You are on page 1of 9

Ediţia 1/05.05.

2014
Procedura de control nedistructiv cu lichide
penetrante

Rev. 0
Ex: 1/6

COD: PC-LP-01

Pagina 1 din 9

PROCEDURA LICHIDE
PENETRANTE

Ediţia nr. 1
Exemplar nr.

x
Controlat

Difuzat în regim:

Informativ

1

Revizia nr.0
Destinatar:

MASURI PREVENTIVE 10. DOMENIU DE REFERINTA 4. PERSONAL 6.01. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Date/Responsabilităţi Întocmit Data 08. SCOP 2. RESPONSABILITATI 7. INREGISTRARILE CALITATII . DEFINITII SI PRESCURTARI 5. DOMENIU DE APLICARE 3.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. REGULI DE PROCEDURA 11.05.Ediţia 1/05.2016 Numele şi prenumele Gudana Razvan Verificat Pagina 2 din 9 Aprobat Semnătura CUPRINS PAGINA DE GARDA CUPRINS LISTA DE DIFUZARE 1. CONDITII DE MEDIU 9. MATERIALE SI ACCESORII UTILIZATE IN EXAMINAREA CU LICHIDE PENETRANTE 8.

Departamen exemplarului t 1 2 3 4 5 6 Data Numele Semnătu şi ra prenume le .2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev.05. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 3 din 9 Lista de difuzare Nr.Ediţia 1/05.

cu exceptia materialelor poroase.SCOP Prezenta procedura are drept scop stabilirea metodologiei de executie corecta a unui control cu lichide penetrante.Reguli si metode de verificare a calitatii SR EN 571/1-99-Examinari nedistructive. sufluri deschise. inainte de asamblare sau instalare sau dupa aceea.DOCUMENTE DE REFERINTA STAS 10041-90-Defectopie cu lichide penetrante. rupture.DOMENIU Examinarea cu lichide penetrante se aplica la controlul oricaror semifabricate si piese finite.DEFINITII SI PRESCURTARI a)Termenii si definitiile utilizate in prezenta procedura sunt in conformitate cu STAS 10041-90 si SR EN 571-1. strapungeri. b)Procedura:mod specific de a executa o activitate c)Inregistrare:document care furnizeaza dovezi obiective ale activitatilor effectuate sau ale rezultatelor obtinute d)Produs:rezultat al activitatilor sau proceselor e)Penetrant:lichid avand proprietatea de a patrunde in cavitatile.Ediţia 1/05.Examinari cu lichide penetrante 4. f)Abrevieri -LP-lichide penetrante . prelucrare prin aschiere). subansamblelor. lipsa de topire) ale materialelor metalice si nemetalice. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 4 din 9 1. 2. stratificari. fisurile de pe suprafata unui material si de a ramane in ele in timpul indepartarii excesului de penetrant.Procedura se poate aplica: pieselor. exfolieri. in conditii de laborator.05. sudare. pori.Terminologie STAS 12589-87-Defectoscopie cu lichide penetrante. indiferent de materialul din care sunt confectionate si de procedeul tehnologic de obtinere(turnare. deformare plastica. ansamblelor.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. pentru a detecta defectele de suprafata(fisuri. 3.

2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev.Ediţia 1/05. interpreteaza si inregistreaza rezultatele examinarii trebuie sa fie calificat si autorizat ISCIR. 6. nivel I. sub Supravegherea unui operator de nivel 2 sau 3 -Inregistreaza rezultatele fiecarei examinari -Respecta prevederile procedurilor specifice de lucru d)Responsabil asigurarea calitatii: -Are responsabilitatea implementarii SMC -Analizeaza si evalueaza eficacitatea SMC -Actualizeaza SMC -Coordoneaza si asigura tinerea sub control la nivelul societatii a activitatii de control documente si a inregistrarilor calitatii conform procedurilor de sistem aferente .PERSONAL Intregul personal care efectueaza. 5. aproba rezultatele obtinute in urma examinarii -Supravegheaza activitatea din cadrul laboratorului c)Operator nivelul 1: -Pregateste aparatele ce urmeaza a fi folosite in masuratori -Efectueaza examinari nedistructive conform unor instructiuni scrise. II si III. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 5 din 9 -RE LP-raport de examinare cu lichide penetrant.RESPONSABILITATI a)Seful de laborator: -Instruieste personalul din subordine cu privire la modul in care trebuiesc efectuate procedurile specifice de lucru -Verifica procedurile de lucru -Aproba procedurile de lucru -Supravegheaza activitatea din cadrul laboratorului -Este responsabil de activitatea laboratorului -Aproba documentele -Verifica. interpreteaza si aproba rezultatele obtinute in urma examinarii b)Operator nivel 3: -Supravegheaza operatorii de nivel 1 si 2 -Verifica procedurile de lucru -Verifica si interpreteaza rezultatele in urma examinarii -In lipsa sefului de laborator.05. conform CR 11-2000.

-penetrant KD-CHECK-RDP 1. c)In cazul folosirii lichidelor penetrante. eticheta adeziva.REGULI DE PROCEDURA a)ACTIUNI PREALABILE EXECUTIEI INCERCARII -Modul de analiza. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 6 din 9 7. comunicare catre client.Ediţia 1/05.Dupa acceptarea comenzii trimise de client.In plus se vor respecta indicatiile date de producator in acest sens. acceptare. in incaperi aerisite sau ventilate. b)Daca se foloseste alt set de lichide penetrante.Amestecarea familiilor de produse este interzisa.Marcajul va cuprinde numarul comenzii si numarul produsului daca acesta apartine unui lot. sistemul de incalzire si ventilatie bine pus la punct.Se vor respecta normele de protectia muncii in vigoare. departe de sursa de caldura sau de foc. temperatura adecvata. 10.MATERIALE SI ACCESORII UTILIZATE IN EXAMINAREA CU LICHIDE PENETRANTE a)Se foloseste setul de lichide penetrante KARL-DEUTCH tip II ad. 9. b)Lichidele penetrante trebuie manevrate si depozitate cu grija. 8.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. Materialul penetrant va avea un continut redus de halogen si sulf certificat de furnizor prin buletin de analiza chimica. compus din: -degresant KD-CHECK-PR 1. conform SR EN 571.05. trebuie respectate normele de tehnica securitatii muncii privind lucrul cu aparatele electrice si cu sursele de radiatii altraviolete. . -developant KD-CHECK-SD 1. fiecare grupa de materiale din set va fi furnizata de acelasi fabricant.MASURI PREVENTIVE a)Materialele folosite in controlul cu lichide penetrante pot fi volatile. d)In vederea obtinerii unor rezultate concludente si reproductibile se recomanda verificarea calitatii aparaturii si materialelor utilizate. surse de energie electrica aflate la indemana. c)Pentru verificarea aplicabilitatii tehnicii de examinare cu lichide penetrante.CONDITII DE MEDIU In laborator trebuiesc asigurate conditiile necesare pentru examinarea cu LP:luminozitate buna. se foloseste blocul de compensare P1monobloc. toxice sau/si inflamabile. inregistrare si repartizare a comezilor de incercare corespund prevederilor procedurii generale IMC-PESC-013. fiecare produs se marcheaza cu vopsea/creion rezistent la apa.

Ediţia 1/05. slefuire sau sablare. b)MODUL DE LUCRU Pregatirea suprafetei de examinare Curatirea prealabila a suprafetelor pentru indepartarea contaminantilor(rugina. ulei. Metode mecanice: -periere cu perii de sarma. bavuri. ele vor fi expediate clientului in perfecta stare. grasimi etc) se poate realize prin metode mecanice.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 7 din 9 -Produsele primite pentru examinare sunt pastrate cu grija pe rafturi sau in cutii speciale si sunt manipulate cu grija spre a nu se deteriora. chimice sau o combinatie a acestora. vopsea.Dupa efectuarea incercarii. nisip.05. Metode chimice: . polizare.

masurandu-se iluminarea suprafetei la inceputul examinarii. Temperatura piesei trebuie sa fie cuprinsa intre 10°C si 50°C pe toata durata examinarii cu lichide penetrante. folosind aer cald sau rece filtrate de impuritati uleioase si apa pana dispare orice urma de umezeala de pe suprafata. detergenti. suprafata de examinat trebuie uscata fie prin evaporare naturala. dar mai mica decat temperature de fierbere a penetrantului. solutii de decapareAgentii folositi nu trebuie sa reactioneze cu materialul examinat si sa lase reziduuri pe piesa. Dupa curatire.Interpretarea se efectueaza la lumina naturala sau lumina alba artificiala.Uscarea se considera terminata atunci cand dispare de pe suprafata de examinat pentru a nu conduce la uscarea penetrantului aflat in discontinuitati.5 bar si o temperature de maxim 40°C. stratificari) dau indicatii sub forma de linii continue.5 bar sub un unghi mai mic de 30° fata de suprafata.05. fie prin evaporare fortata. Directia fascicolului de lumina nu trebuie sa depaseasca cu 30° unghiul format cu normala la suprafata.Se evita spalarea excesiva care poate duce la indepartarea penetrantului din discontinuitatile deschise la suprafata. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 8 din 9 -solventi organici.Suflurile isolate apar sub forma de puncte. Interpretarea rezultatelor se efectueaza in momentul terminarii timpului prescris pentru developare. presiunea mai mica de 2.Durata de developare este intre 10 si 30 de minute si incepe imediat dupa uscarea suprafetei. Excesul de penetrant solubil in apa se indeparteaza prin stergere cu panza umezita sau cu jet de apa cu temperature intre 10°C si 40°C.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. suprafata se usuca prin evaporare naturala sau fortata.Se urmareste ca in acest timp. .Discontinuitatile plane(fisuri. suprafata se usuca prin evaporare naturala sau fortata. Imediat dupa indepartarea excesului de penetrant. EVALUAREA SI EXPRIMAREA REZULTATELOR Prezenta unei cantitati de penetrant pe fondul developantului indica posibilitatea existentei unei discontinuitati.Pentru stabilirea naturii discontinuitatii se recomanda indepartarea developantului si examinarea vizuala cu o lupa. conform SR EN 571. lichidul san u se usuce sis a acopere intreaga suprafata supusa examinarii. C)CALCULUL.Ediţia 1/05. iar cele grupate ca o pata. Developantii suspensiei in solvent se aplica prin pulverizare si vor fi bine agitate pentru omogenizarea suspensiei. intrerupte sau punctuate. suprapuneri.Timpul de penetrare este cuprins intre 5 si 60 de minute. Tehnica de examinare Penetrantul se aplica pe suprafata piese turnate din fonta prin pulverizare. sub actiunea unui jet de aer filtrat de impuritati uleioase si apa cu o presiune de 2. inclinat fata de normala la suprafata.Dupa aplicarea developantului.

prezentat in anexa2.INREGISTRARILE CALITATII Rezultatele examinarii se inscriu in buletinul de examinare al carui model este prezentat in anexa1. In cazul in care exista mai multe produse identice care se examineaza in acelasi mod.O copie a acestuia se introduce in arhiva laboratorului gestionata de seful de laborator. 0 Ex: 1/6 COD: PC-LP-01 Pagina 9 din 9 Rezultatul examinarii se inscrie de catre operator intr-un caiet individual de lucru.Pentru a se lua decizii juste in aprecierea indicatiilor se vor folosi etaloane cu discontinuitati naturale sau artificiale. Buletinul de examinare in original se inmaneaza clientului.Ediţia 1/05.05. 11. buletinului de examinare i se ataseaza un tabel.2014 Procedura de control nedistructiv cu lichide penetrante Rev. separat pentru fiecare esantion. .