahan-bahan untuk pembelajaran 4. alat tulis. S/P :3. murid telah belajar tentang . buku teks. LCD.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.com . 1. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tercapai.Waspada sentiasa : Komputer. kad arahan Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 1.Keselamatan Diir dan Rakan 2. 1. murid akan dapat .. Membuka sesawang dan melayari internet dengan bantuan guru 3. Memahami peta lokasi EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM  Nilai :  TMK : buku teks Jujur : Dalam P&P yang lepas. Objektif : Pada akhir pembelajaran.DVD. Murid mendengar arahan guru 2. Mengenal kata Nama Am Tak Hidup Bukan Institusi 2. buku latihan. | hutaya_92@yahoo.5.2 Mencatat maklumat yang betul mengikut keutamaan pada carta daripada pelbagi sumber.

Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Rabu Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Beringat Selalu 8:30 ~ 9:30 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K :1.1 Bertutur tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan menggunakan ayat yang gramatis dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. murid telah belajar tentang . Membina kerangka karangan EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 1. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara S/P 1. buku teks. alat tulis.Waspada sentiasa : Lembaran kerja. Menyebut ragam ayat 2.  Nilai :  TMK : buku teks Mematuhi arahan : Dalam P&P yang lepas. 1.Keselamatan diri 2.4.4 Bertutur. murid akan dapat .com . | hutaya_92@yahoo. Objektif : Pada akhir pembelajaran.

Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Khamis Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Mematuhi Arahan dan Peraturan 11:00 ~ 12:00 tgh hari Subjek : Bahasa Melayu S/K : 1. Murid mendengar arahan guru Membina kerangka karangan : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tidak tercapai dan P&P akan diulang. 2.Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 1.3 Mendengar. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan.com . | hutaya_92@yahoo.

1. Murid mendengar arahan guru Mencari jawaban untuk soalan. buku teks. murid telah belajar tentang .2 Objektif EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM  Nilai :  TMK : buku teks Ikhlas : Dalam P&P yang lepas. buku aktiviti. 1. Membina kerangka karangan 4. 2.2. Rancangan Pengajaran Harian | hutaya_92@yahoo. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tidak tercapai dan P&P akan diulang. Murid memberikan jawaban dengan berdasarkansolan yang mengandungi kata tanya dan tanpa kata tanya 2. murid akan dapat .Gaya Hidup Sihat 2. Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 1.Kecergasan diri : Kad imbasan.com .S/P Mengujarkan cerita yang mengandungi bandingan semacam dengan menggunakan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas serta menyatakan nilai berdasarkan penceritaan yang dipersembahkan : Pada akhir pembelajaran.

buku aktiviti. | hutaya_92@yahoo. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg Objektif P&P tidak tercapai dan P&P akan diulang. murid akan dapat .com . 4. 3.4.Gaya Hidup Sihat 2. murid telah belajar tentang .Tarikh : Hari : Jumaat Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Mematuhi Arahan dan Peraturan 9:00 ~ 10:00 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K : 2. Murid membaca maklumat dan membuat ulasan kata 4. Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 3. S/P 2. buku teks. Menulismaklumat Membaca dan memahami maklumat daripada bahan naratif untuk membuat ramalan yang wajar EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM  Nilai :  TMK : buku teks Mematuhi arahan : Dalam P&P yang lepas. Murid mendengar arahan guru Mencari jawaban untuk soalan. 1.Kecergasan diri : Kad imbasan.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.1 Objektif : Pada akhir pembelajaran.

Membina kerangka karangan Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons untuk membuat penilaian dengan betul EMK Pengetahuan Sedia Ada ABM  Nilai :  TMK : buku teks Ikhlas : Dalam P&P yang lepas. buku teks.Gaya Hidup Sihat 2. buku aktiviti. murid telah belajar tentang . murid akan dapat .4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul S/P 2. 1.Rancangan Pengajaran Harian Tarikh : Hari : Jumaat Kelas :5 Bil Murid : 10 orang Waktu : Tempoh : 60 minit Tajuk : Mematuhi Arahan dan Peraturan 9:00 ~ 10:00 pagi Subjek : Bahasa Melayu S/K : 2. 2.4. Murid memberikan jawaban dengan berdasarkan solan yang mengandungi kata tanya dan tanpa kata tanya 2.3 Objektif : Pada akhir pembelajaran. : Murid menjalankan aktiviti dengan penuh rasa tanggungjawab dan menunjukkan sikap kerjasama yang tingg | hutaya_92@yahoo. Murid mendengar arahan guru Mencari jawaban untuk soalan. 1. Penilaian : Murid dapat mengeluarkan idea-idea tersendiri secara lisan Aktiviti Refleksi 1.com .Kecergasan diri : Kad imbasan.

Objektif P&P tercapai.com . | hutaya_92@yahoo.