You are on page 1of 4

Teks Syarahan

1Malaysia

Menyusur detik Malaysia merdeka
Darah dan air mata adalah harga
Mampukah kita mensyukurinya
Atau tergadai oleh rakusnya manusia……?

Bingkisan barakah buat Peneraju acara, saf kehakiman intelektual berkarisma,
sidang hadirin warga dewan berwibawa.

Salam sejahteradan salam satu Malaysia.

Berdirinya saya di sini adalah untuk menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk
“ 1 Malaysia”.

1 Malaysia bermaksud rakyat Malaysia tidak kira bangsa, warna kulit, rupa
paras, tua atau muda, kaya atau miskin saling bekerjasama, bermuafakat,
berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa
iaitu Bangsa Malaysia

Hadirin sekalian,

Cetusan idea pertama. 1 Malaysia pencetus inspirasi penggerak visi.

Konsep 1Malaysia adalah satu gagasan yang diperkenalkan oleh Datuk Seri
Najib Tun Razak pada 2 April 2009. Intipati gagasan ini merupakan idea satu
bangsa tanpa mengira kepelbagaian etnik, dan kebudayaan. Semua pihak
mestilah bersama-sama menjayakannya.

Gagasan 1 Malaysia ini merupakan kesinambungan daripada kepimpinan
terdahulu dalam membawa Malaysia menjadi sebuah negara maju menuju
wawasan 2020. Ia diibaratkan serampang dua mata selain memajukan
negara, rakyat Malaysia juga turut cemerlang, gemilang dan terbilang.

Hadirin sekalian,

Cetusan idea kedua. 1 Malaysia wadah kesejahteraan.
Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. Aspirasi konsep
Satu Malaysia adalah untuk memperkukuhkan perpaduan kaum sebagaimana
kehendak prinsip Rukun Negara. Perkara yang perlu diwujudkan dalam
semangat perpaduan adalah perasaan hormat menghormati dan sikap saling

Tuntasnya. Dengan perpaduanlah kita mampu merealisasikan semua impian menjadi kenyataan melalui satu gagasan iaitu 1 Malaysia. pembinaan bangunan pencakar langit. Pencapaian diutamakan’.oleh kita untuk kita.mempercayai. dedikasi dan kesetiaan. Rakyat perlu memahami dan mengamalkan bahawa segala tindakan perlulah mengutamakan kepentingan negara. aeroangkasa. Bidang yang dikecapi termasuklah perusahaan automobil. Satu Malaysia……. terima kasih. 1 Malaysia wahana keterbilangan negara. Malaysia mampu berusaha untuk mencapai kejayaan mengikut acuan sendiri menjelang tahun 2020. Hadirin sekalian. Namun kejayaan ini tidak bulat datang bergolek dan tidak pipih datang melayang. Cetusan idea ketiga. Sekian. tak sunggh maka tak kata. serta bidang sukan. kebolehan. Justeru. sudah terang lagi bersuluh ‘1 Malaysia’ yang menjadi pemangkin kepada kejayaan Malaysia dapat direalisasikan dengan berpaksikan keutamaan rakyat seperti yang terpamer melalui slogan YAB Dato’ Sri Najib Tun Razak iaitu ‘Rakyat didahulukan. Malaysia merupakan sebuah negara yang maju dan telah mencapai kejayaan luar biasa dalam pelbagai bidang. . 1 Malaysia adalah pemangkin kepada kewujudan negara bangsa. Keupayaan membina negara bangsa bergantung kepada perkongsian nilai integriti. akan mewujudkan kesejahteraan dan keharmonian di kalangan rakyat pelbagai kaum. Kejayaan yang dicapai selama ini telah mengharumkan nama Malaysia di persada antarabangsa. Kejayaan Malaysia dapat menyuntik semangat anak watan untuk meneroka bidang-bidang yang baru. Tak tumbuh tak melata. Hadirin sekalian. Secara tidak langsung. pengangkutan dan perhubungan.

kita bebas ke sana ke mari dengan selamat. tiada sebab mengapa kita tidak cintakan Negara yang banyak berjasa. yang diilustrasikan oleh Datuk Seri Najib Tun Abd Razak adalah untuk mewujudkan satu bangsa yang merangkumi semua kaum iaitu Bangsa Malaysia. tahun 1994. Kita mahukan generasi yang diibarat duduk meraut ranjau. jaguh badminton dunia. Datuk Nicole David. Serta ledakan mortar dan senjata api seperti yang berlaku di sesetengah Negara. Hari ini. Cetusan Minda ketiga. mati dan dikuburkan. siapa tak kenal Datuk Lim Chong Wei. Sidang dewan sekalian. masjid dan surau yang dikepung dan dibom. Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu telah mengiktiraf Malaysia sudah mencapai kategori tinggi dalam pembangunan insan. dan ekonominya serta perpaduan rakyatnya. Konsep 1 Malaysia. Sekarang ini. Rick Smolan dan Jennifer Erwitt menganggap mantan perdana menteri. Sebagai rakyat Malaysia kita seringkali menitiskan air mata sebagai tanda bangga dengan kejayaan Malaysia. Sesungguhnya nikmat keamanan ini tidak bulat datang bergolek dan tidak pipih datang melayang. Di bumi waqafan ini kita dilahirkan. ratu squash dunia. Apa yang dikecapi hari ini diperoleh dengan harga yang amat mahal.…. bekerja. Kita tidak perlu khuatir tentang ancaman di jalanan. Warga dewan sekalian. Warga dewan. Menara Berkembar Petronas tegak berdiri . lebuh raya utara selatan (PLUS) siap dibina. Pemimpin Bijaksana Negara Sejahtera. Justeru. Malaysia telah memiliki Stesen Satelit Bumi dan kereta nasional “Proton Saga” mendapat pengiktirafan dunia. Begitu juga.Pada tahun 1998. Malaysia gah di mata dunia. Pada tahun 1997. Malaysia tidak mundur dengan pemimpin yang berkualiti. tegak meninjau jarak dan bukannya pemimpin yang hanya tahu menakik darah di batu. Sidang Dewan Berkarisma. LRT beroperasi. Warga dewan yang dirahmati. tak sungguh maka tak kata”. bebas dan makmur. Sarjana terkenal Amerika Syarikat. Hakikatnya. Malaysia dikagumi kerana kestabilan politik. Malah dalam buku “24 hours in Cyberspace”. Tun Dr Mahathir Mohammad sebagai pemimpin paling bijasana di bumi ini. Sejarah tercatat lagi pada tahun . Berdasarkan Laporan Daya Saing Dunia 2006. Cetusan minda pertama. Negara aman. Dengan nikmat keamanan ini. saya putera SK Megat Dewa akan menyampaikan sebuat pidato yang bertajuk”Malaysia Negaraku Tercinta”. Dipandang dari sudut prasarana. Sudah terang lagi bersuluh. Frasa Malaysia Negaraku Tercinta boleh ditafsirkan sebagai di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Cetusan Minda kedua. dibesarkan. Pada tahun 1996. Darah dan air mata menjadi gadaian. “Tak tumbuh tak melata. kedudukan Malaysia telah berubah dari kedudukan ke-28 ke kedudukan ke-23 pada tahun 2007. Bebas mencari rezeki dan melaksanakan tugas seharian. generasi terdahulu telah mewariskan kepada kita sebuah Negara yang berdaulat dan merdeka.

Wabila……. putera SKMD mohon permisi. Ah! Bangganya saya menjadi rakyat Malaysia. Hakikatnya. Sekian. Gahnya Malaysia hari ini. Dikuasakan oleh Blogger. Malaysia negaraku tercinta. ketaksuban dan ekstremisme. merupakan hasil perancangan mantap pemimpinnya dan rakyatnya yang menolak keganasan. Datuk Dr Sheikh Muzaffar Shukor menjadi angkasawan Negara yang pertama. perkauman. Tuntasnya.2009. hujan pengunjung ke Malaysia turut menyumbang kepada ekonomi Negara. E-melkan IniBlogThis!Kongsi ke TwitterKongsi ke FacebookKongsi ke Pinterest Tiada ulasan: Catat Ulasan Laman utama Langgan: Catatan (Atom) Mengenai Saya Nur Huda Lihat profil lengkap saya Templat Watermark. Hotel dan chalet bertaraf antarabangsa tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Penganjuran LIMA Langkawi dan Letour De Langkawi mendapat liputan seantero dunia.oleh kita…untuk kita. . Menyorot pula sector pelancongan. Warga dewan yang budiman. jangan dipandang enteng kepada Malaysia. Ibarat serampang dua mata. Sistem pengangkutan yang serba canggih seperti Air Asia Airline yang dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat. ….