You are on page 1of 6

Όλγα Κασσώτη

Πέτρος Κλιάπης

Εργασία στα πλαίσια της επιμόρφωσης
στο ΠΑΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Θέμα:

«Σενάριο κατευθυνόμενης διερεύνησης με
ιστοεξερεύνηση (WEB QUEST):
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ»

1

δημιουργία παρουσίασης).  να δημιουργήσουν και να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματα της αναζήτησης. να αποκτά κύρος και αναγνώριση.  να χρησιμοποιήσουν κάποιες βασικές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή (επιλογή. 2 . Περιγραφή σεναρίου Ο στόχος του σεναρίου είναι  να βοηθήσει τα παιδιά να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να «ξεχωρίζει». αντιγραφή.  να διαχειριστούν τα ευρήματά τους.  να αξιολογήσουν τις πηγές. επικόλληση.  να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις πηγές. επίσης μέσα από τη διαδικασία της ιστοεξερεύνησης. Προαπαιτούμενες γνώσεις Το σενάριο το οποίο βασίζεται σε ιστοεξερεύνηση προαπαιτεί έναν βαθμό χρήσης του υπολογιστή από τους μαθητές.  να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τους υλικό από το διαδίκτυο  να γράφουν. τα παιδιά  να αναγνωρίσουν την ανάγκη για αναζήτηση πληροφορίας.  να σκεφτούν με κριτικό τρόπο για τον τρόπο της δικής τους επιλογής.  να εντοπίσουν την κατάλληλη πληροφορία από τις διαθέσιμες πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ότι οι μαθητές είναι ικανοί να  χρησιμοποιούν έναν φυλλομετρητή του διαδικτύου (internet browser). να επικολλούν και να δημιουργούν δικά τους αρχεία.  να μάθουν τα «επιτεύγματα» κάποιων από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες όλων των εποχών.

θα είστε σε θέση να 3 . Φύλλο εργασίας Ιστοεξερεύνηση: Έλληνες που ξεχώρισαν Εισαγωγή Η ιστορία της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλη!! Μέσα σ’ αυτή την ιστορία (από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή). βρίσκονται αρκετοί Έλληνες που έχουν διαπρέψει σε πολλούς τομείς. θα βρει και θα παρουσιάσει στην τάξη (στις υπόλοιπες ομάδες) μέχρι 5 από αυτούς τους Έλληνες που έχουν αφήσει το «σημάδι» τους στον κόσμο σε έναν από τους παρακάτω τομείς: Ομάδα 1: Έλληνες που ξεχώρισαν στα γράμματα (λογοτέχνες. Στο τέλος αυτής της δραστηριότητας θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση. αλλά και για άλλους Έλληνες. θα μάθετε αρκετά πράγματα για τους Έλληνες που θα επιλέξετε να παρουσιάσετε. στη μουσική) Ομάδα 3: Έλληνες που ξεχώρισαν στις επιστήμες (γιατροί. ποιητές. Έχεις ήδη σκεφτεί κάποιους «διάσημους» Έλληνες! Θα ήθελες να διαπρέψεις κι εσύ. Εργασία Σε αυτή τη δραστηριότητα. Η κάθε ομάδα θα αναζητήσει. φιλόσοφοι κλπ. Αφού ολοκληρώσετε την εργασία σας. που θα επιλέξετε να μην τους περιλάβετε στην παρουσίαση που θα φτιάξετε!. τόσο που η δράση τους να τους έχει κάνει «διάσημους» πέρα από την εποχή τους και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. φυσικοί. μαθηματικοί) Ομάδα 4: Έλληνες που ξεχώρισαν ως ηγέτες (στρατηλάτες. Τι πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να μείνει στην ιστορία.) Ομάδα 2: Έλληνες που ξεχώρισαν στις τέχνες (στη ζωγραφική. θα αναλάβετε να βρείτε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους. πολιτικοί) Κατά τη διάρκεια αυτής της ομαδικής εργασίας. αστρονόμοι.

 Για καθένα από τα πρόσωπα που έχετε επιλέξει.org/wiki/Great_Greeks  Σημαντικοί Έλληνες που ξεχώρισαν στο εξωτερικό: o http://www.gr/texnologoi/ndx. αφού θα έχετε δημιουργήσει ένα αρχείο παρουσίασης (power point) με το πολύ 10 διαφάνειες που να αφορούν τα επιλεγμένα πρόσωπα. αναζητώντας στις πηγές που προτείνονται (ή εντοπίζοντας πληροφορίες σε άλλες πηγές στο διαδίκτυο).gr-se.gr/kritikesparousiaseis/index_artists.html  Βιογραφίες Ελλήνων επιστημόνων από την αρχαιότητα ως σήμερα o http://www. ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: o http://en.gr/frontoffice/portal.tmth.wikipedia.  Στο τέλος.com/userpages.ellines.  Αφού ολοκληρώσετε την αναζήτησή σας.html  οι Έλληνες νομπελίστες o http://www.ekebi. δημιουργήστε μία ή δύο διαφάνειες σε ένα αρχείο παρουσίασης (power point) που να δικαιολογεί την επιλογή σας.» Πηγές  από τη σειρά του ΣΚΑΪ.eikastikon.» 4 .asp?cpage=NODE&cnode=200  Παρουσιάσεις των έργων κάποιων μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων o http://www.php?page_id=1&p=7  Από τη σελίδα του ΕΚΕΒΙ για τους Έλληνες λογοτέχνες: o http://www. θα φροντίζετε να την αποθηκεύετε σε ένα σχετικό φάκελο που θα έχετε δημιουργήσει. μπορείτε να προσθέσετε μία διαφάνεια με κάποια από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε και αφορούν το αρχικό ερώτημα: o «Τι πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να μείνει στην ιστορία. θα συζητήσετε στην ομάδα σας σχετικά με την επιλογή των προσώπων που θεωρείτε κατάλληλα να περιληφθούν στην παρουσίασή σας.com/Anthologies/Nobelpristagare.δώσετε τη δική σας απάντηση στην ερώτηση που τέθηκε στην αρχή αυτής της εργασίας: «Τι πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να μείνει στην ιστορία.html Διαδικασία  Εργασθείτε με την ομάδα σας στον τομέα που έχετε αναλάβει.  Όταν εντοπίζετε κάποια πληροφορία που θεωρείτε χρήσιμη.

αλλά όχι αρκετές ώστε να απαντάται το όχι πλήρως γίνει σαφές το θέμα κεντρικό ερώτημα Οργάνωση Υπάρχει μια δομή Έχει Κάποια μέρη της Δεν υπάρχει στην εργασία ακολουθηθεί εργασίας έχουν μια συγκεκριμένη που βοηθά τους διαφορετική δομή. 5 . επικόλληση). με (αντιγραφή & μάθατε από τις επιλεγμένες και κάποια δικά σας επικόλληση) αναζητήσεις σας επεξεργασμένες λόγια που τα συνδέουν Συμπεράσματα Προσπαθήστε να απαντήσετε τώρα στα παρακάτω ερωτήματα. Τι πρέπει να έχει κάνει κάποιος για να μείνει στην ιστορία. την αναζήτηση των πληροφοριών:  Μπορώ να μετακινηθώ στους δικτυακούς τόπους κατά την αναζήτηση πληροφοριών χωρίς βοήθεια. κάποια άλλα δομή. Το αρχείο αυτό θα το παρουσιάσετε στην τάξη.  Μπορώ να κάνω δικές μου αναζητήσεις Β. αλλά σημείο που δεν θέματος. που συνοψίζουν τα αποτελέσματα της εργασίας σας: 1. την επιλογή των κατάλληλων πληροφοριών και την δημιουργία του δικού σας έργου από αυτές (βαθμολογήστε ανάλογα την επίτευξή σας) Άριστα Καλά Μέτρια Ανεπαρκώς Στόχοι Είναι ξεκάθαροι Είναι αρκετά Χρειάζεται να Δεν φαίνονται οι στόχοι εμφανείς και προσπαθήσουν για οι στόχοι της κατανοητοί να καταλάβουν τους εργασίας στόχους Περιεχόμενο Καλύφθηκε το Περιλαμβάνει Περιέχει κάποιες Οι επιλογές θέμα πλήρως και σημαντικό σωστές είναι λάθος σε ικανοποιητικά μέρος του πληροφορίες. Αξιολόγηση Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε πόσο πετύχατε τους στόχους της εργασίας που αφορούν: Α. αλλά άλλους να δομή σε κάθε όχι παρατίθενται παρακολουθούν τμήμα της οι εύκολα (με εργασίας πληροφορίες επικεφαλίδες όπως ήταν που διευκολύνουν) Πρωτοτυπία Είναι δημιουργία Περιέχει Έχει έτοιμα κομμάτια Είναι μόνο δική σας μετά πληροφορίες (αντιγραφή & κομμάτια από αυτά που που βρήκατε.

Μπορείτε να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες για το άτομο αυτό. Για πόσους από αυτούς τους ανθρώπους που παρουσιάστηκαν γνωρίζατε το έργο τους. Σε ποια εποχή βρίσκονται οι περισσότεροι.2. Υπάρχουν γυναίκες εξίσου όσο άνδρες. 4. Από πού νομίζετε ότι είχατε μάθει κάτι γι’ αυτούς ως τώρα. Γιατί. Γιατί. 7. Γιατί. 6 . 3. Σε ποιες κατηγορίες βρίσκονται οι περισσότεροι. 6. 5. Ποιο από τα άτομα που παρουσιάστηκαν θα επιλέγατε ως προσωπικότητα που σας εμπνέει.