You are on page 1of 49

28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

GeneralStudies(Prelims)
Paper2003

GeneralStudies(Prelims)Paper2003

October6,2014

Q1AlamKhan,oneofthosewhoinvitedBabartoinvadeIndiawas
(a)AnuncleofIbrahimLodiandapretendertothethroneofDelhi
(b)AcousinofIbrahimLodiwhowasilltreatedandexpelledform
thecountry
(c)ThefatherofDilawarKhantowhomcrueltreatmentwasmeted
outbyIbrahimLodi
(d)AhighofficialinPunjabprovincewhowasverymuch
discontentedwithIbrahimLodistreatmenttohistribe.

Q2ThebattleofDharmatwasfoughtbetween
(a)MuhammadGoriandJaiChand
(b)BabarandtheAfghans
(c)AurangzebandDaraShikoh
(d)AhmadShahDurraniandtheMarathas

Q3Whichoneamongthefollowinghasthelargestshipyardin
India?

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 1/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(a)Kolkata
(b)Kochi
(c)Mumbai
(d)Visakhapatnam

Q4Threeflags,eachofdifferentcolour,areavailableforamilitary
exercise.Usingtheseflags,differentcodescanbegeneratedby
waving
(i)Singleflagofdifferentcolours,or
(ii)Anytwoflagsinadifferentsequenceofcolours,or
(iii)Threeflagsinadifferentsequenceofcolour
Themaximumnumberofcodesthatcanbegeneratedis
(a)6
(b)9
(c)15
(d)18

Q5MatchListI(Organisation)withListII(Location)andselectthe
correctanswerusingthecodesgivenbelowthelist:
ListI ListII
(Organisation) (Location)
A.NationalSugarInstitute 1.Dehradun
B.MishraDhatuNigamLimited 2.Kamptee
C.InstituteofMilitaryLaw 3.Pune
D.InstituteofNationalIntegration 4.Hyderabad

Codes:
ABCD
(a)3142
(b)5143
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 2/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(c)3452
(d)5423

Q6TimMontgomerysetanewworldrecordattheIAAFGrandPrix
finalintheyear2002in
(a)LongJump
(b)110mHurdleRace
(c)100mDash
(d)HighJump

Q7Withreferencetotheworkofhumankidney,considerthe
followingstatements:
1.Afterthewasteisremovedinthekidney,thecleanerbloodissent
backthroughrenalartery.
2.FromBowmanscapsule,thefilteredliquidpassesthroughtiny
tubeswheremuchoftheglucoseisreabsorbedandsentbacktothe
bloodintherenalvein.
Whichofthesestatementsis/thecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q8Ahydrogeninflatedpolytheneballoonisreleasedfromthe
surfaceoftheearth.Astheballoonrisestoanaltitudeupinthe
atmosphere,itwill
(a)Decreaseinsize
(b)Flattenintoadisclikeshape
(c)Increaseinsize
(d)Maintainthesamesizeandshape
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 3/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q9ThepowertoenlargethejurisdictionoftheSupremeCourtof
IndiawithrespecttoanymatterincludedintheUnionListof
LegislativePowersrestswith
(a)ThePresidentofIndia
(b)TheChiefJusticeofIndia
(c)TheParliament
(d)TheUnionMinistryofLaw,justiceandCompanyAffairs

Q10WhichoneofthefollowingHighCourtshastheTerritorial
JurisdictionoverAndamanandNicobarIslands?
(a)AndhraPradesh
(b)Calcutta
(c)Madras
(d)Orissa

Q11UnderwhichArticleoftheIndianConstitutiondidthePresident
makeareferencetotheSupremeCourttoseektheCourtsopinion
ontheConstitutionalvalidityoftheElectionCommissionsdecision
ondeferringtheGujaratAssemblyelections(intheyear2002)?
(a)Article142
(b)Article143
(c)Article144
(d)Article145

Q12Considerthefollowingstatements:
1.Indialauncheditsfirstfullfledgedmeteorologicalsatellite
(METSAT)inSeptember2002.
2.Forthefirsttime,thespacevehiclePSLVC4carriedapayload
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 4/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

ofmorethan1000kgintoageosynchronousorbit.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q13NandaDevipeakformsapartof
(a)AssamHimalayas
(b)KumaonHimalayas
(c)NepalHimalayas
(d)PunjabHimalayas

Q14Considerthefollowingstatements
1.Indiaistheoriginalhomeofthecottonplant.
2.Indiaisthefirstcountryintheworldtodevelophybridcotton
varietyleadingtoincreasedproduction.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q15WhoistheauthorofbookNewDimensionsofIndiasForeign
Policy?
(a)ABVajpayee
(b)JaswantSingh
(c)PCAlexander
(d)YashwantSinha

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 5/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q16HowdidtheMughalEmperorJahandarShahsreigncometo
anearlyend?
(a)Hewasdeposedbyhiswazir
(b)Hediedduetoaslipwhileclimbingdownsteps
(c)Hewasdefeatedbyhisnephewinabattle
(d)Hediedofsicknessduetotoomuchconsumptionofwine

Q17InIndia,amongthefollowinglocations,theDutchestablished
theirearliestfactoryat
(a)Surat
(b)Pulicat
(c)Cochin
(d)Cassimbazar

Q18Considerthefollowingstatements:
1.WhilemembersoftheRajyaSabhaareassociatedwith
CommitteesonPublicAccountsandPublicUndertakings,Members
ofCommitteeonEstimatesaredrawnentirelyfromLokSabha.
2.TheMinistryofParliamentaryAffairsworksundertheoverall
directionofCabinetCommitteeonParliamentaryAffairs.
3.TheMinisterofParliamentaryAffairsnominatesmembersof
ParliamentonCommittees,Councils,BoardsandCommissionsetc.
setupbytheGovernmentofIndiainthevariousministries.
Whichofthesestatementsarecorrect?
(a)1and2
(b)2and3
(c)1and3
(d)1,2and3

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 6/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q19TheGeneticEngineeringApprovalCommittee,whose
permissionisrequiredforcultivationofanygeneticallymodifiedcrop
suchasBtCottoninIndia,isundertheUnionMinisterof
(a)Agriculture
(b)EnvironmentandForests
(c)CommerceandIndustry
(d)RuralDevelopment

Q20AsperIndianProtocol,whoamongthefollowingrankshighest
intheorderofprecedence?
(a)DeputyPrimeMinister
(b)FormerPresident
(c)GovernorofaStatewithinhisstate
(d)SpeakerofLokSabha

Q21Amongthefollowingcities,whichoneisatthehighestaltitude
abovemeansealevel?
(a)Bangalore
(b)Delhi
(c)Jodhpur
(d)Nagpur

Q22Considerthefollowingstatements:
1.Steamat100Candboilingwaterat100Ccontainsame
amountofheat.
2.Latentheatoffusionoficeisequaltothelatentheatof
vaporizationofwater.
3.Inanairconditioner,heatisextractedfromtheroomairatthe
evaporatorcoilsandisrejectedoutatthecondensercoils.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 7/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(a)1and2
(b)2and3
(c)Only2
(d)Only3

Q23Considerthefollowingstatements:
1.Molassesisabyproductofsugarproductionprocess.
2.Bagasseobtainedinthesugarmillsisusedasafuelintheboilers
togeneratesteamforthesugarfactories.
3.Sugarcanonlybeproducedfromsugarcaneastherawmaterial.
Whichofthesestatementarecorrect?
(a)1and2
(b)2and3
(c)1and3
(d)1,2and3

Q24Considerthefollowingstatements:
1.LongitudeofJabalpurslocationisbetweenthoseofIndoreand
Bhopal
2.LatitudeofAurangabadslocationisbetweenthoseofVadodara
andPune
3.BangaloreissituatedmoresouthwardthanChennai.
Whichofthesestatementsis/are?
(a)1and3
(b)Only2
(c)2and3
(d)1,2and3

Q25WhichoneamongthefollowingStatesissmallestinarea?
(a)AndhraPradesh
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 8/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(b)Gujarat
(c)Karnataka
(d)TamilNadu

Q26Considerthefollowingstatements:
A4wheelvehiclemovingasharpcircularpathathighspeedwill
1.Overturnaboutitsouterwheels
2.Overturnaboutitsinnerwheels
3.Skidoutwards
4.Skidinwards
Whichofthesestatementsarecorrect?
(a)1and3
(b)2and4
(c)2and3
(d)1and4

Q27TheBasquepeoplewhoarefrequentlyinthenewsfortheir
separatistactivitylivein
(a)France
(b)Italy
(c)Portugal
(d)Spain

Q28MatchListIand(HighOfficials)withListII(Organisation)select
thecorrectanswerusingthecodesgivenbelowthelists
ListI ListII
(Highofficials) (Organisation)
A.CPJain 1.IndianAirlines
B.SRamadorai 2.NTPC

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 9/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

C.SunilArora 3.TCS
D.VivekPaul 4.WiproTechnologies

Codes:
ABCD
(a)4132
(b)4312
(c)2314
(d)2134

Q29Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)LiquidSodiumisemployedasacoolantinnuclearreactors
(b)Calciumcarbonateisaningredientoftoothpaste
(c)Bordeauxmixtureconsistsofsodiumsulphateandlime
(d)Zincamalgamsareusedasadentalfilling

Q30Considerthefollowingstatements:
1.TheCholasdefeatedPandyaandCherarulersandestablished
theirdominationoverpeninsularIndiainearlymedievaltimes.
2.TheCholassentanexpeditionagainstSailendraempireofSouth
EastAsiaandconqueredsomeoftheareas.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q31Diffusionoflightintheatmospheretakesplacedueto
(a)Carbondioxide
(b)Dustparticles
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 10/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(c)Helium
(d)Watervapours

Q32InIndia,thefirstbankoflimitedliabilitymanagedbyIndians
andfoundedin1881was
(a)HindustanCommercialBank
(b)OudhCommercialBank
(c)PubjabNationalBank
(d)PunjabandSindBank

Q33Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)ThePressCouncilofIndiaisanautonomousquasijudicialbody
establishedunderanActofParliament.
(b)ThePressInformationBureauprovidesaccreditationtomedia
personssoastohaveeasyaccesstoinformationfromgovernment
sources
(c)AmongallthestatesofIndia,Maharashtrapublishesthelargest
numberofnewspapers
(d)PressTrustofIndiaisthelargestnewsagencyinthecountry

Q34ThegovernmentholdinginBPCLis
(a)Morethan70%
(b)Between60%and70%
(c)Between50%and60%
(d)Lessthan50%

Q35Considerthefollowingstatementsregardingtherelations
betweenIndiaandPakistan:
1.DuringShimlaAgreement,IndiraGandhiandZulfikarBhutto
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 11/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

agreedtomaintainthesanctityofLoC
2.LahoreSummittookplaceintheyear1997
3.IslamabadSummitwasheldbetweenRajivGandhiandNawaz
Sharif
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)1,2and3
(b)1and3
(c)Only2
(d)Only1

Q36Duringtheyear200001,whichoneofthefollowingindustries
recordedhighestgrowthrateinIndia?
(a)Cement
(b)Coal
(c)Electricity
(d)Steel

Q37Anoiltankerispartiallyfilledwithoilandmovesforwardona
levelroadwithuniformacceleration.Thefreesurfaceofoilthen
(a)Remainshorizontal
(b)Isinclinedtothehorizontalwithsmallerdepthattherearend
(c)Isinclinedtothehorizontalwithlargerdepthattherearend
(d)Assumesparaboliccurve

Q38Inwhichoneofthefollowingcountriesisrupeeitscurrency?
(a)Bhutan
(b)Malaysia
(c)Maldives
(d)Seychelles

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 12/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q39Whichoneofthefollowingcountriesislandlocked?
(a)Bolivia
(b)Peru
(c)Suriname
(d)Uruguay

Q40InDecember2002,thePrimeMinisterofIndiasignedDelhi
Declarationwiththe
(a)PresidentofIndonesia
(b)PresidentofRussia
(c)PrimeMinisterofCambodia
(d)PrimeMinisterofLaos

Q41Amongthefollowingcities,whichoneisnearesttotheTropicof
Cancer?
(a)Delhi
(b)Kolkata
(c)Jodhpur
(d)Nagpur

Q42MrichchhakatikaanancientIndianbookwrittenbyShudraka
dealswith
(a)Theloveaffairofarichmerchantwiththedaughterofa
courtesan
(b)ThevictoryofChandraguptaIIovertheShakaKshatrapasof
westernIndia
(c)ThemilitaryexpeditionsandexploitsofSamudragupta
(d)TheloveaffairbetweenaGuptaKingandaprincessof
Kamarupa
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 13/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q43Considerthefollowingstatements
1.VardhamanaMahavirasmotherwasthedaughterofLichchhavi
chiefChetaka.
2.GoutamaBuddhasmotherwasaprincessfromtheKoshalan
dynasty.
3.Parshvanatha,the23rdTirthankara,belongedtoBanaras.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)2and3
(d)1,2and3

Q44Acartravelsthefirstonethirdofacertaindistancewitha
speedof10km/hr,thenextonethirddistancewithaspeedof20
km/hrandthelastonethirddistancewithaspeedof60km/hr.The
averagespeedofthecarforthewholejourneyis
(a)18km/hr
(b)24km/hr
(c)30km/hr
(d)36km/hr

Q45ConsiderthefollowingstatementsThepurposeofadding
sodiumsulphateandsodiumsilicatetothedetergentinawashing
powderis
1.Tokeepthewashingpowderdry
2.Tomaintainthealkalinityofthepowder
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 14/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q46Debentureholderofacompanyareits
(a)Shareholders
(b)Creditors
(c)Debtors
(d)Directors

Q47Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)TheNationalSongVandeMataramwascomposedby
BankimchandraChatterjioriginallyinBengali
(b)TheNationalCalendarofIndiabasedonSakaerahasits1st
Chaitraon22ndMarchnormallyand21stMarchinaleapyear
(c)ThedesignoftheNationalFlagofIndiawasadoptedbythe
ConstituentAssemblyon22ndJuly1947
(d)ThesongJanaganamana,composedoriginallyinBengaliby
RabindranathTagorewasadoptedinitsHindiversionbythe
ConstituentAssemblyon24thJanuary1950astheNationalAnthem
ofIndia

Q48WhichoneofthefollowingArticlesoftheIndianConstitution
providesthatItshallbethedutyoftheUniontoprotecteveryState
againstexternalaggressionandinternaldisturbance?
(a)Article215
(b)Article275
(c)Article325
(d)Article355

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 15/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q49Awalksaroundacircularfieldattherateofoneroundper
hourwhileBrunsarounditattherateofsixroundsperhour.They
startinthesamedirectionfromthesamepointat7.30a.m.They
shallfirstcrosseachotherat
(a)8.30a.m.
(b)8.10a.m.
(c)7.48a.m.
(d)7.42a.m.

Q50Considerthefollowingstatements:
InIndia,stampdutiesonfinancialtransactionsare
1.leviedandcollectedbytheStateGovernment
2.appropriatedbytheUnionGovernment.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q51Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)EastTimorwasaBritishcolonyforfourcenturies
(b)TheEuropeancolonialrulershandedoverEastTimorto
Indonesiain1975
(c)TheUnitedNationstookoverEastTimorin1999toprepareitfor
independence
(d)EastTimorfinallydeclareditsindependenceinDec.2001

Q52MatchListI(ItemintheIndianConstitution)withListII(Country
fromwhichitwasderived)andselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowthelist.
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 16/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

ListI ListII
(ItemintheIndiaConstitution) (Countryfromwhichit
wasderived)
A.DirectivePrinciplesofStatePolicy 1.Australia
B.FundamentalRights 2.Canada
C.ConcurrentListinUnionStateRelations 3.Ireland
D.IndiaasaUnionofStateswithgreater 4.Unitedkingdom
powerstotheUnion
5.USA

Codes:
ABCD
(a)5412
(b)3521
(c)5421
(d)3512

Q53WithreferencetoIndiandefence,whichoneofthefollowing
statementsiscorrect?
(a)WiththeinductionofPrithviII,theIAFistheonlyairforceinthe
worldwithsurfacetosurfaceballisticmissilesunderitscommand
(b)Sukhoi30MKIjetfighterscanlaunchairtoairandairtosurface
precisionmissiles
(c)Trishulisasupersonicsurfacetoairmissilevitharangeof30
km
(d)TheindigenouslybuiltINSPrabalcanlaunchsurfacetosurface
missiles

Q54TheIndiraGandhiPeacePrize,2002wasawardedto
(a)JohnHume
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 17/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(b)NelsonMandela
(c)NorodomSihanouk
(d)SadakoOgata

Q55MatchListI(NameofthePerson)withListII(Associatedwith)
andselectthecorrectanswerusingthecodesgivenbelowthelists:
ListI ListII
(Nameoftheperson) (Associatedwith)
A.BrijtnohamLallMungal 1.Biotechnology
B.KiranKarnik 2.Automobileindustry
C.KiranMazumdarShaw 3.Softwareindustry
D.SunilMittal 4.TelecomIndustry
5.FilmIndustry

Codes:
ABCD
(a)4152
(b)4312
(c)2314
(d)2154

Q56WhomdidMaheshBhupatiandMaxMirnyibeatintheUS
Openmensdoublestennischampionshipintheyear2002towin
thetitle?
(a)WayneBlackandKevinUllyett
(b)MikeBryanandBobBryan
(c)JonasBjorkmanandToddWoodbridge
(d)JiriNovakandRadekStepanek

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 18/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q57Fourdifferentcandles,whichcanlastfor5hours,4hours.3
hoursand2hoursofburning,respectively,arelitinaroomatthe
sameinstantandallowedtoburntillsuchtimethatthethreecandles
intheroomgetextinguished.Thecostofburningeachoneofthese
candlesis75paiseperhour.Thecostinvolvedis:
(a)Rs.2.75
(b)Rs.3.75
(c)Rs.9.75
(d)Rs.12.50

Q58Whichoneofthefollowingstatementsiscorrectwithreference
toFEMAinIndia?
(a)TheForeignExchangeRegulationAct(FERA),wasreplacedby
ForeignExchangeManagementAct(FEMA)intheyear2001
(b)FERAwasgivenasunsetclauseofoneyeartill31stMay2002
toenableEnforcementDirectoratetocompletetheinvestigationof
pendingissues
(c)UnderFEMA,violationofforeignexchangeruleshasceasedto
beacriminaloffence
(d)Asperthenewdispensation,EnforcementDirectoratecanarrest
andprosecutethepeoplefortheviolationofforeignexchangerules

Q59Considerthefollowingstatements
1.Indiasimportofcrudeandpetroleumproductduringtheyear
200102accountedforabout27%ofIndiastotalimports.
2.Duringtheyear,200102,Indiasexportshadincreasedby10%
ascomparedtothepreviousyear
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 19/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(d)Neither1nor2

Q60Whoamongthefollowingwasselectedforthe2001Dada
SahebPhalkeAward?
(a)DevAnand
(b)LataMangeshkar
(c)RamanandSagar
(d)YashChopra

Q61Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)MilkcontainsnoneoftheBvitamins
(b)VitaminA(retinal)deficiencyleadstodryandscalyskin
(c)Oneofthesymptomsofscurvyispaininthejoints
(d)VitaminB1(thiamine)deficiencycanleadtoheartfailure

Q62AspertheHumanDevelopmentIndexgivenbyUNDP,which
oneofthefollowingsequencesofSouthAsiancountriesiscorrect,
intheorderofhighertolowerdevelopment?
(a)IndiaSriLankaPakistanMaldives
(b)MaldivesSriLankaIndiaPakistan
(c)SriLankaMaldivesIndiaPakistan
(d)MaldivesIndiaPakistanSriLanka

Q63Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)Thevelocityofsoundinairincreaseswiththeincreaseof
temperature
(b)Thevelocityofsoundinairisindependentofpressure
(c)Thevelocityofsoundinairdecreasedasthehumidityincreases
(d)Thevelocityofsoundinairisnotaffectedbythechangein
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 20/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

amplitudeandfrequency

Q64Considerthefollowingstatements:
1.Indiaranksfirstintheworldinfruitproduction.
2.Indiarankssecondintheworldintheexportoftobacco.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q65Whichoneofthefollowingstatementscorrect?
(a)AllianceAirisawhollyownersubsidiaryofIndianAirlines
(b)TheAirportsAuthorityofIndianmanagessevenofthecountry
internationalairports
(c)TheAirportsAuthorityofIndiaistheregulatoryorganisationfor
enforcingcivilairregulationsinIndia
(d)ItisthefunctionofDirectorateGeneralofCivilAviationtoplan
andconstructrunwaysandterminationbuildingsandtoprovideair
safetyservices

Q66WhichoneofthefollowingBillsmustbepassedbyeachHouse
oftheIndianParliamentseparately,byspecialmajority?
(a)OrdinaryBill
(b)MoneyBill
(c)FinanceBill
(d)ConstitutionAmendmentBill

Q67ConsiderthefollowinganimalsofIndia:
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 21/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

1.Crocodile
2.Elephant
Whichoftheseis/areendangeredspecies?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q68Whichoneamongthefollowingcoversthehighestpercentage
offorestareaintheworld?
(a)TemperateConiferousforests
(b)TemperateDeciduousforests
(c)TropicalMonsoonforests
(d)TropicalRainforests

Q69Atwomembercommitteecomprisingofonemaleandone
femalememberistobeconstitutedoutoffivemalesandthree
females.Amongstthefemales.Ms.Arefusestobeamemberofthe
committeeinwhichMr.Bistakenasthemember.Inhowmany
differentwayscanthecommitteebeconstituted?
(a)11
(b)12
(c)13
(d)14

Q70Considerthefollowingstatements:
1.ThelastMauryanruler,Brihadrathawasassassinatedbyhis
commanderinchief,PushyamitraSunga.
2.ThelastSungaking,Devabhutiwasassassinatedbyhis
BrahmanaministerVasudevaKanvawhousurpedthethrone
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 22/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

3.ThelastruleroftheKanvadynastywasdeposedbytheAndhras.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)1and2
(b)Only2
(c)Only3
(d)1,2and3

Q71TheaimofeducationasstatedbytheWoodsdespatchof
1854was
(a)ThecreationofemploymentopportunitiesfornativeIndians
(b)ThespreadofwesterncultureinIndia
(c)ThepromotionofliteracyamongthepeopleusingEnglish
mediumoflanguage
(d)Theintroductionofscientificresearchandrationalisminthe
traditionalIndianeducation

Q72WhowonthetitleinthefinalsofFrenchOpenmenssingles
tennischampionshipintheyear2002?
(a)AlbertCosta
(b)JuanCarlosFerrero
(c)AndreAgassi
(d)PeteSampras

Q73Considerthefollowingstatements:
Thefunction(S)oftheFinanceCommissionis/are
1.toallowthewithdrawalofmoneyoutoftheConsolidatedFundof
India.
2.toallocatebetweentheStatesthesharesofproceedsoftaxes.
3.toconsiderapplicationsforgrantsinaidfromStates.
4.tosuperviseandreportonwhethertheUnionandState
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 23/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

governmentsarelevyingtaxesinaccordancewiththebudgetary
provisions.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)2and3
(c)3and4
(d)1,2and4

Q74WhichoneamongthefollowingStatehasthehighestfemale
literacyrateaspertheCensus2001?
(a)Chhattisgarh
(b)MadhyaPradesh
(c)Orissa
(d)Rajasthan

Q75WhichoneamongthefollowingcountrieshasthelowestGDP
percapita?
(a)China
(b)India
(c)Indonesia
(d)SriLanka

Q76Considerthefollowingstatements:
1.InMacedonia,ethnicAlbaniansareaminority
2.InKosovo,Serbiansareamajority
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 24/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q77Israelhascommonborderswith
(a)Lebanon,Syria.JordanandEgypt
(b)Lebanon,Syria,TurkeyandJordan
(c)Cyprus,Turkey,JordanandEgypt
(d)Turkey,Syria,IraqandYemen

Q78WhatisthecorrectsequenceoftheriversGodavari,
Mahanadi,NarmadaandTapiinthedescendingorderoftheir
lengths?
(a)GodavariMahanadiNarmadaTapi
(b)GodavariNarmadaMahanadiTapi
(c)NarmadaGodavariTapiMahanadi
(d)NarmadaTapiGodavariMahandai

Q79Iftheradiusoftheearthwereshrinkbyonepercent,itsmass
remainingthesame,thevalueofgontheearthssurfacewould
(a)increaseby0.5%
(b)increaseby2%
(c)decreaseby0.5%
(d)decreaseby2%

Q80WithreferencetotheentryofEuropeanpowersintoIndia,
whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)ThePortuguesecapturedGoain1499
(b)TheEnglishopenedtheirfirstfactoryinSouthIndiaat
Masulipatam
(c)InEasternIndia,theEnglishCompanyopeneditsfirstfactoryin
Orissain1633
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 25/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(d)Undertheleadershipofsupleix,theFrenchoccupiedMadrasin
1746

Q81WithreferencetoIndianfreedomstruggle,whichoneofthe
followingstatementsiscorrect?
(a)TheRowattActaroundawaveofpopularindignationandredto
theJallianwalaBaghmassacre
(b)SubhashChandraBoseformedtheForwardBlood
(c)BhagatSinghwasoneofthefoundersofHindustanRepublican
SocialistAssociation
(d)In1931,theCongressSessionatKarachiopposedGandhiIrwin
pact

Q82Considerthefollowingstatements:
1.Inthelastfiveyears,Indiansoftwareexportshaveincreasedata
compoundannualgrowthrateofabout60%
2.ThesoftwareandserviceindustryinIndiaregisteredanoverall
growthofabout28%inrupeetermsduringtheyear20012002.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q83Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)Indiaisthesecondlargestproducerofnitrogenousfertilisersin
theworld
(b)Indiaistheninthlargeststeelproducingcountyintheworld
(c)Indiaisthesecondlargestproducerofsilkintheworld
(d)Indiaranksthirdintheworldincoalproduction
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 26/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q84Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)OnlytheRajyaSabhaandnottheLokSabhacanhave
nominatedmembers
(b)Thereisaconstitutionalprovisionfornominatingtwomembers
belongingtotheAngloIndiancommunitytotheRajyaSabha
(c)Thereisnoconstitutionalbarforanominatedmembertobe
appointedUnionminister
(d)AnominatedmembercanvotebothinthePresidential

Q85WithreferencetoGovernmentofIndiasIdecisionsregarding
ForeignDirectInvestment(FDI)duringtheyear200102,consider
thefollowingstatements:
1.Outofthe100%FDIallowedbyIndiainteasector,theforeign
firmwouldhavetodisinvest33%oftheequityinfavourofanIndian
partnerwithinfouryears.
2.RegardingtheFDIinprintmediainIndia,thesinglelargestIndian
shareholdershouldhaveaholdinghigherthan26%
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q86TheleaderoftheBardoliSatyagraha(1928)was
(a)SardarVallabhbhaiPatel
(b)MahatmaGandhi
(c)VithalbhaiJPatel
(d)MahadevDesai

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 27/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q87TheKelkarproposalswhichwereinthenewsrecentlywerethe
(a)recommendationsforreformsinthepowersector
(b)recommendationsfortaxreforms
(c)guidelinesfortheprivatisation
(d)guidelinesforreducingvehicularpollution,andthepromotionof
CNGuse

Q88Considerthefollowingstatements:
1.ThejointsittingofthetwohousesoftheParliamentinIndiais
sanctionedunderArticle108oftheConstitution
2.ThefirstjointsittingofLokSabhaandRajyaSabhawasheldin
theyear1961
3.ThesecondjointsittingofthetwoHousesofIndianParliament
washeldtopasstheBankingServiceCommission(Repeal)Bill
Whichofthesestatementsarecorrect?
(a)1and2
(b)2and3
(c)1and3
(d)1,2and3

Q89Lifeexpectancyishighestintheworldin
(a)Canada
(b)Germany
(c)Japan
(d)Norway

Q90DuringthecolonialperiodinIndia,whatwasthepurposeofthe
WhitleyCommission?
(a)ToreviewthefitnessofIndiaforfurtherpoliticalreforms
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 28/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(b)Toreportontheexistingconditionsoflabourandtomake
recommendations
(c)TodrawupaplanforfinancialreformsforIndia
(d)TodevelopacomprehensiveschemeforCivilServicesinIndia

Q91Octopusis
(a)anarthropod
(b)anechinoderm
(c)aheimchordate
(d)amollusc

Q92Considerthefollowingconditionsofsickhumanbody
1.Swollenlymphnodes
2.Sweatingatnight
3.Lossofmemory
4.Lossofweight
WhichofthesearethesymptomsofAIDS?
(a)1and2
(b)2,3and4
(c)1,2and3
(d)1,2,3and4

Q93EmperorHarshassouthwardmarchwasstoppedonthe
Narmadariverby
(a)PulakesinI
(b)PulakesinII
(c)VikramadityaI
(d)VilcramadityaII

Q94UnderwhichArticleoftheIndianConstitutiondidthePresident
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 29/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

givehisassenttotheordinanceonelectoralreformswhenitwas
sentbacktohimbytheUnionCabinetwithoutmakinganychanges
(intheyear2002)?
(a)Article121
(b)Article122
(c)Article123
(d)Article124

Q95DilipKaurTiwanaiswellknownasa
(a)litterateur
(b)musician
(c)scientist
(d)sportsperson

Q96Considerthefollowingstatements:
1.ThemaximumlimitofshareholdingofIndianpromotersinprivate
sectorbanksinIndiais49percentofthepaidupcapital.
2.ForeignDirectInvestmentupto49percentfromallsourcesis
permittedinprivatesectorbanksinIndiaundertheautomaticroute.
Whichtothesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2
Q97MatchListI(Cricketer)withListII(country)andselectthe
correctanswerusingthecodesgivenbelowthelists:
ListI ListII
(Cricketer) (Country)
A.BarryRichards 1.England
B.TedDexter 2.WestIndies

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 30/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

C.AlanDavidson 3.SouthAfrica
D.CharliGriffith 4.NewZealand
5.Australia

Codes:
ABCD
(a)3251
(b)5142
(c)3152
(d)5241

Q98Regardingtheatomofachemicalelement,themagnetic
quantumnumberrefersto
(a)orientation
(b)shape
(c)size
(d)spin

Q99Considerthefollowingstatements:
1.ThecommonbluegreenalgaeSpirogyraandUlothrixarefound
inbothfreshwaterpondsandoceans.
2.Thechameleoncanlookaheadwithoneeye,andatthesame
timelookbehindwithanother.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q100Whichamongthefollowingcountrieshasthelargest
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 31/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

population?
(a)Indonesia
(b)Japan
(c)Pakistan
(d)Sudan

Q101Assertion(A):
EmperorAkbarmarchedtowardsAfghanistanin1581withahuge
army.
Reason(R):
HewasonhiswaytoreclaimhisancestralcountryofFerghanain
CentralAsia.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q102Assertion(A):
Duringtheyear200102,thevalueofIndiastotalexportsdeclined,
registeringanegativegrowthof2.17%.
Reason(R):
Duringtheyear200102,negativegrowthinexportswaswitnessed
inrespectofironandsteel,coffee,textilesandmarineproducts.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 32/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q103Assertion(A):
TheeasterncoastofIndiaproducesmorericethanthewestern
coast.
Reason(R):
Theeasterncoastreceivesmorerainfallthanthewesterncoast.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue
Q104Assertion(A):
ThenewEXIMPolicyisliberal,marketorientedandfavoursglobal
trade.
Reason(R):
GATThasplayedasignificantroleintheliberalisationofeconomy.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q105Assertion(A):
Intheperiodictableofchemicalelements,electronaffinityisalways
foundtoincreasefromtoptobottominagroup.
Reason(R):
Inagroup,theatomicradialgenerallyincreasefromtoptobottom.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 33/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q106Assertion(A):
Coalbasedthermalpowerstationscontributetoacidrain.
Reason(R):
Oxidesofcarbonareemittedwhenthecoalburns.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q107Assertion(A):
Theweightofabodydecreaseswiththeincreaseoflatitudeon
earth
Reason(R):
Theearthisnotperfectsphere
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q108Assertion(A):
Unsaturatedfatsaremorereactivecomparedwiththesaturated
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 34/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

fats.
Reason(R):
Unsaturatedfatshaveonlysinglebondsintheirstructure.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q109Assertion(A):
Theamountofmoistureintheatmosphereisrelatedtolatitude.
Reason(R):
Thecapacitytoholdmoistureintheformofwatervapourisrelated
totemperature.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q110Assertion(A):
Unliketemperateforests,thetropicalrainforests,ifcleared,can
yieldproductivefarmlandthatcansupportintensiveagriculturefor
severalyearsevenwithoutchemicalfertilizers.
Reason(R):
Theprimaryproductivityofthetropicalrainforestisveryhighwhen
comparedtothatofthetemperatureforests.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 35/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q111Assertion(A):
In1916,MualanaMohammadAliandAbulKalamAzadresigned
fromtheLegislativeCouncil.
Reason(R):
TheRowlattActwaspassedbythegovernmentinspiteofbeing
opposedbyallIndianmembersoftheLegislativeCouncil.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q112Assertion(A):
ShahAlamIIspenttheinitialyearsasanEmperorfarawayfromhis
capital.
Reason(R):
Therewasalwaysalurkingdangerofforeigninvasionfromthe
northwestfrontier.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 36/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q113Assertion(A):
Areaslyingwithinfivetoeightdegreeslatitudeoneithersideofthe
equatorreceiverainfallthroughouttheyear.
Reason(R):
Hightemperaturesandhighhumiditycauseconvectionalraintofall
mostlyintheafternoonsneartheequator.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q114Assertion(A):
SaluvaNarasimhaputanendtotheolddynastyandassumedthe
royaltitle.
Reason(R):
Hewantedtosavethekingdomfromfurtherdegenerationand
disintegration.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q115Assertion(A):
MarathasemergedasthestrongestnativepowerinIndiaafterthe
declineofMughalempire.
Reason(R):
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 37/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

MarathaswerethefirsttohaveclearconceptofaunitedIndian
nation.
(a)BothAandRareindividuallytrueandRisthecorrect
explanationofA
(b)BothAandRareindividuallytruebutRisNOTthecorrect
explanationofA
(c)AistruebutRisfalse
(d)AisfalsebutRistrue

Q116WhichoneofthefollowingcountriesdoesNOTborderthe
CaspianSea?
(a)Armenia
(b)Azerbaijan
(c)Kazakhstan
(d)Turkmenistan

Q117ThesportspersonSomaBiswasisassociatedwith
(a)Sailing
(b)Hockey
(c)Golf
(d)Athletics

Q118Whichoneoffollowingisproducedduringtheformationof
photochemicalsmog?
(a)Hydrocarbons
(b)NitrogenOxides
(c)Ozone
(d)Methane

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 38/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q119Considerthefollowingstatement:
1.KitabINauras,acollectionofsongsinpraiseofHindudeitiesand
Muslimsaints,waswrittenbyIbrahimAdilShahII
2.AmirKhusrauwastheoriginatorinIndiaoftheearlyformofthe
musicalstyleknownasQawali.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q120Threebellstollatintervalsof9,12and15minutes
respectively.Allthreebegintotollat8a.m.Atwhattimewillthey
firsttolltogetheragain?
(a)8.45a.m.
(b)10.30a.m.
(c)11.00a.m.
(d)1.30p.m.

Q121MatchListI(DistinguishedLady)withListII
(Organisation/Industry)andselectthecorrectanswerusingthe
codesgivenbelowtheLists:
ListI ListII
(Distinguishedlady) (Organisation/industry)
A.Amrita 1.NationalDairyDevelopmentBoard
B.AnuAga 2.ParkHotels
C.MallikaSrinivasan 3.PfizerLimited
D.PriyaPaul 4.ThermaxLimited
5.TractorsandFarmEquipmentLimited

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 39/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Codes:
ABCD
(a)1452
(b)2415
(c)1352
(d)2315

Q122Considerthefollowingstatements:
IntheelectoralcollegeforPresidentialElectioninIndia.
1.ThevalueofthevoteofanelectedMemberofLegislative
Assemblyequals

2.ThevalueofthevoteofanelectedMemberofparliamentequals

3.Thereweremorethan5000membersinthelatestelection
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)1and2
(b)Only2
(c)1and3
(d)Only3

Q123WhichoneofthefollowingstatementsisNOTcorrect?
(a)AliMardanKhanintroducedtheisystemofrevenuefarmingin
Bengal
(b)MaharajaRanjitSinghsetupmodernfoundriestomanufacture
cannonsatLahore
(c)SawaiJaiSinghofAmberhadEuedilsElementsofCoometry
translatedintoSanskrit
(d)SultanTipuofMysoregavemoneyfortheconstructionoftheidol
ofGoddessSardaintheShringeritemple

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 40/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q124WhichofthefollowingConstitutionalAmendmentsarerelated
toraisingthenumberofMembersofLokSabhatobe:electedfrom
theStates?
(a)6thand22nd
(b)13thand38th
(c)7thand31st
(d)11thand42nd

Q125HowdidSultanQutbuddinAibakdie?
(a)Hewastreacherouslystabbedtodeathbyoneofhisambitious
nobles
(b)HewaskilledinabattlewithTajudinYildiz,therulerofGhazni
whoenteredintoacontestwithhimoverthecaptureofPunjab
(c)HesustainedunjurieswhilebesiegingthefortressofKalinjarin
Bundelkhandandsuccumbedtodeathlater
(d)HediedafterafallfromhishorsewhileplayingChaugan

Q126Amongthefollowingwhichplanettakesmaximumtimefor
onerevolutionaroundtheSun?
(a)Earth
(b)Jupiter
(c)Mars
(d)Venus

Q127Whichoneamongthefollowinglanguageshaslargestnumber
ofspeakersintheworld?
(a)Bengali
(b)French
(c)Japanese
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 41/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(d)Portuguese
Q128WhichoneofthefollowingprovisionswasNOTmadeinthe
CharterActof1833?
(a)ThetradingactivitiesoftheEastIndiaCompanyweretobe
abolished
(b)Thedesignationofthesupremeauthoritywastobechangedas
theGovernorGeneralofIndiainCouncil
(c)AlllawmakingpowerstobeconferredonGovernorGeneralin
Council
(d)AnIndianwastobeappointedasaLawMemberinthe
GovernorGeneralsCouncil

Q129Withreferencetonormalhumanbeingsconsiderthefollowing
statements:
1.InresponsetothepresenceofHCL,secretianisproducedfrom
theduodenum
2.Enterogastroneisproducedinthesmallintestineinresponseto
thepresenceoffattyacids
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q130SurveyofIndiaisundertheMinistryof
(a)Defence
(b)Environmentandforests
(c)HomeAffairs
(d)ScienceandTechnology

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 42/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q131Whichamongthefollowingcountrieswastheearliesttogive
womentherighttovote?
(a)Iceland
(b)India
(c)NewZealand
(d)USA

Q132Totaltimetakenbyapersoningoingtoaplacebywalking
andreturningoncycleis5hours45minutes.Hewouldhavegained
2hoursbycyclingbothways.Thetimetakenbyhimtowalkboth
waysis
(a)6hours45minutes
(b)7hours45minutes
(c)8hours15minutes
(d)8hours30minutes

Q133SendeepPandey,thewinnerofRamanMagsaysayAward,is
mainlyanactivistin
(a)preventionofchildmarriages
(b)promotionofcommunalharmony
(c)environmentalprotection
(d)educationandlivelihoodprojectsforDalits

Q134WhatwasthemainreasonforagreatcivilstrifeinArgentina
recently?
(a)EthnicconflictbetweenthenativeRedIndiantribesandothers
(b)Economiccrisisduetohugepublicdebt
(c)Theissueofusingnativelanguagesasmediumofinstructionin
schools
(d)Clashesbetweengovernmenttroopsandsecessionistgroups
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 43/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Q135WithreferencetocolonialruleinIndia,whatwassoughtby
theIlbertBillin1883?
(a)TobringIndiansandEuropeansonparasfarasthecriminal
jurisdictionofcourtswasconcerned
(b)Toimposesevererestrictionsonthefreedomofthenativepress
asitwasperceivedtobehostiletocolonialrulers
(c)ToencouragethenativeIndianstoappearforcivilservice
examinationsbyconductiontheminIndia
(d)ToallownativeIndianstopossessarmsbyamendingtheArms
Act

Q136AnimportantaspectoftheCrippsMissionof1942was
(a)thatallIndianStatesshouldjointheIndianUnionasacondition
toconsideranydegreeofautonomyforIndia
(b)thecreationofanIndianUnionwithDominionstatusverysoon
aftertheSecondWorldWar
(c)theactiveparticipationandcooperationoftheIndianpeople,
communitiesandpoliticalpartiesintheBritishwareffortasa
conditionforgrantingindependencewithfullsovereignstatusto
Indiaafterwar.
(d)theframingofaconstitutionfortheentireIndianUnion,withno
separateconstitutionforanyprovince,andaUnionConstitutionto
beacceptedbyallprovinces

Q137WhenCongressleaderscondemnedtheMontaguChelmsford
Report,manymoderatesleftpartytofromthe
(a)SwarajyaParty
(b)IndianFreedomParty
(c)IndependenceFederationofIndia
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 44/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(d)IndianLiberalFederation

Q138IntheFIFAWorldCupFootballeventintheyear2002,the
numberofgoalsscoredbyRonaldoofBrazilwas
(a)6
(b)7
(c)8
(d)9

Q139WhichoneofthefollowingschedulesoftheIndian
Constitutionliststhenamesofstatesandspecifiestheirterritories?
(a)First
(b)Second
(c)Third
(d)Fourth

Q140Intheyear2002,thePresidentofIndiapresentedthenational
awardforexcellenceinpublicadministrationandmanagement
sciencesto
(a)KumarManglamBirla
(b)NRNamayanaMurthy
(c)RahulBajaj
(d)RatanTata

Q141AandBaretwofixedpointsinafield.AcyclistCmoves
suchthatACBisalwaysarightangle.Inthiscontext,whichoneof
thefollowingstatementsiscorrect?
(a)Thepathfollowedbythecyclistisanellipse
(b)Thepathfollowedbythecyclistisacircle
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 45/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(c)Thepathfollowedbythecyclistisanexponentialcurve
(d)Thistypeofmotionisnotpossible

Q142ThethermalpowerplantofBokaroislocatedin
(a)Bihar
(b)Chhattisgarh
(c)Jharkhand
(d)Orissa

Q143AmongthefollowingcommoditiesimportedbyIndiaduringthe
year200102,whichonewasthehighestintermsofRupeevalue?
(a)Edibleoil
(b)Fertilizers
(c)Organicandinorganicchemicals
(d)Pearls,preciousandsemipreciousstones

Q144Withreferencetoioniccompounds,considerthefollowing
statements:
1.Ioniccompoundsareinsolubleinalcohol.
2.Ioniccompoundsinthesolidstatearegoodconductorsof
electricity.
Whichofthesestatementsis/arecorrect?
(a)Only1
(b)Only2
(c)Both1and2
(d)Neither1nor2

Q145Whichoneofthefollowingstatementsiscorrect?
(a)ThepresenceofNaClincreasestherateofsettingofPlasterof
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 46/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

Paris
(b)Gypsumisaddedtothecementtoslowdownitsrateofsetting
(c)Allalkalineearthmetalsformhydratedsalts
(d)BariumandStrontiumarefoundfreeinnature

Q146WithreferencetoIndia,whichoneofthefollowingstatements
isnotcorrect?
(a)IPCLisIndiaslargestpetrochemicalcompany
(b)RIListhelargestprivatesectorcompanyinIndia
(c)MTNLislistedonNYSE
(d)NSNListhefirsttelecomserviceorganizationinIndiatolauncha
nationwidecellularserviceatonetime

Q147WhichamongstthefollowingStateshasthehighest
populationdensityasperCensus2001?
(a)Kerala
(b)MadhyaPradesh
(c)UttarPradesh
(d)WestBengal

Q148TheNinthScheduletotheIndianConstitutionwasaddedby
(a)FirstAmendment
(b)EighthAmendment
(c)NinthAmendment
(d)FortysecondAmendment

Q149WhoheadedtheInterimCabinetformedinthe1946?
(a)RajendraPrasad
(b)JawaharlalNehru
chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 47/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

(c)SardarVallabhbhaiPatel
(d)Rajagopalachari

Q150ThewaterfallVictoriaisassociatedwiththeriver
(a)Amazon
(b)Missouri
(c)StLawrence
(d)Zambezi

Answers2003UPSCCivilServices/IASPreliminaryGeneral
Studies
1.A 2.C 3.B 4.C 5.D 6.C 7.D 8.C 9.C 10.B
11.B 12.C 13.B 14.C 15.A 16.C 17.B 18.A 19.B 20.C
21.A 22.D 23.A 24.C 25.D 26.C 27.D 28.C 29.A 30.C
31.B 32.A 33.C 34.B 35.D 36.D 37.C 38.D 39.A 40.B
41.B 42.A 43.C 44.A 45.A 46.B 47.A 48.D 49.D 50.D
51.C 52.D 53.D 54.C 55.C 56.D 57.C 58.C 59.A 60.D
61.A 62.B 63.C 64.A 65.A 66.D 67.C 68.A 69.D 70.D
71.B 72.A 73.B 74.A 75.B 76.C 77.A 78.B 79.B 80.A
81.D 82.D 83.A 84.C 85.B 86.A 87.B 88.D 89.C 90.B
91.D 92.D 93.B 94.C 95.A 96.D 97.C 98.D 99.B 100.
A
101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110.
C D C B D A D C A D
111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120.
D B A A C A D C C C
121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130.
A B A C D B A D C D
131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140.

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 48/49
28/06/2015 GeneralStudies(Prelims)Paper2003

C B D B A B D C A B
141. 142. 143. 144. 145. 146. 147. 148. 149. 150.
B C D A D C D A B D

Links

chromeextension://iooicodkiihhpojmmeghjclgihfjdjhj/front/in_isolation/reformat.html 49/49