Korte workshops 15.00 - 16.

30 uur
Fondsenwerving
De belangen van de ander ontdekken Door Marian Geling van Het Netwerkhuis Bezuinigingen bij provincie, gemeenten en welzijnsinstellingen. Hoe kun je dan toch een project gefinancierd krijgen dat gaat over het belang van welzijn. Kun je daarvoor aankloppen bij fondsen? Of bij bedrijven? Gaat het wel om financiering? Wie hebben er belang bij welzijn, bij een goed functionerende ‘civil society’? Hoe kun je ze er bij betrekken? En wat komt daarbij kijken? In deze workshop leer je te denken vanuit de ‘andere’ kant, waarbij het er vooral om gaat de belangen van de ander te ontdekken. We gaan dit doen aan de hand van een concreet voorbeeld, namelijk de imago campagne waarmee Spectrum eind 2010 aan de slag wil. Denk mee, doe mee.

Programma Spectrum Academie 2010
Dinsdag 14 september 2010
8.50 uur 9.00 - 10.30 uur Allen Allen Opening Debat rond ‘Het nieuwe werken’ o.l.v. Veldhoen&Co

spectrumacademie
presenteert

Korte workshops
10.45 - 12.15 uur Keuze Organiseren conferentie Feedback geven Tips en trucs internet* Succesvolle marketingcampagne Maskers los Beter in beeld bij de gemeente Yoga achter de PC * Ondersteunend personeel voorrang op inhoudelijk personeel 12.15 - 13.15 uur Gezonde lunch

Presenteren kun je leren

Door Will Tinnemans van Bob de Ronde Partners Voel je je ongemakkelijk als je onderzoeksresultaten aan een publiek moet presenteren? Maakt het je onzeker als je een groep mensen moet overtuigen van nut en noodzaak van jouw benadering of aanpak? Dan is deze workshop voor jou een nuttige tijdsbesteding. Je leert in vier stappen hoe je doordringt tot de kern van jouw verhaal en hoe je je boodschap overtuigend, boeiend en geloofwaardig aan jouw publiek kunt overbrengen. Dat kan, als je weet met welk doel je daar staat, wie er in de zaal zitten, hoe je een brug kunt slaan tussen wat het publiek verwacht en wat je kwijt wilt en tot slot welke vormen je kunt gebruiken om de impact van jouw presentatie te versterken. Kortom: Presenteren kun je leren.

Spectrum onderneemt!

Lange workshops
13.15 - 16.30 uur Keuze Cross media concepting* De ironie van gelijkheid* Photoshoppen * Mogelijkheid tot switchen in pauze

Met Loesje op herhaling: Creatieve titels bedenken
Door Loesje Ze scoorde hoog twee jaar geleden. Loesje, met de workshop creatieve titels bedenken. Hoe komt die creativiteit tot stand, hoe verloopt dat proces bij Loesje en kunnen wij dat ook leren? Ja. Dat is na de vorige workshop al bewezen. Was je daar niet bij en heb je spijt, dan krijg je opnieuw een kans. Want zou jij het niet leuk vinden als jij voor je volgende adviesrapport de titel ‘Wat er ook speelt, laat het vooral de kinderen zijn’ bedenkt?

Korte workshops
13.15 - 14.45 uur Keuze Succesvolle marketingcampagne Wervend schrijven Colorfull people Effectief vergaderen Fondsenwerving Presenteren Creatieve titels Een hele onderneming! Allen Heerlijk eten en drinken

Een hele onderneming!
Kookworkshop Door Mirjam Jansen

Kwam je nooit verder dan een toastje met ei, een augurkje of hamrolletje en wil je wel eens origineel uit de ‘keuken’ komen? Schrijf je dan in voor deze culinaire workshop. Samen met collega’s aan de slag en met trots het resultaat kunnen laten proeven. Laten zien dat ondernemen kan, ook op kleine schaal of op jouw bordje. Wordt jouw creatie De Spectrumhap 2010? Een creatieve gelegenheid om eens op een andere manier met collega’s te ondernemen en direct resultaat te behalen.

15.00 - 16.30 uur

17.00 uur

Colofon
juni 2010

Spectrum Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling Gelderland

Voorbereiding: Vormgeving:

Karin, Maarten, Irene, Annelies, Eelco, Oulfa, Helmy en Els Jacqueline

S.v.p. antwoordkaart voor 9 juli inleveren bij Els!

14 september 2010

Welkom bij de Spectrum Academie 2010!
Dit jaar organiseren we voor de vierde keer de Spectrum Academie. Die is bedoeld als gezamenlijke start en inspiratiebron voor het nieuwe seizoen 2010 – 2011. Het thema dit jaar is Ondernemend, een van onze kernwaarden. De workshops staan in het licht van dit thema. Het programma biedt ook dit jaar weer voor elk wat wils. Want iedereen doet mee! Op een paar punten is het vernieuwd. Er zijn nu ook een paar langere workshops. Hierbij gaan we experimenteren met zgn. wildcards, waarmee je na de pauze, als de workshop toch wat tegenvalt, kunt overstappen naar een andere. Per workshop zijn er drie wildcards beschikbaar. Nieuw is ook de gezamenlijke start met een debat, met als onderwerp ‘Het nieuwe werken’ onder leiding van Veldhoen&Co. Eerst presenteert hij zijn visie op ‘Het nieuwe werken’. Veldhoen&Co pleit ervoor om te breken met het gegeven dat elke medewerker een eigen werkplek moet hebben. Waarom dit pleidooi, hoe realiseer je dat en betekent dat dan dat medewerkers minder belangrijk zijn? Daarover gaat hij met ons in debat en zal daarbij de discussie betrekken die we begin dit jaar al hebben gevoerd over flexwerkplekken. Voor de rest van de dag stel je weer je eigen programma samen. Aan elk onderdeel kunnen ongeveer 12 tot 15 mensen meedoen. Maak je keuze dus snel en lever de antwoordkaart z.s.m. maar uiterlijk 9 juli in bij Els. Van haar ontvang je t.z.t. een bevestiging van je eigen programma. In geval van overboeking overlegt ze met je. Daarom vragen we je ook voor elk blok een tweede keus op te geven. Natuurlijk is er weer een gezonde lunch en sluiten we af met heerlijk eten en drinken. Tot slot: iedereen een ondernemende dag gewenst! Voor vragen kun je terecht bij Irene, Maarten of Karin.

Het campagnesucces van Barack Obama
En wat wij daarvan kunnen leren Door Kirsten Verdel

De ironie van gelijkheid

Een interactieve kennismaking met cultuurverschillen op de werkvloer Door Lida M. van den Broek van Kantharos, management van diversiteit Een spectrum is een kleurenband verkregen door de ontbinding van licht, zegt “Van Dale”. In deze workshop gaan we de kleurenband van Spectrum zelf nader bekijken. Hoe ‘divers’ is Spectrum en hoe wordt met kleur/cultuur verschillen omgegaan? In het eerste deel van de workshop staat het thema ‘diversiteit’ in de brede zin centraal. In het tweede deel gaan we specifiek in op etnische diversiteit. We starten met de kleurentest waarin cultuurverschillen op de proef worden gesteld én op de korrel worden genomen. Tijdens beide delen van de workshop worden actieve vormen, theorie en discussie afwisselend met elkaar verbonden. Je kunt je eigen dilemma’s met ‘diversiteit’ en de multiculturele samenleving inbrengen en je krijgt nieuwe inzichten op het gebied van etnische diversiteit gepresenteerd.

In 2008 voerde Barack Obama een van de grootste en meest succesvolle campagnes ooit. Hij kreeg de hulp van maar liefst acht miljoen Amerikanen en de steun van bijna de hele wereldbevolking. Wat was het geheim achter zijn succes? Hoe zat zijn strategie in elkaar? Waarom was hij zo succesvol met zijn social media campagne? Op deze en al jullie andere vragen gaat Kirsten Verdel vandaag in. En ontdek wat je met deze informatie in je eigen werk kan doen. Kirsten werkte als enige buitenlander in het landelijke campagneteam van Obama als politiek adviseur en campagnestrateeg.

Maskers los!

Delf mijn gezicht op, maak me mooi. Wie mij ontmaskert zal me vinden (H. Oosterhuis) Door Jane Coerts van Stream – Leven en werken met passie Ken je dat? Dat je steeds in hetzelfde soort onplezierige situaties terechtkomt? Grote kans dat je masker dan te strak zit. Ieder mens bouwt maskers om zich te beschermen tegen krassen op zijn ziel. Uit deze beschermlaag ontwikkelen zich ook mooie kwaliteiten. Als ons masker te strak zit, verliezen deze kwaliteiten hun glans. We onderscheiden 6 maskers: de kunstenaar, de zorger, de vredestichter, de strijder, de drager en de adellijke. Wat is jouw favoriete masker en hoe kan je de kwaliteiten die daarin besloten liggen zo laten stralen dat ze jou dienen als inspiratiebron? Onderzoek dat in deze workshop! Herhaling wegens succes 2009.

Ga mee Photoshoppen!

Door John Brouwers van ExplainIt Photoshop is een populair programma dat gebruikt wordt om foto’s te bewerken en te optimaliseren. Wil je de basismogelijkheden onder de knie krijgen? In deze workshop van 2 x 1,5 uur maak je een start met de uitgebreide mogelijkheden van Photoshop. De workshop is geschikt voor mensen die nog weinig ervaring hebben met Photoshop.

Korte workshops 13.15 - 14.45 uur
Beter in beeld bij de gemeente, hoe doe je dat?
Door Henk Ananias van de Bestuursacademie Nederland De subsidiëring van CMO’s wordt afgebouwd, ook die van Spectrum. Dit betekent dat we steeds meer ‘onze eigen broek moeten ophouden’ en zelfstandig opdrachten moeten verwerven bij onder andere gemeenten. En dit alles veelal in een concurrerende markt. Deze interactieve workshop geeft inzicht in het functioneren van een gemeente, in wie wat doet en waarover beslist. De workshop helpt je meer inzicht te krijgen in je eigen rol en positie en daardoor bestaande kansen nog beter te benutten.

Het campagnesucces van Barack Obama
(Zie beschrijving kolom 2 bovenaan).

Zo’n mooi aanbod …

Korte workshops 10.45 - 12.15 uur
Hoe organiseer ik een goede, spraakmakende conferentie?
Door Piet-Hein Peeters, journalistiek productiehuis Je weet dat het organiseren en programmeren van een goede conferentie of een symposium niet makkelijk is. Er zijn duizend-en-één dingen waaraan je moet denken. Wat is een goede locatie? Wie is mijn juiste man of vrouw om een scherp debat of interactieve workshop te leiden? Hebben we een dagvoorzitter nodig en waar moet die aan voldoen? Hoe zetten we communicatie en PR erbij in? Het is niet makkelijk, maar het kan wel: een spraakmakende, productieve conferentie die de tijd en het geld dat erin gestopt wordt meer dan waard is. Daarmee gaan we aan de slag en we maken gebruik van ieders ideeën, ervaringen en kwaliteiten. Met als resultaat dat die uitgebreid en verbeterd worden, zodat je volgende bijeenkomst nog beter is!

Leer wervend schrijven Door Selma Markhorst van Markhorst & Smits Spectrum heeft veel te bieden: informatie over Gelderland, beleidsondersteuning, advies, trainingen, (hulp bij) conferenties en netwerkbijeenkomsten. Maar: hoe verkoop je dit prachtige aanbod? Hoe zorg je dat voldoende mensen zich inschrijven of dat juist jouw offerte wordt gegund? In een tijd van bezuiniging zijn klanten immers belangrijker dan ooit. Tijdens deze workshop wervend schrijven leer je je verhaal afstemmen op doelgroepen. Je krijgt tips hoe je interesse bij klanten kunt wekken, zelfs voordat die zich realiseren dat ze een vraag hebben. Ik ga uit van jullie eigen teksten. Daarom ontvang ik graag uiterlijk 1 september een tekst die jij eerder hebt geschreven om klanten te winnen voor een van jullie activiteiten.

Een betere lichaamshouding heb je zelf in de hand
Yoga achter de PC Door Marietta Maatkamp

Tijdens deze workshop word je je bewust van je lijf en je houding en wat een verkeerde houding zowel geestelijk als lichamelijk met je doet. Hoe sta je? Hoe zit je eigenlijk? Wat is de oorzaak van die pijnlijke schouders en is er een verband? Door diverse oefeningen en yoga, ontspannings- en ademhalingstechnieken leer je op een makkelijke manier hoe het ook anders kan. Zo zit je beter en bewuster aan je bureau. Dat werkt wel zo prettig.

Colorfull People

Lange workshops
Crossmedia concepting: waarom zou je?

Kleurenleer met de auracamera Door Marieke Espinoza, the Dreamcatcher The Dreamcatcher is al meer dan tien jaar actief in de wereld van kleur. Zo ontdekten wij dat een in rood geklede sollicitant gemakkelijker zijn droombaan verovert. We weten ook dat geel iets zegt over jouw vermogen om te flirten en dat groen ervoor zorgt dat je je gemakkelijk met iemand verbindt. Tijdens de workshop Colorfull People neemt The Dreamcatcher je mee in de boeiende facetten van de kleurenleer. Je maakt kennis met de betekenis en de kracht van kleuren, maar je leert ook hoe jij de kleuren van de aura van je collega kunt inschatten. Omdat de auracamera deze kleuren vastlegt, leer je sneller dan ooit en ontwikkelen jouw kleurgevoel en intuïtie zich in een razend tempo.

Feedback geven, een kunst die je kunt leren
Door Willeke Hoek van Luteijn Een open bedrijfscultuur, wie wil dat niet? Waar mensen samenwerken, gaat het meestal goed. Maar soms gaat het ook mis. Meestal in de communicatie. Er treden misverstanden op, of het leidt tot onderlinge spanning en irritatie. Als daar niet over gesproken wordt met de persoon die het betreft maar met collega’s (de zgn. wandelgangen), ontstaat er een negatieve sfeer die niets oplost. Het goede alternatief is het geven van feedback. Veel mensen vinden dit lastig en denken ‘laat maar zitten’, omdat ze bang zijn dat hierdoor de relatie beschadigd raakt. Feedback geven is een kunst die je kunt leren. Het helpt je in lastige situaties op een respectvolle manier doeltreffend te zijn in je communicatie en waardevolle relaties te creëren. Gereedschap waar je veel plezier van hebt.

Ga de dialoog aan en luister naar je klant... Door Indira Reynaert en Regina van de Berg van The Janeway Strategic Foresight in Media & Communication. Een advies dat door de stijgende populariteit van sociale media steeds vaker klinkt. Maar is het ook het juiste? Aan de hand van een strategische visie (strategic foresight) bekijken we wat crossmedia concepting voor Spectrum kan betekenen. Wat zijn specifieke kenmerken en mogelijkheden van nieuwe media in relatie tot het mediagebruik van doelgroepen? En welke kritische kanttekeningen kunnen we bij nieuwe media plaatsen (hype-cycle)? De workshop geeft je inzicht in de noodzaak van een strategische visie voor mediatechnologie en nieuwe communicatievormen en leert je kritischer om te gaan met mediaberichtgeving (hypes) en mediatoepassingen.

Effectief vergaderen

Vergaderingen zijn onvermijdelijk, maar kunnen effectiever Door Will Tinnemans van Bob de Ronde Partners Iedereen kent waarschijnlijk uit eigen ervaring de voorbeelden: vergaderingen zijn vaak obligate praatsessies over onderwerpen waar de aanwezigen geen verstand van hebben en waarop ze weinig of geen invloed kunnen uitoefenen. Dat kan beter. In deze workshop staan we stil bij de vraag wie om welke reden aanwezig zou moeten zijn op een vergadering. Wat is de status van de bijeenkomst en welk doel wordt beoogd? Hoe haal je als voorzitter binnen de gestelde vergadertijd het beste uit de aanwezigen? Hoe zorg je dat er aan het einde van de bijeenkomst besluiten liggen die daadwerkelijk gevolgen hebben? Vergaderingen zijn onvermijdelijk, maar ze kunnen een stuk effectiever en vaak een stuk korter.

Zoeken op internet: tips en trucs
Door John Brouwers van ExplainIt Internet is een onmisbaar medium geworden. Niet alleen op het werk, ook in het dagelijks leven is het niet meer weg te denken. 98% van de mensen gebruikt Google als zoekmachine. Het zal je dan ook niet verbazen dat Google centraal staat in deze workshop. Wil je handiger worden op het internet, schrijf je dan in voor deze workshop, waarin je leert hoe je makkelijker kunt zoeken op het internet. Je zult merken dat je vaardiger wordt op het internet en minder tijd kwijt bent aan zoekopdrachten.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful