You are on page 1of 9

04/01/2017 CODE-A

FDN-VIII

Regd. Office : Aakash Tower, 8, Pusa Road, New Delhi-110005


Ph.: 011-47623456

MM : 30
Fortnightly Subjective Test-11 (FST) Time : 1 Hr.

Integrated Classroom Course for


Olympiads and Class-VIII (2016-2017)
Topics Covered :
Mathematics : Visualising Solid Shapes, Mensuration, Direct and Inverse Proportions.

GENERAL INSTRUCTIONS :
1. All questions are compulsory and the time for Test is 1 hour.
2. Question number 1 carries one mark. This is to be answered in about 15 words.
3. Question numbers 2 & 3 carry two marks each. These are to be answered in about 30 words.
4. Question numbers 4 to 6 carry three marks each. These are to be answered in about 50 words.
5. Question numbers 7 to 10 carry four marks each including 1 value based question. These are to be
answered in about 70 words.
6. Use of calculator is not permitted.
7. It is mandatory to use Blue/Black Pen to write the answer.

FOR OFFICE USE ONLY


Marks obtained in :
Name : _________________________________________________
Maths
Section : 8R-01 (VIIIth Weekday Batch)
Total
(To be filled by the Examiner)
Roll No./
PSID

(1)
Class-VIII Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A)

MATHEMATICS
Very Short Answer Type Questions : [11 = 1]
Q1. How many faces does a cube have? [1]

Ans.

Short Answer Type Questions : [22 = 4]


Q2. A car is moving at a uniform speed of 20 m/s. Find the distance travelled by the car in 3 hours. [2]

Ans.

Q3. The external measures of a cuboidal box are 50 cm 40 cm 30 cm. Find the total cost of painting all
the walls of the box except the bottom face, if the cost of painting is ` 2 per 100 cm2. [2]

Ans.

(2)
Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A) Class-VIII

Short Answer Type Questions : [33 = 9]


Q4. Fifty workers can do a job in 65 days. How long will it take if 130 workers do the same work? [3]

Ans.

(3)
Class-VIII Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A)

Q5. A water tank is in the form of a cylinder whose diameter is 1.75 m and height is 1.6 m. Find the amount of
water in litres that can be stored in the water tank? [3]

Ans.

(4)
Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A) Class-VIII

Q6. There are 135 patients in a hospital. Food provision for them is for 29 days. After 5 days, 15 patients get
discharged from the hospital. For how many days will the left food last? [3]

Ans.

Long Answer Type Questions : [44 = 16]


Q7. Draw the top view, front view and side view of the given object. [4]
Top

Side

Front

(5)
Class-VIII Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A)

Ans.

Q8. In the given figure, ABCD is a trapezium, where AB||DC, CD = 2AB and AB = 7 cm. If a semicircle is drawn
taking AB as a diameter and the perpendicular distance between AB and DC is 4 cm, then find the area of
the given figure. [4]

A B

D C

Ans.

(6)
Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A) Class-VIII

Q9. (i) The actual width of a bedroom is 450 cm. If the scale chosen to make its drawing is 1:30, then find
the width of the room in the drawing. [2]
(ii) Can a polyhedron have 13 faces, 25 edges and 15 vertices? [2]

Ans.

(7)
Class-VIII Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A)

Value Based Question :


Q10. In the given figure, Arun wants to plant some trees for fresh air in his society in his square field PQRS which
is inside a field ABCD.
A B

P Q

S R

D C
(i) If ABCD is a rectangular field, AB = 70 m, BC = 60 m and PQ = 50 m, then find the area of the field left after
plantation of trees and also, find the sum of perimeters of ABCD and PQRS. [3]
(ii) What value is being depicted here by Arun? [1]

(8)
Fortnightly Subjective Test (FDNG1_FST11A) Class-VIII

Ans.


(9)