You are on page 1of 25

Мистерија је добрим делом већ решена.

Где је историја заказала,
одговор је понудила генетика. Истраживања потпуно руше чувену
тезу Константина Порфирогенета о досељавању Словена на
Балканско полуострво у 6. веку после Христа, пошто се оно збило
коју десетину хиљада година раније и може се пратити путем
хаплогрупе R1a. Заправо, релативно мали проценат становништва
Балканског полуострва има словенско порекло. Највећи проценат
аутохтоног становништва (хаплогрупа I2) концентрисан је у
динарским пределима.
По мушкој линији 80% становништва Европе потиче од једне од 3
основне хаплогрупе: R1b, I и R1a. Хаплогрупа R1b је доминантна
међу западноевропљанима, R1a међу Словенима, док је I
доминантна на Балкану и у Скандинавији.
Група I је међу њима најстарија, тако да иако нису народ најстарији,
Србаљи су ипак најдревнији Европљани. Изнедрили су страшне
Викинге (са отопљавањем су се након леденог доба издвојили и
кренули према северу) и у најблискијој су вези са Аврамовом,
семитском Ј хаплогрупом, доминантном међу Јеврејима.
Map 2- spread of Haplogroups R1b, I
and R1a (12,000 years ago)

Map 3 - spread of Neolithic
haplogroups (from 8,000 years ago)

Zakon uklesan u kamenu

Hiti iz Likije su ostavili trag - kamen poznat kao Obelisk iz
Ksantosa čiji natpisi predstavljaju zbirku zakona starih Srba.
Zakonik je nastao približno kad i u svetu poznati Hamurabijev
Balkansko poluostrvo je prvi naseljeni region iz koga su kasnije
naseljeni ostali delovi Evrope. Sadašnji stanovnici Balkana su
potomci velikog plemena Rašana koji su tu živeli od najstarijih
dana. Većina ih je ostala u svojoj prapostojbini, dok se manji deo
u seobama odlučio da promeni mesto i nastani druge delove
Evrope, pa i Azije."
Kada je sa ovom teorijom davno u Čikagu istupio Svetislav
Bilbija, priznati etimolog, koji je godinama istraživo korene Srba,
nastalo je komešanje među onima koji su prihvatali teoriju
germanske škole prema kojoj su Sloveni na Balkan stigli u 6. i 7.
veku posle Hrista. Ali, to je bio tek početak uzdrmavanja temelja
srpske istorijske nauke zasnovane na teorijama plasiranim sa
Zapada.

Koreni još u prošlom veku

U pretpostavke da su Sloveni stigli na Balkan u 6. veku posle
Hrista sumnjalo se još u prošlom veku. Među tim "nevernim
Tomama" najglasniji je bio srpski istoričar Miloš S. Milojević.
Međutim, i sa zapada i sa istoka stizale su, takođe, sumnje da je
sve bilo baš onako kako piše u udžbenicima i enciklopedijama.
Francuz Siprijan Rober je stavio pod lupu teoriju o doseljavanju
Slovena, pa i Veliku seobu naroda u četvrtom veku posle Hrista,
a nekoliko ruskih naučnika svojim novim saznanjima izazvalo je
gotovo revoluciju još u to vreme. Georgij Dankovski, Aleksandar
Čertakov i V. V. Hvoja istupili su sa svojim učenjima koja kasnije
prihvata i savremeni ruski istoričar B. A. Ribakov, a koja se
zasnivaju na spoznajama da praslovenski period postoji mnogo
pre Hrista.
Pravu senzaciju izazvao je ruski istoričar Jurij Miroljubov koji je
1954. godine počeo da objavljuje prevode "Velesove knjige". Reč

sa neviđenom upornošću. Pokrenuli su čak i izdavačku delatnost. krenuo da istražuje srpsku davninu. i do današnjih dana ostao nepoznat. čudan osećaj da je ključ za . nažalost. tri hiljade godina srpske istorije" čiji je autor. Rođen je 1907. Ta knjiga. iz koje se jasno vidi da ta istorija počinje 650 godina pre Hrista. a 1961. kako će kasnije da ispriča. Pored "živih" učio je i klasične jezike. godine u Bosanskom Grahovu. Odmah posle rata u Italiji se obreo i veliki broj srpskih intelektualaca. Već pri prvom susretu sa etrurskim pismom Bilbija je imao nekakav. a poslednje razrede završio u sarajevskoj Bogosloviji. poslužila je kasnije kao osnova za istraživanja Svetislavu Bilbiji i Olgi Luković-Pjanović. Ključ je ćirilica U traganju za korenima Srba Bilbija je dosta vremena proveo pokušavajući da dokuči kakve su to poruke ostavili Etrurci. čovek koji je sam. U vreme Drugog svetskog rata odlazi u Italiju iz Šibenika gde je bio sekretar episkopa. jer ispod teksta nije bilo potpisa. ali i zapise na "mrtvim" jezicima. odnosno deo istorije Slovena. U Beogradu je 1933. koja je bukvalno razgrabljena među emigracijom. Na nesreću. narod koji je još pre Rimljana živeo na području današnje Italije. To pismo je bilo zagonetka za veliki broj lingvista. Sve te radove propratio je i iščitao Svetislav Bilbija. a i sam narod imao je kulturu koja je zbunjivala mnoge istraživače. pa je kao pravi poliglota čitao i prevodio stranu literaturu. pohađao sarajevsku Klasičnu gimnaziju. godine u Rimu se pojavljuje delo "Od Indije do Srbije. godine završio Bogoslovski fakultet.je o hristovim daščicama na kojima je urezana slovenska hronika. od pisanih spomenika ostalo je vrlo malo jer su Rimljani spalili sve knjige koje su bile pisane ovim pismom. među kojima i oni koji su se zanimali za korene Srpstva.

Najpre je primetio da etrurska slova podsećaju na slova Vukove ćirilice. To je bio taj ključ koji je decenijama tražen da otključa zagonetnu etrursku bravu. Mnogo toga se poklapalo. Želja da pronikne što dublje u prošlost svog naroda. Između ostalog jedan je od osnivača poznatog Srpskog akademskog kluba iz Čikaga. kao i u našim krajevima. Ono što su mnogi decenijama pokušavali ovaj naučnik je uradio za relativno kratko vreme.dešifrovanje veoma blizu i da lako otvara tu bravu. Bilbija je skinuo veo sa još nekih tajni koje su bile vezane za ovaj narod. naroda koji je u . Ređao ih je. pokušavao da uporedi. Bilbija je otišao korak dalje. već bio anatemisan. lidijskim i likijskim spomenicima. da dozna dokle dopire i poslednja najtanja žilica njegovog korena bila je toliko velika da mu nije bilo teško da iz Amerike skokne bilo kuda odakle bi mu javili da postoji nešto novo vezano za ono na čemu radi. Pošto je u međuvremenu napustio Italiju i preselio se u Ameriku. Opet poređenjem znakova došao je do zaključka da se ta ćirilica razvila iz klinastog pisma Niza ili Nižana. ali je zato. I ubrzo se pokazalo da je u pravu. sasvim slučajno. Lagano sričući sklapao je reči koje su imale koren kao neke reči u savremenom srpskom jeziku. Zbog tih istraživanja često je boravio u zemljama Evrope. Bilbija je svoje nalaze počeo da objavljuje u časopisima i listovima srpskih iseljenika u SAD. naravno. slova počeo da sriče obrnutim redom -z desna nalevo. A onda je jednom. Kod njih je pobudio interesovanje. Pored porekla i jezika Etruraca on se bavio i drugim oblastima. nije sputavalo da nastavi istraživanja. Pošto je pročitao natpise na brojnim etrurskim. Zahvaljujući svom "ključu" za etrursko pismo. s ove strane "bare". nije bilo. ipak. ali pravog rezultata. Hiti iz Male Azije Mnogi naučnici u svetu bili su zainteresovani za ono što je radio Bilbija. To ga. međutim.

U oblasti Likiji oni su podigli grad Srb (negde je ostalo zapisano i Zerb).literaturi zabeležen kao Hiti. a najveći broj tih zapisa uspeo je da pročita Bilbija. Pošto je odgonetnuo glasovna značenja pojedinih slova Etruraca. govorimo o Rašanima koji su. Likijaca i Lidijaca. Prema tome. O poreklu reči Ras bilo je među naučnicima dosta rasprava. sebe su. Kao njihova postojbina pominju se prostranstva današnje Male Azije gde su živeli oko 2000 godina pre Hrista. Na području vinčanske kulturne grupe nalazi se . A možda je to bila velika porodica koja je nastanjivala veliki deo Evrope. Deo tih zakona ostao je iza njih. prionuo je na veliki posao. Rašanima su se zvali i žitelji Nemanjine države Raške u kojoj je postojao i grad Ras. pa i Male Azije. mi. Taj tekst predstavlja zapravo zbirku zakona starih Srba kojima se uređuju pravila života i odnosi u zajednici. poznato je. svakako živeli na području vinčanske kulture i odatle neki pošli u novu postojbinu preko planina i mora. pripadnost jednom plemenu koje govori istim jezikom. I rezultat je stigao: svi ti narodi potiču iz podunavlja. prema svemu sudeći. Reč je o tekstu urezanom na kamenu poznatom pod nazivom Obelisk iz Ksantosa. Bilbija ih je uporedio sa znacima Vukove ćirilice i ostalih pisama. koji su pre Latina živeli u današnjoj Italiji. u stvari. Kao što je svaki narod imao svoje zakone. ako ne šire. godine pre Hrista. sa područja na kome danas žive Srbi. ali je opšteprihvaćeno da označava soj. Etrurci. rasu. kad govorimo o Etrurcima. zvali Rašanima. Od ove reči nastala je i reč Rus što ima isto značenje. drevnog srpskog jezika. tako su ih imali i Hiti iz Likije. Sačinio je rečnik staroevropskog. a nekoliko vekova je stariji od ništa manje poznatog Mojsijevog. A kada je pročitao gotovo sve poznate spomenike tih naroda. Ovaj zakonik je savremenik u svetu čuvenog Hamurabijevog zakonika ispisanog na visokoj steni oko 1760.

severozapadno od Prokuplja. a koje može da se pročita jasno na kamenim natpisima. za sada ostaje tajna.mesto Rašica. Ko zna koliko su ga puta ispisali Etrurci da bi nam ostavili pomen o svom pravom imenu. Ovaj naziv ispisuje se jednostavno vinčanskim i etrurskim pismom. kako i kada dobili ime Etrurci koje nije njihovo izvorno. Zašto su. Ognjan RADULOVIĆ .

„Цело једно столеће словенски нараштаји учили су у својим школама о томе да су њихови преци дошли на Балканско полуострво у VI веку. Хрвати. то им је објашњавано да спадају у групу Јужних Словена.. Срби. Националне особености. First Builders of European Community (Венети. мимо званичне тезе о досељавању у VI веку. (који је дипломирао у Љубљани. у сфери националних особености. Први градитељи Европске заједнице). Београд. сасвим довољно за ученике и студенте. Резултати њихових истраживања сабрани су у зборнику који носи наслов Veneti. А тамо. који се 1991. било је. Пошто су Словенци. у сфери психогене кризе – тада су настали проблеми који су испровоцирали сву окрутност и жестину у примењивању закона тзв. У Словенији се она обично везују за имена Јошке Шавлија. разноликости и снажне несугласице испољавале су се у држави званој СФРЈ и много пре њеног драматичног распада. тврдећи да су Хорутани (који се под тим именом помињу у . тако се сматрало.. Шавли. У првом делу. Херцеговци улазили у састав државе назване Југославија. када је Западно-Римска Империја разрушена варварима. одбацује претпостављено време досељавања Словенаца у своју домовину (VI век). почела су наравно и много пре тога. Али истраживања проблема етногенезе појединих народа. Македонци. Обични људи нису се удубљивали у проблеме етногенезе. а докторирао у Бечу). Црногорци.ВЕНЕТИ С руског превео Владимир Карић „Пешић и синови“. „Овакво објашњење. посве шематизовано и у многоме контрадикторно. разноликости и несугласица. која се користила методама политичког терора и репресије“ (Павел Тулајев: Венети). претворио у ратни конфликт изузетне суровости. 2004. социјалистичке државе. Матеја Бора (Владимир Павшић) и Ивана Томажича.

образујући погранични појас између њеног центра и околног света „варавара“: Германа. по овом аутору. тврди Бор. како то документују бројни извештаји. али и слависта и лингвиста који је први успео да дешифрује многе венетске. у источним и централним Алпима. Ретија. Плинија и Страбона). они настањују и Бретању у Галији а имали су и своја насеља у Британији. Венетски језик покривао је огромну територију Европе. Норик и Винделиција. у блиском суседству тока Дунава. Али ни рано губљење . укључујући данашњу источну Швајцарску. и то уз помоћ кључа словенске лексике. садржи елементе венетске граматике. Панонија. познатa под именом Venedotia или Gwineth. која доживљава свој брзи процват и експанзију. потом германизације. То је подручје развијене. Сармата. Њиховим доласком на Алпе. етрурске и ретијске натписе. (међу осталим и записи Цезара. Илирија. Аустрију. снажне и аутохтоне културе која се постепено гаси под притисцима романизације. од Алпа и Дунава све до Балтичког мора (које се у античко доба називало и Венетским). Области познате као Норик.руским летописима) већ у античко време насељавали области познате као Реција. био је признати словеначки писац и академик. рано улазе у састав Римске империје.. састоји се у томе што су Венети по писму били ближи Етрурцима. Матеј Бор који је свој животни пут почео је као партизански песник. која порекло Словена изводи из „лужичке културе“ (која се протезала од Одре до Висле) а чији носиоци су били Венети – Прасловени. Шавли практично усваја закључке пољске аутохтонистичке школе. али. Томе треба додати и мноштво топонима. очувале свој словенски корен. Преци Словенаца су Венети – старо протословенско племе које је настањивало Северну и Централну Европу. а једина разлика између венетског и прасловенског. које су. Из ње потом проистиче „култура сахрањивања у погребним урнама“. Скита. од Балтика до Јадрана. све до дана данашњег.. почиње епоха „лужичке културе“. Баварску и северну Италију. Шавли снажно одбацује тезе немачких научника о илирском или келтском пореклу ове културе. Језик Етрураца.

истинска наследница античког Норика и старе Карантаније. Арате и/или Хипербореје. Штавише. а такође и наследници Етрурско-Пелазга. Словенија има своју веома стару и аутохтону културу и она је..Венети су првобитно живели у Европи. они су имали већ развијену религију. током више миленија. одсликава низ потешкоћа с којим се данас суочава сваки покушај непристрасног истраживања венетског питања. образујући се дуж гласовитог Пута ћилибара. Лето. управо ће слабљење империје довести до васкрснућа Норика. како тврди католички пастор и научник Иван Томажич. „Научна дела не стварају се у безваздушном простору“. Али значај радова словеначких научника „безусловно је позитиван“. Моравцима и Лужичким Србима.... попут Радивоја Пешића: „. Задржаћемо се у најкраћем на закључцима Тулајева (на трагу Шчербакова и још неких руских аутора). од Балтика до Јадрана и Алпа. они су се више пута премештали с једног места на друго и то чувајући основне принципе своје родовске заједнице. У епохи бронзаног доба.. за коју је везан култ олимпијских богова (Зевса. која и под римском управом чува своје особености и ствара многе вредне споменике. слажу не само са радовима словеначких научника већ и наших аутора. у виду Карантаније и државе кнеза Сама која је почивала на савезу Хорутана са Чесима. у битном. који се. културу и економију. Аполона и Артемиде). Они значајно доприносе осветљавању мистерије велике венетске цивилизације која је обухватала далеко шире подручје: Средње и Северне Европе. Она рефлектују дух епохе и нису имуна ни на идеолошке и политичке утицаје. Венети су били наследници (вероватно) древне цивилизације Винче. Наведени словеначки аутори. пише Тулајев. и хронолошки претходећи античким цивилизацијама Грчке и Рима. они су основали на периферији . Током своје експанзије. о чијим резултатима у својој књизи исцрпно извештава руски истраживач Тулајев..државне самосталности није угушило чудесну културу Алпских Словена – Венеда.

већ: НАШИ ДАЛЕКИ ПРЕЦИ.. Венецију. ВЕНЕТИ – НИСУ СЛОВЕНИ. Даље.протословенског света.“ . НИ ГЕРМАНИ НИ СКАНДИНАВЦИ. Рим. градове-колоније (Троју. НИ ГРЦИ. НИСУ НИ ГОТИ. Већ: САМОСТАЛНА ИСТОРИЈСКА КАТЕГОРИЈА. Дакле. ВЕНЕТИ – НИСУ КЕЛТИ. На метаисторијском плану. НИТИ ФЕНИЧАНИ. Винету). НИТИ СКИТИ.. генеалошка линија СЛОВЕНА. од њих потиче истинска.

: "'Многи немачки и руски историчари су мишљења да је Херодот под именом Трачани мислио на Србе. Србији. Д. У Херодотово време су Срби живели у Малој Азији. Расна.. Жунковић. века су доказали. (у предговору за малу граматику од Вука Караџића од године 1824). Турској.: ''У стпвари име Срб изгледа граматички као најбоље обележје за све народе истог порекла и језика. Тракија од Расија". Шафарик Ј. (у једном часопису у Минхену 1837).: "Лужучки Срби и Срби са Балкана су исти народ". а док се реке са истим именом налазе у Индији. Рашани.. Баварски географ: "Српскаа империја је била тако велика да су из ње настали сви словенски народи. Кохел. "Прво име Словена је било Срби". када су сви данашњи Словени имали заједничко име и говорили један језик из кога је настало дванајест". и 20. Добровски. на Балкану и Тракији". .Ова два народа имају свој назив из ранијих времена. Расени. Ниједно друго словенско стабло нема такву историју. А. "Име Трачани долази од Рашани.Ф. Ј.: "Словенском народу припадају и познати Козаци. да су Срби стари народ. који такође потичу од Срба". која би се са српском могла упоредити". Словени такође тврде да своје порекло воде од Срба". Вељтман.: "Слависти 19. Т. Немачкој и некадашњим подручјима античке Србије".АНТИЧКА СРБИЈА - ШТА КАЖУ ДРУГИ О СРБИМА Грим Ј.: ". и да су се раније звали Сораби". Маретић. немачки етнограф: "Име Срби је било раније велико обележење за све Словене". чије име рушевине градова још данас у Тракији и Србији носе. ''У старој историји код Срба је постојало племе Рас.

и данас га носе само становници Лужица и Србије". Трибали. Потпуно је јасно. специјално Немци. и др. Кромпер. Грим. Добровски Ј. или Венети.: "Већ у временима када је историја ћутала. Ј. А. морали су Словени бити народ Европе". Дарданцима. Скити. њих називали Венди/Винди. Трибалима. Анти су били само једна грана ове фамилије. који су такође били Срби. Ј. Пикте. Баварски географ: "Срби су били тако моћан народ да су од њих настали сви словенски народи". јер у то време име Словени није било познато". Бјеловски: ''Пољаци потичу са Дунава од српских племена Трибала и Дачана. Тацита. сви словенски народи су се у стара времена звали Срби и Словени. Калај. Венди.: "На почетку су се сви Словени звали са властитим именом Срби. да . Илири.: "Ако би ја једно заједничко име за све словенске народе морао да предложим. било би то Срби" (Словенка 1814). (Вендима.: "Северни Словени су пореклом Срби/Венди" (Базел. професор у Грацу: "Име Срби. које је раније припадало свим Словенима је све ређе. Полибија и др. (у једној од својих студија 1887). Срби" (Историја Срба) Грек Г. Пољаци потичу из српске Илирије. 1555). а странци су касније. И за време Птоломеја. што значи род (рођак. Други пољски научници тврде. које Херодот у својим делима помиње сви по реду Срби. Сорби. каже се да су Трачани. швајцарски историчар: "Може се са сигурношћу тврдити. В. већином се говори о Трачанима. Докле год су данашњи Словени живели слободно и заједно звали су се Сораби. Антима. колевке словенског народа" (Критични увод у историју 1857). М.: "По истраживањима најбољих историчара..Рачки. Илирима.

Ово потврђују још неки.је постојао један пра народ између Индије и крајње границе Европе. Овог мишљења је руски научник и енциклопедист Михајл Ломоносов. Ломански: "Срби су њихове трагове оставили не само у данашњој Италији. Мојсије од Корене: ". до Црног мора на истоку". пољски историчар: "Словени се нису јужно од Дунава . да су не само Трачани. "Они тврде у својим студијама. "Срби су имали у Малој Азији велико царство (око 70. М. су били у пуно епова опевани. већ и на Сицилији и на обалама Африке.: "Срби који су после пропасти Троје нашли спас на Балкану. српски историчар и теолог Марво Орбин и српски поета Иван Гундулић. чији се цар звао Облак. К. већ и Пелазги и Илири били Срби". Страбон: ''У западној Азији су живели Срби и Брђани-Србобрђани".. Ј. Рашанин. веку могли чути у Србији". Серба и Рашана. а посебно српски цар Танчо са својих 5 синова". Ранко. а међу њима папа Енејас Силвије. По знању других историчара Моезија се у античко доба састојала из српских земаља и простирала се од Дрине. Страбон: "Њихова (српска) насеља су се налазила између Балкана и Кавказа и иза. који су се још у 18.Велико подручје се звало Моезија. делом Грци из Мале Азије и колонисти са Крита".". Саве и Дунава на западу. Португалији. Страбон: "Тројанџи су били делом Срби. који се састојао из Сораба. и њихови краљеви. Шпанији.: ''У кинеским хроникама се помиње српско царство Сирбирија. Милојевић. чије је заједничко име било Срби". и били су народ црвене косе и плавих очију". год пре Христа). Шулц. Бане.. Јанче.

Словени. Роберт. описује свађу између Египћана и Скита (Срба). него нам каже да ни Словени. "Грци. Париз 1856). Персијанци. Са Бранденбургом. ни Анти. . немачки историчар.: ''Народи које ми прво као Словене познајемо. Јермени. носили су раније сигурно име Срби. ''Име Сармати је са називом Срби идентично". то значи у ствари нешто друго. ''На Балтику су се Срби налазили пре него што је Мојсије са својим Јеврејима морао да напусти Египат".: "Ми смо се навикли да седишта Словена само у Русији видимо. као илиро-трачани. тачно познаје нацију. Најстарије седиште Срба се увек звало Сарматија. Илиро-Срба/ Прасловена или Протословена". Антон. су гране једне нације". али не као Словене. Тојче. ко је од њих старији народ: ". старо седиште Срба је најдуже задржала име Сарматија.појавили у 6. имали исте обичаје и поредак. То не значи да се они нису могли тако пре звати. Код старих писаца гласи и Пољска. Исто је сигурно. су се звали Срби". веку већ су овде живели од најстаријих времена. ''Када су Словени наступили као једна нација. Равенски географ описује Пољску под именом Сарматија. и да су ове земље већ за време Римљана биле насељене са Суевен/Сербен. дакле Срби су у Пољској већ живели када се име Словен појавило". Померном и Меклембургом. Лужицама и Мајсену. К. да у Шлезији.. Дунавска долина је осовина и центар Словена..Г. С.у којој Срби убедљиво бише победници" (Саки и Скити 1886). је сигурно тако било". Ј. нису старији и првобитнији него они (Срби) могли бити. као Страбон кажу. Многобројни антички сведоци. јер су ови народи били истог порекла. него посебно од Скита потичу Словени. ни иначе неки други. ни Јазиги. никад нису Тојче (Немци) живели.. ни Хенети. обожавали исте богове" (Порекло и седишта старих Илира. да Илири и Трачани нису себи били страни. Фресл.

да су почетком 7. И сада смем питати да ли то нису Срби. и даље до Египта се проширише. у провинцији Галилеја. његове корице су отворени гробови. у Пољској и Шлезији. То су Скити (Срби) са њиховим страховитим нападима. него су ту одувек живели". од које потичу данашњи Срби. на брду Табор. поменуо Србе каоо народ тога времена. тј. веку. да није чуо за њих дакле. говори пророк. ''Постојали су више имена Керурсци. сви су сујетни дивови.. Још имамо ми краљевину Сервију. праве Србе и Јазиге. Серуити и Сервити. . који из унутрашњости Азије." Пророк Јеремија приповеда: "Слушајте. "Ако се зна. која се звала Велика Србија". Венди. На другој страни до обале Мале Азије. као што је већ неколико векова касније код Византинаца постојала територија од Елбе до Висле. саградише"(с. где временом и Палестину обухватише. и код Кинеза и Јапанаца оставише њихове успомене. века с друге стране Мађарске и Боемије. Хенеди.Срби.''Име Србин је прво и најпрвобитније име наџије. Мајсен и Лужице су се у средњем веку звале Србија". један непобедиви народ. доводим изнад вас Кућо Израел.. него су га Јазиги касније добили као друго име". један моћан народ. Лужицама и Мајзену Срби живели. чији говор ти не разумеш. из даљине један народ. већ у далекој прошлости на једну страну до Тихог. још се зову Венди на Одри и Лужицама . "Срби добише име Анти. значи да то главно стабло Срба није могло бити тако слабо. јер ти његов језик не знаш. који је живео тек у 4. они се нису доселили. се проширише. један стари народ. Срби се никада нису звали Словени. Керуети. и да је једна колонија послата за Далмаџију. по вестима Константина П. "Народ Срби су најпознатији. V. или Великог океана. 15). Венеди. која се касније поделила на две половине. ''Како би Бибијус Секестер. и да се није пре кратког времена ту доселило". у којој град Скитополис.

III. види се и по положајима које је он њима поверавао.Срби најстарији народ на свету". су истог порекла. чије се мишљење као одлучујуће овде мора навести. Није само да Србин није овде варвар. него међу неварварима има главну улогу.: ". С. из уста Јозефа Фресла: "У каквом високом угледу су Срби код првих римских царева стајали као народ.. може се претпоставити да је он имао довољно прилика да њих добро упозна.. граду у Фригији. V. па је он одлучио да њих не само узвиши изнад других него да их стави на врх неварвара. Фресл. и били су некада исти народ". стоји на признатом грчком и латинском тексту с. 9. у тој мери приметио. најповољније и најодомаћеније заједничку име свих Словена". које он назива Скитима. које апостол Павле није ни код ниједних других народа. Он њих не истиче само због ових упоређења. него и због њихових физичких и духовних особина.: "Илирски Срби су најстарији међу Словенима. (Саки и Скити 1886.... Све што је данас код других народа легенда. а Србе је свуда сретао.. Латини. чак највишу. 10. Левек X.: "Име Србин је у старости означавало словенски народ".. Г. Срби... Херодот: "Трачани (Срби) су највећи народ после Индијаца. да Павле није њих само површно познавао.). Роберт.Апостол Павле о Србима.Старци тврде без милосрђа да су Скити . Ј. Пошто су Павлова путовања више пута водила кроз. . Тај који се овде за Србе залаже није нико други него Апостол Павле. јер је он био у њих убеђен".'' Клерк. живи још данас у овој непроменљивој Илирији као живи елемент".: "Грци. и како стајаше изнад свих других потврђује једна велика личност. Немиџ.. "Срби је прастаро. 11 . У свом писму Колосејцима.

до 1328. Култура Скита (Срба) и Бактријанаџа (азијских Срба). енглески археолог: "Венди су без сумње Словени". онда су Срби Азију морали освојити већ крајем четири хиљадитих година пре Христа. Беса и Гета (Trust. Овај је владао од прилике од 1394. јер само тако је он могао достићи тако високи степен културе.: "Главни народ свих Словена су Срби". Ј. Орбин. али не види у чему је та разлика. краљ Асирије. о победничким ратовима Скита над Египћанима под вођством Весосиса. него ми смемо још 500-1000 година томе додати". дели их у Сармате и Готе. М. а мислио је сигурно на Сесостриса. Руски археолози: "Венди су Протословени". преко хиљаде километара. Сармати и Тети ће читати моја дела . L III F1. ја живим међу Скитима и Тетима (Trust.Ансхајм: "Из седам старих извора се зна да су пра народ Норика скитскк Венди". ове обавезе ослободио. А. из чега видимо да су они пуно раније морали бити велики. је најстарија од свих аријских народа. год. многобројни и самосталан народ. "Овид назива становнике града Томи (данас Констанца) Скити. L III F1. да 6и могли скупити огромне ратне контигенте". Фресл. Није он тако далеко отишао назад. разликује готски језик од сарматског. тврди да су Келти (Срби) населили Галију већ 2000 година пре Христа. Ми читамо код Јустина (II. 1500 година плаћала трибут. Кам6ри. пре Христа. веку пре Христа. Симбри". Минс. XI).: "Арнолд В.: "Балтички Срби су били познати под изопаченим именима Кимбри. и да их је Нино. XI). Вељтман. у њиховој источној отаџбини су морали бити тако многобројни. Од истог аутора се дознаје да је Азија Скитимав(Србима).3). Да 6и они могли извести овакав огроман ратни подухват. Ако се претпостави да је овај легендарни владар владао само у 16. По томе је морао тај народ пуно раније постојати.Ф. Цимбри. Он пише импертору Августу: Ја живим у сред Сармата.

: "Вацислав Мацијовски је сматрао да је Прокопије преправио реч Срби на Шпори". па до северних области Херцинских планина. јер за Румуне су Бугари такође Срби". већ живе ту од прастарих времена као Илиро-Трачани". честитај ми. и изгледа ми да бих ја већ мирно могао писати на гетском (Trust. 14). они мене славе и уврштавају ме међу њихове поете" (Pont. Гиљфердинг. трачко-скитски већ ми непрестано звучи у ушима. Олга Луковић-Пјановић: "Шпоре нико не помиње него само Прокопије". Ј. 3).: "Илири и Трачани имају исто порекло и обичаје". "Словени се нису тек у 6. Н. 2). право име Словена је Срби". име за целу расу.(Trust. ја сам њима о твојој склоности према мени причао. овде чак Сармати и Тети знају за тебе (Pont. веку појавили на Дунаву. "Исто порекло као они имају такође и народи који живе у Алпима.'' "Илиро-Трачани живе на горњем Подунављу и Јужној Терманији од пра времена". L IV Ep. ох срамоте.'' Шафарик. Винделијци и Раси. источној Италији. написах стихове на гетском са употребом наших правила у варварском језику. јер сам ја њихов језик савладао. Ј. . Деретић.: "Вељтман и други словенски научници су мишљења да је име Србин веома старо и дубоко укорењено међу Словенима". "Илиро-Трачани живе од пра времена од Карпата. и свуда до Балтичког мора".: "Име Венди је страно. Деретић. L IV F1). Ј. Норџи. К. Шулц. А. Јагрода. L III Ep. L III F1.: "На Балканском полуострву су постојале многе српске државе које је само везао заједнички језик. Катанчић: "Сви Илири говоре српски".: "Код Румуна Срби је име за све Словене. поготово Венети.

редовно даје објашњење да је то Србин. да су Птоломејеви Сармати у ствари били Срби. наведене називе дао тумачења. и зато Прокопије каже да се име Шпори. то су општа имена Словена".што је као Сирбути" (Mater verborum). "Вацерод.: "Сорби и Шпори је било непријатно грчком уху. је читао име Сармати као Сарбати". веку Срби су били од Одре до Волге". Шпори. Ј. Срби. и носио је различита имена по пределима на којима је живео. Мори. Ј: "У 9.. Јорданес: "Венди су били многобројни народ (natio populosa)".: "Прокопије пише да Анти и Словени припадају истој раси. год. Шафарик. чиме показује. Екерман. "Рајић. на чешком језику. Код назива Сармат. С. Ј.) каже: Sarmatiae Sirbi tum dicti.. 363). говоре исти језик и да су се ова два народа звали Шпорима тј. str. Роберт. године преписао Mater verborum. Л. К. и 10. Мунро: "Скоти су Скити".Леже. раније давало Словенима и Антима". Он пише уз реч Сармат (Sarmatae populi Zirbi)". Србима (77 Jun. А. који је 1102.: "Венди су народ који је живео на огромном простору. а данас се уопште зову Србима".: "Винди. . Епископ Саломон (умро 920. на многим местима је уз. id est quasi Sirbutium – Сармати који су се тада звали Сир6и... Деретић.: "Добровски и Шафарик су чврсто уверени да је то грчки прелик имена Срби".

Соловјев.'На обалама Азовског мора.: "Од почетка нове ере име Сармата.: "Писци 1. . међу племенима Сарматским. Фини и Германи и даље на исток су Срби". С. Ј. живе Срби у Утугурији. готово стално замењује у Европи име Скита. Финским и Германским. Ј. Велика Русија.. биле су тада обележене као Сарматија". а Словени и Анти су били само огранци ове породице" (У Историји Срба). сусреће се име Срба". К. Мори: "Венди или Венети су исти народ као и Сармати. Деретић. До6ровски. 1957). Птоломеј. Лавис и Рамбо: "Словени су себе називали Сарматима". Марцијан из Хераклеје: "Земља Сарматија се простире од Бористена до Висле. Прокопије: ". Мала Русија и Пољска. Калај: "По испитивањима најбољих научника сви словенски народи су се у прастаро доба називали Србима. Њихово име их природно повезује са Момировим Венетима или Хенетима". "Венди на Висли. и броји укупно 56 различитих племена''...: ". а Срби су такође Сармати". скраћено и преокренуто"...: "Срб није ништа друго него Сармат. Херодот: "Енети и Венети са Црног мора су исти они на крају Јадрана". а пространства даље од њих на северу заузима безбројни народ Анта".Јазиги и Роксолани су Сармати. књига 1." (Етнографија аустријске монархије. даље према истоку. Карл фон Зеде: "Прво и опште име Словена је било Сербли. векова нове ере знају Словене под именом Венда око Висле..

Назив Сармати је бољи од других назива". Ј. П. Вадијанус: ''Постоје две Сарматије... "Језиги и Дачани су Сармати. од Дона до Германије. пре Христа. "За племена Штајерске.: ". за обележје целокупне српске расе".: ''Под именом Сармати. на обалама Балтичког. Латум. Крањске... Ј. Име Србин је употребљавано као име Венди. па на исток и европска. Деретић. Јадранског и Црног мора. народ Сарматске гране је предак Словена. азијска од Дона до Азовског мора.Карион. Р. и од Балтичког мора па до Дунава". веку пре Христа су представљали велики народ".. тако их исто географи . исти писци кажу да су их називали не само Вендима.. Венда и Литванаца". Пољска је део велике Сарматије.Књига Mater Verborum стварно каже да су становници Сарматије били Ср6и. Вадијанус. Илири се вулгарно називају Словени". наследници Карла Великог" "Словени под именом Венда истовремено бораве. заменом слова". Гете Римљани називају Дачанима. Роберт. С.: "Од имена Сармати је настало име Сарбрат. Они говоре језик који је најближи санскриту".: "Скитија се непрестано звала Сарматија. а тим истим именом су их посебно називали немачки витези. него и Србима. Т. обухватамо Литванце и Словене. па баш престоницу Дачана и Гета зову Сербогетуша". "Ти руски Срби још у 10. Корушке и вендског залива.: "Латум каже да су од свих Јафетоваца Сармати најдуже сачували њихово старо веровање.: " . Бергман.

потпуно једни исти. или да ли су са друге стране Дунава.: На овом јутском .: "Срби су најстарији и највећи народ на овој земљи.српском мору). Њихова седишта су по целој Европи разбачена. живе међу другим народима Кимбри . још увек потпуно исти. и области око Јадранског мора. ''Уовом заливу кога смо ми звали Кодански. Да ли су они из Илирије у Трибалију и Мезију дошли.) .кимберијском (српском) полуострву живе Кимбри и Теутони" (III32). која се сада зове Русија. Л. да ли су из подручја Јонског мора. (Овде Плиније мисли на Кимбре и Теутоне на Шлезвик-Холштајнској западној обали (14/99). Деретић Ј. Мела. а у исто време степе Јужне Русије. у подручју Лаконије на Пелопонезу". Калкондиле. штрчи острво Скандинавија на коме до сада живе Теутони" (III31).. или. Венеда. где су сву земљу до Венеције освојили и населили. од имена сунчаног божанства Вид. и крајњих делова Европе.Срби" (VII 291с). Али толико ја знам да су ови народи упркос свих разлика у именима. и стару Прусију.. или из хладних ненасељених делова света кренули преко Дунава и дошли до Јонског мора. ''Прото-Срби са данашњег Дунава и од Црног мора су претци свих Словена". П. Плиније: "Друга група су Ингуеони. Винда. који су запоседали Пољску. ипак по обичајима и језику. где су Словено-Срби сачували до данашњих дана њихово првобитно име".: "Роберт изводи порекло имена Венета. у Сарматију или Русију. о томе не желим ја да се препирем. у смислу сунчеве светлости". као из њихове прве домовине кренулу у северне земље. који се састоје од Кимбра. и простиру се међу осталом чак до планина Тајгентос и Тенарис. Теутона и племена Ката". из Сарматије.почетком хришћанске ере представљају као Србе. Страбон: ''На океану (Северном .

Жунковић. приликом представљања најстарије људске историје. Д. 6742). Хесиод: "Лигурски краљ Кикнос је владао народом Луга у . и молише га за пријатељство и амнестију.. века после Христа. за оно што се раније догодило".. Ј. год пре Христа земљу у којој су раније живели. можда у Обернбургу на Мајни: Кимберском меркуру" (VIII2. (Marius II).: "О натпису нађеном код Милтенберга на Мајни: у подручју Теутона (VIII 2. они послаше Августу котао као поклон.1 n.: ''Постоји пуно култура које себе сматрају водећим. Плутарх: "Од почетка 1.14f М). али неко мора доћи до уверења да су то све словенске културе.Тацит.1. 1n. почети са историјом Словена". због тога ми у будућности морамо.26. при изласку сунца до подручја Кимбра" (Monumentum Ancyaranum С. " "О двема пронађеним каменим плочама са натписом: Кимберском меркуру" (VIII2. Грци и Римљани полуострво на Северном окаану зову Кимберско (србско)".1 n.: ''У овом заливу Германије живе поред океана Ким6ри (Срби)" (Германија 37). Август Цезар: "Моја флота једри преко Океана од ушћа Рајне. К. 66 10).. Плиније: "Северни океан (северно србско море) је већином пловно. у сваком смислу и надмоћности.. 6402). 65. Страбон: ''Кимбери поседују још 17. "Камена плоча са посветом у Мајнџу. Ц. до кимберских планина". 6404 и 6605). који је код њих светиња. Л. "Код Хајделберга је пронађена камена плоча са посветом: Кимберском меркуру" (VIII2. n.

. ". земља Лигура / Лигуренланд". Штихеннот." ''Ести (балтички Срби) говоре слично Британцима. и политички припадају Суебији (Србији)". Плутарх "Амброни су део Цимбра".. одакле.Велика земља . "У имену Срба. Ј. Сабири.Хибри су Цимбри (Симбри/Срби). Питеј: ''У Штетинском заливу.: "Вендски поморски народ изазва дорско-етрурску селидбу"." ''Ести стоје под Суебским културним утицајем. по грчком Кимбри..Ћилибарској земљи".Ф. По такозваном Баварском географу Жеривану.Ф. Срба (Српска земља)". верује се потичу Словени". треба тражити . живе Луги. по галском Семби." "Иза Авије (морске обале). опет Лигури су Луги. и четири других између острва Ругена и Кап Аркона живе Луги. Цимбри. Плиније: "Овде је Цимберланд. ".: Најпрвобитнији народи данашње Грчке су словенски народи".Велика Србија - Северна Србија. по Нестору Севери. Вељтман.Народ се зове Хибри. или Велико српско царство. Велико српство. Лигури".: "Вилкиналанд . земља Цимбра. Фалмерајер. Северијани.. у унутрашњости. А. по латинском Цимбри. Д. на три главна ушћа Одре. "Плиније помиње на Балтику Сабе (Србе)". по другим списима Зеривани. што значи као и Елевони/ Суеви/Серби на доњој Одри.

и по називу војних станица су били Луги. Сербели. Вендском. Венеди.Скандинавска Србија". Вељтман. Леси и Лужани. Норција . А.Риге. у основама историје Северних Срба већ постоји велико царство Хундаланд-Хундигиаланд. Вендланд. по преводу Гота - Дакија. Ситони су такође Срби. то је област Саксоније где су били Сечи. Вендленд и тако је настала Вендалија". Норге . "Венети су Венди".Ф.: "По свим предавањима. "Вани. Кури и други". Сибелини и Суелти)". "У Италији су живели Сабини или Севлијани (други кажу Савини. "Име Бургунди . настало је од Виндила . Вендалијом. Виндили. "Источно од Цимберланда су живели Сауми (Сембен. Самбенланд. Касније су у своје време називали Горицу (Ерзгебирге) Руске Горе. Венети. Винди. Саки. Птоломеј и Дион. уместо Словени . Суиони.Винили. Бургузи. Самогита). "Од другог века пре Христа општи назив за Словене је био Венди. "Суеви су Срби. . бајкама и квидама. Суеони. прозвани.преводни смисао Нормана из Северне Србије. Вени. "Лангобарди на левој страни Елбе је Луговски округ (У Хановеранској краљевини где су још остаци прастановника Древљана и Глиљања)". Бардовски или Лангобарди. Бургунди-Виндили". који су живели у великом Лугу Германије".Венда". ''На тај начин су Лужани. су само различите форме имена Венда". одакле латински Норикум значи Алпска Србија. Нормане." Венелин: "Атилово царство је српско царство". Симиони. "Луг се налази на другој страни Елбе.