You are on page 1of 11

Rolul A.

M in ingrijirea pacientului cu Psihoze Toxice
Plan de ingrijire
Pacientul C.M in virsta de 58 ani se prezinta la sectia de Psihiatrie de urgenta cu ambulanta in data de
06.09.2008 afirmind urmatoarele:” nu prea dorm noaptea, transpire mult, am probleme de familie, ma stiu supa
rat, trist, nu am chef de nimic, nu ma simt bine”.
Este reinternat cu diagnosticul medical :”Agitatie psiho-motorie, etilism cronic “.
C.M prezinta un aspect neingrijit cu unghii si par murdar degaja miros dezagreabil, prezinta stare generala
alterata, este trist, apatic, este dezorientat temoro-spatial, este confuz si nelinistit, prezinta agitatie psiho-motorie .
Constientizeaza partial ca are o boala psihica, neaga consumul cronic de alcool, are o gindire deliranta ,
dominata de ideei de urmarire si persecutie.
Pacientul C.M prezinta o dispozitie disforica , comportamanet dezadaptat, ton ridicat , dizlalie, prezinta
insomnii cu somn agitate , treziri frecvente in timpul noptii , vise terifinate , cefalee intensa.
C.M prezinta tegumente hiperemiate , hiperhidroza cu mucoase umede si palide , hipertermie cu temperatura
corporala de 38C, prezinta mers nesigur cu spectru larg de sustinere, tremor generalizat al membrelor, se izoleaza
este confuz, nu comunica cu echipa de ingrijire, nu coopereaza si nu are incredere in nimeni .
Pacientul C.M este deshidratat, prezinta tegumente palide, uscate, incretite, sete intensa, si oligurie, greturi ,
varsaturi , prezinta dispnee cu tahipnee. Pacientul prezinta iritatie gastrica, se vaita de dureri gastriec de intensitate
mica, stare generala alterata, transpirati reci;inapetenta, nu se alimenteaza corespunzator si nu consuma lichide , din
aceasta cauza este anorexic si deshidratat.
Pacientul C.M este de religie ortodoxa si dupa spusele lui participa la slujbele bisericesti pentru ca se simte
mai linistit.Este divortat , are 2 copii care sunt casatoriti , locuieste cu sora lui la tara. Pacientul C.M mai prezinta
edeme la nivelul membrului inferior sting cu aspect de cizma a gambei stingi, semnul godeului pozitiv din cauza
steatozei hepatice.
C.M este pensionar de boala , a fost contabil la o firma cu renume dar din cauza consumului de alcool a fost
concediat.

Istoricul bolii :- bolnav cu antecedente psihiatrice cu repetate internari in sectia Psihiatrie
-in urma consumului de alcool bolnavul prezinta simptomele mai sus mentionate pentru care
solicita internare.
AHC- tata alcoolic –decedat
- mama –decedata
AC – hepatita cronica, steatoza hepatica, cicatricii rezultate din caderi repetate

TA- 120/70mmhg
R- 20 respiati / minut
P - 82 respiratii / minut
T - 38 C
I - 1.68 cm
G – 55 kg

abstinenta totala de alcool .5-5.2g/ 14-16g% 8.0mmol/l Clor /Cl 101mmol/l 97-105mmol/l Glicemia 99mg% 80-120mg% .40-0. Pacientul C. Nivel de dependenta III Evolutie – pacientul C. mai persista transpiratile si tremorul se continua tratamentul .5mmol/l Hematocrit 35. cefalee intensa.5-10.stare generala relativ buna .M nu a consumt alcool de 2 zile.000/mm3 150. cu tremor. Tratament medicamentos: -diazepam tableta 0-0-1 .8% 40-45 +5% 0.M se interneaza de urgenta cu un tablou clinic a unui consum abuziv de alcool.vitamina B6 fiola 1-1-1 . insomnie se institue tratament de specialitate.silimarina tableta 2-2-2 .000mm3 Leucocite 5000 mm3 4000-8000 mm3 VSH 13/28 5-10la o h 10-20 la doua h Ureea 18 mg /dl 15-45mg/dl Sodiu /Na 114 mmol/l 135-150mmol/l Potasiu/K 4. 7-8 X 2008.vitamina B1fiole 1-0-0 .nitrazepam tabeta 0-0-1 .45l/l Trombocite 344.000-400.carbomazepina 1-0-1 . transpitati.hepromabat tableta 1-1-1 Psihoigiena. de aceea a intrat in sevraj si prezinta toate manifestarile prezentate. Examinarii de laborator Analiza Valoare obtinuta Valoare normala Hemoglobina 12.6mmol/l 3.

agitatie. pierdere in greutate. neliniste. -anorexie . deshidratare -transpiratii in cantitate abundenta. oboseala. izolare nu comunica Comunicare ineficienta la nivel intelectual cu pesoanele din jur Comunicare ineficace la nivel afectiv -confuzie -dezorientare in timp si spatiu. sete intensa oligurie . ochii incercanati . uscate. inapetenta. transpiratii reci. cefalee intensa. comportamnet dezadaptat neadecvat -dispozitie diforica .Manifestari de dependenta Problema de dependenta -agitatie psiho-motorie Alterarea integritatii psihice -neincredere. incretite. apatie gindire deliranta dominata de idei de urmarire si persecutie . neliniste. inapetenta cefalee . greturi. deshidratare - - -somn agitat Insomnie -treziri frecvente in timpul noptii. neliniste. transpirati reci. Varsaturi sete intensa oligurie cu urini concentrate -eliminarea alimentelor din stomac . stare generala alterata -dislalie imposibilitatea de a pronunta diferite Comunicare ineficace la nivel senzorial sunete care compun cuvinetele -ton ridicat al vocii. Alimentatie si hidratare inadecvata prin deficit slabiciune. tristete Durere gastrica -vaiete. confuzie -subfebrilitate temp 38 C Hipertermie -tegumente umede si transpirate . deshidratare Diaforeza -hiperhidroza cu mucoase umede si palide Deshidratare -tegumente palide. hiperemiate.

nelinis gica . inlaturarea starii de cvate . motorii. 7. pentru psihoterapie ade siguranta psiho te . urini concentrate -respiratie anevoioasa cu tahipnee 20 r /minut Dispnee -mers nesigur cu spectru larg de sustinere Necoordonarea miscarilor -tremor generalizat al membrelor Edeme ale membrelor -prin acumulare de lichid la nivelul membrelor inferioare -aspect de cizma a gambei staingi -semnul godeului pozitiv -aspect neingrijit. asigur camera logica si starea Risc de accidentare din agitatie in izolata . unghii netaiate.09 2008 -asigur un mediu adecvat de I A evita psihice din cauza abuzu Ca pacientul sa prote 11. degaja miros dezagreabil. Dezinteres fata de masurile de igiena nebarbierit nespalat. nu am chef Dificultate de a se realiza de nimic’’ neincredere izolare Nevoia Diagnostic de Obiective Interventii Evaluare fundamentala ingrijire Alterearea integritati 6. -necunoasterea consecintelor consumului de Dificultate de a invata alcool -suparare.neincredere . semi 15. tristete”nu ma simt bine.09. temeperatura adecvata diminuata.09.2008 pericolele lui de alcool manifestata beneficieze de ctie psihica Pacientul bene prin agutatie psiho-motor siguranta psiholo -aplic technici de ficiaza de rie . aeri de agitatie este cauza agitatiei psiho decurs de 5 zile.09.2008 . par murdar.2008 Durere gastrica din cauza Ora 15 obsuritate Starea de agita iritarii mucoasei gastrice Ca pacientul sa-si -incurajez pacientul sa tie a pacientului manifestata prin vaiete exprime diminuarea comunice cu . sita . tristete.

disconfort din 7.2008 nevoile. durerii in decurs cei din jur sa-si exprime este inlatutata.09.2008 -organizez relatie Pacientul nu terapeutica bazata prezinta dure pe acceptare si incredere erii gastrice . agitatie. emotiile 7. reciproca pacientul sa fie asigurat de inteleg ere si ajutor -asigur pacientului conditii minime de confort si stare de bine .transpiratii reci. de 2 zile.09. -il fac pe pacient sa-si exprime intensitatea durerii de la o scara de la 1-10 -informez pacientul asupra evolutiei durerii. exprime disparitia in sati relateaza diminu durerii in termen sfacerea nevoilor area durerii. stare generala alterata . de 1 h . a diminuari ei si a actiuni medicamentului analgezic -creez un climat de intelegere empatica -administrez la indicatia medicului medicatia analgezica :algocalmin 3x1fiola /zi IM -asigur pentru pacient un pat confortabil -invat pacientul tehnici de relaxare -sugerez pacientului sa .2008 inapetenta.09. opiniile Ora 16 cauza durerilor cu inten Ca pacientul sa -ajut si suplinesc pacientul Pacientul siate mica. organismului 9.

2008 integreze in ta diminuarea Ca pacientul sa anturaj de cite ori este starii de confu fie linistit si con nevoie zie. neli nicare adecvata mijloa ele din jurul lui. linistit echipa continui Ca pacientul sa pereaza cu cadrele -ajut pacientul sa defineasca educatia pentru comunice si sa medicale.2008 delirante sunt doar al Pacientul este in mintea lui in pacientului din 2 in 2 ore mai linistit termen de 3 zile. timp si spatiu.09.2008 rientare in timp si spatiu pacientului coopera cu Ca pacientul sa comportament dezada -previn izolarea prin echipa de ingri fie orientat in ptat. sa se Pacientul prezin 7. adopte o pozitie antalgica -supraveghez pacientul.2008 nica cu persoanele din zile . II A comunica Comunicare ineficace la -cercetez posibilitatile de 10.09.09. vins ca ideile -verific stadiul de orientare 10.2008 sevrajului manifestata comunice ii orientat in timp Ca pacientul sa prin dispozitie disforica ofer alt moment de si spatiu stie prezinte diminua gindire deliranta cu idei comunicare unde se afla si rea starii de confu de urmarire si persecutie. generale.09.09.2008 zile.2008 termen de 3 zile. clar sanatate si coopereze cu Comunicare ineficienta rolul sau si situatia care ii interventiile echipa de ingrijire la nivel intelectual din creaza referitor la in decurs de 4 cauza agitatiei manifes probleme –alcoolul nevoia de a zile . izolare.2008 nivel senzorial din cauza 7.09.09. la nivel afectiv din cauza -pacientul nu vrea sa Pacientul este 7.09. alterarea starii orienteze in 11.2008 comunicare Pacientul ingerarii cronice de alcool Ca pacientul sa ale pacientului comunica adec manifestata prin dislalie prezinte o comu -invat bolnavul sa utilizeze vat cu persoan ton ridicat al vocii. dezo -incerc sa cistig increderea comunica si a 7. tata prin confuzie.09.09. stimularea jire. -las pacientul sa faca tot decit la interna ceea ce re. zie in decurs de4 apatie.2008 fortele proprii si nu coo securitate. timp si spatiu in Comunicare ineficace relatiilor interpersonale 10. niste. posibi Pacientul este jur si cu cadrele medicale litatiilor sale retras nu vrea este neincrezator in -sigur un mediu de sa coopereze cu 7. neadecvat. nu comu in decurs de 3-4 cele de comunicare conform 10. -ajut pacientul sa se ce zi este. ideile delir poate cu propriile sale ante au disparut mijloace are o stare .

-ajut bolnavul sa-si generala mai recunoasca buna. capacitatiile si preferintele -il incurajez sa comunice cu familia -manifest rabdare si blindete cu privire la boala lui -favorizez adaptarea bolnavului in mediul spitalicesc -incerc sa ii diminuez starea de confuzie -administrez tratamentul medicam entos-neuroleptice. tranchilizante. ma prezint cu numele functia si rolul meu in echipa de ingrijire -creez conditii optime in . -preiau pacientul a doua zi dupa internare. hipnotice diazepam10 mg- 1tb/zi nitrazepam 1tb/zi -explic bolnavului necesitatea tratamentului si cooperarii -manifest rabdare si blindete -urmaresc daca pacientul a luat tratamentul oral -incurajez familia pentru a se impli ca in suportul emotional de a vizita pacientul.

08.2009 -ofer pacientului regimul 12.09. apetitul toare manifestata prin de 5 zile.2008 -fractionez necesarul caloric Pacientul prezi greutate.09.2009 -prezint meniul atractiv pe o prezinta semne cale bucala a alimentelor Ca pacientul sa tava de deshidratare din nu mai prezinte acoperita cu un servet curat 8.2008 alimenta re inadecvata prin deficit Ca pacientul sa-si prescris de Pacientul si-a si hidrata din cauza alimentatiei si recistige apetitul medic: hipoproteic. des Ca pacientul sa in 3 nta alimentatie hidratare.2008 -aerisesc bine salonul Pacientul este Ca pacientul sa nu inaintea fiec menajat fizic si .09.09. de confort si intimitate.2008 abuz de alcool manifest de 7 zile. rii mucoasei gastrice prin adecvata in decurs lichide in 17. slabiciune. recistigat treptat hidratarii necorespunza treptat in decurs normocaloric. realizez un climat de liniste. cantitatii mici si dese Pacientul nu ata prin eliminarea pe 7. calm -evaluez cunostiintele bolnavului in ceea ce priveste consumul de alcool -vorbesc cu pacientul despre ideile delirante pe care sustine ca le are si il asigur ca acestea sunt din cauza sevrajului si abuzului de alcool -administrez medicatia recomandata de medic diazepam 1tb/zi nitrazepam 1tb/zi III A se Alimentatie si hidrata 7. anorexie. salon. transpira nici un semn de -nu insist pentru a consuma Pacientul nu tii reci.09. hiposodat 14.08. prezinte o alimen mese principale si 2 gustari si hidratare Varsaturi din cauza irita tatie si hidratare -administrez ingestia de adecvata. termen de 10 zile cantitate de alimente de deshidratare 7.2008 stomac.09. greata. scadere in 7.2008 inapetenta. cefalee intensa deshidratare in intreaga prezinta semne deshidratare.

parenterala 7. crescind can titatea progresiv -asesz pacientul in pozitie semisez inda.2008 si lichidiana Glucoza Ca pacientul sa 10%500 ml fie menajat fizic cu 3/8 insulina Na Cl 5%500 si psihic in timpul ml varsaturilor.09. -ofer pacientului alimente bogate in potasiu. cantitati mici.mai prezinte var arei mese psihic in timpul saturi in termen -administrez alimentatia varsaturilor. ajut pacientul in timpul varsa turii si pastrez produsul eliminat pt a-l arata medicului -servesc pacientul cu tavita in care sa verse. . -ajut pacientul sa se . ofer pacientului un pahar cu apa ca sa isi clateasca gura -aerisesc salonul dupa ce pacientul a varsat linistesc pacientul din punct de vedere psihic -asigur pacientului initmitate in timpul varsaturilor -administrez medicatia recomandata de medic: Metroclopramid 10 picaturi. de 1 zi. alimenteze si sa se hidrateze. .

09.2008 -linistesc pacientul. mentin igiena corespunzator.09. liniste. asigur pat confortabil. neli tor cantitativ si inainte de culcare. deshidratare. came ra aerisita . ochii incercanati. oboseala. confuzie de 6 zile. calitativ in termen baie cald vise terifiante. 7.2008 si palide. droza. fac bilantul hidric zilnic -verific daca a inteles indicatiile date cintaresc pacientul in fiecare zi.09.09.IV A elimina Diaforeza din cauza 7. mucoase umede rs de 2 zile. schimbind lenjeria ori de cite Pacientul se Deshidratare din cauza ori hidreateaza diaforezei manifestata este nevoie. comoda.2008 se odihni tatiei psiho-motori mani Ca pacientul sa relaxare Pacientul se festata prin treziri frecv beneficieze de ofer pacientului o cana de odihneste ente in timpul noptii. so somn corespunza lapte cald corespunzator. ofer o niste. -observ si notez calitatea somnului. si de 2 zile. sete intensa.09. uscata 9.2008 sevrajului manifestata Ca pacientul sa tempera Pacientul nu prin transpiratii in cant nu mai prezinte tura in salon de18-20 C mai prezinta itate abundenta. hiperhi diaforeza in decu -mentin pielea pacientului diaforeza.2008 -invat pacientul technici de 13. mn agitat. uta inainte de culcare cefalee.2008 prin tegumente palide si plicilor Ca pacientul sa uscate. mentin 9. -constientizez pacientul cu privire la cantitatea de lichide cuve nite in 24 h 2000-2500 ml -ii recomand pacientului sa bea suc natural la fiecare 2 h. V A dormi si a Insomnie din cauza agi 7. olig si a spatiilor interdigitale se hidrateze cores urie cu urini concentrate -asigur imbracaminte usoara punzator in termen greturi.09.

sete intena febra in decurs pacientului dupa ent :9.09.2008 -asigur conditii de confort 8.5C pe care o schimb du 11. tahipneica prezinte respiratie pozitie nta imbunatati cu 20 respiratii pe minut imbunatatita in semisezinda rea respiratiei. asigur un prezinta Ca pacientul sa climat de respiratie prezinte respiratie calm normala 18 normala 16 – 18 -masor frecventa respiratii pe minut respirati pe minut in respiratorie a pacientului decurs de 2 zile. -aplic comprese reci pe 10.2008 frunte. cefalee.2008 .09. .09. inapet de 24 h fiecare val de transpiratie T=38.2008 si a avea o agitatiei marcate manif Ora 8 00 care Ora 8 00 buna estata prin respiratie Ca pacientul sa sa favorizeze respiratia – Pacientul prezi circulatie superficiala.09.09. asigur lenjerie curata T=38.2008 vedere psihic.09.2008 temperatura sevrajului manifestata Ora 15 00 termic in Proces evolutiv corporala in prin subfebrilitate cu 38 Ca pacientul sa salon raspunde inade limite normale C tegumente umede si nu mai prezinte -sterg tegumentele cvat la tratam transpirate.09. VII A respira Dispnee din cauza 7. de Pacientul 7.09. -asigur confortul pacientului in pat.09.2008 pa fiecare val de transpiratie T=38C -administrez medicatia:aspirina 3 tablete ori 1/zi.20008 -adopt cu pacientul o pozitie 8.2008 oligurie. decurs de 24 h -linistesc pacientul din punct 9. -administrez medicatia recomandata de medic:diazepam 1tb seara VI A mentine Hipertermie din cauza 7.2 C enta.