PENGENALAN

-

Jepun sememangnya terkenal dengan sektor perindustriannya yang maju dan unik
berbanding dengan negara-negara lain sehinggakan firmanya dikenali sebagai Firma

-

Jepun (Japanese Firm).
Selepas 1945, ekonomi Jepun telah mencapai zaman ajaibnya berdasarkan kepada purata
pertumbuhan ekonomi sebanyak 10% pada 1960-an, 5% pada 1970-an dan 4% pada

-

1980-an.
Pertumbuhan yang unik ini telah meletakkan Jepun sebagai kuasa ekonomi dunia kedua

-

terbesar di belakang Amerika Syarikat sehingga kini.
Menurut Kanji Haitani (1976), sektor perindustrian moden Jepun boleh dibahagikan

-

kepada dua fasa.
Iaitu fasa prapeperangan dan fasa pascapeperangan.

Miracle Economy
-

Ekonomi Jepun berkembang dengan pesat bermula pada tahun 1950 sehingga awal tahun

-

1970.
Sepanjang dua dekad ini, bermula dengan berlakunya Perang Korea digelar “era of high

-

speed growth” oleh ahli sejarah.
Kebangkitan Jepun yang begitu cepat dari sebuah negara yang musnah dan penuh dengan
kemiskinan menjadi sebuah negara yang penuh dengan kemakmuran. Bagaimana ianya

-

boleh berlaku dengan kadar masa yang singkat ?
Inilah yang dikatakan keajaiban ekonomi yang terhasil daripada transformasi pasaran.
Demi kepentingan dan cara yang tersendiri, keajaiban ekonomi tersebut adalah dikawal

-

selia oleh negara Jepun.
Pengalaman yang dialami oleh Jepun dalam pertumbuhan ekonomi secara mendadak

-

adalah merupakan sesuatu yang berharga bagi sejarah Jepun.
Sehubungan dengan itu, dapat dilihat pada ketika itu peluang pekerjaan sering berkisar,

-

dengan masa yang panjang dan juga disiplin yang ketat.
Pengagihan faedah juga tidak sekata di antara bandar-bandar dan negara, di antara lelaki
dan perempuan, dan juga di antara pekerja di tempat kerja yang besar mahupun tempat
yang kecil.

Industri Berat

Secara umumnya. Oleh hal yang demikian. ekonomi Jepun kembali pulih pada tahun 1978. dan elektronik menjadi tumpuan sehingga jumlah permintaan dan - pengeluaran begitu melonjak naik.- Ketika era selepas perang. Namun mereka telah memberhentikan pekerja sambilan terutama suri rumah. stok barangan menimbun dan jurang penawaran-permintaan melebar serta menyebabkan - berlakunya inflasi. tumpuan kepada industri ringan seperti industri tekstil adalah jatuh mendadak. Peningkatan sebanyak lima kali ganda dalam harga minyak mentah itu merupakan - pukulan yang hebat bagi Jepun sekali gus melumpuhkan ekonominya. kenaikan harga barang lainnya mudah terpengaruh dalam keadaan penawaran dan - permintaan yang sudah pun ketat. . Peristiwa tersebut dikenali sebagai krisis minyak yang mengiringi Perang Timur Tengah - pada Oktober 1973. dapat dilihat perubahan yang agak besar dalam pengeluaran industri berat telah meningkat daripada 42 peratus pada tahun 1955 kepada 62 peratus pada tahun - 1970. penghasilan dalam industri besi dan keluli. - Jepun bergantung 75% kepada minyak untuk bekalan tenaganya. industri perkapalan. Ketika itu. pembekal terpaksa menahan pengeluaran kerana menjangkakan kos bahan dan buruh - semakin tinggi. kereta. mendorong kepada berlakunya inflasi antarabangsa ke paras lebih tinggi. Industri-industri berat tersebut dan juga syarikat-syarikat lainnya telah membawa - peningkatan dalam ekonomi ketenteraa semenjak tahun 1930. Krisis Minyak - Berlaku satu peristiwa yang menandakan tamatnya pertumbuhan ekonomi pesat Jepun. Namun. Dapat dilihat kenaikan harga barang sentiasa berlaku dari tahun ke tahun. masalah pengangguran telah timbul dan sementara syarikat-syarikat tidak dapat - memberhentikan pekerja kerana sistem pekerjaan seumur hidup. dengan perubahan yang berlaku ini telah membuktikan bahawa Jepun telah berjaya mengembalikan keamanan negaranya seperti yang mereka lalukan - semasa menghadapi zaman peperangan. Setelah itu.

iaitu bank - tukaran-asing khusus. ketika itu sejumlah besar eksport ke Britain terdiri daripada ikan dan buah- - buahan. Para pengeluar Eropah mengalami kesan buruk daripada persaingan Jepun dalam pasaran - ketiga. Kesimpulan - Boleh dilihat pada dua puluh tahun pertama selepas perang. boleh dikatakan bahawa Jepun sangat bergantung - kepada perdagangan asing. . Misalnya. Jepun mengambil bentuk barangan yang sangat kompetitif. Disebabkan kekurangan bahan mentah dan mengharapkan orang lain untuk mendapatkan teknologi tinggi sudah tentu tergantung kepada eksport untuk membayar import barangan - yang kurang itu. mereka diberi kredit oleh Bank Simpanan Syiling Yokohama. Jepun terpaksa membeli barang mentah dan bahan bakar serta bahan makanan dari - seberang laut. bulu. khususnya dalam industri tekstil. dan palpa. gentian-gentian lain. Ketika era pemerintahan Meiji lagi para pengeksport diberi galakan rasmi dalam hal ini.Pelaburan dan Perdagangan Luar - Kepentingan perdagangan antarabangsa dalam pembangunan ekonomi Jepun perlu dilihat dari segi dinamiknya. Sebaliknya. Penurunan ini berlaku kerana ketika itu industri tekstil merupakan keluaran utama dan sebahagian besar import terdiri daripada kapas. Alasan Jepun berbuat demikian kerana mereka ingin menarik perhatian kepada pergantungan negara mereka yang melampau ke atas import bahan mentah dan makanan. ianya tidak mengganggu pasaran dalaman negara Jepun itu sendiri. tetapi juga kerana perubahan komposisi eksportnya. Tidak dinafikan ekonomi Jepun pernah beberapa kali mengalami kemelesetan Jika dilihat daripada segi fizikal. Kemudiannya. mengembang dalam pengeluaran dalam negara sahaja. iaitu daripada sudut sumbangannya kepada pertumbuhan yang - dihasilkan oleh eksport dalam mengekalkan jumlah permintaan efektif. kemajuan perdagangan Jepun amat merisaukan dunia Barat - bukan sahaja kerana kecepatannya. Diringkaskan di sini. Jepun berusaha melalukan - pemulihan ekonomi. Misalnya. Walaupun begitu.

Sejak tahun 1968. iaitu sebagai pasaran utamanya. Pelaburan itu berbentuk peruntukan tukaran oleh pihak berkuasa diarahkan semata-mata untuk membina semula organisasi pemasaran seluruh dunia sebagai tanda sokongan - penting kepada gerakan eksportnya. Indonesia. pelaburan Jepun di negara-negara luar semakin berkembang pesat. Yoshihara Kunio (1993: 9) menyatakan bahawa sebahagian besar daripada - pelaburan tersebut adalah dilakukan oleh Sogo Shosha. . Jepun telah menjalinkan hubungan perdagangan antarabangsa dengan negara-negara tersebut. dan Thailand. di negara China. Secara tidak langsung. Misalnya.- ketika itu Jepun masih tidak mempunya modal yang banyak untuk dilaburkan kepada - negara-negara seberang laut. Kebanyakan pelaburan itu tertumpu kepada Amerika Syarikat. - Jepun menjadi pelabur yang terbesar dibeberapa negara luar.

Related Interests