You are on page 1of 12

Ministerul Educației al Republicii Moldova

Universitatea de Stat din Moldova
Facultatea Științe Economice
Departamentul Administratea afacerilor

Lucru individual
Tema : Structurile organizatorice si implicatiile
lor psihoorganizationale

la disciplina „Psihologia managementului in afaceri”

Realizat :Morozan Cristina: BA1402
Verificat : Suman Elena lector universitar

Chișinău, 2016

1

.............................. factori psihosociali implicati......................................... factori determinanti al climatului.......................5-6 9.................Cuprins: 1......................... Grupurile umane (primare si secundare) in cadrul organizatiilor.. Conflictele in cadrul organizatiilor: clasificare............. factori determinanti....................................................................... cauze...... caracteristici psihosociale..... Structurile si procesele de comunicare in cadrul organizatiilor: tipuri de comunicare............................................... cauze......................... psihosocial si socio-organizational... Satisfactia in munca in cadrul organizatiilor: definitie........................................... efecte.................................8 13................................................9 2 ..... Factori perturbatori in cadrul comunicatiei organizationale: tipuri.......... Caracteristicile structurale ale organizatiilor (implicatiile psihosociale ale acestora)....................... Structura generala a diferitor tipuri de organizatii si implicatiile lor psihosociale....................6-7 11.............................................. caracteristici psihosociale.5 evolutie 8......................................................4 6........... caracterizare generala....................... implicatii psihosociale......................8-9 14........................................................................................................2 2...6 10........ Clasificarea organizatiilor dupa mai multe criterii............. formare si...................... Functiile psihosociale si socioculturale ale organizatiilor.. Categorii de factori psihosociali implicati in functionarea organizatiilor..3 4.... Motivatia in cadrul organizatiilor: tipuri de motivatii..7 12........ Definirea si caracterizarea organizatiilor ca structuri psihosociale........................4-5 7.........2-3 3......................................................... Conducerea organizatiilor: definitie.................. efecte in plan psihoindividual........................... caracteristici structurale si functionale........ Structurile de comunicatie in cadrul organizatiile........................................................9 15... Climatul psihosocial in cadrul organizatiilor: definitie.............3-4 5... functii specifice...............................................

interna si externa. ierarhiile si relatiile functionale dintre acestea (organigrama) . Dupa gradul de structurare interna: formale – cu grad inalt de structurare. se fixeaza obiectivele concrete prin care se asigura functionarea sistemului social global. ceea ce le confera calitatea de sisteme cibernetice adaptative 2. sunt ansambluri umane construite.scoli.armata. care corespund si intereselor membrilor care le compun . rolurilor si activitatilor prin care se realizeaza diversele componente ale obiectivului comun . educationale . manifesta o dinamina structurala si functionala.judecatorii. 3 . juridice . atributiilor.1. umanitare. Dupa directia de structurare a raporturilor dintre membri: structura orizontala – dezvolta preponderent raporturi de coordonare reciproca. 2. religioase .Biserica. Definirea si caracterizarea generala a organizatiilor ca structuri psihosociale Organizatiile – una dintre componentele structurale si functionale esentiale ale sistemelor sociale. tribunale. dezvolta o structura interna care reflecta pozitiile. informale – grad redus de structurare. pastreaza raporturi dinamice cu mediul extern . depinzand de propria lor initiativa. prin care se asigura racordarea intereselor sociale generale cu cele ale diferitelor tipuri de grupuri si persoane. sportive. raporturile si activitatile spontane prevaland asupra celor reglementare. structura verticale – structuri ierarhice piramidale 4. administrative.partide. Dupa relatiile cu mediul social extern: inchise – obiectivele si normele de functionare sunt elaborate exclusiv in perimetrul organizatiei respective. civice. Dupa natura obiectivului urmarit: economice – intreprinderi industriale si comerciale. 3. militare . fonduri de investitii. pe baza schemei de organizare sau organigramei . in care se desfasoara interactiuni sistematice si ordonate. politia. financiare . prezinta o diferentiere interna a pozitiilor functiilor. sectele. dezvolta multiple mecanisme de autoreglare. au obiective explicit formulate la care adera toti membrii organizatiei . deschise – adeziunea membrilor este libera. universitati. Clasificarea organizatiilor dupa mai multe criterii 1. politice .banci. in stransa legatura cu gradul de realizare a obiectivelor . pe baza unor reglementari stricte.

asigurarea conditiilor formarii si integrarii sociale a membrilor societatii oferind un sistem de valori. sectele religioase.racordarea problematicii microsociale la cea macrosociala .conservarea si promovarea valorilor socioculturales In plan microsocial: .dezvoltarea mecanismelor psihosociale 4.au grija de cerintele individuale cat si de cele ale societatii Functiile organizatiilor.asigurarea cadrului integrarii sociale si modelarii psihosociale a membrilor societatii . permanente – nu au inclus in proiectul de infiintare un termen limita. patriarhala – autoritatea este acceptata in virtutea datinilor si traditiilor.asigurarea conditiilor materiale si spirituale necesare supravietuirii si evolutiei societatii . integrarea si formarea membrilor .operationalizarea obiectivelor generale ale unei societati .influentarea sistemului institutional . birocratica – bazata pe o autoritate rational-legala 3. Dupa gradul de transparenta: transparente – administrative si civie. pe fondul satisfacerii diferentiate a trebuintelor psihoindividuale . Structura generala a diferitelor tipuri de organizatii si implicatiile psihosociale ale acestora 4 . intelese ca sisteme sociale dinamice: . Functiile psihosociale si socioculturale ale organizatiilor In plan macrosocial: .obiectivarea si materializarea cerintelor sociale . Dupa durata de functionare:temporare – existenta lor este legata de un anumit proiect. participarea si afirmarea individuala la viata sociala. implica automat desfiintarea structurii. 6.asigura coerenta. odata realizat. semitransparente – serviciile de informatii.ordonarea si structurarea vietii sociale .5.racordarea imperativelor generale ale societatii: sarcinile cu cerintele si trebuintele de grup .asigurarea integrarii individului in societate In plan intern: . care. norme si modele existentiale si a conditiilor pentru integrarea. Dupa temeiurile pentru care oamenii accepta legitimitatea autoritatii: orientata pe lider – se bazeaza pe calitatile personale ale liderului. oculte – Masoneria 7.

in raport cu organizatiile structurate pe orizontale. in raport cu natura obiectivelor constitutive Formalizarea – masura in care activitatea organizationala este reglata explicit de un sistem formal de reglementari si reguli comportamentale. compartimentele activitatilor de baza . financiar si administrativ. cat si de natura functiilor profesionale si sociale ale sistemului. nivelul de formalizare este dependent de marimea sistemului si de natura institutiilor sub comanda carora functioneaza respectiva organizatie Intensitatea administrativa – depinde atat de marime si de formalizare. structura functionala a organizatiilor poate fi foarte diferita. deciziei si controlului Extinderea – gradul de acoperire spatiala a unui teritoriu in care o organizatie este obligata sa si desfasoare activitatea Activismul – proportia si intensitatea activitatilor specifice desfasurate de personalul unei organizatii Deschiderea – indicator calitativ al tipului de relatiii existente intre organizatie si mediul social extern 6. sectii. . modul de structurare si functionare al diferitelor compartimente va fi diferit in cazul unei organizatii structurate pe verticala. Caracteristicile structurale ale organizatiilor (implicatiile psihosociale ale acestora) Marimea – cu cat numarul membrilor unei organizatii este mai mare. compartimentele tehnic. cel administrativ si cel de executie. cu atat complexitatea acesteia va creste. Categorii de factori psihosociali implicati in functionarea organizatiilor 5 . in stransa dependenta de natura obiectivelor si de tipologia sistemului organizational . structura functionala a unei organizatii implica urmatoarele componente principale: sistemul de conducere. cu subordonari ierarhice precise. existand tendinta unei accentuate structurari pe verticala (niveluri ierarhice) Complexitatea – gradul de diferentiere structurala si specializare functionala. este data de raportul dintre marimea personalului de conducere. sectoare si servicii) . unde predomina raporturile de coordonare si colaborare 5. valoarea optima depinde de natura obiectivelor si functiilor organizatiei. de nivelul pregatirii profesionale etc Centralizarea – nivelul si gradul de concentare a puterii. grupuri primare/secundare) si functionale (ateliere. orice organizatie presupune existenta a doua categorii de unitati componente: structurale de natura psihosociala (persoane.

o durata medie sau foarte mare de existenta. factorii de grup. in timp ce colectivul unei intregi sectii formata de mai multe ateliere formeaza un grup secundar. Grupul primar – presupune un numar redus de membri. Comunicarea: desfasurarea tuturor activitatilor din organizatie este conditionata de calitatea proceselor comunicationale. in care se produce opozitia dintre doua sau mai multe parti 7. Coeziunea: este data de ansamblul fortelor care mentin unitatea unei structuri si care se opun factorilor care determina dezintegrarea 4. se disting grupurile primare sau de contact “fata in fata” si grupurile secundare in care predomina relatia. 6 . Motivatia: coreleaza trei categorii de factori motivationali: individuali (trebuinte. Conflictualitatea: contextul interpersonal. 3. pe fondul unor activitati in care predomina organizarea. motive. cu un grad inalt de structurare. organizational. Socio-afectivitatea: structura socio-afectiva a organizatiei poate imbraca diferite forme determinate de analiza sociometrica. generati exclusiv de apartenenta la o anumita organizatie 5. Grupurile umane (primare si secundare) in cadrul organizatiilor. Colectivul de lucratori din cadrul unui atelier formeaza un grup primar. strategiile de optimizare a comunicarii fiind centrate pe factorii psihoindividuali 2. Satisfactia: cautarea de oportunitati generatoare de satisfactie care sa elimine insatisfactiile in munca 7. Competitia: dorinta de remarcare si recunoastere trebuie promovata atunci cand sarcinile sunt similare. formare si evolutie In functie de relatiile dintre membri. Leadershipul: este important din prisma aspectului relational prin care se evidentiaza raporturile individuale dintre lider si ceilalti membri ai grupului 6. nu complementare 8. cu un grad foarte inalt de structurare. interese. 1. relatii interpersonale intime si o constiinta clara a scopurilor Grupul secundar – presupune un numar mijlociu sau mare de membri. care se realizeaza mai intai la nivelul microgrupurilor si apoi la nivelul grupurilor secundare. aspiratii).

care este exlcus de la cunoasterea rezultatului Tipuri de retele: cerc. respingere sau indiferenta dintre membrii grupului. aspiratiilor si intereselor personalului din cadrul organizatiei cu realizeaza obiectivelor si exercitarea sarcinilor 7 . 8. zonala. dar cu aceiasi membri. Structurile de comunicatie in cadrul organizatiile. Structuri omogene: fiecare membru de grup poate sa comunice cu toti ceilalti. structural-organizationala. ce masoara relatiile afective de atragere. procedeaza in acest mod deoarece constientizeaza ca fenomenul comunicarii are efecte pozitive si negative. Reconstructia grupului de munca: se face prin reorganizarea intregului grup pe baza unor principii noi. Reteaua de comunicare reprezinta totalitatea legaturilor stabile prin intermediul carora se transmit informatiile intre membri. ce priveste grupul ca un camp de forte cu intensitati si orientari diferite. o foloseste pentru a-si realiza scopurile. Psihologia organizationala abordeaza comunicarea ca pe un mijloc pentru atingerea eficientei. orienteaza si mentine comportamentul angajatilor spre atingerea unui scop in functie de anumite nevoi si aspiratii In sens restrans . Structuri intermediare: le pot cuprinde doi centralizatori si un al treilea membru. Structuri centralizate: un singur individ centralizeaza informatiile initiale si le comunica celorlalti 3. lant/liniara (cand comunicarea se realizeaza prin intermediul unui al treilea) 9.Proiectarea grupurilor de munca: se face dupa criteriul obiectivelor si poate fi geografica. caracteristici psihosociale Motivatia -procesul care activeaza. prin rotirea grupurilor intre ele sau prin desfiintarea grupurilor si infiintarea altora cu alti membri. dupa criteriul dinamismului.corelarea necesitatilor. stea. caracteristici psihosociale Comunicarea reprezinta conditia esentiala a functionarii oricarui sistem soxial si a desfasurarii activitatilor prin care se realizeaza sarcina constitutiva. fiecare strange informatii pentru el si le transmite celorlalti 2. mixta. Clasificarea structurilor de comunicatie 1. materiala sau umana. ramificata. tehnica. completa (cand toti membrii comunica intre ei). prin mutarea persoanelor de la un loc de munca la altul. Formarea grupurilor de munca: se poate face dupa criteriul sociometric. Motivatia in cadrul organizatiilor: tipuri de motivatii.

implementarea scopurilor. Cele mai multe disfunctionalitati se datoreaza in mare masura unor retele si procese comunicationale nesatisfacatoare. informatii financiar-contabile. Extrinseca: ia forma unei tensiuni subiective generate de factori din afara activitatii si se manifesta prin trairi emotionale negative 2. Pentru fiecare tip de informatie se formeaza in mod spontan sau organizat. se transmit sugestii de imbunatatire si transformare a activitatii. Informatia vehiculata in cadrul unei organizatii poate fi de mai multe feluri: tehnologica. Orizontala: la nivelul departamentelor. inegalitatea avand efecte negative 3. Natura relatiei dintre emitator si receptor: poate fi falsificata de o serie de mentalitati. dispute. strategiilor. Tipuri de comunicare: 1. de consum psihologic. indoctrinarea membrilor organizatiei 3. apartine unor linii ierarhice diferite (comunicare interdepartamentala) Factori psihoindividuali implicati: 1. Descendenta: de la varful piramidei catre baza. referiri la performante. de conducere sociala.In sens larg . Egalitatea dintre emitator si receptor: favorizeaza comunicarea. este mai rezistenta in timp si la factori cu actiune contrara 10. care ii anima si ii determina comportamentul. valoare si cadru de realizare personala. resortul care il impinge sa actioneze intr-un anumit mod. Motivatia reprezinta un factor conditionant al performantelor fiecarui component al organizatiei. anumite retele de comunicare. 2. de evaluare. Ascendenta: de la baza piramidei catre varf. transmiterea normelor.ansamblul de decizii si actiuni prin care se determina membrii firmei sa contribuie direct si indirect la realizarea de functionalitati si performante de ansamblu superioare. factori psihosociali implicati. de control. intergrupal si interpersonal. privita ca scop.Structurile si procesele de comunicare in cadrul organizatiilor: tipuri de comunicare. Tipuri de motivatie: 1. Prezenta sau absenta unor atitudini fata de inegalitatea membrilor grupului: atitudinea negativa fata de un membru al grupului duce la excluderea sau marginalizarea lui 8 . prejudecati 2. o stare interna a acestuia. caracteristici structurale si functionale Desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul unei organizatii este conditionata in mod esential de calitatea proceselor comunicationale care au loc la nivel interdepartamental. organizatorica. Intrinseca: izvoraste din natura activitatii insasi. feed-back ului. revendicarii. regulilor.

functii specifice 9 . La nivelul relatiei dintre emitator si receptor: intervin fenomenele de blocaj daca relatia celor doi este falsificata de prejudecati sau mentalitati 4. caracterizare generala. la nivelul relatiei emitator-receptor. La nivelul emitatorului: particularitati ale mediului in care se desfasoara comunicarea. 2. insuportabil.Conducerea organizatiilor: definitie. 4. retelei si structurii de comunicare: perturbarea se datoreaza particularitatilor mijloacelor materiale prin intermediul carora circula informatiile Efecte: toate aceste cauze exercita o anumita presiune asupra membrilor grupurilor. intra in actiune blocajul 5. Modalitatile ce duc la functionarea defectuoasa a relatiei emitator-receptor: uneori e suficient sa apara si o simpla grimasa ca comunicarea sa fie intrerupta 11. La nivelul receptorului: conditiile in care se realizeaza comunicarea. receptarea mesajului 3. Tipuri de factori: care actioneaza asupra emitatorului.Factori perturbatori in cadrul comunicatiei organizationale: tipuri. efecte Determinantii fenomenelor perturbatoare ale comunicarii organizationale sunt foarte numerosi si diversi. La nivelul canalului. indicandu-i un cadru si limite foarte precise ale modelului de comunicare. poate antrena unul sau altul dintre fenomenele perturbatoare. apar in situatiile care presupun o comunicare in fata unui public. la nivelul receptorului. 12. inteligibil sau ermetic. Sunt impartiti in doua categorii: generali – identificati la nivelul fiecarui element al schemei generale a comunicarii. retelei si structurii de comunicare Cauze care pot perturba comunicarea: 1. ambiguu 5. in cazul emitatorului. si particular-organizationali – datorati unor disfunctionalitati aparute la nivelul diverselor componente ale organizatiei. Perceptia sociala a emitatorului sau receptorului: daca celalalt este perceput ca fiind inabordabil. asupra mesajului. cauze. la nivelul canalului. La nivelul mesajului: sub raportul continutului putem depista situatiile in care acesta este simplu. comunicarea este mai usoara 6. Incalcarea unor principii psihologice elementare de organizare si desfasurare a comunicarii poate aduce prejudicii companiei si angajatilor. Reprezentarea statutelor sustinuta cu cunoasterea sau necunoasterea acestora: cand cunosti statutul unei persoane.

eforturilor si resurselor. in contextul relatiilor cu alte grupuri si in raport cu opinia publica Mentinerea si dezvoltarea organizatiei – atributie implicita pentru conducator. fizico-materiali – conditiile fizice si materiale in care grupul isi desfasoara activitatea 2. prin care se asigura respectarea cadrului normativ intern si extern Reprezentarea – functie care se manifesta in plan extern. coordonare si control. planificare. Functii Organizarea – una dintre functiile principale ale conducerii. a sistemului de evidenta. implica urmatoarele aspecte: stabilirea coordonatelor formale ale sistemului. care au semnificatie pentru grup si care genereaza o dispozitie psihica relativ stabila Factori: 1. astfel incat obiectivele urmarite sa fie realizate intr-un moment de maxima oportunitate Coordonarea – functia prin care se asigura sincronizarea activitatilor. resurselor financiare. revine conducatorului Decizia – componenta esentiala si indispensabila a oricarei activitati de conducere 13. delimitarea compartimentelor functionale si precizarea sarcinilor acestora. caracteristicile sistemelor economice. configurarea retelelor de transmitere a informatiilor. distribuirea responsabilitatilor. umane si materiale. prin care se asigura functionarea precisa. psihici – caracteristicile psihoindividuale ale membrilor 10 . informationale.Conducere – ansamblu de activitati. se asigura esalonarea in timp a actiunilor. organizare. factori determinanti al climatului Climatul psihosocial – nivel superior de integrare a factorilor interni si externi. politice sau juridice care au impact asupra grupului 3. asigurarea coerentei logice si functionale a intregului ansamblu Planificarea – functie adiacenta organizarii. complementara aceleia de organizare. procese si functii constand din informare. sociali – cadrele sociale generale.Climatul psihosocial in cadrul organizatiilor: definitie. obiectivi si subiectivi. coerenta. adecvarea reciproca a obiectivelor si actiunilor fiecarui compartiment Controlul – una dintre cele mai importante functii ale conducerii. fundamentate pe acte de decizie. ca o conditie de baza pentru indeplinirea obiectivelor asumate Motivarea – functie corelativa celei de mentinere si dezvoltare. operativa si eficienta a diferitelor structuri sociale.

factori determinanti. si distructive – cand exista incompatibilitati ireductibile intre parti sau nu exista conditii obiective sau subiective pentru gasirea unor solutii de compromis. actiuni ostile din partea unor structuri externe.stare de opozitie. Efecte: 11 . implicatii psihosociale Conflictul .intrinseci – munca. si subiective – stil de conducere inadecvat. 14.Conflictele in cadrul organizatiilor: clasificare. context social extern nefavorabil. posibilitatea de perfectionare si dezvoltare profesionala.extrinseci – salariu. relatiile cu superiorii. 4. generate de anumite incompatibilitati. . 15. psihosociali – interactiunea membrilor grupului sau dintre acestia si alte persoane sau grupuri din exterior Este necesar ca acesti factori sa capete semnificatie pentru viata de grup pentru a deveni factori generativi al climatului. responsabilitatea. delimitarea vaga si incompleta a scopurilor. exprimand raportul dintre integrare si ruptura. stabilitate si schimbare. cauze. recunoasterea succesului. Implicatii psihosociale: conflictul deschis se va ivi numai in momentul in care apare un antagonism real in obtinerea si gestionarea anumitor resurse. atributiilor si responsabilitatilor. succes. cu subordonatii si cu colegii. comunicare defectuoasa pe verticala si pe orizontala. deriva din concordanta dintre rezultate si asteptari Factori determinanti: . factori personali si familiali. Cauze: obiective – conditii inadecvate de desfasurare a activitatii. creatia si posibilitatile de promovare. Conflictele pot fi: constructive – cand conduc la clarificari. siguranta locului de munca.Satisfactia in munca in cadrul organizatiilor: definitie. la eliminarea unor disfunctionalitati de cunoastere. acestea constituie premisele aparitiei unei stari de conflictualitate. acesta constituind expresia acutizata unor relatii sociale dizarmonice. de incompatibilitate intre ceea ce doresc. comunicare sau interpersonale. ceea ce gandesc. conditiile de munca. psihosocial si socio- organizational Satisfactia in munca -reprezinta comparatia dintre asteptari si ceea ce am obtinut. modul cum actioneaza membrii unei organizatii. efecte in plan psihoindividual.

satisfactia oglindeste adecvarea profesionala pe baza aptitudinilor. satisfactia mentine o atitudine pozitiva fata de munca. pe plan psihosocial: generarea de oportunitati care sa aduca satisfactii in munca si sa elimine insatisfactiile. pe plan socio-organizational: apare competitia din dorinta fireasca de a fi remarcat si recunoscuti. adecvarea activitatilor la ciclurile profesionala de lucru . creste increderea in sine. pe plan psihoindividual: satisfactia cultiva sentimentul de incredere in propriile forte. se optimizeaza cooperarea. creste semnificativ performantal 12 . ..