You are on page 1of 10

SUB: STRUCTURAL ANALYSIS MODULE-26C

MODULE-26C

Cables

_____________________________________________________

1. A parabolic cable is held between two supports at the same level.


The horizontal span between the supports is L. The sag at the mid-

span is h. The equation of the parabola is .where x is the


horizontal coordinate and y is the vertical coordinate with the
origin at the centre of the cable. The expression for the total length
of the cable is

(A)

(B)

(C)

(D)

Ans:

( )

JH ACADEMY Page 1
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

2. A 35 m cable is supported at ends A and B which are at the same


horizontal level and are 25 m apart. A vertical level load of 25 KN
is acting at point C which is at distance of 9 m from A. find the
horizontal reaction at A and dip at C?

A) 12 kN and 12 m
B) 12 kN and 6m
C) 6 kN and 12m
D) 6 kN and 6 m

Ans:

JH ACADEMY Page 2
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

3. A light is carrying udl of 30 KN/m. the span of the cable is 77 m,


where the supports are at same horizontal level. What will be the
percentage change in minimum tension if there is a rise of
temperature C? coefficient of thermal expansion of cable
material is 12 C C.
A) 0.8 % decrease
B) 0.8 % increase
C) 1.6 % decrease
D) 1.6 % increase

Ans:

( )

JH ACADEMY Page 3
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

4. A light cable with span 40m is under udl of 1 KN/m. if the supports
are at the same level and the maximum tension allowed in the cable
is 30 KN. What is the maximum allowable dip of the cable?
A) 6.94 m
B) 7.94
C) 8.94
D) 9.94

Ans:

5. Find the tension in the cable at point B for the cable shown below.

A) 74.56 kN
B) 16.85 kN
C) 85.64 kN
D) 56.86 kN

Ans:

JH ACADEMY Page 4
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

6. Determine total length of cable as shown in fig.

A) 7m
B) 8.2 m
C) 8.5m
D) 8.634m

Ans:

(( ) )

JH ACADEMY Page 5
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

7. Determine the maximum possible span for a cable supported at its


two ends (on level supports), if the central sag is limited to 10
percent of the span, and if the permissible tensile stress is 150 MPa.
Assume the unit weight of the steel as 78.5 KN/ .
A) 1000 m
B) 1162 m
C) 1419 m
D) 1462 m

Ans:

( )

( ) ( )

JH ACADEMY Page 6
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

8. Determine the tension (kN) in shown below and


also find the h (m)?

A) 6.79, 4.82, 6.9 and 2.74


B) 6.9, 4.82, 6.79 and 2.74
C) 4.82, 6.79, 6.9 and 2.74
D) 4.82, 6.9, 6.79 and 2.74

Ans: (B)

JH ACADEMY Page 7
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

9. The cable shown supports a girder which weights 12 KN/m.


determine the tension in the cable at points A, B and C.

A) 261.4, 154.5 and 214.8


B) 261.4, 214.8 and 154.5
C) 154.5, 214.8 and 261.4
D) 154.5, 261.4 and 214.8

Ans: (a)

( )

( )

( )

JH ACADEMY Page 8
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

10. A bridge cable between two piers 100 m apart carries a load of 20
KN/m of span. The tops of the piers are at the same level and the
cable at its lowest point sags 10 m below this level. Calculate the
max. tension in kN?

A) 269.25
B) 279.75
C) 285.49
D) 253.63

Ans:

JH ACADEMY Page 9
SUB: STRUCTURAL ANALYSIS
MODULE-26C

11. A uniform beam weighing 1800 N is supported at E and Fby cable


ABCD. Determine the tension (in N) in segment AB of this cable.
Assume the cables ABCD, BE and CF to be weightless.

A) 1290.3
B) 1279.75
C) 1285.49
D) 1253.63

Ans:

H*1 = *1

H=1050
Tension AB=

JH ACADEMY Page 10