You are on page 1of 9

Jawab semua soalan.

1. Rajah 1 menunjukkan udara diperlukan oleh manusia untuk menjalani proses P

Antara berikut yang manakah mewakili P ?
A. Pembiakan

C

Perkumuhan

B . Pertumbuhan

D

Pernafasan

2. Apakah nama organ P
A Peparu
C Kulit
B
Hidung
D Trakea
3 . Apakah gas yang disedut masuk kedalam peparu semasa bernafas?
A Karbon dioksida
C Angin
B
Oksigen
D Asap
4. Apakah yang berlaku pada pergerakan dada semasa menarik nafas?

A Dada naik dan mengembang
C Peparu dipenuhi oksigen
B
Dada turun dan mengempis
D Peparu dipenuhi karbon dioksida
5. Rajah di bawah menunjukkan hasil-hasil perkumuhan?
P- Karbon dioksida
Q- Peluh

R- air kencing
S – wap air

Antara yang
hasil
A
B

berikut, manakah merupakan
perkumuhan peparu.

P dan Q
Q dan R

C
D
1

R dan S
P dan S

yang manakah dikelaskan dengan betul berdasarkan organ pernafasan? Insang Beluncas Gajah Ketam Ikan A B C D Kulit Lembap Ular Kuda Cacing Bada 9. Rajah 1 menunjukkan bahagian badan haiwan P yang berlabel A. Yang manakah struktur pernafasan bagi haiwan P. Antara yang berikut. yang manakah merupakan tabiat yang perlu dielakkan? A. Antara yang berikut. C dan D. B. Merokok selepas makan B. Minum air sebanyak lapan gelas sehari D. Makan makanan yang seimbang 7. Tumbuhan dalam rajah 5 bertindak balas terhadap I Air II Cahaya III Sentuhan A B III sahaja I dan II sahaja C D 2 II dan III sahaja I. Bersenam ketika waktu pagi C. II dan III .6. 8.

A B Membaca buku Mandi C D Menebang pokok Mencuci pinggan mangkuk 14. Haiwan R dan S P dan S Q dan P P dan R Proses menyingkirkan air peluh dari badan Proses membuang bahan tidak tercerna dari badan Proses mencernakan makanan Proses menyingkirkan karbon dioksida melalui hidung Antara berikut yang manakah menunjukkan aliran udara yang betul ketika hembus nafas. yang manakah mempunyai organ pernafasan yang sama? Haiwan P dan Q Q dan R P dan S Q dan S A B C D 11. B.10. Rajah 6 menunjukkan empat ekor haiwan Antara haiwan berikut. Trakea Hidung Peparu Peparu peparu trakea hidung trakea hidung peparu trakea hidung 13. 12. A. Proses yang membantu menyingkirkan bahan toksik dari badan ialah A B Perkumuhan Pembiakan C D 3 pergerakan Pernafasan . yang manakah mempunyai kadar pernafasan yang tinggi. Penyahtinjaan ialah A. D. C. C. B. Antara aktiviti berikut. D.

Monyet dan kucing bernafas dengan spirakel. yang manakah bernafas dengan spirakel? I III 4 . 19. Penyataan manakah benar? A. Semua haiwan yang tinggal dalam air bernafas dengan peparu. Menutup kedua-dua mata B. Menutup hidung D. Katak boleh bernafas dengan kulit lembab dan peparu. Padanan manakah tidak betul? ORGAN PERKUMUHAN Peparu Ginjal Kulit Peparu A B C D HASIL PERKUMUHAN Oksigen Air kencing Peluh Wap air 16. D. Antara haiwan-haiwan berikut. Ransangan yang dikesan oleh deria mata ialah? A B Cahaya Bunyi C D Bau Rasa 17. C. A Peparu C Insang B Insang D Peparu 20. Apakah gerak balas amin apabila dia terdengar bunyi guruh dilangit ketika hujan? A. Semua serangga bernafas dengan kulit lembab. B. Menutup kedua-dua telinga C.15. Menyarung kedia 18. Haiwan dia atas bernafas melalui ___________. Rajah menunjukkan dua jenis haiwan.

Proses tumbuhan membina makanan sendiri.... D.... Tindakan ini menunjukkan manusia..... Tumbuhan menyerap air dari tanah 25.. C........... Karbon dioksida. cahaya matahari dan klorofil C... karbon dioksida dan cahaya matahari B. karbon dioksida..... Air. Proses fotosintesis memerlukan A. A B Bernafas Bergerak bebas C D Berkumuh Bergerak balas terhadap ransangan 27.. + Karbon air dioksida A Kanji dan oksigen C Kanji dan haba B Haba dan oksigen D Kanji dan tenaga 24.. A.. Tumbuhan tidak perlu bergerak seperti haiwan kerana + A.II A B IV I dan II II dan III C D III dan IV I dan IV C D Sparikel Peparu 21. Seorang murid menarik kaki dengan cepat apabila dia terpijak sebatang paku yang tajam. Cahaya... Lengkapkan persamaan ini untuk menunjukkan hasil fotosintesis.. Tumbuhan mendapat cahaya sepanjang masa C. klorofil........... Ketam bernafas dengan .... Tumbuhan membina makanan sendiri D..... Air. B.. cahaya matahari. Fotosintesis ialah .. bunga dan daun 26.. 23... Proses tumbuhan kehilangan air ke udara... Proses tumbuhan bergerakbalas terhadap ransangan.. klorofil dan haba D. Tumbuhan tidak perlu makan B.. Berdasarkan rajah dibawah. apakah bahan kumuh yang dihasilkan 5 .. A Kulit lembab B Insang 22. Proses tumbuhan membiak melalui biji benih.

C Akar tumbuhan bergerak balas terhadap air. D Daun tumbuhan bergerak balas terhadap sentuhan. Antara yang berikut . manakah merupakan alat piawai untuk mengukur panjang? 30. manakah unit pengukuran panjang yang paling pendek? A Hasta C Jengkal B Depa D Kaki 31. B Pucuk tumbuhan bergerak balas terhadap cahaya manakala akar tumbuhan bergerak balas terhadap graviti. Jadual 2 menunjukkan nama murid dan kadar pernafasan mereka selepas 6 . Antara yang berikut . Apakah kesimpulan yang sesuai untuk penyiasatan ini? A Pucuk tumbuhan bergerak balas terhadap air dan cahaya. Rajah menunjukkan satu penyiasatan.A B C D Kulit Air kencing Peluh Karbon dioksida Peluh Peparu Karbon dioksida Karbon dioksida peluh Air kencing Ginjal peluh Air kencing Air kencing Karbon dioksida 28. 29.

Rajah 13 menunjukkan teknik pengukuran panjang sebatang pensel. Individu yang berbeza mempunyai kadar pernafasan yang berbeza D. 20 mm C. Hafiz mempunyai kadar pernafasan paling tinggi manakala Ikhwan paling rendah 32. Individu yang berbeza mempunyai kadar pernafasan yang sama C. 50 mm 7 . 40 mm B. Nama murid Kadar pernafasan selepas melakukan aktiviti fizikal dalam satu minit Ikhwan 100 Firdaus 105 Hafiz 110 Jadual 2 Apakah kesimpulan daripada jadual di atas ? A. Individu yang sama mempunyai kadar pernafasan yang sama. 30 mm D.melakukan satu aktiviti fizikal. Berapakah panjang skru itu? A. B.

5 km 8 . yang manakah betul semasa membaca panjang pensel tersebut? A P C R B Q D S 34. yang manakah boleh digunakan untuk mengukur panjang penyangkut itu? A Pembaris C Pembaris dan tali B Benang dan paku D Klip kertas dan pembaris 35. Jadual 3 menunjukkan panjang empat objek. Rajah 15 Antara pengukuran berikut. Rajah 15 menunjukkan satu alat pengukuran. Objek Panjang objek P 1. Rajah 14 menunjukkan satu penyangkut pakaian.33. Ukur lilit cincin D. Rajah 14 Antara yang berikut. Ketebalan buku C. Antara kedudukan mata berikut. Panjang gelanggang tenis 36. Tinggi kotak biskut B. Antara bentuk berikut yang manakah mempunyai luas yang paling besar? 37. yang manakah paling sesuai diukur menggunakan alat di atas? A.

R D. Corak permaidani tersebut Bahan yang digunakan untuk membuat permaidani tersebut Luas lantai bilik tidurnya Warna permaidani tersebut 39. D. yang manakah menunjukkan urutan objek-objek yang betul dari yang paling pendek ke yang paling panjang? A. S. Apakah yang dimaksudkan dengan panjang? A B C D Besarnya sesuatu permukaan Jarak antara dua titik Tempoh antara dua ketika Kuantiti jirim dalam sesuatu objek 40. Q. P 38. Q. P. R. S. P. S B. Apakah perkara pertama yang perlu dipertimbangkan? A. Rajah 16 Apakah unit luas yang sesuai digunakan untuk mengukur luas permukaan biskut itu? A Meter persegi B Milimeter persegi C Kilometer persegi D Sentimeter persegi 9 . Q. Zainab mahu membeli permaidani baru untuk bilik tidurnya. B. C. Rajah 16 menunjukkan sekeping biskut. R C. S. Q. P.Q 5m R 30 mm S 8 cm Jadual 3 Antara yang berikut. R.