You are on page 1of 214

Puzzles Set 59

I. Study the following information carefully to answer the given questions

There are Seven Lecturers A, B, C, D, E, F and G taught seven subjects,viz., Maths, Zoology,
Botany, Chemistry, Physics, English and Statistics on one day in a week starting from Monday
and ending on Sunday (of the same week). There will be separate timings for each lecture.

Note: Total hours taken by all the lecturers = 18 hours. The minimum and maximum timing of
any lecture will be one hour and five hour respectively. There are two pairs of timings that can
be followed by four lecturers.

Chemistry is taught on Thursday. English is neither taught on Tuesday nor on Saturday.


The Botany professor gave lecture immediately after the lecturer A. B is not a Chemistry
Professor.
Maths is taught for one hour. The Professor B gave his lecture on one of the days before
Friday. Either the professor E or the professor F not gave his lecture on Sunday.
Professor F gave his lecture immediately after E. Lecturer A spent more time than
Lecturer C.
Time taken by lecturer C is the sum of time taken by the lecturers B and F. Subjects
Maths & Zoology are taught for same duration. The lecturer who took maximum time is
immediately preceded by the person who took less than one hour of maximum time.
The difference between the subjects taught on Friday and Sunday is equalled to the time
taken by the lecturer A. Professor who gave maths lecture immediately preceded and
followed by C and G respectively.
Professor who gave lecture on Sunday spent less than three hours. Only one lecture is
held between Chemistry and Botany. Zoology is taught after two days of maths
lecture. Statistics is neither taught on Monday nor Sunday.
Botany is not taught on the immediate next day on which Zoology is taught.
Physics is taught on Monday.

Explanation
Days Subjects Lecturers Hours
Monday Physics A 3
Tuesday Botany C 2
Wednesday Maths B 1
Thursday Chemistry G 4
Friday Statistics E 5
Saturday Zoology F 1
Sunday English D 2

1. Which of the following Subject is taught by A ?


A. Statistics
B. Chemistry
C. Zoology
D. Physics
E. English

Answer

Answer D. Physics

2. Which of the following combinations is True with respect to the given arrangement?
A. Maths Wednesday
B. Chemistry Friday
C. Zoology Wednesday
D. Physics Friday
E. English Sunday

Answer

Answer E. English Sunday

3. If all the persons are made to arrange in alphabetical order from Monday to
Sunday, positions of how many persons will remain unchanged?
A. Four
B. None
C. Two
D. One
E. Three

Answer

Answer E. Three

4. Professor D gave lecture for how many hours?


A. One hour
B. Two hours
C. None of the given options is true.
D. Three hours
E. Four hours

Answer

Answer B. Two hours

5. Who among the following gave lecture immediately after F?


A. B
B. E
C. A
D. D
E. F

Answer

Answer D. D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons A, B, C, D, E, F and G live on seven different floors of a building but not
necessarily in same order. Lowermost floor of building is numbered 1, one above that is
numbered 2 and so on till top most floor is numbered 7. Each one of them also own different
brands of Car, namely Fiat, Hyundai, Honda, Skoda, Toyoto, Ford and Chevrolet.(but not
necessarily in same order). All of them went to tour on seven different days starting from
Monday to Sunday(of the same week)

A lives an odd numbered floor but not on floor numbered Three. Only two persons live
between D and the one who owns Toyoto. The one who owns Honda lives immediately
above C. The one who owns Toyoto went to tour on one of the days before Thursday.
The one who owns Hyundai lives on odd numbered floors above D. B lives on the floors
above E. Only three persons live between C and the one who owns Hyundai. The person
who went to tour on Friday owns Fiat Car.
The one who owns Fiat lives immediately above the one who owns Chevrolet. G lives on
an odd numbered floor. E does not own Honda. D went to tour on Sunday
Only one person lives between B and E. The one who owns Toyoto lives immediately
above A. Neither C nor A owns Skoda. The one who went to tour on Wednesday
immediately after the one who owns Hyundai.
The one who owns Honda went to tour immediately before the one who lives in floor no
3. There are two persons live between the floor no 4 and the person who went to tour on
Wednesday. The one who went to tour on Wednesday is not C.

Explanation
Floor No Person Car Days
7 G Skoda Wednesday
6 B Toyoto Monday
5 A Hyundai Tuesday
4 E Fiat Friday
3 D Chevrolet Sunday
2 F Honda Saturday
1 C Ford Thursday

6. Which of the following car does A own?


A. Skoda
B. Toyoto
C. Fiat
D. Hyundai
E. Ford

Answer

Answer D. Hyundai

7. Which of the following combinations is True with respect to the given arrangement?
A. Ford C
B. Hyundai F
C. Chevrolet G
D. Fiat D
E. Ford B

Answer

Answer A. Ford C

8. If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, positions
of how many persons will remain unchanged?
A. Four
B. None
C. Two
D. One
E. Three

Answer

Answer C. Two

9. Which of the following statements is True with respect to the given arrangement?
A. The one who owns Honda went to tour on the day immediately after E.
B. F likes Fiat
C. None of the given options is true.
D. Only four persons live between D and G
E. G lives immediately below E.

Answer

Answer A. The one who owns Honda went to tour on the day immediately after E.

10. Who among the following lives on the floor numbered 2?


A. B
B. The one who owns Fiat
C. The one who owns Hyundai
D. D
E. F

Answer

Puzzles Set 58
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

There are Seven different TV Shops A, B, C, D, E, F and G sold TVs starting from Monday to
Sunday (of the same week) not necessarily in same order. The number of TVs sold by the Seven
TV shops in seven different days are 4, 6, 9, 12, 18, 15 and 27 (not necessarily in same order).

The Shop A sold TVs on one of the days after Friday. On Wednesday, the number of
TVs sold are 12. The difference between the number of TVs sold on Monday and Friday
is the multiple of the number 7
There are two shops between the shop F and the shop which one sold 4TVs. Shop B sold
TVs on one of the days immediately before the shop that sold 9 TVs. There are two shops
between B and G.
There are three shops between the shop F and D. C not sold the least number of TVs. The
sum of TVs sold on Wednesday and Saturday is more than ten and the sum equals to the
number of TVs sold on Friday.
The difference between the number of TVs sold by Shop B and G is less than five. The
Shop which sold 9 TVs not on Friday.The shop F sold the TVs on one of the days after
the shop which sold 4TVs.
The shop which sold more than 12 TVs(not an odd number) is immediately after the one
which one sold 12 TVs. Shop F sold more number of TVs than Shop D.

Explanation
Days Shops Number of TVs
Monday D 6
Tuesday E 4
Wednesday G 12
Thursday C 18
Friday F 27
Saturday B 15
Sunday A 9

1. Which of the following is sold by Shop A?


A. 12
B. 15
C. 27
D. 6
E. 9
Answer

Answer E. 9

2. Which of the following combinations of Shop Day is True with respect to the
given arrangement?
A. E Friday
B. A Saturday
C. C Thursday
D. B Friday
E. E Thursday

Answer

Answer C. C Thursday

3. Which of the following shop sold TVs immediately after A?


A. D
B. E
C. F
D. G
E. None

Answer

Answer E. None

4. In this arrangement, A is related to Monday, F is related to Wednesday then B is


related to?
A. Tuesday
B. Friday
C. None of the given options is true.
D. Saturday
E. Sunday

Answer

Answer A. Tuesday

5. Which among the following shop sold TVs in Monday?


A. B
B. C
C. A
D. D
E. F
Answer

Answer D. D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven cricket players viz. P, Q, R, S, T, V and W played in seven different matches in a week
starting from Monday and ending on Sunday. Some of them are bowlers and some of them are
batsman. Their Run/Wickets in the seven matches are 50, 5, 4, 16, 8, 4 and 25.

V plays on Thursday. Two matches are played between the matches played by player V
and player P. On the first day of the week, the batsman scored half century played in the
match.
The sum of Runs/Wickets of the player W and Q is equalled to the Runs/Wickets of S.
All the bowlers should be preceded and succeeded by batsman and T is the only bowler
which can not be succeeded by any one. P is the only batsman which is followed by
another batsman.
Only one match is played between the matches played by the player T and S. The score
of the batsman who played the match on Thursday is the perfect square of the score of the
player who played on Saturday.
The match played by T is not played on the day immediately before or immediately after
the day when the match of player V is played.
The match played by R is played on the day immediately before the day when the match
of player W is played. Match played by S is not played after the match of player Q.

Explanation
Days Player Role Runs/Wickets
Monday P Batsman 50
Tuesday R Batsman 25
Wednesday W Bowler 4
Thursday V Batsman 16
Friday S Bowler 8
Saturday Q Batsman 4
Sunday T Bowler 5

6. As per the given arrangement which of the following combination represents only
the people who are bowlers?.
A. T, V
B. Q, P, T
C. V, W, R
D. P, T
E. W, T, S

Answer
Answer E. W, T, S

7. As per the given arrangement which of the following person represent the one who
was played in between the W and S?
A. U
B. P
C. R
D. V
E. W

Answer

Answer D. V

8. Who among the following is a bowler?


A. P
B. R
C. S
D. All of the Above
E. Other than those given as options

Answer

Answer C. S

9. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?


A. Monday P
B. Tuesday W
C. Wednesday Q
D. Thursday S
E. Friday T

Answer

Answer A. Monday P

10. Who amongst the following scored half century?


A. P
B. V
C. U
D. W
E. T

Answer
Puzzles Set 57
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven Lecturers A, B, C, D, E, F and G will go to Seven different Universities namely Indian


Institute of Science, University of Delhi, Banaras Hindu University, Osmania university, IIT
Madras, Shivaji University and University of Mumbai but not in necessarily same order to give
guest lectures.
They take lectures on the subjects like Economics, History, Electronics, Computer, Agriculture,
Bio Technology and Chemistry but not necessarily in the same order.
They delivers lectures on Monday to Sunday(of the same week) not necessarily in same order.

A gives guest lecture in Indian Institute of Science either in Economics or Bio


Technology.
The person who give guest lecture on the seventh day of the week went to University of
Mumbai and He is expert in Chemistry. C does not give lecture in Bio Technology
B takes the lecture on Wednesday only and He is not expert in computer and Economics
The lecturer who takes guest lecture in agriculture went on Thursday and neither in
University of Delhi nor in Shivaji University.
D delivers lecture on Electronics in Osmania Univeresity except on Monday and
Tuesday.
C delivers a guest lecture at Banaras Hindu University and takes lecture one day before
D.
G does not went to Thursday.On the second day of the week F gives the guest lecture in
Shivaji University.The lecturer who delivers lecture on Friday is not expert in Computer,
Bio Technology and Economics.

Explanation
Persons Subjects Universities Days
A Economics Indian Institute of Science Monday
F Computer Shivaji University Tuesday
B Bio Technology University of Delhi Wednesday
E Agriculture IIT Madras Thursday
C History Banaras Hindu University Friday
D Electronics Osmania university Saturday
G Chemistry University of Mumbai Sunday

1. Which of the following subject is handled by A?


A. Computer
B. Electronics
C. Chemistry
D. History
E. Economics
Answer

Answer E. Economics

2. Which of the following combinations of University Day is True with respect to


the given arrangement?
A. Osmania University Friday
B. University of Mumbai -Saturday
C. IIT Madras Thursday
D. University of Mumbai Friday
E. Osmania University Thursday

Answer

Answer C. IIT Madras Thursday

3. According to the arrangement, B is related to?


A. Computer
B. Electronics
C. Chemistry
D. Bio Technology
E. Economics

Answer

Answer D. Bio Technology

4. In this arrangement, A is related to Monday, F is related to Tuesday then C is


related to?
A. Thursday
B. Friday
C. None of the given options is true.
D. Saturday
E. Sunday

Answer

Answer B. Friday

5. Who among the following went to Banaras Hindu University?


A. B
B. C
C. A
D. D
E. F
Answer

Answer B. C

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W were born in three different months(of the same year) but
not necessarily in the same order, namely March June and December such that not less than two
people and not more than three people were born in a month. Each of them also likes a different
fruit namely Guava, Peach, Banana, Cherry, Mango, Orange, Kiwi and apple but not necessarily
in the same order.

Only Q and W were born in March. R likes Apple and was born in the same month as T.
R was not born in December. The one who likes Mango was born in the month which has
30 days only.
U was not born in the same month as T. S likes Cherry and born in the same month as U.
V does not like Mango.
The one who likes Kiwi and the one who likes Banana were born in the same month, The
one who likes Kiwi was not born in the same month as W.
U does not like Kiwi. The one who likes Guava was born in the same month as P. Q does
not like Peach. T does not like Mango.

Explanation
Persons Months Fruits
Q March Orange
W March Peach
R June Apple
T June Guava
P June Mango
S December Cherry
U December Banana
V December Kiwi

6. As per the given arrangement which of the following combination represents only
the people who were born in December?.
A. T, V
B. U, P, T
C. V, U
D. P, T
E. U, V, S

Answer

Answer E. U, V, S
7. As per the given arrangement which of the following person represent the one who
was born in the same month as the one who likes Orange?
A. U
B. P
C. R
D. T
E. W

Answer

Answer E. W

8. Which of the following fruits does T like as per the given arrangement?
A. Orange
B. Peach
C. Guava
D. Banana
E. Other than those given as options

Answer

Answer C. Guava

9. Which of the following combinations is correct as per the given arrangement?


A. December Peach
B. June Orange
C. June Banana
D. March Guava
E. December Banana

Answer

Answer E. December Banana

10. Who amongst the following likes Peach as per the given arrangement?
A. P
B. V
C. U
D. W
E. T

Answer
Puzzles Set 56
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons A, B, C, D, E, F and G live on seven different floors of a building but not
necessarily in same order. Lowermost floor of building is numbered 1, one above that is
numbered 2 and so on till top most floor is numbered 7. Each one of them also likes a different
food recipe, namely Egg roll, Pizza, Burger, Noodles, Briyani, Fried Rice and Masala Dosa.(but
not necessarily in same order).

A lives an odd numbered floor but not on floor numbered Three. Only two persons live
between D and the one who likes Briyani. The One who likes Burger lives immediately
above C.
The one who likes Pizza lives on odd numbered floors above D. B lives on the floors
above E. Only three persons live between C and the one who likes Pizza.
The one who likes Egg roll lives immediately above the one who likes Masala Dosa. G
lives on an odd numbered floor. E does not like Burger.
Only one person lives between B and E. The one who likes Briyani lives immediately
above A. Neither C nor A likes Noodles.

Explanation
Floor No Person Food Recipe
7 G Noodles
6 B Briyani
5 A Pizza
4 E Egg roll
3 D Masala dosa
2 F Burger
1 C Fried Rice

1. Which of the following food recipe does A like?


A. Fried Rice
B. Masala Dosa
C. Burger
D. Pizza
E. Egg roll

Answer

Answer D. Pizza

2. Which of the following combinations is True with respect to the given arrangement?
A. Fried Rice C
B. Pizza F
C. Masala Dosa G
D. Briyani D
E. Noodles B

Answer

Answer A. Fried Rice C

3. If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, positions
of how many persons will remain unchanged?
A. Four
B. None
C. Two
D. One
E. Three

Answer

Answer C. Two

4. Which of the following statements is True with respect to the given arrangement?
A. The one who likes Masala Dosa immediately below A.
B. F likes Pizza
C. None of the given options is true.
D. Only four persons live between D and G
E. G lives immediately below E.

Answer

Answer C. None of the given options is true.

5. Who among the following lives on the floor numbered 2?


A. B
B. The one who likes Egg roll
C. The one who likes Masala Dosa
D. D
E. F

Answer

Answer E. F

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Seven Friends, namely A, B, C, D, E, F and G visit seven different Countries namely US
Germany China, UAE, Netherlands, UK and Russia,(but not necessarily in same order). starting
from Monday to Sunday(of the same week).

C visits on Thursday. Only two people visit between C and the one who visits Germany. Only
four people visit between the one who visits Germany and G. The one who visits Russia visits
immediately before G. Only two people visit between the one who visits Russia and A. D visits
one of the days after the one who visit Russia. F visits immediately after the one who visit US. F
does not visit Russia. Only three people visit between the one who visits US and the one who
visits Netherlands. The one who visits UK visits immediately before the one who visits China. B
does not visit on Monday.

Explanation
Day Person Country
Monday E Germany
Tuesday A US
Wednesday F UK
Thursday C China
Friday B Russia
Saturday G Netherlands
Sunday D UAE

6. Which of the following countries does B visit?


A. China
B. Russia
C. US
D. Netherlands
E. UK

Answer

Answer B. Russia

7. On which of the following days does F visit a country?


A. Friday
B. Saturday
C. Sunday
D. Wednesday
E. Tuesday

Answer

Answer D. Wednesday
8. Which of the following is true about E?
A. All the options are true
B. E visits on Friday
C. E visits China
D. Only three people visit between E and C
E. E visits immediately before A.

Answer

Answer E. E visits immediately before A.

9. Who amongst the following visits UAE?


A. D
B. E
C. A
D. G
E. C

Answer

Answer A. D

10. As per the given arrangement, A is related to the one who visits US in a certain way
and G is related to the one who visits Netherlands in the same way. To which of the
following is C related to in the same way.
A. The one who visits UK
B. The one who visits China
C. The one who visits UAE
D. The one who visits Russia
E. The one who visits Germany

Answer
Puzzles Set 55
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven different boxes P, Q, R, S, T, U and V contain seven different fruits namely viz., Guava,
Apple, Banana, Mango, Pomegranate, Plum and Orange are arranged one above the other. The
box at the bottom of arrangement is numbered 1, the above box is numbered 2 and so on.
Box V does not contain Guava. Q is immediately above T. The box which contains the Mango is
immediately below P. Only one box is between the Guava box and U. V is immediately above
the Plum box. More than two boxes are above the box that contains Guava. Only two boxes are
between the Apple box and the box that contains Oranges. Only two boxes are between the box
which contains the yellow-colour fruit(not Banana) and the box which contains Guava. The box
filled with Banana is neither at the top nor at the bottom of the arrangement. Only one box is
between Q and the box which one is filled with Apples. Q is placed above the Apple box. R is
placed immediately above U. Neither R nor V contains Mango.

Explanation
Position Box Fruit
7 R Pomegranate
6 U Orange
5 Q Banana
4 T Guava
3 V Apple
2 P Plum
1 S Mango

1. As per the given arrangement, S is related to Pomegranate and U is related to Plum


in a certain way. To which of the following is V related to the same way?
A. Pomegranate
B. Orange
C. Banana
D. Guava
E. None of the Above

Answer

Answer C. Banana

2. Which of the following pairs of people occupy the top, middle and botttom positions
of the arrangement?
A. R, P, T
B. R, T, U
C. P, T, V
D.Q, U, S
E. R, T, S

Answer

Answer E. R, T, S

3. Which combination represents the position of R and the fruit?


A. 5 Pomegranate
B. 4 Plum
C. 1 Mango
D. 4 Guava
E. 7 Pomegranate

Answer

Answer E. 7 Pomegranate

4. Which amongst the following arranged exactly in betwen U and T?


A. P
B. S
C. Q
D. T
E. Other than those given as options

Answer

Answer C. Q

5. Which of the following fruit is filled in Box P?


A. Pomegranate
B. Orange
C. Plum
D. Guava
E. None of the Above

Answer

Answer C. Plum

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight players(Both National level and International level players) namely viz., P, Q, R, S, T, U,
V and W went to a tournament by an Eight Seater Vehicle. Among the players Four of them play
Hockey and remaining players associated with Tennis. There were four rows and each row
contains two seats. No two national level players and No two Hockey players occupied seats in
the same row. Q is an International level player but he did not sit either with V or With W. P and
V are related to same game. P and S are in either National level player or International level
player category. P and V are in the same category with W either in National level or in
International level. Q and S are not related to the same game. W who is a Hockey player did not
sit in row 4. R sat with S. Both U and W are the players of either Hockey or Tennis. P and V sat
in row 1 and row 2 respectively.

Explanation
Person Row Level Sports
P 1 National Tennis
Q 1 International Hockey
R 4 International Hockey
S 4 National Tennis
T 3 International Tennis
U 2 International Hockey
V 2 National Tennis
W 3 National Hockey

6. Which of the following players related to National Level Players Category?


A. P, R, S, T
B. Q, R, S, V
C. Q, W, S, P
D. V, W, S, P
E. None of the Above

Answer

Answer D. V, W, S,

7. Which of the following combinations of Person-Row-Level-Sports is correct ?


A. P 2 National Hockey
B. Q 3 Inter National Tennis
C. S 4 National Hockey
D. T 1 Inter National Tennis
E. W 3 National Hockey

Answer

Answer E. W 3 National Hockey

8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
A. Q is an International Player and sitting in row 2.
B. R is sitting in row 4
C. T who is sitting in row 3 plays Hockey
D. V is an International Player
E. All of the given statements are true

Answer

Answer B. R is sitting in row 4

9. Who among the following sits in Row 4?


A. S
B. P
C. Q
D. U
E. V

Answer

Answer A. S

10. Who among the following sit with W in Row 3 ?


A. S
B. P
C. Q
D. U
E. T

Answer

Puzzles Set 54

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven different boxes A, B, C, D, E, F and G of different colours viz., Green, Red, Blue, Yellow,
Purple, Pink and Orange are arranged one above the other. The box at the bottom of arrangement
is numbered 1, the above box is numbered 2 and so on. B is immediately above E. More than two
boxes are above the Green box. The Yellow box is immediately below A. Only one box is
between the Green box and F. G is immediately above the Pink box. Only one box is between
B and the Red box. Only two boxes are between the Red and the Orange box. Only two boxes
are between the Yellow box and the Green box. The blue box is neither at the top nor at the
bottom of the arrangement.B is above Red box. C is immediately above F. Neither C nor G is a
Yellow box. G is not a Green box.

Explanation
Position Box Colour
7 C Purple
6 F Orange
5 B Blue
4 E Green
3 G Red
2 A Pink
1 D Yellow

1. As per the given arrangement, G is related to F and A is related to E in a certain


way. To which of the following is D related to the same way?
A. D
B. B
C. A
D.C
E. None of the Above

Answer

Answer C. A

2. Which of the following pairs of people occupy the top and botttom positions of the
arrangement?
A. G, A
B. D, C
C. C, B
D. B, D
E. A, D

Answer

Answer B. D, C

3. Which combination represents the position of C and its colour?


A. 5 Purple
B. 4 Pink
C. 1 Yellow
D. 4 Green
E. 7 Purple

Answer

Answer E. 7 Purple

4. Which amongst the following arranged exactly in the middle?


A. A
B. D
C. B
D. E
E. Other than those given as options

Answer

Answer D. E

5. Which of the following is the colour of Box A?


A. Red
B. Purple
C. Pink
D. Green
E. None of the Above

Answer

Answer C. Pink

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven students namely A, B, C, D, E, F and G are studying in three different standards- IV, V,
VI. At-least one and not more than three among them in any of these standards. Each of them
went to tour in a week starting from Monday to Sunday. B is studying only with E in standard V
and he went to tour immediately on the next day of As tour. D went to tour on Sunday and he is
not in the same class with either C or B. C went to tour immediately after B and immediately
before E. The boy went to tour on Friday studying in Standard VI. The one who went to tour on
Saturday did not study with E. G did not study either in standard V or in Standard VI. A is
studying in standard IV with C. F went to tour immediately after E but not on Saturday.

Explanation
Day Person Standard
Monday A IV
Tuesday B V
Wednesday C IV
Thursday E V
Friday F VI
Saturday G IV
Sunday D VI

6. Which of the following studing in standard IV ?


A. A, C, G
B. D, B, G
C. B, E, G
D. F, G, D
E. None of the Above

Answer

Answer A. A, C, G

7. Which of the following combinations of Day-Person-Standard is correct ?


A. Saturday G -VI
B. Tuesday B III
C. Thursday F III
D. Monday A V
E. Sunday D VI

Answer

Answer E. Sunday D VI

8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
A. B went to tour on Tuesday
B. E is studying in IV standard
C. One who are studying in V went to tour on neither Tuesday nor Thursday
D. G went to tour on Sunday
E. All of the given statements are true

Answer

Answer A. B went to tour on Tuesday

9. Who among the following went to tour in Thursday?


A. B
B. E
C. G
D. F
E. A

Answer

Answer B. E

10. Who among the following went to tour immediately after F ?


A. B
B. E
C. G
D. F
E. A

Answer

Puzzles Set 53
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people, namely Aadarsh, Bhanu, Chaitanya, Deepali, Deepti, Chandra and Grace like
seven different sports namely Hockey, Cricket, Badminton, Tennis, Squash, Wrestling and
Boxing but not necessarily in the same order. Each people also works in the same
Organization but at a different department on the basis of experience namely Trainee
Officer(TO), Officer(O), Senior Officer(SO), Principal Officer(PO), Assistant Vice
President(AVP), Vice President(VP), Executive Vice President(EVP) but not necessarily in the
same order.

Note : Each person has been allocated to a department as per increasing order of experience with
the one in Trainee Officer being the least experienced whilst the one in Executive Vice President
Being the most experienced.

Only one person has less experience than Chandra. Bhanu does not work as an Assistant Vice
President. Grace likes Boxing and has more experience than the one who likes Hockey The Vice
President likes Squash. Only one person has more experience than Aadarsh. Only two people
have more experience than the one who likes Hockey. Deepali has less experience than the PO,
but more experience than the one who likes Badminton. The one who has less experience than
Chandra likes Tennis. Deepti neither has the least experience nor she works as an Assistant Vice
President. The one who likes Cricket is not a PO.

Explanation
Person Role Sports
Grace EVP Boxing
Aadarsh VP Squash
Chaitanya AVP Hockey
Deepti PO Wrestling
Deepali SO Cricket
Chandra Officer Badminton
Bhanu Trainee Officer Tennis

1. As per the given arrangement, Trainee Officer is related to Boxing and VP is related
to Badminton in a certain way. To which of the following is AVP related to the same
way?
A. Tennis
B. Boxing
C. Badminton
D. Cricket
E. None of the Above

Answer

Answer D. Cricket

2. Which of the following pairs of people who have more experience than
Chaitanya less experience than Deepti?
A. Grace, Aadarsh
B. Deepali, Chandra
C. Chandra, Bhanu
D. Bhanu, Deepali
E. Aadarsh, Deepali

Answer

Answer E. Aadarsh, Deepali

3. Which combination represents the position of Chaitanya and the Sports she likes?
A. AVP Hockey
B. PO Wrestling
C. PO Boxing
D. VP Cricket
E. EVP Cricket

Answer

Answer A. AVP Hockey

4. Who amongst the following works as a Trainee Officer?


A. Aadarsh
B. Deepali
C. Bhanu
D. Deepti
E. Other than those given as options

Answer

Answer C. Bhanu

5. Which of the following sports does Deepali like?


A. Tennis
B. Boxing
C. Badminton
D. Cricket
E. None of the Above

Answer

Answer D. Cricket

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons Padmesh, Parikshit, Pradeep, Prajin, Pramod, Pranav and Pranay went to tour
in the months of February, March, April May, July, October and December but not necessarily in
the same order. Each one of them likes different movies viz., The Lunch Box, Chak De India,
Bhaag Milkha Bhaag, Devdas, 3 Idiots, Kahaani and Mother India but not necessarily in the
same order.

The one who likes Bhaag Milkha Bhaag went to tour immediately before Padmesh. Pranav went
to tour immediately after Pranay. The one who likes 3 Idiots went to tour in the month having
less than 31 days. Pradeep went to tour immediately after Padmesh. Pranay went to tour in that
month which has less than 31 days. Only one person went to tour between Padmesh and the who
likes Devdas. Only two persons went to tour between Pradeep and Parikshit. The one who likes
The Lunch Box went to tour immediately before the one who like Mother India. There is only
one person between Padmesh and the person who likes 3 Idiots. Pramod does not like Bhaag
Milkha Bhaag. The person who likes Kahaani went to tour in the month having less than 31
days. Padmesh does not like Kahaani.

Explanation
Month Person Film
February Pranay Kahaani
March Pranav Chak De India
April Parikshit 3 Idiots
May Prajin Bhaag Milkha Bhaag
July Padmesh The Lunch Box
October Pradeep Mother India
December Pramod Devdas

6. Which of the following stationery films is liked by Pranav ?


A. The Lunch Box
B. Devdas
C. Mother India
D. Bhaag Milkha Bhaag
E. Chak De India

Answer
Answer E. Chak De India

7. Which of the following combinations of Month-Person-Film is correct ?


A. March Pramod Devdas
B. July Padmesh The Lunch Box
C. October Pradeep Bhaag Milkha Bhaag
D. May Pranay Chak De India
E. April Pradeep Mother India

Answer

Answer B. July Padmesh The Lunch Box

8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
A. Pradeep went to tour in October
B. Padmesh likes Box
C. Prajin went to tour immediately before Pramod.
D. Pramod went to tour in July
E. None of the given statements is true

Answer

Answer A. Pradeep went to tour in October

9. Who among the following went to tour in April?


A. Padmesh
B. Parikshit
C. Prajin
D. Pramod
E. Pranay

Answer

Answer B. Parikshit

10. Who among the following went to tour immediately after Prajin ?
A. Padmesh
B. Parikshit
C. Prajin
D. Pramod
E. Pranay

Answer
Puzzles Set 52
I. Study the following information carefully to answer the given questions
Eight People Daniel, Danish, Darshan, Deepak, Dilip, Dinesh, Dushyant and Dindayal live in
eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The lowermost floor of
the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost
floor is numbered eight. Each one of them likes different food items, namely Pizza, Burger, Veg
Fried Rice, Egg Noodles, Butter chicken, Chana masala, Paneer butter masala and Mutton
Briyani (but not necessarily in the same order).

Dinesh lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person
lives between Dinesh and the one who likes Veg Fried Rice.
Only three people live between Deepak and the one who likes Chana masala. Darshan
lives an one of the odd numbered floors above the one who likes Chana masala. Dushyant
likes neither Chana masala nor Pizza.
Only three people live between Dushyant and Daniel. The one who likes Mutton
Briyani lives immediately above the one who likes Burger, but not on the topmost
floor. The number of people living above Dinesh is same as the number of people living
between Dinesh and Deepak.
Only two people live between Darshan and the one who likes Pizza. The one who
likes Paneer butter masala lives immediately above Dushyant.
Only one person lives between the one who likes Mutton Briyani and Dindayal. Only one
person lives between Danish and the one who likes Butter chicken. Dilip does not like
Paneer butter masala.

Explanation
Floor No Person Food
8 Danish Egg Noodles
7 Darshan Paneer butter masala
6 Dushyant Butter chicken
5 Dinesh Chana masala
4 Dindayal Pizza
3 Dilip Veg Fried Rice.
2 Daniel Mutton Briyani
1 Deepak Burger

1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
A. Dushyant lives immediately above the one who likes Chana masala
B. Dilip lives immediately above Darshan
C. Only three people live between Dinesh and the one who likes Mutton briyani.
D. D likes Butter Chicken
E. All the given statements are true.
Answer

Answer A. Dushyant lives immediately above the one who likes Chana masala

2. Who amongst the following lives exactly between Dindayal and the one who likes
Burger?
A. Deepak, the one who likes Mutton briyani.
B. Daniel, the one who likes Veg fried rice
C. Dinesh, Dilip
D. Daniel, the one who likes pizza
E. Dilip, Deepak

Answer

Answer B. Daniel, the one who likes Veg fried rice

3. Four of the following food items does Dilip like?


A. Egg Noodles
B. Celerio
C. Chana masala
D. Veg fried rice
E. Mutton Briyani

Answer

Answer D. Veg fried rice

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which
one of the following does not belong to the group?
A. Dushyant Egg Noodles
B. Darshan Chana Masala
C. Dinesh Butter Chicken
D. Dindayal Mutton Briyani
E. Deepak Veg fried rice

Answer

Answer C. Dinesh Butter Chicken

5. How many people live between Darshan and the one who likes Veg fried rice?
A. Four
B. Three
C. Two
D. Five
E. None
Answer

Answer B. Three

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Seven Persons Aadarsh, Aadesh, Aakash, Aashish, Abhay, Abhijit, and Abhimanyu live on
separate floors of a seven storey-ed building, but not in the same order. The ground floor of the
building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7.
Each person likes different smartphones
Asus, Lenovo, Intex, Samsung, Micromax, Moto, OnePlus, but not necessarily in the same order.

The person who likes Samsung lives on floor numbered four. Aadarsh does not live on
the lowermost floor. Aadarsh lives on any odd numbered floor below the one who likes
Samsung.
Only two persons live between Aadarsh and the person who likes OnePlus. Only one
person lives between Aadesh and Abhijit. Abhijit lives on an even numbered floor and
does not like Samsung.
Only three persons live between the persons who like Asus and Intex respectively. The
person who likes Asus live on any floor above the Aadeshs floor. The person who likes
Asus does not live on the topmost floor. Abhimanyu lives on an even numbered floor but
neither immediately above nor immediately below the floor of Aadarsh.
Aakash does not like Asus or Intex. Only two persons live between Aashish and the one
who likes Samsung. The person who likes Micromax lives on the floor immediately
above the floor of the person who likes Moto.

Explanation
Floor No Person Smartphone
7 Aakash Lenovo
6 Abhimanyu OnePlus
5 Abhay Asus
4 Aadesh Samsung
3 Aadarsh Micromax
2 Abhijit Moto
1 Aashish Intex

6. How many persons live between the floors on which Abhimanyu and Aashish live?
A. Three
B. Two
C. Four
D. Five
E. No one

Answer
Answer C. Four

7. Which of the following statements is/are true according to the given information?
A. Abhay lives on floor numbered 5 and he does not like Samsung
B. Aadarsh likes Micromax and he does not live on floor numbered 4
C. Aakash likes Lenovo and he lives on the topmost floor
D. Only two persons live between the floors of Abhay and Abhijit
E. All the statements are true.

Answer

Answer E. All the statements are true.

8. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of Aadarsh?
A. Aadesh
B. Abhijit
C. Abhimanyu
D. Aakash
E. No one

Answer

Answer A. Aadesh

9. Who among the following lives exactly between the floors on which Abhimanyu and
Aadesh live?
A. Aashish
B. Abhijit
C. Aadarsh
D. Abhay
E. No one

Answer

Answer D. Abhay

10. Who among the following does like Intex brand smartphones?
A. Abhijit
B. Aashish
C. Aadesh
D. Abhay
E. Abhimanyu

Answer

Answer B. Aashish
Puzzles Set 51
I. (Q.No: 1-6) Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven friends namely A, B, C, D, E, F and G learn seven different languages namely Japanese,
Hindi, French, Chinese, Spanish, English and German, not necessarily in the same order, starting
from Monday to Sunday(of the same week).
F learns a language on Wednesday. Only one person learns between F and the one who learns
Spanish. Only three people learn between the one who learns Spanish and B. The one who learns
French learns immediately after B. Only two persons learn between the one who learns French
and G. A learns immediately before D. Only three persons learn between the one who learns
Japanese and the one who learns English. F does not learn Japanese. E learns before the one who
learns English. Only one person learns between E and the one who learns Chinese. A does not
learn Hindi.

Explanation
Day Person Subject
M B Hindi
T E French
W F English
Th C Chinese
F G Spanish
Sat A German
Sun D Japanese

1. As per the given arrangement, B is related to the one who learns French in a certain
way and F is related to the one who learns Chinese in the same way. To which of the
following is A related to in the same way?
A. the one who learns Germany
B. the one who learns Hindi
C. the one who learns Japanese
D. the one who learns English
E. the one who learns Spanish

Answer

Answer C. the one who learns Japanese

2. Which of the following statements is/are true about C?


A. C learns Hindi
B. C learns a language on Saturday
C. C learns a language immediately after F
D. Only two people learn between C and G
E. All the given statements are true.
Answer

Answer C. C learns a language immediately after F

3. Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group as per
the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?
A. D Thursday
B. F Sunday
C. B Friday
D. A Tuesday
E. G Monday

Answer

Answer A. D Thursday

4. Which of the following languages does D learn?


A. Spanish
B. Hindi
C. French
D. Japanese
E. English

Answer

Answer D. Japanese

5. Who amongst the following learns German?


A. E
B. A
C. G
D. D
E. C

Answer

Answer B. A

6. On which of the following days does E learn a language?


A. Thursday
B. Friday
C. Monday
D. Sunday
E. Tuesday

Answer
Answer E. Tuesday

II. (Q. No: 7-11) Study the following information carefully to answer the given questions.

M, T, D, F, H, R and W are seven students studying in three different colleges I, II and III with at
least two in each college. Each of them has a favourite subject from English, History,
Geography, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology, not necessarily in the same order.

Ds favourite is physics and studies in college II with only M. H does not study in college I and
he likes English. F studies in college III and does not like mathematics. Those who like
Geography and Chemistry study in the same college. W likes Biology and does not study in
college I. R does not study with H. R does not like Chemistry. M does not like History.

Explanation
Person Subject College
D Physics II
M Maths II
H English III
W Biology III
F History III
R Geography I
T Chemistry I

7. What is Ms favourite subject?


A. Mathematics
B. Chemistry
C. Data Inadequate
D. Geography
E. Other than those given as Options

Answer

Answer A. Mathematics

8. What is Rs favourite subject?


A. English
B. Geography
C. Mathematics
D. Physics
E. Other than those given as Options

Answer

Answer B. Geography
9. Which of the following group of students studies in college III?
A. FTR
B. FWR
C. FM
D. Data Inadequate
E. Other than those given as Options

Answer

Answer E. Other than those given as Options

10. What is Ts favourite subject?


A. Chemistry
B. Biology
C. Mathematics
D. Data Inadequate
E. Other than those given as Options

Answer

Answer A. Chemistry

11. Which of the following groups of students study in College I?


A. TR
B. HR
C. HT
D. HF
E. Other than those given as Options

Answer
Puzzles Set 50
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people, namely P,Q,R,S,T,U and V like seven different movies namely The Avengers,
Titanic, The Dark Knight, Jurassic Park, Avatar, Iron Man 2 and Batman Begins but not
necessarily in the same order. Each people also works in the same office but at a different
department on the basis of experience namely Administration (ADMIN), Marketing & Sales,
(M&S), Accounts (ACC), Production (PO), Quality Management (QM), Human Resources
(HR), and Public Relations (PR), but not necessarily in the same order.

Note : Each person has been allocated to a department as per increasing order of experience with
the one in ADMIN being the least experienced whilst the one in PR Being the most experienced.

Only one person has less experience than U. The one who has less experience than U likes
Jurassic Park. Only one person has more experience than P. The one in HR likes Avatar. Only
two people have more experience than the one who likes The Avengers. V likes Batman Begins
and has more experience than the one who likes The Avengers. S has less experience than the
one in PO, but more experience than the one who likes The Dark Knight. T neither has the least
experience than the one who likes The Dark Knight. T neither has the least experience nor he
works in QM. Q does not work in QM. The one who likes Titanic does not work in PO.

Explanation
Person Job Film
V PR Batman Begins
P HR Avatar
R QM The Avengers
T PO Iron Man 2
S ACC Titanic
U M&S The Dark Knight
Q ADMIN Jurassic Park

1. As per the given arrangement, ADMIN is related to Jurassic Park and PR is related
to Batman Begins in a certain way. To which of the following is ACC related to the
same way?
A. The Dark Knight
B. The Avengers
C. Iron Man 2
D. Avatar
E. Titanic

Answer
Answer E. Titanic

2. Which of the following pairs of people who have more experience than S less
experience than U?
A. V, P
B. Q, U
C. R, V
D. T, Q
E. R, P

Answer

Answer D. T, Q

3. Which combination represents the department that R works in and the movie he
likes?
A. QM The Avengers
B. PO The Dark Knight
C. PO Iron Man 2
D. ACC Jurassic Park
E. ADMIN Jurassic Park

Answer

Answer A. QM The Avengers

4. Who amongst the following works in ADMIN?


A. S
B. R
C. P
D. Q
E. Other than those given as options

Answer

Answer D. Q

5. Which of the following movies does S like?


A. The Dark Knight
B. Iron Man 2
C. The Avengers
D. Jurassic Park
E. Titanic

Answer
Answer E. Titanic

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons A, B, C, D, E, F and G attended a farewell party in the months of February,


March, April May, July, October and December but not necessarily in the same order. Each one
of them likes different stationery items viz., Pen, Pencil, Scale, Sharpener, Eraser, Marker pen
and Box but not necessarily in the same order. The one who likes Eraser attended farewell party
in the month having less than 31 days. There is only one person between A and the person who
likes Eraser.

The one who likes Scale attended farewell party immediately before A. C attended farewell party
immediately after A. Only two persons attended farewell party between C and B. G attended
farewell party in that month which has less than 31 days. F attended farewell party immediately
after G. Only one person attended farewell party between A and the who likes Sharpener. A does
not like Marker pen.

The one who likes pen attended farewell party immediately before the one who like box. E does
not like scale. The person who likes Marker pen attended the farewell party in the month having
less than 31 days.

Explanation
Month Person Stationery Items
February G Marker Pen
March F Pencil
April B Eraser
May D Scale
July A Pen
October C Box
December E Sharpener

6. Which of the following stationery items is liked by F ?


A. Pen
B. Sharpener
C. Marker Pen
D. Pencil
E. Box

Answer

Answer D. Pencil

7. Which of the following combinations of Month-Person-Stationery Item is correct ?


A. March G Pen
B. July A Pen
C. October E Marker Pen
D. May C Scale
E. April F Eraser

Answer

Answer B. July A Pen

8. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
A. C attended farewell party in October
B. A likes Box
C. D attended farewell party immediately before E.
D. E attended farewell party in July
E. None of the given statements is true

Answer

Answer A. C attended farewell party in October

9. Who among the following attended the farewell party in April?


A. F
B. A
C. C
D. D
E. B

Answer

Answer E. B

10. Who among the following attended the farewell party immediately after D ?
A. E
B. C
C. A
D. G
E. B

Answer
Puzzles Set 49
I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people namely B, C, D, E, F, G and H have to attend a workshop but not necessarily in the
same order, in seven different months of the same year namely January, March, April, July,
August, September and December. Each of them also likes a different company namely HTC,
Microsoft, Samsung, Blackberry, TCS, Infosys and Godrej but not necessarily in the same order.
The one who likes TCS will attend a workshop in the month which has less than 31 days. Only
one person will attend a workshop between the one who likes TCS and B. The one who likes
HTC will attend a workshop immediately before B. Only three people will attend a workshop
between one who likes TCS and the one who likes Microsoft. H will attend a workshop
immediately after B. Only three people will attend a workshop between H and G. The one who
likes Infosys will attend a workshop immediately before G. The one who likes Samsung will
attend a Workshop immediately before the one who likes Godrej. E will attend a Workshop
immediately after the one who likes Godrej. C will attend a workshop in a month which has only
30 days. F does not like HTC.

Explanation
Month Person Company
January F Infosys
March G Black Berry
April C TCS
July D HTC
August B Samsung
September H Godrej
December E Microsoft

1. How many people will attend a workshop between the months in which G and D will
attend a Workshop?
A. Two
B. One
C. Three
D. More than three
E. None

Answer

Answer B. One

2. As per the given arrangement, G is related to HTC and B is related to Microsoft


following a certain pattern, which of the following is D related to following the same
pattern?
A. Samsung
B. Infosys
C. Tcs
D. HTC
E. Godrej

Answer

Answer E. Godrej

3. Which of the following represents the month in which F will attend a workshop?
A. March
B. January
C. December
D. April
E. Can not be determined

Answer

Answer B. January

4. Which of the following represents the people who will attend a workshop in March
and December respectively?
A. G, H
B. F, B
C. F, E
D. F, H
E. G, E

Answer

Answer E. G, E

5. Which of the following companies does G like?


A. Samsung
B. HTC
C. TCS
D. Blackberry
E. Microsoft

Answer

Answer D. Blackberry

II. Study the following information carefully to answer the given questions
Seven People namely M, N, O, P, Q, R and S have an anniversary but not necessarily in the same
order, in seven different months of the same year namely February, March, April, June,
September, October and November. Each of them also likes a different flower namely Rose,
Jasmine, Lily, Marigold, Daffodil, Sunflower and Orchid but not necessarily in the same order.
R has an anniversary in the month which has more than 30 days. Only one person has an
anniversary between R and the one who likes Rose. Both S and O have an anniversary in one of
the months after the one who likes rose. S has an anniversary immediately before O. The one
who likes Lilly has an anniversary in the month which has less than 30 days. Only three people
have an anniversary between the one who likes Lilly and the one who likes Orchid. Only two
people have an anniversary between S and the one who likes Marigold. P has an anniversary
immediately after the one who likes Marigold. Only two people have an anniversary between P
and Q. M has an anniversary immediately before the one who likes Jasmine. O does not like
Sunflower.

Explanation
Month Person Flower
February Q Lily
March R Sun Flower
April N Marigold
June P Rose
September M Orchid
October S Jasmine
November O Daffodil

6. Which of the following represents the month in which S has an anniversary?


A. October
B. March
C. April
D. September
E. Can not be determined

Answer

Answer A. October

7. Which of the following does O like?


A. Rose
B. Jasmine
C. Marigold
D. Daffodil
E. Orchid

Answer

Answer D. Daffodil
8. As per the given arrangement, Lily is related to April and Marigold is related to
September following a certain pattern, which of the following is Orchid related to
following the same pattern?
A. February
B. June
C. October
D. November
E. March

Answer

Answer D. November

9. Which of the following represents the people who have an anniversary in April and
November respectively?
A. N,M
B. Q,M
C. Q,O
D. N,O
E. N,S

Answer

Answer D. N,O

10. How many people have an anniversary between the months in which Q and M have
an anniversary?
A. None
B. One
C. Three
D. Two
E. More than three

Answer

Answer C. Three
Puzzles Set 48
I. Study the following information carefully to answer the given questions
There are seven friends namely A, B, C, D, E, F and G each of them aspires to become
something.
Each of them likes different colours viz. Blue, Yellow, Green, Violet, Red, Black and Pink but
not necessarily in the same order.
Each of them wants become Lawyer, Doctor, Engineer, Actor, Pilot, Soldier and Cricketer but
not necessarily in the same order.
E likes violet colour and wants to become a Doctor.
C likes yellow colour and wants to become a Cricketer.
G doesnt like black colour and doesnt want to become an Engineer.
The person who likes red colour, wants to become an Actor while the person who wants to be a
Pilot, likes blue colour.
A likes pink colour but F doesnt like green or black colour and he doesnt want to become an
Actor.
D wants to become a Lawyer. B doesnt want to become an Engineer or a soldier.

Explanation
Person Profession Colour
A Engineer Pink
B Actor Red
C Cricketer Yellow
D Lawyer Black
E Doctor Violet
F Pilot Blue
G Soldier Green

1. Who does want to become a soldier?


A. G
B. C
C. F
D. A
E. B

Answer

Answer A. G

2. Who among the following likes red colour?


A. G
B. C
C. F
D. A
E. B

Answer

Answer E. B

3. The person who wants to become a lawyer likes which colour?


A. Red
B. Green
C. Black
D. Blue
E. Pink

Answer

Answer C. Black

4. F wants to become a/an ________


A. Actor
B. Doctor
C. Lawyer
D. Pilot
E. Engineer

Answer

Answer D. Pilot

5. Which of the following combinations of Person Colour Profession is correct?


A. D Blue Lawyer
B. F Blue Pilot
C. A Red Cricketer
D. B Green Actor
E. G Red Actor

Answer

Answer B. F Blue Pilot

II. Study the following information carefully to answer the given questions

There are five married couples in a family and there is a child to every couple. Ages of children
are 3,5,6,4 and 9 years.
Names of male are Rahul, Harish, Sourav, Ritesh and Mohit but not necessarily in the same
order.
Names of female are Geeta, Veena, Sita, Nita and Rachita. but not necessarily in the same order.
Names of children are A, B, C, D & E. but not necessarily in the same order.
Name of Rahuls child is not C and E and he is not eldest or youngest.
Age of Sitas child is 6 years and her husband is one among Harish, Sourav and Mohit.
Age of D is 3 years but she is not a child of Sourav.
As age is multiple of 3 but she is not a child of Rahul and Geeta.
Veenas husband is Sourav or Mohit
Age of Rachitas child is 5 years but the name of the child is not B and E.
Geeta is wife of Sourav.

Explanation
Husband Wife Children Age
Sourav Geeta E 9
Ritesh Rachita C 5
Mohit Veena D 3
Rahul Nita B 4
Harish Sita A 6

6. What is the age of B?


A. 6
B. 4
C. 5
D. 9
E. Cant be determined

Answer

Answer B. 4

7. What is the name of Rahuls wife?


A. Nita
B. Sita
C. Rachita
D. Veena
E. Cant be determined

Answer

Answer A. Nita

8. Name of father, mother and age of E?


A. Mohit, Nita & 6
B. Rahul, Sita & 9
C. Sourav, Geeta & 9
D. Ritesh, Veena & 6
E. Cant be determined

Answer

Answer C. Sourav, Geeta & 9

9. What is the name and the age of Riteshs child?


A. B & 6
B. E & 9
C. C & 4
D. C & 5
E. Cant be determined

Answer

Answer D. C & 5

10. What are the names of Mohits wife and his child?
A. Sita & A
B. Veena & D
C. Nita & D
D. Rachita & A
E. Cant be determined

Answer
Puzzles Set 47
I. Study the following information carefully to answer the given questions
Seven Persons M, N, O, P, Q, R and S live on separate floors of a seven storeyed building,
but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2
and so on until the topmost floor is numbered 7.Each person likes different cartoon characters,
viz, Chipmnuk, Flinstone, Jetson, Popeye, Scooby Doo, Simpson and Tweety, but not
necessarily in the same order.

The person who likes Popeye lives on floor numbered 4. Only two persons live between
P and the one who likes Popeye. M does not live on the lowermost floor. M lives on any
odd numbered floor below the one who likes Popeye.
S lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below
the floor of M.Only two persons live between M and the person who likes Tweety. Only
one person lives between N and R. R lives on an even numbered floor and does not like
Popeye.
Only three persons live between the persons who like Chipmnuk and Jetson respectively.
The person who likes Chipmnuk live on any floor above the Ns floor. The person who
likes Chipmnuk does not live on the topmost floor.
O does not like Chipmnuk or Jetson. The person who likes Scooby Doo lives on the floor
immediately above the floor of the person who likes Simpson.

Explanation
Floor No Person Cartoon Character
7 O Flinstone
6 S Tweety
5 Q Chipmnuk
4 N Popeye
3 M Scooby Doo
2 R Simpson
1 P Jetson

1. How many persons live between the floors on which S and P live?
A. Three
B. Two
C. Four
D. Five
E. No one

Answer

Answer C. Four
2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
A. Q lives on floor numbered 5 and he does not like Popeye
B. M likes Scooby Doo and he does not live on floor numbered 4
C. O likes Flinstone and he lives on the topmost floor
D. Only two persons live between the floors of Q and R
E. All the statements are true.

Answer

Answer E. All the statements are true.

3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of M?
A. N
B. R
C. S
D. O
E. No one

Answer

Answer A. N

4. Who among the following lives exactly between the floors on which S and N live?
A. P
B. R
C. M
D. Q
E. No one

Answer

Answer D. Q

5. Who among the following does like cartoon character Jetson?


A. R
B. P
C. N
D. Q
E. S

Answer

Answer B. P

II. Study the following information carefully to answer the given questions
Seven friends T, U, V, W, X, and Z are students of a school studying in different subjects VI, VII
and VIII. Not less than two and not more than three students study in each standard each of them
likes to play a different sport in his spare time viz, Carrom, Badminton, Chess, Scrabble, Cards,
Table Tennis and Basket Ball, but not necessarily in the same order.

X does not study in standard VI and likes Table Tennis.


The one who like Chess studies in Standard VIII.
U studies in Standard VII only with Y.
V likes Carrom and studies in the same standard as W and T.
No one studying in Standard VI like Badminton and Cards.
W does not like Basket Ball and U does not like cards.

Explanation
Students Class Games
U VII Badminton
Y VII Cards
X VIII Table Tennis
Z VIII Chess
V VI Carrom
W VI Scrabble
T VI Basket Ball

6. Which Sport does U like?


A. Table Tennis
B. Badminton
C. Basket Ball
D. Carrom
E. Cannot be determined

Answer

Answer B. Badminton

7. Who likes to play Scrabble?


A. W
B. U
C. T
D. Z
E. None of these

Answer

Answer A. W
8. Which of the following represents the students studying in Standard VIII?
A. X, Y
B. Z, T
C. X, Z
D. U, Y
E. None of these

Answer

Answer C. X, Z

9. Which of the following combinations of Student Standard Sport is correct?


A. W VIII Scrabble
B. U VI Badminton
C. T VI Cards
D. Z VIII Chess
E. None is correct

Answer

Answer D. Z VIII Chess

10. Which Sport does Y like?


A. Scrabble
B. Cards
C. Badminton
D. Chess
E. Can not be determined

Answer
Puzzles Set 46
I. Study the following information carefully to answer the given questions
Eight People A, B, C, D, E, F, G and H live in eight different floors of building (but not
necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one
above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them
also owns a different car, namely Santro, Brio, Amaze, Civic, Etios, Celerio, Micra and Fabia
(but not necessarily in the same order).

F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives
between F and the one who owns Amaze. The number of people leaving above F is same
as the number of people living between F and D.
Only three people live between D and the one who owns Celerio. C lives an one of the
odd numbered floors above the one who owns Celerio.
Only two people live between C and the one who owns Santro. The one who owns Micra
lives immediately above G, G owns neither celerio nor Santro. E does not own Micra.
Only three people live between G and A. The one who owns Fabia lives immediately
above the one who owns Brio, but not on the topmost floor.
Only one person lives between the one who owns Fabia and H. Only one person lives
between B and the one who owns Etios.

Explanation
Floor No Person Car
8 B Civic
7 C Micra
6 G Etios
5 F Celerio
4 H Santro
3 E Amaze
2 A Fabia
1 D Brio

1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
1. G lives immediately above the one who owns Celerio
2. E lives immediately above C
3. Only three people live between F and the one who owns Fabia.
4. D owns Etios
5. All the given statements are true.

Answer

Answer 1. G lives immediately above the one who owns Celerio


2. Who amongst the following lives exactly between H and the one who owns Brio?
1. D, the one who owns Fabia
2. A, the one who owns Amaze
3. F, E
4. A, the one who owns Santro
5. E, D

Answer

Answer 2. A, the one who owns Amaze

3. Four of the following cars does E own?


1. Civic
2. Celerio
3. Brio
4. Amaze
5. Fabia

Answer

Answer 4. Amaze

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which
one of the following does not belong to the group?
1. G Civic
2. C Celerio
3. F Etios
4. H Fabia
5. D Amaze

Answer

Answer 3. F Etios

5. How many people live between C and the one who owns Amaze?
1. Four
2. Three
3. Two
4. Five
5. None

Answer

Answer 2. Three
Seven people A, B, C, D, E, F and G were appointed to a company on seven different days of the
same week starting from Monday to Sunday(but not necessarily in the same order). Each person
also plays a different game namely Cricket, Hockey, Football, Squash, Volleyball, Tennis and
Kho-Kho.(but not necessarily in the same order).

Only two people were appointed after the one who plays Hockey. E was appointed on
one of the days after the one who plays Hockey. Only three people were appointed
between E and G.
Only one person was appointed between G and the one who plays Volleyball. A was
appointed immediately after the one who plays volleyball. only three people were
appointed after the one who plays Kho-Kho.
C was appointed immediately after F but not on Friday. Only one people was appointed
between F and the one who plays cricket. B was appointed immediately after the one who
plays cricket.
More than two people were appointed between D and the one who plays tennis. E does
not play Football and Tennis.

Explanation
Days Persons Sports
Monday D Volley Ball
Tuesday A Foot Ball
Wednesday G Cricket
Thursday B Kho Kho
Friday F Hockey
Saturday C Tennis
Sunday E Squash

6. Who amongst the following was appointed on Wednesday?


1. The one who plays Kho-Kho
2. A
3. B
4. The one who plays Cricket
5. F

Answer

Answer 4. The one who plays Cricket

7. Which of the following statements is true as per the given arrangement?


1. Only one person was appointed between F and the one who plays Squash
2. Only three people were appointed before C
3. A plays Tennis
4. B was appointed on Saturday
5. None of the given options is true
Answer

Answer 1. Only one person was appointed between F and the one who plays
Squash

8. The person who plays Tennis was appointed on which of the following days?
1. Thursday
2. Tuesday
3. Sunday
4. Monday
5. Saturday

Answer

Answer 5. Saturday

9. Which of the following combinations will be definitely true as per the given
arrangement?
1. C Squash
2. Thursday D
3. Saturday Cricket
4. Monday Volleyball
5. F Kho-kho

Answer

Answer 4. Monday Volleyball

10. How many people were appointed before G?


1. Two
2. One
3. Three
4. Four
5. None as G was appointed on Monday

Answer
Puzzles Set 45
I.Study the following information carefully to answer the given questions

There are six boys M, N, O, P, Q and R. They want to go out with six girls S, T, U, V, W and X,
not necessarily in the same order. The pairs went to different cities Agra, Ooty, Darjeeling,
Shimla and two of them went to Goa. They like different bikes, viz Karizma, Bullet, Passion and
Discover. But Karizma and Bullet are preferred by two pairs.

M and P visit Goa but do not like either Karizma or Discover.


R does not go out with W Both of them do not like Passion.
V and U want to go to Agra and Darjeeling respectively. The persons visiting Ooty like
the same bike as N does.
O goes out with X to Ooty but does not like either Bullet or Discover.
N goes to Agra and likes Karizma.
Q does not go out either with S or T, he does not go to Darjeeling, he likes neither
Passion nor Bullet.

Explanation
Boy Girl Place Bike
M S/T Goa Bullet/Passion
P T/S Goa Passion/Bullet
R U Darjeeling Bullet
O X Ooty Karizma
N V Agra Karizma
Q W Shimla Discover

1. Who among the following went to Agra ?


1.PS
2.WQ
3.OX
4.NV
5.None of these

Answer

Answer 4.NV

2. If M goes with S then who among the following went goes with P ?
1.V
2.U
3.T
4.W
5.None of these
Answer

Answer 3.T

3. Who among the following went to ooty ?


1.X
2.U
3.V
4.W
5.None of these

Answer

Answer 1.X

4. Which of the following bike does O like ?


1.Karizma
2.Discover
3.Bullet
4.Passion
5.None of these

Answer

Answer 1.Karizma

5. Which of the following is correct ?


1.O-Goa-Passion
2.R-Agra-Discover
3.U-Ooty-Bullet
4.Q-Shimla-Discover
5.None of these

Answer

Answer 4.Q-Shimla-Discover

II.Study the following information carefully to answer the given questions

There are five executives A, B, C, D and E. Each has a different hobby viz Reading, Shopping,
Singing, Walking and Swimming but not necessarily in the same order. Each executive has
friendship with a persons viz P, Q, R, S and T. Each persons has a different profession viz
Doctor, Lawyer, Teacher, Engineer and Driver.
Among Executives , there are only three females the one who has friendship with R, the
one whose hobby is Reading and the one who has friendship with the person who is an
Engineer.
The female whose hobby is shopping has friendship with the person who is Teacher.
The Person who is a lawyer has no friendship with the person whose hobby is Singing. S
is neither a lawyer nor a Doctor.T is not Teacher.
The person who has friendship with T is a female but she is not D. Es hobby is shopping
and is not a male. A and C are not females.
As hobby is swimming and is friend neither with T nor with Lawyer.
Bs hobby is walking. Q is a Doctor and he has no friendship with A. The one who is a
Doctor has no friendship with D.

Explanation
Executive Hobby Friend Profession
E(-) Shopping R Teacher
D(-) Reading P Lawyer
B(-) Walking T Engineer
A(+) Swimming S Driver
C(+) Singing Q Doctor

6. The one whose hobby is singing is a friend of who among the following ?
1.R
2.Lawyer
3.T
4.Doctor
5.None of these

Answer

Answer 4.Doctor

7. Which of the following pairs correctly represents the pair of friends ?


1.CR
2.AS
3.DT
4.RB
5.None of these

Answer

Answer 2.AS

8. Who among the following is an Engineer ?


1.T
2.S
3.R
4.P
5.None of these

Answer

Answer 1.T

9. Which of the following represents the group of persons having female friend ?
1.T,R, S
2.S,Q, R
3.R, P, T
4.T,S, Q
5.None of these

Answer

Answer 3.R, P, T

10. Which of the following is the specialisation of S ?


1.Driver
2.Engineer
3.Teacher
4.Doctor
5.None of these

Answer
Puzzles Set 44
I.Study the following information carefully to answer the given questions

M, N, O, P, Q, R and S are employees of a company. Each of them works in his own cabin
numbered 1 to 7, but not necessarily in the same order. Each of them wears a shirt of different
colours Blue, Green , Yellow, Sky Blue, Purple, Red and Pink but not necessarily in the same
order.

N sits in cabin 4 but he does not wear either purple or sky blue shirt. O wears Blue shirt but he
does not sit in cabin 2 or 6. Q sits in cabin 5 and he wears a Red shirt. The one who wears a
Green shirt sits in cabin 7, P sits in cabin 1. S wears a Pink shirt. M does not sit in cabin 7. The
one who wears Sky blue shirt sits in cabin 2.Either M or R does not sit in cabin 6.

Explanation
Person Colour Cabin
M Sky Blue 2
N Yellow 4
O Blue 3
P Purple 1
Q Red 5
R Green 7
S Pink 6

1. M wears a shirt of which of the following colours ?


1.Green
2.Blue
3.Sky Blue
4.Pink
5.None of these

Answer

Answer 3.Sky Blue

2. S sits in which of the following Cabin ?


1.5
2.3
3.7
4.6
5.None of these
Answer

Answer 4.6

3. Who among the following sits in Cabin 2 ?


1.O
2.M
3.Q
4.R
5.None of these

Answer

Answer 2.M

4. Who among the following wearing blue colour shirt ?


1.O
2.N
3.R
4.T
5.None of these

Answer

Answer 1.O

5. Which of the following is true ?


1.R-Pink-6
2.O-Red-4
3.1- Red Q
4.N-Yellow-4
5.None of these

Answer

Answer 4.N-Yellow-4

II.Study the following information carefully to answer the given questions

Six players Arun, Kamal, Ram, Varun, Yuvraj and Ajay are playing different types of
Sports viz Carom, Chess, Kho-Kho, Tennis, Hockey and Badminton, but not necessarily in the
same order. All are wears a T-shirt of different colour Violet, Green, Blue, Orange, Red and
yellow.They use different types of mobiles viz Samsung, Lenovo and Nokia but not necessarily
in the same order.Atleast two persons use the same same types of mobiles.
The person who plays Hockey uses Nokia. Ajay uses Nokia and wears Green T-Shirt, but he
plays neither Carom nor Kho-Kho. The one plays Tennis uses Samsung. Kamal uses the same
types of mobile phone as the person who wears a Violet T-Shirt, but he is not a chess Player. The
one who is player of Carom uses Samsung. Varun is a Hockey Player and he wears neither Blue
T-shirt nor Yellow T-shirt. Lenovo is used by a chess player, Yuvraj is a tennis player and wears
an orange T-Shirt, but he does not use the same mobile phone as Ram. Arun does not wear a Red
or Yellow shirt. The players who use Nokia play neither Tennis nor Kho-Kho. The players who
wear Orange and Blue T-shirts use the same type of mobile.

Explanation
Person Game T-Shirt Mobile
Arun Carrom Blue Samsung
Kamal Kho-Kho Yellow Lenovo
Ram Chess Violet Lenovo
Varun Hockey Red Nokia
Yuvraj Tennis Orange Samsung
Ajay Badminton Green Nokia

6. Yuvraj uses the which of the following mobiles ?


1.Samsung
2.Nokia
3.Lenovo
4.Either Nokia or Lenovo
5.None of these

Answer

Answer 1.Samsung

7. Who among the following is a Badminton Player ?


1.Arun
2.Ram
3.Yuvraj
4.Ajay
5.None of these

Answer

Answer 4.Ajay

8. Kamal wears which colour T-Shirt ?


1.Violet
2.Red
3.Yellow
4.Orange
5.None of these

Answer

Answer 3.Yellow

9. Ram is a .. player
1.Kho-Kho
2.Chess
3.Hockey
4.Carrom
5.None of these

Answer

Answer 2.Chess

10. Which of the following is not true ?


1.Ajay-Blue-Lenovo
2.Arun-Carrom-Samsung
3.Yuvraj-Tennis-Orange
4.Varun-Red-Nokia
5.None of these

Answer

Answer 1.Ajay-Blue
Puzzles Set 43
I.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven employees A, B, C, D, E, F and G working in different companies reach their office by a


train which stops at 5 stations P, Q, R,S and T respectively after leaving station X.

Three of them board the train at Station X. D deboards at the station next to the station at
which F deboards. B does not deboards either with A or with E. G alone boards at station
R and deboards with C after passing one station.
None of them boards at station Q and none of them deboards the train at station P. C
boards with F but does not board with either B or with D.
E boards with two others and deboards alone after D. B and D deboard together at station
R.A travels between two consecutive stations and deboards at the station T. F does not
board after E

Explanation
Station Gets in Gets down
X E, F, C
P B, D
Q F
R G B, D
S A E
T A, C, G

1. Who among the following board at Station P ?


1.B
2.D
3.C
4.Both 1 and 2
5.Both 1 and 3

Answer

Answer 4.Both 1 and 2

2. A boards the train how many station after F deboards ?


1.One
2.Two
3.Three
4.Four
5.None of these

Answer
Answer 1.One

3. After how many station does C deboard ?


1.One
2.Two
3.Three
4.Four
5.None of these

Answer

Answer 4.Four

4. At which of the following station does E deboard ?


1.P
2.S
3.Q
4.R
5.None of these

Answer

2.S

5. At which of the following station do C and F board the train ?


1.R
2.P
3.X
4.T
5.None of these

Answer

Answer 3.X

II.Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building but not necessarily in the
same order. The ground floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on.
The top most floor is numbered eight. Each of them likes a different cities viz Agra, Mumbai,
Delhi, Kolkata, Cochin, Pune, Kashmir and Chennai but not necessarily in the same order.

The One who likes Mumbai lives on an even numbered floor but not on floor no.8. Only
two persons live between F and the one who likes Mumbai. Only one person live between
F and the one who likes Cochin. Neither E nor C lives on floor no 1. Only one person
lives between C and D,who likes Delhi. A lives immediately above F, who lives on an
odd numbered floor.
Only two persons live between E and A. The one who likes Cochin does not live on floor
no.1. B lives on an even numbered floor and immediately above C. The one who likes
Kolkata lives on an even numbered floor and live immediately above the person who
likes Chennai. C does not like Cochin or Chennai. Only two persons live between H and
the one who likes Agra. The one who likes Pune does not live on odd numbered floor. H
does not like Kashmir. B lives on floor no.4.

Explanation
Floor Person City
8 A Kolkata
7 F Chennai
6 H Pune
5 E Cochin
4 B Mumbai
3 C Agra
2 G Kashmir
1 D Delhi

6. Who among the following live on floor 5 ?


1.A
2.C
3.E
4.G
5.None of these

Answer

Answer 3.E

7. B likes which of the following city ?


1.Agra
2.Chennai
3.Kolkata
4.Mumbai
5.None of these

Answer

Answer 4.Mumbai

8. Who among the following likes Pune ?


1.F
2.H
3.D
4.B
5.None of these

Answer

Answer 2.H

9. Who lives between A and H ?


1.E
2.B
3.C
4.F
5.None of these

Answer

Answer 4.F

10. Which of the following is not correct ?


1.4-B-Mumbai
2.7-F-Chennai
3.5-E-Cochin
4.3-H-Kashmir
5.None of these

Answer
Puzzles Set 42
Direction(1-5); Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H live on eight different floors of a building but not necessarily in the
same order. The lowermost floor of the building in numbered 1, the above one that is numbered
2 and so on/ Each of them likes a different fruit, namely Banana, Strawberry, Apple, Turnip,
Guava, Kiwi, Mango and Grapes but not necessarily in the same order.

The one who likes Turnip lives on an even numbered floor. Only three people live
between who likes Turnip and C.Only two people live between C and D. D does not live
on the lowermost floor. Only 3 people live between D and the one who likes Guava.
E lives immediately above A. E lives on an even numbered floor. A does not like Guava.
A lives neither on the floor numbered 3 or 5.Only two people live between A and the one
who likes Mango. Only one person lives between the one who likes Mango and Grapes.
The One who likes Grapes below the one who likes Strawberry.
B lives immediately above G. Only one person lives between G and the one who likes
Apple. The one who likes Kiwi lives immediately above the one who likes Banana. F
does not like Turnip and A does not like Strawberry.

Explanation
Floor Person Fruit
8 E Kiwi
7 A Banana
6 H Turnip
5 D Apple
4 B Mango
3 G Strawberry
2 C Grapes
1 F Guava

1. Who lives between H and one who likes Mango ?


1.D
2.F
3.A
4.G
5.None of these

Answer

Answer 1.D
2. B lives on which of the following floor number ?
1.7
2.5
3.4
4.6
5.None of these

Answer

Answer 3.4

3. Which of the following Fruit does A likes ?


1.Banana
2.Strawberry
3.Guava
4.Mango
5.None of these

Answer

Answer 1.Banana

4. Which of the following is correct ?


1.A-8-Apple
2.C-2-Grapes
3.D-6-Guava
4.E- 4-Turnip
5.None of these

Answer

Answer 2.C2-Grapes

5. The Favourite Fruit of H is ..


1.Apple
2.Kiwi
3.Turnip
4.Grapes
5.None of these

Answer

Answer 3.Turnip

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions
Ten Persons X, Y, Z, H, I, U, V, W, G and E are sitting in two rows with five persons in
each row. The persons in row one are facing South and the persons in row two are facing North.
Each person in row one faces a person from other row.

All of them likes a different soft drink Sprite, Slice, Pepsi, Maaza, Fanta, Mirinda,
Limca, 7up, Nimbooz and Cola but not necessarily in the same order.
The persons who likes Fanta and Mirinda sit opposite each other. U sits opposite X, who
likes Sprite. The one who likes Slice sits opposite the one who likes 7up. E is not facing
north but sits third to the left of V, Who likes Slice. There is only one person between Y
and Z. I sits at one of the ends of the row and likes Mirinda. The one who likes 7up is on
the immediate right of H, who does not like Cola. The person who likes Pepsi and Maaza
respectively are not facing north. Z likes Limca.The one who likes Maaza sits opposite
the one who is second to the right of Y. G does not like Cola. I sits opposite the one who
sits second to the left of one who likes Pepsi

Explanation

6. How many persons sits between H and I ?


1.1
2.4
3.2
4.3
5.None of these

Answer

Answer 4.3

7. Y likes which of the following soft drink ?


1.Maaza
2.Sprite
3.7up
4.Cola
5.Fanta

Answer
Answer 3.7up

8. Who among the following sit at the extreme end of the row and are facing south ?
1.W, E
2.U, V
3.V, W
4.H, I
5.None of these

Answer

Answer 1.W, E

9. Four of the following five alike in a certain way and hence form a group, which of
the one does not belong to that group ?
1.W, H
2.V, Y
3.E, I
4.G, Y
5.U, X

Answer

Answer 4.G, Y

10. Who among the following sits second to the right of one who likes Maaza ?
1.U
2.V
3.W
4.I
5.None of these

Answer

Answer Ans: 2.V


Puzzles Set 41
I.Study the following information carefully and answer the questions given below

There are eight persons in a family M, N, O , P, Q, R, S and T are sitting around a


circular table facing the centre. Among them there are three doctors, two Engineers, two Authors
and one Painter. Each person has only one occupation. There are three married couples in the
family and no unmarried female. Three generation are there in the family

P has two children. S and T are children of Q and O respectively. R is wife of P and mother of N
and M. O is a female but not wife of M

S, a grandson of P, sits exactly between O and M and only Q sits exactly between N and R. Only
one person sits between O and N but he is not T. N is not the immediate neighbour of S, who is
not opposite to P. N does not sit opposite to a female. One of the sons of P is on immediate left
of P. The person who is on the immediate left of S and the person who is on the immediate right
of N are not doctors. The immediate neighbours of Q are neither an Engineer nor a Doctor. T is a
Painter

Explanation

1. Who among the following sits exactly between P and Q ?


1.Author
2.Doctor
3.Engineer
4.Painter
5.None of these

Answer

1.Author
2. Which of the following does not form a group ?
1.R
2.M
3.Q
4.O
5.None of these

Answer

2.M

3. Which of the following two members sits adjacent to each other in the arrangement
?
1.QO
2.NT
3.TQ
4.SM
5.None of these

Answer

4.SM

4. Who among the following is Son of Q ?


1.T
2.O
3.S
4.P
5.None of these

Answer

3.S

5. Who among the following is an Engineer ?


1.P
2.O
3.T
4.Both 1 and 3
5.Both 1 and 2

Answer

5.Both 1 and 2

II .Study the following information carefully and answer the questions given below
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of
them sits at four corners of the square facing the centre while four others sit in the middle of each
of the four sides but not facing the centre. A sits third to the right of F, who is not facing the
centre.

E is not an immediate neighbour of F or A. There is only one person between F and G.


D sits second to the right of B, who is on the immediate left of G
C is not an immediate neighbour of A.

Explanation

6. Who among the following sits opposite to F ?


1.E
2.C
3.H
4.A
5.None of these

Answer

3.H

7. Who among the following sits exactly between G and H ?


1.A
2.B
3.D
4.F
5.None of these

Answer

1.A

8. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group.Which
of the following does not belong to that group ?
1.A
2.B
3.D
4.G
5.None of these

Answer

4.G

9. What is the position of B with respect to D ?


1.Third to the right
2.Second to the left
3.Immediate right
4.Second to the right
5.None of these

Answer

2.Second to the left

10. If E is facing outside then which will be the immediate right of E ?


1.H
2.F
3.G
4.D
5.None of these

Answer
Puzzles Set 40
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Seven actors A, B, C, D, E, F and G act in different types of drama like Action, Thriller,
Romantic, Suspense, Comedy, Horror and Inspirational, but not necessarily in the same order.
All the seven actors are engaged on three different days of the week i.e. Sunday, Monday and
Tuesday. A is engaged on Sunday only with E and his drama is Thriller. D is acting in Horror
drama and does not act on Tuesday. The one who is acting in Comedy acts on Monday. B and C
do not act on the same day. Those who act on Sunday do not perform Romantic drama. F acts in
Suspense drama but does not act on Monday. G acts on the same day as F. C acts in Action
drama

Explanation
A THRILLER SUNDAY
B COMEDY MONDAY
C ACTION TUESDAY
D HORROR MONDAY
E INSPIRATIONAL SUNDAY
F SUSPENSE TUESDAY
G ROMANTIC TUESDAY

1. Who acts in Comedy?


a) A
b) B
c) E
d) F
e) none of these

Answer

Answer b) B

2. Which of the following groups of actors performs on Tuesday?


a) ABG
b) CFE
c) CDE
d) CFG
e) EFG

Answer

Answer d) CFG
3. B and D act on which of the following days of the week?
a) Sunday
b) Monday
c) Tuesday
d) Monday and Tuesday
e) none of these

Answer

Answer b) Monday

4. E acts in which type of drama?


a) Thriller
b) Action
c) Comedy
d) Horror
e) none of these

Answer

Answer e) none of these

5. Which of the following combinations of actor-day-drama is definitely correct?


a) F Monday Romantic
b) G Tuesday Romantic
c) D Sunday Action
d) E Tuesday Inspirational
e) None of these

Answer

Answer b) G Tuesday Romantic

Q(6-10): Study the following information to answer the given Questions

A university organised exams for six different subjects i.e. Hindi, Sanskrit, Biology, Marketing,
Computer and Finance on six days of a week, not necessarily in the same order. The exams starts
from Monday, with a holiday on any day of the week, one full day is devoted to one exam. The
exam of Hindi is scheduled immediately after the exam of Sanskrit. The exam of Marketing is
scheduled on Wednesday but not after the exam of Finance. The exam of Biology is scheduled
on Friday. There is only one exam between the exams of Computer and Hindi. There is only one
day when no paper is scheduled but that is not Saturday. The exam of Finance is scheduled just
before the holiday

Explanation
MONDAY SANSKRIT
TUESDAY HINDI
WEDNESDAY MARKETING
THURSDAY COMPUTER
FRIDAY BIOLOGY
SATURDAY FINANCE
SUNDAY HOLIDAY

6. On which of the following days is the exam of Computer scheduled?


a) Monday
b) Tuesday
c) Friday
d) Saturday
e) none of these

Answer

Answer e) none of these

7. Which two exams are scheduled on the first and last day?
a) Sanskrit and Biology
b) Biology and Finance
c) Sanskrit and Finance
d) Hindi and Finance
e) none of these

Answer

Answer c) Sanskrit and Finance

8. On which day is a holiday?


a) Sunday
b) Monday
c) Tuesday
d) Wednesday
e) None of these

Answer

Answer a) Sunday

9. How many exams is/are scheduled between the exams of Hindi and Marketing?
a) one
b) two
c) three
d) four
e) none of these

Answer

Answer e) none of these

10. Which of the following combinations is correct?


a) Finance-Thursday
b) Hindi-Monday
c) Computer-Saturday
d) Sanskrit-Monday
e) None of these

Answer
Puzzles Set 39
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E and F are six members of a group in which there are three female members.
Females work in three departments Maintenance, Admission and HR and sit on three different
floors Ground floor, first floor and second floor. Person working in the same department are
not on the same floor. On each floor two persons work. No two females work in the same
department or sit on the same floor. B and E work in the same department but not in HR. D
works in Admission. E and A are on the ground floor and second floor respectively and work in
the same department. D, a female does not sit on the first floor. C, a male works on ground floor.
F, works on the first floor and D and A work on the same floor

Explanation
A Maintenance MALE 2nd floor
B Maintenance MALE 1st floor
C HR/Admission MALE Ground floor
D Admission FEMALE 2nd floor
E Maintenance FEMALE Ground floor
F HR FEMALE 1st floor

1. Which of the following group of members are female?


a) ABC
b) DEF
c) ACF
d) ADE
e) Cant be determined

Answer

Answer b) DEF

2. Which of the following pair of person work in Admission?


a) AC
b) CD
c) DA
d) Data inadequate
e) none of these

Answer

Answer d) Data inadequate


3. Which of the following pair works on second floor?
a) AE
b) AF
c) AD
d) DC
e) None of these

Answer

Answer c) AD

4. F works in which department?


a) Maintenance
b) HR
c) Admission
d) Either HR or Admission
e) None of these

Answer

Answer b) HR

5. Which of the following represents people from all three floors?


a) FBA
b) CFB
c) BEC
d) ADB
e) AFC

Answer

Answer e) AFC

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

One of the seven Hollywood filmsTitanic, Inception, Shutter island, Revenant, X-men,
Batman and Ghost rideris shown on each day of a Film Festival, starting from Monday and
ending on Sunday. Batman film is shown on Thursday. X-men film is shown on the day
immediately after the day on which Inception film is shown. X-men film is shown neither on
Tuesday nor on Saturday. Only one film is shown between Batman and Shutter Island film. Two
films are shown between Titanic and Inception film. Ghost rider film is shown neither on Sunday
nor on Monday

Explanation
Titanic WEDNESDAY
Inception SATURDAY
Shutter Island TUESDAY
Revenant MONDAY
X Men SUNDAY
Batman THURSDAY
Ghost rider FRIDAY

6. Revenant film is shown on which of the following days?


a) Monday
b) Tuesday
c) Wednesday
d) Thursday
e) Friday

Answer

Answer a) Monday

7. How many films are shown between Shutter Island and Inception?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these

Answer

Answer c) Three

8. Which of the following movies is shown on Saturday?


a) Ghost rider
b) Shutter Island
c) Titanic
d) Inception
e) None of these

Answer

Answer d) Inception

9. On which of the following days is Ghost Rider shown?


a) Tuesday
b) Wednesday
c) Thursday
d) Friday
e) Cannot be determined
Answer

Answer d) Friday

10. Which of the following movies is shown just before the Batman film?
a) Ghost Rider
b) Titanic
c) Shutter Island
d) Inception
e) Cannot be determined

Answer

Puzzles Set 38
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Amongst five friends, A, B, C, D and E, each got a different percentage of marks in the class 12 th
examination, D scored more than B but less than E. B scored 80% marks. The one who scored
the minimum marks, scored 75% marks, and the one who scored the highest, scored 97% marks.
C scored more than only A.

Answer & Explanation


E(97%) > D > B(80%) > C > A(75%)

1. Who scored the second lowest marks?


a) C
b) A
c) B
d) E
e) None of these

Answer

Answer a) C

2. Who among the following is most likely to have scored 85% marks?
a) C
b) D
c) E
d) Cant be determined
e) None of these

Answer
Answer b) D

3. Which of the following could possibly be Cs percentage?


a) 82%
b) 80%
c) 75%
d) Cant be determined
e) None of these

Answer

Answer e) None of these

4. Which of the following is true with respect to the given information?


a) Cs percentage was definitely less than 65%.
b) E scored the second highest percentage.
c) Only two people scored more than A.
d) The possible percentage obtained by D is 98%.
e) None of these

Answer

Answer e) None of these

5. Which of the following is false with respect to the given information?


a) B scored more than only C and A
b) C scored 80% marks
c) E scored the highest percentage.
d) A scored the least percentage.
e) All are true

Answer

Answer b) C scored 80% marks

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

P,Q, R, S, A, B, C and D are eight friends studying in engineering colleges in different streams
like Aeronautical Engineering, Computer Engineering, Chemical Engineering, Electronic
Engineering, Electrical Engineering, Civil Engineering, Mechanical Engineering and Technical
Engineering, but not in the same order. All of them are seated around a circular table, facing
away from the centre. P sits third to the left of the person who studies Electrical Engineering.
Only two persons sit between A and C. Neither A nor C studies Electrical Engineering and
neither of them is an immediate neighbor of P. The person who studies Technical Engineering
sits second to the right of S. S is not an immediate neighbour of P. S does not study Electrical
Engineering and P does not study Technical Engineering. The one who studies Aeronautical
Engineering sits third to the left of B. The one who studies Aeronautical Engineering and the one
who studies Electrical Engineering are not immediate neighbours. Only one person sits between
S and the one who studies Chemical Engineering. The person who studies Electronic
Engineering and the one who studies Computer Engineering are immediate neighbours. Only one
person sits between Q and the one who studies Civil Engineering. The one who studies Civil
Engineering is an immediate neighbour of D. C and Q are not immediate neighbours. S does not
study Computer Engineering.

Explanation

6. How many people sit between A and the one who studies Civil Engineering (when
counted in clockwise direction from A)?
a) one
b) two
c) three
d) four
e) five

Answer

Answer d) four

7. Who studies Chemical Engineering?


a) R
b) B
c) Q
d) P
e) A

Answer

Answer e) A

8. Which of the following combinations is, definitely true?


a) S Electrical Engineering
b) R-Civil Engineering
c) C-Chemical Engineering
d) Q Electronic Engineering
e) None of these

Answer

Answer b) R-Civil Engineering

9. Who studies Aeronautical Engineering?


a) P
b) A
c) Q
d) R
e) S

Answer

Answer a) P

10. What is the position of the person who studies Mechanical Engineering with respect
to R?
a) Immediate left
b) Second to the left
c) Third to the right
d) Third to the left
e) Second to the right

Answer
Puzzles Set 37
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

a) A, B, C, D, E, F, G and H are eight students in the class. Three of them study English and
Commerce each and two of them study Sanskrit. Each one of them has a different weight.
b) The heaviest does not study Sanskrit and the lightest does not study English.
c) F is heavier than A and D, but lighter than H and B. E, who does not study English, is heavier
than B and is the second heaviest. G is lighter than D but heavier than A.
d) H, who is fourth from the top, studies Commerce along with D.
e) G does not study either English or Sanskrit. B does not study Sanskrit

Explanation
C>E>B>H>F>D>G>A (descending order in weight)
A SANSKRIT
B ENGLISH
C ENGLISH
D COMMERCE
E SANSKRIT
F ENGLISH
G COMMERCE
H COMMERECE

1. Who is the heaviest?


a) E
b) B
c) C
d) D
e) none of these

Answer

Answer c) C

2. Who among the following is lighter than D?


a) C
b) G
c) E
d) F
e) none of these

Answer
Answer b) G

3. Which of the following pairs studies Sanskrit?


a) FG
b) AC
c) CE
d) BE
e) AE

Answer

Answer e) AE

4. Which of the following groups of students studies English?


a) ABF
b) BCE
c) ABC
d) BCA
e) BCF

Answer

Answer e) BCF

5. Who is the lightest person in the students?


a) F
b) D
c) C
d) A
e) none of these

Answer

Answer d) A

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

There is a group of six persons living in a four-storey building. The persons are P, Q, R, S, T and
U. Each storey of the building has two flats. Thus, there are eight flats in all and two of them are
vacant.
a) R is heavier than Q, who in turn is heavier than U.
b) The heaviest of the group lives on the top floor while the lightest lives on the ground floor.
c) T is lighter than S.
d) One of the flats on the first floor is vacant while one on the second floor is also vacant.
e) P is neither the heaviest nor the lightest.
f) There are only two people heavier than R. P is not one of them.
g) Q shares the floor with the heaviest of the group while R shares it with the lightest.

Explanation
There are two possibilities in this arrangement i.e.

6. Who among the following is the lightest in the group?


a) P
b) R
c) U
d) Q
e) None of these

Answer

Answer c) U

7. On which floor does P live?


a) ground
b) first
c) second
d) either first or second

Answer

Answer d) either first or second

8. Who among the following shares the floor with R?


a) Q
b) P
c) S
d) U
e) None of these
Answer

Answer d) U

9. T and P
a) Lives on the same floor
b) Have two floors between their floors
c) Lives on adjacent floors
d) Have one floor between them
e) None of these

Answer

Answer c) Lives on adjacent floors

10. Starting from the heaviest of the group, what is the rank of Q in order of weight?
a) 3rd
b) 4th
c) 5th
d) either 4th or 5th

Answer
Puzzles Set 36
Direction(1-6): Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H are eight persons. Each is a professor of a different subject like Maths,
Physics, Hindi, English, Geology, Zoology, Botany and History. Each of them having different
hobby like Riding, Music, Poetry, Shayari, Painting, Rafting, Cooking and Swimming but not
necessarily in the same order. A who likes cooking is a professor of neither History nor Geology.
B is a professor of English and does not like either Riding or Poetry. The one who is a professor
of Maths likes Shayari. The one who likes Swimming is a professor of Physics and the one who
is a professor of Botany likes Music. H doesnt like Painting. E and F like Music and Rafting,
though not necessarily in the same order. D likes Swimming. G is a professor of Zoology and
doesnt like Riding. The one who is a professor of Geology likes Rafting. C is not a professor of
History. The one who is a professor of Hindi doesnt like either Poetry or Painting.

Explanation
A HINDI COOKING
B ENGLISH PAINTING
C MATH SHAYARI
D PHYSICS SWIMMING
E GEOLOGY/BOTANY MUSIC/RAFTING
F GEOLOGY/BOTANY MUSIC/RAFTING
G ZOOLOGY POETRY
H HISTORY RIDING

1. Who among of the following likes Riding?


a) A
b) B
c) D
d) H
e) None of these

Answer

Answer d) H

2. Who among of the following is a professor of History?


a) E
b) F
c) B
d) H
e) None of these
Answer

Answer d) H

3. C is a professor of which of the following subjects?


a) Maths
b) Geology
c) Zoology
d) Hindi
e) None of these

Answer

Answer a) Maths

4. Which of the following combinations is definitely correct?


a) C-Maths-Music
b) F-Botany-Music
c) D-Zoology-Riding
d) B-English-Painting
e) None is correct

Answer & Explanation

Answer -d) B-English-Painting


Explanation :

5. Which of the following combinations is incorrect?


a) D-Swimming
b) A-Hindi
c) G-Rafting
d) C-Shayari
e) None of these

Answer

Answer c) G-Rafting

6. Which of the following is Gs hobby?


a) Painting
b) Cooking
c) Riding
d) Poetry
e) None of these

Answer
Answer d) Poetry

Direction(7-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Seven participants P, Q, R, S, T, U and W are sitting in a straight line facing east. All of them
have participated in a hundred-metre race. Q sits fourth to the right of the person whose rank is
6th in the race. Either Q or the sixth ranker sits at the extreme end of the line. Only one person
sits between Q and W. W is the third ranker. The person whose rank is first sits third to the left
of S. S is not an immediate neighbour of W. Only one person sits between T and the person who
finished at the second place. P and R are immediate neighbours. P is not at the sixth rank. The
person whose rank is fifth sits third to the left of the person who finished seventh.

Explanation

7. Who ranked at the fourth place?


a) R
b) S
c) W
d) T
e) None of these

Answer

Answer b) S

8. Ts rank in the race is-


a) second
b) third
c) fourth
d) first
e) None of these

Answer

Answer d) first

9. How many persons are sitting between P and U?


a) one
b) two
c) three
d) four
e) None of these
Answer & Explanation

Answer -c) three


Explanation :

10. Who is sitting third to the right of the person who got 5 th rank?
a) R
b) P
c) Q
d) S
e) None of these

Answer

Answer c) Q

Puzzles Set 35
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

There are seven Indian footballers, namely A, B, C, D, E, F and G. Each of them belongs to a
different state like Maharashtra, Jharkhand, UP, Punjab, Delhi, Karnataka and Tamil Nadu.
Moreover, each of them also has a liking for different foods, namely Chicken Tikka, Veg.
Biryani, Fish Curry, Chicken Biryani, Mutter Paneer, Mutton Curry and Afghani Chicken but not
necessarily in the same order.
A, who likes Fish Curry, is neither from Maharashtra nor from Punjab.
E is not from Jharkhand and does not like Chicken Tikka. F, who hails from Tamil Nadu, does
not like Veg. Biryani.
D, who likes Afghani Chicken, is not from Karnataka. The one who is from Jharkhand is fond of
Mutton Curry.
C likes Mutter Paneer and is from UP while B, who likes Veg. Biryani is from Delhi.

Explanation
A KARNATAKA FISH CURRY
B DELHI VEG BIRYANI
C UP MUTTER PANEER
D MAHARASHTRA/PUNJAB AFGHANI CHICHKEN
E MAHARASHTRA/PUNJAB CHICKEN BIRYANI
F TAMIL NADU CHICKEN TIKKA
G JHARKHAND MUTTON CURRY

1. Who among the following belong to Karnataka?


a) A
b) B
c) C
d) D
e) None of these

Answer

Answer a) A

2. D belongs to which of the following states?


a) Jharkhand
b) UP
c) Delhi
d) Tamil Nadu
e) cant be determined

Answer

Answer e) cant be determined

3. Which of the following statements is/are false?


a) A belongs to Karnataka and likes Fish Curry.
b) G likes Mutton Curry.
c) C is from Jharkhand.
d) None is true
e) All are True

Answer

Answer c) C is from Jharkhand.

4. Who among the following belongs to Punjab?


a) G
b) E
c) D
d) None of these
e) cant be determined

Answer

Answer e) cant be determined

5. Chicken Tikka is the favourite food of which among the following?


a) F
b) E
c) G
d) A
Answer

Answer a) F

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Eight persons from different companies, like Hero, Honda, Bajaj, TVS, Harley Davidson, Royal
Enfield, KTM and Suzuki are sitting in two parallel rows containing four persons each in such a
way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1- P, Q, R and S are sitting
and all of them are facing north. In row 2, A, B, C and D are sitting and all of them are facing
south- Therefore, in the given seating arrangement each member sitting in a row faces another
member of the other row. All the information given above does not necessarily represent the;
order of seating, as in the final arrangement.

The person from Harley Davidson faces the one who sits on the immediate left of R. R is
neither from Honda nor from Bajaj.
An immediate neighbour of A faces the person from Hero. The person from Royal
Enfield faces the person who sits on the left of the person from Honda.
There is only one person sitting between the persons from Honda and KTM but that
person is not R. The persons from Honda and Bajaj are not sitting at the extreme ends. B
sits on the immediate left of the person from Harley Davidson. The persons from TVS
and Royal Enfield are immediate neighbours. C and Q are not sitting at any of the ends.
S faces the one who is sitting on the immediate right of the person from Royal Enfield. A
is not from Royal Enfield or TVS. P does not face Royal Enfield.

Explanation

6. Who among the following is from Suzuki?


a) A
b) R
c) B
d) S
e) None of these

Answer
Answer c) B

7. Who is sitting between D and the person from Harley Davidson?


a) The person who is from Bajaj
b) B
c) S
d) The person who faces the one who is from Bajaj
e) None of these

Answer

Answer d) The person who faces the one who is from Bajaj

8. R is from which of the following companies?


a) Hero
b) Bajaj
c) Honda
d) TVS
e) None of these

Answer

Answer a) Hero

9. Who among the following faces the one who is from Royal Enfield?
a) The person who is from Mahindra
b) R
c) S
d) Q
e) None of these

Answer

Answer d) Q

10. How many persons are sitting between the S and the person who is from Bajaj?
a) none
b) one
c) two
d) three
e) M=more than Four

Answer
Puzzles Set 34
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions
Six persons P, Q, R, S, T and U are sitting around a circular table facing towards the centre of the
table in a restaurant. They have ordered for different items i.e. samosha, cutlet, French fries,
omelette, sandwich and milk-cake. They are wearing T-shirts of different colours, i.e. white,
black, green, red, yellow and blue but not necessarily in the same order.

The person who have ordered for samosha, French fries and Sandwich are neither in
white nor in black T- shirt.
The person who are in green and yellow T-shirts have neither ordered for samosha nor
for French fries
P is neither in white T-shirt nor on the immediate left of the person who has ordered for
omelette.
The only person who is seated between T and U eats cutlet. The person who is on the left
side of the person in white T-shirt does not eat Milk-cake.
S has ordered for omelette and the colour of his T-shirt is green. He is facing the person
who has ordered for Cutlet.
One who has ordered for samosha is seated opposite to the person wearing blue T-shirt,
while the person whose T-shirt is of green colour is on the left of the person who has
ordered for sandwich.
One who has ordered for milk-cake is on the immediate right of the person in white T-
shirt but on the immediate left of the person who has ordered for French fries
R has not ordered for french-fries while U has not ordered for samosha

Explanation

1. Who among the following is in white T-shirt?


a) P
b) T
c) U
d) R
e) None of these
Answer

Answer d) R

2. The only person between T and S is wearing T shirt of which colour?


a) red
b) black
c) yellow
d) green
e) None of these

Answer

Answer c) yellow

3. Who among the following has ordered for sandwich?


a) R
b) S
c) P
d) T
e) None of these

Answer

Answer c) P

4. Which of the following is correctly matched?


a) R-WHITE-MILKCAKE
b) U-BLACK-SAMOSHA
c) T-RED-SAMOSHA
d) P-WHITE-OMELETE
e) None of these

Answer

Answer c) T-RED-SAMOSHA

5. The colour of the T-shirt of the person, who has ordered for milk-cake, is-
a) green
b) yellow
c) blue
d) red
e) None of these

Answer
Answer e) None of these

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions
There are six boys P, Q, R, S, T and U. They want to go out with six girls A, B, C, D, E and F,
not necessarily in the same order. The pairs went to different cities Delhi, Mumbai, Kolkata,
Chennai and two of them went to Jaipur. They like different bikes viz KTM, Bullet, Pulsar and
Apache. But KTM and Bullet are preferred by two pairs. Further information is as follows:

P and S visit Jaipur but do not like either KTM or Apache


U does not go out with E. Both of them do not like Pulsar.
D and C wants to go to Delhi and Kolkata respectively. The persons visiting Mumbai like
the same bike as Q does.
R goes out with F to Mumbai but does not like either Bullet or Apache.
Q goes to Delhi and likes KTM.
T does not go out either with A or B; he does not go to Kolkata; he likes neither Pulsar
nor Bullet.

Answer & Explanation

6. Which bike does C like?


a) KTM
b) Bullet
c) Apache
d) Pulsar
e) None of these

Answer

Answer b) Bullet

7. If P goes out with A, who among the following likes Pulsar ?


a) Q
b) R
c) T
d) P
e) cant be determine

Answer
Answer e) cant be determine

8. Who went to Chennai?


a) RF
b) UC
c) QD
d) TE
e) None of these

Answer

Answer d) TE

9. Which bike does C like?


a) Apache
b) Pulsar
c) Bullet
d) KTM
e) None of these

Answer

Answer c) Bullet

10. Who among the following visits Kolkata?


a) C
b) Q
c) P
d) U
e) Both a and d

Answer
Puzzles Set 33
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions
A committee has nine members P, Q, R, S, T, U, V, W and X and it is divided into three groups,
viz Shubhas group, Nehru group and Azad group with three members in each group. There are
certain conditions for the formation of the groups. Only three members will be selected in each
group. One person cannot be selected for more than one group. P is in the Shubhas group. W is
in the Nehru group. R and S are in the same group but not in the group of X. P and Q are not in
the same group. T is not in the same group as X but is in the Azad group. U is in the group in
which either W or Q or both of them are present. X and W are not in the same group. U is neither
with T nor with X.

Explanation
P SHUBHAS
Q NEHRU
R AZAD
S AZAD
T AZAD
U NEHRU
V SHUBHAS
W NEHRU
X SHUBHAS

1. R and S are in which of the following groups?


a) Shubhas group
b) Nehru group
c) Azad group
d) Cant be determined
e) None of these

Answer

Answer c) Azad group

2. Which of the following statements is true about V?


a) V is in the Shubhas group with W
b) V is in the Azad group with P
c) V is in the Shubhas group with R and S
d) V is in the Shubhas group with P
e) None of these

Answer
Answer d) V is in the Shubhas group with P

3. U is associated with which of the following groups?


a) Azad
b) Nehru
c) Shubhas
d) cant be determined
e) None of these

Answer

Answer b) Nehru

4. Which of the following members represents the Azad group?


a) RSP
b) TPQ
c) TRU
d) STR
e) None of these

Answer

Answer d) STR

5. Which of the following combinations is true ?


a) Shubhas group-PQT
b) Azad group TRQ
c) Nehru group WUQ
d) Azad group PXV
e) None of these

Answer

Answer c) Nehru group WUQ

Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions
Seven friends P, Q, R, S, M, N and X go to market on different days Sunday, Monday,
Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday for part-time jobs at different places, viz
Jaipur, Udaipur, Ajmer, Delhi, Noida, Bhopal and Indore but not necessarily in the same order. R
works at the Ajmer but goes there neither on Saturday nor on Thursday. M goes on Tuesday and
works at Bhopal. P goes on Friday but works neither at Jaipur nor at Noida. The one who goes
on Monday works at Udaipur. The one who works at Jaipur goes there on Wednesday. N works
at Noida. X works at Delhi and goes on Saturday. S does not go on Monday.

Explanation
P FRIDAY INDORE
Q MONDAY UDAIPUR
R SUNDAY AJMER
S WEDNESDAY JAIPUR
M TUESDAY BHOPAL
N THRUSDAY NOIDA
X SATURDAY DELHI

6. Who among the following works at Udaipur?


a) P
b) Q
c) R
d) X
e) None of these

Answer

Answer b) Q

7. On which day does N go to market?


a) Monday
b) Tuesday
c) Wednesday
d) Thursday
e) None of these

Answer

Answer d) Thursday

8. Which of the following combinations is true?


a) M Thursday Bhopal
b) S Tuesday Jaipur
c) R Sunday Ajmer
d) N Friday Noida
e) None of these

Answer

Answer c) R Sunday Ajmer

9. Who among the following goes to work on Sunday?


a) Q
b) N
c) M
d) P
e) None of these

Answer

Answer e) None of these

10. The person going on Saturday works in which of the following place?
a) Jaipur
b) Bhopal
c) Delhi
d) Indore
e) None of these

Answer
Puzzles Set 32
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Eight groups P, Q, R, S, T, U, V and W are going for rock climbing in different mountain ranges,
viz. Aravallis, Himalayas, Satpura, Andes, Alps, Rockies, Atlas and Appalachian but not
necessarily in the same order. These groups are also going for rafting in different rivers, viz.
Ganga, Yamuna, Narmada, Gomti, Krishna, Godavari, Jhelum and Ravi but not necessarily in
the same order.

Group V is going neither to river Jhelum nor to river Yamuna. Neither group U nor group V is
going to raft in the river Gomti or the river Godavari. Group T is going to the Appalachian
mountain range. Group R is going to the Andes mountain range and the river Krishna. The one
who is going to raft in the Narmada is also going to the Appalachian mountain range. Group P
and Q are going for rafting either in the Godavari or Ravi. Group S does not want to raft in the
Gomti and U does not want to raft in the Yamuna. The group which is climbing on the Aravallis
is rafting in the Jhelum and the group which is climbing on the Atlas is rafting in the Yamuna. P
and V do not climb on the Rockies and the Satpura. The group which is climbing on the
Himalayas is rafting in the Ravi. Group W and V climb either on Alps or on the Satpura
mountain range

Answer & Explanation


Explanation :-
P HIMALAYAS RAVI
Q ROCKIES GODAVARI
R ANDES KRISHNA
S ATLAS YAMUNA
T APPALACHIAN NARMADA
U ARAVALIS JHELUM
V ALPS GANGA
W SATPURA GOMTI

1. Which of the following groups is going to climb on the Rockies?


1) P
2) R
3) Q
4) U
5) None of these

Answer

Answer 3) Q
2. The group rafting in the Ganga is climbing in which of the following mountain
ranges?
1) Himalayas
2) Rockies
3) atlas
4) alps
5) None of these

Answer

Answer 4) alps

3. Which group is going to raft in the river Krishna?


1) P
2) U
3) T
4) S
5) None of these

Answer

Answer 5) None of these

4. Which of the following combinations is not true with respect to the above
information?
1) V- Alps-Ganga
2) U-Aravallis-Jhelum
3) T-Appalachian-Narmada
4) Q-Rockies-Godavari
5) All are true

Answer

Answer 5) All are true

5. Group P and T are rafting in which of the following rivers respectively?


1) Ganga and Yamuna
2) Ravi and ganga
3) Narmada and Ravi
4) Ravi and Narmad
5) None of these

Answer

Answer d) Ravi and Narmad


Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Twelve wards P, Q, R, S, T, U, A, B, C, D, E and F of a hospital are in two parallel buildings.


Building 1 is facing south and Building 2 is facing north. Wards P, Q, R, S, T and U are in
Building 1and wards A, B, C, D, E and F are in Building 2. Each ward of Building 1 is exactly
opposite the other ward in Building 2.

-> Ward C, which is at one of the ends of the building, is second to the left of ward F
-> There are two wards between ward A and B
-> There is only one ward between ward S and T
-> Ward U is third to the right of Q
-> Ward U is not opposite either C or F.
-> Ward S and T are not opposite C. Ward P is adjacent to ward S
-> Ward D, which is not opposite T, is not adjacent to A.

Explanation

Explanation :

6. Which ward is opposite Q?


1) E
2) D
3) B
4) A
5) None of these

Answer

Answer 3) B

7. How many wards are there between wards R and S?


1) Four
2) Three
3) Two
4) One
5) None of these

Answer

Answer 3) Two
8. Ward R is related to ward E in the same way as ward U is related to B, based on the
given arrangement. Who among the following is Q related to following the same
pattern?
1) A
2) B
3) C
4) D
5) None of these

Answer

Answer 1) A

9. Which of the following wards are at the ends of the building?


1) C, B
2) U, Q
3) C, D
4) R, T
5) None of these

Answer

Answer 4) R, T

10. Which of the following statements is true about P ?


1) Ward P is 2nd from the right end
2) Ward S is not adjacent to ward P
3) Ward A is not the neighbour of that ward which is opposite P
4) Ward F is opposite ward P
5) None of these

Answer
Puzzles Set 31
Direction(1-5): Study the following information carefully to answer the given questions

Eight persons from different cities Raipur, Mathura, Allahabad, Jabalpur, Nagpur, Chandigarh,
dehradun and Kanpur, are sitting in two parallel rows containing four people each in such a
way that there is an equal distance between adjacent persons. In row 1 A, B, C and D are seated
and all of them are facing north. In row 2, P, Q, R and S are seated and all of them are facing
south. Therefore, in the given seating arrangement, each member is seated in a row facing
another member of the other row.

C sits second to right of the person from Kanpur. R is an immediate neighbour of the
person who faces the person from Kanpur.
Only one person sits between R and the person from Jabalpur. The immediate neighbour
of the person from Jabalpur faces the person from Allahabad.
The person from Raipur faces the person from Chandigarh. R is not from Chandigarh. P
is not from Jabalpur. P does not face the person from Kanpur.
Q faces the person from Nagpur. The one who faces S sits on the immediate left of A.
B does not sit at any of the extreme ends of the line. The person from Kanpur does not
face the person from Mathura.

Explanation

Explanation :

1. Who is sitting between R and the person from Jabalpur ?


a) P
b) S
c) A
d) Q
e) None of these

Answer
Answer b) S

2. Who among the following sit at the extreme end of line?


a) D and the person from Jabalpur
b) The person from Raipur and dehradun
c) The person from Nagpur and P
d) The person from Mathura and D
e) None of these

Answer

Answer d) The person from Mathura and D

3. Who among the following facing the person from Kanpur?


a) P
b) Q
c) R
d) S
e) None of these

Answer

Answer d) S

4. Who among the following is from Chandigarh?


a) A
b) B
c) C
d) D
e) None of these

Answer

Answer d) D

5. A is from which of the following city?


a) Allahabad
b) Jabalpur
c) Nagpur
d) Kanpur
e) None of these

Answer

Answer c) Nagpur
Direction(6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

Priya, Neha, Niharika, Pragya, Reshu and Rani live on different floors in the same building. All
of them own one car. Each and each car is of a different company namely Honda, BMW, Volvo,
Land rover, Audi and Mustang but not necessarily in the same order. The ground floor is
numbered 1, the floor above it number 2, and so on, and the topmost floor is numbered 6. Neha
lives on an even-numbered floor and does not own BMW or Volvo car. Only two people live
between the floors on which Neha and Rani live. Pragya lives on the floor immediately above the
floor on which Niharika lives. Pragya does not live on an odd-numbered floor and lives
immediately below that of one who owns a Honda car. Priya does not live on the floor
immediately above or immediately below the floor on which Reshu lives. Priya does not live on
the lower-most floor, i.e. floor number 1. Pragya owns Audi car. Priya owns a Mustang car.

Explanation

Explanation :

6. Who amongst the following live on the floors between the floors on which Neha and
Rani live?
a) Reshu and Priya
b) Pragya and Reshu
c) Pragya and Niharika
d) Niharika and Priya
e) None of these

Answer

Answer c) Pragya and Niharika

7. On which of the following floors does Reshu live?


a) 2nd
b) 3rd
c) 4th
d) 5th
e) None of these

Answer

Answer e) None of these


8. How many people live on the floors above the floor on which Priya lives?
a) none
b) one
c) two
d) three
e) More than three

Answer

Answer a) none

9. Who amongst the following lives on floor number 5?


a) Reshu
b) Neha
c) Niharika
d) Priya
e) None of these

Answer

Answer e) None of these

10. Which car is owned by the person who lives on the 3rd floor?
a) Volvo
b) Mustang
c) Audi
d) Cant be determined
e) None of these

Answer
Puzzles Set 30
Direction(1-6): Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W are eight members of a family. They belong to three different


generations. There are three married couples. They are all sitting around a circular table facing
the centre but not necessarily in the same manner. R and P are children of S. P are not an
immediate neighbour of his mother. S and U are married couples. S the wife of U sits second to
the left of her husband. There is only one person sitting between R and his niece V, but that
person is not Vs father. T, a bachelor sits third to the right of his uncle P but neither to the
opposite nor to the immediate left of his father. V is not an immediate neighbour of her aunt Q.
No three females are sitting together. R and his sister-in-law is immediate neighbour.

Explanation

Explanation :

US, QR and WP are couples. SQWV are females.

1. How many females members in the family?


a) three
b) four
c) five
d) cant be determined
e)None of these

Answer

Answer b) four

2. What is the relation between U and V?


a) U is the father of V
b) U is the uncle of V
c) U is the grandfather of V
d) U is the nephew of v
e)None of these

Answer

Answer c) U is the grandfather of V

3. How many persons are seating between P and R when counted clockwise.
a) one
b) two
c) three
d) four
e)None of these

Answer

Answer b) two

4. If all the members of the family are arranged in alphabetical manner starting from
P in clockwise direction, then how many will retain their original position
a) none
b) one
c) two
d) three
e)None of these

Answer

Answer a) none

5. Four of the following are alike in some manner, find the odd one.
a) S
b) Q
c) P
d) W
e) V

Answer

Answer c) P

6. Who among the following is Ts father?


a) W
b) U
c) P
d) R
e)None of these

Answer

Answer d) R

Direction(7-10) : Study the following information carefully to answer the given questions

A, B, C, D, E, F, G and H are eight friends sitting around a circular table facing towards the
centre. H is on the immediate left of A but is not the neighbour of D or E. C is between E and F.
F is on the immediate right of B and G is the neighbour of E.

Explanation
Explanation :

7. What is the position of H?


a) Second to the left of A
b) Fourth to the right of E
c) Third to the left of B
d) Immediate left of D
e)None of these

Answer

Answer c) Third to the left of B

8. How many people are sitting between A and C.


a) one
b) two
c) three
d) four
e) None of these

Answer

Answer c) three

9. If all the people are arranged in alphabetical manner starting from A in clockwise
direction, then how many will retain their original position (excluding A)
a) one
b) two
c) three
d) four
e)None of these

Answer

Answer a) one

10. What is true about C.


a) H is between E and G
b) H is third to the left of C
c) C and D are sitting opposite to each other
d) none is true
e)None of these

Answer

Answer d) none is true


Puzzles Set 29
I.Study the following information to answer the given questions

There is a family of six members P, Q, R, S, T and U. There are two married couples in the
family and the family is of three generations. Each family member has different cars Maruti,
Honda, Audi, BMW, Mercedes and Bentley. No lady members have Maruti or Mercedes. R who
has Audi is daughter-in-law of T. Q is the brother of U and son of S and has Bentley. P is the
grandmother of U and U does not have BMW. A husband and a wife have Maruti and Honda
respectively.

Explanation
Explanation :

PT and SR are couples. U and Q are brothers

1. Which car is maintained by Q?


a) Honda
b) audi
c) Bentley
d) maruti
e) None of these

Answer
Answer c) Bentley

2. How many male members are there in the family?


a) 2
b) 3
c) 4
d) cant be determined
e) None of these

Answer

Answer c) 4

3. Which of the following is true about U?


a) Brother of Q
b) Sister of Q
c) Either brother or sister of W
d) Son of Q
e) None of these

Answer

Answer a) Brother of Q

4. Which of the following is one of the couples?


a) TS
b) UR
c) PR
d) SR
e) None of these

Answer

Answer d) SR

5. Which of the following car are maintained by one of the couple ?


a) Audi-BMW
b) Mercedes maruti
c) Honda- maruti
d) Honda- Audi
e) Both a and c

Answer

Answer e) Both a and c


II.Study the following information to answer the given questions

There are seven students in a class P, Q, R, S, T, U and V in a class that studies different subjects
Hindi, Science, Maths, English, Computer, Sanskrit and Biology. Each student secured
different marks in the exam. R has secured second highest marks and he doesnt study hindi or
science. T secured the least marks and he doesnt like science and Sanskrit. The favourite
subject of S is maths and he secured more marks than Q and V but less than P. The favourite
subject of Q is computer and his marks are more than T but less than marks of V. The favourite
subject of P is biology. The student whose favourite subject is English got the highest marks

Explanation
Explanation :

Marks in order U>R>P>S>V>Q>T

1. Whose favourite subject is English?


a) P
b) R
c) T
d) U
e) None of these

Answer

Answer d) U

2. Which is the favourite subject of T?


a) English
b) Maths
c) Hindi
d) Biology
e) None of these

Answer

Answer c) Hindi
3. When all the students are arranged in descending order of marks, then what is the
position of S from the right end?
a) first
b) second
c) third
d) fourth
e) None of these

Answer

Answer d) fourth

4. How many students are between R and Q in terms of marks?


a) one
b) two
c) three
d) four
e) None of these

Answer

Answer c) three

5. Who got the second least marks ?


a) P
b) R
c) U
d) Q
e) None of these

Answer
Puzzles Set 28
I.Study the following information to answer the given questions

There are five friends akash, bharat, chanda, dinesh and esha. Two of them are businessman and
the other three are painter, artist and teacher. Two of them live in locality M and other three lives
in N, O and P locality. Two of them are Hindus while other three are Muslim, Sikh and
Christian. One businessman and the teacher stay in the same locality M. The teacher is oldest in
the age while one of the businessmen who run a dairy is the youngest. The other businessman is
diamond merchant and age-wise lies between the painter and teacher. Dinesh is a diamond
merchant and stays in locality M while Esha is a Muslim and stays in locality P. The painter is
Christian and stays in locality N, Bharat is a Sikh while Akash is a Hindu and runs a dairy.

Explanation
Explanation :
AKASH BUSSINESS (DAIRY) O HINDU
BHARAT TEACHER M SIKH
CHANDA PAINTER N CHRISTIAN
BUSSINESS
DINESH M HINDU
(DIAMOND)
ESHA ARTIST P MUSLIM

Age wise Bharat > dinesh > chanda > esha > akash

1. Who stays in locality N?


a) Akash
b) bharat
c) chanda
d) dinesh
e) cant be determined

Answer

Answer c) chanda

2. What is eshas profession?


a) Diamond merchant
b) painter
c) teacher
d) artist
e) dairy operator

Answer
Answer d) artist

3. Age-wise who among the following lies between chanda and akash?
a) Diamond merchant
b) artist
c) bharat
d) painter
e) dinesh

Answer

Answer b) artist

4. What is Bharat occupation?


a) Dairy operator
b) artist
c) teacher
d) painter
e) cant be determined

Answer

Answer c) teacher

5. Who among the friends belong to hindu religion?


a) Akash, esha
b) akash, bharat
c) bharat, dinesh
d) chanda, dinesh
e) none of these

Answer

Answer e) none of these

6. If the age of dinesh is 35 years and age of akash is 25 then what is the most
probable age of esha?
a) 36
b) 34
c) 29
d) 24
e) None of these

Answer

Answer c) 29
II.Study the following information to answer the given questions
Seven friends P, Q, R, S, T, U and V are standing in a row facing north. T and Q have two
children between them. V is to the right of S and to the left of Q. S and U have two children
between them. P is on the right of R. P and S has one child between them.

Explanation
Answer RPTSVQU

7. Who is on the extreme left?


a) T
b) P
c) U
d) R
e) None of these

Answer

Answer d) R

8. Who is standing exactly in the middle?


a) P
b) T
c) S
d) Q
e) None of these

Answer

Answer c) S

9. If the position of P and V are interchanged then who is second to the left of P?
a) R
b) T
c) U
d) S
e) None of these

Answer

Answer b) T

10. How many people are standing between S and Q?


a) One
b) two
c) three
d) four
e) none

Answer

Puzzles Set 27
I.Study the following information to answer the given questions

There are 7 friends P, Q, R, S, A, B and C live in three different colonies X, Y and Z. A


minimum of two or a maximum of three friends live in one colony. Each of them is wearing
shirts of different colours i.e. red, green, blue, white, black, yellow and pink but not necessarily
in the same order. B is wearing a shirt of pink colour and lives in the same colony as only C i.e.
X. R is wearing a black shirt and does not live in building Z. S doesnt live in the same building
as P or A and is wearing a yellow colour shirt. Q lives in building Z with only one more person
and is wearing a green shirt. None in the Y building is wearing a white shirt. A doesnt wear a
blue shirt.

Explanation
Explanation :
P Y BLUE
Q Z GREEN
R Y BLACK
S Z YELLOW
A Y RED
B X PINK
C X WHITE

1. Who live in colony Z ?


1.P,Q
2.Q,R
3.Q,S
4.B,C
5.None of these

Answer

Answer 3.Q,S

2. Who is wearing black white shirt?


1.B
2.C
3.S
4.Cant be determined
5.None of these

Answer

Answer 2.C

3. Who is living in colony Y?


1.PRQ
2.PRA
3.ABC
4.ARQ
5.None of these

Answer

Answer 2.PRA

4. which of the following is true?


1.P Z PINK
2.R Y WHITE
3.C X WHITE
4.S Z BLACK
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 3.C X WHITE

5. A live in which colony and wears which colour shirt-


1.Z RED
2.Y WHITE
3.X RED
4.Y RED
5.None of these

Answer

Answer 4.Y RED

II.Study the following information to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U and V are seven friends travelling in 3 different vehicles i.e. ford, maruti and
Hyundai. At least two friends travel in one car. Among them two are engineers, two are doctors
and three are teachers. Every car has persons of both sexes. R is a lady doctor and she does not
travel with the pair of sisters P and U. Q a male engineer, travels with only V, a teacher in ford. S
is a male doctor. Two persons belonging to the same profession does not travel in the same
vehicle. P is not an engineer and travels in maruti.

Explanation
Explanation :
P FEMALE MARUTI TEACHER
Q MALE FORD ENGINEER
R FEMALE HYUNDAI DOCTOR
S MALE MARUTI DOCTOR
T MALE HYUNDAI TEACHER
U FEMALE MARUTI ENGINEER
V FEMALE FORD TEACHER

1. How many females are there in the group?


1.2
2.3
3.4
4.5
5.None of these

Answer

Answer 3.4

2. Which of the following represents the three teachers?


1.PQR
2.PTU
3.PTV
4.STV
5.None of these

Answer

Answer 3.PTV

3. What is Us profession?
1.doctor
2.teacher
3.engineer
4.cant be determined
5.None of these

Answer

Answer 3.engineer
4. Who travels in maruti vehicle?
1.PRS
2.PSU
3.STU
4.STV
5.None of these

Answer

Answer 2.PSU

5. Find out the correct one


1.P MALE ARUTI DOCTOR
2.R FEMALE FORD DOCTOR
3.U FEMALE MARUTI TEACHER
4.V MALE FORD TEACHER
5.None of these

Answer

Puzzles Set 26
I.Study the following information to answer the given questions

Seven friends A, B,C,D,E,F and G attend different language classes namely French, English,
Spanish, Sanskrit, Chinese,German and Japanese but not necessarily in the same order from
Monday to Sunday.

A attends a class on Friday. Only 2 persons attend classes between A and the one who is
learning Sanskrit. B attends a class immediately after E. Neither F nor D is learning
Sanskrit. Only one person attends a class between F and the one who is learning Spanish.
The one who is learning Spanish does not have a class on Monday. B attends a class
immediately before the one who is learning French. A is not learning French. Only one
person has a class between F and E. C is learning German. Only 2 persons have classes
between C and the one who is learning Chinese. E is not learning Japanese

1. Which of the following language is E learning ?


1.Japanese
2.English
3.German
4.French
5.None of these

Answer & Explanation


Answer 2.English
Explanation :
A-Friday-Spanish
B-Tuesday-Sanskrit
C-Sunday-German
D/G-Thursday-Chinese
E-Monday-English
F-Wednesday-French
G/D-Saturday-Japanese

2. If G have class on Saturday .On which of the following day does D have a class ?
1.Thursday
2.Wednesday
3.Monday
4.Tuesday
5.None of these

Answer

Answer 1.Thursday

3. Who among the following is learning Japanese ?


1.E
2.F
3.G
4.A
5.None of these

Answer

Answer 3.G

4. Who among the following have classes immediately before B ?


1.G
2.C
3.A
4.E
5.None of these

Answer

Answer 4.E

5. Which of the following is correct ?


1.D-Tuesday-Sanskrit
2.A-Friday-Spanish
3.G-Sunday-Japanese
4.B-Monday-English
5.None of these

Answer

Answer 2.A-Friday-Spanish

II.Study the following information to answer the given questions

P,Q,S,T,U,V and W live on a different floor of a building having seven floors numbered 1 to 7,
Ground floor is numbered 1 and so on. All of them like a different colours viz Yellow, Black,
Green, Orange, Red, White and Pink but not necessarily in the same order.

There are 2 floors between the floor on which Q and U live. Q lives two floors below
Ws floor and likes Green Colour. There are 3 floors between W and P. P likes Yellow
colour and lives on an odd numbered floor. The one likes Pink colour lives on floor no 6.
The one who likes Yellow lives on floor no 3.
The one who likes Orange colour does not live on an even numbered floor. Neither S nor
U lives immediately above or immediately above or immediately below Ts floor. S likes
white colour and there is one floor between the floor on which T and S live. T lives on an
even numbered floor but he does not live on floor no 4. P lives immediately above Us
floor. V likes Black colour but he does not live on the topmost floor. U likes Red colour
and lives immediately below Ps floor.
There is only one person between the person who likes Pink colour and the one who likes
white colour but that person is neither P nor U. The one who likes Orange colour lives
immediately above Ts floor. T does not live on floor no 2. Those who live on floor no 4
and floor no 2 like White and Red colours respectively.

1. On which of the following floor does V live ?


1.First
2.Fourth
3.Sixth
4.Seventh
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 1.FirstExplanation :
1-V-Black
2-U-Red
3-P-Yellow
4-S-White
5-Q-Green
6-T-Pink
7-W-Orange
2. U likes which of the following colour ?
1.Pink
2.Red
3.Green
4.white
5.None of these

Answer

Answer 2.Red

3. Who among the following lives on the fourth floor ?


1.S
2.P
3.W
4.U
5.None of these

Answer

Answer 1.S

4. How many floors are there between the floors P and T ?


1.Four
2.Five
3.One
4.Two
5.None of these

Answer

Answer 4.Two

5. Which of the following is true ?


1.5-V-White
2.1-U-Black
3.7-W-Orange
4.6-S-Green
5.None of these

Answer
Puzzles Set 25
I.Study the following information carefully to answer the given questions

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are live in a on separate floors in an 8 storeyed building


in Delhi. Each floors are numbered, Ground floor as number 1 and topmost as number 8.

E lives on an even numbered floor and immediately below the floor where F lives.
A lives below the floor H lives in. B lives on floor number 6.
Exactly one person lives between floor H and floor A.
C lives on lowermost floor. A lives immediately below floor B lives in.
D does not live on topmost floor.

1. On which floor number does D live?


A. 3
B. 2
C. 4
D. None

Answer & Explanation

C. 4
Explanation:
Floor 8 G
Floor 7 H
Floor 6 B
Floor 5 A
Floor 4 D
Floor 3 F
Floor 2 E
Floor 1 C

2. Who lives on floor number 6?


A. E
B. C
C. D
D. B

Answer & Explanation

D. B
Explanation:Floor 8 G
Floor 7 H
Floor 6 B
Floor 5 A
Floor 4 D
Floor 3 F
Floor 2 E
Floor 1 C

3. How many persons live in between E and B?


A. 4
B. 2
C. 3
D. 1

Answer & Explanation

C. 3
Explanation:Floor 8 G
Floor 7 H
Floor 6 B
Floor 5 A
Floor 4 D
Floor 3 F
Floor 2 E
Floor 1 C

4. The person who lives immediately below H?


A. B
B. C
C. D
D. A

Answer & Explanation

A. B
Explanation:Floor 8 G
Floor 7 H
Floor 6 B
Floor 5 A
Floor 4 D
Floor 3 F
Floor 2 E
Floor 1 C

II.Study the following information carefully to answer the given questions


Eight friends Puneet, Rasika, Amit, Shilpi, Tanvi, Kiran, Nav and Navneet are sitting around a
square table such a that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle
of each of the four sides. Persons who sit at the four corners face the centre while those who sit
in the middle of the sides face outside.
Shilpi sits third to the right of Puneet. Puneet faces the centre.
Navneet is not an immediate neighbor of Puneet or Shilpi. Tanvi sits third to the right of
Amit.
Amit does not sit in the middle of any of the sides and is not an immediate neighbor of
Navneet.
Only one person sits between Puneet and Kiran. Rasika is not an immediate neighbor of
Kiran.

1. If all the persons are made to sit in alphabetical order in clockwise direction,
starting from Amit, the positions of how many (excluding Amit) will remain
unchanged as compared to their original seating positions?
A. None
B. One
C. Two
D. Three

Answer & Explanation

B. One
Explanation:Puneet

2. Which of the following is true regarding Navneet?


A. Tanvi is not immediate neighbor of Navneet
B. Navneet sits in the middle of one of the sides
C. Amit sits second to left of Navneet
D. P and V are immediate neighbors of Navneet

Answer & Explanation

C. Amit sits second to left of Navneet

3. Who amongst the following sits fourth to the left of Kiran?


A. Navneet
B. Amit
C. Tanvi
D. Rasika

Answer & Explanation

A. Navneet

4. What is the position of Rasika with respect to Amit?


A. Immediately to the left
B. Immediately to the right
C. Third to the left
D. Third to the right
Answer & Explanation

B. Immediately to the right

5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is
the one that does not belong to the group?
A. Tanvi
B. Nav
C. Kiran
D. Shilpi

Answer & Explanation

C. Kiran

6. Who sits third to the right of Nav?


A. Amit
B. Shilpi
C. Rasika
D. Navneet

Answer & Explanation

D. Navneet

7. How many people sit between Tanvi and Rasika?


A. None
B. One
C. Two
D. Three

Answer & Explanation


Puzzles Set 24
I.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven friends P, Q, R, S, T, U and V belongs to 7 different states viz UP, Delhi, AP, Rajasthan,
Punjab, Kerala and Gujarat but not necessarily in the same order. Each of them likes different
dishes viz Dosa, Burger, Rajma, Pizza, Sandwich, Samosa and Dhokla but not necessarily in the
same order.

Q likes neither Dosa nor Dhokla. S belongs to AP. R belongs to Delhi and likes Pizza. T and U
do not hail from Rajasthan. The one who hail from Rajasthan likes Burger. Neither Sandwich nor
Dosa is liked by S. Q hails from Punjab. The one who likes Dhokla is either from Gujarat or
from Punjab. U does not like Dosa or Sandwich. P likes Rajma. V is not from Kerala.

1. The one who likes Samosa is from which of the following states ?
1.UP
2.Kerala
3.AP
4.Gujarat
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 3.AP
Explanation :
P UP/Kerala Rajma
Q Punjab Sandwich
R Delhi Pizza
S AP Samosa
T UP/Kerala Dosa
U Gujarat Dhokla
V Rajasthan Burger

2. T likes which of the following dishes ?


1.Burger
2.Pizza
3.Dhokla
4.Dosa
5.None of these

Answer

Answer 4.Dosa
3. If the person who likes Dosa is from UP then the person who likes Rajma from
which of the following state ?
1.Delhi
2.AP
3.Kerala
4.Rajasthan
5.None of these

Answer

Answer 3.Kerala

4. Who among the following like Dhokla ?


1.V
2.U
3.T
4.R
5.None of these

Answer

Answer 2.U

5. Which of the following is true ?


1.U Gujarat Dhokla
2.Q UP Dosa
3.R AP Burger
4.S Delhi- Rajma
5.None of these

Answer

Answer 1. U Gujarat Dhokla

II.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven friends G, H, I, J, K, L and M meet in a party. They shake hands with each other but only
in a particular way. The odd numbered persons do not shake hands with even numbered persons
and vice versa. These friends are wearing shirts of different colours such as Red, White, Yellow
and Black. No two even numbered persons can wear the shirts of the same colour and the same
rule not applied for odd numbered persons.All the persons shake hands with at least one person.

K is the only person who shakes hands with all odd numbered persons but he is not wearing a
Black shirt. L is wearing a Red shirt and shakes hands only with H. The persons who wear
Yellow shirts shake hands with only the persons who wear White shirts. G does not wear a Black
shirt but shakes hands with the persons who wear a Black shirt. Black shirt is worn by only one
person but that person is not I.

1. Who among the following wear White shirt ?


1.G and I
2.H and K
3.I and M
4.J and L
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 2.H and K


Explanation :
G Red shirt Shake hands with K, M
H White Shake hands with J, L
I Yellow Shake hands with K
J Yellow Shake hands with H
K White Shake hands with G,I, M
L Red Shake hands with H
M Black Shake hands with G, K

2. G wears shirt which of the following colour ?


1.Yellow
2.Black
3.White
4.Red
5.Cant be determined

Answer

Answer 4.Red

3. Who among the following wear Black shirt ?


1.M
2.I
3.H
4.L
5.None of these

Answer

Answer 1.M

4. K hand shakes with who among the following ?


1.G and M
2.H and L
3.G, I and M
4.K, L and G
5.None of these

Answer

Answer 3.G, I and M

5. 5.Which of the following is correct ?


1.L Black Shake hands with G, M
2.G Red shirt Shake hands with K, M
3.I Yellow- Shake hands with K
4.M White Shake hands with L
5.None of these

Answer
Puzzles Set 23
I.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven friends A, B, C, D, E, F and G appear for GATE exam on different dates in December viz
5th, 6th, 12th, 13th, 19th, 25th and 26th but not necessarily in the same order. Each of them belongs
to a different cities viz Delhi, Mumbai, Chennai, Hyderabad, Ranchi, Amritsar and Kolkata but
not necessarily in the same order.

The one who belongs to Delhi appears in the exam on 25 th Feb. G belongs to Mumbai and
appears in the exam on 12th Feb. B appears in the exam immediately before E. B does not appear
in the exam on a day after G. The one who belongs to Kolkata does not appear in the exam on or
before 19th Feb. The one who belongs to Chennai appears in the exam immediately after C. E
does not belong to Ranchi. The one who belongs to Amritsar does not appear in the exam
immediately before or after G. F does not appear in the exam on 26 th Feb nor does he belong to
Chennai. D appears in the exam on a day before A.

1. Who among the following belongs to Ranchi ?


A.A
B.B
C.C
D.D
E.None of these

Answer & Explanation

Answer C.C

Explanation :

2. F belongs to which of the following cities ?


A.Delhi
B.Mumbai
C.Chennai
D.Ranchi
E.None of these

Answer & Explanation


Answer A.Delhi
Explanation :

3. On which day does B appear in the exam ?


A.Feb 5th
B.Feb 19th
C.Feb 13th
D.Feb 26th
E.None of these

Answer

Answer A.Feb 5th

4. Which of the following is true ?


A.D-Feb 6th
B.E-Mumbai
C.G-Feb 12th
D.A-Chennai
E.None of these

Answer

Answer C.G-Feb 12th

5. Who wrote the exam on Feb 26th ?


A.D-Delhi
B.E-Kolkata
C.G-Mumbai
D.A-Kolkata
E.None of these

Answer

Answer D.A-Kolkata

II.Study the following information carefully to answer the given questions

A family of seven persons M, N, O, P, Q, R and S are go for a picnic in Tata Sumo. There are 2
couples in the family. Only 2 members can sit in the front row as well as in the back row of the
car and rest can sit in the middle row. Not more than 2 males or females can sit in the same row
or column. The daughter-in-law is driving the car. One couple is seated in the same column. The
granddaughter sits on the immediate left of her grandmother.
N is father of Q. S has 2 sons and a daughter. R sits in the back row. N and P doesnt sit in the
front row. O is married to N.M is father of R. Both the brothers not sit in the same column.P is
daughter of M.

1. How many male members are there in the family ?


A.Three
B.Four
C.Two
D.Cant be determined
E.None of these

Answer & Explanation

Answer A.Three

Explanation :

2. Who among the following is mother of N ?


A.M
B.O
C.S
D.R
E.None of these

Answer

Answer C.S

3. Which of the following group sits in the middle row of the car ?
A.R,S
B.M,N,O
C.O,P
D.Q,S,N
E.None of these

Answer
Answer D.Q,S,N

4. Who among the following is father of Q ?


A.N
B.P
C.Q
D.R
E.None of these

Answer

Answer A.N

5. Which is true with respect to the given arrangement ?


A.P-middle
B.O-front
C.M-back
D.S-front
E.None of these

Answer
Puzzles Set 22
I.Study the following information carefully to answer the given Questions

Eight groups P, Q, R, S, T, U, V and W are going for rock climbing in different mountain ranges,
viz. Saser Kangri, Rimo, Aravali, Chaukhamba, Nanda Devi, Hardeol, Trisul and Kamet but not
necessarily in the same order. These groups are also going for rafting in different rivers, viz.
Meghna, Yamuna, Tons,Mahanadi, Tabi, Narmada, Koshi and Ganges but not necessarily in the
same order,

Group V is going neither to river Koshi nor to river Yamuna, Neither group U nor group
V is going to raft in the river Mahanadi or the river Narmada. Group T is going to the
Kamet mountain range.
Group R is going to the Chaukhamba mountain range and the river Tabi. The one who is
going to raft in the Tons is also going to the Kamet mountain range. Group P and Q are
going for rafting either in the Narmada or Ganges.
Group S does not want to raft in the Mahanadi and U does not want to raft in the
Yamuna. The group which is climbing on the Sasar Kangri is rafting in the Koshi and the
group which is climbing on the Trisul is rafting in the Yamuna. P and V do not climb on
the Hardeol and the Aravali.The group which is climbing on the Rimo is rafting in the
Ganges. Group W and V climb either on Nanda Devi or on the Aravali mountain range.

1. Which group is going to raft in the river Narmada?


1.P
2.Q
3.R
4.S
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 2.Q

Explanation :
2. Which of the following groups is going to climb on the Sasar Kangri ?.
1.S
2.T
3.U
4.W
5.None of these

Answer

Answer 3.U

3. The group rafting in the Tons is climbing in which of the following mountain
ranges?.
1.Nanda devi
2.Trisul
3.Rimo
4.Kamel
5.None of these

Answer

Answer 4.Kamel

4. The group Q is going to climb on the which of the following mountain ?


1.Hardeol
2.Trisul
3.Rimo
4.Aravali
5.None of these

Answer

Answer 1.Hardeol

5. Which of the following is true ?


1.P Tabi
2.S Trisul
3.V Nanda Devi
4.R Ganges
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 3.V Nanda Devi

II.Study the following information carefully to answer the given questions


Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H belonging to different cities viz Delhi, J & K, MP,
Kerala, AP, Odisha, Rajasthan and Tamilnadu, but not necessarily in the same order, went to
Hyderabad to attend an Education programme .Each had a different specialisation, viz Literature,
Science, Presentation, Advertisement, Designing, Information Technology, Drawing and
Writing, but not necessarily in the same order.

E is from AP. G does not have specialisation in Literature or Science. C is from MP and
he has specialisation in Designing. Neither F nor G has specialisation in Advertisement or
Information Technology. One who is from AP has specialisation in Drawing. A and B
have specialisation either in Information Technology or in Writing.
D does not have specialisation in Advertisement and F does not have specialisation in
Science. One who is from Tamilnadu has specialisation in Literature and one who is from
Kerala has specialisation in Science. G and H belong either to Rajasthan or to Odisha.
A and G do not belong to J & K and Rajasthan respectively. One who belongs to Delhi
has specialisation in Writing.

1. The person with specialisation in Information Technology comes from which of the
following cities?
1.MP
2.J & K
3.Kerala
4.Delhi
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 2.J & K

Explanation :

2. Which of the following persons is from Tamilnadu ?


1.G
2.H
3.F
4.C
5.None of these

Answer
Answer 3.F

3. Who is specialised in Science ?


1.A
2.B
3.C
4.D
5.None of these

Answer & Explanation

Answer 4.D

4. Which of the following is true ?


1.H AP
2.G Tamilnadu
3.A Delhi
4.F Odisha
5.None of these

Answer

Answer 3.A Delhi

5. Which of the following is not true ?


1.H Presesentation
2.C Designing
3.E Drawing
4.D Science
5.None of these

Answer
Puzzles Set 21
I.Study the following information carefully to answer the given Questions

A, B, C, D, E, F, G and H live on 8 different floors of a buildings but not necessarily in the same
order. The lower most floor of the building numbered 1, the one above that is numbered 2 and so
on.Each of them lives on a different floor also likes a different sports Badminton, Volley ball,
Race, Cricket, Tennis, Hockey, Football and Boxing.

The one who likes Tennis lives on an even numbered floor. Only 3 people live between
the one who likes Tennis and C.Only 2 people live between C and D. D does not live on
the lowermost floor.Only 3 people live between D and the one who likes Hockey.
E lives immediately above A. E lives on an even numbered floor. A does not like
Hockey.A lives neither on the floor 3 nor 5.Only 2 people live between A and the one
who likes Football.Only one person lives between the one who likes Football and
Volleyball.The onewho likes Volleyball lives below the one who likes Foot ball.
B lives immediately above G. Only one persons lives between G and the one who likes
Cricket.The one who likes Race lives immediately above the one who likes Badminton.F
does not like Tennis. A does not like Volleyball.

1. Which of the following game does H likes ?


A.Hockey
B.Tennis
C.Cricket
D.Race
E.None of these

Answer & Explanation

Answer B.Tennis

Explanation :

2. D lives on the which of the following floor numbers ?


A.5
B.4
C.3
D.6
E.None of these

Answer

Answer A.5

3. Who among the following likes Hockey ?


A.H
B.E
C.C
D.F
E.None of these

Answer

Answer D.F

4. Which of the following pair is correct ?


A.E-Race
B.D-Boxing
C.G- Tennis
D.A Football
E.one of these

Answer

Answer A.E-Race

5. Who lives below the person one who likes Cricket ?


A.F
B.H
C.B
D.C
E.None of these

Answer

Answer C.B

II.Study the following information carefully to answer the given Questions

K, L, M, N, O, P and Q are seven members of a family. Each of them has a different profession-
Doctor, Teacher, Lawyer, Engineer, Architect, CA and banker, their incomes are different.
There are 2 married couples in the group.M is the doctor and earns more than Engineer
and the Lawyer. O married to the CA and she earns the least. No lady is either lawyer or
engineer.
L, the teacher earns less than K, the lawyer Q is married L, he earns more than N and K.
P is not the lawyer. The CA earns less than lawyer but more than the banker.

1. What is the profession of P ?


A.Lawyer
B.CA
C.Doctor
D.Engineer
E.None of these

Answer & Explanation

Answer B.CA
Explanation :Income : Doctor> Lawyer> CA> Banker> Er>Teacher> Architect
LQ, OP => married couples

2. Who earns the minimum in the family ?


A.Teacher
B.Lawyer
C.Banker
D.Architect
E.None of these

Answer

Answer D.Architect

3. Which of the following pair is a married couple ?


A.ON
B.KM
C.LQ
D.QN
E.None of these
Answer

Answer C.LQ

4. Who among the following is husband of O ?


A.L
B.P
C.M
D.N
E.None of these

Answer

Answer B.P

5. Which of the following is not correct ?


A.Q Lawyer M
B.P CA-M
C.L Teacher F
D.N Engineer M
E.None of these

Answer

Answer B.P C
Puzzles Set 20
I.Study the following information carefully to answer the given questions
There are 7 friends M, N, O, P,Q, R and S. All of them have a different types of Car Alto,
Swift, BMW, Audi, Fiat, Nano and WaganR, but not necessarily in the same order. All of them
are using different Service provider Airtel, Aircel, Reliance, Vodafone, Idea, Tata Docomo and
MTNL.

P has BMW and he used Airtel. The one who has Nano uses Tata Docomo. M does not use
Vodafone, while N who has Swift and uses Idea. Q and R do not have Nano. Q uses Reliance
and WagonR, while the person who has Audi uses vodafone. O uses MTNL. S who does not own
Alto uses Aircel.

1. P uses which of the following Service ?


A.Airtel
B.Aircel
C.Idea
D.Reliance
E.None of these

Answer & Explanation

Answer A.Airtel

Explanation :

2. Who among the following has Audi ?


A.P
B.R
C.S
D.Q
E.None of these

Answer

Answer B.R
3. Who among the following uses the Service Aircel ?
A.O
B.N
C.S
D.M
E.None of these

Answer

Answer C.S

4. Which of the following combination is incorrect ?


A.S-Fiat-Aircel
B.P-BMW-Airtel
C.M-Nano-Tata Docomo
D.R-Alto-Idea
E.None of these

Answer

Answer D.R-Alto-Idea

5. Which of the following combination is correct ?


A.M-BMW-Reliance
B.S-Swift-Idea
C.N-Swift-Idea
D.R-Alto-Aircel
E.None of these

Answer

Answer C.N-Shift-Idea

II.Study the following information carefully to answer the given questions


Arun, Beema, Carolin, Diya, Easwar, Francis and Govind are seven students of a school. Each of
them studies in a different standard I to VI but not necessarily in the same order. Each of them
likes a different Subject English, Hindi, Maths, Biology, Chemistry, GK and Computer but not
necessarily in the same order.

Beema studies in Standard VI but he does not like Biology or computer. Carolin like English and
does not study in standard IV or II. Easwar studies in Standard VII and likes Hindi. The one
who likes GK studies in standard I. Diya studies in standard III. Govind likes Maths. Arun does
not study in standard I.The one who like computer studies in standard IV.

1. Govind studies in which of the following standard ?


A.VI
B.II
C.III
D.V
E.None of these

Answer & Explanation

Answer B.II

Explanation :

2. Which of the following subjects does Arun likes ?


A.English
B.Biology
C.Computer
D.Hindi
E.None of these

Answer

Answer C.Computer

3. Who among the following likes Biology ?


A.Diya
B.Beema
C.Carolin
D.Arun
E.None of these

Answer

Answer A.Diya

4. Which of the following combination is incorrect ?


A.Govind II Maths
B.Diya III Biology
C.Arun IV Computer
D.Francis V English
E.None of these

Answer

Answer D. Francis V English

5. Carolin studying in which standard ?


A.III
B.IV
C.V
D.VII
E.None of these

Answer
Puzzles Set 19
I. Study the following information carefully to answer the question given below

P, Q, R, S, T, U and V are 7 football players each playing for a different team Green , Red and
Blue with at least two of them in each of these teams. Each of them likes a fruit Apple, Guava,
Banana, Orange, Mango, Papaya and Waterlemon not necessarily in the same order.

Q plays with T in team blue and he likes mango. None of those who play for either team red or
green likes either guava or banana. S plays with only the one who likes Watermelon. U likes
papaya and he plays in team red. The one who likes orange does not play in team red. V likes
watermelon and he plays for team green. P likes Apple and he plays for team red. R does not like
guava.

1. Which of the following players play for team Red ?


1.SR
2.PU
3.ST
4.PQ
5.None of these

Answer & Solution

Answer 2.PU

Solution:

2. Who likes Guava ?


1.T
2.Q
3.S
4.U
5.None of these

Answer

Answer 1. T
3. Which fruit does S likes ?
1.Mango
2.Banana
3.Apple
4.Orange
5.None of these

Answer

Answer 4.Orange

4. In which team do 3 of them play ?


1.Blue or Red
2.Red
3.Blue
4.Data inadequate
5.None of these

Answer

Answer 3.Blue

5. Which of the following combination is incorrect ?


1.T Blue Guava
2.U Red Papaya
3.Q Blue Mango
4.S Green Watermelon
5.None of these

Answer

Answer 4. S Green Watermelon

II. Study the following information carefully to answer the question given below

Seven persons M, N, O, P, Q, R and S are standing in a straight line facing north at equal
distance but not necessarily in the same order. Each of them is a different professional Actor,
Reporter, Doctor, Engineer, Lawyer, Teacher and Painter but not necessarily in the same order.

S is standing at the fifth position to the left of O. Reporter is standing at the third position to the
right of S. R is standing at the fifth position to the right of M. Q is standing second to the left of
N. Engineer is standing the second position to the left of P. Three persons are sitting between
Engineer and Painter. Doctor is to the immediate left of Engineer. Lawyer is to the immediate
right of teacher.
1. Who among the following is sitting second to the right of Teacher ?
1.O
2.N
3.Lawyer
4.Actor
5.None of these

Answer & Solution

Answer 2.N

Solution :

2. Who among the following are the immediate neighbours of Painter ?


1.Doctor and Lawyer
2.Actor and Lawyer
3.Reporter and Actor
4.Lawyer and Reporter
5.None of these

Answer

Answer 3. Reporter and Actor

3. Who among the following is sitting exactly in the middle of the row ?
1.R
2.Lawyer
3.O
4.Reporter
5.Teacher

Answer & Solution

Answer 2.Lawyer

4. Who is sitting at the left end of the row ?


1.M
2.N
3.O
4.P
5.None of these

Answer

Answer 1.M
5. How many persons are there to the left of Reporter ?
1.One
2.Two
3.Three
4.Four
5.None of these

Answer

Puzzles Set 18
I.Study the following information carefully to answer the questions given below.

Eight persons A,B,C,D,E,F,H and I are going to three different destinations Gujarat,
Amritsar, Hyderabad in three different cars- Chevrolet, Ford, Hyundai. Out of these three
are females and also one in each car. At Least two persons are there in each car.

E, a male, is travelling with only I and they are not going to Amritsar.
A is travelling in Chevrolet and and is going to Hyderabad. C is not travelling with
B and H.
C and F are travelling together. H is not going to Amritsar. D is the sister of A and
is travelling by Hyundai.

1. Members of which cars are going to Amritsar?


1)Ford
2)Cant be determined
3)Hyundai
4)Chevrolet

Answer

Answer 3)Hyundai

Explanation :

2. In which car are four members travelling?


1)None
2)Hyundai
3)Ford
4)Chevrolet

Answer

Answer 1)None

3. Which of the following combinations represents the three female members?


1)ABC
2)CID
3)CFE
4)Cant be determined

Answer

Answer 4)Cant be determined

4. Who is travelling with H?


1)CF
2)SI
3)AB
4)Cant be determined

Answer

Answer 3)AB

5. Members of which of the following are travelling in Chevrolet?


1)ACH
2)ABI
3)HAB
4)None of these

Answer

Answer 3)HAB

II.Study the following information carefully to answer the questions given below.

Five friends A,B,C,D and E wore shirts of Green, Yellow, Pink, Red
and Blue colors and shorts of Black, White, Grey, Blue and Green
colors.
Nobody wore shirt and short of same color.
D wore Blue shirt and C wore Green Short.
The one who wore Green shirt, wore Black short and the one who
wore Blue short wore Red shirt
A wore White short and Pink shirt.
E did not wear Red shirt.

1. Which color shirt did C wear?


1)White
2)Green
3)Yellow
4)None

Answer

Answer 3)Yellow

Explanation :

2. Who wore Black Short?


1)B
2)E
3)A
4)C

Answer

Answer 2)E

3. Who wore White short?


1)C
2)E
3)D
4)A

Answer

Answer 4)A
4. Which color short did B wear?
1)Grey
2)Black
3)Green
4)Blue

Answer

Answer 4)Blue

5. If C wore Green shirt and E wore Yellow shirt and if C wore Pink shirt then what
color shirt did A wear?
1)Green
2)Blue
3)Yellow
4)None of these

Answer

Puzzles Set 17
I.Study the following information carefully to answer the questions given below.

Seven specialist doctors B,M,K,P,D,F and H visit a polyclinic on four days- Tuesday,
Wednesday, Friday and Saturday In a week. At Least one doctor but not more than two
doctors visits the Polyclinic on each of these days. Each of One is Specialist in different
Fields ENT, Orthopaedics, Paediatrics, Neurology, Ophthalmology, Radiology and
Oncology.

P visit on Friday with Radiologist.


The Paediatrician does not visit on Saturday nor with D and H.
The Oncologist F visit alone on Tuesday.
M visits on Wednesday and he is not Paediatrician.
K visit on Wednesday. H is not Radiologist.
The Paediatrician visits with the ENT specialist.
The Neurologist visits on Friday.
B is neither Orthopaedician nor Radiologist.

1. What is the Speciality of B?


1)ENT
2)Ophthalmology
3)Paediatrics
4)Data inadequate
5)None of these
Answer

Answer 2)Ophthalmology

Explanation :

2. On which day of the week does D visit?


1)Wednesday
2)Saturday
3)Friday
4)Wednesday or Saturday
5)None of these

Answer

Answer 3)Friday

3. Who among them visits the Polyclinic along with B?


1) H
2)D
3)P
4)Either H or P
5)None of these

Answer

Answer 1) H

4. What is Ps Profession?
1)ENT
2)Paediatrician
3)Ophthalmologist
4)Data Inadequate
5)None of these

Answer

Answer 5)None of these

5. On which of the following days do the specialists in Orthopaedics and


Ophthalmology visit?
1)Wednesday
2)Friday
3)Saturday
4)Data inadequate
5)None of these

Answer

Answer 3)Saturday

II.Study the following information carefully to answer the questions given below.
Seven candidates Harish, Samir, nilesh, shailaja, Nikita, Laxman and Sujata are to be
interviewed for selection as Trainee officers by different panels 1 to 7 for different banks
Bank of India, SBI, Bank of Maharashtra, PNB, Axis, HDFC and ICICI not necessarily in
the same order.

Nilesh is interviewed by panel 4 for Bank of India. Samir is interviewed by panel 3


but not for PNB or Bank of Maharashtra. Harish is interviewed for SBI but not by panel 1
or 2. Nikita is interviewed by panel 6 for Axis Bank. Panel 7 conducts the interview for
HDFC. Shailaja is interviewed by panel 1 but not for Bank of Maharashtra. Panel 2 does
not interview Laxman.

1. Shailaja is interviewed for which Bank?


1)Bank of India
2)ICICI
3)HDFC
4)PNB
5)None of these

Answer
Answer 4)PN

Explanation :

2. Panel 2 conducts interview for which Bank?


1)Bank of Maharashtra
2)HDFC
3)ICICI
4)SBI
5)None of these

Answer

Answer 1)Bank of Maharashtra

3. Who is interviewed for ICICI?


1)Nikita
2)Shailaja
3)Laxman
4)Samir
5)None of these

Answer

Answer 4)Samir

4. Which candidate is interviewed by panel 5?


1)Laxman
2)Sujata
3)Shailaja
4)Harish
5)None of these

Answer
Puzzles Set 16
I.Study the following information carefully to answer the questions given below.
Seven members P, Q, R, S, T, U and V are working in different cities Ahmedabad,
Bangalore, Chennai, Hyderabad, Kolkata, Delhi and Mumbai not necessarily in the same
order. Each one has a different mother tongue Tamil, Kannada, Telungu, Hindi, Marathi,
Punjabi and Bangla not necessarily in the same order.
R works in Bangalore and his mother tongue is not tamil or marathi. Ss mother
tongue is Punjabi and he works in Ahmedabad. T and U do not work in Chennai and none
of them has marathi mother tongue. Q works in Hyderabad and his mother tongue is
telungu. The one who works in Delhi has bangle mother tongue. V works in Mumbai and
his mother tongue is hindi, T does not work in Kolkata.

1. What is Rs mother tongue ?


A)Tamil
B)Kannada
C)Punjabi
D)Hindi
E)None of these

Answer

Answer B)Kannada

Explanation :

2. Who works in Delhi ?


A)T
B)U
C)V
D)S
E)None of these

Answer
Answer A)T

3. What is Us mother tongue ?


A)Telungu
B)Hindi
C)Tamil
D)Marathi
E)None of these

Answer

Answer C)Tamil

4. Who works in Chennai ?


A)S
B)R
C)Q
D)P
E)None of these

Answer

Answer D)P

5. Which of the following is correct ?


A) Q Hyderabad Punjabi
B) T Ahmedabad Bangla
C) V Mumbai Hindi
D) S Delhi Telungu
E)None of these

Answer

Answer C) V Mumbai Hindi

II.Study the following information carefully to answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F and G are 7 friends. Each of them likes a particular fruit and city.
The choices of fruits and favourite city not necessarily in the same order.
Fruit: Apple, Banana, Pear, Guava, Orange, Mango, Waterlemon
City : Mumbai, Pune, Delhi, Kolkata, Chennai, Hyderabad, Cochin
B likes Mango and her favourite city is Chennai, The one whose favourite city is
pune, likes waterlemon. Es favourite city is Kolkata. C likes guava and his favourite city is
not Mumbai. Gs favourite city is cochin and he does not like either banana or pear. The
favourite city of the who likes orange is Hyderabad. E does not like pear. As favourite city
is neither pune nor Hyderabad. D does not like waterlemon.
1. What is Fs favourite city ?
A)Delhi
B)Mumbai
C)Pune
D)Kolkata
E)None of these

Answer

Answer C)Pune

Explanation :

2. Who like Pear ?


A)C
B)F
C)B
D)A
E)None of these

Answer

Answer D)A

3. Which fruit does G likes ?


A)Apple
B)Banana
C)Waterlemon
D)Orange
E)None of these

Answer

Answer A)Apple

4. Which of the following combination is correct ?


A) D Kolkata Apple
B) E Hyderabad Banana
C) G Cochin Orange
D) A Mumbai Pear
E)None of these

Answer

Answer D) A Mumbai Pear

5. Which of the following combination is not correct ?


A)B Chennai Mango
B)F Pune Watermelon
C)E Kolkata Banana
D)C Cochin Apple
E)None of these

Answer

Puzzles Set 15
I.Study the following information carefully to answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F and G are 7 friends left for 7 different cities Delhi, Chennai,
Hyderabad, Bangalore, Kolkata, Chandigarh and Jaipur, each one on a different day of the
week. C left for Jaipur on Monday. On the last day of the week, the person left for
Bangalore. E left the next day of A who left for Chandigarh and on the previous day of G.
D left for Kolkata on Friday. B didnt leave for either Hyderabad or Bangalore and G left
for Delhi.

1. On which day of the week did B leave ?


A)Sunday
B)Saturday
C)Monday
D)Tueday
E)None of these

Answer
B)Saturday

Explanation :

2. Who left for Bangalore ?


A)E
B)B
C)G
D)F
E)None of these

Answer

D)F

3. Who left on Tuesday ?


A)A
B)C
C)G
D)F
E)None of these

Answer

A)A

4. On which day of the week did E leave ?


A)Friday
B)Sunday
C)Wednesday
D)Thursday
E)None of these

Answer
C)Wednesday

5. Which of the following Combination is not right ?


A)C Jaipur
B)F Bangalore
C)A Chandigarh
D)E Kolkata
E)None of these

Answer

D)E Kolkata

II. Study the following information carefully to answer the questions given below.
P, Q, R, S, T, U and V are 7 friends who travel to college everyday by a particular
train which stops at 5 stations 1, 2, 3, 4 and 5 respectively after it leaves base stations. 3
among them get in the train at the base station. S gets down at the next station at which U
gets down. Q gets in with 2 persons and does not get down with either P or T. V alone gets
in at station 3 and gets down with R after 1 station. P travels between only 2 stations and
gets down at station 5. None of them gets in at station 2. R gets in with U but does not get in
with either Q or S. T gets in with 2 others and gets down alone after S. Q and S going to
same college and they get down together at station 3. None of them gets down at station 1.

1. At which station does T get down ?


A)Station 2
B)Station 4
C)Station 3
D)Station 5
E)None of these

Answer

B)Station 4

Explanation :

2. At which station does R, U get in ?


A)Base station
B)Station 2
C)Station 1
D)Station 3
E)None of these

Answer

C) Station 1

3. After how many station does Q get down ?


A)4
B)3
C)1
D)2
E)None of these

Answer

D)2

4. At which of the following station does Q and T get in ?


A)Base Station
B) Station 1
C) Station 2
D) Station 3
E)None of these

Answer

A)Base Station

5. Which of the following is correct ?


A)T gets in at the base station
B)R gets in at the Station 3
C)V gets down at Station 5
D)U gets down at Station 2
E)None of these

Answer
Puzzles Set 14
I. Study the given information carefully to answer the given questions.

A, B, C, D, E, F and G live on 7 different floors of building but not necessarily in the


same order. The lowermost floor is numbered 1, then 2,3 and so on. Each one of them also
likes a different colours namely violet, yellow, green, pink, white, blue and red.
A lives on an odd numbered floor but not on the floor numbered 3. The one who
likes white lives immediately above A. Only 2 persons live between D and the one who likes
white.
The one who likes yellow lives on one of the odd numbered floor above D. Only 3
persons live between C and the one who likes yellow. The one who likes green lives
immediately above C.
The one who likes violet lives immediately above one who likes red. G lives on an
odd numbered floor. Only one person lives between B and E. B lives on one of the floors
above E. Neither C nor A likes pink. E does not like green.

1. Which of the following colour does E likes ?


A)Red
B)Violet
C)Blue
D)Pink

Answer

B)Violet

Explanation :

2. Who among the following lives on the floor numbered 5 ?


A)F
B)D
C)B
D)A

Answer

D)A
3. Which of the following combination is correct ?
A)C Blue
B)G Violet
C)A Green
D)F Yellow

Answer

A)C Blue

4. Which of the following combination is not true ?


A)D 3th floor
B)G 7th floor
C)E 4th floor
D)C 5th floor

Answer

D)C 5th floor

5. Who lives between E and F ?


A)D
B)G
C)C
D)B

Answer

A)D

II. Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven people P, Q, R, S, T, U and V have their weekly offs on different days of the
week(Sunday Saturday but not necessarily in the same order).Each of them has a liking
for different cuisine Indian, Italian, Mexican, Chinese, Spanish, Thai and Continental not
necessarily in the same order.
Q likes Thai food and get its weekly off on Thursday. S likes Italian food and does
not have off on Sunday. T has weekly off on Saturday. V has weekly off on Tuesday. U likes
Continental food, where as the one who have weekly off on Monday likes Mexican food. R
does not like Spanish food and has weekly off on Wednesday, the one who likes Indian food
does not have weekly off on Tuesday or Wednesday.

1. Who likes Indian Cuisine ?


A)R
B)T
C)V
D)S

Answer

B)T

Explanation :

2. S have weekly of on which of the following Day?


A)Tuesday
B)Saturday
C)Friday
D)Monday

Answer

C)Friday

3. R like which of the following Cuisine ?


A)Mexican
B)Italy
C)Thai
D)Chinese

Answer

D)Chinese

4. Which of the following pair is correct ?


A) V Chinese
B) R Spanish
C) P Mexican
D) Q Indian

Answer

C) P Mexican
5. Which of the following pair is not correct ?
A)Q Thursday
B)S Friday
C)V Tuesday
D)T Monday

Answer

Puzzles Set 13
I. Study the following information to answer the given questions questions
P, Q, R, S, T,U and V are seven employess in the Big company. Three of them are in
1 grade and 2 of them in other 2 grades among A, B and C. Each of them earns different
amount as salary.
There are 3 ladies among them one each in each grade. R and her husband only are
in grade B. V earns the maximum and he along with only S are in grade A. S earns more
than only P. U and her friend Q are in Grade C. P is not in Grade C. U earns less than R
but more than Q. T earns less than Q.

1. Who are the following in Grade A ?


1)S
2)P
3)V
4)Both S and V

Answer

4)Both S and V

Explanation :

2. Who earns greater than R ?


1)U
2)V
3)P
4)Both U and V

Answer
2)V

3. The one who earns the maximum in which Grade ?


1)A
2)B
3)C
4)Data inadequate

Answer

1)A

4. Who among the following earns the minimum Salary ?


1)V
2)T
3)P
4)R

Answer

3)P

5. Which of the following Group belongs to Grade C ?


1)PSV
2)TOR
3)QTU
4)QRV

Answer

3)QTU

II. Study the following information to answer the given questions questions
7 players A, B, C, D, E, F and G from 7 different countries such as Canada, India,
Singapore, Sri Lanka, South Africa, Kenya and Maldives participate in the Games but not
necessarily in the same order.
All of them participate in 7 different games, viz Badminton, Swimming, Boxing,
Hockey, Netball, Rugby and Tennis. The one who participate in Boxing does not belong
to South Africa. D is from Singapore and he does not participate in Hockey. The one who
is from Sri Lanka participates in Badminton. The one who is from India does not
participate in Hockey or Netball. A is from Maldives. G from Canada and participates in
Rugby. C participates in Table tennis but he is neither from Kenya nor South Africa. B
participates in Swimming and E participates in Boxing.

1. Who among the following Participated in Rugby ?


1)F
2)G
3)D
4)B

Answer

2)G

Explanation :

2. The one who is from Kenya participated in which of the following games ?
1)Swimming
2)Hockey
3)Boxing
4)Tennis

Answer

3)Boxing

3. C belongs to which of the following Country ?


1)India
2) Sri Lanka
3)Maldives
4)Kenya

Answer

1)India

4. Which of the following Combination is correct ?


1)B- South Africa Swimming
2)G -India Badminton
3)D-Maldives Tennis
4)A-Canada Swimming

Answer

1)B- South Africa Swimming


5. The one who is from Canada participated in which of the following games ?
1)Boxing
2)Tennis
3)Rugby
4)Netball

Answer

Puzzles Set 12
I. Study the following information carefully to answer the given questions
W, X, Y, Z, M, N and O are travelling in three buses P , Q and R with at least 2 of
them in any of these buses. Each of them has a favourites country such as Denmark,
Russia, Britain, Malaysia, Germany, Kenya and USA.
X travelling in bus Q with M. Ms favourite country is USA. Those who travel in
bus P do not like Denmark and Malaysia. The one who likes Russia travels only with O in
bus R. The one whose favourite country is Germany does not travel in the same bus with
either M or O. W does not travel in bus Q. W likes Kenya. Z and N are travelling in the
same bus. N does not like Britain. The one whose favourite country is Malaysia does not
travel in Bus Q.

1. In which bus W, Z and N travelling ?


A)Cannot be determines
B)P
C)Q
D)R
E)None of these

Answer

B)P
Explanation:
2. Whose favourite country is Denmark ?
A)X
B)W
C)Y
D)Z
E)None of these

Answer

A)X

3. What is Ms favourite country?


A)Kenya
B)Malaysia
C)USA
D)Germany
E)None of these

Answer

C)USA

4. Which of the following combination is right ?


A)W R : Russia
B)O P : Germany
C)N R : Malaysia
D)Z P : Britain
E)None of these

Answer

D)Z P : Britain

5. Y travelling in which bus ?


A)P
B)Q
C)R
D)Cannot be determined
E)None of these

Answer

C)R

II. Study the following information carefully to answer the given questions
A group of 7 persons P, Q, R, S, T, U AND V works as Clerk, IT officer,
Agricultural Officer, Forest Officer, Terminal Operator, Research Analyst and Economist
for the banks A, B, C,D , E, F and G. R works for bank E and is neither a Economist nor a
Forest officer. T is an Research Analyst and works for bank C. P works as a Clerk and
does not work for bank B or D. The one who is an IT Officer works for bank F. The one
who works for bank D works as a Forest Officer. U works for bank B. V works for bank A
as a Economist. S is not an IT Officer.

1. Who among the following works as Terminal Operator ?


A)P
B)Q
C)R
D)S
E)None of these

Answer

C)R
Explanation:

2. Who working in the bank B ?


A)U
B)V
C)S
D)T
E)None of these

Answer

A)U

3. Which of the following combination is correct ?


A)F Agricultural Officer
B)C Clerk
C)A Economist
D)G Forest Officer
E)None of these

Answer

C)A Economist

4. What is the profession of R ?


A)Clerk
B)Terminal Operator
C)IT officer
D)Economist
E)None of these

Answer

B)Terminal Operator

5. Which of the following is correct ?


A)S Bank C
B)V Bank B
C)R Bank D
D)P Bank G
E)None of these

Answer

Puzzles Set 11
Directions for questions : These questions are based on the following information.
Banking Complex is an 8 storeyed building located in suburbs of Mumbai. The seven major
banks of the country have their corporate offices on the different floors of the building starting
from 1st floor to 7th floor. 0th or Ground floor has a parking lot. The different banks are namely
CICIC bank, DFHC bank, Cyndicate bank, VTI bank, Kanara bank, Korporation bank and
HFBC bank. Each of these bank is managed by a manager. The names of the managers of these
banks are Mr. K.Bangarappa, Mr. V.Kant, Mr. S.Raju, Mr. R.Sanjay, Mr. A.Subodh, Mr.
D.Shishir and Mr. B.Krishna (not necessarily in the same order). Further, information is given as
a. Either VTI bank or HFBC bank is on the top or first floor respectively.
b. D. Shishir is the manager of the bank which is on 5th floor.
c. DFHC and Korporation bank are on the consecutive floors.
d. K. Bangarappa and Mr. A. Subodh are the managers of the CICIC bank and Kanara bank
respectively.
e. Mr. S. Raju and Mr. D. Shishir are the managers of the banks which are on consecutive floors.
f. Mr. V.Kant, who is the manager of DFHC bank, and Mr. K. Bangarappa have one bank in
between their respective floors.
g. Mr. S.Raju, who is the manager of the Cyndicate bank sits on the floor just above the
Korporation bank.

1. Which bank is on the immediate next floor to Kanara bank?


A. DFHC bank
B. CICIC bank
C. Either (A) or (B)
D. Cyndicate bank

Answer

C. Either (A) or (B)

2. Mr. D.Shishir is the manager of which bank?hich bank is on the immediate next
floor to Kanara bank?
A. Korporation bank
B. Kanara bank
C. DFHC bank
D. Either (A) or (B)

Answer

A. Korporation bank

3. If Mr. R.Sanjay is the manager of the bank on 1st floor, who is the manager of VTI
bank?
A. Mr. R. Sanjay
B. Mr. K. Bangarappa
C. Mr. A. Subodh
D. Cannot be determined

Answer

D. Cannot be determined

4. The manager of the Cyndicate bank sits on which floor?


A. Second
B. Third
C. Sixth
D. Fourth

Answer

C. Sixth
5. If HFBC bank is on top floor, how many banks are in between DFHC bank and
HFBC bank?
A. Two
B. Four
C. One
D. Three

Answer

A. Two

Directions for questions : These questions are based on the following information.
Amit, Bunty, Reena, Veena and Dolly were selected for prizes because of their excellent
performance by the school. On this occasion their parents were also invited by the school
authority. Brajest, Jayant, Manoj, Ritesh and Vinod were the fathers of the individuals but not in
the same order. Anju, Babita, Punam, Rita and Vinita were the mothers of the individuals but not
in the same order. Among the children only two are males. The first letter of the name of any
parent was not same as the first letter of eth name of their child. The same was true of spouses
also.
The first letter of the name of Dollys father was the same as that of Reenas mother. Similarly,
Dollys mothers name started with the first letter of Reenas father name. Brajesh and Manoj
were not the fathers of Veena and Amit respectively. The first letter of Buntys mother was the
same as the first letter of the name of Veenas father. Anju is not Dollys mother. Jayant is the
husband of Punam. Reenas performance was best among all; that is why her mother Babita
praised her.

1. Who among the following is the father of Amit?


A. Manoj
B. Vinod
C. Jayant
D. Brajesh

Answer

C. Jayant

2. Who among the following is the son of Rita?


A. Amit
B. Bunty
C. Either Amit or Bunty
D. Cant say

Answer

B. Bunty
3. Fathers name of Reena is?
A. Cant say
B. Vinod
C. Brajesh
D. Manoj

Answer

B. Vinod

4. Who of the following couples is correctly matched?


A. Vinod, Babita
B. Manoj, Punam
C. Brajesh, Anju
D. None of these

Answer

Puzzles Set 10
Directions for questions : These questions are based on the following information.
Of the five boys A, B, C, D, and E, two are good, one is poor and two are average in studies.
Two of them study in post-graduate classes and three in under-graduate classes. One comes from
a rich family, two from middle class families and two from poor families. One of them is
interested in music, two in acting and one in sports. Of those studying in under-graduate classes,
two are average and one is poor in studies. Of the two boys interested in acting, one is a post-
graduate student. The one interested in music comes from a middle class family. Both the boys
interested in acting are not industrious. The two boys coming from middle class families are
average in studies and one of them is interested in acting. The boy interested in sports comes
from a poor family, while the one interested in music is industrious. E is industrious, good in
studies, comes from a poor family and is not interested in acting, music or sports. C is poor in
studies in spite of being industrious. A comes from a rich family and is not industrious but good
in studies. B is industrious and comes from a middle class family.

1. Name the boy interested in sports.


A. A
B. B
C. C
D. D

Answer

C. C
2. Name the boy interested in music.
A. A
B. B
C. C
D. D

Answer

B. B

3. Name the middle class family boy interested in acting.


A. A
B. B
C. C
D. D

Answer

D. D

4. Name the boys studying in post-graduate classes.


A. A, D
B. A, E
C. B, C
D. D, E

Answer

B. A, E

5. Name the boy who is not industrious and is average in studies.


A. A
B. B
C. C
D. D

Answer

D. D

Directions for questions : These questions are based on the following information.
There are seven students A, B, C, D, E, F and G. Each of them has a different favorite subject
English, Math, Physics, Chemistry, Biology, Sociology and Philosophy. Each of the students
secured different marks in the examination. C has secured second highest marks and neither
English nor Math is his favorite subject. E secured the least marks and neither Sociology nor
Math is his favorite subject. The favorite subject of D is Physics and he secured more marks than
B and G but less than A. The favorite subject of B is Biology and his marks are more than the
marks of E but less than the marks of G. the favorite subject of A is Philosophy. The student
whose favorite subject is Chemistry got the highest marks.

1. Chemistry is the favorite subject of


A. A
B. C
C. F
D. G

Answer

C. F

2. Which is the favorite subject of E?


A. Math
B. English
C. Biology
D. Data inadequate

Answer

B. English

3. When all the seven students are arranged according to their marks in descending
order, what is the position of A from the top?
A. Second
B. Third
C. Fourth
D. Data inadequate

Answer

B. Third

4. What is the favorite subject of G?


A. Math
B. Sociology
C. Either Math or Sociology
D. None of these

Answer

A. Math
5. Who got the second least marks?
A. C
B. D
C. G
D. None of these

Answer

Puzzles Set 9
Directions for questions : These questions are based on the following information.

Four persons A, B, C and D are sitting in row-I, facing South and another four persons W, X,
Y and Z are sitting in row-II, facing North. Each person in row-I is facing exactly one person
from row-II. One of the persons is from Biotechnology.
B sits second to the left of the person, who is opposite the person from MCA. The person from
MCA is an immediate neighbour of Y. Y is not from CSE, but is immediate neighbour of the
person from IT. W is not from IT, but sits opposite the person from MBA, who is not at any
extreme. A sits opposite the person from Civil. C is from ECE and is an immediate neighbour of
the person from Mechanical. Z sits opposite the person who is immediate neighbour of C.

1. _______persons are sitting between D and the person from Mechanical?


1 : One
2 : Zero
3 : Two
4 : Either (1) or (2)
5 : Cannot be determined

Answer

1 : One

2. ______sits opposite the person from Biotechnology.


1:D
2 : The person from CSE
3 : The person from ECE
4:B
5:Z

Answer

3 : The person from ECE

3. ______sits second to the right of X.


1:Y
2:W
3:Z
4 : The person from MCA
5 : The person from IT

Answer

1:Y

Four out of the following five are alike in a certain way based on the given information
and so form a group. Find the one which does not belong to that group?
1:B
2:C
3 : The person from Civil
4:Z
5 : The person from CSE
Answer
2:C
Which of the following is true ?
1 : The person from Mechanical is at the right extreme.
2 : C is not sitting opposite Y.
3 : The person from MBA and A are neighbours.
4 : D is from MCA.
5 : ALL of these
Answer
3 : The person from MB
Puzzles Set 8
Directions for questions : These questions are based on the following information.

A,B,C,D,E,F,G,H, eight members of a family sit around a circular table. The following
information is known about them: There are three married couples in the family. E is third to the
right of B, and exactly two persons sit between G and E. C is to the right of his grandson. F is the
son-in-law of D and his daughter is A who sits to the left of her aunt E, who is opposite D. G and
E are sisters-in-laws. H is unmarried, while F has no siblings. Each couple has at least one child.

1. ________sits to the right of H.


1:A
2:B
3:C
4:D
5 : None of these

Answer

3:C

2. Who is wife of B?
1:C
2:E
3:A
4:D
5:G

Answer

2:E

3. ______is the daughter of D


1:B
2:A
3:G
4:E
5:F

Answer

3:G

4. ______sits opposite Cs son.


1:H
2:E
3:G
4:F
5 : Cannot be determined

Answer

1:H

5. _____is 3 places away to the left of B


1 : His son
2 : His father
3 : His mother
4 : Her father
5 : Either her mother or father

Answer

2 : His father
Puzzles Set 7
Directions for questions : These questions are based on the following information.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the center. Each
of them works in a different city among Delhi, Kolkata, Kanpur, Goa, Banglore, Hyderabad,
Chennai and Pune, but not necessarily in the same order.
(1) A is third to the left of the person who works in Goa and opposite G.
(2) B is second to the right of E, who is not to the immediate right of G. E is not adjacent to A.
(3) The persons who works in Kanpur and Delhi are opposite each other but they are neither B
nor A.
(4) D, who works in Hyderabad, is third to the right of the person who works in Kanpur.
(5) F and H are neither opposite nor adjacent to each other.
(6) C is neither adjacent to F nor adjacent to the person who works in Banglore.
(7) Neither A nor G is from Chennai and the person who works in Chennai is to the immediate
left of the person who works in Kolkata.

1. ________works in Pune
1:H
2:G
3:A
4:B
5:C

Answer
4:B

2. In ______city does A work.


1 : Pune
2 : Kanpur
3 : Banglore
4 : Delhi
5 : Kolkata

Answer

5 : Kolkata
3. Who is second to the left of the person from Hyderabad?
1 : The person from Kolkata.
2 : The person from Chennai.
3:C
4:G
5 : None of these

Answer

2 : The person from Chennai.

4. Who is seated opposite C?


1:F
2:E
3:D
4:H
5:G

Answer

1:F

5. Which of the following combinations is correct?


1 : G-Pune
2 : B-Chennai
3 : F-Delhi
4 : H-Kanpur
5 : None of these

Answer

Puzzles Quiz set 6


Directions for questions : These questions are based on the following information.

Six girls A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing North and six boys P, Q, R, S, T and
U are sitting in a different row facing South, but not necessarily in the same order. Each girl in a
row is facing exactly one boy from the other row. The following information is known about
them.
P sits second to the right of the person who sits opposite B. B does not sit at any end of the row.
C and D are immediate neighbours of B, and one of them sits at an extremes. E sits second to the
left of D but not opposite R.
P is a neighbour of R but is not opposite F. Neither Q nor T are adjacent to P. T is adjacent to
either R or Q but not both. U is a neighbour of the person who sits opposite E.
1. ________sits opposite to C.
1:S
2:P
3:R
4:Q
5:T

Answer

5:T

2. _____sits second to the left of R?


1:S
2:T
3:P
4:Q
5:U

Answer

2:T

3. If S and D interchange their positions, then who sits to the immediate left of
D?
1:U
2:R
3:P
4:T
5:Q

Answer

3:P

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group.
Find the one which does not belong to that group?
1 : U, A
2 : P, B
3 : D, S
4 : C, R
5 : D, T

Answer

5 : D, T
5. Which of the following is true, according to the given information?
1 : U and C are at the extremes.
2 : R sits second to the right of S.
3 : T sits to the immediate right of Q.
4 : B sits second to the left of A.
5 : All the above

Answer

1 : U and C are at the extremes.


Puzzles Set 5
Directions for questions : These questions are based on the following information.

Each of the six persons A, B, C, D, E and F belongs to a different tribe among P, Q, R, S, T and
U. Each of them belongs to one of the four countries Bhutan, China, Mangolia and Pakistan. At
least one and at most two persons belong to each of the four countries. Each of them knows
exactly one language among Spanish, French, Dutch and Swedish. At least one and at most two
know each of these four languages. No two persons have the same combination of country and
language. The following information is known about them.

(i) F and C belong to the same country and A and D belong to different countries.

(ii) E belongs to China and tribe T. The person who belongs to tribe P knows Swedish.

(iii) Two persons know Dutch and two persons belong to each of Bhutan and Pakistan.

(iv) B belongs to Bhutan. Two persons the one who belongs to the tribe R and B know French.

(v) C knows Dutch and belongs to tribe Q.

(vi) Neither A nor the person who belongs to Pakistan knows French.

(vii) The persons who are belonging to the tribes Q and U know the same language.

1. A belong to ______ country.


1 : Bhutan
2 : China
3 : Mangolia
4 : Pakistan
5 : Cannot be determined.

Answer

1 : Bhutan

2. F belongs to ___ Trade.


1:P
2:R
3:Q
4:T
5:S

Answer
1:P

3. Choose the true statement about the persons who belong to the tribes S and
U?
1 : One of them is F and the other one is B.
2 : They both know the same language.
3 : They both belong to the same country.
4 : One of them knows Spanish
5 : They do not have any common parameter.

Answer

3 : They both belong to the same country.

4. D know ______ language.


1 : Spanish
2 : Dutch
3 : Cannot be determined
4 : French
5 : Swedish

Answer

4 : French

5. Choose the true statement about the person who belongs to the tribe P.
1 : The person belongs to China.
2 : The person is A.
3 : The person knows the same language which the person from the country
Bhutan knows.
4 : The person is from Pakistan.
5 : None of these

Answer

4 : The person is from Pakistan.


Puzzles Set 4
Directions for questions: These questions are based on the information given below.

Eight members P, Q, R, S, T, U, V, W of a family are sitting around a circular table. The


family members belong to three generations and each couple has at least one daughter and one
son.
Q, the grand father of U, has more number of children than the number of grandchildren. S is
opposite his mother T, who is adjacent to her granddaughter. V is to the immediate left of her
brother-in-law. Ps daughter R, is to the immediate right of her aunt W. P is third to the right of
his sister.

1. What is the position of R with respect to T?


1 : Immediate left
2 : Immediate right
3 : Second to the left
4 : Second to the right
5 : Either (1) or (2)

Answer

1 : Immediate left

2. How many couples are there in the family?


1 : One
2 : Two
3 : Three
4 : Four
5 : Cannot be determined

Answer

2 : Two

3. What is the position of Q with respect to S?


1 : Second to the left
2 : Immediate right
3 : Second to the right
4 : Immediate left
5 : Cannot be determined

Answer

5 : Cannot be determined
4. How is S related to U?
1 : Uncle
2 : Mother
3 : Father
4 : Aunt
5 : Grand mother

Answer

1 : Uncle

5. Which of the following pairs are not siblings?


1 : SW
2 : PS
3 : UR
4 : WP
5 : PV

Answer

Puzzles Quiz Set 3


Directions for questions : These questions are based on the following information.
Eight persons A, C, E, F, G, L, M and P have different sim cards, viz. Docomo, Airtel and
BSNL. There are atleast two persons at most three persons who have the same sim. They have
recharged their sim with different amounts viz Rs.20, Rs.30 and Rs. 40. No two persons, who
have the same sim, recharged with the same amount. Atleast two persons and atmost three
persons reacharged with the same amount.
P recharged with Rs.40 and has BSNL sim. F and P have the same sim but F did not recharge
with Rs.20. F and L recharged with the same amount. The persons with Docomo sim, did not
recharge with Rs.30. G and E recharged with the same amount. G and M have the same sim
which is not the sim of L. A and C recharged with the same amount but not with Rs.40. C and E
have different sims.

1. Who among the following persons has Airtel sim?


1:C
2:M
3:G
4:F
5:E

Answer
5:E

2. _______sim does A have.


1 : BSNL
2 : Airtel
3 : Docomo
4 : Either Docomo or Airtel
5 : Cannot be determined

Answer

2 : Airtel

3. Choose the correct combination.


1 : G 40 BSNL
2 : L 20 Airtel
3 : F 30 BSNL
4 : A 20 BSNL
5 : C 20 Airtel

Answer

3 : F 30 BSNL
4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given
information and hence form a group. Find the one, which does not belong to
that group?
1 : A, Airtel
2 : C, BSNL
3 : E, Rs.30
4 : M, Rs.20
5 : G, Rs.40

Answer

Puzzles Set 2
Directions for questions : These questions are based on the information given below. Each of the
nine students A, B, C, D, E, F, G, H and I belongs to a class among VIII, IX and X. Each of them
is among the top three rankers of the class. No two students in a class got the same rank. In each
class there is at least one male and one female.

(i) A, G and H got the same rank.

(ii) F belongs to the same class as I. B does not belong to the same class as H, who is a female.

(iii) Among the students who got the same rank there is at least one male and one female.

(iv) E belongs to class X and has a lesser rank than other students in his class.

(v) A is the only male in class IX. Only in class IX there is exactly one male.

(vi) B and C got the first ranks and both of them are males.

(vii) D got the 3rd rank and she belongs to class VIII.

1. The rank of G is __________?


1 : three
2 : Two
3 : one
4 : Either one or two
5 : Either one or three

Answer
2 : Two

2. Which of the following got First rank in class IX?


1:I
2 : Cannot be determined
3:C
4:F
5:A

Answer

2 : Cannot be determined

3. Total females among these 9 tudents?


1 : Five
2 : one
3 : Four
4 : Two
5 : Cannot be determined

Answer

3 : Four
4. Which of the following is not true about C?
1 : Cs rank is same as that of G.
2 : Rank of C is 1.
3 : C belongs to class X.
4 : C is a male.
5 : None of these

Answer

1 : Cs rank is same as that of G.

5. Who among the following is not a female?


1:D
2:H
3:F
4:C
5:I

Answer
Puzzles set 1
Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given
below.

A Guest house accommodates twelve persons in six rooms. The persons are A, B, C, D, E, F, P,
Q, R, S, T and U. The rooms are 1, 2, 3, 4, 5 and 6. Each room of the guest house is coloured
with different colours. Those colours are blue, green, yellow, black, pink and white. Each room
accommodates two persons.
A, B, Q, R, T and U are the only males in the group. Females rooms are odd numbered
whereas males rooms are even-numbered.

i. A and B share room. Cs roommate is not D.


ii. E does not live in 6, which is yellow. Neither room 5 nor room 4 is blue or black.
iii. The pink room is an odd number but it is not room 3. F lives in room 5 with D
iv. Ps roommate is not S. The blue room is even numbered.
v. R lives in the green room whereas D lives in the white room.
vi. S does not lives in room 3. Ts room is blue.

1. Who among the following are accommodated in the pink-coloured room?


1 : E and S
2 : C and S
3 : P and C
4 : Data inadequate
5 : None of these

Answer

4 : Data inadequate

2. Who among the following are accommodated in room 3?


1 : P and C
2 : P and E
3 : C and E
4 : Data inadequate
5 : None of these

Answer

4 : Data inadequate

3. In which A and B are accommodated?


1:2
2:4
3:6
4 : Data inadequate
5 : None of these

Answer

3:6

4. Which of the following statements are definitely true?


i. U is the partner of T
ii. Q is the partner of D
iii. R is the partner of Q
iv. U is the partner of R
1 : Only i
2 : Only ii
3 : Only iii
4 : Both i and ii
5 : None

Answer

5 : None

5. Which of the following statements is/are definitely false?


(A) A and B are accommodated in the yellow room
(B) Q is accommodated either in the blue room or in the green room
(C) C is accommodated either in the Pink room or in the black room
(D) U is accommodated in room 2
1 : None
2 : Only D
3 : Only A & D
4 : Only B & D
5 : All are true

Answer

2 : Only D

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given
below.
A dealer sold six bikes Avenger, Bullet, Champ, Desire, Enfield and Fazer during a period of
Monday to Saturday, one bike on each day.
i. The bike Champ was sold at least before three bike
ii. The bike Fazer was sold on Tuesday
iii. Both the bike Bullet and Enfield were sold at least before one bike.
iv. The bike Desire was sold immediately after the bike Champ.
v. At least four bike were sold after the bike Enfield.
1. How many bikes were sold after the bike Desire?
1 : Cant say
2:3
3:2
4:5
5 : None of these

Answer

3:2

2. How many bikes were sold before the bike Fazer?


1 : Cant say
2:1
3:2
4:3
5 : None of these

Answer

2:1

3. The bike Avenger was sold immediately after:


1 : Monday
2 : Tuesday
3 : Wednesday
4 : Friday
5 : Saturday

Answer

4 : Friday

4. If Ravi is the person who purchased the bike sold on Wednesday, then the bike
purchased by him is:
1 : Avenger
2 : Bullet
3 : Champ
4 : Desire
5 : Enfield

Answer

3 : Champ
5. Which is the bike sold on Saturday?
1 : Bullet
2 : Cant say
3 : Champ
4 : Desire
5 : None of these

Answer

5 : None of these