Az Online Marketing Csapda

Tévedések, félreértések, hazugságok és gondolkodási minták, amelyek örökre kudarcra ítélik a hazai online vállalkozások túlnyomó részét

MarketingSzoftverek

Kiknek szól ez a könyv? Ez a könyv azoknak a vállalkozóknak és online marketingeseknek íródott, akik eldöntötték, hogy sikerre viszik online marketingjüket. Azoknak szól, akik tudják, látják, sejtik, vagy legalábbis remélik, hogy jelenlegi online marketingjük eredményességét valahogy meg lehet sokszorozni – csak még nem tudják hogyan. Kiknek NEM szól ez a könyv? NEM szól azoknak, akik sikeresek AKARNAK lenni az online marketingben. Azoknak szól, akik sikeresek LESZNEK. Mi a különbség? Akik sikeresek AKARNAK lenni, azok számára ez az állapot örök: Ők azok, akik sikeresek akarnak lenni, és ennyi. Mindig is azok akarnak majd lenni. És ők azok, akik soha nem lesznek azok. Olyanok ők, mint akik le akarnak szokni a dohányzásról. Le akarnak szokni, tehát dohányoznak, és ennyi. Miért nekik szól? Azért azoknak írok, akik sikeresek LESZNEK, mert ők azok, akik értik, hogy a kemény munka nem elég. A kemény munka csak a beugró. Ahogy az okos munka is. Ami a sikerhez kell, az ennél sokkal több. A sikerhez változás kell. Paradigmáink megváltoztatása. Gondolkozásunk megváltoztatása. Szokásaink megváltoztatása. Komfortzónánk megváltoztatása. Ezek nem könnyű dolgok. Nem is népszerűek. Nem is akarok senkit azzal bíztatni, hogy könnyű lesz. Viszont élvezetes. Ha nem tudja élvezni a változást, akkor akár hozzá se kezdjen!

Figyelmeztetés: Az alábbiakban több helyen is erőteljes megfogalmazást, megdöbbentő nyelvi képeket, és esetenként durva szóhasználatot alkalmazok. Mindezek a tudatos kommunikáció eszközei, és érzékenyebb olvasóimtól előre is elnézést kérek!

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

2

MarketingSzoftverek
1. fejezet

Az alapozás alapozása 
Az azonnali megoldások világában élünk, és az “alapozás” szó hallatán a legtöbbeknek valami végtelenül unalmas, értéktelen és felesleges dolog jut eszükbe. Ők azok, akik buknak az azonnali megoldásokra, és ők azok, akik minden szart megvesznek, ami azonnali megoldást nyújt. Ők azok, akik ezt a fejezetet - és valószínűleg a következőt is - át fogják lapozni, valamint ők azok, akik vitatkozni fognak a további fejezetek állításaival. Sőt, ők azok is, akik soha nem fogják megérteni, hogy miért nem jön több megrendelésük egy nyavajás kampány után. Szerencsére vannak olyanok is, akik ha azt hallják, hogy alapozás, akkor azonnal tudják, hogy valami rendkívül értékes dolog következik. Értik, hogy a dolgok hátterében megbúvó alapelvek mély megértése megmenti őket a későbbi részek meg nem értése miatti veszteségtől, és a hibás alkalmazás okozta küszködéstől. Ők azok, akik ha egy útvonal légvonalban 10 kilóméter, akkor nem keresnek egy még rövidebb utat. Ők azok, akik tudják, hogy a megfelelő alapok megszerzésére fordított energia mind a későbbi tanulás, mind a megvalósítás során busásan megtérül, a mély megértés pedig jogos magabiztosságot eredményez. Ez a könyv tehát az alapokról szól.

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

3

MarketingSzoftverek
2. fejezet

A paradigmák csapdája 
A világot nem annak látjuk, ami az valójában, hanem annak, aminek a paradigmáink által meghatározott szűrőkön keresztül látszódnak. Egy új terület megismerésekor nagyon hamar kialakulnak az azzal kapcsolatos paradigmák, amelyek spontán módon később már nem változnak meg. Ha viszont kialakulásukkor nem a megfelelő információforrásból táplálkoztunk, akkor ezek a paradigmák minden később érkező információt egy bizonyos mederbe terelnek, így pillanatnyi érzékelésünk a korábban kialakult paradigmák csapdájának fogja lesz. Az online marketinget legtöbbünk nem szisztematikus módon kezdte el tanulni, ami azt jelenti, hogy a kezdeti időszakban kialakult paradigmák sokszor megkérdőjelezhető forrásból származó információk hatására alakultak ki. Ezért van szükség arra, hogy miután úgy döntöttünk, hogy az online marketing szakmai életünk fontos része lesz, megkérdőjelezzük a kezdetben kialakult paradigmáinkat, és elkezdjük szisztematikus módon újraépíteni a valósághoz jobban igazodó paradigma-rendszerünket. Mindaddig pedig amíg ez nem történik meg, minden olyan új információ feldolgozása során, amely ellenállást vált ki, érdemes feltenni a kérdést: vajon azért állok ellen, mert objektív módon téves az adott információ, vagy csak azért, mert nincs összhangban a kezdeti időkben, még ártatlan és tudatlan koromban kialakított paradigmáimmal?

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

4

MarketingSzoftverek
3. fejezet

Az önképzés csapdája 
Az Önképzés hasznos, és nagyra becsülendő dolog. Nemrég hallottam, hogy az átlag magyar felnőtt évente 0,6 könyvet olvas el. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de könnyen el tudom képzelni, hogy igen. Ha Ön évente elolvas egy könyvet, akkor máris sokkal jobb az átlagnál. Ha néhány tucat könyvet is elolvas, akkor nagysárgrendekkel többet tesz saját fejlődéséért és jólétéért, mint az átlagember. A spontán önképzésnek van azonban egy veszélye is! Főleg, ha ez az önképzés az Interneten olvasott információk, blogok, fórumok, hírlevelek és cikkek alapján történik. Az ilyen önképzés ugyanis általában nélkülöz minden szisztematikus szervezettséget. Miért gond ez? Mert nem épülnek fel a megfelelő fogalmi alapok. Nem alakul ki a téma alapjainak mély ismerete, és így minden később érkező információ rossz, vagy teljesen hiányos alapra kerül. Ahogy egy alap nélküli felhőkarcoló is nagyon hamar megroggyan és düledezni kezd, úgy a szisztematikus alapokat nélkülöző önképzés is olyan tudást hoz létre, amelynek minden szintjén hemzsegnek a félreértések, téveszmék és téves ok-okozati összefüggések. Hogy lehet-e helyes, eredményeket hozó döntéseket hozni téves alapokon? Nyilvánvaló, hogy nem! Ezért van, hogy sokan úgy gondolják, csupa jó dolgot csinálnak online marketingjükben, az eredmények viszont mégsem jönnek, ők pedig nem értik, hogy mi a fene miatt van ez így. Még egy komoly veszélye van a szisztematikus képzés hiányának. Ez a felfuvalkodottság. Minél nagyobb valakinek az alapokat nélkülöző tudása, annál nehezebb neki megmutatni, hogy amit ő tudásnak vél, az csak az összefüggések ismeretét nélkülöző hatalmas információhalmaz, melyre nem lehet profitot eredményező üzleti döntéseket alapozni. Minél nagyobb valakiben az ilyen tudás, annál nagyobb hangon mond hatalmas hülyeségeket, például a szakmai blogokon történő hozzászólások formájában.

 
Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 5

MarketingSzoftverek
4. fejezet

A legfontosabb ábra és a három legfontosabb fogalom az  online marketingben 
Ez a kis könyv nem hivatott rendberakni az összes alapot. Van azonban egy folyamatábra és három alapfogalom, amit mindenképpen tisztázni kell, mielőtt bármilyen más tudást át lehet, át érdemes adni. Íme az ábra.

Ez az online marketing alfája és omegája. De nézzük először az alapfogalmakat: Front end értékesítés: Magyarul talán vevőszerzésnek lehetne lefordítani, de általában az eredeti angol kifejezést szokás használni. Arról az eseményről van szó, amikor valaki először vásárol az Ön cégétől. Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 6

MarketingSzoftverek
A “front end értékesítés” tehát az a cselekvéssorozat, aminek során azok, akik még soha semmit nem vettek Öntől, egyszer csak mégis vesznek valamit. Back end értékesítés: Egyszerűen újraeladásnak lehetne fordítani. Arról beszélünk, amit azért tesz, hogy korábbi vevői ismét vásároljanak. A harmadik legfontosabb online marketing fogalom előtt viszont hadd álljon itt még két fontos fogalom, és egy nagyon fontos megkülönböztetés. Az Internet-marketing sokkal inkább hasonlít a Direct Response Marketinghez (http://en.wikipedia.org/ wiki/Direct-response_marketing ), a marketing talán legősibb ágához, mint a Brand Marketinghez ( http://en.wikipedia.org/wiki/Brand_marketing ) (márka marketinghez). Ez azt is jelenti, hogy KKV marketingesként nem a multik főleg Brand Marketingre épülő viselkedését kell majmolni, hanem a Direct Response Marketing alapelveit kell elsajítátítani és alkalmazni. A legfontosabb állítás pedig – mely az összes komoly Direct Response Marketing szakértő szájából elhangzott már – a következő: “The money is at the back end.” Azaz a komoly pénzt a vevőknek történő újraeladással lehet megkeresni. Mielőtt pedig továbbmennénk fenti ábra elemzésére, térjünk vissza az online marketing harmadik legfontosabb fogalmára! Látogatottságnövelés: A legtöbben azt hiszik, tudják mi ez, pedig nem. Az eredmény pedig, hogy nem a megfelelő dolgokat csinálják, az eredmény pedig nincs sehol. A látogatottságnövelés a szakma nagyjai szerint az a tevékenység, amelynek során új, olyan látogatókat vonzunk weboldalunkra, akik még egyáltalán nem jártak az oldalon. Miért lényeges ez? Mert ha ezt nem tisztázzuk, akkor nagyon könnyen kerül azok közé, akik azt hiszik, hogy az e-mail marketing is egy látogatottságnövelési módszer, majd amikor az e-mail marketing jelentőségéről tanítják őket, akkor úgy döntenek, hogy inkább másik látogatottságnövelési módszert választanak, és elkezdenek mondjuk keresőoptimalizálni - vagy neadj’ Isten twitterezni. És nem értik, hogy miért nem megy a szekér! Most pedig nézzük meg még egyszer az ábránkat, és próbáljuk megérteni!

Az online marketing leegyszerűsítve a következőkből áll:
A bal oldalon látogatottságot növel. Az ‘A’ ponton begyűjti az érdeklődők e-mail címeit (angolul: lead-eket). Az ‘A’ ponttól jobbra az e-mail marketing segítségével elvégzi a Front end értékesítést. Így jut el a ‘B’ ponhoz, amikor is a jelöltből (angolul: lead) vevő Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 7

MarketingSzoftverek
lesz. A ‘B’ ponttól jobbra pedig folyamatosan végzi a Back end értékesítést. És ekkor kezd pénzt keresni.

Néhány ellenőrző kérdés: Minek számít a keresőoptimalizálás? – Látogatottság növelésnek. Minek számít a közösségi média (social media)? – Látogatottság növelésnek. Mindek számít a PR? – Látogatottság növelésnek. Látogatottságnövelésnek számít-e az e-mail marketing? – Nem, nem számít annak, hiszen csak annak tud e-mail-t küldeni, aki már egyszer meglátogatta weboldalát. (Itt most a bérelt és vásárolt e-mail listákról említést sem teszek, mert még nem láttam olyan hosszú távú eredményes stratégiát, melyekben ezek jelentős szerepet játszottak volna.) Kiváltja-e a Facebook az e-mail marketinget? – Nem, mert a Facebook még a feliratkozás előtt van, az e-mail marketing viszont utána. Kiváltja-e a Twitter az e-mail marketinget? – Nem, mert a Twitter még a feliratkozás előtt van, az e-mail marketing viszont utána. Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 8

MarketingSzoftverek
Kiváltja-e bármi az e-mail marketinget? – Nem! Az online marketingben nem! És az utolsó ellenőrző kérdés: Nem lehetne mégis másképpen csinálni? De igen, lehet… ...csak nem érdemes! :-) Persze megteheti, hogy már az ‘A’ pont-tól balra is eladni akar, és lehet, hogy eredményes is lesz. De a legtöbb területen így soha nem fog tudni eladni annak a hatalmas tömegnek, akik most még csak információt keresgélnek, és csak később fognak vásárolni. Hogy miért? Mert ha nem gyűjti be az e-mail címüket, akkor mire odáig eljutnak, hogy vásárolnának, már nem is fognak emlékezni Önre. Ez az igazság! Nem fog hatékonyan eladni, HACSAK nem kéri el a látogatók e-mail címét már akkor, amikor még csak információt gyűjtögetnek, és nem kezd el kapcsolatot építeni velük (sokszor jóval) azelőtt, hogy vásárlásra lehetne bírni őket. És igen, a fogalmi keretek folyamatosan finomodnak, új elemek kerülnek képbe, kicsit elmozdulnak a határok, egyes elemeket ide is és oda is be lehet sorolni, az alapokat azonban akkor is ezek a keretek határozzák meg. A legfőbb eltérés egyébként a fenti keretrendszertől azon vállalkozások esete, amelyeknél a vásárlást megelőző rövid döntéselőkészítési periódus miatt a látogatottságnövelés azonnal a front end értékesítésre irányul. A back end értékesítés szerepe azonban ezekben az esetekben is pont ugyanolyan jelentős, mint az alapesetben: azzal keresik az igazi lóvét!

És mi a helyzet a CRM-mel?
Van itt még egy divatos fogalom, amit érdemes elhelyeznünk a fenti rendszerben, ez pedig a CRM (ügyfélkapcsolat menedzsment). A CRM a Back end értékesítés eszköze, hiszen a vásárlók jövőbeni újravásárlásaira irányul. Az e-mail marketing pedig a CRM része, pontosabban az egyik kommunikációs csatorna, amelyen keresztül a CRM-et végezzük. Azért csak ez egyik, mert nem csak e-mail-ben lehet megkeresni egy visszatérő vevőt, egy ügyfelet, hanem SMS-ben, postai levélben, telefonon, és bizonyos esekben személyesen is. Látható tehát, hogy az e-mail marketing – a “B” pont után legalábbis - a CRM Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 9

MarketingSzoftverek
része, sőt, annak az egyik leginkább automatizálható és leginkább költséghatékony része. Éppen ezért, és mert a “pénz a back end értékesítésben van”, ezen dokumentum hátralévő részében az e-mail marketinggel kapcsolatban is megvizsgálunk néhány komoly csapdát! FONTOS megyjegyzés: Engem mint a MarketingSzoftverek egyik tulajdonosát, a MailMaster e-mail marketing szoftverszolgáltatás egyik “gazdáját” könnyen érhet az a vád, hogy csak azért mondom, hogy ennyire fontos az e-mail marketing, mert a MailMaster az egyik fő szolgáltatásunk. A helyzet azonban ennek pont a fordítottja: Azért a MailMaster az egyik fő szolgáltatásunk, mert ennyire fontosnak látjuk az e-mail marketinget. Ez pedig nagyon nagy különbség!

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

10

MarketingSzoftverek
5. fejezet

A szűk perspektíva csapdája 
Hallotta már azt a szólást, hogy mindenki magából indul ki? Hiába közhelyes, mégis egészen elképesztő, hogy mennyire igaz! Megfigyelte már, hogy mennyien vannak, akik amikor kifejtik az álláspontjukat, úgy kezdik, hogy “...az emberek így meg úgy...”? A baj csak az, amikor valaki azt hiszi, hogy azért, mert ő valamit valahogy gondol, máris mindenki más is azt gondolja, főleg azok, akik egy kicsit is hasonlóak őhozzá. Hogy mi köze ennek az online marketinghez és az e-mail marketinghez? Nagyon egyszerű. Mivel online marketinges körökben a legtöbben rengeteg hírlevelet olvasnak, mivel online marketinges körökben a legtöbben nagyon sok spam-et (kéretlen reklámlevelet) kapnak, mivel online marketinges körökben a legtöbben teljesen szétforgácsolódnak a rájuk záporozó információ-áradatban, a legtöbben úgy hiszik, hogy a lehetséges vevőik is ugyanennek a hatásnak vannak kitéve, és hogy nekik is ugyanez a mindennapi élményük. Pedig ez egyszerűen nem igaz! Mi az eredménye ennek a téves feltételezésnek? “Csak” annyi, hogy akik így gondolkodnak, nagyon könnyen leírják az e-mail marketinget, és így SOHA nem jön el az a pont, amikor profivá válnak az e-mail marketingben, azaz soha nem jön el az a pont, amikor hozzá tudnának látni akárcsak alapszinten is a Back end értékesítéshez, márpedig ahogy korábban is olvasta már, a pénzt a Back end értékesítés hozza. Ami ezt a helyzezet tovább rontja, hogy miközben MINDEN olyan online marketing tanácsadó, és online marketinges, aki KOMOLY bevételt realizál, az e-mail marketing révén jut hozzá ehhez a bevételhez, több online marketing tanácsadónak is van képe azt tanítani – vagy legalábbis azt sugallani -, hogy az e-mail marketing ideje lejárt. Micsoda képmutatás! A megoldás? A megoldás, hogy legalább időnként szakadjon ki abból a körből, amiben nap mint nap mozog, és beszélgessen más körökben mozgó üzletemberekkel, sőt, ne csak Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták... 11

MarketingSzoftverek
üzletemberekkel! Nézzen egy kis CNN-t, nézzen dél-amerikai hírcsatornákat, olvassa el más szakmák szakmai magazinjait, böngésszen nemzetközi híroldalakat és szintén nemzetközi szakmai oldalakat! Tegyen tehát néhány olyan dolgot, amik segítenek kiszakadni saját nézőpontjából, és mind a magyar, mind a nemzetközi online piacot kicsit más, kicsit tágabb perspektívából láttatja Önnel!  

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

12

MarketingSzoftverek
6. fejezet

Az ágyú csapda 
Egyszer érkezett egy nagyon érzékletes hozzászólás a blogomba az e-mail marketing szerepéről: “Kezdetben volt az ágyú. Később lovakkal vontatták. Feltalálták a traktort, így az ágyút már vele vontatták. Majd jött egy okos ember. Az ágyút ráépítette a vontatóra, Így lett belőle tank. Fejlődött a technika, az agyúval egyre pontosabban lehetett célba találni. Szerintem az email marketing is ezt éli meg. Fejlődik körülötte minden, de pontosan célba találni vele lehet. Ez kell a nagy durranáshoz.” Hogy ezt mit jelent, azt már fent elmagyaráztam, de nézzük még egyszer röviden: A ‘B’ pontig történő eljutáshoz a legtöbb esetben, de a ‘B’ ponttól jobbra már mindenképpen szüksége van az e-mail marketingre. Akárhogy is jut el az ‘A’ pontig’. Ha ezt nem fogadja el, nincs komoly bevétel. És igen, vannak kivételek, mint pl. a nemzetközi szállodafoglalási piac, és még néhány, azonnali igények kielégítésére alapuló szakterület, de még ezen szakterületeken is igaz, hogy a profitmaximalizálás csak a kapcsolatépítésen keresztül, az pedig a leginkább költséghatékonyan az e-mail marketingen keresztül lehetséges.

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

13

MarketingSzoftverek
7. fejezet

A bőség csapda 
Van egy jelenség, amely gyakorlatilag teljesen lábon lövi a legtöbb online vállalkozó email marketingjének eredményességét, ez pedig a következő. Az online marketing területeinek számossága egy olyan hamis bőségetérzetet kelt, ami fókuszvesztést eredményez, ráadásul az e-mail marketing a legtöbbeknél rossz “fiókba” kerül, és így szinte semmilyen eredményt nem képesek elérni. Mit jelent mindez? Öt pontban lehet összefoglalni. 1.) A látogatottságnövelést számos eszközzel lehet végezni. Bannerkampány, keresőoptimalizálás, PR, cikkek, közösségi média, Google Adwords, linkmarketing, linkcsere programok, affiliate marketing, keresztmarketing, stb. 2.) A látogatottságnövelési módszerek eredményessége általánosságban véve nincs egyenes arányban munka- és költségigényükkel. 3.) Ahhoz, hogy a látogatottságnövelés számottevő eredményt hozhasson, először ki kellene választani az adott vállalkozás számára leginkább hatékony látogatottságnövelési formát, és utána azt kell “csúcsra járatni”, azaz kihozni belőle a maximumot. Ezek után kellene továbblépni a következő módszerre. 4.) Konzultációim során úgy látom, hogy (részben mivel az összefüggés a befektetett munka és az eredmények között nagyon nehezen mérhető fel,) nagyon sokan aszerint döntik el, hogy melyik látogatottságnövelési módszert fogják alkalmazni, hogy melyik tűnik a leginkább szórakoztatónak (vagy éppenséggel kevésbé kényelmetlennek, szokatlannak). Ugye mondanom sem kell, hogy amikor egy vállalkozásban ilymódon születnek a döntések, akkor az nem egy vállalkozás, hanem egy hobbi. 5.) Ami pedig a fő probléma, hogy sokan miután úgy gondolkoznak az e-mail marketingről, mintha az csak egy lenne a látogatottságnövelési módszerek közül, az előző négy pontnak köszönhetően a legtöbbeknél SOHA nem jön el az a pont, amikor profivá válnak az e-mail marketingben, azaz soha nem jön el az a pont, amikor hozzá tudnának látni akárcsak alapszinten is a back end értékesítéshez, márpedig ahogy korábban is olvasta már, a pénzt a back end értékesítés hozza.

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

14

MarketingSzoftverek
8. fejezet

Az újdonság csapda 
Ami az előző pontban leírtakat tovább rontja, hogy az Internet természeténél fogva folyamatosan újabb és újabb újdonságokkal szolgál. Ezek az újdonságok pedig tovább rontják a legtöbb online marketinges fókuszálási képességét, ugyanis ezek az újdonságok – mint gyermeknek a színes üveggyöngyök – úgy lekötik a figyelmüket, hogy minden újdonság megjelenésekor akár hónapokra is képesek fókuszt veszíteni. Mindez persze tovább rontja annak az esélyét, hogy valaha rászánják magukat, hogy profivá válnak az e-mail marketingben, és így a legtöbbeknél SOHA nem jön el az a pont, amikor profivá válnak az e-mail marketingben, azaz soha nem jön el az a pont, amikor hozzá tudnának látni akárcsak alapszinten is a back end értékesítéshez, márpedig ahogy korábban is olvasta már, a pénzt a back end értékesítés hozza. (Nem véletlenül ismételtem meg ezt a mondatot!)

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

15

MarketingSzoftverek
9. fejezet

Az adatbázis építés és a halogatás csapdája 
Hallotta már a mondást, hogy a legtöbben túlbecsülik, hogy mit tudnak elérni egy év alatt, és alábecsülik azt, hogy mit tudnak elérni tíz év alatt? Nos, ez az adatbázis marketingben is ugyanígy van, csak éppen kisebb időhorizonton. A legtöbben ugyanis alábecsülik, hogy mit tudnak elérni egy év alatt, és túlbecsülik, hogy mit tudnak elérni egy hónap alatt. Mit jelent ez a gyakorlatban? Sokan azért nem kezdenek el adatbázist építeni – ami ugye egyértelműen az e-mail marketing alapja, és első lépése –, mert úgy gondolják, hogy az túl lassú, és nekik ennél gyorsabb megoldás kell. Nem kezdik el, és akár évekig keresik reménytelenül azt a – nem létező – gyorsabb és eredményesebb megoldást, amivel az online sikert el lehet érni. Közben persze ha épülne az adatbázisuk, akkor egyszer csak arra eszmélhetnének, hogy óriási adatbázissal rendelkeznek, pont akkorával, amekkorával minden üzleti céljuk megvalósítható lenne! Amikor pedig rájönnek, hogy akár már egy éve is elkezdhették volna az adatbázis építést, amikor kiszámolják, hogy mekkora lenne az adatbázisuk ha már akkor elkezték volna, akkor nagy frusztrációjuk közepette úgy megharagszanak az adatbázis építésre, hogy ekkor sem kezdik el. Ez aztán a megoldás!

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

16

MarketingSzoftverek
10. fejezet

A villanykapcsolós hazugság 
Hányszor hallottam már, hogy “...olyan ez, mint egy villanykapcsoló: nem kell nekem értenem, hogy hogyan működik ahhoz, hogy fel tudjam kapcsolni a villanyt!” Ó, mennyire kevés dolog van ennyire távol az igazságtól az online marketingben! Akárhogyis, de az online marketing egy “technikai sport”, és ahogy egy rally versenyzőnek sem (mindig) kell megszerelnie az autóját egy verseny két állomása között, Önnek sem kell tudnia mindent megcsinálnia sajátkezűleg. Ha viszont elhiszi, hogy mindennemű technikai felkészültség nélkül lehet eredményes az online marketingben, akkor Ön nagyon be van csapva! Ha úgy dönt, hogy soha nem akarja hallani azt a szót, hogy HTML, hogy Önnek senki ne beszéljen “inline CSS”-ről, és nem akarja tudni, hogy a webszervere PHP vagy ASP, akkor nagyon nagy bajban van! Önnek igenis tisztában kell lennie az alapfogalmakkal, különben minden háromötszörösébe fog kerülni, minden sokkal tovább fog tartani, és Ön végtelenül ki lesz szolgáltatva. Hogy miért van ez így? Nagyon egyszerű. Az egyik ok, hogy az online marketing kivitelezés annyira új szakmacsoport, hogy még nincsenek meg a berögzült szakmai szokások, azok a szokások, amiket mindenki ismer és mindenki ugyanúgy értelmez. A másik ok, hogy az online marketing kivitelezők túlnyomó része maga sem vett részt szisztematikus képzésben vagy önképzésben, ezért tudásuk sokszor felületes és hiányos. Ezért Önnek vagy sok pénzre lesz szüksége, vagy nagyon “képben kell lennie”, nincs mese!

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

17

MarketingSzoftverek
11. fejezet

Az eszközhasználat csapdája 
Ahogy már korábban is mondtam, az online marketing “technikai sport”. Ez azt jelenti, hogy számos online marketing tevékenységet egyszerűen nem fog tudni elvégezni, ha nem kezeli rutinosan az ezekhez tartozó eszközöket. Csak pár nyilvánvaló példa: Hogyan fog elindítani egy Google AdWords kampányt, ha nem tudja kezelni az AdWords kezelőfelületét? Mennyire lesz hatékony, ha egy kampány elindítása 3 óráig tart Önnek, miközben egy rutinos online marketinges 15 perc alatt elvégzi ezt a feladatot? Hogyan fog döntéseket hozni weboldala következő fejlesztéseiről, ha annyit ért Google Analytics fiókja adataiból, mint egy kínai pergamentekercsből? Hogyan fog lefolyatatni egy eredményes piacbevezetési kampányt ha egy blogbejegyzést sem tud elkészíteni, vagy ha egy kampány e-mail kiküldéséhez is webmestere segítségére van szüksége? Higgyje el nekem, ismerek olyanokat, akik ezekkel a hendikepekkel próbálják sikerre vinni a vállalkozásukat. Van aki csak simán nem halad, és van olyan is, aki a nadráját is kifizeti webmesterének. Egyik sem jó megoldás!

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

18

MarketingSzoftverek
12. fejezet

A szoftverválasztás csapdája 
Szintén nagyon érdekes velejárója az online marketingnek, hogy a lehetőségeket nagyon nagymértékben meghatározzák a használt eszközök lehetőségei és/vagy korlátai. Ez azt jelenti, hogy ha egy bizonyos célra (tartalom menedzsment, e-mail küldés, weboldal készítés, stb.) – mondjuk költséghatékonyság miatt – egy gyengébb eszközt választ, akkor folyamatosan korlátozva lesz az adott eszköz technikai lehetőségei által, és így marketingje is kevésbé lesz eredményes. Persze így kevesebb lesz a bevétel is, ami miatt szintén természetes, hogy egyre kevésbé tud továbblépni egy jobb eszköz használata felé. Ez egy lefelé tartó spirál. Ami ebben a csapda, hogy míg az adott eszközzel küzd, amíg arra megy az ideje, hogy megpróbáljon minél több eredményt kihozni az adott eszközből, nem marad arra ideje (és figyelme), hogy észrevegye, hogy mennyivel több mindent tudna megvalósítani, ha nem ezt az eszközt használná. Persze ezt akár pozitívumként is értékelhetjük, hiszen legalább addig sem a korlátozottságán bosszankodik, hanem szorogsan dolgozik. De biztos, hogy jól van ez így? Nézzük most a másik lehetőséget. Ha olyan eszközt választ, amit könnyű hasznáni, ami nem rabolja az idejét, ha olyat választ, amit profi marketingesek készítettek, és ők maguk is használják, akkor egy olyan eszköz lesz a kezében, amely újra és újra kitágítja a horizontot, egy olyan eszközt, amelynek már a puszta használata is újabb és újabb ötletekkel fogja ellátni. Persze ettől egyre jobban és jobban fog menni online marketingje, nőnek a bevételek, és egyre kevésbé fog azon gondolkozni, hogy vajon érdemes-e ilyen eszközökre pénzt szánnia. Ez egy pozitív spirál.

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

19

MarketingSzoftverek
13. fejezet

Mi a következő lépés? 
Ahogy az előző oldalakról bizonyára kiderült Önnek is, érdemes az online marketinggel kapcsoaltos elképzeléseit legalábbis átgondolnia, újraértékelnie. Ehhez sok segítséget fognak nyújtani az előző fejezetek, de… ...nagy valószítűsggel külső segítségre is szüksége lesz. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy kinek a segítségét veszi igénybe, és milyen segítséget kap! Sajnos ugyanis a hazai online marketing tanácsadói piac igen nagy mértékben “kibővült”, méghozzá nem minőségi, hanem mennyiségi értelemben. Éppen ezért mi a MarketingSzoftvereknél eltökéltük magunkat, hogy kidolgozunk egy olyan rendkívül egyszerű, mégis hatásos megoldást, amely minden hazai online vállalkozónak meg tudja adni azt a segítséget, ami a lendületes induláshoz, az eredményes újrakezdéshez, vagy éppen az eredmények megsokszorozásához szükséges. Egy olyan megoldást kívántunk megalkotni, amely tisztánlátást, és ezáltal hatékonyabb online marketinget eredményez az amúgy “túlinformált” hazai onine marketing piacon:

http://rovid.it/180

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

20

MarketingSzoftverek
14. fejezet

Útravalónak 
Mivel az anyag megírásakor eldöntöttem, hogy nem fogok megpróbálni semmit a szájába rágni, mivel tisztelem annyira az intellektusát, hogy Önre bízom, hogy milyen következtetésekre jut a fent leírt gondolatok elolvasása után, ebben az utolsó részben pusztán pár bíztató gondolatot kívánok mondani Önnek. Az első, hogy tanulja meg szeretni a változást! Nem arra gondolok, hogy fogcsikorgatva tűrje el a változást, mert szeretni fogja azt, ami a változás után van, hanem arra, hogy csalogassa elő legmélyebb bensőjéből a kalandvágyat, és tanulja meg élvezni magát a kalandot, az újdonságokat, azaz magát a változást. A második gondolat, hogy váljon tudatossá paradigmáival kapcsolatban! Ismerje fel, amikor nem információ, hanem korábban felállított paradigmái alapján készül döntést hozni! Ismerje fel, amikor a “mi így szoktuk” alapján készül rálépni egy útra, vagy megtartani egy útirányt! A harmadik, utolsó gondolat, hogy értse meg, hogy az online marketing azoknak működik a legjobban, akik rendszeresen kipróbálnak újabb, szokatlan megoldásokat, akik rendszeresen letérnek a mások és legfőképpen a saját maguk által kitaposott útról, és akik rendszeresen tesztelik az általuk kigondolt ötleteket! Így van esélye ugyanis mindig rábukkanni a legjobban működő megoldásokra, így tudja megtalálni a leghatékonyabb módszereket, és így tudja kialakítani online üzlete leginkább jövedelmező változatát... Személyes találkozásunkig baráti üdvözlettel: Csepregi Balázs

Budapest, 2010 július

Ui.: Ha hathatós segítséget keres online marketingjéhez, itt találja: http://rovid.it/180

Az Online Marketing Csapda - Tévedések, félreértések, hazugságok, és gondolkodási minták...

21

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful