SK CORONATION PARK

KERTAS CADANGAN PERTANDINGAN PROJEK INOVASI KELAB DAN
PERSATUAN SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH MALAYSIA 2015

1.0

PENGENALAN PROJEK

1.1

TAJUK

FIRE STARTER

1.2

LATAR BELAKANG

Sejajar dengan keperluan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2015
yang menekankan kepada kemenjadian murid, maka inovasi dalam sistem
pendidikan perlu diberi penekanan sewajarnya. Aktiviti secara berkumpulan memberi
peluang kepada murid untuk mencuba, meneroka serta menyumbang idea secara
kreatif dan inovatif bagi menghasilkan satu produk yang boleh diketengahkan
keperingkat yang lebih tinggi. Sehubungan dengan itu, diharap dengan Pertandingan
Projek Inovasi Kelab dan Persatuan ini dapat menjadikan murid-murid SK
Coronation Park untuk lebih kreatif dan inovatif dalam bidang reka cipta.

1.3

OBJEKTIFMelahirkan murid yang mampu berfikir secara kreatif dan kritis.
Membentuk budaya mereka cipta sesuatu yang baru daripada pelbagai sumber.
Melatih murid supaya dapat mengitar semula bahan yang terpakai daripada

sumber sekeliling untuk menghasilkan produk yang berkualiti dan berdaya saing.
Melahirkan pemikiran usahawan dikalangan murid.

Muka surat 1

SK CORONATION PARK

1.4

KEPENTINGAN DAN IMPAK PROJEK

Antara kepentingan projek ini ialah melahirkan murid yang mampu menghasilkan
satu produk baru daripada bahan terbuang yang terdapat disekitar kawasan sekolah.
Ianya juga dapat melahirkan murid yang mempunyai berdaya saing serta dapat
mengumpul dana bagi persatuan. Memberikan murid latihan secara praktikal dalam
menghasilkan fire starter itu sendiri.

1.5

KOS PROJEK
BIL
BAHAN
1. Lilin 1 Kotak
2. Isian
semula
3
4.
5.
6.

Penunu

Bunsen
Mancis
Acuan Kiub Ais
Mesin Pengasah Pensil
Apron
Jumlah

HARGA
RM 3.00
RM 18.00
RM 2.00
RM 1.60
RM 13.00
RM 4.00
RM 41.60

Muka surat 2

0 PERNYATAAN MASALAH 2. Kami juga menggunakan bahan terpakai yang boleh menjimatkan kos serta dapat menjaga kebersihan kawasan sekolah.4 RASIONAL PPROJEK Pada tahun 2014. kita dapat melahirkan generasi yang berinovasi.3 KAEDAH DAN TEKNIK PEMILIHAN MASALAH Permasalahan telah dikenal pasti apabila timbul aduan daripada peserta perkhemahan tentang kesukaran untuk menghidupkan api dengan pantas. 2. Melalui projek yang dijalankan ini. maka dengan ini Kumpulan Perantis SKCP telah bersetuju untuk menghasilkan fire starter yang berkait rapat dengan Badan Beruniform tersebut yang boleh digunakan semasa perkhemahan pengakap. Muka surat 3 . Kaedah yang terbaik adalah dengan menggunakan bahan buangan yang senang diperolehi dan mudah disediakan. kos penghasilan yang rendah dan mesra alam. SK Coronation Park telah dipilih sebagai Sekolah Penanda Aras bagi Badan Beruniform Pengakap. 2.2 ANALISIS PERMASALAHAN Kesukaran untuk menghidupkan api ketika aktiviti perkhemahan bagi murid yang terlibat dalam secara langsung ketika sesi penyediakan makanan yang hanya menggunakan kayu api yang terdapat disekitar kawasan aktiviti.SK CORONATION PARK 2. 2. kreatif dan berdaya saing tinggi. Ia juga tidak kalis air berbanding dengan yang dihasilkan oleh kami. Fire starter yang dipasaran juga cepat padam dan tidak efisien kerana perlu menggunakan 2 atau 3 batang mancis bagi menyalakannya.1 PERMASALAHAN Kebanyakkan fire starter di pasaran menggunakan bahan yang boleh mencemar alam sekitar.

Muka surat 4 .5 PERNYATAAN MASALAH 1. Fire starter yang terdapat dipasaran kurang berkesan berbanding dengan hasilan sendiri. 3.SK CORONATION PARK 2. Kesukaran bagi peserta perkhemahan untuk menghidupkan api dengan pantas. Sisa buangan dari pengasah pensil dibuang merata-rata. 2.

Noraini Bt. Jasman Pen. Saharuddin Nur Widad Bt. Setiausaha : Muhammad Izhar Naqis Bin Anuar Basah Bendahari : Nur Aisya Sofea Bt.0 PROSES PELAKSANAAN PROJEK 3. Zul Safaruddin Bin Mat (Guru Besar) Pengerusi : En. Mokhtar Aalvin a/l John Philips Muhammad Ikhmal Hakim Bin Rahayzan Muhammad Nur Irfan Bin Shuhaimi Muhammad Aidil Nazhan Bin Kamalrul Sukri Sayshen a/l Umabaran Muka surat 5 . Azuri Abdul Hakim Bin Kamarozaman Maisarah Bt.SK CORONATION PARK 3.1 JAWATANKUASA PERLAKSANAAN Penasihat : En. Ahmad Malek En. Mohd Shahrizal Ahli Jawatankuasa : Nureliyana Natasya Bt. Che Hassan Bin Hasshim (PK Kokurikulm) Guru Pembimbing : Pn. Mohd Yusoff Bin Harun Setiausaha : Wan Nur Aisyah Qistina Bt.

Memastikan setiap ahli hadir pada setiap - sesi aktiviti projek. Muhd Ikhmal Hakim Muhammad Nur Irfan Muhammad Aidil Nazhan Sayshen Muka surat 6 . Mengambil bahagian semasa - eksperimen di jalankan. Mengutip / mengumpul sisa asahan - setiap hari jumaat di dalam setiap kelas.1 PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB SETIAP AHLI JAWATANKUASA Wan Nama Nur Aisyah Jawatan Setiausaha Qistina - Peranan Ketua kumpulan Memastikan setiap menjalankan ahli tanggungjawab kumpulan masing- masing serta memberikan komitmen yang penuh dalam menjayakan projek 2.1. 3. Menolong ketua kumpulan di dalam - penyediaan buku log. Membentangkan projek inovasi pada - hari pertandingan. Membeli bahan-bahan yang diperlukan - untuk menghasilkan projek tersebut. Memastikan duit yang digunakan tidak - melebihi daripada dana yang ditetapkan. Muhammad Izhar Naqis Penolong - inovasi ini. Membuat kira-kira kewangan.SK CORONATION PARK Bil 1. Memastikan keadaan Bilik Sains bersih Jawatankuasa selepas menggunakannya. 4. Nur Aisya Sofea Nureliyana Natasya Nur Widad Abdul Hakim Maisarah Aalvin Bendahari Ahli - projek dijalankan. Melaporkan kepada ketua Setiausaha sekiranya terdapat masalah yang dihadapi semasa 3.

SK CORONATION PARK 3. 3.00) secara one off.3 JALINAN KERJASAMA Projek Inovasi ini telah mendapat kerjasama daripada Panitia Rekabentuk Teknologi dan Panitia Sains. Seluruh warga SKCP juga telah memberikan kerjasama di dalam menjayakan projek inovasi fire starter ini. Muka surat 7 .2 SUMBER DANA Peruntukan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia sebanyak Dua Ratus Ringgit (RM 200.

4 PROSES KERJA Mula Taklimat Projek Pemilihan Tajuk Projek Dan Penyediaan Kertas Cadangan Pembentangan Kertas Cadangan Guru Pembimbing Murid Ketua Kumpulan TIDAK Diterima Pembetulan Guru Pembimbing Aktiviti Projek Penyerahan Hasil Projek Dan Draf Laporan Penambahbaikan TIDAK Diterima Membentang Projek Murid Menghantar Laporan Murid Menyemak Laporan Dan Menilai Hasil Panel / Guru Tamat Muka surat 8 .SK CORONATION PARK 3.

4.SK CORONATION PARK 3.1 BAHAN – BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MENGHASILKAN FIRE STARTER TEMPAT UJI KAJI PEMBAKARAN PENUNU BUNSEN BEKAS UNTUK MENCAIRKAN LILIN KAYU PENGACAU ACUAN KIUB AIS MANCIS LILIN SISA ASAHAN PENSIL & PENGASAH PENSIL Muka surat 9 .

SK CORONATION PARK 3. Ketua kelas diminta mengumpul sisa asahan pensil tersebut di dalam bekas yang telah disediakan.4. Muka surat 10 .2 PROSES PENYEDIAAN FIRE STARTER Setiap kelas menggunakan mesin pengasah pensil yang diletakkan dibelakang kelas. Pengumpulan akan dilakukan setiap hari Jumaat oleh ahli kumpulan Perintis.

SK CORONATION PARK Muka surat 11 .

Muka surat 12 .SK CORONATION PARK Hasil yang terkumpul daripada sebuah kelas. Lilin dipecah-pecahkan menjadi ketulan kecil.

Muka surat 13 .SK CORONATION PARK Pencairan lilin dengan menggunakan Penunu Bunsen.

SK CORONATION PARK Proses mencairkan lilin Sisa asahan pensil dicampurkan bersamasama lilin yang telah cair Digaul sehingga semuanya sebati Lilin yang telah cair Digaul sehingga semuanya sepenuhnya sebati Muka surat 14 .

Muka surat 15 .SK CORONATION PARK Setelah itu. bahan yang telah digaul dimasukkan ke dalam acuan kiub ais dan dimampatkan Fire starter yang telah dimampatkan dimasukkan ke dalam tempat beku selama 10 minit untuk tujuan pembekuan.

senang untuk dikeluarkan daripada acuan Muka surat 16 .SK CORONATION PARK Fire starter yang telah keras Setelah beku.

SK CORONATION PARK Fire starter yang telah siap Cubaan untuk menguji kebolehnyalaan fire starter Muka surat 17 .

fire starter telah menyala Api yang besar dan nyalaan yang sempurna dengan asap jelaga yang minimum Muka surat 18 .SK CORONATION PARK Hanya dengan menggunakan sebatang mancis.

SK CORONATION PARK Keadaan fire starter selepas pembakaran selama 9 minit Cubaan untuk aplikasikan fire starter yang telah siap digunakan untuk menyalakan unggun api Muka surat 19 .

SK CORONATION PARK Hanya sebatang mancis digunakan untuk menyalakan fire starter tersebut Nyalaan unggun api dan fire starter masih lagi terbakar Muka surat 20 .

SK CORONATION PARK Nyalaan unggun api yang berjaya Muka surat 21 .

kami telah membuat sedikit perubahan kepada fire starter iaitu kami telah menambah sumbu di kiub fire stater tersebut supaya ia lebih efektif untuk memudahkan pemula pembakaran. Kit ini mudah dibawa kemana-mana Muka surat 22 .0 PENILAIAN PROJEK (KEMENJADIAN PROJEK) 4. Fire starter yang berada dipasaran tidak kalis air. Kami juga telah menghasilkan satu survivor kit dimana di dalam survivor kit tersebut terdapat lima kiub fire starter. 4. (Rujuk Lampiran) 4. fire starter yg terhasil akan terbakar dengan lebih lama iaitu lebih daripada 12 minit. Pembakaran yang terhasil adalah selama kurang dari 8 minit.2 PENAMBAHBAIKAN YANG DILAKUKAN Fire starter yang dihasilkan oleh kumpulan kami ini murah kerana kami menggunakan bahan terbuang yang terdapat di sekolah. mengeluarkan jelaga yang boleh mencemarkan alam serta mempunyai bahan kimia yang boleh membahayakan kesihatan.3.SK CORONATION PARK 3. Buku log dicatatkan setiap kali proses eksperimental dijalankan. Pembakaran adalah sempurna dan tiada bahan kimia yang digunakan semasa menghasilkan fire starter ini. sebatang lilin dan mancis.1 TINJAUAN Setelah tinjauan dilakukan terhadap fire starter yang berada dipasaran mempunyai sedikit kelemahan berbanding yang dihasilkan. Dengan menggaulkan sekali sisa asahan pensil dengan lilin dan memadatkan campuran tersebut.5 BUKU LOG Buku log disediakan oleh ahli kumpulan untuk merekodkan kemajuan projek. Selain itu juga bahan kalis air yang digunakan adalah murah dan senang didapati. PERUBAHAN YANG DILAKUKAN SELEPAS PROJEK INOVASI Selepas pertandingan peringkat kelompok tersebut. 4.

Kit Fire starter ini boleh dipeketkan dan senang dibawa serta mempunyai ketahanan luput yang panjang. Kit ini juga kalis air dan mempunyai stiker pembalik cahaya supaya ianya mudah dilihat pada waktu malam. Kualiti dan keberhasilanya adalah setanding malah ianya lebih baik dengan adanya sumbu tambahan serta mesra alam kerana ianya dihasilkan tanpa bahan kimia berbanding dengan fire starter yang berada dipasaran.4 NILAI KOMERSIAL Fire starter yang dihasilkan ini mempunyai nilai dan boleh dipasarkan. Muka surat 23 . Fire starter ini boleh dihasilkan di sekolah dan ianya boleh di jual kepada kumpulan-kumpulan perkhemahan yang lain dan ia dapat menerapkan lagi nilai-nilai eleman keusahawanan (EMK) bagi murid.SK CORONATION PARK dan mudah dikendalikan. 4.

. NORAINI BT...................bahan projek mudah didapati.......... ZUL SAFARUDDIN BIN MAT) Guru Besar Muka surat 24 .......... mudah dihasilkan serta tidak memberi kesan kepada alam sekitar.. (EN....SK CORONATION PARK 5............. . ......... Dari sudut kesihatan juga ia tidak mendatangkan kemudaratan pada pengguna.. (PN.. Seketul fire starter boleh menyala selama 9 minit......... Selain itu projek inovasi ini adalah satu projek yang tidak menggunakan kos yang tinggi..0 KESIMPULAN PROJEK Sebatang lilin seberat 45 gram dan digaul bersama dengan 15 gram sisa asahan pensil boleh menghasilkan 10 ketul fire starter yang beratnya diantara 4 gram hingga 6 gram...0 AKUAN DAN KESAHAN Disemak dan dinilai oleh.................. 6.... AHMAD MALEK) Guru Pembimbing Inovasi Disahkan oleh. Secara keseluruhan projek fire starter ini amatlah membanggakan pihak kami kerana berjaya menghasilkan sesuatu yang boleh diubah suai dan boleh dinaiktaraf serta mempunyai nilai komersial serta mesra pengguna..