You are on page 1of 11

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea Ştiinţe Economice

Lucrul individual

la management

Tema : Analiza structurii organizatorice a intreprinderii Lafarge Ciment (Moldova) S.A

A elaborate:

Grupa:

A verificat:

Informatii despre intreprinderea Lafrage Ciment (Moldova) S.A 3. Chişinău. Istoria intreprinderii Lafrage Ciment (Moldova) S.A 2. 2016 Cuprins: 1. Structura de conducere a întreprinderii Concluzie Bibliografie . Structura organizatorică a întreprinderii 4.

pietrișului. Apovizionarea cu resurse energetice  Energie electrică: asigurarea întreprinderii cu energie electrică se efectuează de la stația 330/110kWt or. În anul 1994. gipsului etc. producerea și comercializarea cimentului. în 2007 .institutul "Iujghiproțement" or.Kotovsc.512 mln lei. A fost lărgită gama de produse. Cărbune din Ucraina. punând în funcțiune stația automată de încărcare a cimentului vrac și a echipamentului modern de ambalare. cifra de afaceri a „Lafarge Ciment (Moldova)” SA a constituit 620 mln lei. Fabrica de ciment din Rezina a fost dată în exploatare la sfârșitul anului 1985. Rusia. Gaze naturale GOST 5542-87. România cu puterea calorică > 6000kcal/kg de cărbune. utilizând 40% din capacitățile întreprinderii. În 1999 compania franceză Lafarge achiziționează pachetul majoritar de acțiuni SA “CIMENT” și devine “Lafarge Ciment Moldova” S. Presedinte si Director Executiv: Bruno Lafont 2 Informatii despre intreprinderea Lafrage Ciment (Moldova) S. și au fost instalate și filtre noi care permit reducerea emisiilor nocive.aproximativ 823. paletizare și înfoliere automată a cimentului. În prezent. comerțul cu ridicata a nisipului. Koks din România cu peterea calorică de 8000kcal/kg și conținutul de sulf 4%  Apa tehnică Sonda proprie. Principalele genuri de activitate ale companiei sunt extragerea zăcămintelor minerale. Louis de Sambucy. În 2009 Lafarge Ciment (Moldova) a câștigat premiul mare „Mercuriul de Aur” în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului 2009”. Proiectantul principal . Grupul „Lafarge” a investit în uzină 40 de milioane de euro.A. pe baza fabricii de ciment. a carierei de calcar din satul Ciorna și a întreprinderii “Moldțemremont”. Frederic Aubet (2008-). S-a modernizat o parte a filtrelor existente. Q = 8013 kcal/m³. Pentru anul 2006.31% din capitalul social Lafarge Ciment (Moldova) SA. Lafarge deține estimativ o cotă de 60% din piața moldovenească a cimentului. În 2010 compania a produs 520 mii tone de ciment. 3.  Combustibil tehnologic: 1. "Moldovatransgaz". Râbnița cu alimentarea prin LEA 330kW din or. Harcov. 2010 . 2. Lafarge Ciment deține 95.4 mln lei.A Uzina de ciment din Rezina este o întreprindere cu fluxul tehnologic terminat. Cel mai mare volum de producere compania l-a realizat în 2008 – 821 mii tone.A Lafarge Ciment (Moldova) este o companie specializată în industria materialelor de construcție. 2009 . Ucraina. Aprovizionarea cu materii prime și adaosuri . a fost înființată Societatea pe Acțiuni “CIMENT”. 1 Istoria intreprinderii Lafrage Ciment (Moldova) S.540 mln lei. Directorii generali au fost: Hubert Pillet (2005-2008). Ucraina.

ca dezvoltarea economica durabila nu este posibila fara progresul social. aliniate la standardele europene de calitate.or. Zgură . in ce priveste usurinta alegerii si a lucrului. Gips . Orientare catre client Strategia de marketing a companiei este de a fi mai aproape de consumatorul final. Ukraina. 2. 1.  sanatate. protectia mediului inconjurator si respectul fata de comunitatile locale. compania a stabilit un proces regulat de dialog cu clientii sai si si-a intensificat eforturile spre crearea de noi solutii si servicii. Ukraina. Krivoi-Rog.Transnistria.Criva. Lafarge proiecteaza si produce materiale pentru constructii ca sa satisfaca preferintele oamenilor din intreaga lume in diferite directii precum:  locuinte. Cimenturi performante In 2010 Lafarge Ciment (Moldova) SA a lansat o serie noua de cimenturi. formula noilor produse permite reducerea emisiilor CO2.  educatie.SRL "Ukragropromresurs" or Nikolaev. Moldova.  infrastructura fundamentala pentru cresterea economica si progresul social. 4. Lafarge se implica activ in programele sociale pentru comunitatea din Republica Moldova. Fiind un membru responsabil al comunitatii. Calcar . Astfel. iar in editia anului 2011 .  transport. in conformitate cu angajamentul Grupului. Cenușă zburătoare . Produsele CEMPLAST. Avand un angajament puternic fata de clientii sai. or.cariera proprie.Briceni. 5. ce are ca scop beneficiul utilizatorului final. Lafarge Ciment (Moldova) SA este convinsa. 3. Kek . Pe linga acest fapt. Drept recunoastere a angajamentului sau fata de clienti. in sinul careia isi duce activitatea.cariera proprie. CEMFORT si CEMFORT EXTRA reprezinta o inovatie pentru piata Republici Moldova.Medalia de Aur a concursului. Astfel in 2011 compania a contribuit la realizarea de proiecte sociale.SA "SMS-KNAUF" s. . Centrala electrică. oferindu-i cea mai buna solutie pentru aplicatiile cautate in corespundere cu asteptarile sale. Lafarge doreste ca produsele sale sa se diferentieze prin calitatea si performanta lor generala. adaptate la nevoile acestora. Argilă . cum ar fi sprijinul pentru orfani si scolile din comunitatile locale in suma de 3 mln lei. 6. Lafarge Ciment Moldova a castigat primul sau Mercuriu de Aur in cadrul concursului national pentru marca comerciala a anului 2009 si pe al doilea in 2010.

. Jean-Michel PONS a preluat functia de Director General al Lafarge Moldova. Cu angajamentul de a conduce solutii durabile pentru constructii si infrastructuri mai bune si de a contribui la o calitate mai inalta a vietii. Membrii fiecărui departament deţin un nivel de calificare suficient realizării obiectivelor stabilite de întreprindere. Aceasta convingere puternica este reflectata intr-o strategie. 3 Structura organizatorică a întreprinderii Dacă e să vorbim despre structura subdiviziunilor de conducere a Lafarge Ciment (Moldova) S. Departamentul General. Departamentul Mantenenţă şi Investiţii. 3. Departamentul Resurse Umane. 5. Departamentul Achiziţii. servicii inovative si solutii pentru constructii. Jean-Michel PONS este membru al echipei Lafarge din 2011. Grupul este cel mai bine pozitionat pentru a face fata provocarilor urbanizarii in crestere. posedă abilităţile necesare soluţionării problemelor care apar pe parcursul activităţii economico-financiare. Lafarge Ciment este reperul industriei in domeniul cercetarii si dezvoltarii. 7. precum şi o responsabilitate enormă în exercitarea funcţiilor ce le revin. 8. Departamentul Financiar. Departamentul Vînzări și Marketing. şi anume: 1. Lafarge considera ca progresele in curs de desfasurare in materiale de constructie trebuie sa integreze respectul pentru oameni. nevoile lor diferite si mediul lor. Departamentul Proces şi Dezvoltare. 4. care serveste de la constructorii de case individuale pana la cele mai mari si mai complexe proiecte cu cea mai larga gama de produse cu valoare adaugata. Jean-Michel PONS Director General Incepand cu 10 octombrie 2016. care combina know-how industrial cu:  performanta  creare de valoare  respect pentru angajati si culturile locale  protectie a mediului  conservarea resurselor naturale si a energiei. Departamentul Producţie. unde a detinut diferite . 6. 2. atunci trebuie de menţionat ca această întreprindere e structurată în 8 departamente cu funcţii multiple.A.

preluand conducerea uzinei de ciment din Rezina. preluand functia de Director Financiar al Lafarge Moldova. Adela a debutat profesional in 1991 cu postul de Sef birou financiar a S. Revine in Moldova la 1 martie 2012 in functia de Manager pentru Dezvoltarea Exporturilor. Achizitii si TI Absolventa a Academiei de Studii Economice . Dumitru si-a inceput cariera profesionala in 1996. Jean-Michel Pons a absolvit Scoala Nationala de Arte si Meserii Adela Ionita (COLAN) Director Finante. dezvoltand noi produse si servicii in tara mentionata. Sergiu Stoicov Director Vanzari si Logistica Absolvent ULIM. Facultatea de Fizica Tehnologica. Francez de nationalitate. In 2000 a devenit membru al echipei Lafarge Romania in pozitia de contabil sef al uzinei Medgidia.functii manageriale si industriale in Serbia si Algeria. Dumitru Sima s-a alaturat echipei Lafarge Moldova. el a activat in calitate de Director Inovatii in Algeria. Petromidia S. Constanta.A. dupa care in 2011 a plecat la Lafarge Romania. Dumitru SIMA Director de Uzina Absolvent al Universitatii Bucuresti. Adela Ionita s-a alaturat echipei de la Rezina. Romania. Romania. Sergiu si-a continuat studiile de Master in cadrul IFAG (Bulgaria) si al Universitatii din Nantes (Franta). Director financiar al diviziei Agregate si Betoane Lafarge Romania. In iunie 2013. Anterior. CFO Concrete Central Europe. Constructii si Transporturi din Bucuresti.C. Din data de 1 martie 2014. unde a sustinut masteratul in Management si Marketing. In ianuarie 2007 s-a alaturat echipei Lafarge Moldova in calitate de Manager Clienti-cheie. dupa care a detinut diverse functii financiare si manageriale in cadrul companiei (Director financiar uzina Hogiz. preluand pozitia de Director Regional al Agentiei Cluj. Sergiu a inceput activitatea profesionala in importul si distributia automobilelor. activand in industria cimentului si detinand diverse functii tehnice si mangeriale in uzina de ciment Lafarge din Medgidia. Director al departamentului Credit Management & Projects). iar din 1 octombrie 2012 promoveaza in functia de Director Comercial. .Facultatea Economie Industrie.

reorganizarea întreprinderilor de stat „Uzina de ciment din or. ocupand diferite functii manageriale in vanzari. a acumulat experienta in calitate de profesor universitar. ştampile şi antet şi blanchete cu denumirea sa. A lucrat si in domeniul industriei siderurgice. Aceasta dispune de independenţă economică. . .organul executiv unipersonal (Directorul general). Structurile de conducere ale Lafarge Ciment (Moldova) S. Societatea este persoană juridică şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare şi Statutul societăţii. care are dreptul să decidă asupra oricăror chestiuni. Rezina”. Este absolvent in domeniul Administrarii Afacerilor si are studii post universitare in Managementul Proiectelor de Investitii la Academia de Studii Economice din Bucuresti. S-a alaturat echipei Lafarge Moldova in 2007. . Dupa absolvire. Ina Sandu Director Organizare si Resurse Umane Ina Sandu a absolvit in 2001 Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii de Stat din Moldova.A. Rezina” şi întreprinderii specializate „Moldţemremont”. sunt: . financiară şi organizaţională.Adunarea Generală a Acţionarilor. devenind succesoare în drepturile şi obligaţiunile lor patrimoniale şi nepatrimoniale. conturi în bănci.Stefan BIRAU Director Strategie. traducator si membru al echipei de gestiune de proiecte sociale in cadrul unei organizatii obstesti. In 2011. de balanţă autonomă. este societate pe acţiuni de tip deschis a cărei capital social este în întregime divizat în acţiuni şi ale cărei obligaţii sunt garantate cu patrimoniul său. Marketing si Dezvoltarea Afacerilor Nascut in anul 1977. inclusiv terenul aferent. . a acceptat provocarile pozitiei curente. achizitii si dezvoltare. Din 1 octombrie 2012 este promovat in functia de Director Strategie si Marketing. Si-a inceput cariera la Lafarge in anul 2011 cu pozitia de Director Vanzari si Marketing. în limitele stabilite de lege şi statut.Consiliul de observatori a Societăţii (Consiliul Societăţii). marcă comercială.Comisia de cenzori.privatizarea la data de 18 mai 1999 a patimoniului deţinut de stat. . Organul suprem de conducere este Adunarea Generală a Acţionarilor. sigiliu. Societatea a fost constituită prin: . „Cariera de calcar din or.A. 4 Structura de conducere a întreprinderii Lafarge Ciment (Moldova) S.

bilanţului de divizare. Competenţele exclusive ale Adunării Generale a Acţionarilor sunt: ● aprobarea statutului societăţii în redacţie nouă sau a modificărilor şi completărilor ei. ● adoptarea hotărîrii privindreorganizarea saz lichidarea societăţii. ● aprobarea deciziilor asupra altor chestiuni. exercită conducerea generală şi controlul asupra activităţii societăţii. consolidarea sau fracţionarea acţiunilor. aprobă ordinea de zi şi modul de înştiinţare a acţionarilorprivind ţinerea ei. consolidat sau de lichidare. precum şi data întocmirii listei acţionarilor care au dreptu să participe la adunarea generală. privind convertirea. în limitele atribuţiilor sale. ● aprobarea hotărîrilor cu privire la emisiunea de obligaţiuni convertibile. sistarea înainte de termen a împuternicirilor acestora. ● aprobarea actului de predare-primire.decide convocarea Adunării Generale a Acţionarilor. stabilirea componenţei numerice şi alegerea membrilor lui. care reprezintă interesele acţionarilor în perioada dintre adunările generale şi care. fixarea cuantumului retribuţiei lor. ● aprobarea regulamentului Consiliului Societăţii. ● confirmarea organizaţiei de audit şi stabilirea cuantumului de retribuire a serviciilor ei. adoptarea hotărîrii privind tragerea la răspundere sau exonerarea de răspundere a membrilor comisiei de cenzori. fixarea cuantumului retribuţiei lor şi compensaţiilor. avînd următoarele atribuţii: .Hotărîrile ei sunt obligatorii pentru persoanele cu funcţii de răspundere şi acţionarii Societăţii. ● aprobarea regulamentului comisiei de cenzori. ● examinarea dării de seamă financiare anuale a societăţii. adoptarea hotărîrii privind atragerea la răspundere sau exonerearea de răspundere a membrilor Consiliului. privind aprobarea claselor şi numărului de acţiuni autorizate spre plasare. inclusiv în legătură cu adoptarea hotărîrii privind modificarea capitalului social. clasa şi numărul lor. Consiliul Societăţii este împuternicit să decidă numai în chestiunile care i-au fost date în competenţă. ● adoptarea hotărîrii cu privire la emiterea obligaşiunilr. ● adoptarea hotărîrii privind modul de rpartizare a profitului anual (inclusiv plata dividendelor anuale) sau privind modul de acoperire a pierderilor. Consiliul Societăţii este organul colectiv de conducere ales. al remuneraţiei anuale şi compensaţiilor. ● luarea deciziei privind încheierea tranzacţiilor de proporţii. aprobării dării de seamă anuale ale Consiliului Societăţii. a Preşedintelui şi vice-preşedintelui Consiliului. ● aprobarea normativelor de repartizare a profitului. potrivit legislaţiei în vigoare. . stabilirea componenţei numerice şi alegerea membrilor ei. sistarea înainte de termen a împuternicirilor acestora.

adoptă în decursul anului financiar decizii privind repartizarea profitului net. prezintă Adunării Generale a Acţionarilor propuneri privind achitarea dividendelor anuale. . . în gaj/arendă a bunurilor. precum şi modificările şi completările operate în statut în legătură cu aceasta. valoarea cărora atinge sume de peste 25% şi pînă la 50% din valoarea activelor societăţii atestată. ia decizii privind numirea conducătorului acestuia şi încetarea înainte de termen a împuternicirilor lui. .aprobă prospectul ofertei publice de valoti mobiliare. precum şi a mijloacelor fondurilor speciale ale societăţii conform normativelor de repartizare. decide privind deschiderea.stabileşte structura organizaţional economică a societăţii.adoptă decizii privind încheierea tranzacţiilor de proporţii. transmiterea/luarea. . transformarea sau dizolvarea filialelor sau reprezentanţelor.confirmă registratorul societăţii şi stabileşte mărimea retribuţiei muncii lui. .ia decizia privind participarea investiţională a societăţii în alte întreprinderi şi organizaţii. privind numirea şi eliberarea din funcţie a conducătorilor lor. privind stabilirea cuantumui retribuţiei lui.decide plata dividendelor intermediare.aprobă modul de înştiinţare a acţionariloe despre ţinerea adunării generale.aprobă valoarea de piaţă a bunurilor care constituie obiectul unei tranzacţii de proporţii. .aprobă direcţiile prioritare de activitate ale societăţii şi business-planurile de realizare a unor proiecte aparte. modifică corespunzător Statutul Societăţii. remuneraţiei şi compemsaţiilor. . . cu excepţia obligaţiunilor convertibile. . . dacă aceste tranzacţii au drept obiect achiziţionarea/înstrăinarea. . conturile de beneficii şi pierderi. precum şi modul de prezentare a ac ţionarilot a materialelor de pe ordinea de zi a adunării generale pentru a se lua cunoştinţă de ele. . aprobă normativele sau fondul de retribuire a angajaţilor. .aprobă decizia cu privire la emisiunea obligaţiunilor. formulează modificările în Statut ce se impun în legătură cu aceasta. aprobă dările de seamă trimestriale ale organului executiv. cu excepţia celor ce ţin de competenţa adunării generale. cît şi modul de asigurare a accesului acţionarilor la documentele societăţii.aprobă prospectul şi rezultatele emisiei suplimentare de acţiuni. utilizarea capitalului de rezervă.aprobă regulamentul organului executiv al societăţii. conform ultimului bilanţ întocmit pînă la luarea deciziei de încheiere a acestor tranzacţii. privind tragerea lui la răspundere şi eliberarea de răspundere. . .adoptă decizii privind aderarea societăţii la o altă asociaţie sau uniune.aprobă bilanţurile contabile trimestriale. . aprobate pentru anul respectiv de adunarea generală. precum şi darea de seamă asupra rezultatelor emisiunii de obligaţiuni.aprobă regulamentele interne ale societăţii. .

Concluzie: Deci. Comisia de cenzori este organul care exercită controlul obligatoriu al activităţii economico- financiare a întreprinderii.prezentarea consiliului societăţii. . este una eficientă şi poate garanta obţinerea rezultatelor dorite atît in desfăşurarea activităţii curente. . Locuinte accesibile tuturor. . Organul executiv este subordonat Consiliului Societăţii şi Adunării Generale a Acţionarilor.elaborarea şi încheierea contractului colectiv de muncă cu sindicatele. precum şi pentru elaborare business-planului.determinarea modului de ţinere a documentaţiei operative de producţie statistice şi contabile.elaborarea regulamentelor privind subdiviziunile structurale ale societăţii şi instrucţiunilor cu privire la funcţii. . mai bine conectate si mai frumoase. Organul executiv unipersonal este Directorul General. . investiţionale şi financiare.organizarea conducerii activităţii de producţie şi finanţare şi a altor activităţi ale societăţii. . serviciile si sistemele de constructii inovatoare. Materialele. de întocmire a raporturilor trimestriale şi anuale. comisiei de cenzori şi fiecărui membru al acestora a documentelor şi a altor informaţii necesare pentru îndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor lor. poduri. contribuie la cladirea unor orase mai primitoare. drumuri si aeroporturi care conecteaza orase si oameni. . . pe care le propunem. cît şi în realizarea strategiilor de dezvoltare a întreprinderii. exceptînd chestiunile date în competenţa Adunării Generale a Acţionarilor sau Consiliului Societăţii. .controlul activităţii subdiviziunilor şi secţiilor de producere.perfectarea propunerilor în domeniul activităţii productive. ce nu ţin de competenţa exclusivă a Adunării Generale a Acţionarilor şi a Consiliului Societăţii. Împuternicirile sus-menţionate ale comisiei de cenzori sunt declarate organizaţiei de audit. infrastructuri care trec testul timpului si respecta mediul inconjurator. putem concluziona că structura organizatorico-juridică a Lafarge Ciment (Moldova) S. mai durabile. . încheierea cu ei a contractelor şi acordurilor de muncă.soluţionarea altor chestiuni.A. participarea la soluţionarea conflictelor colective de muncă.exercitarea funcţiilor de încadrare şi concediere a angajaţilor. mai compacte. care acţionează în numele Societăţii în toate chestiunil curente provind activitatea ei.numeşte comisia de lichidare.încheierea contractelor şi luarea măsurilor necesare pentru executarea obligaţiunilor societăţii conform tranzacţiilor încheiate. . În competenţa conducătorului organului executiv se atribuie: .

Lafarge Moldova si-a asumat un angajament fata de dezvoltarea durabila.lafarge. sustinand conservarea resurselor naturale si protectia mediului ambiant. CEMFORT.md/ http://www.md/wps/portal/md/1_3-Our_Management_teams https://ro.com/c/lafarge-ciment-moldova-sa/md000637/ .org/wiki/Lafarge_Ciment_Moldova http://md.Lafarge Moldova este lider pe piata cimentului din tara. Compania aduce pe piata cimenturi inovative si diferentiate (CEMPLAST.lafarge. CEMFORT EXTRA si lianti hidraulici pentru proiectele de infrastructura a drumurilor) si o gama larga de solutii si servicii pentru clientii sai din industria constructiilor. Bibliografie: http://www.wikipedia.kompass.