You are on page 1of 23

Curs Agent Imobiliar

“Piaţa imobiliară”

Lector: Dragoş Vîlceanu – presedinte ABI

Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară

1. Definitii, caracteristici, participanti

2. Tipologia pietei imobiliare. Stratificare/Segmentare.

3. Tipuri de proprietati si servicii imobiliare.

4. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata
intermedierilor imobiliare

5. Piata rezidentiala – istoric, evolutie, statistici

7. Analiza pietei imobiliare

Asociatia Brokerilor Imobiliari

caracteristici. participanti • piata imobiliara are restrictii-limitari • proprietatea imobiliara este tangibila • proprietatile imobiliare sunt cele mai apreciate imobiliazari • proprietatile imobiliare sunt cele mai convertibile garantii Asociatia Brokerilor Imobiliari . Definitii.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 1.

participanti •proprietatea imobiliara asigura satisfacerea unor necesitati-nevoi de baza: nevoia a locui a munci a cumpara a distra Asociatia Brokerilor Imobiliari .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 1. Definitii. caracteristici.

de localizare si design ale unei proprietati. legale. Fiecarei proprietati imobiliare ii sunt specifice anumite atribute de localizare.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 1. fizice. Tranzactia imobiliara reprezinta vanzarea/cumpararea/inchirierea atributelor fizice. si cererea pentru acestea. de design. Aceste atribute constituie mijloacele de negociere ale vanzatorilor de pe piata imobiliara. Piata imobiliara poate fi definita ca fiind locul unde un grup de persoane fizice si firme interactioneaza avand ca scop incheierea unor tranzactii cu proprietati imobiliare. Definitii. participanti Piata imobiliara reprezinta interactiunea intre oferta de proprietati imobiliare. caracteristici. prin atributele lor. care o fac potrivita pentru o anumita utilizare. legale. Asociatia Brokerilor Imobiliari . Cumparatorii sunt cei interesati de o proprietate imobiliara prin aceleasi atribute.

piata de vanzare/cumparare.lux / non-lux e) Altele (de ex.piata rezidentiala.piata internationala. . Criteriile de segmentare in functie de: a) Localizare (geografic) . Tipologia pietei imobiliare.piata de inchirieri d) Configuratie/confort .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 2. profilul consumatorului. . .piata a cladirilor de birouri si spatiilor industriale. .piata nationala. prima casa.piata regionala. intermediere/exclusivitate/reprezentare etc. . TVA 5%.piata veche / piata noua ..piata a spatiilor comerciale. inainte sau dupa 1977.piata spatiilor specializate (hoteluri.piata locala b) Tipul de proprietate si atributele fizice . . Stratificare/Segmentare.) Asociatia Brokerilor Imobiliari . . spatii de recreere) c) Atributele legale .

toate bunurile care în mod natural fac corp comun cu acesta. Conform Standardelor Internationale de Evaluare (IVS). precum şi toate bunurile care sunt legate de acesta. cum ar fi clădirile şi amenajările terenului (amplasamentului). proprietatea imobiliara este definita prin prisma componentei sale.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 3. astfel: “ Proprietatea imobiliară cuprinde terenul în sine. Tipuri de proprietati imobiliare.” Tipuri de proprietati imobiliare  Rezidentiale (satisfac nevoia de a locui)  Spatii de birouri si spatii industriale (a munci)  Spatii comerciale (a cumpara / a distra) Asociatia Brokerilor Imobiliari . Produsele pietei imobiliare.

Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare Unde poate să intervină agentul imobiliar? Cine participă în piaţă? agent vânzător teren banca agent dezvoltator arhitect constructor banca agent cumpărător = vânzător agent agent chiriaş cumpărător agent Alţi participanţi la piaţă: notar cadastrist broker credite administrator imobile auditor energetic Asociatia Brokerilor Imobiliari .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4.

cat si in beneficiul cumparatorului. eu pot doar sa-l influentez mai mult sau mai putin. Brokerul are un rol decisiv in orice tranzactie dar nu decizional.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. atat in avantajul vanzatorului. Decizia finala ii apartine clientului. Asociatia Brokerilor Imobiliari . Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare Agent Broker Consultant Brokerul este persoana care poate organiza si eficientiza procesul de tranzactionare imobiliara.

in termenul stabilit.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. proprietarul avand garantia ca obtine un pret corect. Este singura parte neutra in tranzactie si nu este implicat emotional. si pentru optimizarea proceselor pe care aceasta le implica. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare [DE CE ESTE UTIL UN BROKER IMOBILIAR] Prezenta unui broker este absolut esentiala pentru buna desfasurare a tranzactiei. brokerul poate preveni vanzarea la un pret subevaluat. Cunoscand foarte bine piata in general si fiecare zona si tip de proprietate in particular. timpul alocat vanzarii si realitatile impuse de conditiile de piata. Asociatia Brokerilor Imobiliari . [PRET CORECT] In primul rand brokerul este cea mai potrivita persoana care sa faca o evaluare a proprietatii si care sa gaseasca un echilibru perfect intre asteptarile financiare ale proprietarului. pe baza unei analize comparative. tinand cont de toti factorii care intra in ecuatia pretului.

Asociatia Brokerilor Imobiliari . Prezentarea proprietatii intr-un mod potrivit. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare [PROMOVARE] Brokerul cunoaste foarte bine ce metode de promovare dau rezultate imediate. prin accentuarea punctelor forte (pe care brokerul le poate usor intui. avand acces la o baza de date comparativa).Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. dar dispune si de canale de marketing inaccesibile publicului larg. de cele mai multe ori maximizeaza sansele de vanzare ale proprietatii.

dar in acelasi timp sa obtina si pretul optim pentru proprietar. putand sa influenteze decizia de cumparare. Brokerul va fi cel care va prezenta cel mai bine avantajele locuintei si ale zonei in care aceasta este situata.proprietarul avand garantia ca obtine un pret corect. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare [NEGOCIERE] Vizionarea unei proprietati este primul pas decisiv in procesul de tranzactionare.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. in termenul stabilit. Asociatia Brokerilor Imobiliari . Brokerul poate sa asigure un cadru al discutiilor care sa conduca in final la vanzarea proprietatii. Intotdeauna negocierile sunt foarte dure si lipsa abilitatilor in aceasta directie poate sa conduca la un esec. Tocmai de aceea este important ca la vizita unui potential cumparator proprietarul sa adopte o pozitie potrivita.

Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare [TIMP SI CONFORT] Brokerul va fi persoana care se va ocupa de cautarea clientilor si de insotirea acestora la vizionari.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. Asociatia Brokerilor Imobiliari . proprietarul fiind implicat doar atunci cand se ajunge in faza avansata de tranzactionare. fara a mai fi nevoie si de prezenta proprietarilor de fiecare data. Proprietarul este scutit de agitatia telefoanelor curioase. brokerul fiind persoana cea mai indicata pentru a se ocupa de aceste aspecte. Selectia preliminara sau pre-calificarea clientilor se face tot de catre broker. si de disconfortul vizionarilor inutile.

In primul rand. El poate ajuta si la descoperirea la timp a dezavantajelor unei locatii sau a viciilor ascunse ale unei anumite proprietati. Avand un portofoliu de oferte in permanenta actualizat.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. el poate surprinde clientul cu cateva propuneri oferite imediat. El aduce multiple beneficii si facilitati acestei categori de clienti. el fiind persoana care poate merge initial la intalniri si prezinta ulterior doar proprietatile ce respecta criteriile stabilite. pe care ii poate consilia si indruma catre cele mai potrivite oferte de pe piata. Necocierile finale pot fi purtate avand in vedere aspecte pe care numai un broker le cunoste foarte bine si care pot fi folosite in avantajul clientului. el poate sfatui clientul in avantajul evident al acestuia si pe masura nevoilor sale. El poate prezenta clientului o analiza comparativa a proprietatilor vizionate in prealabil. Brokerul salveaza timpul clientului. un broker poate face cel mai rapid conexiunea intre asteptarile/puterea financiara a cumparatorului si ofertele aflate pe piata. Cunoscand foarte bine piata imobiliara. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare Brokerul este indicat si in cazul persoanelor interesate sa cumpere sau care cauta sa inchirieze o proprietate. dar si a situatiei financiare. Asociatia Brokerilor Imobiliari .

tinuta si etica profesionala. este pregatita sa ofere servicii imobiliare la standarde de calitate inalte. Asociatia Brokerilor Imobiliari . Asigurarea profesională Implementarea Codului Etic şi respectarea Standardului Imobiliar European. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare Brokerul ABI este o persoana care prin experienta.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. Asigurarea juridica şi armonizarea documentelor folosite de brokeri cu legislatia în vigoare şi standardizarea acestora. Brokerul ABI are asigurare profesionala. Brokerul ABI foloseste documente standardizate care confera o garantie suplimentara ca relatia cu acesta este una corecta si legala. sub supraveghere a asociatiei. ABI isi bazeaza strategia de sustinere a brokerilor si isi concentreaza activitatea pe patru directii principale: Şcoala de brokeri imobiliari şi pregatirea continuă.

oameni care isi repara masina singuri in fata casei si oameni care nu-si angajeaza un avocat. cat si in beneficiul cumparatorului. atunci nu are rost sa apeleze la asemenea servicii – asteptarile vor fi eronate. Ca sa puteti sa lucrati cu un broker trebuie sa intelegeti exact ce poate el sa va ofere si ce nu. rezultatele distorsionate si vor conduce sigur la un esec. Agentul/Brokerul/Consultantul imobiliar – Piata intermedierilor imobiliare [BROKERII NU SUNT PENTRU ORICINE] Brokerul este persoana care poate organiza si eficientiza procesul de tranzactionare imobiliara.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 4. Rolul sau ar trebui intr-adevar apreciat la adevarata valoare. Similar exista si oameni care au impresia ca un broker nu ajuta la nimic si atunci nu au decat sa se descurce singuri. Exista oameni care nu se duc la doctor si se trateaza singuri. atat in avantajul vanzatorului. Asociatia Brokerilor Imobiliari . Cine nu reuseste sa inteleaga exact la ce folosesc serviciile unui broker.

931 locuinte 1.2010: 792. Piata rezidentiala – statistici Bucuresti la 01.043.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 5.404 camere 31.116 mp Asociatia Brokerilor Imobiliari .01.937.

Asociatia Brokerilor Imobiliari .2008: 484.2010: 352.000 de agenti in 2009 4. de ce au scazut? EVOLUTIA TRANZACTIILOR (-50%) .000 de agenti in 2007 3.000 de agenti in 2010 Modul de organizare si functionare al agentilor imobiliari.272 EVOLUTIA AGENTIILOR 10.2007: 708.2009: 352.767 .623 . Piata rezidentiala – statistici Criza imobiliara 2008-2010 EVOLUTIA PRETURILOR. De ce au crescut.518 .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 5.

potrivit indicelui imobiliar elaborat de Institutul Naţional de Statistică (INS). Piata rezidentiala – statistici Indicii imobiliari: INS Casele şi apartamentele din România s-au ieftinit. cu 9.6%. în medie. Asociatia Brokerilor Imobiliari . comparativ cu anul 2009. în al treilea trimestru din 2010.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 5.

Piata rezidentiala – statistici Indicii imobiliari: imobiliare.ro si EFG Asociatia Brokerilor Imobiliari .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 5.

vezi xls Asociatia Brokerilor Imobiliari .Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 5. Piata rezidentiala – statistici Indicii imobiliari: anunturiparticulari.ro .

Analiza pietei imobiliare Scopul principal al unei analize de piata este de minimizare a riscurilor şi maximizare a oportunităţilor.Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară 6. Analiza generala (de trend) Analiza specifica (fundamentata) Asociatia Brokerilor Imobiliari .

Curs Agent Imobiliar – Piaţa imobiliară Multumesc pentru atentie! Asociatia Brokerilor Imobiliari .