Comportament Organizational

- grile 1.
In ceea ce priveste dezvoltarea gandirii manageriale axate pe problemele
comportamentului organizational se disting doua viziuni:
1. viziunea clasica;
2. viziunea relatiilor umane;
3. viziunea relatiilor economie;
4. viziunea relatiilor politice;
5. viziunea egocentrista.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2;

b.

2,4;

c.

1,3;

d.

2,5;

e.

3,5.

ANS: A
PTS: 1
2.
Dupa Weber, birocratia are urmatoarele calitati:
1. linie de comanda stricta in care fiecare membru raporteaza unui singur superior;
2. criterii de selectare si promovare bazate pe abilitati tehnice, mai degraba creat pe nepotism
si favoritism;
3. un set de reguli detaliate, reglementari si proceduri care asigura realizarea sarcinilor,
indife-rent cine este cel care lucreaza efectiv;
4. utilizarea specializarii stricte pentru a pune de acord sarcinile cu competentele tehnice;
5. descentralizarea puterii;
6. centralizarea puterii la varful organizatiei;
7. raportarea se face dupa nevoile subalternilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,3,6,7;

b.

2,3,4,5,6;

c.

1,4,5,6,7;

d.

2,4,5,6,7;

e.

1,2,3,4,6.

ANS: E
PTS: 1
3. Principiul imbinarii indulgentei cu exigenta creeaza premisele educative menite sa
asigure:

a.

declansarea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

b.

stopare procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

c.

devierea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

d.

intarzierea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

e.

declansarea procesului intrerupt al perfectionarii morale.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
4. Morala reprezinta ansamblul deprinderilor, sentimentelor si convingerilor,
atitudinilor si mentalitatilor, principilor, normelor si preceptelor, valorilor si idealurilor
care privesc:
a.

raporturile care se manifesta in fapte si actiuni, in modul de comportare;

b.

raporturile dintre individ si colectivitate (familie, clasa, natiune, societate) si care se manifesta in fapte
si actiuni, in modul de comportare;

c.

raporturile dintre familie, clasa, natiune, societate si care se manifesta in fapte si actiuni, in modul de
comportare;

d.

rezolvarea problemelor personale ale membrilor organizatiei;

e.

rezolvarea problemelor organizatiei.

ANS: B
Alegeti varianta corecta
PTS: 1
5.
Dupa cum nota Nicolae Iorga, moralitatea se reazema pe:
a.

respectul de sine;

b.

respectul de altii;

c.

respectul de altii si respectul de sine;

d.

respectarea politetei;

e.

respectul muncii proprii.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
6. Dupa cum scria si Geothe, dispare puterea cand imi dispare:
a.

moralitatea;

b.

anormalitatea;

c.

trebuinta;

d.

forta;

e.

intersul;

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
7. Mihai Eminescu afirma ca, moravurile fara legi pot totul, legea fara moravuri aproape:
a.

totul;

b.

mai nimic;

c.

nimic;

d.

nu sunt luate in seama;

e.

sunt concurente.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
8.
Trasaturile morale se grupeaza in trei categorii:
1. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de societate si oameni si in relatiile cu acestia;
2. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de munca;
3. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de sine insusi;
4. trasaturi morale exprimate in comportamente deviante;
5. trasaturi morale exprimate in cadrul afacerilor.
a.

2,3,4;

b.

1,4,5;

c.

1,2,3;

d.

1,2,4;

e.

2,3,5.

ANS: C
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
PTS: 1
9. Gary John afima ca organizatiile sunt inventii sociale destinate realizarii unor
scopuri comune prin efort:
a.

unilateral;

b.

de grup;

c.

periodic;

d.

sporadic;

e.

individual.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
10.
Gary John, afima ca organizatiile sunt:
a.

inventii sociale;

b.

structuri cronofage;

c.

structuri intamplatoare;

d.

structuri comeriale;

e.

structuri de afaceri.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
11. Domeniul comportamentului organizational este:

a.

conducerea oamenilor pentru a munci eficace;

b.

conducerea oamenilor pentru a face afaceri;

c.

intelegerea oamenilor si conducerea lor pentru a munci eficace;

d.

indrumarea oamenilor pentru a munci eficace;

e.

intelegerea problemelor vietii.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
12. Indivizii se aduna in organizatii pentru atingerea:
a.

unui scop, a unor obiective ;

b.

unor aliniamente;

c.

numai a interesului personal;

d.

numai a interesului colectiv;

e.

intereselor altor organizatii.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
13.

Preocuparea comportamentului organizational este de a-i face pe oameni sa:

a.

lucreze individual.

b.

lucreze periodic.

c.

lucreze doar pentru interesul personal;

d.

lucreze doar pentru interesul grupului;

e.

lucreze eficient in echipa.

ANS: E
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1

14.

O conditie prealabila evidenta pentru formarea grupurilor este:

a.

imposibilitatea de interactiune;

b.

numai interesul managerului;

c.

posibilitatea de interactiune;

d.

numai interesul liderului;

e.

numai interesul membrilor.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
15. Caracteristicile personale ale membrilor:
a.

pot influenta formarea si mentinerea grupurilor;

b.

nu pot influenta formarea si mentinerea grupurilor;

c.

pot interfera formarea si mentinerea grupurilor;

d.

nu pot genera formarea si mentinerea grupurilor;

e.

nu au nici o influenta.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
16. Principalele stadii de formare a grupurilor sunt:
1. formare;
2. rabufnirea;
3. normarea;
4. destramarea;
5. concurenta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,3,4,5;

b.

1,2,4,5;

c.

2,3,4,5;

d.

1,2,3,4;

e.

1,2,3,5.

ANS: D
PTS: 1
17.
In practica, cele mai multe grupuri de lucru, inclusiv echipele speciale si
comitetele, au de obicei intre:
a.

3 si 20 membri;

b.

2 si 10 membri;

c.

1 si 5 membri;

d.

7 si 9 membri;

e.

4 si 38 membri;

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
18. S-a constatat ca pe masura ce marimea grupului creste, timpul disponibil pentru
participare verbala din partea fiecarui membru:
a.

creste;

b.

scade;

c.

ramane constant;

d.

este variabil;

e.

nu influenteaza activitatea.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
19. S-a constatat ca pe masura ce marimea grupului scade, timpul disponibil pentru
participare verbala din partea fiecarui membru:
a.

creste;

b.

scade;

c.

ramane constant;

d.

este variabil;

e.

nu influenteaza activitatea.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
20.
Factorii cei mai importanti care influenteaza coeziunea ar fi:
1. amenintarea;
2. competitia;
3. succesul;
4. diversitatea membrilor;
5. marimea grupului;
6. duritatea initierii;
7. indiferenta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,3,4,5,6,7;

b.

1,2,4,5,6,7;

c.

2,3,4,5,6,7;

d.

1,2,3,4,5,6;

e.

1,2,3,5,6,7.

ANS: D
PTS: 1
21.
Amenintarile externe fata de supravietuirea unui grup determina:
a.

cresterea coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

b.

scaderea coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

c.

fluctuatiile coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

d.

indiferenta membrilor grupului;

e.

socuri morale.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
22.
Valorile pot fi definite ca fiind o tendinta generala de a prefera anumite stari de lucru in raport
cu:

a.

interesele personale;

b.

interesele colective;

c.

colegii;

d.

managerii;

e.

altele.

ANS: E
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
23. Valorile sunt influentate de:
a.

sentimente si emotii;

b.

lucrurile din jur;

c.

manageri;

d.

lideri;

e.

grupurile vecine.

ANS: A
Alegeti varianta corecta
PTS: 1
24. Satisfactia in munca se refera la o colectie de atitudini pe care le au angajatii fata de:
a.

munca altora;

b.

munca lor;

c.

odihna;

d.

manageri;

e.

cei cu care lucreaza.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1

25.
Pot fi deosebite cel putin doua aspecte ale satisfactiei:
1. satisfactia de fateta si este tendinta unui angajat de a fi mai mult sau mai putin satisfacut de
diferitele fatete ale muncii sale;
2. satisfactia generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca
ei, care traverseaza diferitele fatete;
3. insatisfactia generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca
ei, care traverseaza diferitele fatete;
4. latura generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca ei,
care traverseaza diferitele fatete;
5. considerentele generale, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de
munca ei, care traverseaza diferitele fatete.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

3,4;

b.

4,5;

c.

2,3;

d.

1,2;

e.

1,3.

ANS: D
PTS: 1
26. Cel mai popular etalon al satisfactiei in munca este:
a.

Indexul functiilor;

b.

Indexul general al posturilor;

c.

Nomenclatorul de functii;

d.

Aprecierea managerului;

e.

Indexul Descriptiv al Posturilor.

ANS: E
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
27.
Exista trei tehnici de cercetare de baza a comportamentului organizational:
1. observatia;
2. corelatia;
3. experimentarea;
4. substituire;
5. descrierea.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4;

b.

1,2,3;

c.

1,2,4;

d.

2,3,5;

e.

1,2,5.

ANS: B
PTS: 1
28. Printre variabilele cel mai des masurate prin chestionarele utilizate in cadrul
organizatiilor se afla:
1. aspectul vestimentar al angajatilor;
2. perceptia subordonatilor despre comportamentul managerilor;
3. gradul de satisfactie in urma desfasurarii unor activitati sau actiuni;
4. relatarile subordonatilor despre gradul de autonomie pe care il au in realizarea sarcinilor;
5. problemele familiale ale managerilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,3;

b.

2,3,4;

c.

1,4,5;

d.

1,2,5;

e.

2,3,5.

ANS: B
PTS: 1
29.
Deontologia este un cod al moralei personale, al principiilor si normelor
specifice pe care le implica exercitarea unei anumite:
a.

afaceri;

b.

profesii;

c.

relatii de prietenie;

d.

relatii sociale;

e.

idei.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
30.
Principiile comportamentului organizational sunt:

1. principiul umanismului;
2. principiul altruismului;
3. principiul reciprocitatii;
4. principiul autoritatii suficiente si increderea in subordonati;
5. principiul autoritatii adecvate;
6. principiul delegarii autoritatii;
7. principiul muncii colective.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4,5,6,7;

b.

1,2,3,4,6,7;

c.

1,2,4,5,6,7;

d.

1,2,3,4,5,6;

e.

1,2,3,4,5,7.

ANS: D
PTS: 1
31.
Autoritatea se defineste ca fiind o relatie prin care o persoana sau grup accepta
ca legitim faptul ca deciziile si actiunile sale sa fie ghidate:
a.

de o instanta superioara (persoana, grup, organism);

b.

de o forta exterioara;

c.

din interior;

d.

uneori;

e.

fara a avea consecinte.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
32.
Functiile autoritatii sunt:
1. a impune interesele organizatiei in raport cu interesele individuale;
2. a simplifica si a face posibil procesul de decizie;
3. a oferi un cadru unic pentru activitatea organizata a organizatiei;
4. a se supune dispozitiilor;
5. a dispune orice masuri doreste managerul.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4;

b.

1,3,4;

c.

1,4,5;

d.

2,4,5;

e.

1,2,3.

ANS: E
PTS: 1
33.
Din punctul de vedere al domeniului social exista autoritatea:
1) politica;
2) juridica;
3) stiintifica;
4) privata;
5) artistica;
6) religioasa;
7) morala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4,5,6,7;

b.

1,2,3,4,6,7;

c.

1,2,3,5,6,7;

d.

1,2,3,4,5,6;

e.

1,2,3,4,5,7.

ANS: C
PTS: 1
34.
Din punctul de vedere al organizarii sociale exista autoritatea:
1. institutionala;
2. neinstitutionala;
3. privata;
4. concurentiala;
5. functionala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,2;

c.

1,5;

d.

3,4;

e.

4,5.

ANS: B
35.
1. totala;

PTS: 1
Din punctul de vedere al relatiilor interumane exista autoritatea:

2. individuala;
3. de grup;
4. partiala;
5. ocazionala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,2;

c.

1,5;

d.

3,4;

e.

4,5.

ANS: B
36.

PTS: 1
Autoritatea politica exprima:

a.

puterea si dreptul de a emite acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

b.

imposibilitatea emiterii de acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana respectiva
pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

c.

acceptarea de catre sefi de a emite acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

d.

puterea si dreptul de a emite acte normative cu caracter benevol pentru comunitatea umana respectiva
pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

e.

puterea si dreptul de a emite acte financiare cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
37.

Autoritatea juridica exprima:

a.

puterea normelor comerciale concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

b.

puterea normelor politice concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

c.

puterea normelor de drept concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

d.

puterea dispozitiilor date de manageri;

e.

puterea normelor financiare concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
38.

Autoritatea stiintifica reprezinta:

a.

gradul de cunoastere de catre un decizor a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

b.

gradul de cunoastere de catre un executant a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

c.

gradul de cunoastere de catre un prieten a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

d.

gradul de cunoastere de catre un coleg de serviciu a unui domeniu de activitate, nivelul sau de
competenta si capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

e.

gradul de cunoastere de catre mai multi executanti a unui domeniu de activitate, nivelul lor de
competenta si capacitatea lor de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
39.

Autoritatea artistica releva:

a.

competentele in domeniul politic;

b.

incompetentele in domeniul artei si culturii, completate cu pasiune si talent;

c.

competentele in domeniul artei si culturii, completate cu pasiune si talent;

d.

competentele in domeniul culinar;

e.

competentele in domeniul artei militare.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
40.

Autoritatea religioasa exprima:

a.

necredinta intr-o idee suprema concretizata in Dumnezeu (Alah, Budha) si propovaduita prin ideologia
religioasa;

b.

credinta intr-o idee materialista si propovaduita prin ideologia religioasa;

c.

institutia bisericii;

d.

propovaduirea ideologiei religioase;

e.

credinta intr-o idee suprema concretizata in Dumnezeu (Alah, Budha) si propovaduita prin ideologia
religioasa.

ANS: E
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
41.
Autoritatea institutionala este de doua feluri:
1. de sanctionare;
2. de felicitare;
3. de solidaritate;
4. de colegialitate;
5. de apreciere.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,2;

c.

1,3;

d.

3,5;

e.

4,5.

ANS: C
PTS: 1
42.
Starea morala a angajatilor este construita atunci cand:
1. sunt temeinic pregatiti profesional, fizic si psihic, capabili sa faca fata solicitarilor functiei
pe care o exercita;
2. au incredere deplina in capacitatile lor, in cele ale sefilor lor, in valoarea mijloacelor pe care
le exploateaza;
3. percep ca structura din care fac parte este coeziva, le confera sentimentul solidaritatii si
increderii;
4. constientizeaza ratiunea si semnificatiile actiunilor la care iau parte;
5. sunt interesati doar de interesele personale.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,4,5;

b.

2,3,4,5;

c.

1,2,3,4;

d.

1,2,3,5;

e.

1,3,4,5.

ANS: C
PTS: 1
43.
Dictionarul Enciclopedic Roman identifica patru sensuri de baza ale
termenului de autoritate:
1. relational;
2. functional
3. institutional;
4. adecvat;
5. moral.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,4,5;

b.

2,3,4,5;

c.

1,2,3,4;

d.

1,2,3,5;

e.

1,3,4,5.

ANS: D
PTS: 1
44.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens relational ca
fiind influenta general acceptata a unei persoane sau organizatii, institutii in diferite
sfere ale:
a.

vietii sociale;

b.

structurilor apararii;

c.

structurilor de ordine publica;

d.

Inspecoratului Situatiilor de Urgenta;

e.

economiei subterane.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1

45.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens functional ca
desemnand puterea, dreptul de a emite dispozitii obligatorii sau de a impune ascultarea
in temeiul unei:
a.

imposibilitati functionale;

b.

calitati sau imputerniciri;

c.

dorinte personale;

d.

situatii normale;

e.

situatii fortuite.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
46.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens institutional ca
reprezentand organul de stat competent sa ia masuri si sa emita dispozitii cu caracter
obligatoriu, sau persoana ce exprima:
a.

un drept constitutional;

b.

o vointa personala;

c.

vointa acestui organ;

d.

o situatie fortuita;

e.

o situatie intamplatoare.

ANS: C
Alegeti varianta corecta
PTS: 1
47.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens moral ca
exprimand prestigiu - trecere, vaza, consideratie, precum si persoana care se impune
prin:
a.

prestigiul sau cunostintele sale;

b.

sistemul sau relational;

c.

relatiile sale de familie;

d.

averea pe care o are;

e.

constructia sa fizica.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
48.

Leadershipul poate fi definit ca:

a.

o relatie extrapersonala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

b.

o relatie interpersonala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

c.

o relatie amicala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere.

d.

o relatie de intrajutorare prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere.

e.

o relatie de subordonare excesiva prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai
ales comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar
fara sa li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
49.
House identifica patru tipuri de comportamente ale liderilor:
1. leadership directiv;
2. leadership de sprijin;
3. leadership participativ
4. leadership orientat spre realizari;
5. laedership de management.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
a.

1,2,3,4;

b.

1,3,4,5;

c.

1,2,4,5;

d.

2,3,4,5;

e.

1,2,3,5.

ANS: A
PTS: 1
50.
Principalele tipuri de comportament moral deviant sunt:
1. melancolicul;
2. refractarul (atitudinea refractara);
3. conformistul (atitudinea conformista);
4. oportunistul (atitudinea oportunista);
5. conflictualul.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
a.

1,2,3,4;

b.

1,3,4,5;

c.

1,2,4,5;

d.

2,3,4,5;

e.

1,2,3,5.

ANS: D
51.

PTS: 1
In cadrul organizatiei, refractarul este acel individ care:

a.

nu cunoaste normele morale;

b.

cunoaste normele morale, dar nu le asimileaza (le interiorizeaza) la un nivel pur cognitiv;

c.

cunoaste normele morale, dar le asimileaza (le interiorizeaza) la un nivel pur cognitiv, in sensul ca el
stie ceea ce trebuie sa faca, dar nu face ceea ce trebuie sa faca;

d.

cunoaste normele morale si le aplica asa cum doreste el;

e.

nu este interesat de cunoastrea normelor morale.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
52.
Dupa Weber, birocratia are urmatoarele calitati:
1. linie de comanda stricta in care fiecare membru raporteaza unui singur superior;

2. criterii de selectare si promovare bazate pe abilitati tehnice, mai degraba creat pe nepotism
si favoritism;
3. un set de reguli detaliate, reglementari si proceduri care asigura realizarea sarcinilor,
indife-rent cine este cel care lucreaza efectiv;
4. utilizarea specializarii stricte pentru a pune de acord sarcinile cu competentele tehnice;
5. descentralizarea puterii;
6. centralizarea puterii la varful organizatiei;
7. raportarea se face dupa nevoile subalternilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,3,4,6.

b.

1,2,3,6,7;

c.

2,3,4,5,6;

d.

1,4,5,6,7;

e.

2,4,5,6,7;

ANS: A
PTS: 1
53. Principiul imbinarii indulgentei cu exigenta creeaza premisele educative menite sa
asigure:
a.

stopare procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

b.

devierea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

c.

declansarea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

d.

intarzierea procesului neintrerupt al perfectionarii morale;

e.

declansarea procesului intrerupt al perfectionarii morale.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
54.
Morala reprezinta ansamblul deprinderilor, sentimentelor si convingerilor,
atitudinilor si mentalitatilor, principilor, normelor si preceptelor, valorilor si idealurilor
care privesc:
a.

raporturile care se manifesta in fapte si actiuni, in modul de comportare;

b.

raporturile dintre familie, clasa, natiune, societate si care se manifesta in fapte si actiuni, in modul de
comportare;

c.

rezolvarea problemelor personale ale membrilor organizatiei;

d.

raporturile dintre individ si colectivitate (familie, clasa, natiune, societate) si care se manifesta in fapte
si actiuni, in modul de comportare;

e.

rezolvarea problemelor organizatiei.

ANS: D
Alegeti varianta corecta
PTS: 1
55. Dupa cum nota Nicolae Iorga, moralitatea se sprijina pe:
a.

respectul de sine;

b.

respectul de altii;

c.

respectarea politetei;

d.

respectul de altii si respectul de sine;

e.

respectul muncii proprii.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
56.

Dupa cum scria si Geothe, dispare puterea cand imi dispare:

a.

anormalitatea;

b.

moralitatea;

c.

trebuinta;

d.

forta;

e.

intersul.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
57. Mihai Eminescu afirma ca, moravurile fara legi pot totul, legea fara moravuri aproape:
a.

totul;

b.

mai nimic;

c.

nu sunt luate in seama;

d.

nimic;

e.

sunt concurente.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
58.
Trasaturile morale se grupeaza in trei categorii:
1. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de societate si oameni si in relatiile cu acestia;
2. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de munca;
3. trasaturi morale exprimate in atitudinea fata de sine insusi;
4. trasaturi morale exprimate in comportamente deviante;
5. trasaturi morale exprimate in cadrul afacerilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4;

b.

1,4,5;

c.

1,2,4;

d.

1,2,3;

e.

2,3,5.

ANS: D
PTS: 1
59. Gary John afima ca organizatiile sunt inventii sociale destinate realizarii unor
scopuri comune prin efort:
a.

unilateral;

b.

periodic;

c.

de grup;

d.

sporadic;

e.

individual.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
60.

Gary John, afima ca organizatiile sunt:
a.

structuri cronofage;

b.

structuri intamplatoare;

c.

inventii sociale;

d.

structuri comeriale;

e.

structuri de afaceri.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
61. Domeniul comportamentului organizational este:
a.

conducerea oamenilor pentru a munci eficace;

b.

conducerea oamenilor pentru a face afaceri;

c.

intelegerea oamenilor si conducerea lor pentru a munci eficace;

d.

indrumarea oamenilor pentru a munci eficace;

e.

intelegerea problemelor vietii.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
62. Indivizii se aduna in organizatii pentru atingerea:
a.

unui scop, a unor obiective ;

b.

unor aliniamente;

c.

numai a interesului personal;

d.

numai a interesului colectiv;

e.

intereselor altor organizatii.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.

PTS: 1
63.

Preocuparea comportamentului organizational este de a-i face pe oameni sa:

a.

lucreze individual.

b.

lucreze eficient in echipa.

c.

lucreze periodic;

d.

lucreze doar pentru interesul personal;

e.

lucreze doar pentru interesul grupului.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
64. O conditie prealabila evidenta pentru formarea grupurilor este:
a.

imposibilitatea de interactiune;

b.

numai interesul managerului;

c.

posibilitatea de interactiune;

d.

numai interesul liderului;

e.

numai interesul membrilor.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
65. Caracteristicile personale ale membrilor:
a.

nu pot influenta formarea si mentinerea grupurilor;

b.

pot influenta formarea si mentinerea grupurilor;

c.

pot interfera formarea si mentinerea grupurilor;

d.

nu pot genera formarea si mentinerea grupurilor;

e.

nu au nici o influenta.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.

PTS: 1
66. Principalele stadii de formare a grupurilor sunt:
1. formare;
2. rabufnirea;
3. normarea;
4. destramarea;
5. concurenta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,3,4,5;

b.

1,2,4,5;

c.

2,3,4,5;

d.

1,2,3,4;

e.

1,2,3,5.

ANS: D
PTS: 1
67. In practica, cele mai multe grupuri de lucru, inclusiv echipele speciale si comitetele,
au de obicei intre:
a.

2 si 10 membri;

b.

3 si 20 membri;

c.

1 si 5 membri;

d.

7 si 9 membri;

e.

4 si 38 membri;

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
68. S-a constatat ca pe masura ce marimea grupului creste, timpul disponibil pentru
participare verbala din partea fiecarui membru:
a.

creste;

b.

scade;

c.

ramane constant;

d.

este variabil;

e.

nu influenteaza activitatea.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
69. S-a constatat ca pe masura ce marimea grupului scade, timpul disponibil pentru
participare verbala din partea fiecarui membru:
a.

ramane constant;

b.

creste;

c.

scade;

d.

este variabil;

e.

nu influenteaza activitatea.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
70.
Factorii cei mai importanti care influenteaza coeziunea ar fi:
1. amenintarea;
2. competitia;
3. succesul;
4. diversitatea membrilor;
5. marimea grupului;
6. duritatea initierii;
7. indiferenta.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,3,4,5,6,7;

b.

1,2,4,5,6,7;

c.

1,2,3,4,5,6;

d.

2,3,4,5,6,7;

e.

1,2,3,5,6,7.

ANS: C
PTS: 1
71.
Amenintarile externe fata de supravietuirea unui grup determina:
a.

scaderea coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

b.

cresterea coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

c.

fluctuatiile coeziunii sale interne intr-o mare varietate de situatii;

d.

indiferenta membrilor grupului;

e.

socuri morale.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
72.
Valorile pot fi definite ca fiind o tendinta generala de a prefera anumite stari de lucru in raport
cu:
a.

interesele personale;

b.

interesele colective;

c.

managerii;

d.

altele;

e.

colegii.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
73. Valorile sunt influentate de:
a.

lucrurile din jur;

b.

manageri;

c.

lideri;

d.

sentimente si emotii;

e.

grupurile vecine.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
74. Satisfactia in munca se refera la o colectie de atitudini pe care le au angajatii fata de:

a.

munca altora;

b.

manageri;

c.

munca lor;

d.

odihna;

e.

cei cu care lucreaza.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
75.
Pot fi deosebite cel putin doua aspecte ale satisfactiei:
a) satisfactia de fateta si este tendinta unui angajat de a fi mai mult sau mai putin satisfacut de
diferitele fatete ale muncii sale;
b) satisfactia generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca
ei, care traverseaza diferitele fatete;
c) insatisfactia generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca
ei, care traverseaza diferitele fatete;
d) latura generala, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de munca ei,
care traverseaza diferitele fatete;
e) considerentele generale, indicator general, insumat al satisfactiei unei persoane fata de
munca ei, care traverseaza diferitele fatete.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

3,4;

b.

1,2;

c.

4,5;

d.

2,3;

e.

1,3.

ANS: B
PTS: 1
76.
Exista trei tehnici de cercetare de baza a comportamentului organizational:
1. observatia;
2. corelatia;
3. experimentarea;
4. substituire;
5. descrierea.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4;

b.

1,2,4;

c.

1,2,3;

d.

2,3,5;

e.

1,2,5.

ANS: C
PTS: 1
77. Printre variabilele cel mai des masurate prin chestionarele utilizate in cadrul
organizatiilor se afla:
1. aspectul vestimentar al angajatilor;
2. perceptia subordonatilor despre comportamentul managerilor;
3. gradul de satisfactie in urma desfasurarii unor activitati sau actiuni;
4. relatarile subordonatilor despre gradul de autonomie pe care il au in realizarea sarcinilor;
5. problemele familiale ale managerilor.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,3;

b.

1,4,5;

c.

1,2,5;

d.

2,3,4;

e.

2,3,5.

ANS: D
PTS: 1
78. Cel mai popular etalon al satisfactiei in munca este:
a.

Indexul functiilor;

b.

Indexul Descriptiv al Posturilor;

c.

Indexul general al posturilor;

d.

Nomenclatorul de functii;

e.

Aprecierea managerului.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
79. Deontologia este un cod al moralei personale, al principiilor si normelor specifice pe
care le implica exercitarea unei anumite:

a.

afaceri;

b.

relatii de prietenie;

c.

relatii sociale;

d.

profesii;

e.

idei.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
80.
Principiile comportamentului organizational sunt:
1. principiul umanismului;
2. principiul altruismului;
3. principiul reciprocitatii;
4. principiul autoritatii suficiente si increderea in subordonati;
5. principiul autoritatii adecvate;
6. principiul delegarii autoritatii;
7. principiul muncii colective.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4,5,6,7;

b.

1,2,3,4,5,6;

c.

1,2,3,4,6,7;

d.

1,2,4,5,6,7;

e.

1,2,3,4,5,7.

ANS: B
PTS: 1
81.
Autoritatea se defineste ca fiind o relatie prin care o persoana sau grup accepta
ca legitim faptul ca deciziile si actiunile sale sa fie ghidate:
a.

de o forta exterioara;

b.

din interior;

c.

uneori;

d.

de o instanta superioara (persoana, grup, organism);

e.

fara a avea consecinte.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
82.
Functiile autoritatii sunt:
1. a impune interesele organizatiei in raport cu interesele individuale;
2. a simplifica si a face posibil procesul de decizie;
3. a oferi un cadru unic pentru activitatea organizata a organizatiei;
4. a se supune dispozitiilor;
5. a dispune orice masuri doreste managerul.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3,4;

b.

1,2,3;

c.

1,3,4;

d.

1,4,5;

e.

2,4,5.

ANS: B
PTS: 1
83.
Din punctul de vedere al domeniului social exista autoritatea:
1. politica;
2. juridica;
3. stiintifica;
4. privata;
5. artistica;
6. religioasa;
7. morala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,3,5,6,7;

b.

2,3,4,5,6,7;

c.

1,2,3,4,6,7;

d.

1,2,3,4,5,6;

e.

1,2,3,4,5,7.

ANS: A
PTS: 1
84.
Din punctul de vedere al organizarii sociale exista autoritatea:
1. institutionala;
2. neinstitutionala;
3. privata;
4. concurentiala;

5. functionala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,5;

c.

1,2;

d.

3,4;

e.

4,5.

ANS: C
PTS: 1
85.
Din punctul de vedere al relatiilor interumane exista autoritatea:
1. totala;
2. individuala;
3. de grup;
4. partiala;
5. ocazionala.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,2;

c.

1,5;

d.

3,4;

e.

4,5.

ANS: B
86.

PTS: 1
Autoritatea politica exprima:

a.

imposibilitatea emiterii de acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana respectiva
pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale

b.

puterea si dreptul de a emite acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

c.

acceptarea de catre sefi de a emite acte normative cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

d.

puterea si dreptul de a emite acte normative cu caracter benevol pentru comunitatea umana respectiva
pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale;

e.

puterea si dreptul de a emite acte financiare cu caracter obligatoriu pentru comunitatea umana
respectiva pe temeiul unor calitati politice sau imputerniciri speciale.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
87.

Autoritatea juridica exprima:

a.

puterea normelor comerciale concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

b.

puterea normelor politice concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

c.

puterea dispozitiilor date de manageri;

d.

puterea normelor de drept concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat;

e.

puterea normelor financiare concretizate intr-o Constitutie si in legi organice care reglementeaza
activitatea unui stat.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
88.

Autoritatea stiintifica reprezinta:

a.

gradul de cunoastere de catre un decizor a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

b.

gradul de cunoastere de catre un executant a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

c.

gradul de cunoastere de catre un prieten a unui domeniu de activitate, nivelul sau de competenta si
capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

d.

gradul de cunoastere de catre un coleg de serviciu a unui domeniu de activitate, nivelul sau de
competenta si capacitatea sa de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica;

e.

gradul de cunoastere de catre mai multi executanti a unui domeniu de activitate, nivelul lor de
competenta si capacitatea lor de probare a adevarului stiintific in tot ceea ce comunica.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
89.

Autoritatea artistica releva:

a.

competentele in domeniul politic;

b.

incompetentele in domeniul artei si culturii, completate cu pasiune si talent;

c.

competentele in domeniul artei si culturii, completate cu pasiune si talent;

d.

competentele in domeniul culinar;

e.

competentele in domeniul artei militare.

ANS: C
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
90.

Autoritatea religioasa exprima:

a.

necredinta intr-o idee suprema concretizata in Dumnezeu (Alah, Budha) si propovaduita prin ideologia
religioasa;

b.

credinta intr-o idee materialista si propovaduita prin ideologia religioasa;

c.

institutia bisericii;

d.

credinta intr-o idee suprema concretizata in Dumnezeu (Alah, Budha) si propovaduita prin ideologia
religioasa;

e.

propovaduirea ideologiei religioase.

ANS: D
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
91.
Autoritatea institutionala este de doua feluri:
1. de sanctionare;
2. de felicitare;
3. de solidaritate;
4. de colegialitate;
5. de apreciere.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

2,3;

b.

1,2;

c.

1,3;

d.

3,5;

e.

4,5.

ANS: C
PTS: 1
92.
Starea morala a angajatilor este construita atunci cand:
1. sunt temeinic pregatiti profesional, fizic si psihic, capabili sa faca fata solicitarilor functiei
pe care o exercita;
2. au incredere deplina in capacitatile lor, in cele ale sefilor lor, in valoarea mijloacelor pe care
le exploateaza;
3. percep ca structura din care fac parte este coeziva, le confera sentimentul solidaritatii si
increderii;
4. constientizeaza ratiunea si semnificatiile actiunilor la care iau parte;
5. sunt interesati doar de interesele personale.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,4,5;

b.

2,3,4,5;

c.

1,2,3,5;

d.

1,2,3,4;

e.

1,3,4,5.

ANS: D
PTS: 1
93.
Dictionarul Enciclopedic Roman identifica patru sensuri de baza ale
termenului de autoritate:
1. relational;
2. functional
3. institutional;
4. adecvat;
5. moral.
Alegeti raspunsul corect dintre urmatoarele combinatii:
a.

1,2,4,5;

b.

2,3,4,5;

c.

1,2,3,5;

d.

1,2,3,4;

e.

1,3,4,5.

ANS: C
PTS: 1
94.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens relational ca
fiind influenta general acceptata a unei persoane sau organizatii, institutii in diferite
sfere ale:

a.

vietii sociale;

b.

structurilor apararii;

c.

structurilor de ordine publica;

d.

Inspecoratului Situatiilor de Urgenta;

e.

economiei subterane.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
95.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens functional ca
desemnand puterea, dreptul de a emite dispozitii obligatorii sau de a impune ascultarea
in temeiul unei:
a.

imposibilitati functionale;

b.

dorinte personale;

c.

calitati sau imputerniciri;

d.

situatii normale;

e.

situatii fortuite.

ANS: A
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
96.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens institutional ca
reprezentand organul de stat competent sa ia masuri si sa emita dispozitii cu caracter
obligatoriu, sau persoana ce exprima:
a.

un drept constitutional;

b.

o vointa personala;

c.

vointa acestui organ;

d.

o situatie fortuita;

e.

o situatie intamplatoare;.

ANS: C

Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
97.
Dictionarul Enciclopedic Roman defineste autoritatea in sens moral ca
exprimand prestigiu - trecere, vaza, consideratie, precum si persoana care se impune
prin:
a.

constructia sa fizica;

b.

prestigiul sau cunostintele sale;

c.

sistemul sau relational;

d.

relatiile sale de familie;

e.

averea pe care o are.

ANS: B
Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
98.

Leadershipul poate fi definit ca:

a.

o relatie extrapersonala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

b.

o relatie amicala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

c.

o relatie interpersonala prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

d.

o relatie de intrajutorare prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai ales
comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar fara sa
li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere;

e.

o relatie de subordonare excesiva prin care o persoana influenteaza atitudinile, credintele si mai
ales comportamentul sau actiunile celorlalti determinandu-i sa intreprinda aceste actiuni voluntar
fara sa li se ceara in mod expres acest lucru sau sa se teama de consecinte negative care ar proveni din
nesupunere.

ANS: C

Alegeti varianta corecta.
PTS: 1
99.
House identifica patru tipuri de comportamente ale liderilor:
1. leadership directiv;
2. leadership de sprijin;
3. leadership participativ
4. leadership orientat spre realizari;
5. laedership de management.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
a.

2,3,4,5;

b.

1,2,3,4;

c.

1,3,4,5;

d.

1,2,4,5;

e.

1,2,3,5.

ANS: B
PTS: 1
100.
Principalele tipuri de comportament moral deviant sunt:
1. melancolicul;
2. refractarul (atitudinea refractara);
3. conformistul (atitudinea conformista);
4. oportunistul (atitudinea oportunista);
5. conflictualul.
Alegeti fragmentul de text corect din variantele de mai jos:
a.

1,2,3,4;

b.

2,3,4,5;

c.

1,3,4,5;

d.

1,2,4,5;

e.

1,2,3,5.

ANS: B

PTS: 1

Related Interests