12/12/2016

Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA - Chartered Accountant Global Body
More

1

Next Blog»

Ahma

Create Blog

Sign In

rdau

Selamat datang ke blog hamba.

Kenali hamba

Satur day, M ar ch 21, 2015

An Introduction to ACCA Chartered Accountant Global
Body

Ahmad Firdaus
Life is too short to be
boring .
View my complete profile

Blog Archive
▼ 2015 (5)

Assalamualaikum ,

▼ March (5)
Washing Machine

Tak ramai yang pernah dengar atau tahu tentang ACCA. Personally, aku pun
sebenarnya baru tahu tentang ACCA ni dalam bulan lepas oleh abang aku.
Basically, ACCA stands for Associated of Chartred Certified Accountant.So,entri ni
aku nak share sedikit sebanyak apa yang aku tahu tentang ACCA terutama kepada
pelajar-pelajar lepasan SPM yang nak sambung ke program professional
accounting which includes myself.
Association of Chartered Certified Accountant(ACCA) adalah sebuah badan
perakaunan professional global yang beribu pejabat di London. ACCA. Dengan
motto "The global body for professional accountants", ACCA berfungsi sebagai
platform yang memberi latihan kepada pelajar perakaunan dan menawarkan sijil
kelayakan atau gelaran Akauntan Bertauliah ataupun Chartered Acountant.Pada hari
ini, ACCA diiktiraf oleh 180 buah negara termasuk Malaysia. ACCA telah
mempunyai 170,000 ahli dan 436,000 penuntut di seluruh dunia. Pemegang gelaran
Chartered Accountant ini adalah high demanded dan dipandang tinggi oleh
kebanyakan syarikat di seluruh dunia serta diberi keutamaan untuk mendapatkan
pekerjaan atau jawatan sebagai pengurus kewangan di dalam sesebuah syarikat.

An Introduction to ACCA Chartered Accountant Glo...
Nak sambung belajar apa??
Fesyen Hijab dalam dunia Moden
Nak buat blog ke taknak ?

Google+ Badge

Ahmad Firdaus
Follow

There was an
error in this
gadget

Logo ACCA
ACCA merupakan satu cabang kepada pengajian bidang perakaunan terutama
kepada pelajar lepasan SPM atau lepasan diploma perakaunan mahupun
pemegang ijazah sarjana muda perakaunan yang ingin mendapatkan pengiktirafan
yang lebih tinggi dalam kerjaya perakaunan.
Bagi pelajar lepasan SPM yang ingin terus mengambil program ACCA, diwajibkan
mengambil program CAT(Certified Accountant Technician) terlebih dahulu
http://firdausjo.blogspot.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered.html

1/7

Lepas dah menduduki ujian akhir CAT dan lulus. http://firdausjo. Dan setiap paper tidak free nak. Korang boleh usha subjek yang akan dipelajari dalam program ACCA ini. Harga setiap paper adalah berlainan dan mengikut nilai mata wang UK Pound.html 2/7 .So. soalan pun ditulis dalam full English le. And wajib lulus satu paper untuk ambil paper seterusnya ! Satu subjek satu paper.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered. Kalau IPTS memang banyak yang menawarkan program ini seperti Sunway College. aku nasihatkan korang kenalah rajin-rajin improve English tu in both writing and speaking. Setakat ni. tak banyak IPTA yang menawarkan program professional ini. kalau fail satu paper .Chartered Accountant Global Body selama 1 tahun 6 bulan . Sijil ACCA adalah setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda / Degree perakaunan.12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA . Mahal tak mahal ah.Lebih kurang macam Foundation la. So. Dah pun dari negara Inggeris. Help College dan KDU College. Banyak kan? gila tak banyak. student CAT-ACCA boleh mendapat sijil CA dan Degree yang dikeluarkan oleh Oxford Brookes University di England dalam tempoh yang singkat berbanding pemegang Degree perakaunan yang mengambil ACCA. So. Jadi. Program ACCA adalah selama 3 tahun termasuk latihan praktikal. jumlah tempoh untuk program CAT-ACCA adalah selama 4 tahun 6 bulan. Subjek dan Exam ACCA Source: Google Take in note that exam ni digubal dari UK . umur 23 sudah pun memegang sijil Akauntan Bertauliah dan boleh bekerja di mana-mana syarikat.(aku pun sama gak).blogspot. Jadi. Peperiksaan ini terbahagi kepada dua peringkat . And boleh dapatkan tajaan dari MARA sama ada loan atau full scholarship untuk program professional ni. Tapi yang paling awal boleh disettlekan dalam 2 or 3 years. kenalah ambil paper yang sama lagi sekali dan perlu bayar. Antaranya Kolej Polytech Mara dan UITM Shah Alam. barulah boleh sambung ke ACCA . Tempoh untuk menghabiskan peperiksaan ini adalah selama 10 tahun. Terdapat maksimum 14 kertas peperiksaan yang perlu lulus dalam program ACCA. Nanti nak tengok buku teks pun dah terkebilkebil haaa. 9 paper for Fundamentel Level dan 5 paper for Professional Level. malah lebih baik lagi.

12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA . BERSONANG-SONANG KEMUDIAN " Dicatat oleh Ahmad Firdaus di 12:24 PM +1   Recommend this on Google http://firdausjo.Chartered Accountant Global Body ACCA Exam fees Source: accaglobal. Semoga korang dapat walaupun sedikit input yang berguna dalam entri ni. Korang muhasabah diri dulu dan cuba perbaiki kelemahan yang ada sekarang.com Contoh Soalan Exam ACCA Source: accaglobal. Tu jelah yang aku boleh share pasal ACCA ni. aku nasihatkan korang fikir semasak-masaknya sebelum membuat keputusan yang besar ni. terpulang kepada korang yang mana lebih sesuai dengan diri masing-masing. So. Semoga cita-cita anda untuk menjadi seorang Akauntan Bertauliah akan menjadi realiti ! Selamat Berjuang! Ok dah bye .html 3/7 . So. Assalamualaikum.blogspot. buat degree terlebih dahulu. Buat pilihan yang tepat supaya takdelah menyesal nanti. at least dah ada backup. Kalau ACCA ke laut . baru buat ACCA. Tapi untuk jalan yang lebih selamat tetapi memakan tempoh yang lama. It's a Big Turning Point. " BERSUSAH-SUSAH DAHULU.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered. Ada je ramai student yang fail paper 4 ke 5 kali.com FACT : ACCA MEMANG TOUGH ACCA is a really challenging and mind-stressing programme. nak atau tidak anda perlu lulus kesemua 14 paper sebab korang takde degree sedia ada. Program Professional ni memang demand high commitment and sacrifice.Untuk program CATACCA.

2016 at 10:10 AM This comment has been removed by the author. Sbb tu dorang kata lagi selamat amik dip akaun. Akaun biasa.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered. 2016 at 10:16 AM Assalamualaikum. Kedua. lepasan dip akaun akan jd junior awak sbb awk smbung degree lebih awal dri mereka..... Kelebihan lepasan CAT. Then amik pengalaman kerja 3 tahun. 2016 at 9:46 AM thanks a lot for sharing :) Reply Anonymous March 7.blogspot.. awak dah pegang diploma dan boleh pilih utk smbung degree or kerja terus :) Reply Anonymous March 7. awak dah layak jd akauntan bertauliah.. saya jadi mcm takut plak.bleh ker saye ambik?or nk math tahap dewa bru bleh ambik CAT-Acca Reply http://firdausjo..ptut ker sye ambik ?saye math okey jer. susah pula. so i need your suggestion. tp bila ade org tanya selamat ke de dip n degree. 2016 at 2:31 AM Susah sngt ker Cat-Acca nie?sbb saye ade dpt tawaran dkt KUPTM but still in dilema ..awak dikira tiada diploma dan tak boleh sambung degree di mana-mana u.. Kelebihan dip akaun pula. Akaun dan CAT. pertama ialah masa belajar singkat berbanding dip. 2016 at 1:43 AM *x de dip n degree ^ Reply Kaeun Afterschool April 11. ok x kalau saya trs amik cat Reply Replies TheDonDuck March 27. saya student lepasan spm. 2016 at 1:41 AM salam... Lepasan CAT mmg boleh terus kerja siap boleh pegi oversea lagi. kalu nak amik CAT kene sediakan mental fizikal yg kuat sbb sgt susah. 2016 at 2:32 AM Susah sngt ker Cat-Acca nie?sbb saye ade dpt tawaran dkt KUPTM but still in dilema . Sbb saingan kan tinggi. Saya student aliran akaun dan ada mohon CAT-ACCA di KUPTM.Chartered Accountant Global Body Label: Accounting 24 comments: BELLA LEE January 4.ptut ker sye ambik ?saye math okey jer. saya mmg rasa nak amik cat . sekarang saya dlm dilemma. majikan lebih prefers untuk amik student CAT bekerja berbanding lepasan Dip.12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA . Saya pun student lepasan spm tahun ni.. Kalau pilih then tak dpt. Tapi. TheDonDuck March 27.. saya nak tanya sikit.bleh ker saye ambik?or nk math tahap dewa bru bleh ambik CAT-Acca Reply Kaeun Afterschool April 11. kalu amik CAT then awak fail --.. Mohon dip.walaupun awak habiskan masa lebih lama study berbanding CAT tapi bila awak grad. Sebabnya. Means kalu awak smbung degree.. Saya suggest awak mohon je smua pilihan tu.html 4/7 .... Nanti bila dah dpt bru awak fikirkan. Kalu boleh lepasan CAT sptutnya terus smbung degree ACCA-Accounting.

Dulu masa SPM amik pure science and takde basic account langsung. If you want to differ from others than amiklah CAT. Reply nik imran August 24.12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA . 2016 at 8:44 PM Waduuh!! Aku cube trt my best in cat-acca ni. Reply Replies Kaeun Afterschool April 15. 2016 at 5:35 AM Saya student CAT from KUPTM.html 5/7 . Bila kita dah masuk kuptm kl or anywhere we actually must ready with our mentality n physical. Serious it is more tough than you can imagine. high return' so memang betul high risk lah kiranya kalau amik course ni. bole je daripada diploma nak amek acca. kalau degree ke acca cuma 5 papers je. 2016 at 5:48 PM kaka tika. If you want to differ from others than amiklah CAT. Reply aidil aisar April 14. CAT tak perlu math tahap dewa tapi perlukan mental yang kuat tahap dewa. 2016 at 5:06 AM Kau dpt gak ker? Kaeun Afterschool April 15. berapa lama it's depends to yourself. Papepun all the best! Yang penting diri kita Skywalker December 3. Bila kita dah masuk kuptm kl or anywhere we actually must ready with our mentality n physical. Motto ACCA pun 'high risk. CAT tak perlu math tahap dewa tapi perlukan mental yang kuat tahap dewa. Motto ACCA pun 'high risk. Serious it is more tough than you can imagine. Papepun all the best! Yang penting diri kita Reply aidil aisar April 14. 2016 at 5:32 AM Saya student CAT from KUPTM. high return' so memang betul high risk lah kiranya kalau amik course ni.blogspot. 2016 at 1:24 PM salam nak tanya . Insha allah boleh.Chartered Accountant Global Body Replies Unknown December 3. 2016 at 5:11 AM Kau dpt gak ker? Reply kaka tika May 18. 2016 at 1:21 AM acca soalan dia macam mana? lebih kepada pengiraan ke? http://firdausjo. tapi kena amek 9 papers la (tapi berbeza ikut institusi pengajian masa ambil diploma). Insha allah boleh. Dulu masa SPM amik pure science and takde basic account langsung. 2016 at 8:45 PM Waduuh!! Aku cube trt my best in cat-acca ni. kalau ambil diploma dulu baru ambil acca boleh ke? or kena smbung degreee je? berapa lama ye? Reply Anonymous June 27.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered.

.insyaallah u will pass. dia ada jugak theory. Jgn jadi penakut fail mcm majority of Acct lecturers locally.... sy nak tnya sy lepasan ijazah maths and minor in accounting. Ramai CFO.never ever give up of failures in ACCA.practice the past years questions are compulsory. CEO berkelulusan ACCA atau ICAEW.apatah lg mcm u yg major Maths. latih tubi is a Must.html 6/7 .never ever give up of failures in ACCA. tp x mustahil ad ja kdg2 yg x da basic bleh perform better yg dh ad basic cuma perlu betul2 serius n sugguh2 la. masuk prog cat dlu bru bleh ke acca. 2016 at 9:48 PM salam..macam mana nak apply acca ye? Reply Azizan BIN ABU SAMAH October 27.my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered. Reply NAI MN September 1..go ahead with yr ACCA mission.apatah lg mcm u yg major Maths. saya memang tiada basic acc langsung dan skrg sy bekerja sebagai pembantu akaun di sebuah syrikat swasta.. bos sarankan supaya saya ambil acca sebab setakat pembantu akaun sy tak kemana.12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA . 2016 at 6:56 AM Nak study ACCA.even Music sekalipun boleh.. Jgn jadi penakut fail mcm majority of Acct lecturers locally.. 2016 at 5:34 AM Both. latih tubi is a Must. Akaun is just not about calculation. 2016 at 8:41 PM salam. Good luck Reply http://firdausjo..so u fahm well the exam techniques.practice the past years questions are compulsory. 2016 at 5:35 AM Both. Study hard. 2016 at 6:53 AM Nak study ACCA. Ramai CFO... no problem dari First Degree apa.go ahead with yr ACCA mission.even Music sekalipun boleh. Good luck Reply Azizan BIN ABU SAMAH October 27. Skywalker December 3. Study hard. dia ada jugak theory. minor Acct. Pemahaman dalam bahasa inggeris pun kena padu sebab english dia high level... Pemahaman dalam bahasa inggeris pun kena padu sebab english dia high level.... nak tya pendapat boleh ke sy carry acca ni sbb sy langsung tiada basic acc :( Reply Replies Shafiq Zulkifli September 17.. 2016 at 8:50 PM of course kena ada basic..insyaallah u will pass..blogspot. klau btul2 interested blaja skit2 dlu dr silibus spm sambil apply utk ke cat Reply elissha aqia October 19. no problem dari First Degree apa. Akaun is just not about calculation. dalam tempoh belajar cat tu effort kena la lebih dari student lain yang dah ada basic in other words kena put extra time in studying compare to the others sbb x da basic. CEO berkelulusan ACCA atau ICAEW.Chartered Accountant Global Body atau bahasa?? Reply Replies Skywalker December 3. minor Acct.so u fahm well the exam techniques.

12/12/2016 Ahmad Firdaus : An Introduction to ACCA .my/2015/03/an-introduction-to-acca-chartered.Chartered Accountant Global Body Reply Replies Zaim Areim November 29. applicable ke untuk sambung Master ? Reply Enter your comment.. Simple template. Powered by Blogger.. Applied Degree in Accouting dpt during ACCA tu. Comment as: Publish Google Account Preview Newer Post Home Older Post Subscribe to: Post Comments (Atom) Balasungkawa.blogspot. http://firdausjo. 2016 at 11:57 PM Salam. Template images by andynwt.html 7/7 .

Related Interests