You are on page 1of 9

FIITJEE Talent Reward Exam

for student presently in

Class 8
PAPER1
Time: 3 Hours Maximum Marks: 214

Instructions:

Caution: Question Paper CODE as given above MUST be correctly marked in the answer OMR
sheet before attempting the paper. Wrong CODE or no CODE will give wrong results.
1. This Question Paper Consists of 7 Comprehension Passages based on Physics, Chemistry and
Mathematics which has total 29 objective type questions.
2. All the Questions are Multiple Choice Questions having only one correct answer. Each question
from Q. 1 to 9 carries +6 marks for correct answer and 2 marks for wrong answer. Each question
from Q. 10 to 29 carries +8 marks for correct answer and 3 marks for wrong answer.
3. Answers have to be marked on the OMR sheet.
4. The Question Paper contains blank spaces for your rough work. No additional sheets will be
provided for rough work.
5. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed.
6. Before attempting paper write your Name, Registration number and Test Centre in the space
provided at the bottom of this sheet.

Note:
Check all the sheets of this question paper. Please ensure the same SET is marked on header of all the
sheets inside as indicated above Maximum Marks of this page. In case SET marked is not the same on all
pages, immediately inform the invigilator and CHANGE the Questions paper.

Registration Number :

Name of the Candidate : _____________________________________________________________

Test Centre : _____________________________________________________________

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-2

COMPREHENSION TYPE
Passage 1
Passage for question nos. 1 3

A metallic wire having resistivity 2.512 107 m is 1 m long and 0.4 mm in diameter.
A potential difference of 8 V is maintained across the ends of wire.
Based on above information, answer the following questions.
1. The resistance of the wire is
(A) 2 (B) 4
(C) 1 (D) 8

2. The current through wire is


(A) 2A (B) 4A
(C) 1A (D) 8A

3. If the given wire is stretched such that its length becomes 2m. The new resistance of
the wire is
(A) 2 (B) 4
(C) 1 (D) 8
Passage 2
Passage for question nos. 4 6
Plastics are synthetic polymers. The arrangement of the individual units (monomers)
may be linear or cross linked. Cross linked polymers have side chains or cross links,
which connect different polymer chains. Linear or lightly cross linked polymers are called
thermoplastics which can be melted by heating and thereafter moulded into desired shapes.
This is a reversible process and a thermoplastic can be reheated and remoulded, PVC, LDPE,
styrene-butadine, etc., are examples of thermoplastics. Heavy cross linked plastics are called
thermosetting plastics which cant be remoulded after reheating. Bakelite, melamine, duroplast,
urea formaldehyde foam, polyamides, etc, are thermosetting plastics. The thermosetting plastics
are stronger due to three dimensional cross-linked structure. They are used for high
temperature application. Unlike thermoplastic, they strengthen when heated. Thermoplastics are
hardened when cooled. Thermosetting polymers form molecules with larger molecular weight
but they are brittle in spite of being very hard. Thermoplastics are low melting as compared to
thermosetting plastics, but they melt to liquid and can be frozen to elastic materials.
Answer the following questions on the basis of above write up.

4. Which of the following plastic can display the result of reversible heat treatment?
(A) Bakelite (B) PVC
(C) Melamine (D) All are correct
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-3

5. Which of the following cannot be easily broken into small pieces?


(A) Duroplast (B) Bakelite
(C) PVC (D) Polyamides

6. Bakelite is used to make electrical appliances and handles of utensils. Which of the
following properties of bakelite explains such uses?
(i) Its melting point is very high
(ii) It is a poor conductor of heat and electricity.
(iii) On combustion it produces volatile gases.
(iv) It is a condensation polymer.
(v) It does not corrode or rust easily.
Chose the correct answer codes.
(A) iii and v (B) iii and iv
(C) i, ii and iv (D) i, ii and v
Passage 3
Passage for question nos. 7 9
The perpendicular drawn from the centre of a circle
to any chord always bisects the chord and
conversely we can say that the line drawn from the O
centre of a circle to bisect a chord is perpendicular to
the chord.
A B

On the basis of above information solve the following questions:

7. In a circle of radius 13 cm the length of its chord is 10 cm. Find the perpendicular
distance of chord from the centre.
(A) 69 cm (B) 12 cm
(C) 10 cm (D) 11 cm
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-4

8. In the given figure, O is the centre of the circle and AB


is a chord of length 16 cm. If OC is perpendicular to AB
and CE = 4 cm then what is the radius of circle? O
(A) 8 cm (B) 9 cm
(C) 10 cm (D) 11 cm E
A B
C

9. Two parallel chords of lengths 16 cm and 30 cm are A 16 cm B


on the opposite sides of the centre of a circle. If the
perpendicular distance between chords is 23 cm then
O
find radius of circle.
(A) 17 cm (B) 18 cm
(C) 19 cm (D) 20 cm C D
30 cm
Passage 4
Passage for question nos. 10 14

A ball kept on a wall is pushed horizontally with


certain velocity and allowed to move under gravity. Such a
motion is two-dimensional motion with ball covering u = 10 m/s
displacements in both x and y-directions. But both the x & y
direction motions are independent of each other. Hence,
motion in x-direction can be considered as similar to straight 19.6 m
line motion with no acceleration. Motion in y-direction can be
considered as free fall under gravity.
In the figure shown, ball is pushed horizontally from a A B
height of 19.6 m, with initial velocity as 10 m/s
[Take g = 9.8 m/s2]

10. The horizontal displacement of projectile after 1 sec.


(A) 5 m (B) 10 m
(C) 15 m (D) 20 m
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-5

11. The time in which projectile reaches the ground.


(A) 5s (B) 4s
(C) 3s (D) 2s

12. If there is no energy loss when particle collides at point B on ground, find the maximum
height attained by the particle after it rebounds.
(A) 19.6 m (B) 9.8 m
(C) 4.9 m (D) To any height

13. The horizontal displacement of projectile when it lands on ground.


(A) 10 m (B) 20 m
(C) 30 m (D) 40 m

14. At what instant vertical speed of particle will be equal to horizontal speed (10 m/s) of
particle
(A) 1.02 m (B) 2.02 m
(C) 1.08 m (D) 2.08 m

Passage 5
Passage for question nos. 15 19
The physical as well as chemical properties of metals are due to the presence of loosely
hold or free electrons. The movement of such electrons throughout the metal explain some of
the physical properties. Transfer or sharing of such electrons explain the chemical properties.
X, Y and Z are three non transition metals which display all the physical properties like
conductivity, malleability, ductility etc. Metals X and Y liberate hydrogen gas when reacts with
water and dilute HCl. Metal Z cannot liberate H2 gas either from water or from HCl. Y and Z
are stable in air whereas X catches fire when exposed to air. When Z is exposed to air for
some days, a green residue is deposited on its surface. The residue contains the hydroxide and
carbonate salts of metal Z.

Answer the following questions on the basis of above write up.

15. Which of the following metal should be stored under Kerosene?


(A) X (B) Y
(C) Z (D) Both X and Y
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-6

16. Which of the following component of air does not contribute to the green residue which is
formed on the surface of Z?
(A) H2O vapour (B) CO2
(C) O2 (D) N2

17. Which of the following type of compounds are formed when the oxides of X and Y react
with water?
(A) Hydrides of X and Y (B) Hydroxides of X and Y
(C) Oxyacids of X and Y (D) Hydride of X and hydroxide of Y

18. The most basic and least basic oxides are formed respectively by metals.
(A) X and Y (B) Y and Z
(C) X and Z (D) Z and X

19. If metals Y and Z have same valency which is 2, then which of the following reaction is
possible between them?
(A) Z + YSO4 ZSO4 + Y (B) Y + ZSO4 YSO4 + Z
(C) Z + Y(NO3)2 Z(NO3)2 + Y (D) Both (A) and (C) are correct

Passage 6
Passage for question nos. 20 24
If we know the length of altitude corresponding to any
side of a triangle then we can find area by using formula :
1
si de corresponding altitude.
2 b
a
Additionally if a, b and c be the lengths of 3 sides of a
triangle then its area can also be found by using Herons
formula. Given by:
Area of triangle s s a s b s c
abc c
Where s
2

On the basis of above information solve the following questions

20. Find the area of triangle whose sides are 20 cm, 34 cm and 42 cm in length
(A) 340 cm2 (B) 336 cm2
2
(C) 514 cm (D) 420 cm2
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-7

21. Find the area of quadrilateral ABCD in which


AB 10m, BC 12m, CD 5m, AD 7m and C 90o . (Take 3 = 1.73)
2 2
(A) 64.6 m (B) 52.5 m
(C) 72 m2 (D) 46.8 m2

22. Three sides of a triangle are in the ratio 15 : 14 : 13 and its perimeter is 294 cm. Find the
sum of all three altitude of triangle.
(A) 252.86 cm (B) 231.5 cm
(C) 192.6 cm (D) 180.42 cm

23. Find the area of triangle whose perimeter is 48 cm and length of altitudes from opposite
vertex are 20 cm, 28 cm and 35 cm respectively.
(A) 480 cm2 (B) 700 cm2
2
(C) 420 cm (D) 210 cm2

24. What is the percentage increase in the area of a triangle when each of its side is
doubled.
(A) 100% (B) 200%
(C) 300% (D) 400%

Passage 7
Passage for question nos. 25 29

Let p x is a polynomial (in variable x) of degree n 1, given by


p x a0 a1x a2 x 2 a3 x 3 ......... an x n (where a0 ,a1,a 2 ,a3 .........an can be any real
number, an 0 )
When p x is divided by x a then the remainder is given by p a i.e. remainder can
be obtained by putting value of x a in given polynomial.
If p a 0 then we can say that x a is a factor of given polynomial.
On the basis of above information solve the following questions

25. Find the remainder when polynomial x 4 3x 2 4x 5 is divided by x 2 .


(A) 17 (B) 25
(C) 31 (D) 1
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-8

26. Which of the following is a factor of 2x 4 3x 3 3x 2 6x 2


(A) x 1 (B) x 2
(C) x 2 (D) x 3

27. If ax 3 a2 x 2 bx b leaves remainder b when divided by x a then find the value of a.


(A) 1 (B) 1
(C) 2 (D) 2

28. If x 3 3x 2 bx 6 is divisible by x 3 and x 3 6x 2 ax 3b leaves remainder 60 on


dividing it by x 2 then what is the remainder when ax 2 bx 5 is divided by x 1 ?
(A) 2 (B) 8
(C) 11 (D) 4

29. If x 4 ax 3 13x 2 2bx 29 leaves remainder 5 on dividing by x 2 4x 3 then find a b.


(A) 5 (B) 9
(C) 1 (D) 6
Space For Rough Work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
FTRE-2013(Sample)-C-VIII-P1-S&M-9

FIITJEE Talent Reward Exam


Class 8
PAPER-1
ANSWERS
1. A 2. B 3. C 4. B
5. C 6. D 7. B 8. C
9. A 10. B 11. D 12. A
13. B 14. A 15. A 16. D
17. B 18. C 19. B 20. B
21. A 22. A 23. D 24. C
25. D 26. B 27. C 28. B
29. A

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com