You are on page 1of 8

Problem:

1. A plane travels 5x102 m while being accelerated uniformly from rest at the rate of 5.0
m/s2. What final velocity does it attain?
SOLUTION:
v 2=v 2o +2 a ( dd o )
v 2=v 2o +2 ad

v = v 2o +2 ad

( 0.0 ) + 2 ( 5 ) ( 5 x 10 )
2

ans
7.1 m/ s

2. A race car can be slowed with a constant acceleration of 11 m/s2. If the car is going 55
m/s, how many meters will it take to stop?
SOLUTION:
v 2=v 2o +2 ad

d=

v 2 v 2o
2a

( 0 )2( 55 )2
2 (11 )

ans

1.4 x 102 m
3. A baseball pitcher throws a fastball at a speed of 44 m/s. The acceleration occurs as the
pitcher holds the ball in his hand and moves it through an almost straightline distance of 3.5
m. Calculate the acceleration, assuming it is uniform.
SOLUTION:
v 2=v 2o +2 ad

( 44 )2 ( 0 )2
2 ( 3.5 )

ans

29 m/ s

d=

v 2 v 2o
2a

4. A 65-kg swimmer jumps off a 10.0-m tower. Find the swimmers velocity on hitting the
water
SOLUTION:
v 2=v 2o +2 gd

v = 0+2 ( 9.8 )( 10 )

ans
14 m/ s

5. Your new motorcycle weighs 2450 N. What is its mass in kg?


SOLUTION:
m=

F=mg

F
g

m=

2450
9.8

ans
2

2.5 x 10 kg
6. You place a 7.50-kg television set on a spring scale. If the scale reads 78.4 N, what is the
acceleration due to gravity at that location?
SOLUTION:
g=

F
m

g=

78.4
7.5

ans
10.5 m/s2
7. Your brothers mass is 35.6 kg, and he has a 1.3-kg skateboard. What is the combined
momentum of your brother and his skateboard if they are going 9.50 m/s?
SOLUTION:
total mass=35.6+1.3=36.9 kg

p=mv

( 36.9 )( 9.5 )

ans
351 kg m/ s

8. Lee pushes a 20-kg mass 10 m across a floor with a horizontal force of 80 N. Calculate
the amount of work Lee does.

SOLUTION:
W =Fd
( 80 ) ( 10 )
ans

800 J

9. The third floor of a house is 8 m above street level. How much work is needed to move a
150-kg refrigerator to the third floor?
SOLUTION:
W =Fd=mgd

( 150 )( 9.8 )( 8 )

ans
10 kJ

10. Stan does 176 J of work lifting himself 0.300 m. What is Stans mass?
SOLUTION:
m=

W =Fd=mgd

W
gd

176
( 9.8 )( 0.300 )

ans

59.9 kg
11. Robin pushes a wheelbarrow by exerting a 145-N force horizontally. Robin moves it 60.0
m at a constant speed for 25.0 s. What power does Robin develop?
SOLUTION:
W Fd
P= =
t
t

( 154 )( 60 )
25

ans

348 W
12. A 1600-kg car travels at a speed of 12.5 m/s. What is its kinetic energy?
SOLUTION:

1
k = m v2
2

1
(1600 )( 12.5 )2
2

ans

1.3 x 105 J

13. A racing car has a mass of 1525 kg. What is its kinetic energy if it has a speed of 108
km/h?
SOLUTION:
( 108 km/h ) ( 1000 m/km)
v=
=30 m/ s
3600 s /h

1
(1525 )( 30 )2
2

ans

6.86 x 105 J
Toni has a mass of 45 kg and is moving with a speed of 10.0 m/s.
14. Find Tonis kinetic energy
SOLUTION:
1
( 45 ) ( 10 )2
2
ans
2.3 k J

15. Tonis speed changes to 5.0 m/s. Now what is her kinetic energy?
SOLUTION:
1
( 45 ) ( 5 )2
2
ans
560 J

Objective:

16. Light year is a unit of


a. Time
b. Distance
c. Light
d. intensity of light
Answer: b
17. Mirage is due to
a. unequal heating of different parts of the atmosphere
b. magnetic disturbances in the atmosphere
c. depletion of ozone layer in the atmosphere
d. equal heating of different parts of the atmosphere
Answer: a

18. Light from the Sun reaches us in nearly


a. 2 minutes
b. 4 minutes
c. 8 minutes
d. 16 minutes
Answer: c
19. Pa(Pascal) is the unit for
a. Thrust
b. Pressure
c. Frequency
d. Conductivity
Answer: b
20. Metals are good conductors of electricity because
a. they contain free electrons
b. the atoms are lightly packed
c. they have high melting point
d. All of the above
Answer: a
21. If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the
same time, then the both bodies acquire the same
a. Velocity
b. Momentum
c. Acceleration
d. kinetic energy
Answer: b

22. Rectifiers are used to convert


a. Direct current to Alternating current
b. Alternating current to Direct current
c. high voltage to low voltage
d. low voltage to high voltage
Answer: b
23. out of the following, which is not emitted by radioactive substance?
a. Electrons
b. Electromagnetic radiations
c. Alpha particles
d. Neutrons
Answer: d

24. Sound waves in air are


a. Transverse
b. Longitudinal
c. Electromagnetic
d. Polarized
Answer: b
25. Magnetism at the centre of a bar magnet is
a. Minimum
b. Maximum
c. Zero
d. minimum or maximum
Answer: c
26. Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
a. Amplitude
b. Velocity
c. Wavelength
d. Frequency
Answer: a
27. Lux is the SI unit of
a. intensity of illumination
b. luminous efficiency
c. luminous flux
d. luminous intensity
Answer: a

28. Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
a. surface tension
b. viscosity
c. specific gravity
d. elasticity
Answer: a
29. Sound of frequency below 20 Hz is called
a. audio sounds
b. infrasonic
c. ultrasonic
d. supersonics
Answer: b

30. Moment of inertia is


a. Vector
b. Scalar
c. Phasor
d. Tensor
Answer: d
31. One thousand microns is equal to
a. 10-3m
b. 10-6m
c. 10-9m
d. 10-12m
Answer: a
32. Sound travels at the fastest speed in
a. Steel
b. Water
c. Air
d. Vacuum
Answer: a
33. Light travels at the fastest speed in
a. Glass
b. Water
c. Hydrogen
d. Vacuum
Answer: d

34. Intensity of sound at a point is ____ its distance from the source.
a. directly proportional to
b. inversely proportional to
c. directly proportional to square of
d. inversely proportional to square of
Answer: d
35. Intensity of sound has
a. an object existence
b. a subject existence
c. no existence
d. both subjective and objective existence
Answer: a

REFERENCE
https://www.surreyschools.ca/classes/TCC0000023984/Lists/HandoutsMaterials/physicss
olutionsmanual.pdf
http://www.indiabix.com/general-knowledge/physics/