Hunghanuenglish.

com
Biên soạn: Mr. Hung Hanu 1

Thời gian trả lời câu hỏi từ 1 – 2 phút. thí sinh có 1 phút để chuẩn bị nội dung cần trình bày . giám khảo sẽ cắt ngang : OK. II. Nếu thí sinh trình bày quá 2 phút . Hung Hanu 2 I.PHÂN LOẠI CÂU HỎI Các chủ đề nói speaking part II được xếp thành 4 loại như sau: Describe a person – Miêu tả con người Ví dụ: Describe someone that impressed you a lot Describe someone you admire Describe someone who has a great influence on you Describe an object – Miêu tả đồ vật Ví dụ Describe an important book you have read Describe an interesting photo Describe a personal posession that is important to you Desribe a place – Miêu tả nơi chốn Ví dụ Describe a place you have visited that really impressed you Describe a tourist attraction place that you have visited Desctibe a place where you go shopping for clothes Describe a past event – Miêu tả một sự kiện.com Biên soạn: Mr.Hunghanuenglish. một trải nghiệm đã qua Ví dụ Describe a paticular situation in which you were successful Describe a time when you worked hard and felt a great sense of achivement Describe an important event in your life Với 4 loại câu hỏi như vậy. I have to stop you and now let’s go to part III. Time’s up. PHƯƠNG PHÁP MERGING .

quý trọng người đó . trong hoàn cảnh nào Bước 2 : Miêu tả ngoại hình. Khi merge . điểm ưu việt của phương pháp gộp đề này .com Biên soạn: Mr. nội dung nghe có vẻ hoàn toàn khác nhau song chúng ta không nhất thiết phải “vắt óc” nghĩa ra 3bài trả lời cho 3 câu hỏi này khi nhìn ra được “sợi dây” liên kết giữa chúng. hoàn toàn có thể là một nam nữ diễn viên bạn yêu thích tôn thờ. làm công việc gì và bạn quen biết họ như thế nào. Như vậy. Bạn đánh giá như thế nào về người đó Lưu ý: Bạn có thể đảo trật tự nội dung trả hoặc nhấn mạnh thêm hoặc lược bớt những phần mà bạn cho không/ cần thiết tuỳ theo nội dung cụ thể của câu hỏi. Hay nói cách khác . tính cách. Và người mà bạn ngưỡng mộ . mặc dù đọc thoáng qua. MIÊU TẢ CON NGƯỜI Khi trả lời những câu hỏi liên quan đến miêu tả con người. chúng ta chỉ cần soạn 1 bài trả lời (có thể chỉnh sửa bổ sung nếu thấy cần thiết ) cho 3 câu hỏi này mà thôi. cũng chính là người mà bạn ngưỡng mộ. hoàn toàn có thể là một bức ảnh khiến bạn ấn tượng hoặc là một cuốn sách khiến bạn đọc một mạch. Các bạn có thể thấy các ví dụ cho 4 loại topic lớn thường gặp trong part II ở trên. Hung Hanu giới thiệu đến các bạn phương pháp merging để trả lời các topic part II nhanh và hiệu quả hơn. Cụ thể hơn: Đề thi speaking part II có khoảng 300 topics và rất nhiều đề tinh ý một chút bạn sẽ thấy sẽ nhóm được vào nhau như Hung Hanu đã nói ở trên. Ví dụ : Describe someone who has a great influence on you Một người có ảnh hưởng tích cực đến bạn . bạn sẽ chỉ còn phải học tầm hơn 100 topics cho speaking part II mà thôi. bài nói của bạn có thể đi theo trật tự nội dung như sau: Bước 1 : Người đó là ai. Đó chính là sức mạnh . Hung Hanu 3 Trong phần II này.Hunghanuenglish. . Vậy như thế nào là phương pháp merging? Merging hiểu đơn giản là chúng ta sẽ gom các đề có thể áp dụng được một câu trả lời chung hoặc không có nhiều khác biệt trong nội dung trả lời vào với nhau. Describe a personal posession that is important to you Một món đồ nào đó có ý nghĩa với bạn. chúng ta áp dụng được một bài mẫu trả lời cho những đề như vậy. đều gộp được vào với nhau và theo quy tắc gộp đề. nghề nghiệp của người đó Bước 3: Người đó ảnh hưởng như thế nào đến bạn / đặc biệt như thế nào với bạn Bước 4: Tại sao bạn ngưỡng mộ.

I still remember the first time we got to know each other in the interview. Lastly.. Những thông tin cơ bản nhất về tên tuổi. Đây là đoạn thân bài. Specifically. She struck me with her politeness and a bright smile. Nội dung tập trung về mối quan hệ giữa nhân vật “tôi” và người nhân vật “tôi” ngưỡng mộ mà cụ thể là hoàn cảnh hai người quen biết nhau .Hunghanuenglish. Regarding the frequency that we keep in touch. well… she has many years of experience in the industry…and deep understanding of my country’s . giới tính.. Đây là đoạn mở đầu của bài nói. and never beats about the bush when it comes to criticism. bạn nên đề cập trong phần mở đầu. because we shared so many common things in our interests and background. but ended up being just like an intimate chat between old friends. there is a person who is considered my role model… and now I would like to talk about my manager. She motivates me to strengthen my skills... I should also mention the reason why I admire my manager. it is lucky for me to have a talented mentor at work… who keeps an eye on my professional training as well as daily life matters. hoặc I would like to talk about .. Bạn có thể bắt đầu bằng các cụm từ như sau: Well.com Biên soạn: Mr. so that my performance can be enhanced. Hung Hanu 4 Describe someone you admire You should say: Who he/she is? When you first saw him/her? Why you admire him/her And explain how he/she has influenced the way you think Generally. I’ve got plenty of chances to work with my mentor. the person I’m going to talk about is. so that I can maintain my English at advanced level...hoặcI guess I could begin by saying something about About our relationship.. người đó đặc biệt như thế nào trong mắt nhân vật tôi . due to my internship schedule that requires daily presence at the office. by which my stress was slowly released.. people may have admiration for a celebrity like a singer or an actor… but for me. công việc. when the conversation was started in a formal manner. she advises me never to let my English out of practice. as a student with little experience in tourism industry.

bài nói của bạn có thể đi theo trật tự nội dung như sau: Bước 1: Đồ vật đó là gì .Hunghanuenglish. Describe a story or a novel that was particularly interesting to you You should say: What the story/novel is What it is about Why you find it interesting I would like to talk about my favorite classic novel called The Godfather. vai trò của đồ vật đó Bước 3: Đánh giá nhận xét của bạn về món đồ Bước 4: Tại sao đồ vật đó lại quan trọng đối với bạn/ khiến bạn cảm thấy thích thú/ hài lòng/ Bạn học hỏi. bạn hoàn toàn có thể dụng cho câu hỏi: Describe someone who has a great influence on you MIÊU TẢ ĐỒ VẬT Khi trả lời câu hỏi. and geography… that may take aback anyone in the first meeting. miêu tả đồ vật. It was published in hard-cover version and there was a colorful illustration on the front which caught my eye.com Biên soạn: Mr. . Những thông tin cơ bản về đồ vật đó ( Được viết bởi ai. Bạn có nó/ nhìn thấy nó trong hoàn cảnh nào? Bước 2: Nội dung cụ thể của nó/ Chức năng. she is the perfect example of a diligent and passionate employee. culture. Với nội dung như vậy. Hung Hanu 5 history. Đoạn cuối nhân vật tôi đưa ra lý do tại sao ngưỡng mộ quản lý của mình. which is written by a well-known Italian author. With her passion in promoting Vietnam’s tourism. phát hành năm nào nếu đó là một cuốn sách ). I came across this novel when I was trying to find a dictionary at a bookstore. Mario Puzo. nhận được những lợi ích gì từ đồ vật đó Lưu ý: Bạn có thể đảo trật tự nội dung trả hoặc nhấn mạnh thêm hoặc lược bớt những phần mà bạn cho không/ cần thiết tuỳ theo nội dung cụ thể của câu hỏi.

What attracted me in this story was the way the author described Vito “tricks to survive in a chaotic society”. cuốn sách hữu ích đối với mình như thế nào trong việc tiệp nhận trí thức văn hoá đọc. although I was not much impressed by the novel’s preview. Bạn hoàn toàn có thể đề cập những nội dung như vậy trong 2 – 3 câu đầu của bài nói At first. the more I read “The Godfather”. the more it appealed to me. Những thông tin cơ bản về cuốn sách được đề cập trong phần này.. người nói đề cập việc mình học được những gì từ cuốn sách. Thanks to this novel. người nói đề cập nội dung chính của cuốn tiểu thuyết nói về điều gì . bạn hoàn toàn có thể áp dụng câu trả lời này cho đề: Describe a personal posession that is important to you MIÊU TẢ NƠI CHỐN Khi trả lời câu hỏi. Đồng thời bài mẫu cũng nói rõ là nhân vật tôi biết cuốn sách này trong hoàn cảnh nào.com Biên soạn: Mr. I realize that reading books is a good way to gain knowledge. suy nghĩ gì / Nơi đó đã để lại ấn tượng trong bạn như thế nào ? . con người của nơi đó Bước 3: Bạn đã làm những gì khi đến nơi đó / Bạn có những trải nghiệm như thế nào khi đến nơi đó Bước 4: Nơi đó đã để lại cho bạn những cảm xúc. After finishing this book. Tương ưng với bước 2 và bước . Hung Hanu 6 Đây là đoạn mở đầu. ) Bước 2: Đi vào miêu tả chi tiết hơn về đặc điểm văn hoá. vị trí. Đoạn kết . everyone should get into the habit of reading.. who was a mafia boss in America after World War I. Đoạn thân bài. I still bought it and started to read the story right after getting home.. This novel told the story of an Italian imaginary character named Vito Corleone. Với nội dung như vậy. Cảm nhận của người nói về cuốn tiểu thuyết đó như thế nào. therefore.Hunghanuenglish. miêu tả đồ vật. I read some more novels by Mario Puzo and they were all fascinating. bài nói của bạn có thể đi theo trật tự nội dung như sau: Bước 1: Đó là nơi nào ? Những thông tin cơ bản về nơi đó ( địa điểm. Surprisingly. I learned a lot about the course of American history in that lawless period.

Đây là đoạn mở đầu của bài nói.com Biên soạn: Mr. Đây là những thông tin mang đậm dấu ấn cá nhân. Bạn nên “cá nhân hoá” những thông tin cần thiết trong bài nói của mình để câu trả lời đặc sắc hơn . Singapore is clean. đường phố . I did some shopping and visited places like the Singapore zoo and botanic garden. The streets were incredibly clean and I couldn’t spot even one ugly-looking building. During my stay in Singapore. Many shops are open 24 hours. I have a cousin who works in Singapore. But among the few cities that I have visited. Describe a place you have visited that really impressed you You should say: Where this place is Why you went there What you did there Why you thought this place was interesting. I readily agreed because he was willing to bear the whole expenses of the trip. When he came home last year. It is the cleanliest city I have seen in my life. The public transport system in Singapore is pretty reliable. You don’t have to spend hours waiting for buses or trains. During the ten days that I spent in Singapore I came across people from many different nations. People are always walking in the streets making you feel safe. When I arrived in Singapore I was quite impressed with the way the city looked. My cousin also took me to the Universal Studios in Singapore. . The city is lively even after the sun goes down. I spent only ten days in Singapore but I would have liked to stay longer. Mặc dù không phải là người thường xuyên đi du lịch nhưng không có nghĩa là bạn thừa nhận không có nơi nào khiến mình cảm thấy ấn tượng. green and safe. Another thing that I liked about Singapore is its multi-cultural nature. the one that I really liked was Singapore. Bạn cần phải trả lời câu hỏi đề ra trong mọi trường hợp . Đoạn này tác giả nói rõ hơn những cảm nhận của mình về Singapore : Quang cảnh thành phố. People are warm and friendly.Hunghanuenglish. he invited me to Singapore. Hung Hanu 7 Lưu ý: Bạn có thể đảo trật tự nội dung trả hoặc nhấn mạnh thêm hoặc lược bớt những phần mà bạn cho không/ cần thiết tuỳ theo nội dung cụ thể của câu hỏi. Người nói cũng đề cập vì sao mặc dù không hào hứng với việc đi du lịch nhưng lại sẵn sàng viếng thăm Singapore vì anh họ đã tài trợ chuyến đi. I am not a frequent traveler and haven’t visited many cities.

sự việc đó: xảy ra ở đâu. I got the highest mark in our locality and because of that I got many congratulations and this success story was reported in the local newspaper. lý do Bước 3: Các hoạt động diễn ra. đồng thời đưa ra những lý do vì sao đất nước này này lại khiến anh ta cảm thấy ấn tượng. bạn hoàn toàn có thể áp dụng câu trả lời này cho đề: Describe a tourist attraction place that you have visited MIÊU TẢ TRẢI NGHIỆM. thời điểm đã qua nên động từ chia ở thì quá khứ đơn. Tác giả nói rằng thành công mình từng đạt được là kết quả học tập xuất sắc trong kỳ thi cuối kỳ cách đây nhiều năm và thành tích xuất sắc đó của tác giả được nhắc đến trong một tờ báo địa phương. bài nói của bạn có thể đi theo trật tự nội dung như sau: Bước 1: Trải nghiệm. có điểm nhấn đặc biệt nào không ? Hoặc bạn có thể đưa Bước 4: Cảm nhận của bạn về trải nghiệm đó Lưu ý: Bạn có thể đảo trật tự nội dung trả hoặc nhấn mạnh thêm hoặc lược bớt những phần mà bạn cho không/ cần thiết tuỳ theo nội dung cụ thể của câu hỏi. tương đương với bước 3 và bước 4 Với nội dung như vậy. Đây là đoạn mở đầu của bài nói. Do đó trong quá trình . có những ai tham gia . Hung Hanu 8 Đoạn cuối người nói đề cập những công việc/ hoạt động mình thực hiện khi tham quan Sigapore . miêu tả một trải nghiệm hay sự việc nào đó bạn đã trải qua. sự việc đó là gì. GIAI ĐOẠN SỰ VIỆC ĐÃ QUA Khi trả lời câu hỏi.Hunghanuenglish. Chúng ta thấy đây là giai đoạn đã qua. xảy ra khi nào ? Bước 2: Đi vào miêu tả chi tiết hơn về trải nghiệm đó.com Biên soạn: Mr. Describe a paticular situation in which you were successful What it was and when it happened Why you chose this area of activity How easy or difficult it was to achieve The success I think I am proud of is my outstanding performance in the board final exam that I attended many years back.

Với nội dung như vậy... đăc biệt chú ý đến cách phát âm của các động từ bất quy tắc và có quy tắc ở thì này It was the year 2002 when I passed my school board final exam. Dưới đây là các bước luyện tập ở nhad -Chọn 1 cuốn sách tập hợp nhiều bài mẫu speaking và merge các đề có thể có chung 1 câu trả lời hoăc ít phải biến đổi câu trả lời . I needed to study attentively. Như vậy bạn đã hiểu thế nào là phương pháp merging qua một loạt các ví dụ trên.. reference books.com Biên soạn: Mr.. This success gave me the impression that if I can do better.. . Since the success was a part of my academic study and exam and not related to any extracurricular activity. s/he has some history how and why she came to photography or art. though ) .. different magazines related to subjects. Tác giả tạo điểm nhận . CÁC BƯỚC LUYỆN TẬP Ok. what was the motivation etc.. took note. khác biệt hoá bài nói của mình băng cách so sánh thành công của mình với thành công của người khác ( To say more specially. To say more specifically. if some one achieves .. but for me that success was an academic success and I did not have to choose anything. if someone achieves some successes in photography or in art.. ) This was an important success for me as it highly inspired me to do better in my further academic years. bạn hoàn toàn có thể áp dụng câu trả lời này cho đề Describe a time when you worked hard and felt a great sense of achivement III.. I can't recall the exact month the result was published but that would be either January or February.. I have devoted a great deal of time reading academic books. did group discussions and other activities and all those activities helped me to achieve this success.. I followed a rigid study routine for a couple of years and that helped me achieve this success. though. my hard work would be rewarded accordingly and I would be in a better position in my future. Cảm nhận của tác giả về thành công của mình : Thành công đó đã tạo cảm hứng động lực cho tác giả thế nào.Hunghanuenglish. Hung Hanu 9 luyện nói.. I would say it happened naturally and I had no involvement in choosing it. Thus this success inspired me to achieve next success. Đồng thời giải thích lý do tại sao mình lại đạt được thành công như vậy ( I followed a ridgid study routine. I needed to study attentively. I would say that it was easy to achieve as I had a planned routine that I followed and I enjoyed reading my academic lessons. Đoạn này tác giả miêu tả chi tiết về thành công của mình.

. Describe a TV program that inspires you a lot. Describe an activity you often do for your health or your fitness. Describe a funny situation that happened to you. Describe a situation when a child made you laugh. để xem mắc những lỗi nào về phát âm – từ vựng – ngữ pháp. Describe an experience you suffered for the first time. do). Talk about a film which was adapted from a book. Describe a person/ a thing that made you smile.Hunghanuenglish. Describe a famous TV program in your country. Describe a course you would like to study (or. Describe a time when you tried a new food for the first time. THỰC HÀNH MERGING Gộp các đề sau vào nhóm những đề có thể có cách trả lời giống nhau và tiến hành lập dàn ý theo các bước đã hướng dẫn ở trên và viết câu trả lời. Mà chỉ cần nói 1 -2 chủ đề và nói cho đến khi bạn cảm thấy chủ đề đó mình thực hiện tốt nhất -Ghi lại bài nói mà bạn thể hiện tốt nhất vào máy ghi âm -Nghe lại giọng của mình. Describe a television program that you like to watch. Talk about an indoor activity you have. Describe your favourite work of art. Hung Hanu 10 -Mỗi ngày dành > 45 phút để thực hành.com Biên soạn: Mr. Describe a game or sports you often play. Không cần phải nói nhiều chủ đề trong 1ngày . thì nên nhờ thầy cô hoặc ai đó tốt về speaking nhận xét IV. Nếu bạn không thể tự tìm ra lỗi. Describe a film you watched at home or in a cinema.

so she had read the novel before. Theo lý thuyết merging. Describe a film you watched at home or in a cinema. so they went back to Earth without him. Hung Hanu 11 Describe the best film you saw this year. I was amazed at how ingenious and strong humans can be when it comes to a life and death situation. After watching the movie. từ band 7.com Biên soạn: Mr.Hunghanuenglish. Mark Watney. tài liệu tốt trên mạng nên bạn yên tâm nhé. thus two and a half hours of the movie told the story of how he fought for his life in the brutal environment of Mars. it was about man travelling in space. But fortunately he was still alive. until NASA devised a plan to rescue him. Các bài mẫu do Hung Hanu tổng hợp từ các nguồn sách. I was hooked. One of the movies that I enjoyed the most recently was The Martian. The movie was based on a novel of the same title by Andy Weir. however. As a frequent moviegoer. the hero of the movie. Talk about a film which was adapted from a book. All of the crewmates thought that he was dead. It was maybe the best two and a half hours of my week so far. was a . I watch a lot of films. our main character was stuck on Mars due to a dust storm which nearly killed him. chúng ta sẽ gộp các đề thành các nhóm như dưới đây. After watching the trailer and reading the plot. Just like many other scifi films. My best friend is a big fan of astronomy.5 + trở lên. this time. Describe your favourite work of art Describe the best film you saw this year. That is why she insisted on me going to see the movie with her.

Instead. The message that I learned from the film is never to give up. so it benefits not only physical well-being but also mental health. I don’t see myself stopping practicing this activity any time soon. To be honest. brilliant and skillful engineer cum botanist. Unlike dancing or running. Another thing is that doing yoga is supposed to be good for curing headaches and digestion related problems. do). he overcame one problem at a time until he was successfully rescued.Hunghanuenglish. . I feel extremely relaxed and full of energy after the class. it enhances my flexibility and suppleness in every single movement. What I enjoy the most about yoga is meditation. I have been participating in a yoga class for about 2 years. However. Hung Hanu 12 perfect portrayal of a young. You might look at yoga and think that it is light and easy but it is more demanding than it appears. Talk about an indoor activity you have. Describe an activity you often do for your health or your fitness Describe a course you would like to study (or. It is all about regulating your breathing and helping you take things off your mind easily. Yoga allows me to work on all the parts of my body. Although the hostile environment of Mars threatened his existence many times. I have been so caught up in my study since I entered university that I have a problem in organizing my daily routine. It can burn a lot of calories in just one hour of training. which takes me only 1 hour a day. And of course. It helps me to keep fit and refresh my mind after a long stressful day. By maintaining a schedule of taking part in the yoga class on a daily basis. Staying in good shape is everyone’s concern and I am no exception. humorous. Also.com Biên soạn: Mr. he relentlessly refused to quit. Describe a game or sports you often play. however hopeless things seem to be. to try to lead a healthy lifestyle. yoga definitely involves stretching actions.

Hung Hanu 13 Describe a time when you tried a new food for the first time. That was the first time I had tried it. the BBQ was out of this world. This happened when I was 10 years old. The idea of a barbecue originated in America. There was also a salad. I remember sitting in front of the TV and channel surfed until I sound . Just mentioning it makes my mouth water. but I was just too full. which gave it a mild taste to contrast with the spicy flavors. Describe an experience you suffered for the first time Well. Describe a TV program that inspires you a lot Describe a television program that you like to watch. I’m a great fan of barbecues and I would like to talk about the first time I tried some typical barbecue food. I loved how juicy it was and the aroma it had.com Biên soạn: Mr. but
also looked appealing.Hunghanuenglish. We ordered four dishes with three different tastes. and I would have liked to have kept on coming back for more. My family went out to have dinner to celebrate my younger sister’s birthday. Describe a famous TV program in your country. Well I guess I could start – off by pointing something about the type of the program. Actually nowadays I don’t watch television that often but I used to be a couch potato in high school years.
After putting so much thought into some new savory food to have for our meal. What I really enjoyed was that we could watch as it was cooked in front of us. it went well with two kinds of dipping sauces and was served with baguettes. I mean. rich and aromatic. One of them which
really interested me was grilled-Australian beef. we decided to go to a BBQ restaurant on Ba Trieu street. Also. It not only tasted delicious. flavoured with
something spicy. and for us it was a novel and sophisticated meal.

She was so used to playing with her Barbie doll that she suggested we should dress like one of her dolls. as far as I remember. those incredible people had gone through so many adversities in order to devote themselves to science.Hunghanuenglish. she would take her with us. Then she looked at me and her mother and started to express her opinions on our clothes. While her mother and I took turns trying clothes on. The way she talked was so funny that we could not stop laughing. rather than academic ones. One of my best friends has a 3-year-old baby girl. this documentary was broadcasted every Thursday. I guess this is because people are often more fond of entertaining programs. One day. so every time we went out. With reference to how often I watched it. I was so passionate about it that no matter how busy I was. It happened one day when we went out shopping. She even taught us how to walk like models because she thought that was pretty. a documentary on Discovery Channel named “The Sacrifice of Genius” caught my entire attention. it was not very prevalent during that time. she was sitting quietly on the bench. I really have to add that this program was a serial that consists of 10 episodes. By their great passion in researching. Hung Hanu 14 something interesting. Although it is a really interesting program. Describe a person/ a thing that made you smile. It mainly emphasized on telling the sacrificing life stories of some well – respected scientists in the world such as Louis Pastuer and Marie Curie. this program inspired me a lot and provoke my persistence sense especially when I encounter difficulties in life. I managed to watch the box at 9 pm on Thursday. and she is always full of energy. . Describe a funny situation that happened to you. Her little girl is such a witty kid. she asks a lot of questions just to satisfy her curiosity. As she begins to be aware of the outside world. But after all.com Biên soạn: Mr. Describe a situation when a child made you laugh.

facebook. even the store owner couldn’t stop laughing at her since she was still a baby girl.com/ChinhphucIELTScungMr. HUNG HANU Website http://hunghanuenglish. Hung Hanu 15 All the customers who walked in the store noticed her. Tinh ý một chút. Vậy bạn đã hiểu như thế nào là phương pháp merging rồi chứ?. Trên cơ sở đó.com/ Fanpage: https://www. Vừa hiệu quả mà lại không khiến bạn tốn nhiều thời gian so với tư duy học thông thường đúng không nào?. Biên soạn: MR.com Biên soạn: Mr.com/groups/878467765553684/?fref=ts . but she talked and acted like a grown-up. bạn phát huy và dành thời gian ôn luyện thêm nhé.Hung/ Group: https://www. bạn cũng hoàn toàn có thể áp dụng cách này cho Writing Task II vì đề thi Writing Task II cũng có những câu hỏi giống nhau về mặt ý.Hunghanuenglish.facebook.